Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar LG G4

Postat:
23:49 - 2015-06-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

I februari 2010 damp ett paket ned på Swedroid-redaktionen. Paketet kom från den sydkoreanska tillverkaren LG, genom återförsäljaren CDON, och innehöll LG:s allra första Android-telefon. Den officiella beteckningen var det tämligen osexiga GW620, men telefonen kallades i Europa även ”Etna” och på annat håll såldes den bland annat som ”Eve”.

LG:s första steg i Androidvärlden var minst sagt stapplande och GW620 var frånsett en med dåtidens mått skapligt låg prislapp och ett bra tangentbord en ganska dålig telefon. LG gav dock inte upp utan kämpade vidare, om än ofta i motvind och i konkurrens med den dåvarande androidsuveränen HTC, samt mot Samsung som gjorde snabba framsteg.

Åren gick och mot slutet av 2012 lanserades LG Optimus G samt systertelefonen Nexus 4. Dessa två telefoner var, enligt vår ödmjuka åsikt, LG:s första riktigt kompetenta Androidenheter. Även om hårdvaran inte kunde matcha dåtidens teknikspets på alla punkter var det ändå två telefoner som kändes ”premium”, såväl vad gäller komponenter som byggkvalité och mjukvara. Inte minst Nexus 4 blev snabbt en populär telefon.

Året därpå, 2013, kom dock LG:s stora genombrott. De släppte i september modellen G2 (i skiftet mellan G och G2 fimpade LG produktnamnet ”Optimus”) och vi på Swedroids redaktion föll pladask. Vi utsåg G2 till årets telefon och G2 kan än idag stå upp mot många nya modeller utan att skämmas.

I 2015 har turen kommit till den fjärde generationen av LG:s G-familj för telefoner. LG G4 bygger vidare på det som gjorde G2 till en succé och vässar premiumkänslan vad gäller material och byggkvalité.

I den här recensionen kommer vi som alltid att låta telefonen genomgå en rad tuffa prövningar av såväl syntetisk art som av en mer verkliga världen-betonad testfas. Efter några veckor med LG G4 hoppas vi kunna svara på om LG har lyckats återskapa magin från G2, eller om era pengar är bättre spenderade på annat håll.

Specifikationer LG G4
ReleasedatumVåren 2015
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 808 64-bit
GrafikkretsAdreno 418
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 534PPI
SkärmtypQuantum LCD / 16:9 / 83,39 cm² / ~73,6% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera8MP
Vikt155g
Höjd, bredd, djup148,9 x 76,1 x 9,8mm
Batteri3000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, apt-X, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, barometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid10 / 375 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Kameran har laserautofokus och bländartalet f/1,8, med RAW-stöd och CSS.
Mer infoMer info om LG G4 på Androidenheter.se

LG G4 har fått en 5,5 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på 2560×1440 pixlar. Detta är samma skärmstorlek och upplösning som fjolårets G3, men LG har förbättrat skärmen rejält vad gäller kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning.

Telefonen bygger på Qualcomms Snapdragon 808-plattform, vilket är en ”nedtrimmad” version av Snapdragon 810 som vi återfinner i konkurrenten HTC One M9 samt Xperia Z3+ (v2.1). På pappret slår alltså G4 från underläge redan från start, åtminstone prestandamässigt.

RAM-mängden uppgår i år, till skillnad från fjolårets G3, till 3GB oavsett vilken version av telefonen man väljer. G3 såldes i två olika versioner; en billigare instegsmodell med 2GB RAM och 16GB lagring samt en premiumversion med 3GB RAM och 32GB lagring. Minnet är också uppgraderat till LPDDR4 från LPDDR3.

Årets modell säljs endast med 32GB lagring, men har stöd för upp till 2TB extra lagringsutrymme via microSD-expansion (även om så stora microSD-kort ännu inte existerar). Prestandamässigt säljs således G4 endast i en version, men liksom förra året erbjuds kunderna likväl två olika versioner att välja mellan. G4 säljs dels med ett bakstycke av plast, samt en version med ett bakstycke klätt i äkta läder. I och med Android M kommer det gå att utöka telefonens partition med det utrymme som är tillgängligt på microSD-kortet.

Batterikapaciteten uppgår till 3 000 mAh vilket är precis samma kapacitet som både G2 och G3, och enheten har stöd för Qualcomms laddteknik Quick Charge 2.0 vilket borgar för snabbare laddningar, samt för trådlös laddning via Qi (genom tillbehör). Laddaren so medföljaren telefonen har dock inte stöd för QuickCharge 2.0.

Kameran har fått en välbehövlig uppgradering från fjolårets sensor som var identisk med sensorn i G2. I G4 har sensorn nu 16 megapixlar (mot 13 i G2 och G3) och precis som fjolårsmodellen har LG inkluderat optisk bildstabilisering samt laserfokus. En LED-blixt återfinns som hjälp vid dåliga ljusförhållanden.

Enhetens mått är 148,9 mm på höjden, 76,1 mm på bredden och mellan 6,3 och 9,8 mm på djupet, beroende var man mäter. Läderversionen är cirka en millimeter tjockare överlag än modellen med ett bakstycke i plast. Vikten ligger på 155 gram, vilket är ganska lågt i förhållande till skärmens storlek.

I kartongen

lg-g4-kartong-01
lg-g4-kartong-05 lg-g4-kartong-08
Vårt testexemplar levereras i en till det yttre mestadels vit kartong, med ett rött inslag längs nederkanten där den inre röda kartongen skymtar. På vanligt LG-vis håller kartongen materialmässigt en skapligt hög kvalité: den känns kort sagt rejäl och stabil, men samtidigt tämligen simpel.

Att tala om kartongens kvalité kan kännas överflödigt, men många med oss uppskattar en lite smålyxig uppackningsupplevelse, och LG bjuder med G4 på hyggligt god upplevelse.

Kartongens yttermått är i längd och bredd ungefär så små som de kan vara med tanke på telefonens storlek, men med tanke på kartongens skrala innehåll hade LG utan vidare kunnat kapa några centimeter på djupet. En kartong med minimal död luft inuti är bra ur miljösynpunkt, då mindre död luft transporteras kors och tvärs i världen. Märk väl att G4-kartongen ingalunda är osedvanligt stor, men det finns utrymme för förbättring.

Då vi lyfter av det vita locket möts vi av den inre röda kartongen i vilken telefonen i sig, som sig bör, är placerad i ett fack högst upp. Telefonens skärm är täckt av en plastfilm för att i möjlig mån förhindra eventuella skärmskador under transport. I utrymmet nedan telefonen återfinns kartongens övriga innehåll.

Kartongen innehåller följande:

* LG G4 (läderversionen, svart)
* Laddadapter (vit, 5V – 2A)
* Batteri (3,000 mAh, Li-Ion)
* USB-kabel (vit, ca 1 meter)

Som brukligt numera skickar tillverkaren inte med ett headset i kartongen. Lite tråkigt kanske, men de allra flesta har redan en mängd headsets och hörlurar liggande hemma och att tillverkarna helt sonika slutar skicka med ett headset innebär att den onödiga miljöpåverkan minskas litegrann.

Vårt exemplar är ett testexemplar avsett för media och vi inte svära på att kartongens innehåll är identiskt med kartongerna som går ut till er slutkunder. I konsumentversionen kommer garanterat någon form av dokumentation ingå. Därtill kan kartongens innehåll variera en del beroende på återförsäljare, mobiloperatör och region. Är innehållet av stor vikt rekommenderas ni som alltid att kontakta er återförsäljare innan köp.

Uppdatering 2015-06-22: Sussi Persson på LG Sverige låter meddela att lädervarianten av LG G4 utöver ovanstående dessutom levereras med ett extra bakstycke i ”Shiny Gold” samt ett QuadBeat3-headset. Mer information om QuadBeat3 står att finna på bland annat Fonearena.

Utseende, byggkvalitet, knappar samt portar


G4 påminner framifrån inte helt oväntat en hel del om företrädaren G3. De lätt rundade fot- samt huvudändarna är kvar, men hörnen har blivit kantigare, vassare. Skärmen täcker precis som på alla telefoner merparten av fronten. Telefonens front är precis som G2 Flex böjd, men kurvningen på G4 är inte lika påtaglig.

Även om LG sin vana trogen har gjort ett bra jobb med att hålla den döda ytan runtom skärmen nere så är den döda ytan aningen större, procentuellt sett, än på företrädarna G2 och G3. Konstruktionen är mycket robust och vi kan endast med tämligen kraftiga tag framkalla ett visst flex. Enheten ger aldrig ifrån sig minsta ljud, knäpp eller knarr ens under hårdhänt behandling.

Där företrädarens front, skärmen givetvis undantagen, hade fått ett slipad metall-utseende har G4 fått ett slags skiffrande diamantmönster som främst framträder då skarpt ljus faller på telefonen. Vi tycker att det ser trevligt ut, men inte alla håller med. G4 är på gott och ont en ganska anonym telefon betraktad rakt framifrån.

Telefonens baksida består av ett löstagbart bakstycke i antingen plast eller läder. Plastversionen kommer i tre olika färger: keramisk vit, metallisk grå och guld. Alla tre har fått ett slags diamantmönster precis som fronten, men på bakstycket är mönstret mycket större. Att byta ut bakstycket är ingen konst och det finns gott om alternativ på exempelvis eBay.

Lädervarianten, äkta läder, kommer även den i tre färger: svart, brun och röd. Alla tre är färgade i en process som LG beskriver som mer miljövänlig, med vegetabilisk olja. Sömmarna kommer från tyska Gütterman med lång erfarenhet från bland annat klädesindustrin.

LG hävdar att processen för att framställa ett läderbakstycke, från början till färdig produkt, tar hela 12 veckor. Om det beror på den komplicerade och tidskrävande framställningsprocessen eller inte låter vi vara osagt, men vi konstaterar att lädervarianten av G4 känns bra i handen, om än lite kantig, och telefonen utstrålar lyx.

Ingen annan telefon på den svenska marknaden just nu känns som en läderbeklädd G4. Därmed inte sagt att den känns bättre eller sämre – bara annorlunda. Ett par nackdelar visar sig dock snabbt vad läderbaksidan berör:

* På grund av sömmarna på baksidan, vilka sticker ut en hel del, blir telefonen oerhört instabil då den ligger på ”rygg”. Hela telefonen vilar på en yta med en bredd på cirka fyra millimeter vilket försvårar användande av pekskärmen utan att man först plockar upp den. Varje tryck på skärmen, annat än på dess absoluta mittpunkt, leder till ett kraftigt vaggande.

* Läderbakstycket omges av en lätt kantig plastram vilket förtar lyxkänslan och bekvämligheten en del. Vi upplever dock G4, plastkanterna till trots, som aningen bättre och trevligare att hålla än konkurrenten Samsung Galaxy S6 Edge.

Då volym- samt strömknapp på sedvanligt LG-manér (sedan LG G2) sitter på telefonens bakstycke finner vi inga knappar på telefonens sidor. Ej heller finner vi några anslutningar eller portar längs med sidorna. I telefonens fotände sitter MicroUSB-porten samt 3,5mm-uttaget för hörlurar. G4:s huvudände är precis som dess sidor slät och saknar allt vad knappar och anslutningar heter.

På telefonens baksida sitter, som vi nämner ovan, både volym- samt strömknappen. Dessa är centralt placerade direkt nedanför kameralinsen och har förbättrats en hel del gentemot tidigare generationer, särskilt LG G2.

Det är lätt att treva sig fram och knapparna känns kvalitativa och ger intrycket av att vara tillverkade av metall. Strömknappen bjuder på mer motstånd än volymknapparna, som har fått en fin rutnätstextur vilket gör att de känns lite sträva mot fingertopparna. En viss klick-känsla infinner sig vid tryck, men inte lika tydlig som på exempelvis en Iphone 5.

Bakom det löstagbara bakstycket återfinns såväl batteri (3 000 mAh) som MicroSIM-platsen och kortplatsen för minnesexpansion upp till 2 terabyte via MicroSD. Märk väl att MicroSD-kort på 2 TB i dagsläget ej existerar, men G4 bjuder på en hel del framtidssäkring för den som behöver lagra stora mängder data på sin telefon.

Varken MicroSIM eller MicroSD kan nås utan att batteriet först avlägsnas, vilket vi anser vara lite olyckligt – åtminstone vad minneskortet berör. Många med oss vill kunna byta SD-kort utan att stänga av telefonen först. Valet av MicroSIM finner vi också lite märkligt då konkurrenterna HTC, Sony och Samsung numera använder NanoSIM bland sina flaggskepp.

Storleksjämförelse

size_comparison_lg_g4_tiny

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683.0159.310.11843220

LG G4

5.576.1148.98.91553000
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z45.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z3+5.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z35.272.0146.07.41533100
Huawei P85.271.9144.96.41442680
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
Samsung Galaxy S55.172.5142.08.11452800
HTC One M95.069.7144.69.611572840
För att vara utrustad med en 5,5-tumsskärm är yttermåtten nätta trots att enheten blivit något större än sin föregångare. Telefonen har vuxit med 1,5mm på bredden, 2,6mm på höjden medan djupet är detsamma på 8,9mm i jämförelse med G3. Vikten har ökat från 149 gram till 155 gram medan batteriet fortfarande har en kapacitet på 3000 mAh. G4 är cirka sex millimeter högre och bredare än den största konkurrenten Galaxy S6, men erbjuder samtidigt en 0,3 tum större skärm. Vikten på 155 gram innebär att telefonen väger 17 gram mer än Galaxy S6, 11 gram mer än One M9 och 21 respektive 29 gram mindre än Note 4 (5,7″) samt Nexus 6 (6″).

Skärmen

lg-g4-skarm
Skärmen är precis som på företrädaren av LCD IPS-typ, har samma storlek på 5,5 tum och har därtill samma upplösning (1440×2560 pixlar) och således samma pixeldensitet (538 PPI). Man skulle därför lätt kunna tro att skärmen från G3 har gått i arv till G4, men så är inte fallet. Även om den nya skärmen, kallad Quantum Display, på pappret har identiska grundspecifikationer så har LG förbättrat den rejält jämfört med företrädaren. Allt har blivit minst en, oftast två, nivåer bättre.

LG uppger att skärmen är 25% ljusstarkare än den i G3, men enligt GSMArena är den i själva verket något ljussvagare än G3 med 532cd/m2 vs 570 cd/m2 vid 100% ljusstyrka. Tack vare en skärmyta som reflekterar mindre ljus och ett klart högre kontrastvärde finner vi dock att G4 är noterbart mer läsbar än företrädaren G3 i starkt ljus. G4 kan inte riktigt mäta sig mot Sony Xperia Z3+ eller Samsung Galaxy S6 vare sig gäller maximal ljusstyrka eller läsbarhet utomhus. Jämfört med den ganska kalla Xperia Z3+-skärmen levererar G4 vidare en varmare, lätt gulaktig, vitnyans.

De urvattnade färgerna i G3 har ersatts av livliga och kraftfulla färger utan att bli påtagligt övermättade och den bristande svärtan i G3 har fått en knuff i rätt riktning. Kontrasterna har ökats rejält. Därtill har betraktningsvinklarna blivit bättre, även om det inte är lika påtagligt som övriga förbättringar.

Just färgåtergivningen lade LG en hel del krut på, och de kalibrerade skärmen till att nå hela 98% av DCI-standardens idealvärde om 100%, för just färgåtergivning. DCI står för Digital Cinema Initiatives och är en standard som används av film- och Tv-branschen. Vi upplever kalibreringen till trots en aningen högre mättnad i G4:s skärm än i Galaxy S6 som, med skärmen inställd i skärmläget ”Grundläggande”, enligt experterna på DisplayMate.com har den färgmässigt mest korrekta skärmen på marknaden.

Pekskärmen är som sig bör av mycket hög klass. Den fettavstötande ytbeläggningen ger fingertopparna ett bra glid och skärmen reagerar omedelbart och med hög precision på våra tyck, svep och nyp.

Ljud- och samtalskvalitet

Till skillnad mot Sonys och HTC:s toppmodeller på senare år erbjuder G4 inte framåtriktade stereohögtalare. Monohögtalaren har istället placerats nere i vänstra hörnet av bakstycket. Långt ifrån en optimal placering – inte minst för att det är trevligare om ljudet kommer framifrån i stereo vid exempelvis videovisning, men även för att ljudet enklare riskerar att blockeras av händerna.

För att ljudet ska dämpas behöver dock ett finger nästan aktivt tryckas över högtalaren, så det ser vi inte som ett problem. Däremot märkte vi att händerna nästan kan agera som en liten resonanslåda och rentav förbättra ljudet när G4 hålls på ett visst vis.

Volymen kan inte nå några enorma decibeltal men användare bör inte riskera att exempelvis missa samtal eller aviseringar, något som ibland var ett problem på LG-tillverkade Nexus 4. Ljudkvaliteten är därtill ganska god, utan skorrande eller sprakande vid maxvolym. Även när mer skränig musik spelades upp, med distade gitarrer och arga trumslag, förblev ljudet behagligt för öronen.

Högtalarna i G4 är knappast de bästa på marknaden, den utmärkelsen ger vi till HTC One M9, men får godkänt. Samtalskvaliteten har varit mycket god och vi har inga invändningar mot ljudkvaliteten när vi lyssnat på musik via hörlurar, något tillverkare sällan misslyckas med i toppskiktet.

Mjukvaran


G4 kör LG UX 4.0 som baseras på Android 5.1, den i nuläget senast tillgängliga versionen av Googles operativsystem. Rent estetiskt har tillverkaren i våra ögon tagit ett stort kliv framåt jämfört med det gränssnitt G2 erbjöd när den lanserades sensommaren 2013.

Mycket är kanske Googles förtjänst i och med Lollipop, men merparten av de gamla irritationsmomenten är bortblåsta. De som har en G2 med Lollipop eller en G3 kan räkna med samma typ av designspråk.

Smaken är som baken, men överlag är UX 4.0 en av våra favoriter bland tillverkarnas egna Androidgränssnitt. De gigantiska av- och på-knapparna och ett fåtal andra inslag kan fortfarande ifrågasättas men överlag är gränssnittet rent och tydligt, med stora färgsjok i linje med Matias Duartes ”Material Design”.

Aviseringsmenyn kan anses smidigare än Androids vanliga meny, då fem valfria snabbinställningar alltid vilar högst upp. Fler kan nås genom att scrolla horisontellt. Menyn har även reglage för ljusstyrka och ljudvolym, samt knappar för automatisk ljusstyrka och för att ställa in individuella ljudnivåer.

Virtuella knapparna längst ner kan anpassas, något som LG introducerade redan i och med G2. Knappen som drar ner aviseringsmenyn är ännu mer praktisk på G3 och G4 än på G2, då deras skärmar är större.

En nyhet LG framhäver i UX 4.0 är möjligheten att använda volymknapparna som genvägar när skärmen är låst eller avstängd. Ett dubbeltryck på volym ner-knappen startar kameran. Som standard tas ett kort direkt efteråt, vilket vi valde att stänga av. Ett dubbeltryck på volym upp-knappen startar istället QuickMemo+, LG:s anteckningsapp.

Vi hade föredragit att dessa kommandon var programmerbara så valfria appar eller funktioner kunde aktiveras, men det hela fungerar bra. Kamera-appen öppnas på under en sekund och snabbstarten kommer väl till pass för ”Kodak moments”.

Bland inställningarna finns en inbyggd funktion för att rensa bort skräp från lagringsutrymmet, kallad ”Smart cleaning”. G4 har ett energispararläge som antingen kan aktiveras automatiskt när batteriet sjunkit till en viss nivå eller vara aktivt hela tiden. En annan batterifiness försöker minska energiförbrukningen vid spelande.

Något LG benämner ”Smart settings” kan ändra ljudprofiler samt slå av eller på Wi-Fi och Bluetooth beroende på om du är hemma eller borta. Det går även att ange att en valfri app ska startas när du kopplar in ett par hörlurar eller ansluter över Bluetooth.

Precis som för alla typer av gränssnitt spelar personlig smak in, men vi ser UX 4.0 som en styrka och inte en svaghet i LG G4. Avslutningsvis vill vi nämna att gränssnittet är mjukt och lent, med snabb multitasking och rappa applikationsstarter. Vi märker inte av några prestandaskillnader mellan Snapdragon 810 och Snapdragon 808 vid vanligt använde av Android och appar.

Kameran

lg-g4-kamera-01
G4 har till vår belåtenhet fått en helt ny kamerasensor, på 16 megapixlar. Både G2 och G3, som hade samma 12-megapixelsensor, fick en hel del kritik för sin kamera trots att den bjöd på både optisk bildstabilisation och god mörkerprestanda så länge bilderna togs med en stadig hand.

Den nya kamerasensorn är ett stort steg framåt och kan på pappret utmana Samsungs magnifika Galaxy S6. Den bakåtriktade huvudkameran har som sig bör fått en LED-blixt, och precis som G3 har G4 utrustats med optisk bildstabilisation och laserfokus. G4 har utöver detta en färgspektrumsensor som kompletterar den bakre kameran vilket uppges bidra till en mer naturlig vitbalans.

Vidare finner vi specifikationer som ett bländarvärde på f/1.8, vilket bland annat borgar för god mörkerprestanda, samt en sensorstorlek på 1/2.6″ vilket är samma storlek som vi finner i Samsung Galaxy S5 och S6.

Frontkameran är på 8 megapixlar och är även om megapixelantalet är skapligt högt av relativt låg kvalité, som de flesta – om inte alla, frontriktade kamerorna.


Kameramjukvaran har det allra mesta man kan önska sig i inställningsväg. LG hävdar att mjukvaran i sin komplexitet och kompetens motsvarar den man vanligtvis endast får i riktiga DSLR-kameror, och vi känner inte att vi nödvändigtvis måste invända mot det: kameramjukvaran är osedvanligt snabb och kompetent. Vi uppskattar att kameramjukvaran kallstartar på cirka en halv sekund, och att bilder kan tas lika snabbt som vi kan tryck-tryck-trycka på knappen.

Exempelbilder

LG G4 (t. vä.) – Samsung Galaxy S6 (t. hö.)
lg-g4-kamerabild-01 samsung-galaxy-s6-kamerabild-01
lg-g4-kamerabild-02 samsung-galaxy-s6-kamerabild-02
lg-g4-kamerabild-03 samsung-galaxy-s6-kamerabild-03
lg-g4-kamerabild-04 samsung-galaxy-s6-kamerabild-04
lg-g4-kamerabild-05 samsung-galaxy-s6-kamerabild-05
lg-g4-kamerabild-06 samsung-galaxy-s6-kamerabild-06
lg-g4-kamerabild-07 samsung-galaxy-s6-kamerabild-07
lg-g4-kamerabild-08 samsung-galaxy-s6-kamerabild-08
lg-g4-kamerabild-09 samsung-galaxy-s6-kamerabild-09
lg-g4-kamerabild-10 samsung-galaxy-s6-kamerabild-10
lg-g4-kamerabild-11 samsung-galaxy-s6-kamerabild-11
lg-g4-kamerabild-12 samsung-galaxy-s6-kamerabild-12
lg-g4-kamerabild-13 samsung-galaxy-s6-kamerabild-13
lg-g4-kamerabild-14 samsung-galaxy-s6-kamerabild-14
lg-g4-kamerabild-15 samsung-galaxy-s6-kamerabild-15
lg-g4-kamerabild-16 samsung-galaxy-s6-kamerabild-16
lg-g4-kamerabild-17 samsung-galaxy-s6-kamerabild-17
lg-g4-kamerabild-18 samsung-galaxy-s6-kamerabild-18
lg-g4-kamerabild-19 samsung-galaxy-s6-kamerabild-19
lg-g4-kamerabild-20 samsung-galaxy-s6-kamerabild-20
lg-g4-kamerabild-22 samsung-galaxy-s6-kamerabild-22
lg-g4-kamerabild-23 samsung-galaxy-s6-kamerabild-23

Bilderna vi ser här ovan är, enligt vår uppfattning, tagna med androidvärldens två just nu bästa mobilkameror. LG G4 och Samsung Galaxy S6 spelar i en division för sig. Kompetenta konkurrenter som HTC One M9 och Sony Xperia Z3 hamnar i våra ögon på behörigt avstånd efter dessa två enastående kameror.

Sällan eller aldrig förut har vi haft lika stora problem att skilja två telefonkameror från varandra och utse en vinnare. G4 och S6 presterar båda två bilder av världsklass och det är i regel fotografens brister, exempelvis en lätt skakning på handen i avtrycksögonblicket eller att man lägger fokus aningen fel, som resulterar i att ena kameran lyckas slå den andre. Det är med andra ord fotografen själv, snarare än kameran, som utgör den betydande skillnaden.

Rent generellt levererar G4 aningen ljusare bilder än S6. G4 lyfter på så vis ibland fram lite mer detaljer i mörka delar av bilden, men det leder även till att G4 har större problem med vitbalansen i kontrastrika miljöer, som vid motljusfoto.

G4 producerar de i våra ögon mer verklighetstrogna färgerna, även om skillnaden är ganska liten. Vad bildskärpan berör går G4 i regel segrande ur striden med lite mer detaljrikedom, men återigen verkar det handla om hur väl man som fotograf lyckas hålla händerna still och lägga fokus precis rätt snarare än om hur kameran presterar.

Galaxy S6 har, gissar vi, utrustats med den bättre linsen av de tu. Samsungen lyckas oftast behålla en jämnare skärpa över hela bilden, från mittpunkt till ytterkanter, än LG:s flaggskepp. G4 å sin sida bjuder på en bättre närgräns: det går att fokusera närmare objektet vid närbildsfoto.

Bildprodukten, slutresultatet då vi är ute och fotograferar, är såvitt vi kan avgöra ett dött lopp dessa telefoner emellan. Ibland tar vi bättre bilder med LG G4, ibland med Galaxy S6. Så hur kommer det sig då att vi efter mycket om och men beslutar oss för att ge LG G4 segern i den här kameraduellen?

Kameramjukvaran.

Vi tycker helt enkelt om att fotografera med G4 mer än med S6, vi tycker oss ha en lite större framgångsprocent i att knäppa riktigt bra bilder med LG:s flaggskepp, och detta är tack vare kameramjukvaran som utöver att vara mer tilltalade rent estetiskt även bjuder på ett bättre gränssnitt med bättre layout och kraftfulla funktioner.

Märk väl att dylikt ”tyckande” är synnerligen subjektivt. Vi kan inte så mycket som lyfta ett finger i protest mot någon som har testat båda kamerorna och tycker annorlunda, som tycker att S6 avgår med segern, eller mot någon som studerar våra exempelbilder och gör en annan tolkning än vår.

Det finns här inga direkta rätt eller fel och oavsett vilken av dessa tu telefonkameror just ditt val faller på så har du valt den bästa androidkameran som någonsin har existerat, Panasonics kamera med telefonifunktion CM1 undantagen. Vi låter er själva välja er personliga vinnare utifrån exempelbilderna här ovan.

Buggar och problem

Vår tid med LG G4 har inte kantats av vare sig problem eller buggar. En och annan frustration uppstår alltid då man inte riktigt är överens med hur tillverkaren exempelvis har implementerat vissa funktioner, såsom att G4 automatiskt startar om den är avstängd då man kopplar in laddaren. Fall som dessa är uteslutande en fråga om personlig preferens och det somliga ser som ett frustrationsmoment ser andra som en smart finess.

LG G4 har under testperioden och med vårt användarmönster inte uppvisat några som helst buggar eller problem – men därmed inte sagt att de inte existerar. Vi kan runtom på nätet läsa om problem med exempelvis pekskärmen, Bluetooth-anslutningar och missfärgade bakstycken, men vi vet inte hur vanligt förekommande dessa problem är. Allt vi med bestämdhet kan säga är att vårt testexemplar inte har uppvisat problem men vare sig pekskärmen, Bluetooth eller missfärgat läder.

Batteritid

lg-g4-71
LG har utrustat G4 med ett batteri på 3,000 mAh. Detta är exakt samma batteristorlek som inte bara föregångaren G3 utan även den två år gamla G2. Vi hade hoppats på att LG skulle sätta i ett aningen större batteri i år, men så blev inte fallet. Förhoppningen är istället att LG:s val av en på pappret strömsnålare processorplattform skall ge utslag i form av en bättre batteritid.

Laddtiden är olyckligtvis rätt långsam då vi jämför med exempelvis Samsung Galaxy S6. Detta beror på att LG inte har skickat med en så kallad turboladdare (Qualcomm Quick Charge 2.0-kompatibel) i paketet. Om vi ansluter Motorolas turboladdare mäter vi upp en laddtid på ca 95 minuter, vilket är en tydlige förbättring i jämförelse med de ca 130 minuter som krävs för att ladda telefonen via medföljande adapter.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600
I PCMarks batteritest där bland annat surf, videouppspelning, bildbehandling simuleras presterar G4 respektabelt med en tid på 6 timmar och 25 minuter. Detta kan jämföras med Z3+ som har motsvarande batterikapacitet men som ger ca 91 minuter mer batteritid, vilket förmodligen beror på att upplösningen är betydligt lägre (1080p vs QHD).

Prestandan

lg-g4-spel-2
LG G4 har till skillnad från exempelvis HTC One M9 inte utrustats med den för tillfället snabbaste tillgängliga systemplattformen från Qualcomm. Där HTC valde paradprodukten Snapdragon 810 har LG istället valt den ”nedtrimmade” systern Snapdragon 808.

Snapdragon 808 består av sex stycken systemprocessorkärnor: två av dessa är lite kraftfullare Cortex A57-kärnor som rullar på i 1,8GHz vardera, och de fyra övriga lite enklare Cortex A53-kärnorna i 1,46GHz vardera. Detta kan jämföras med åtta kärnor i Snapdragon 810: fyra systemprocessorkärnor i 2,0GHz (Cortex A57) vardera och fyra sekundära kärnor (Cortex A53) i 1,6GHz vardera. Även grafikkretsen, Adreno 418, är klenare än Adreno 430 som återfinns i storebror Snapdragon 810. Hur mycket klenare är svårt att svara på eftersom Qualcomm inte uppger några specifikationer för respektive grafikchipp, utan detta får våra benchmark vittna om.

På pappret kan detta tyckas vara ett märkligt eller kanske till och med dumdristigt beslut, men det finns även fördelar såsom lägre strömförbrukning och mindre värmeutveckling med potentiell överhettning som följd.

Det är typiskt för teknikbranschen med en skenande utveckling där jakten på megahertz, megapixlar, processorkärnor och gigabyte – marknaden vill ha det senaste och snabbaste – men man når till slut en punkt där den här hetsjakten helt enkelt inte har speciellt stor betydelse för majoriteten av konsumenterna.

Kanske anser LG att vi nu har nått den punkten, och de satsar därmed i G4 på en svalare processorplattform. Detta är inte ett lätt beslut att fatta då Snapdragon 808 i de allra flesta tillämpningarna är långsammare än syskonet 810. Detta kommer tydligt framgå i många syntetiska prestandatest, så kallade ”benchmarks”.

LG vet naturligtvis att de genom sitt val rent prestandamässigt, i synnerhet i benchmarks, kommer hamna efter sina konkurrenter. De verkar ändå vara villiga att chansa på att marknaden är redo för att hoppa av megahertz- och processorkärnjakten. På samma vis som marknaden för några år sedan var mogen nog att bromsa megapixelracet för digitalkameror och istället satsa på bättre kvalité, eller hur megahertzracet för processorer i persondatorer avtog och istället kom att handla om hur effektiva de var; hur mycket processorerna kunde uträtta per cykel.

Om LG har rätt eller fel kan endast framtiden utvisa, men vi på Swedroid ställer oss – trots att vi är väldigt måna om teknisk utveckling – positiva till LG:s försök att bryta trenden.

Nedan följer en rad syntetiska prestandatest samt mätningar av RAM- mängd och lagringsutrymme och vi låter dessa tala för sig själv.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200
Av de 3GB DDR4-minne som medföljer finns 2770MB tillgängligt för användaren. Av det medföljande lagringsminnet på 32GB är ca 20GB tillgängligt vilket i jämförelse med S6 eller One M9 är snålt.

I AnTuTu Benchmark är minnesbandbandbredden fullt godkänd för en telefon som är utrustad med LDDR4-minnen. Resultatet är inte fullt lika imponerande som för Galaxy S6 eller One M9, men bandbredden är fortfarande väsentligt högre än för exempelvis Nexus 6 med LPDDR3-minnen.

Systerplattformen Snapdragon 810 erbjuder precis som Snapdragon 808 eMMC 4.0-stöd vilket borgar för bra flashminnesprestanda. Vid sekventiell läsning/skrivning mäter vi upp imponerande läs- respektive skrivhastigheter på 246MB/s samt 103MB/s. Vid slumpmässiga läsningar/skrivningar är resultatet 28MB/s respektive 10MB/s. Det vill säga i linje med vad vi ser att andra eMMC 4.0-utrustad plattformar presterar. Vi konstaterar samtidigt att Galaxy S6 fortfarande är ohotad etta på denna punkt.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
I de syntetiska testmomenten som mäter systemprocessorns prestanda kan vi konstatera att LG G4 tillsammans med Snapdragon 808 tydligt halkar efter systerplattformen Snapdragon 808 samt Samsungs Exynos E7420-plattform.

Om vi däremot frånser att LG G4 endast har sex stycken systemprocessorkärnor (2x Cortex A57, 4x Cortex A53) och ser till hur telefonen presterar vid enkeltrådad exekvering (Vellamo Metal) är resultatet mycket bra. En förklaring till detta kan vara att plattformen har en mindre aggressiv thermal throttling vilket leder till att testet kan genomföras vid en hög klockfrekvens.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40
LG G4 med Adreno 418 under skalet får se sig rejält omsprungen av storebror Adreno 430 respektive Samsungs ARM Mali-T760-krets. Den höga upplösningen i kombination med en relativt svag grafikdel ger ett mediokert resultat över hela brädet. Telefonen lämpar sig därför inte särskilt väl för rendering av avancerad 3D-grafik.

LG G4, med Snapdragon 808 som är ett på pappret betydligt klenare chipp, presterar i många fall lika bra eller till och med bättre än den Snapdragon 810-utrustade konkurrenten HTC One M9, vad gäller CPU-tillämpningar. Det är främst vid GPU-belastning som vi ser att Snapdragon 808, med Adreno 418 som GPU, helt enkelt inte hänger med. Här hamnar G4 långt efter konkurrenter som HTC One M9 och Samsung Galaxy S6. Ibland är marginalen ned till fjolårsmodellen G3 påfallande låg, men G4 är i alla delprov som sig bör snabbare än G3.

Slutsats

SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKTLåt oss genast konstatera att LG har lyckats bra med årets flaggskepp G4. Mycket bra. På pappret kan det tyckas att G4 blott är en liten förbättring kontra fjolårsmodellen G3, men skenet bedrar. Det är en helt ny telefon och inte bara en putsning av fjolårets modell.

LG levererar G4 laddad med Android 5.1 Lollipop och deras egenutvecklade gränssnitt LG UX 4.0. UX 4.0 är ett stort steg framåt jämfört med äldre LG-gränssnitt, och bjuder utöver en rad smarta funktioner och finesser även på ett modernare grässnitt som knyter an till Googles Material Design.

För att driva Android Lollipop samt LG UX 4.0 har LG vänt sig till amerikanska Qualcomm och deras chipp Snapdragon 808. Ni som är bekanta med Qualcomms chipp vet att 808 är den mindre kraftfulla lillebrodern till Snapdragon 810 som är Qualcomms nuvarande flaggskeppschipp.

Många, inklusive oss på redaktionen, oroade sig över det här valet av en mindre kraftfull plattform. Ett flaggskepp medvetet utrustat med ett långsammare chipp? Det kan närmast betraktas som en hädelse i den här branschen. Men, efter att ha använt telefonen intensivt under ett par veckor, kunde vi med en lättnadens suck konstatera att det inte alls är ett problem annat än för de allra mest inbitna 3D-gamarna.

LG G4 är precis lika silkeslen i gränssnittet, snabb vid appstart och appinstallationer, rapp vid fotografering och så vidare som någon konkurrent på marknaden: inklusive prestandamonstret Samsung Galaxy S6.

Som bonus får man med Snapdragon 808 en lägre strömförbrukning men framför allt en mycket lägre värmeutveckling än exempelvis HTC One M9 och Xperia Z3+ som är utrustade med storebrorschippet Snapdragon 810.

Skärmen hör till en av de allra bästa vi har vilat ögonen på. Färgåtergivning, skärpa, svärta, betraktningsvinklar och kontraster är alla av absolut toppklass. Enda besvikelsen är att LG inte har gjort skärmen mer ljusstark. Trots en aningen bristande maximal ljusstyrka är G4 dock, tack vare ett skärmglas som reflekterar mindre ljus och klart högre kontrastvärde, betydligt mer läsbar än föregångaren i fullt dagsljus.

Kameran anser vi vara G4:s trumfkort. Med den nya 16 megapixelsensorn, optisk bildstabilisering och laserautofokus presterar G4 i paritet med Galaxy S6 klassledande kamera. Vi anser till och med att G4 övertrumfar Galaxy S6 som kamera, tack vare den bättre kameramjukvaran och finfina gränssnittet. Vi tycker helt enkelt om att använda G4-kameran aningen mer än Galaxy S6, vilket innebär att G4 i våra ögon är den nya klassledaren bland Androidkameror.

LG har även ökat byggkvalité och lyxkänsla minst en nivå jämfört med fjolårsmodellen. Modellen med plastbakstycke upplevs vara snäppet mer kvalitativ än G3, och lädermodellen förhöjer det intrycket ytterligare – även om vi hade mindre invändningar mot den aningen kantiga plastramen samt stygnen på baksidan som gör pekskärmen svåranvänd då den ligger ”på rygg” på en bordsskiva.

Batteriprestandan får närmast beskrivas som medelmåttlig, men är vippen bättre än Samsung Galaxy S6 och en god bit bättre än HTC One M9. Vi hade önskat ett större batteri, inte minst då batteristorleken i G4 är densamma som i både G2 och G3. Minuspoäng för avsaknaden av en så kallad turboladdare i kartongen, vilket resulterar i att G4 tar en god stund längre att ladda än Galaxy S6.

Då vi summerar LG G4 som helhet konstaterar vi att det är en mycket bra telefon som skapar ha-begär. Den har som alla telefoner sina brister, och i G4:s fall är den främsta bristen en medioker 3D-prestanda. Prestandan i syntetiska applikationer (benchmarks) är inte på lika hög som vare sig HTC One M9 eller Samsung Galaxy S6, men detta är inget som på något vis märks av i normalt användande, utan främst i de tyngsta 3D-spelen.

LG kommer med G4 väldigt nära att knuffa ned Samsung Galaxy S6 från tronen, men de når inte riktigt ända fram. Vi rankar fortfarande Samsung Galaxy S6, som helhet, som den bästa och mest kompletta Androidtelefonen på marknaden, med LG G4 flåsande tätt, mycket tätt, bakom. HTC One M9 knuffas ned till en tredjeplats, på behörigt avstånd från toppduon. Vår recension av Sony Xperia Z3+ väntar emellertid runt hörnet, så det återstår att se hur vår topplista ser ut efter det.

På Prisjakt står LG G4 att finna för drygt 6 000 kronor och uppåt, vilket är några hundralappar lägre än både Samsung Galaxy S6 och HTC One M9 och en dryg tusenlapp lägre än Sony Xperia Z3+ (som dock ännu inte har släppts på de svenska butikshyllorna).

Vi rekommenderar LG G4 varmt och utan förbehållningar, i synnerhet för er som söker en knivskarp upplevelse med en hög och unik lyxkänsla och en fantastisk kamera som kort sagt är jättekul att använda.

LG G4

6 000 kr
LG G4
8.4166666666667

Gränssnitt

9/10

  Byggkvalitet

  9/10

   Bildskärm

   9/10

    Kamera

    9/10

     Prestanda

     8/10

      Batteritid

      8/10

       Styrkor

       • Välpresterande kamera
       • Kompetent kameramjukvara
       • Knivskarp skärm
       • Hög bygg- och materialkvalitet
       • Löstagbart/utbytbart batteri
       • Expenderbart lagringsminne

       Svagheter

       • Medioker batteritid
       • Medioker grafikprestanda
       • Högtalare på undersidan
       • Ej vatten-/dammtålig
       Processor: 1,8GHz hexa-core
       Plattform: Snapdragon 808 64-bit
       RAM: 3GB
       Skärm: 5,5" / WQHD / 534PPI
       Skärmtyp: Quantum LCD
       Kamera: 16MP

       • Kritiskt tänkande

        Mycket märkligt att Swedroid inte med ett enda ord ifrågasätter att LG valt att använda döda djurdelar för att bygga ihop sin telefon. Är detta år 1915 eller? Finns inga som helst alternativ till att spänna likdelar över en telefon? Det är så sjukt att det vänder sig i magen på mig när jag tänker på det.

        Nästa gång ni får produkter av detta slag Sweclockers föreslår jag att ni vågar ta upp det här. Fast det är klart, får man utskickat gratis telefoner biter man kanske inte den hand som föder en…

       • Sebastian

        Bla blah. Ta upp det på nästa Greenpeace-möte, kanske finns någon som bryr sig där. Själv köper jag alltid modesaker i äkta läder vare sig det handlar om klockor, skor eller planböcker. För att inte tala om en smygg läderjacka.

        Nej, du är så sjuk att det vrider sig i magen på MIG.

       • Alex Strömberg

        Så du äter inget kött överhuvud taget heller? Och du måste inte köpa den med läder, det finns ju ett platsbackstycket.

       • gordz

        #kränkt ?

       • Danial Javaheri

        S6><G4
        Skillnaden mellan dessa 2 är byggkvalité (S6:an tar hem den vinsten). Allt annat jämnar ut sig.

       • gg

        Djurets anhöriga är kränkta om de har ett sådant medvetande.

       • Boss

        Jag äter mycket kött så då är det ju bra att mindre går till spillo. :)

       • gg

        Känns inte som ett stort steg från G3, och när det handlar om så mycket pengar så blir det absolut inget för mig. Kanske när den går ner ordentligt i priser eller vänta på något annat.

       • Speedmonkey

        Själv skulle jag inte tänka mig än bil med härlig skinklädsel, inte heller något annat än skinnskor, läder bälte och skinn soffa.
        oslagbar känsla att sitta på ett dött djur.
        PS älskar djur levande som döda.

       • xx

        Ni kommer ut med recensioner så sent så att det inte är någon mening att läsa. Saknar den gamla tiden då man såg fram mot recensionerna. Htc x-tiden.

       • Speedmonkey

        LG:s ui måste vara det fulaste jag sett, till och med fulare än Samsungs vidriga tw.
        (har en galaxy s4 med go launcher, ex dialer, messenger, alla samsung appar inaktiverade förutom watch on för att styra tv:n

       • Fred .

        Hoppas att den är snabbare än LG G3 för den hade inget flyt. Jag och min flickvän skulle kolla på en ny telefon åt henne, och vi kollade på G3 och båda uppmärksammade hur trög och seg den var, inget flyt i gränssnittet.

       • Henning

        Bra recension!
        Värt att nämna är att det verkar vara ett NFC chipset från NXP (NXP 47883 NFC Controller) vilket medför att man (i många fall) kan använda den för att kolla sitt busskort m.m.
        källa: http://www.androidbeat.com/2015/06/lg-g4-teardown-reveals-flagship-easy-repair/

        Jag ser gärna att ni skriver ut vilken NFC kontroller som sitter i enheterna ni testar i framtiden då jag är väldigt mån om att ha en kontroller som kan läsa mifare-kort, vilket varit bristfälligt i flera modeller på sistone.

       • Jaqan

        Märkligt att ni glömmer nämna LG optimus 2X som de skyndade ut för att vara först med dualcore (Nvidia) som inte annat än krånglade med dåliga drivrutiner från nvidia.Har testat en G4 lite,ganska stor men den känns inte tung och med läderbakstycket så ligger den riktigt bra i handen utan att glida iväg.

       • Olle

        ”Finns inga som helst alternativ till att spänna likdelar över en telefon?” Jo man kan välja modellen med plastskal om man föredrar det. Skärp dig du är pinsam, inte för att du värnar om djur utan ditt sätt.

       • Sweclockers? Körde du copy-paste på en rant du postade där? I övrigt var det så mycket storm i ett vattenglas att det ligger närmast att tro att du trollar. Gå och gnäll på bilar med läderklädsel eller nåt.

       • Det här med att kameran har ett bländartal på f/1.8 – eftersom sensorn är så jämrans liten så motsvarar det ett bländartal på mer än f/10 på en fullformatssensor i en SLR – kanske värt att nämna för de som tror de får smörig bokeh och extremkort skärpedjup samt lågljusprestanda i elitklass?

       • karhart

        Do not feed the troll, except with meat.

       • Juon

        G3 är en grym maskin, bara att debloata eller köra greenify eller dylikt så finns inte minsta tillstymmelse till lagg.

       • Konstigt2

        Ni missar helt att nämna att den inte har fingeravtrycksläsare?

       • blue mike

        …eller så tycker dom precis som de flesta av oss andra att det inte är något problem och att det snarare är trevligt med naturprodukter. Om du känner dig äcklad av detta, föreslår jag att du väljer en annan tillverkare. De flesta av oss människor i väst äter kött, har skinn produkter, så som bälten, plånböcker, skor, jackor, soffor eller liknande.

        Hoppas du har en bra dag och att du inte stör dig allt för mycket på din omgivnings beteende

       • John

        +1
        Detta är viktigare än vad många tror

       • GrinigGammalGubbe

        +1000

       • GrinigGammalGubbe

        Själv vill jag ha en med nitar i det svarta lädret! :)

       • GrinigGammalGubbe

        Tight svart läder på en härlig kvinna….Mums…

       • Snapdragon 808 stöder väl inte LPDDR4 utan endast LPDDR3?

       • dev

        Testade den i butik häromdagen. Såg tyvärr sjukt tråkig och plastig ut framifrån. När jag sneglade över på s6 edge och sen tillbaka på g4an kunde jag inte förmå mig till att över huvudtaget kunna köpa g4an.

       • kawasaki

        Jag saknade också det i en i övrigt utmärkt recension. Det är nog en miss av swedroid-teamet helt enkelt, kanske för att G4 är första telefonen från stora tillverkare som har läderdelar (dvs kroppsdelar från djur) så diskussionen om det har inte kommit igång än. Swedroid tar ibland upp miljöaspekter (”En kartong med minimal död luft inuti är bra ur miljösynpunkt”) så den här frågan är också relevant och jag tror inte redaktionen vid eftertanke gillar det massiva lidande och brutalt våldsamma dödande som den internationella läderindustrin faktiskt innebär, särskilt inte när det finns många andra funktionella material för en smartphone. Teknikutveckling handlar om förbättring och det finns alla skäl att önska teknik som förbättrar även för miljö och djur, inte teknik som tar ett steg bakåt.

        Ett kort klipp om dagens läderindustri
        https://www.youtube.com/watch?v=7hZh_zrV6oY

        Mer info finns här
        http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/leather-industry/

        Tänk också på att marknadsföringstermer som ”italian leather” bara betyder att slutbehandlingen skett där. Nästan alla djur som dödas för läder (även ”italian leather”) föds upp på sätt som skulle ge fängelsestraff i Sverige om någon blev påkommen med att göra så mot djur här.

       • kawasaki

        Nästan allt läder i världen kommer från djur som behandlas så vidrigt att det vore straffbart under Sveriges djurskyddslag. Vår lag är långt ifrån bra och borde skärpas men den är åtminstone mindre dålig än många andra länders och de flesta svenskar vill inte försämra djurskyddet. Så jag tror inte det du skriver om ”de flesta av oss andra” stämmer, inte när folk tänker efter och läser på om hur läderindustrin fungerar.

       • kawasaki

        Kan inte tala för sign ”kritiskt tänkande” men jag äter inte kött av ungefär samma skäl som jag inte köper läder: det är våld mot djur och orsakar lidande. Kor producerar dessutom mycket metangas som starkt bidrar till klimatförändringarna. Läs mer på http://kottet.se/

       • kawasaki

        Roligt att du hittat fram till de sexuella preferenser som passar just dig. Men jag tvivlar på att när du i en situation står och säger ”mums” om de ”härliga kvinnor” du ser skulle bry dig så mycket om kjolen var av läder, fejkläder eller latex. Sen är jag lite orolig att du kan få det svårt med matchningen så att säga. Det är ju inte säkert att så många ”härliga kvinnor” i tajta kjolar är så intresserade av en grinig gammal gumme som glor på deras röv och säger ”mums”. Men förhoppningsvis finns en soulmate även för dig också där ute i vida världen.

       • Olle

        Ja det förekommer säkert vidriga omständigheter bakom framställningen av läder. Det lär dock inte förändra att ”de flesta av oss” uppskattar läder i olika former, även om man tar avstånd från processen och skulle önska att den gjordes bättre. Jag ser dock inte att det är Swedroids uppgift att förmedla politiska/moraliska/religiösa budskap utan de bör precis som de gör recensera produkter utifrån mer tekniskt perspektiv.

       • Micke

        Priset bör väl ändå vara en ett minus? OnePlus lurarna tycks kosta under 3000kr vid release med motsvarande prestanda. Eller är det redan accepterat med ett pris från 6000kr för en android lur?

       • AndersX

        mediocre!

       • Olle

        Tror du inte det blir väldigt mycket att läsa om man ska ta upp allt som en produkt INTE har?

       • pmugghc

        Varför skriver ni att den har DDR4, den har väl DDR3?

        I sammanfattningen med +/- borde det inte stå följande 2 minus:

        – Ingen fingeravtrycksläsare
        – Ingen trådlös laddning out-of-the-box

       • ROOT

        …. lika hjärntvättad som en el-allergiker

       • Andreas Larsson

        Hoppas det kommer en review på Huawei p8 oxå, den ser ut som ett roligt alternativ till alla ”standardtillverkarna”

       • kawasaki

        Jag håller med att Swedroids huvudfokus är – och hoppas jag förblir – det tekniska, men när redaktionen även lite grann tar upp aspekter som miljö och arbete tycker jag det bara förbättrar. Visst är många av oss tekniknördar som vill läsa så många sidors kamerajämförelse att andra personer tycker det är på gränsen till sjukt (dom personerna får skylla sig själva när dom sitter där med sina dåliga, suddiga bilder på mobilen sen då säger jag :D ). Men det går ju att förena med att bry sig om djur som dödas och plågas i läderindustrin och vilja läsa om produkternas miljöpåverkan. Swedroid skriver redan om andra miljöaspekter i recensioner. Att lägga till några kritiskt granskande meningar om läderindustrin hjälper att lyfta frågan för läsarna. De som vill kan sen gå och läsa mer på http://www.kottet.se eller http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/skinn .

       • Bert

        Jag har alltid sagt att priset på dessa flaggskepp-telefoner är alldeles för högt, att påstå
        annat är bara korkat. Apple må ha startat trenden men det är fortfarande
        vi korkade konsumenter som tillåter idiotin.

       • Olle

        När inte ens väl insatta människor som dedikerat större delen av sina liv till olika världsliga frågor kan komma överens hur det verkligen ligger till, så tycker jag inte man ska lasta på Swedroids troligen mindre insatta skribenter att presentera ”fakta” eller länkar till vad de ”tror” är ovinklad information.
        Låt dem därför förbli tekniknördar som hjälper oss med de stora frågorna som att välja rätt mobilkamera och låt andra bättre lämpade lösa världens mindre viktiga problem.

       • kawasaki

        När det gäller klimatpåverkan behöver Swedroid inte forska själva utan kan luta sig mot den information som världens ledande vetenskapliga tidskrifter som Nature och Science och vetenskapliga samfund som NASA och AAAS sammanställer. De tidskrifterna publicerar även, med samma strikta kvalitetskontroll, en del rön som senare sipprar ner till förbättringar i smartphones.

        I frågan om hur läderindustrin dödar och behandlar djur kan Swedroid helt enkelt beskriva den kritik som finns. Man behöver väl inte vara raketingenjör, eller för den delen vara professor i etologi, för att förstå att det gör väldigt ont att få chilipulver gnuggat i ögonen (indiska läderindustrin) eller bli utsatt för elchocker (amerikanska)?

       • Paulista

        Högtalare på baksidan på en toppmodell 2015? JesusKristusMaria

       • Fred .

        Ja, hårdvaran verkar onekligen trevlig. Men jag visste inte om att den gick att debloata eller hur mycket. I många fall när jag försökt på telefoner så är det många appar som inte går att avinstallera. I bästa fall kan man inaktivera dem, men går inte alltid heller. Min flickvän kollade på den, men hon ville inte ha den för den var för seg, så det tappade dom en kund på. Andra telefoner var mycket mer responsiva.

       • Emil Oskarsson

        Nej den har DDR4 :) Liksom de flesta toppmobilerna från 2015 :)

       • Emil Oskarsson

        Sen så har ju en del med det ännu högre priset mot vad vi är vana vid att göra med den starka dollarn och svaga kronan. Förklarar visserligen inte hela prishöjningen men någonstans måste mobiltillverkarna dra in stålarna :p

       • Emil Oskarsson

        Sluta tänka på det då! Köp plastversionen om du nu spyr över läder varianten. Jag har ingen aning vart de tar lädret ifrån men förhoppningsvis är det från djur som ändå ska slaktas! Skulle inte tro att LG väljer att döda djur bara för att få tag i lite lyxigt läder. Själv bojkottar jag också läder men det är för att jag personligen inte tycker om materialet.

       • FredrikAn

        1+1 är en underlägsen telefon, även jämfört med förra årets flaggskepp från övriga tillverkare.

       • FredrikAn

        Låt bli att köp istället för att tjata på internet. Visa det med plånboken.

       • FredrikAn

        Finns alltså ingen anledning att köpa denna om man redan har en debloatad G3 med Xcam, toppen. :)

       • Här har ni mina samlade tankar sedan jag fick ett testexemplar av LG G4: http://lgmobilescience.wordpress.com/category/lg-g4/

       • Andreas Larsson

        Att påstå att priset är för högt är korkat, det är tillgång och efterfrågan som styr och jag har inga problem att betala dessa summor om det är en mobil jag absolut vill ha, det finns många billigare alternativ om man är priskännslig

       • pmugghc

        Fel, så vitt jag vet stöder inte SD808 DDR4. Men du kan väl länka till någon källa?

       • mortuus

        riktig fail telefon både prestanda mässigt som sagt och batteri tiden är ju ingen höjdare jämfört med g3 eller g2…

       • mortuus

        precis men lg likt många tillverkare vill få folk att tro att mobilkameror kan mäta sig med riktiga kameror.. vi är nog en bra bit ifrån att komma ifatt systemkameror..

       • mortuus

        jo jag förstår inte heller, trodde lg och swedroid hade ett nära samarbete haha.. gsmarena fick ju ut sin recension evigheter sen….

       • FredrikAn

        Korrekt.

       • Carljn

        ”I de syntetiska testmomenten som mäter systemprocessorns prestanda kan vi konstatera att LG G4 tillsammans med Snapdragon 808 tydligt halkar efter systerplattformen Snapdragon 808”. Ni menar 810 va?
        Grymt bra recension, som vanligt.

       • Robert Sydbrink

        Blev en G4 till frun. Fanns inte så mycket alternativ tycker jag då det mesta varit en besvikelse i år.
        Enda jag skulle vilja ha bättre är GPU:n som kunde haft mer fart. Annars verkar det överlag vara en toppenlur. Batteritiden är ungefär densamma som S5:an om inte lite bättre.

       • Andreas Larsson

        Tror inte det behövs nämnas, då dom som förstår bländartalet oxå vet att man inte kan jämföra en mobilkamera med en systemkamera

       • Andreas Larsson

        Helt korrekt, ddr3 ska det vara. Och håller med är det ett minus att den inte är vattentät så borde avsaknaden av fingeravtrycksläsare oxå vara minus

       • Oavsett

        ”Galaxy S6 har, gissar vi, utrustats med den bättre linsen av de tu.”

        Jag måste protestera mot den beskrivningen. Det ni menar är ”utrustats med det bättre objektivet”. Båda mobilerna har kameror med objektiv bestående av flertalet linser. Inte en lins.

        Detta är ett vanligt språkligt fel och beror säkert på att objektiv på engelska heter lens. På svenska heter det dock objektiv (som normalt består av en rad olika linser) och inget annat.

       • Daniel Nordlund

        Men bättre än närmaste konkurrenterna Samsung och HTC vilket är det som räknas i detta sammanhang.

       • Daniel Nordlund

        https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/processors/808

        Scrolla ned, DDR3 inte DDR4 precis som du skriver.

       • Papakeno

        Inte enligt detta test.

       • Oavsett

        Som jag redan förklarat flera gånger tidigare så finns det mycket att vinna på att placera högtalaren på baksidan. Man kan nämligen då göra bezeln mycket mindre.

        Sen vad man prioriterar är helt upp till var och en. För egen del så använder jag inte högtalaren annat än för att höra att det ringer och för att höra meddelandesignaler. Musik och filmljud lyssnar jag på via hörlurar.

        Så jag föredrar helt klart LG:s placering av högtalaren för att få mindre bezel. För de som inte gillar den lösningen och högprioriterar de inbyggda högtalarna så finns det flera alternativ till LG.

       • spejside

        Ja, det borde stått bland fördelarna.

       • Paulista

        Finns inga fördelar med att ha den på baksidan. G2 hade den på undersidan och hade liten dödyta så den förklaringen går ju bort direkt.

       • spejside

        Haha, snyggt trollat. Men ska man vara miljövänlig är läder bättre än både plast och metall.

       • Oavsett

        Du är medveten om att baksida och undersida är samma sak? Det är möjligt att du syftar på underkant, men det var inte det du skrev.

       • Paulista

        Nederkant då

       • Oavsett

        Okej, så din kritik är alltså att G4 borde ha en högtalare i underkant/nederkant?

       • Paulista

        Framsidan är ännu bättre, nederkant bra, baksida obegripligt.

       • Oavsett

        Framsidan är inte bra av de anledningar jag beskrev tidigare. Nederkant är inte bra när man har den i laddningsdockan (den täcks över). Baksidan fungerar för mig.

       • Konstigt2

        Fingeravtrycksläsare är standardkomponent i en 2015-mobil. Saknas det är det ett stort minus.

       • FredrikAn

        Vad pratar du om, ingen trådlös laddning out-of-the-box?

       • FredrikAn

        Hur många telefoner har släppts i år? Hur många av dessa har fingeravtrycksläsare? Vill alla ha det?

       • FredrikAn

        Läskunnig?
        ”Batteriprestandan får närmast beskrivas som medelmåttlig, men är vippen bättre än Samsung Galaxy S6 och en god bit bättre än HTC One M9”

       • Paulista

        Skulle man fråga 100 pers vad de föredrar skulle garanterat 98 inte vilja ha den på baksidan iaf. Sen rundad baksida också värdelöst när man skriver med mobilen på ett bord.

       • FredrikAn

        Kan inte du göra en undersökning? Så slipper man läsa dina påhittade siffror.

       • FredrikAn

        Finns att köpa på dx.com, bara att klistra på. ;)

       • Oavsett

        Enligt min mening en helt onödig funktion. Mest irriterande. Men det är ju en smaksak.

       • Oavsett

        Du får dock samma slutartid med en systemkamera och f/1.8 vid samma ISO-tal. Å andra sidan så kan man använda långt högre ISO-tal med en systemkamera.

        Men att säga att f/1.8 helt och hållet motsvarar en f/10 på en systemkamera är inte riktigt korrekt. Det stämmer dock vad gäller skärpedjup, kanske är det faktiskt ännu större tal. f/16 möjligen.

       • Paulista

        Varför skulle någon vilja ha sämre ljud på sin mobil? Jag utgår bara från att folk bara vill sitt eget bästa. Jag skulle tex inte köpa en tv med högtalarna på baksidan.

       • Oavsett

        Det man kan jämföra är slutartiden vid samma ISO-tal. Den blir den samma. I övrigt är det enorm skillnad.

       • Oavsett

        Det går givetvis inte att komma ikapp en sensor som är oerhört mycket större. Men det finns lägen där skillnaden är mycket liten. Bra ljus och långt skärpedjup, där kan en bra mobilkamera komma ganska nära. Även om det dynamiska omfånget inte kan mäta sig.

       • FredrikAn

        Ok, förstår att du alltså använder inbyggda högtalarna i din TV och i mobilen för att lyssna på media och är nöjd med det. Enough said.

       • Oavsett

        Det låter för mig helt obegripligt. LG G3 med Lollipop är otroligt snabb och följsam. Jag är supernöjd. Det går även med fördel att använda Nova Launcher.

       • Paulista

        Är rätt praktiskt med högtalare på framsidan när man kör högtalarsamtal.
        Men det är ok, ni gillar sämre ljud, det är ok för mig.

       • Oavsett

        Jag tycker att den är otroligt snygg.

       • Oavsett

        Du vill inte ha kor men du är djurvän? Hm..

       • Oavsett

        Men då är det ju bara för dig att låta bli att köpa den, enkelt. För egen del så skriver jag alltid med mobilen i handen.

       • Oavsett

        Jag skulle inte ha några problem med en TV med högtalarna på baksidan. Jag använder inte TV-högtalarna. Varför skulle man göra det?

        Högtalarna till mobilen är för de flesta bara något som används för att höra meddelandesignaler. Placeringen är då inte särskilt viktig.

        Sämre ljud får man alltid med högtalare i en mobil i jämförelse med bra hörlurar. Alltid. Så därför använder de flesta hörlurar för jämnan.

       • Fred .

        Ja, det var just G3 med Lollipop som vi testade i affären. Massvis med microstuttering i animationerna.

       • jesters

        Jag fick med hörlurar till min G4a (med risk för liknande kommentar längre ner).

       • Oavsett

        Javisst, det stämmer. Men det går att vända på mobilen när man har högtalarsamtal. Visste du inte det?

       • Oavsett

        Då är det något som är fel på den ni testade. Så är det inte normalt.

       • FredrikAn

        Har du provat?
        Att du gillar en TV som har bra högtalare talar ju bara om vilka preferenser du har när det gäller ljud. Själv skulle jag köpa en TV som inte har högtalare alls om det fanns, men är svårt att hitta.

       • cesse00

        Varför har ingen högtalaren i överkant om man får fråga? Har ni någon vettig förklaring? Det hade varit riktigt bra, enligt mig! :)

       • Oavsett

        Nej, jag har inget svar på det.

       • jesters

        Klarar alltid av 4h on screen time och drar mindre än 1% batteri varannan, var tredje, timme med skärmen av. Sync på.

       • Paulista

        Skulle aldrig dra igång min hemmabio för att tex titta på morgontv, då är väl framåtriktade högtalare att föredra?

        Men visst, sen den första högtalaren uppfanns för över 100 år sedan så har de riktats mot användaren, men ni grabbar har kanske kommit på något revolutionerande. Jag ska genast rikta mina stereohögtalare mot väggen, biografer kommer placera sina under popkornmaskinen, biltillverkarna sina i hjulhuset, megafoner kommer bli bananformade osv. Ta patent fort!

       • Paulista

        Finns inget positivt med högtalare på baksidan. Inget.

       • Oavsett

        Det är ju faktiskt faktafel och jag har förklarat varför det inte är en korrekt beskrivning.

        Man kan ogilla att högtalaren är placerad på baksidan, men det är direkt felaktigt att påstå att det inte har fördelar.

        Sen tycker jag du ska svara på min fråga. Visste du inte att det går att vända på mobilen?

       • Oavsett

        Det är dock klokt att fundera en extra gång om man verkligen har lagt sina pengar där man får mest ut av dem när man köper en mobil för 6000:- upp till 10 000:-

        Tycker du inte? Kan det inte finnas placeringar som ger en mer valuta för pengarna?

       • Andreas Larsson

        Det är väl helt subjektivt hur man värderar saker, hade inte jag tyckt det var värt att köpa en mobil för 10 000 så hade jag inte gjort det och jag gör samma antagande för alla som köper nått. Det är dumt om man inte vet vad man får för pengarna, men om du vet vad du får för pengarna och köper så är man knappast dum

       • Jag körde en onlinekalkylator som räknade om bländartalet för 28 mm med aningens större och mindre sensorstorlek och omvandlade till fullformat och hamnade på f/10.5 resp f/13,nånting för de sensorerna.

       • Oavsett

        Ja, det är helt subjektivt. Det är dessutom så att värderingen ändras över tid.

        Men det är också så att många inte ens ger sig själva tid att fundera över om det verkligen är ett vettigt sätt att placera sina pengar på.

        Tänker de på hur många timmar de måste jobba för att få ihop till den mobilen som de kommer att byta ut redan om ett år?

        Det kan vara flera månaders arbete (om man bara räknar de pengar som finns kvar efter man betalt allt det andra som man måste betala, mat, hyra o.s.v.) Känns det fortfarande vettigt?

       • Micke

        Jag byter väldigt ofta premium lurar, 1+1 är första luren på länge som uppfyller mina krav. Den var en ren chansning och spontanköp pga det låga priset. Haft den sedan i höstas och planerade inte att behålla den så länge. Jag har testat s6 edge mfl men de tillför inget (för mig). Så att påstå att den är underlägsen visar att du har dålig koll, förmodligen aldrig ens testat en 1+1, men det är OK, jag klandrar dig inte. Vi kanske har andra värderingar? Kanske är det loggan du finner underlägsen? Jag gillar den dock…

       • Oavsett

        Okej, jag tror dig.

       • Andreas Larsson

        Absolut, med tanke på att jag använder den betydligt oftare än bilen som jag årligen lägger ut så mycket mer på, det finns få köp i min vardag som jag tycker är lika värd pengarna som en ny mobil

       • Oavsett

        Jag tänkte så här. LG G3 är en otroligt bra mobil och täcker mina behov fint och det säljs till ett bra pris. Det finns då ingen vettig anledning att betala 6000-8000:- för en mobil. Det är bara ren kapitalförstörelse.

       • Andreas Larsson

        Den hade jag lätt varit beredd att betala 10 000 för OM den hade haft tillräckligt med batteri för att klara mig igenom en hel dag, tyvärr så kommer den bara halvvägs igenom, jag äter batterier :p

       • Oavsett

        Samma här. Jag har dubbla batterier och en separat laddare för extrabatteriet. Så mobiler som Galaxy S6 med fastlimmat batteri är ju helt uteslutet.

       • De som förstår det ordentligt – Ja.

        De som bara lärt sig att ett lågt bländartal ger ett ljusstarkt objektiv – Nej.

        Det finns gott om folk som ser f/1.8 här och genast tänker att det måste betyda att det blir bättre bilder vid dåliga ljusförhållanden än en SLR med f/2.8-glas.

       • Andreas Larsson

        Inte för mig, har note 3 nu och jag har ett skal med batteri i som jag laddar upp mobilen med när det tar Slut, vill inte behöva stänga av mobilen och byta batteri varje gång det börjat ta Slut. Så jag bryr mig inte om ifall det är fastlimmat :)

       • Oavsett

        Okej, det finns olika lösningar.

       • kawasaki

        Visst är det stora frågor och det enda jag efterfrågade var att Swedroid skulle kort lyfta den fråga som LG väcker genom att använda läder på mobiltelefoner. men att det som du antyder skulle vara rätt att plåga och döda någon bara för att den inte annars skulle existerat låter konstigt för då skulle föräldrar få bete sig hur vidrigt som helst mot sina barn och till och med slå ihjäl dom (vilket tyvärr sker ibland, men det är givetvis inte rätt).

       • Oavsett

        Så du likställer kor med människobarn?

       • Hannes Forsberg

        Hade nog skaffat den där om jag inte redan hade en G3:a. Är nämligen väldigt nöjd med min G3:a.

       • Oavsett

        G4 ger en bättre skärm och en bättre kamera. Men den är faktiskt större och tyngre trots samma storlek på skärm. Jag känner mig inte sugen på att uppgradera från min G3.

       • kawasaki

        Nej det finns väldigt många skillnader på dom. Kor gillar hö till exempel. Jag kan räkna upp fler om du vill :) Men du verkade tänka att om den som plågar och dödar någon även en gång i tiden satt offret till världen så är det på något vis ok att plåga och döda. Tänker du så har jag svårt att se hur *DU* inte leds till samma slutsats när det kommer till barn som behandlas illa av föräldrarna. Föräldrarna har ju också satt barnet till världen. Jag tycker att den som sätter någon till världen – barn, hund, ko – har särskilt ansvar att ta hand om nykomlingen och skydda den från skada. Inte döda.

       • Oavsett

        Men frågan kvarstår. Är det bättre att inte ha några kor alls? Är kor något negativt?

        Barn är inte satta till världen för att bli mat och läderprodukter. Det är inte därför de existerar, varför jämförelsen blir väldigt märklig.

       • kawasaki

        Tror inte det är alternativet. Även utan köttätande kan det finnas kor, vildraser, på liknande sätt som det finns älgar, bävrar och många andra djur. Men färre än idag ja. Ser inget problem med att en del kor som kunde blivit till inte blir till.

        Om jag får backa bandet lite så undrar jag om du nu håller du med om det jag skrev att den som skapar någon inte får ”fribiljett” på att plåga?

       • Oavsett

        Javisst. Allt man hanterar eller skapar har man ansvar för. Även döda föremål.

        Att inte visa respekt för saker och varelser är att inte visa respekt för livet och därmed visar man heller inte respekt för sig själv och heller inte för andra.

       • FredrikAn

        Gör inte det, du använder ju inbyggda högtalarna i TVn, blir svårt att se bilden då så du missar din morgontv, om du inte kör med någon spegellösning?

       • Emil Oskarsson

        Kollade upp det o det stämmer faktiskt, trodde s808 körde DDR4 med liksom s810 :)

       • Oavsett

        Jag använder inte TV-högtalarna överhuvudtaget så placeringen är ointressant. Möjligen är det estetiskt mest tilltalande att ha dem på baksidan men det bästa vore att inte ha dem alls.

       • Paulista

        Jag brukar använda min mobil när jag talar i högtalartelefon, tex skicka mail, kolla upp nr osv. Inte vidare praktiskt att ha den uppochner då. Särskilt då mikrofonen sitter på framsidan med.

       • Oavsett

        Mikrofonen sitter i underkant, inte på framsidan. För egen del använder jag BT.

       • widde
       • mortuus

        skicka tillbaka den till lg vi alla vet du får betalt för att smöra för dom…

       • mortuus

        fy fan vilken lögn, enligt gsmarena fick inte ens g4 55 timmar endurance, s6 enligt dom får över 70,, man undrar varför dom skriver en uppenbar lögn.. köpta av lg eller?

       • Om du någonsin läst min blogg så vet du att jag inte får betalt av LG. De vill ha mina ärliga åsikter och det får de. Sedan att mina åsikter inte passar dina får stå för dig och rör mig för övrigt inte i ryggen.

       • Oavsett

        Det är en bra blogg.

       • FredrikAn

        Fråga Swedroid. Men du är ju ett känt troll så det är nog meningslöst.

       • FredrikAn

        Don’t feed the trolls.

       • Olle

        Varför ska Swedroid välja att tro på just de källorna när det finns andra som hävdar något annat?

        De kanske ska göra det lätt för sig då och bara ha en text som säger ”Vi har valt att inte publicera något material alls på vår hemsida eftersom det påstås att mobiltelefoner kan vara skadliga och det vore fel att medverka till användning av sådana”.

        Nu är köttet slut så nu kan jag tyvärr inte mata dig mer. Trevlig kväll.

       • Man tackar och bockar

       • kawasaki

        Jag tycker det blir lite svårt att hålla ordning på diskussionen när du går in och lägger till en hel del saker i dina inlägg längre upp i konversationen i efterhand. Det är väl bättre att du lägger till nya inlägg på slutet när du kommer på ytterligare saker att säga så att allt kommer i den ordning det först skrevs?

        Angående barn så finns det ju tyvärr exempel på folk som sätter barn till världen för att sen plåga och till och med döda dom. Inte det vanligaste, men det förekommer tyvärr. Även om vi tänker oss att några föräldrar hela tiden planerar att skaffa ett barn bara för att plåga och döda det och kanske offra det i någon skum religiös ritual så är det ändå fel att skada barnet när det väl är fött.

       • Ismail Shojai

        GSMarena batteritest är inte den bästa. Kolla MKBHDs recension eller totaltech där dom jämför med andra mobiler. Alla recensioner jag har kollat på youtube säger att SOT på g4an är minst lika bra om s6 och klart bättre än g3. GSMarenas och Phonearenas tester säger inte så mycket om vardaglig användning.

       • Ismail Shojai

        sen så verkar g3 ha bättre standby än g4 men ren användning ger g4 bättre SOT. GSMarena värdesätter standby lite för högt skulle jag tro ;)

       • kawasaki

        De källor jag nämnde, Nature och Science, är inte vilka som helst. De är världens mest respekterade forskningsjournaler. Utan de vetenskapliga framsteg som de och liknande journaler kvalitetsgranskat och sen publicerat skulle vi inte ens ha några smartphones idag. Angående forskning om mobiler och hälsa så är det väl ett viktigt område att forska på eftersom så många använder mobiler men några skäl att avstå från mobil tror jag inte forskningen visat på än så länge. Läs till exempel den här texten från Nature: http://www.nature.com/news/2010/100517/full/news.2010.246.html
        Trevlig kväll!

       • FredrikAn

        Du gör ett bra jobb Patrik, strunta i trollen. :)

       • Tack så mycket!

       • Bezk

        Liten fråga.. Ni skriver mycket om att det är fotografen som gör skillnad när det gäller korten och så är det nog. Men varför använder ni er inte av någon form av stativ när ni ska testa 2 telefoner? Borde få en mer rättvis jämförelse av kamerorna då. Tack för en bra recension och fortsätt med ert goda arbete!

       • Rome73

        Naturligtvis ett skrivfel som de bör rätta till…

       • Rome73

        Eller är gsmarena köpta av Samsung? Det får vi aldrig veta… ;-)

       • vvikke

        Håller med. Kommer inte på namnet nu men finns en kille på youtube som gör ruskigt bra kamera-tester på smartphones, där han får i princip exakt samma förutsättningar för de mobilerna som ställs mot varandra.

       • Rome73

        Ärligt talat…
        Finns det någon som seriöst lyssnar på musik direkt via telefonens högtalare och förväntar sig att det ska låta bra?
        Mindta seriös lyssning kräver att ljudet spelas upp vis externa högtalare/hörlurar.
        Visst kan man slölyssna via mobilens högtalare men då bör man inte, oavsett placering, förvänta sig en fullt njutbar upplevelse.
        Alltså spelar det mindre roll.

       • Nej, men det kan vara trevligt när man t.ex. spelar där det inte är läge att peta in lurar i öronen att ljudet primärt är riktat mot mig. Att höja volymen på högtalaren på baksidan för att nå samma upplevda ljudnivå resulterar även i att man bjuder omgivningen på en massa blipp-blopp från ens lur vilket inte alltid är så uppskattat.

        Att det sedan inte spelar nån roll just för dig är något helt annat.

       • Rome73

        Jag undviker gärna högtalare på framsidan.
        Jag kan donera 100-200 kr så att du kan köpa ett par högtalare på teknikmagasinet som låter betydligt mer och bättre och som går på batteri så kan du placera dem vart du vill.

       • Det är intressant att veta hur bra OIS det är (om det finns). När jag jämförde G Flex mot G2 så hade G Flex betydligt fler suddiga bilder för att man rörde sig jämfört med G2 som hade OIS.

       • Menar du att 1+1 och LG G4 har motsvarande prestanda? o_O

       • Rome73

        Det bör utfärdas en nationell rekommendation om att hela TVn ska riktas in mot väggen när man tvingas se på morgon TV. Meningslösare TV får man leta efter!

       • geggamojja

        Sitter i samma sits, har en G3 som jag är supernöjd med. Rätt ok uppdateringar och jag gillar lädervarianten, men däremot är det svårt att motivera 6000:- för att få snäppet bättre kamera och skärm. Går iofs sälja G3:an och lägga mellanskillnaden på en G4, men.. njaa, G3 är så himla bra att jag tror jag väntar också.

       • Vilka mobiler från 2015 har en sådan som standard då? Galaxy S5/S6/Note4/Alpha/Huawei Mate 7/Meizu MX4 och bägge iPhones?

        – Verkligen en funktion som alla utom LG G4 har…

       • Fast ”riktigt bra ljus” och ”stativ” tillsammans med ”långt skärpedjup” kanske inte riktigt är alltför nära ihopkopplat med f/1.8.

       • Rome73

        Det tänket bör man väl alltid ha, oavsett vad man köper och vad det kostar?

       • Oavsett

        Javisst.

       • Oavsett

        Korrekt.

       • Rome73

        Finns det någon som tror att man kan jämföra en mobilkamera med en systemkamera?

       • Oavsett

        ”Jag tycker det blir lite svårt att hålla ordning på diskussionen när du går in och lägger till en hel del saker i dina inlägg längre upp i konversationen i efterhand. Det är väl bättre att du lägger till nya inlägg på slutet när du kommer på ytterligare saker att säga så att allt kommer i den ordning det först skrevs?”

        Jag är ledsen, men det är så jag skriver och har alltid gjort. Du får leva med det. Jag ändrar dock inte lång tid efteråt utan att skriva det. Är tillägget eller ändringen långt efter det jag skrev från början så skriver jag ett ”edit:”.

        ”Angående barn så finns det ju tyvärr exempel på folk som sätter barn till världen för att sen plåga och till och med döda dom. Inte det vanligaste, men det förekommer tyvärr. Även om vi tänker oss att några föräldrar hela tiden planerar att skaffa ett barn bara för att plåga och döda det och kanske offra det i någon skum religiös ritual så är det ändå fel att skada barnet när det väl är fött.”

        Givetvis. Det är alltid fel att skada andra. Det är till och med fel att skada döda föremål utan rimlig anledning. Skada barn och andra försvarslösa varelser är särskilt fel.

       • Henrik

        Jag förstår inte varför någon vill köpa S6 edge. Den ser rent utsagt ful ut och hela grejen med kurvad skärm är bara menlöst och tillför inget till användningen, av det jag sett av kollegans EDGE så är det mest störigt med en rundad kant då den bryter texten lite i kanten och skapar onödiga reflexer o dyligt.

       • gg

        GSMarena testa S6 och LG G4 vid samma tillfälle vilket då båda telefonerna har senaste mjukvaran.

        GSMarena är absolut bland de bästa på marknaden, utan massa snicksnack.

       • Oavsett

        Jodå, det finns, hur svårt det än kan vara att tro.

       • Oavsett

        Det är helt klart en gimmik som är kul att ha för att visa upp för kompisarna. Mer än så tillför det inte.

       • Henrik

        Nä givetvis inte, LG har inte heller ett rykte att ha det tungaste gränsnittet av alla tillverkare idag.

        LG’s gui är det enda som faktiskt hindrar mig från att köpa en G4 idag. Jag är van med Sense alt. GPE och hur perfekt flytet är och hur snabba och mjuka animationerna är.. Men allt jag läser på G4 är hur dåligt deras UX är. När man jämförs med touchwiz och förlorar så vet man att man gjort ett dåligt jobb.

        En G4 med GPE vore dröm. Men det lär inte hända, tyvärr.

       • gg

        99% av alla tester på internet säger tvärtom. S6 har bättre batteritid helt klart än LG G4.

        Ännu ett exempel från en av de största sidorna.

        http://www.phonearena.com/reviews/LG-G4-vs-Samsung-Galaxy-S6_id3997/page/4

       • gg

        Du ska nog läsa på innan.

       • gg

        Och här.

       • Oavsett

        LG G3 med Lollipop har ett fantastiskt fint flyt och är hur snabb som helst. Det finns inget att klaga på.

       • Micke

        Jag skrev OnePlus lurarna. De rykten jag läser hittills så verkar de absolut vara lika på många vis bortsett från priset. Även 1+1 är imponerande bra men den är en generation bak, jag valde den framför g3.

       • De har släppt en modell och den kostade (om man fick tag på en invite) väldigt bra, med nästan topprestanda. OP2 har inte ett officiellt pris än eftersom den inte lanserats, men ryktet om 199 yuan kan du ju inte jämföra med rak växelkurs med vad övriga lurar kostar här.

        Tycker du Swedroid skall sätta upp att man kan köpa LG G4 utan en invite som ett plus i recensionen?

       • Broken arrow

        Inte massa törstiga kärnor är ett bra beslut.

        Får hoppas hela idén med 8 eller 25 kärnor läggs ner snarast.

        Får hoppas 820 har som mest 4 kärnor för mobiler, annars är dom ute på hal is ordentligt.

        Kan få bli nästa samsung mobil i så fall, dom tar bättre beslut runt soc än Quadracom.

        Lär troligen bli en med Oled i alla fall.

       • Tralala

        Även om det såklart är individuellt så kan jag inte första hur någon kan tycka om LGs UI. Förresten är det ganska långt ifrån material design, både i strukturen och i färgpaletterna.

       • Speedmonkey

        Vad är du för vänster flummare, sluta dra jointar, käka alger, gå på feminist möten, rösta på miljö partiet, delta i Green peace aktioner du kommer inte lyckas påverka omvärlden. vakna.

       • Samsung har ju kört 8 kärnor i bit.LITTLE ett bra tag nu.

       • blue mike

        Jag tror att du har fel… De flesta i väst världen äter kött och gillar skinn produkter. Kanske inte de som du umgås med, men i stort är det så.

       • Oavsett

        Varför inte då? Den är hur snygg och snabb som helst från och med G3 och Lollipop. Stor skillnad mot tidigare. Du verkar inte uppdaterad.

       • Johannes

        Resonerade precis så när jag valde Galaxy S6. Den går riktigt svalt och har ju sjuka benchmark-resultat.

        Fick dock snabbt lära mig att Samsung var precis så usla på mjukvara som jag alltid hade trott, och att de har bästa processorn på marknaden hjälper inte när de har minnesproblem och allmänt usel mjukvara.

       • Johannes

        Är ju inte bara ekonomin som avgör kan jag tycka. Är absolut ingen miljöhippie eller så, men vi överkonsumerar helt sjuka mängder elektronik, och hela hetsen med att byta telefon varje år är en trend jag hellre ser att man går ifrån. Börjar bli mjukvaran som avgör hur bra en produkt är idag, och där händer det betydligt mindre mellan generationerna.

       • Johannes

        Skulle kunna se hur man kan kalla det lins i sammanhang där den är fastmonterad i själva kamera-enheten till skillnad från på systemkameror, och det är ju faktiskt linser som objektivet består av så pratar man skärpan på glaset kan jag gå med på ordvalet lins.

        Oavsett vilket så är det dock helt riktigt att det ju är flera linser, och inte bara en lins om man nu ska vara petig…

       • bobbeyblade

        Trenden skapade för att Apple kunde sälja dem så dyrt, högre marginaler helt enkelt. Apple har väl haft över 50% innan de fick jobba lite mer på sina lurar för att hänga med.

       • Oavsett

        Det är radikalt fel att kalla det för en lins, eftersom det är ett objektiv. En lins är bara en del av ett objektiv.

        Det är som att kalla en smartmobil för en skärm. Eller en soffa för en kudde. Eller en bil för ett hjul.

        Förstår du inte skillnaden?

       • patrik

        Nja, håller inte med helt.

        Det är riktigt nu när nästan alla appar använder sig av Googles app-design, att hela menyn dras från sidorna. Det är sjukt mycket bättre känsla att dra från sidan på en edge jämfört med andra telefoner.

       • pmugghc
       • Oavsett

        Till priset av en klart obekväm mobil att hålla i. En onödig gimmick. På Note Edge så har man i alla fall lagt till lite mer eller mindre användbara funktioner.

       • Rome73

        Håller med dig om att de runt omkring kanske inte vill höra ditt spelande. Men då är faktiskt hörlurar det enda rätta. Och om situationen är sådan att du inte bör sätta på dig lurar är frågan om det ens är lämpligt att spela?
        Det låter som en uppenbar risk att de ändå lär höra ditt spelande.

        Den situation du beskriver måste vara så unik att jag inte ens kan tänka mig när den uppstår. Då spelar jag hellre inte alls…

       • Kul att man är lite unik. Jag skulle kunna sitta i soffan och spela och samtidigt ha en konversation med min fru utan att hon behöver ha spelljud i öronen.

        Problemet med att ha hörlurar på sig är att de förutom att leverera ljud även i stor utsträckning även stänger ute andra ljud.

        Dessutom går jag inte runt med lurarna i fickan hela tiden – gör du?

       • Tiredness

        Hur är det med Bloat nu för tiden på LG:s enheter? Jag har en LG Gpad och där är det mängder med skitprogram.

       • Ismail Shojai

        Du ska nog lära dig läsa min vän. Skrev tydligt att g3 har bättre standby än g4 och det har den enligt GSMarena. Sedan så håller jag fast vid att dessa tester inte riktigt säger hela sanningen. Som sagt kolla MKBHD.

       • mortuus

        nej deras tester är väldigt opartiska till skillnad från swedroid som inte ens ger mycket info om deras batteri tester…

       • mortuus

        det gör egentligen ingen sida men enligt dom körde dom om samma test flera gånger och fick samma resultat så jag vet inte hur man då ska testa enligt dig mera ?

       • Rikard Jerner

        personligen gillar jag lg’s ui mest efter motorola. hur bra som helst.

       • Rikard Jerner

        pga kameran

       • blue mike

        Många tycker att den är snygg och jag kan inte annat än är hålla med, men den är inte skön i handen….

       • kawasaki

        Jag trodde du menade de flesta av oss i Sverige. Hur som helst, du och jag är individer och har ansvar för de egna handlingarna. Vi slipper ofta se vad som händer i djurindustrierna och då är det lätt att inte bry sig. Har du modet att se färdigt någon av de här klippen?
        http://www.mercyforanimals.org/investigations

       • kawasaki

        Ok, då förstår jag din ”edit policy”. Blev förvånad för det avviker lite från vad som är standard på reddit och andra ställen. Risken är att effekten blir att det ser ut som att svaren från de du pratar med har missar vad du sagt och det tror jag inte är målet.

        Hur som helst så låter det som att vi är eniga om att ”skapare” inte får fribiljett att skada den de skapat. LG har ingen ursäkt för att delta i det massiva lidande och brutalt våldsamma dödande som den internationella läderindustrin innebär. Alla kan dra sitt strå till stacken för att stoppa den industrin. Jag tror den här frågan kommer upp igen i smartphone-världen och hoppas Swedroid skriver om det då.

       • kawasaki

        LOL. Jag är som folk är mest och gillar inte det som jag ser i de här klippen http://www.mercyforanimals.org/investigations .

       • Juon

        Jag köpte precis en G3 Cat 6 och efter att jag pillade lite med en G4 inser jag att jag gjorde rätt val.

       • Det mesta kommer ifrån Google, lite ifrån LG som det mesta går att avinstallera och sedan inget ifrån andra företag (om du inte köper en ifrån Tre, då får du fem appar som kan avinstalleras).

       • Paulista

        Väldigt bekvämt att bära med sig i fickan.

       • Paulista

        Man kan ju vara en god granne och inte vara ett rövhål och dra igång hemmabion på okristliga tider. Men vi är ju alla olika.

       • Så länge du inte kastar din gamla mobil utan säljer/ger bort den så har ju du inte bidragit till att slösa på något. Om jag tar hand om mitt tänker inte jag ha ångest för att andra inte kan sköta sitt.

       • gg

        Men du pratar om S6 och G4 i ditt översta inlägg. ;)

        GSMarena testar i olika mode som du ser, jag litar mer än MKBHD som inte alltid är objektiva i sin bedömningar.

       • Rome73

        Tror att din fru skulle uppskatta om hon fick hela din uppmärksamhet… :-)

       • Rob

        Hade för mig att de, liksom Sony och en hög andra tillverkare, hade samarbete med Microsoft och skulle bundla deras appar med. Eller det var kanske bara på tablets?

       • Rob

        big.LITTLE*

       • blidde

        Jag hoppas innerligt nån betalar dig för ditt trollande, annars slösar du bort ditt liv i onödan. Med tanke på hur du beter dig kanske det inte är någon större förlust.

       • blidde

        Och vad tror du händer med deras priser när de känner att de etablerat sig på marknaden..? Tror du de kommer fortsätta tjäna några kronor per telefon, eller kommer de kanske vilja gå upp till hundralappar eller t.o.m. tusenlappar? Framtiden får utvisa, men om du tror att det är en rimlig prisnivå och hållbart för företaget i längden är du grymt naiv.

       • Detta avtal tecknades efter G4 lanserades. Om det hamnar på senaste versioner utav G4 vet jag inte. Men det finns inget ifrån någon annan än Google och LG på min telefon om jag återställer den.

       • Oavsett

        Det finns McAfee i LG G3 som inte går att ta bort. Men det är det enda förutom det du nämner. Det är stor skillnad mot tidigare.

       • Oavsett

        Ja, det är helt suveränt numera. Tidigare inte så bra dock.

       • Oavsett

        Tanken med 8 kärnor är att man ska kunna köra 4 av kärnorna långsammare och strömsnålare, när det inte krävs bästa prestanda för det man gör.

        Så jag vet inte riktigt vad du menar. 8 kärnor behöver inte alls kräva mer ström. Det kan faktiskt vara tvärtom. Det beror på hur väl de är konstruerade.

        8 kärnor i sig är inget problem.

       • Oavsett

        Ja och det fungerar utmärkt.

       • Oavsett

        Så kanske det kan vara. Men det borde gå att få in både och om man verkligen ville.

       • Oavsett

        Du vet att det går att ha låg volym även på en surroundanläggning? Det är faktiskt så att det är lättare att höra på låg volym på så sätt då ljudet kommer fram bättre.

        Du kom med ett riktigt dåligt argument.

       • Ismail Shojai

        Så du tror alltså att G3an har bättre batteritid än G4an? För det är exakt det GSMarena säger.

       • Rikard Jerner

        tveksamt faktiskt men med uppoffring för storleken så visst.

       • Inte när hon sitter med sin lur i handen samtidigt…

       • Paulista

        Du vinner VM i dåliga argument så kan vi lägga ner det nu? Nexus 6: högtalare på framsidan och liten dödyta.

       • Oavsett

        Du har ingen grund för det påståendet. Det är du som argumenterar för att man måste ha en surroundanläggning på hög volym. Det är omöjligt att hitta ett svagare argument eftersom det är direkt felaktigt.

        Nexus 6 kunde haft mindre dödyta om man hade högtalaren på baksidan. Det är ett faktum. Så det är heller inget vidare argument.

       • Oavsett

        ”Problemet med att ha hörlurar på sig är att de förutom att leverera ljud även i stor utsträckning även stänger ute andra ljud.”

        Det är ett väldigt lättlöst problem, använd bara ena öronproppen när du vill kunna ha uppmärksamhet på omgivningen också.

       • Alias LG G3 Golden

        Håller med. G3 håller ett bra tag till. Och snacka prisvärd.. Inte vanligt dessa dagar.. :)

       • Henrik

        LG’s GUI är ständigt en minuspunkt i stort sett alla recensioner jag ser. Och det jag sett på youtube mfl bekräftar detta. Du har uppenbarligen inte använt sense 6 (M7, M8, M9) eller Stock (GPE, Nexus 5-6) i någon utsträckning.

        Att byta launcher är ingen lösning. Dom flesta inbygda programmen tex telefonfunktionen går inte att byta sen får man helt sonika lida med deras modifikationer av multitask skärmen och quick settings för att inte nämna Inställningarna rent allmänt.

        Källa:
        http://www.androidauthority.com/lg-g4-review-606487/
        http://www.pocket-lint.com/review/133801-lg-g4-review-a-balance-of-phone-meets-phablet
        http://www.trustedreviews.com/lg-g4-review
        https://www.androidpit.com/lg-g4-review

        Alla tar kanske inte upp det som en ”negativ” i deras recensioner men nämnar det oftast i negativa termer i recensionen.

       • Oavsett

        Jag förstår inte riktigt ditt inlägg. Jag har inte sagt något illa om Sense. Jag tycker Sense är mycket bra. Jag tycker även att LG med Lollipop är utmärkt och det gör även swedroid och många andra.

        LG:s lösningar är utmärkta i dagsläget. Lång ifrån hur det såg ut tidigare.

       • Broken arrow

        Jo, men att en resurs ska hoppa mellan kärnor kostar ström och tid.

        Sen är det redan mer eller bevisat idag i alla fall att race to sleep är strömeffektivare (kanske ändras om 10 år vem vet).

        Helt enkelt slutför en snabb kärna uppgiften på 1 sek och en långsam på 8 sek, vinner den snabba bara för den tar ström under betydligt kortare tid, innan den klockar ner sig.

        Men 1 långsam kärna för bakgrundsaktiviteter vist, och 1/2 snabba kärnor, men ska man försöka tävla mot datorn prestanda, är inte vägen att gå att trycka in så många kärnor man kan i telefonen, slutar bara med att man får köra vattenkylning till soc:en.

        Sen lär aldrig en mobil på kisel slå en modern dator, är om man lyckas göra nått med grafen i så fall.

       • Broken arrow

        Bytte mjukvaran på min s3 och den blev som förbytt. Var som helt annan telefon :)

        Väljer man samsung bör man välja en mobil som går att byta mjukvara på.

       • Broken arrow

        Alltså får montera ihop egen mobil i framtiden alltså. Tur man har visst intresse för lödning :D Tar dom bästa delarna från respektive tillverkare och fixar ihop egen mobil ;)

        Tja låter som ända rätta, om nästa steg är 16 kärnor.

       • Kan inte tänka mig att det blir på annat sätt än det är idag, dvs att det går att avinstallera men kanske kommer förinstallerat som typ LG Smartworld och liknande som ingen egentligen vill använda. På så vis kanske de fångar upp några användare som inte bryr sig så mycket vad som ligger på enheten.

       • Fint, fast jag är hemma en hel del.

        Dessutom använder Sonys brusreducerande lurar jag fick med luren och de har sladd på sig så det blir inte riktigt lika smidigt som din BT-lösning.

        Hörlur i ena örat känns som en risig lösning på mitt lilla problem. Vi skulle lika gärna säga att du kunde sluta köpa så tajta jeans så skulle du ha plats i fickan för en lur som inte har lika minimal bezel och då skulle högtalare rymmas på framsidan.

       • Oavsett

        Jag har gott om plats för större mobil. Grejen är dock att jag vill att ytan ska bestå av större skärm och inte högtalare som jag inte behöver. Det är slöseri med yta.

       • Tralala

        Som sagt är det individuellt och jag tycker inte att det är snyggt, men om du tycker det så är det bra. Sedan är det faktiskt en bra bit ifrån riktlinjerna (jag kan lägga till ikonografin till listan).

       • Oavsett

        Det saknar helt betydelse.

       • mortuus

        yea right…

       • Thomas

        Ett test av kameran mellan LG G4, Galaxy S6, Xperia Z3+, DMC-CM1 and 808 PureView där G4:an vann matchen. Imponerande.
        http://smartcam.club/node/3306

       • jovars

        Ja den vann enkelt också. Nu finns det absolut ingen anledning att välja samsung före LG. Grymt jobbat LG

       • titanium_slayer

        fick inte ni med headset?? jag fick de smakfulla dualbeat 3 med röd tyg sladd i mitt paket ;)

       Lediga jobb inom data / IT Företag
       Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
       Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
       Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
       Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
       Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
       Se fler jobb

       Aktuellt

       Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       8.4

       Test av Huawei Honor 9

       0

       Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       4. Minitest av Google Pixel 2
       5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
       6. Hands on med OnePlus 5T

       Mest läst

       1. Hands on med OnePlus 5T
       2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
       6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons