Recension:Vi testar Huawei P9 Plus

Postat:
09:57 - 2016-06-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
10
  • Modell Huawei P9 Plus
  • Operativsystem Android 6.0 med EMUI 4.1
  • Tillgänglighet I sommar
  • Pris Från cirka 6 990kr
  • Webbplats / specifikationer Androidenheter
  • Diskutera i Swedroids forum

P9-serien från Huawei består av en trio telefoner: ordinarie flaggskeppet P9, större syskonet P9 Plus, samt P9 Lite. I den här recensionen kommer vi kika närmare på P9 Plus som erbjuder en 5,5 tum stor AMOLED-skärm (1080p), 64-bitarschippet Kirin 955, 4GB RAM, 64GB lagring, samt ett 3400mAh-batteri.

Precis som P9 har telefonen dubbla 12MP-kameror på bakstycket: en RGB-sensor samt en monokrom kamera. Kamerorna kan samverka och sägs prestera bra i dunkla miljöer. Fokusering sker genom laserautofokus samt genom beräkning av djup och kontrast. Enheten väljer metod utifrån kontext.

En annan ovanlig finess är att skärmen kan registrera hur hårt du trycker, vilket utnyttjas av mjukvaran på olika vis. Huawei kallar funktionen Press Touch och det är naturligtvis företagets svar på 3D Touch från Apple.

Specifikationer Huawei P9 Plus
ReleasedatumSommaren 2016
Processor2,5GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 955 64-bit
GrafikkretsMali-T880 MP4
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 401PPI
SkärmtypAMOLED / 16:9 / 83,39 cm² / ~72,7% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt162g
Höjd, bredd, djup152,3 x 75,3 x 7mm
Batteri3400mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har dubbla 12MP-kameror på bakstycket som samverkar för bättre slutresultat.
Mer infoMer info om Huawei P9 Plus på Androidenheter.se

Kartongen

huawei-p9-plus-test-1

Kartongen som P9 Plus levereras i är vit och fyrkantig, med Leicas logotyp på framsidan i rött. I kartongen ligger en USB-Type-C-kabel, en laddare, samt ett par hörlurar – allt är vitt. Huawei skickar även med ett genomskinligt plastskal till telefonen, samt ett verktyg för att öppna SIM-kortsluckan.

huawei-p9-plus-test-2huawei-p9-plus-test-3

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

huawei-p9-plus-test-23

Huawei har i vår mening skapat en ovanligt stilig och elegant smartphone. Bakstycket och kanterna består av borstad aluminium och hela enheten ger ifrån sig en premiumkänsla när den plockas upp. Konstruktionen är väldigt len vilket gör att den är behaglig, men samtidigt lite hal, att hålla i.

Volym- och strömknapparna sitter upptill längs högersidan. Här uppskattar vi att knapparna är lätta att särskilja och att de ger ifrån sig lagom motstånd. Vi försökte vicka på knapparna men fann inga tecken på sladdrighet. Strömknappen har en röd ram kring sig – en estetisk detalj vi uppskattar.

huawei-p9-plus-test-5huawei-p9-plus-test-12huawei-p9-plus-test-11

På undersidan sitter 3,5mm-jacket längst till vänster, därefter USB Type-C-porten, följd av en ensam högtalare. Högst upp på vänsterkanten har Huawei placerat luckan för SIM-kort och i mitten på ovansidan sitter en IR-sändare. Den gör att P9 Plus kan användas som universalfjärrkontroll.

Bakstycket rymmer naturligtvis en fingeravtrycksläsare och högst upp de dubbla 12MP-kamerorna vars optik tagits fram i samarbete med Leica. Vår enda invändning mot konstruktionen, som både är robust och ser bra ut, är att den som tidigare nämnts är hal.

Vi har diskuterat fingeravtrycksläsare i separata avsnitt flera gånger tidigare, men det behövs inte den här gången. Fingeravtrycksläsarna i Huaweis telefoner har hört till de bästa på marknaden ända sedan Ascend Mate 7 och så även denna gång. När du vilar fingret på läsaren tas du nästan omedelbart direkt in i gränssnittet.

Skärmen

huawei-p9-plus-test-27

Huawei har inte släppt en enda smartphone med 2560 x 1440 pixlar, bortsett från Nexus 6P som skapades tillsammans med Google. Företaget anser att nackdelarna med WQHD är för stora (lägre prestanda, sämre batteritid) och fördelarna i skärpa små. Uttalanden från Huaweis VD har dock indikerat att vi kommer få se WQHD-telefoner från företaget senare i år, nu när de skapat ett eget VR-headset.

P9 Plus har 1920 x 1080 pixlar fördelade över en 5,5 tum stor AMOLED-skärm. Det ger 401 PPI i pixeldensitet. När vi håller skärmen ovanligt nära ansiktet märker vi av en viss skillnad i skärpa gentemot mer pixeltäta enheter som Nexus 6P, HTC 10 och Galaxy S6 Edge Plus. På normala avstånd saknar vi dock inte WQHD i P9 Plus, även om det hade varit trevligt vid exempelvis bokläsning.

huawei-p9-plus-test-26huawei-p9-plus-test-24

Panelen erbjuder goda betraktningsvinklar och svärta i nivå med vad vi förväntar oss av AMOLED. Bland inställningarna går det att ange skärmens färgtemperatur från varmt till kallt, samt hur livliga färgerna ska vara. Standardläget erbjuder mer balanserade färger men det finns även ett läge som gör att färgerna blir mer livliga och mättade. Skärmens DPI kan kalibreras så objekt blir större eller mindre.

Press Touch – Huaweis svar på 3D Touch

huawei-p9-plus-skarmdump-16huawei-p9-plus-skarmdump-15

Skärmen i P9 Plus kan registrera hur hårt du trycker, vilket utnyttjas av gränssnittet. Det hela fungerar med andra ord på samma vis som 3D Touch i Apples senaste Iphones. Precis som i IOS kan du trycka hårt på en genväg i hemskärmsappen (bara Huaweis egna) för att få fram en popup-meny olika alternativ.

Om du trycker hårt på SMS-ikonen kan du exempelvis välja kontakt, för kalenderappen kan du välja att skapa en ny händelse, och så vidare. Det hela fungerar bra och är smidigt, men problemet är bara att hemskärmsappen inte indikerar vilka appar som stödjer Press Touch. Så du får helt enkelt testa dig fram.

huawei-p9-plus-skarmdump-14huawei-p9-plus-skarmdump-13

Endast Huaweis egna appar stödjer Press Touch men inte alla. Vi uppskattar antalet till cirka hälften. Press Touch kan även utnyttjas till att dölja de virtuella navigationsknapparna längst ner i gränssnittet (tillbaka, hem, multikörning).

För att utföra dessa kommandon hård-trycker du istället på deras respektive platser i gränssnittet. Var knapparna ligger indikeras genom små diskreta prickar. Du kan även hård-trycka uppe i hörnen av skärmen för att starta valfri applikation.

huawei-p9-plus-skarmdump-12huawei-p9-plus-skarmdump-11

Sista funktionen är möjligheten att zooma i bilder i Huaweis galleriapp genom att trycka hårt på bilden. Det här är något nytt för oss Androidanvändare och vi tycker Press Touch har varit kul att leka med, även om funktionaliteten är begränsad i nuläget.

Det finns indikationer på att tekniken kommer byggas in i Android längre fram och om det sker kommer användningsområdena sannolikt växa markant. I nuläget tillför dock Press Touch inte särskilt mycket, annat än nyhetens behag.

Ljud- och samtalskvalitet

huawei-p9-plus-test-6

Externa ljudet i P9 Plus kommer från en ensam högtalare till höger på undersidan. Ljudet utmärker sig varken negativt eller positivt utan ligger någonstans i mitten. Det låter ungefär som vi förväntar oss av en monohögtalare som inte är framåtriktad.

Ljudet bör vara tillräckligt för att inte missa aviseringar och inkommande samtal. En udda detalj vi lade märkte till är att ljudet från högtalaren försvinner som hastigast när gränssnittet växlar mellan porträtt- och landskapsläge, under själva rotationen. Detta gäller både i exempelvis YouTube och medföljande musikappen. Buggen uppstår dock inte när hörlurar är anslutna.

Varken samtalskvaliteten eller täckningen har utgjort något problem under testperioden.

Mjukvaran

huawei-p9-plus-skarmdump-2huawei-p9-plus-skarmdump-1

Mjukvaran i P9 Plus består av Huaweis gränssnitt EMUI som baseras på Android 6.0. Jämfört med Mate 8 som vi recenserade i februari har EMUI hoppat upp från version 4.0 till 4.1. Det har dock inte hänt mycket utåt, annat än att kamera-appen fått ny design och nya funktioner.

Precis som tidigare nämnts är EMUI en blandad kompott. Gränssnittet är funktionsrikt men avviker från vad vi är vana vid, både visuellt och funktionsmässigt – ofta till det värre. För de som är trötta på gränssnitten som bättre följer plattformens standard kan dock EMUI utgöra en frisk fläkt.

huawei-p9-plus-skarmdump-7huawei-p9-plus-skarmdump-3

Funktioner vi särskilt uppskattar är de avancerade energispararfunktionerna, appen som rensar bort skräp från lagringen, möjligheten att anpassa virtuella navigationsknapparna, samt möjligheten att krympa hela gränssnittet så det blir enklare att använda med en hand.

Mer information om EMUI finns i våra tester av P9 och Mate 8.

Kameran

huawei-p9-plus-test-9

Kameran är något utav specialiteten med P9 Plus, då den har dubbla bakre 12MP-kameror: en RGB-sensor och en monokrom kamera. P9 Plus har laserautofokus och kan även fokusera genom att beräkna djup och kontrast, men optisk bilstabilisering saknas.

Även om prestandan inte riktigt lever upp till förväntningarna, vilket diskuteras nedan, är mjukvaran rapp och lättanvänd. När vi fångade fotoexemplen har vi använt telefonernas standardinställningar (bortsett från att vi ändrade till 12MP/4:3 för S6 Edge Plus).

För de som inte drar sig för att pilla och experimentera med kameran går det emellanåt att få fram bättre och mer intressanta resultat.

 

Kameraexempel

Huawei P9 Plus — Samsung Galaxy S6 Edge Plus


Precis som i vårt test av syskontelefonen P9, som har utrustats med samma kamera (samma sensor, mjukvara och lins) så ser vi genast att P9 Plus lider av liknande problem med färgåtergivning som det mindre syskonet P9. Huawei tycks av oklar anledning ha vridit upp färgmättnaden till 11 vilket får vissa redan i verkligheten färgglada objekt att i P9 Plus bilder bli så till den milda graden övermättade att detaljer går förlorade i en övermättad sörja. Exempel på detta ser vi i det första bildparet på den röda rosen där P9 Plus lyfter fram alldeles för mycket mättnad för rödnyanser. Olyckligtvis för P9 Plus hamnar även fokuspunkten fel i samma bild, trots att vi manuellt försökte lägga fokusen på rosen.

Ställd mot den utmärkta kameran i Samsungs Galaxy S6 Edge Plus faller P9 Plus kort även vad gäller hantering av svåra motljusförhållanden, som i det andra bildparet uppifrån. Även om Edge Plus på typiskt Samsung-vis lyfter fram betydligt mer ljus i mörka partier än vad våra egna ögon kunde uppfatta på plats så lyckas den bättre än konkurrenten P9 Plus. Skärpan och detaljrikedomen är dock inte direkt bra för vare sig P9 Plus eller S6 Edge Plus, men med ett litet övertag för Samsungs telefon.

Vi ser även en skillnad de tu emellan vad gäller hur ”nära” objektet man kommer vid fotografering från samma avstånd. Med Huawei P9 Plus tycks man hamna längre från objektet, vilket innebär att mer får plats i bild på samma avstånd. Exempel på detta i bildpar nummer sex, på ladugårdsdörren. Med Edge Plus kommer man mycket närmare vilket resulterar i att vi ofta tvingas ta ett antal steg bakåt för att få med hela objektet i sökarens bildvy. Detta är inte ett fall där den ena telefonen är bättre än den andra, utan det är blott en fråga om vad man som individ föredrar.

I samma bildpar som nämns ovan, på ladugårdsdörren, ser vi prov på hur väl P9 Plus kamera kan fungera då allt klaffar. Med aningen bättre färgåtergivning och bättre detaljrikedeom och skärpa – kanske främst längs med bildens utkanter – ger P9 Plus den utmärkta konkurrenten S6 Edge Plus på nöten. Det är för all del en tät match, men P9 Plus går i våra ögon segrande ur matchen.

I mycket svåra mörkerförhållanden, se det sista bildparet, lyfter Edge Plus som förväntat, på typiskt Samsung-vis, fram en hel del ljus som i verkligheten inte existerar. Det må inte resultera i bilder som matchar verkligheten, men det är ändå något som vi uppskattar i de flesta fallen. Huaweiens bild motsvarar mörkermässigt bättre det våra egna ögon uppfattade, men samtidigt misslyckas P9 Plus tills skillnad från S6 Edge Plus nästan fullkomligt med att lyfta fram det rödfärgade motorblocket.

Allt som allt blir det en klar seger för den ypperliga kameran i Samsung Galaxy S6 Edge Plus, men P9 Plus behöver absolut inte skämmas för sin insats. Att förlora mot en av de allra bästa mobilkamerorna på marknaden är ingen skam och P9 Plus tar förlusten till trots i regel riktigt skapliga bilder – med undantag av när färgbalansen blir helt uppåt väggarna och med vissa svårigheter för motljusfoto.

Slutbetyg: väl godkänd, men ingen kamera av absolut toppklass.

Batteritid

Flera Huawei-telefoner har erbjudit ovanligt bra batteritid senaste åren. Mate 8 innehar exempelvis fortfarande rekordet i vårt batteritest, med klar marginal. Med 1080p-upplösning, 5,5-tumsskärm, 3400mAh-batteri och optimerad mjukvara misstänkte vi att P9 Plus skulle prestera bra i batteritestet.

Så var även fallet och P9 Plus nådde nio timmar och 28 minuter. Det innebär att telefonen har den näst bästa batteritiden av enheterna vi testat, efter Huaweis egna Mate 8. Om du ska ta slut på batteriet på en dag får du anstränga dig.

Standby-tiden är ovanligt god tack vare Huaweis egna, mer aggressiva variant av Doze. Du kan själv välja exakt vilka appar som ska få vara aktiva i standby-läget – resten stängs brutalt ned efter en tids inaktivitet (ibland nästan omedelbart). En annat alternativ för att öka batteritiden, som vi aldrig sett förut, är möjligheten att sänka skärmens upplösning från 1080p till 720p (vilket dock gör text rätt suddig).

Detta är en funktion vi efterfrågat i WQHD-telefoner, där 1080p hade varit ett önskvärt alternativ för de som prioriterar batteritid framför extrem pixeltäthet.

Prestanda

P9 Plus har utrustats med samma chipp som P9, det vill säga Huaweis egna HiSilicon Kirin 955 med grafikdelen Mali-T880 MP4. Arbetsminnet ligger på 4GB, kontra 3GB i P9. Bortsett från måhända en smärre fördel i multikörningen för P9 Plus presterar de två telefonerna likvärdigt.

Gränssnittet är riktigt rappt, både vid applikationsstarter och vid växling mellan appar. För ett mer utförligt utlåtande om prestandan hänvisar vi till testet av P9.

Slutsats

huawei-p9-plus-test-18

P9 Plus är en läcker och välkonstruerad smartphone som ligger fint i handen. Den lena metallen gör att mobilen känns ovanligt bra att hålla i, men konstruktionen är samtidigt lite hal. Fingeravtrycksläsaren på bakstycket är den snabbaste och mest exakta vi testat. Vi märker av en hastighetsökning gentemot den redan snabba skannern i Huawei Mate 8.

Huaweis egna chipp Kirin 955 och 4GB RAM får mjukvaran att flyga fram. P9 Plus presterar bättre vid vardagligt användande än vad benchmarkresultaten kanske ger sken av, då gränssnittet EMUI 4.1 tycks ovanligt optimerat. Huaweis gränssnitt är i övrigt samma blandade och röriga kompott som tidigare. Det saknar inte funktioner men avviker från Androids standardbeteende på flera mindre lyckade vis.

SWEDROID-REKOMMENDERAR

Batteritiden har imponerat och kunder bör inte ha några problem att ta sig igenom dagen på en laddning. P9 Plus höll igång i hela 9,5 timmar i batteritestet, vilket innebär en andraplats. Energispararfunktioner i mjukvaran, 3400mAh och 1080p-upplösning gör P9 Plus till en uthållig smartphone.

Skärmen är inte lika högupplöst som konkurrerande flaggskepp med 2560 x 1440 pixlar, men även om vi märkt av en viss skillnad i skärpa på nära håll när vi jämfört sida vid sida har vi sällan stört oss på avsaknaden av WQHD.

De dubbla 12MP-kamerorna har inte helt levt upp till förväntningarna. När kort tas direkt utan manuella inställningar presterar P9 Plus inte fullt lika bra som S7:orna eller Galaxy S6 Edge Plus. Kamera-appen är dock mångsidig och har flera intressanta finesser.

Enligt Huawei är det rekommenderade priset för P9 Plus cirka 6990 kronor i Sverige. För de som gillar designen och inte behöver den allra bästa kameran eller mest pixeltäta skärmen kan P9 Plus bli ett bra köp senare i sommar – särskilt om priset går ned en smula.

[P_REVIEW post_id=138459 visual=’full’]

Processor: 2,5GHz octa-core
Plattform: HiSilicon Kirin 955 64-bit
RAM: 4GB
Skärm: 5,5" / FHD / 401PPI
Skärmtyp: AMOLED
Kamera: 12MP