Recension:Vi testar LG Google Nexus 5

Postat:
20:10 - 2013-12-02
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
189

När den femte telefonen i Googles smått ikoniska Nexus-familj släpps så är det återigen, precis som förra årets Nexus 4, tillverkaren LG som har fått förtroendet att bygga enheten. Nexus-telefoner kombinerar traditionellt sett skaplig hårdvara med ett konkurrentkraftigt pris, och detta är något som även gäller Nexus 5.

Även om priset här i Sverige inte är på samma vansinnigt låga nivå som i USA så är det fortfarande en på pappret prisvärd pjäs, men det som kanske mer än något annat lockar köpare är att man med Nexus-telefoner får de senaste Android-uppdateringarna först av alla.

I följande recension kommer vi i vanlig ordning hårdtesta pjäsen i fråga och låta den genomgå en rad hårda prövningar av både syntetisk art (så kallade ”benchmarks”) och framför allt av en längre mer verkliga världen-betonad testfas där vi kort och gott använder telefonen som vi alltid gör – bara mer intensivt.

Specifikationer

Specifikationer LG Nexus 5
ReleasedatumHösten 2013
Processor2,3GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 800
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16/32GB / ingen plats för minneskort
Skärm4,95" / FHD - 1080x1920 pixlar / 445PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 67,55 cm² / ~70,8% av fronten
Kamera8MP
Främre kamera1,3MP
Vikt130g
Höjd, bredd, djup137,9 x 69,2 x 8,6mm
Batteri2300mAh / 17 / 300 timmars tal/standby-tid
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi (2.4/5GHz) 802.11 a/b/g/n/ac
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Får uppdateringar direkt från Google. Kameran har optisk bildstabilisering (OIS).
Mer infoMer info om LG Nexus 5 på Androidenheter.se

Nexus 5 bygger likt höstens andra Android-flaggskepp på Qualcomms Snapdragon 800-krets, med Krait 400-kärnor, vilken i Nexus 5:s fall tickar på i 4 x 2,25 GHz. Vidare har enheten fått 2 GB RAM och grafikkretsen Adreno 330, precis som redaktionsfavoriten LG G2 och Sonys kameragigant Xperia Z1.

Skärmen är av LCD-typ (”True HD IPS+”) och är på strax under 5 tum och har fått upplösningen 1080×1920 pixlar, även känt som FullHD, vilket resulterar i en pixeldensitet på cirka 445 PPI. Det skyddande yttre skärmlagret, Cornings Gorilla Glass 3, bör ge skärmen en acceptabel slagtålighet.

Lagringsutrymmet är i vårt fall på beskedliga 16 GB, vilket verkligen är i minsta laget med tanke på att enheten saknar möjlighet till lagringsexpansion via en Micro SD-kortplats, men det finns även en 32 GB-version för de som behöver lite mer utrymme. I vilket fall som helst så är Nexus 5 inte en telefon lämpad för de som hamstrar stora mängder data på telefonen.

Kameran, på låga 8 megapixlar, har naturligtvis utrustats med en LED-blixt men har som trumfkort precis som syskonet LG G2 även utrustats med optisk bildstabilisering, vilket i teorin innebär att vi kan ta skarpare bilder samt möjligen en bättre mörkerprestanda då slutaren kan hållas öppen längre utan att bilden blir oskarp på grund av darriga händer.

Batteriet är på i dagsläget väldigt låga 2 300 mAh, att jämföra med den nya ”standarden” bland höstens flaggskepp på 3 000 mAh eller mer. Hur batteritiden står sig mot konkurrenterna återstår att se – kanske innebär Android 4.4 / KitKat att batteritiden trots ett litet batteri blir helt acceptabel. Enheten har som en liten bonus utrustats med stöd för trådlös laddning via Qi-standarden.

Utöver ovanstående så finner vi det vanliga, bland annat i form av en Micro USB-port, Micro SIM-plats, Wi-Fi med stöd för a/b/g/n (2,4 + 5 GHz) samt den nya ac-standarden. Via de mobila nätverken skall Nexus 5 vara kapabel till upp till 42/5,76 Mbit/s via 3G/DC-HSxPA och 100/50 Mbit/s via 4G/LTE.

I kartongen

lg-google-nexus-5-box-01
lg-google-nexus-5-box-02 lg-google-nexus-5-box-04 lg-google-nexus-5-box-06
Kartongen är av typisk Nexus-design, vilket innebär en gräll blå bas och ett tryck med starka och klara färger. Kartongens kvalité i sig har tappat en aning sedan fjolåret, vilket förtar uppackningskänslan en del, men detta är så klart av ganska liten rent praktisk betydelse. Telefonen, inslagen i skyddsplast, ligger som sig bör i ett fack för sig längst upp i kartongen, och kartongens övriga innehåll återfinns i utrymmet nedanför telefonen.

Våra kartonger, en direktimport från England samt ett nordiskt butiksexemplar, innehöll följande:

  • Nexus 5 (16 GB, svart, D821)
  • Laddare (5V==1.2A, svart)
  • USB-kabel (svart, cirka en meter)
  • Metallstift/-nyckel för SIM-kortssläden
  • Dokumentation (snabbstartguide och garantiinformation)

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i kartongerna hos de olika operatörerna och återförsäljarna är identiskt med våra kartonger, men då det rör sig om en Nexus-enhet är det sannolikt mycket små skillnader – om några alls. Är kartongens innehåll av stor vikt rekommenderas ni kontakta återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Nexus-telefoner har aldrig, legendaren Nexus One möjligen undantagen, en särdeles iögonfallande och distinkt design, och Nexus 5 är inget undantag. Form, material och design är alla tämligen anonyma och diskreta och även om detta är något som tilltalar oss på redaktionen så vet vi att många av Swedroids läsare vill ha lite mer ”bling” och attraktionskraft – något som drar blickar till sig och sticker ut. Den vita varianten av Nexus 5 torde tilltala er som vill ha en telefon som syns lite mer.

Den svarta fronten av heltäckande glas domineras förstås av skärmen vilken relativt väl täcker upp ytan, men ramarna runtom skärmen är klart tjockare än på syskonet LG G2 och Nexus 5 är därmed trots en mindre skärm nästan exakt lika stor som G2.

Runtom skärmglaset löper en liten plastlist som sticker upp några tiondels millimeter. Den här listen skyddar skärmglaset då telefonen ligger med skärmen vänd nedåt på en plan yta. Detta är ett exempel på att praktisk funktion har fått gå före design. Föregångaren Nexus 4 och syskonet LG G2 har istället fått mjukt fasade skärmkanter vilket ser bättre ut och framför allt känns bättre under fingertopparna, men som inte skyddar skärmen lika väl.

Bakstycket, av lätt gummibehandlad plast, har fått mjukt rundade/fasade kanter och känns därmed väldigt behaglig i handen. Gummibehandlad plast tycks annars vara något som tillverkarna fnyser åt, åtminstone för deras premiummodeller, något som vi tycker är synd och skam. Näst efter favoriten metallskal så är ett gummibehandlat bakstycke det vi mest föredrar – långt före högblank plast som på exempelvis LG G2 och Samsung Galaxy S4 eller grovtexturerad hårdplast som på den vita Samsung Galaxy Note 3.

Kameralinsen, placerad i bakstyckets övre vänstra hörn, sticker ut en dryg millimeter från telefonkroppen och då den är placerad på bakstyckets övre vänstra hörn innebär det att telefonen vaggar i sidled då vi använder pekskärmen då telefonen ligger på exempelvis ett bord. Vi finner detta enerverande, men Nexus 5 är ingalunda ensam om den här typen av designmissar – det är snarare regel än undantag numera.

Då vi visar upp telefonen för människor i vår omgivning är betyget ganska svalt; de flesta anser att Nexus 5 designmässigt är ganska intetsägande och tråkig och betyget landar i regel på 2-3 av 5. Vad bygg- och materialkvalité berör är dock betyget klart högre och de flesta lämnar betyget 4, med en enstaka femma och ett par treor.

Knappsats, anslutningar och sensorer


Telefonens front saknar helt och hållet knappar och anslutningar. Ovan skärmen finner vi den frontriktade kameralinsen samt ljussensorn och närhetssensorn. Nedanför skärmen återfinns dioden för notifieringar, exempelvis ny epost eller nya SMS. Dioden har till skillnad från den enfärgade dioden på nya Nexus 7 som vi recenserade nyligen stöd för ett närmast obegränsat antal färgnyanser. På telefonens övre vänstra långsida sitter volymknappen och på rakt motsatt sida, på högra långsidan, finner vi strömknappen. Strax nedan strömknappen sitter släden för Micro SIM-kortet.

Både volym- och strömknappen, båda tillverkade av ett slags kiselmaterial som påminner om glas, håller hög kvalité och sticker ut ordentligt från telefonkroppen. Tack vare att knapparna dessutom har vassa kanter så är de väldigt lätta att treva sig fram till i blindo. Vid tryck uppvisar knapparna ett väl godkänt motstånd och en tydlig klickkänsla.

I huvudänden, på vänstra halvan, sitter 3,5 mm-porten och centrerad i fotänden återfinns Micro USB-porten. På vardera sidan om USB-porten finner vi en slags ”högtalargaller”, men bara den högra öppningen innehåller en högtalare (telefonen erbjuder således endast mono-ljud via den interna högtalaren). Bakom den vänstra högtalarperforeringen döljer sig istället mikrofonen för telefonsamtal.

Mottagning och datahastigheter

nexus-5-mottagning
Mottagningen har under vår testperiod varit utmärkt, helt och fullt i nivå med alla samtida konkurrenter, utom LG G2 som via 4G bjuder på mottagning i en klass för sig. Nexus 5 uppvisar en imponerande signalstabilitet även i områden där vi vet att vissa telefoner har problem at bibehålla en stabil signal. Vi har heller inte upplevt att det så kallade ”dödsgreppet” där vi med en eller två händer täcker över telefonen så mycket vi förmår har inverkat onormalt mycket på mottagningsförhållandet – en eller ett par staplar kan försvinna, men detta gäller konkurrenterna också.

Maxhastigheterna via såväl 3G som 4G motsvarar vårt mobilnäts dagsform och resulterar i regel kring 16 Mbit/s vid nedladdning och 2,5 Mbit/s vid uppladdning via 3G och 60 Mbit/s vid nedladdning och 20 Mbit/s vid uppladdning via 4G.

Via Wi-Fi är våra erfarenheter ungefär desamma – Nexus 5 fungerar precis så bra som vi förväntar oss och både mottagning och maxhastigheter motsvarar vad konkurrenterna presterar. Vi mäter via n/5GHz upp cirka 94 Mbit/s vid nedladdning (via FTP över vårt lokala nätverk) och 98 Mbit/s vid uppladdning. Nexus 5 har stöd för ac-protokollet, men vår router har dessvärre inte stöd för detta.

Ljudegenskaper

nexus-5-ljud
Ljudet vid telefonsamtal är finfint, men kanske aningen tunt i vår ände. En högre maxvolym vore önskvärd, men då är vi ganska petiga. Motparten har heller inga invändningar då vi talar i telefonen på traditionellt vis, med luren mot örat. Vår röst rapporteras vara klar och tydlig i deras ände, men då vi utförde ett telefonsamtal i kraftig vind påpekades det att en hel del vindbrus fångades upp av mikrofonen.

Efter en del rapporter om ett problem med Nexus 5 där ljudet i motpartens öra blir nästan ohörbart lågt då ett trådburet headset ansluts så testade vi så klart detta och vi kan bekräfta att ljudet av oklara skäl blir väldigt lågt i motpartens öra. Ljudet blev inte riktigt ”ohörbart” i motpartens ände som många av rapporterna gör gällande, men likväl alldeles för lågt. Problemet gäller vidare till synes bara trådburna headsets – inte Bluetooth-anslutna sådana. Vi hoppas och tror att Google, som enligt uppgift har bekräftat problemet, snart skickar ut en mjukvaruuppdatering som åtgärdar detta.

Den interna högtalaren, av monotyp och placerad i fotänden, levererar en hygglig maxvolym och en acceptabel ljudkvalité. Då vi jämför Nexus 5 och LG G2 sida vid sida så är G2 den klara segraren både vad gäller maxvolym och ljudkvalité. G2 uppvisar ett klart större djup än den lite tunnare ljudet i Nexus 5, men samtidigt kan G2 upplevas lite mer ”burkigt”.

Via 3,5mm-porten, med ett par AKG K-420-hörlurar inkopplade, levereras ett relativt klart och distinkt ljud, oavsett om vi lyssnar på lågupplösta mp3-filer eller ljudspår av lossless-typ (FLAC). Kvalitén är som vi förväntar oss, om än med en låg maxvolym, men finsmakaren med betydligt skarpare öron än oss rekommenderas som alltid att provlyssna hos en lämplig återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Slutligen vill vi som hastigast nämna att vi vid tre tillfällen under testperioden har haft problem då vi via Bluetooth kopplar upp telefonen mot bilens stereo. Stereoljudet har då endast spelats upp i bilens högra högtalare. Lösningen är busenkel – vi kopplar helt enkelt från BT och återansluter, tar inte mer än fem sekunder – men det är ändå ett problem som vi inte har upplevt med någon annan telefon till dags dato.

GPS och positionering


De senaste åren har alla enheter som vi har testat uppvisat en god till mycket god positioneringsprestanda – även nya Nexus 7 som av somliga användare rapporterades ha en buggig GPS. Tiden då positioneringskrångel med Android-enheter var vardagsmat är sedan länge förbi och det här delmomentet där vi med hjälp av Googles app My Tracks testar positioneringsprestandan har således förlorat en hel del betydelse.

Med detta sagt så vill vi ändå fortsätta utföra testet för varje telefon vi recenserar om så bara för att som hastigast kunna avgöra om positioneringen fungerar som förväntat.

I rutten ovan, inspelad med My Tracks och med all positioneringshjälp från Wi-Fi och/eller det mobila nätet avstängd, konstaterar vi snabbt att Nexus 5 som förstås har både GPS- och GLONASS-stöd prestarar likvärdigt med konkurrenterna. Vi låser positionen mot satelliterna på några få sekunder och precisionen är god.

Som synes på kartan ovan får Nexus 5 (blå linje) problem med precisionen på precis samma ställen som konkurrenterna, utmed Borgmästargatan, på grund av att vi där passerar tätt förbi ett antal större huskroppar som effektivt skymmer himlen söderut (där majoriteten av satelliterna befinner sig). Så snart vi har passerat huskropparna återfår både Nexus 5 och Nexus 4 (röd linje) positionen inom ett par sekunder.

Sammantaget finner vi inget att klaga på utan vi konstaterar kort att Nexus 5 tycks fungera utmärkt som positioneringsenhet.

Bildskärmen och digitizern

nexus-5-skarm
Bildskärmen, 4,95 tum stor och av ”True HD IPS+”-typ, har som alla andra flaggskeppstelefoner i år så kallad FullHD-upplösning, 1080×1920 pixlar, vilket resulterar i en pixeldensitet på cirka 445 PPI. Skärmen är precis så skarp som vi förväntar oss och vi upplever därtill att förgåtergivningen då skärmen betraktas rakt framifrån är mycket bra med naturliga och relativt livliga färger.

Vi poängterar högst medvetet att färgåtergivningen är bra sedd rakt framifrån eftersom situationen är den rakt motsatta då bildskärmen betraktas ur vinklar, även relativt blygsamma sådana. Framför allt har skärmen väldigt svårt att hantera mörka/svarta bildelement ur vinklar; en svart bakgrund blir snabbt ljusgrå. Även andra färger tappar kontrast och blir lätt urvattnade, men problemet är alltså som störst just för mörka nyanser.

Vi uttrycker detta som ett problem, men vi vet att inte alla håller med. Det beror förstås helt och hållet på hur man använder telefonen och vad man betraktar som ett problem. Somliga, en mindre andel av Swedroids läsare, ser det som en direkt fördel då det gör det svårare för folk att ”smygläsa”.

n4-n5-g2-screen-01 n4-n5-g2-screen-02
Ovan ser vi från vänster till höger Nexus 4, Nexus 5 och LG G2 i ett mörkt rum med en svart bakgrundsbild och ljusstyrkan på respektive telefon ställd till 100%. Vårt exemplar av Nexus 5 lider dels av en sämre svärta än både Nexus 4 och LG G2 och dels av en väldigt ojämn bakgrundsbelysning betraktad rakt framifrån. Då vi i andra bilden betraktar telefonerna ur en måttlig vinkel om cirka 45 grader skiftar Nexus 5-skärmen nyans kraftigt, och den svarta bakgrunden blir snarare ljusgrå, medan Nexus 4 och LG G2 bibehåller svärtan mycket bättre men får en lätt mörkblå nyans.

Andra, en klar majoritet, ser det dock precis som Swedroid-redaktionen som en nackdel då vi långt ifrån alltid håller telefonen i handen då vi använder den. Exempel på detta är då telefonen ligger på skrivbordet bredvid oss hela arbetsdagen, eller då den används som färdnavigator/musikspelare/videospelare/färdvideokamera i bilen och man vill att både förare och passagerare skall se skärmen, eller då man bara vill visa kompisarna ett videoklipp eller några bilder.

Oavsett vilket läger man tillhör så kan vi inte bortse från något som enligt de allra flesta ser som en brist, och skärmbetyget dras på grund av de dåliga betraktningsvinklarna ner en hel del. Vi vill dock passa på att lägga in en brasklapp och säga att det är möjligt att det är något fel på just vårt exemplar, och vi bad därför LG skicka oss ett referensexemplar så snart som möjligt.

ny-n5-vs-gammal-n5-screen-01 ny-n5-vs-gammal-n5-screen-02
Mot slutet av vår testfas anlände så ett andra exemplar av Nexus 5 (till vänster i bilderna ovan), detta via LG Sverige och således ett nordiskt butiksexemplar till skillnad från vårt första exemplar som var en direktimport från England. Dessvärre visar det sig genast att problemet med betraktningsvinklarna, den gulaktiga vitnyansen och den ytterst ojämna bakgrundsbelysningen drabbar även det nya exemplaret. Vi kan därför inte göra annat än att konstatera att skärmen som sådan helt enkelt har dessa egenskaper.

Rykten gör gällande att Nexus 5 säljs med två olika paneltyper: en, till synes mest vanligt förekommande, som beter sig precis som vi beskriver ovan, samt en lite mer sällsynt paneltyp som uppvisar bättre betraktningsvinklar samt en kallare vitnyans än den gulvarma nyansen i våra två exemplar. Dessvärre, även om det här ryktet är korrekt, vet vi inte hur/var man får tag på ett exemplar med den ”bättre” panelen. Kanske är det ren slump som avgör, kanske säljs den andra panelen bara på vissa marknader.

nexus-5-vs-g2-n4-screen-brightness
Från vänster till höger: LG G2, Nexus 5, Nexus 4.

Den maximala ljusstyrkan är bra och telefonen är därmed skapligt läsbar även i fullt dagsljus. Nexus 5 står sig här väl i en jämförelse med syskonet LG G2. Vi upplever dock att Nexus 5-skärmen, som vi nämner ett par stycken längre upp, har en gulaktig och lite varmare nyans än G2 vilket gör att vita nyanser känns aningen mindre klara och ljusstarka.

Sammanfattningsvis är bildskärmen alltså en brokig historia. Skärpan och ljusstyrkan, samt färgåtergivningen sedd rakt framifrån, håller hög klass, medan betraktningsvinklarna samt bakgrundsbelysningen håller tämligen låg klass. Sammantaget blir det därför inte mer än ett medelmåttigt betyg för bildskärmen, vilket känns väldigt tråkigt då det innebär att Nexus 5-skärmen är chanslös mot konkurrenterna.

Digitizern, det vill säga pekskärmen, håller till skillnad från bildskärmen väldigt hög kvalité på alla sätt och vis. Vi har under testperioden inte haft något alls att klaga på, och då vi mäter upp såväl uppdateringsfrekvens som multitouchprestanda i en rad olika applikationer uppvisar Nexus 5 en föredömlig stabilitet och precision.

Mjukvaran

Nexus 5 lanseras med den allra senaste versionen av Android, 4.4 / KitKat, och var först ut med detta. I mitten av november började uppdateringen rulla ut även till lite äldre Nexus-enheter, närmare bestämt Nexus 7 (2103), Nexus 7 (2012), Nexus 10 och Nexus 4.

Som alltid handlar det med Nexus-enheter om Android i dess allra renaste form, utan överdrivet grafiskt lull-lull och ett överflöd av funktioner och finesser. Den avskalade upplevelsen i Nexus-enheter är både på gott och på ont; många saker är vi glada att slippa, som flera gigabyte förinstallerade appar och funktioner som aldrig används, andra saker, som ett smartare statusfält, saknar vi rejält.

Det mesta är sig likt tidigare versioner av Android och man känner sig genast hemma, även om 4.4 bjuder på en del nyheter. Den som är nyfiken på att läsa mer ingående om vad 4.4 bjuder på kan med fördel kika på vår Android 4.4-artikel.

Låsskärm och hemskärm


Låsskärmen fungerar i princip på precis samma vis som i tidigare versioner av Android, och ser mer eller mindre exakt likadan ut också. En del mindre ändringar har dock skett i 4.4 kontra 4.3:

Statusfältet upptill i skärm är numera semitransparent, i en slags gradient där statusfältets nederdel är heltransparent och överdelen är semitransparent. Detta tillsammans med det transparenta navigationsfältet (beskrivet nedan) ger Nexus 5 / Android 4.4 ett lite luftigare och modernare utseende.

Fältet nedtill i skärm är numera även det semitransparent på låsskärmen, och har precis som statusfältet fått en snygg gradient som löper i rakt motsatt riktning som i statusfältet. De cirkelformade punkterna centralt placerade i navigationsfältet, för att nå Google Now, är numera ersatta av en uppåtpekande pil. Längst till höger finner vi nu en kameraikon vilken genom ett svep från höger till vänster öppnar kameran.

Hemskärmen har precis som låsskärmen numera ett semitransparent statusfält och navigationsfält. Detta gör både att designen känns modernare och att telefonens skärmyta ger intrycket av att vara större. Den nya designen innebär dock inte att vi har mer skärmyta till vårt förfogande – inte minst navigationsknapparna nedtill stjäl i våra ögon onödigt mycket plats.

Den nya 4.4-launchern (bestående av hemskärm, låsskärm och applikationslista) har främst putsat på designen, utseendet, med bland annat ovan beskrivna gradienter och en ny uppsättning ikoner, men även layout och funktionalitet har genomgått en del förändringar och fått ett och annat tillskott.

Antalet skärmar på hemskärmen styrs numera av hur många skärmar du använder/har behov av. Om du bara har ikoner/widgetar på en hemskärm så har du också bara en enda skärm att tillgå – man kan inte ha tomma skärmar längre. En tom skärm raderas, kort sagt. Vi är inte helt nöjda med detta, med att fråntas det här valet, men kanske är det bara en vanesak.

Google Now är numera, för den som så önskar, en integrerad del av hemskärmen. Ett svep från vänster till höger på den första (vänstra) hemskärmen öppnar Google Now där vi själva, som vanligt, styr innehållet.

Den för oss kanske mest välkomna förändringen är den nya hemskärms- och widgethanteringen, vilken i funktion har tagit ett steg tillbaka till hur Android fungerade för många år sedan, där ett långtryck på hemskärmen öppnar både bakgrunds- och widgethanteraren. Vi anser att det här är den mest intuitiva och naturliga metoden för att hantera hemskärmsinnehåll och vi är glada att Google tycks hålla med och har tagit ett steg tillbaka.

Även om metoden, långtrycket på hemskärmen, numera är densamma som i forna versioner av Android så är layouten ingalunda densamma. Där vi förr om åren möttes av en tråkig listmeny vid långtryck möts vi nu istället av en överskådlig översiktslayout över våra hemskärmar upptill och våra tillgängliga åtgärder nedtill. Här kan vi välja att ställa in bakgrunder och widgetar, och via ”Inställningar” kan vi aktivera/inaktivera Google Now samt ställa in Google Search efter behag.

Google påstår att Android 4.4 KitKat är kraftigt optimerad, inte minst då operativsystemet nu sägs fungera bra även på telefoner med blott 512 MB RAM, och vi upplever onekligen telefonen som betydligt mer följsam än både föregångaren Nexus 4 och vårt Play Edition-exemplar av Samsung Galaxy S4 med en i princip helt ren version av Android 4.3 under skalet, både vad gäller gränssnitt och appkörning och dylikt.

Den upplevda rappheten kan dock bero på annat än att Google har optimerat Android, exempelvis den nya och snabbare processorplattformen (Qualcomm Snapdragon 800). Det kan även bero på att vår Nexus 5 är hart när orörd, färsk ur kartong, medan vår S4 Play Edition har använts flitigt många månader och därmed blivit aningen långsammare med tiden. Slutligen kan det röra sig om något så simpelt som placeboeffekten, där vi helt enkelt upplever att Nexus 5 är mer följsam för att vi förväntar oss att den skall vara det.

Oavsett vilket så kan vi inte påstå att Nexus 5 känns snabbare än konkurrenter som Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy Note 3 eller LG G2 – men utan vidare lika snabb – och det är inte ett dåligt betyg.

Webbläsaren

lg-google-nexus-5-chrome
Webbläsaren, Googles Chrome, är som väntat exakt densamma som den vi finner på Google Play Store och den fungerar, ser ut och beter sig därmed precis som på alla andra telefoner med Chrome. Tack vare den snabba processorplattformen Snapdragon 800 och en finfin mjukvaruoptimering så är prestandan ypperlig och i våra test så renderas tunga sidor som Aftonbladets startsida samt våra recensioner ungefär lika snabbt i Nexus 5 som i LG G2 och Samsung Galaxy Note 3.

Även flytet vid skrollning på tunga sidor är bra, men vi har vid ett par tillfällen råkat ut för att Chrome har kraschat då vi har pressat den till det yttersta på tunga sidor. Vi lyckas aldrig återskapa problemet på befallning och det har bara inträffat två gånger under testperioden, så vi anser inte att det är ett problem av betydande art.

Galleri och mediaspelare

Galleriappen är mer eller mindre densamma som har följt med Android i tre år, sedan 2.3 Gingerbread. Den gör således sitt jobb och bjuder på de mest grundläggande funktionerna, men inte mycket mer än så. Det finns bättre, snabbare och mer funktionsrika alternativ på Google Play Store, som exempelvis QuickPic.

Musikappen, kallad Play Musik (det låter bättre på engelska; ”Play Music”), har även den hängt med ett tag och är identisk med tidigare versioner av Android. Som musikspelare är den således en hygglig bekantskap, men det finns en uppsjö bättre alternativ med betydligt fler finesser och trevligare gränssnitt att tillgå på Google Play Store.

Videospelaren är som alltid lite av Nexus-enheternas skamfläck och har inte ens fått ett eget gränssnitt. Videospelaren är istället en del av Galleri-appen, och har därtill ett bedrövligt uselt videostöd. Mycket lite annat än h264/mp4 fungerar, och grundläggande funktioner som undertextstöd saknas helt. Vi har år efter år hoppats på att Google skall åtgärda den usla videospelaren, men det ser inte ut att någonsin bli av.

Lyckligtvis kan man gå runt problemet genom ett kort besök på Google Play Store, där redaktionens favorit MX Player samt MX Player Pro står att finna. Med MX Player lyckas vi utan problem spela upp alla våra testklipp så länge det inte rör sig om DTS-ljud, vilket utvecklaren av licensieringsskäl har tvingats ta bort. För att få DTS-ljud att fungera behövs en extern plugin till MX Player, läs mer om detta här.

Kameran

lg-google-nexus-5-box-09
Kameran är på pappret en hygglig, om än lågupplöst, pjäs. Med endast 8 megapixlar ligger Nexus 5 i nivå med flaggskeppen från 2011, men LG har försett den med optisk bildstabilisering, precis som på syskonet LG G2. Den bakgrundsbelysta kamerasensorn från Sony har vidare vuxit en aning jämfört med fjolårsmodellen Nexus 4, från 1/4″ till 1/3.2″, vilket innebär bättre förutsättningar vid användande av kameran.

Kameramjukvaran


Kameramjukvaran har fått en mindre grafisk/layoutmässig putsning jämfört med i föregående version av Android, men funktionaliteten är nästan helt oförändrad. De enda nämnvärda tillskotten vi lyckas finna är en förbättrad fotosfärfunktionalitet samt ett nytt HDR-läge.

Vi är inga beundrare av Googles kameramjukvara och de här småputsningarna Google har gjort inför 4.4 har varken gjort till eller från för att ”vinna över” oss. Vi anser att kameramjukvaran i Nexus-enheter med stor marginal är den sämsta på marknaden och den ligger långt efter tillverkarnas egna kameramjukvaror.

Utöver att vara funktionsfattig finner vi även en del missar som gör att det känns som att Google inte riktigt bryr sig om kameramjukvaran, utan mest ser den som ett nödvändigt ont. Ett utmärkt exempel på detta är att man endast kan fotografera i 4:3-läge, inte 16:9 (widescreen), medan bildsökaren använder hela telefonens skärm, det vill säga 16:9 (widescreen).

Detta innebär att man inte vet hur mycket av det som ryms i bild på telefonens skärm kommer med på bilden. Man får gissa sig till ungefär var man tror att det man ser på skärmen kommer ”klippas av” då bilden tas. Någon form av guidelinjer i 4:3-format, på telefonens skärm, där bilden ramas in vore det allra minsta man kan kräva, men framför allt hade vi velat se ett valbart 16:9-läge för foto samt att bildsökaren på telefonen krymps till motsvarande 4:3 då man fotograferar i just 4:3.

Vid videoinselning är det tvärtom 16:9 och inget annat som gäller och sökaren håller därmed samma bildformat som videon. Vi förbryllas av att Google är så ovilliga att göra något åt kameramjukvaran. Det har förr om åren varit enklare att ha överseende med kameramjukvaran i Nexus-enheter, men då tillverkarnas egenutvecklade mjukvara blir allt kompetentare år för år så känns det mer och mer besvärande att mycket lite händer med Googles egna mjukvara.

Tredjepartsmjukvara via Google Play Store står för all del att finna, men dessa har utan undantag (tipsa gärna om ni har förslag) visat sig ha gräsliga gränssnitt vara långsamma och vara buggiga för en rad olika telefonmodeller och androidversioner. Att med små resurser utveckla en universell kameramjukvara som ser bra ut och fungerar bra på alla telefoner, för alla kamerasensorer och en uppsjö androidversioner är naturligtvis svårt.

Exempelbilder

Nexus 5 vs Nexus 4

lg-google-nexus-5-kamerabild-01 lg-google-nexus-4-kamerabild-01
lg-google-nexus-5-kamerabild-02 lg-google-nexus-4-kamerabild-02
lg-google-nexus-5-kamerabild-02b lg-google-nexus-4-kamerabild-02b
lg-google-nexus-5-kamerabild-03 lg-google-nexus-4-kamerabild-03
lg-google-nexus-5-kamerabild-04 lg-google-nexus-4-kamerabild-04
lg-google-nexus-5-kamerabild-05 lg-google-nexus-4-kamerabild-05
lg-google-nexus-5-kamerabild-06 lg-google-nexus-4-kamerabild-06
lg-google-nexus-5-kamerabild-07 lg-google-nexus-4-kamerabild-07
lg-google-nexus-5-kamerabild-08 lg-google-nexus-4-kamerabild-08
lg-google-nexus-5-kamerabild-09 lg-google-nexus-4-kamerabild-09
lg-google-nexus-5-kamerabild-10 lg-google-nexus-4-kamerabild-10
lg-google-nexus-5-kamerabild-11 lg-google-nexus-4-kamerabild-11

Att kameran i Nexus 5 slår föregångaren Nexus 4 råder det ingen större tvekan om. Då Nexus 4 hade en notoriskt dålig kamera krävs det för all del inte så mycket av Nexus 5 för att översträffa den, men vi är ändå lättade då vi nästan omedelbart, redan efter ett par bilder, kan se att bildkvalitén är åtminstone ett snäpp vassare.

Främst av allt är färgåtergivningen klart bättre, inte minst vad färgmättnad berör. Där Nexus 4 upplevs som blek och urvattnad så känns Nexus 5 som frodigare och matchar verkligheten bättre. Inte minst vad gäller nyanser av grönt, där Nexus 4 ofta är bedrövlig, har förbättrats rejält.

Detaljrikedomen, trots att båda kamerorna har exakt lika många pixlar, är därtill bättre. Ett bra exempel på detta är gräsmattan strax nedanför gärdsgården (”staketet”) i det översta bildparet. På bilden tagen med Nexus 5 ser vi mer detalj och löven på gräset är relativt skarpa, medan det på bilden tagen med Nexus 4, gissningsvis på grund av en tung brusreducering, är mer utsmetat och oskarpt.

Då vi betraktar exempelvis trädens grenar på ett antal bilder kan vi se att Nexus 4 vid en första anblick kan upplevas leverera en bättre skärpa, men detta tycks vid en närmare granskning bero på artificiell, mjukvarubaserad skärpa och onaturligt hög kontrast.

Nexus 5 levererar i våra ögon noterbart naturligare bilder, utan samma typ av tunga efterbehandling som i föregångaren, men med detta sagt så har Nexus 5 även en hel del problem med skärpan. Dels tar sig den bristande skärpan uttryck i att objekt på större avstånd upplevs som suddigare än vi har förväntat oss, men framför allt är skärpan i det övre vänstra hörnet av bilden tämligen dålig och vi gissar att det här är ett linsproblem och således inget som kan åtgärdas via mjukvaran. Jämför gärna själv med Nexus 4, med bilderna i fullstorlek (shift + vänsterklick). Nexus 4 å sin sida uppvisar exakt samma problem, fast i bildens övre högra del istället.

Ingen av dessa tu kameror hanterar motljus speciellt väl. Nexus 5 tenderar att leverera onaturligt mörka bilder medan Nexus 4 istället lyfter fram mer ljus i mörka partier, på bekostnad av att de ljusa partierna istället blir överexponerade och hart när helt vita. Därtill ser vi allt som oftast missfärgningar, linseffekter, i motljusbilder tagna med Nexus 4 (se översta bilden för exempel). Detta kan ibland se tjusigt ut, men det motsvarar inte vad vi ser med våra egna ögon och är därmed inte naturligt.

Vi föredrar även vad motljusfoto berör utan tvekan Nexus 5, trots att bilderna blir mörka, då man med valfri bildbehandlare kan lyfta fram detaljer ur de mörka partierna medan detaljer i de överexponerade ljusa partierna i bilder tagna med Nexus 4 är för evigt förlorade.

Problemen med fokus/skärpa blir som allra tydligast i makrofoto (närbildsfoto). Nexus 5 har ibland stora problem att hitta fokus – både via autofokus och då vi manuellt lägger fokus med pekfokusfunktionen. Problemen är som störst vid närbildsfoto samt mörkerfoto, men kan även uppstå i fullt dagsljus på större avstånd även om det är sällsynt. Bilden ovan, på låset, uppvisar god skärpa från båda telefonerna, men det tog oss ett tiotal ”pekfokus”-försök innan vi till slut lyckades låsa fokus med Nexus 5.

Även när fokus är låst tvekar Nexus 5 några tiodelar av en sekund längre än konkurrenter som Sony Xperia Z1 och LG G2 då vi trycker på ”avtryckaren”. Detta kombinerat med den långsamma och inexakta fokusen gör att kameran nästan konstant känns lite småseg och det förtar en del av fotoglädjen.

Precis som syskonet LG G2 uppvisar kameran i Nexus 5 därtill problem med fokusen i mörker. Dels är fokusen till frustration långsam, det dröjer inte sällan över tre sekunder från det att vi ”trycker av” till dess att bilden tas, vilket gör det svårt till förbannelse att fotografera rörliga objekt som djur eller barn. Därtill misslyckas kameramjukvaran i minst hälften av fallen att automatiskt hitta fokus överhuvudtaget. Lägger vi fokus manuellt lyckas vi hitta fokus i tre av fyra försök, men det dröjer fortfarande ofta över tre sekunder innan fokus är funnen.

Skall vi sammanfatta kameran i Nexus 5 så är det absolut ett fall framåt jämfört med föregångaren och kameran kan i rätt förhållanden och då allt klaffar ta riktigt bra bilder. Vi noterar en del linsproblem som sannolikt inte kan åtgärdas samt en mjukvara som utöver att vara funktionsfattig och ogenomtänkt även har ganska betydande problem med fokusen i mörker och vid närbildsfoto.

Det sammantagna betyget blir knappt godkänt; bra bilder kan tas och kameran är bättre än föregångaren, men mjukvaruproblemen och linsproblemet (precis samma problem på båda våra Nexus 5) gör att Nexus 5 inte är lika bra som de samtida konkurrenterna, som Sony Xperia Z1, LG G2 och Samsung Galaxy Note 3. LG G2 dras förvisso med liknande problem med fokusen vid mörkerfoto, men presterar i övrigt mycket bättre.

Vi hoppas att LG/Google snarast skickar ut en uppdatering till kameran och att den åtgärdar fokusproblemen, i vilket fall Nexus 5 som kamera kommer lyftas en hel del. Vi kan dock inte recensera en hypotetisk framtida kamerauppdatering och vårt betyg är därför relativt lågt: godkänt, inte mer.

Nexus 5 vs LG G2

n5-kamerabild-01 lg-g2-kamerabild-01
n5-kamerabild-02 lg-g2-kamerabild-02
n5-kamerabild-03 lg-g2-kamerabild-03
n5-kamerabild-04 lg-g2-kamerabild-04

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Nexus 5 1080p

Nexus 4 1080p

Buggar och problem

Vår tid med Nexus 5 har varit mestadels problemfri, men ett och annat problem har gjort sig påmint. Vi har under kapitlet ljudegenskaper talat om den väldigt låga ljudupptagningsvolymen då man ansluter ett trådburet headset, vilken resulterar i att motparten har mycket svårt att höra oss vid telefonsamtal. Via Bluetooth, eller då vi talar i telefonen på traditionellt vis med luren mot örat, har vi däremot inte haft några dylika problem.

Vidare har vi haft stora problem med kamerans fokusfunktion. Dels är den ofta bedrövligt långsam och dels misslyckas den regelbundet finna fokusen överhuvudtaget. Om vi manuellt lägger fokus med ”pekfokus”-funktionen istället för att lita till kamerans autofokus ökar vi framgångsprocenten litegrann, men problemet är fortfarande påtagligt. Därtill är fokusen fortfarande lika långsam oavsett om vi använder autofokus eller manuell fokus.

Båda dessa problem är sannolikt mjukvarurelaterade, och vi hoppas och tror därmed att en mjukvaruuppdatering inom kort kommer skickas ut.

Batteritiden

[bench]14battery|lg nexus 5[/bench]
Batteritiden. Det kanske mest omdiskuterade sedan Nexus 5-specifikationerna blev kända är batteriets ringa storlek, 2 300 mAh. De allra flesta tycks ha blivit tämligen besvikna när detta blev känt, inte minst med tanke på att flaggskeppsstandarden hösten 2013 är hela 3 000 mAh, men förhoppningen har ändå varit att den strömsnåla kretsen Snapdragon 800 i kombination med optimeringar i Android 4.4 KitKat skulle kunna kompensera för det dåligt tilltagna batteriet.

Efter våra veckor med telefonen är vår bestämda uppfattning att så inte är fallet. Batteritiden är vid normalt användande bestående av en salig blandning av telefonsamtal, SMS:ande, webbsurfande, spelande, musiklyssnande, videotittande, chattande och mailande klart sämre än såväl batterikungen LG G2 som Sony Xperia Z1, Xperia Z Ultra och Samsung Galaxy Note 3.

Vi upplever, kort sagt, att batteritiden ungefär motsvarar batteriets storlek och därmed står den sig slätt mot höstens konkurrenter med betydligt större batterier. Vi har svårt att förstå varför de har valt ett så litet batteri då vare sig vikt eller storlek hade ökat nämnvärt av 700 mAh extra.

Vid videouppspelning blir situationen ännu värre. I vårt videotest, i vilket vi spelar upp ett videoklipp om och om igen, med skärmens ljusstyrka ställd att matcha Samsung Galaxy Nexus vid 50% ljusstyrka, mäktar Nexus 5 med blott 8 timmar och 25 minuter, vilket är långt mindre än syskonet LG G2. Boven här är sannolikt Nexus 5-skärmen, som tycks förbruka mycket mer ström än den magnifika skärmen i LG G2. G2 skulle med ett batteri på 2 300 mAh mäkta med strax över 11 timmar – mer än 2,5 timmar mer än Nexus 5.

Vid laddning från noll till 100 procent med den medföljande laddaren (5V == 1,2A) mäter vi upp nästan exakt två timmar. Detta är bra och ligger ungefär i paritet med de bästa, men så är också batteriet i Nexus 5 mindre än konkurrenternas. De första 40 minuterna noterar vi att batteriet fylls med en procentenhet per minut, vilket är bra för den som behöver snabbladda för att klara pendelresan hem. Efter drygt 40 minuter/40 % avtar laddtempot allt mer och de sista 10 procenten tar drygt 20 minuter.

Allt som allt konstaterar vi att batteritiden känns mer 2012 än hösten 2013, men Nexus 5 bör ändå klara en hel arbetsdag för den lätte till medeltunge användaren. Egentligen är det inte Nexus 5 som levererar en sämre batteritid än vad vi är vana vid under det gångna året, utan det handlar mest om att konkurrenterna vad batteritiden berör under hösten har tagit ett rejält steg framåt, vilket gör att Nexus 5 nu i en direkt jämförelse känns tämligen otillräcklig.

Spel, prestanda och grafer

Nexus 5 bygger som tidigare nämnt på Qualcomms kompetenta Snapdragon 800-krets, bestående av fyra Krait 400-kärnor på 2,25 GHz vardera, 2 GB RAM och grafikkretsen Adreno 330. Detta, i kombination med FullHD-skärmen, ger Nexus 5 just den prestandan som vi förväntar oss och den matchar också höstens konkurrenter mycket väl då vi ger oss in i ett antal tyngre spelsessioner.

Precis som de dagsaktuella konkurrenterna med Snapdragon 800 så är alla spel vi finner på Google Play Store spelbara, men vi kan vid enstaka tillfällen – särskilt så det är många ”spelare” i bild – hacka till litegrann. Detta är dock inget som i våra ögon går ut över vare sig spelbarheten eller upplevelsen.

Det finns i skrivande stund ingen mer kraftfull processorplattform på den svenska marknaden så om man vill ha något ännu snabbare så får man sannolikt vänta till i vår. Efterföljaren till Snapdragon 800 har fått beteckningen Snapdragon 805 och väntas dyka upp bland nästa års flaggskeppsmodeller.

[bench]14system|lg nexus 5[/bench]

[bench]14cpu|lg nexus 5[/bench]

[bench]14gpu|lg nexus 5[/bench]

Slutsats

När Google, genom LG, med Nexus 5 nu släpper sin femte Nexus-telefon så är det mesta sig likt. Google har satsat på en hyggligt till väldigt kompetent hårdvara och en aggressiv prisnivå. Även om priset här i Norden ingalunda kan mäta sig med det amerikanska så är ändå Nexus 5 sett till vad man får en prisvärd pjäs.

Hårdvaran i sig är en salig blandning cutting edge och medelmåtta. Processorplattformen, Qualcomms Snapdragon 800, är det snabbaste som i dagsläget står att finna i någon telefon på den svenska marknaden. Med Fyra processorkärnor på 2,25 GHz vardera, 2 GB RAM och den kraftfulla grafikkretsen Adreno 330 är Nexus 5 prestandamässigt välutrustad.

Olyckligtvis märks det att Google/LG har sparat in en del här och var, sannolikt för att kunna matcha det låga priset som telefonen betingar i USA. Då vi jämför Nexus 5 med den fantastiskt prisvärde syskonmodellen LG G2 så kan vi snabbt konstatera att såväl skärm som batteri och till viss del kameran är klart sämre.

Prestandan är, med den hårdoptimerade Android 4.4 och Snapdragon 800 under skalet, naturligtvis god. Mycket god. Nexus 5 klarar utan vidare en direkt jämförelse med höstens konkurrenter. Vi kan inte påstå att den är snabbare än konkurrenterna, men väl lika snabb.

Skärmen, en ”True HD IPS+”-panel på 4,95 tum och med så kallad 1080p-upplösning (1080×1920 pixlar) håller för all mycket hög kvalité då den betraktas rakt framifrån, men så snart skärmen betraktas ur vinklar så blir färger och framförallt svärtan lidande. Om det här är ett problem eller inte beror således helt på hur just du använder telefonen – för somliga kvittar det, för en majoritet har det betydelse.

Batteritiden är dessvärre även den minst ett par snäpp sämre än syskonet LG G2. Batteriet är på 2 300 mAh, att jämföra med 3 000 mAh i G2, men telefonen i sig (mer specifikt skärmen, gissar vi) är dessutom hungrigare än G2. Vi lyckas aldrig få batteriet att räcka en hel arbetsdag under den tuffa testfasen, utan stödladdning är ett måste. För lätta till medeltunga användare bör det dock vara möjligt att klara sig hem till laddaren, men man kan få vara försiktig och hantera batteriet med silesvantar de sista timmarna.

Kameran är ett klart fall framåt då vi jämför den med fjolårets Nexus 4. Bildkvalité och färgåtergivning är betydligt bättre och till skillnad från de ganska hårt filtrerade (brusreducerade och artificiell skärpa) bilderna i Nexus 4 så upplevs Nexus 5 som mer neutral och naturtrogen.

Nackdelen med kameran är inte att den precis som föregångaren blott har 8 megapixlar utan att mjukvaran är ytterst bristfällig. Dels är kameran i vissa ljusförhållanden olidligt långsam att ta bilder med, beroende på en buggig och långsam autofokus, och dels misslyckas den ofta – inte minst i mörker och vid närbildsfoto – helt och hållet att finna fokus. Detta är något som vi hoppas och tror att Google kommer åtgärda i en mjukvaruuppdatering – allt annat vore en smärre katastrof.

Kamerans mjukvara har i sig, i övrigt, inga direkta fel annat än att den saknar mängder av funktioner som vi numera tar för givet i flaggskeppsmodeller. När tillverkarnas egna kameramjukvaror blir allt mer kompetenta för varje ny telefongeneration duger det inte att Googles egna mjukvara funktionsmässigt mestadels fortfarande håller 2010-standard. Bara en sådan sak som att det fortfarande endast går att plåta i 4:3-format medan kamerasökaren i sig har 16:9-format visar tydligt att Google inte riktigt bryr sig om kameramjukvaran.

Då vi slutligen försöker sammanfatta våra veckor med Nexus 5 så konstaterar vi att den, precis som de flesta Nexus-telefoner före den, är en salig blandning av cutting edge och kostnadsbesparingar. Hårdvarumässigt kan den inte annat än på ett fåtal punkter mäta sig med de samtida konkurrenterna, men samtidigt vet vi att en Nexus-telefon handlar mycket mer om mjukvaran än om hårdvaran.

Den som köper en Nexus-telefon köper inte de allra senaste, det allra värsta, som branschen hårdvarumässigt kan åstadkomma. Man köper istället den allra renaste mjukvaran kombinerat med de allra snabbaste uppdateringarna de kommande 18 månaderna. Man köper tillgång till den bästa utvecklarcommunityn som står att finna. Man köper en viss mjukvarumässig trygghet och det är i mångas ögon värt betydligt mer än hårdvara av absolut senaste och bästa snitt.

Vi har gått hårt åt Nexus 5 i den här recensionen. Vi har varit noga med att ytterst medvetet lyfta fram telefonens brister, för att ge er som går i inköpstankar möjligheten att själva avgöra om det här är rätt telefon för er trots de hårdvarumässiga svackorna. Allt annat, allt som inte har lyfts fram som brister, håller kort sagt världsklass eller snudd därpå.

Swedroids bestämda uppfattning är att Nexus 5 är värd varenda krona (pris i skrivande stund från cirka 4 000 kronor) för att få Android i dess allra renaste form och trygga uppdateringar i ett och ett halvt år framöver, och Nexus 5 får därmed Swedroids varma rekommendation.

swedroid-rekommenderar-lg-google-nexus-5