Recension:Vi testar LG Nexus 5X

Postat:
23:13 - 2015-11-03
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
1

Bland de riktigt inbitna Android-älskarna har ingen modellfamilj en större pondus och respekt än Googles Nexus-serie. Även om hårdvaran inte alltid är i den allra yttersta framkanten så bjuder Nexus-telefoner (och -plattor) på något som av många värderas ännu högre: den senaste Android-mjukvaran, åtminstone skaplig hårdvara, samt trygga och snabba uppdateringar i minst två år framöver.

Därtill uppskattas den rena Android-upplevelsen, utan en massa onödigt kladd och systemappar som av många aldrig används ändå. Hårdvaran har alltså inte alltid varit i den absoluta toppen, men därmed inte sagt att Nexus-telefoner är trötta budgetenheter, långt ifrån.

Google lyckas i samarbete med en utvald tillverkare i regel klämma ut maximal prestanda ur den tillgängliga plattformen, något som inte alltid kan sägas om konkurrerande telefoner med en på pappret bättre bestyckning.

Något som genom åren har efterfrågats om och om igen är att utöka Nexus-familjen från blott en till två Nexus-telefoner per år. Google har genom åren, sedan den officiella presentationen av ikonen HTC Nexus One i slutet av 2009, släppt en Nexus-telefon, ett Nexus-flaggskepp, varje år. Nexus-älskarna har därmed inte haft något större val utan har tvingats antingen acceptera en telefon som inte alls har rätt storlek för dem, eller helt enkelt skippa Nexus det året.

Google har nu till mångas glädje tagit till sig av konsumenternas önskemål. För första gången någonsin släppte Google i år två Nexus-telefoner; lillebror Nexus 5X och storebror Nexus 6P. Två olika storlekar, men båda med allt som gör Nexus-serien så attraktiv för Android-älskare världen över: den senaste och renaste Android-versionen, ett attraktivt pris och en god till mycket god utrustningsnivå.

I den här recensionen tar vi oss an den första av de två modellerna, Nexus 5X. Telefonen tjuvstartade och utrullningen till kunder i USA började redan den 19:e oktober, några dagar tidigare än det uppskattade leveransdatumet. Vårt första exemplar damp några dagar senare ner i brevlådan, och den här recensionen är resultatet.

Vi hoppas efter vår tid med Nexus 5X kunna svara på om det här är en värdig uppföljare till i första hand Nexus 5 från 2013, men även till fjolårets numera superprisvärda Nexus 6, och även på hur den står sig mot samtida konkurrenter såsom Samsung Galaxy S6, LG G4, Sony Xperia Z5 och HTC One M9.

Specifikationer

Specifikationer LG Nexus 5X
ReleasedatumHösten 2015
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 808 64-bit
GrafikkretsAdreno 418
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16/32GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~69,8% av fronten
Kamera12,3MP
Främre kamera5MP
Vikt136g
Höjd, bredd, djup147 x 72,6 x 7,9mm
Batteri2700mAh
KommunikationUSB Type-C, USB 3.0, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2x2 MIMO, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz)
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare, barometer, halleffektsensor, Android Sensor Hub
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om LG Nexus 5X på Androidenheter.se

Nexus 5X bygger på Qualcomms Snapdragon 808-plattform byggd med 20nm-teknik, bestående av en sexkärnig 64-bitarsprocessor uppdelad i 2 x 1,82 GHz för huvudprocessorerna av Cortex-A57-typ och 4 x 1,44 GHz för de sekundära kärnorna av Cortex-A53-typ. RAM-mängden uppgår till 2 GB LPDDR3 i 933 MHz och lagringsminnet, av eMMC v5.0-typ, är på antingen 16 GB eller 32 GB.

Telefoner med blott 16 GB borde, med tanke på hur billiga flashminnen är numera, inte existera längre år 2015 annat än för budgetsegmentet. Vi gissar att tillverkarnas ovilja att öka till 32 GB för instegsmodellerna är att det skulle kannibalisera försäljningen av ”premiummodellerna” där tillverkaren har större marginaler och tjänar mer per såld enhet. Därtill vill Google sannolikt slussa in så många som möjligt till deras molnlagringstjänst.

För grafiken svarar Adreno 418 som rullar i 600 MHz. Detta är historiskt sett en tämligen rejäl flaskhals för 3D-tillämpningar såsom krävande grafikintensiva spel, och det återstår att se hur väl LG och Google har lyckats optimera grafikchippets drivrutiner i Nexus 5X.

LG har gett Nexus 5X en IPS LCD-skärm på 5,2 tum och en upplösning på 1080 x 1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet om 424 PPI – mer än nog för de allra flesta. Bildskärmen skyddas av Corning Gorilla Glass 3.

Kameran på 12,3 megapixlar är helt ny och sensorn, IMX377, tillverkas av Sony. I utbyte mot ett lägre megapixelantal – 12,3 megapixlar är med dagens mått mätt ganska lågt – har LG och Google istället satsat på stora subpixlar i kamerasensorn.

Vi finner vidare en fingeravtrycksläsare på baksidan, strax nedanför kameralinsen, stöd för Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac samt 5 GHz, stöd för NFC, och ett i den svenska (europeiska) modellen komplett stöd för de svenska 4G-/LTE-frekvenserna, inklusive de eftertraktade lågfrekvensbanden med utökad räckvidd.

Batteriet är på 2 700 mAh, ett steg upp från Nexus 5:s 2 300 mAh, men samtidigt lite mindre än de 3 000 milliamperetimmarna vi hade hoppats på. Vidare saknas för första gången på en Nexus-telefon sedan Samsung Galaxy Nexus (lanserad 2011) stöd för trådlös laddning via Qi. En stor besvikelse för oss som har använt och uppskattat smidigheten i trådlösa laddare i flera år. De må ladda långsamt, men det är fantastiskt bekvämt att inte behöva ansluta/avlägsna en kabel varje gång man lämnar sitt skrivbord en stund.

Som ett litet plåster på såren bjuds vi på en typ av snabbladdning med en laddadapter på 5 V och 3,0 A. Därtill har Nexus 5X till vår belåtenhet fått en USB Typ C-port. Även om detta innebär att våra gamla microSUB-kablar är obrukbara för Nexus 5X så känns det som ett nödvändigt steg som inte kommer en dag för tidigt. Att USB Typ C-kontakten är vändbar är i sig skäl nog att byta – man behöver inte längre se till att man vänder kontakten rätt vid anslutning, vilket innebär mindre frustration.

Telefonens mått är enligt vårt skjutmått 146,7 millimeter på höjden, 72,3 på bredden och 7,9 på djupet. Detta är 0,3 millimeter mindre än de officiella måtten på höjd och bredd, och exakt detsamma som det officiella djupledsmåttet. Kameralinsen sticker ut en del från bakstycket och telefonen mäter 9,8 millimeter på den tjockaste punkten. Vikten anges till 136 gram och vår våg anger exakt samma vikt.

I kartongen

lg-nexus-5x-box-02


LG Nexus 5X levereras i en vit kartong med ett mestadels vitt omslag som löper runtom hela kartongen. Omslaget har fått ett tryck i form av ett foto på en strand och havskust ovanifrån, och fotot har sedan arrangerats som ett X, som i 5X. Till höger på den nedre halvan finner vi texten ”Nexus 5X”.

Då omslaget skjuts av möts vi av ett helvitt lock som har ett X instansat i kartongen och då locket lyfts av möts vi av ytterligare ett slags lock, eller en pappskiva snarare, även detta med ett X som tryck.

Nedan pappskivan möts vi av telefonen själv i ett fack till vänster och laddadapter samt USB-kabel varsitt fack till höger. Telefonen är väl inslagen i skyddsplast. Nedan telefonen finner vi ytterligare ett litet fack där vi finner ett litet presentkort där vi bjuds på tre månader gratis på Play Music samt ett fodral med garantiinformation samt ett metallstift för SIM-släden.

Vi vet inte om de tre gratismånaderna på Play Music bara gäller i USA, där vårt exemplar är inköpt, eller om det även kommer gälla europeiska och svenska kunder.

Vår kartong innehöll alltså följande:

* LG Nexus 5X (”Kvartsvit”, 32 GB, LG-H790)
* Laddare (vit, amerikansk stickpropp, 5 V och 3,0 A)
* USB-kabel (vit, cirka 1 meter, USB Typ C i båda ändarna)
* Metallstift för SIM-släde
* Dokumentation i form av garanti- och säkerhetsinformation
* Presentkort, 3 månader gratis på Play Music

Svenska exemplar av Nexus 5X kommer förstås få en laddadapter av svensk stickproppstyp, och sannolikt garantiinformation på svenska. Huruvida svenska kunder även får presentkortet på Play Music återstår dock att se. Amerikanska kunder fick därtill, vid beställning av Nexus 5X och 6P innan den 25:e oktober, 50 dollar i Play Store-kredit.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer


Vi skulle inte direkt vilja påstå att LG Nexus 5X är en snygg telefon, men den har en i våra ögon distinkt och unik design som ändå tilltalar oss. Vi tycker om färgkontrasterna för den kvartsvita modellen, som får telefonen att se ut lite som en Stormtrooper. Den mörkgrå varianten sticker inte ut like mycket rent färgmässigt, och kanske är detta i slutänden den modellen vi ändå skulle välja då den är diskretare.

Den vita modellen är, till skillnad från den graftigrå, inte en fingeravtrycksmagnet. Konstruktionen är helt och hållet plast, förutom frontens heltäckande glasstycke. Vi ser alltså inte röken av vare sig en exklusiv lättmetallram med läckra fasningar och någon tjusig ytbehandling eller ett lyxförmedlande bakstycke av härdat glas. 5X bygger på plast och skäms inte för det, försöker inte dölja det, försöker inte imitera metall.

Plast är dock inte nödvändigtvis per definition en dålig sak. Tvärtom leder det till en lättare telefon med en lägre tillverkningskostnad som klarar stötar mycket bättre än glas och som inte missfärgas på samma vis som färgad metall då den repas, och därtill bidrar plast till en i teorin bättre prestanda för de interna antennerna, för mobilmottagning, positionering och Wi-Fi.

Telefonen är mycket välbyggd och de olika plaststyckena är väl sammansatta med små eller obefintliga glipor mellan plastramen och bakstycket. Skärmens glas är lätt försänkt och omges av den svarta plastramen med en imponerande passform. Inte heller här finner vi några glipor.

Knapparna, ström och volym på enhetens högra långsida, sitter ordentligt fast och skallrar till skillnad från företrädaren Nexus 5 inte det minsta då vi skakar på telefonen. Knapparna går dock att vagga lite i sidled. De sticker ut lagom mycket och har vassa kanter som tydligt talar om för fingertopparna var knappen börjar och vad den slutar. Motståndet kunde ha varit lite högre men en tydlig klick-känsla infinner sig ändå.

Det enda som egentligen stör oss, och som tyvärr påverkar helhetsintrycket rejält, är att det kommer ett knäppande läte ibland då vi klämmer lätt på bakstycket och i vissa fall även då vi släpper greppet. Trots att bakstycket alltså sitter som gjutet utmed sidorna tycks det vara något på bakstyckets insida som ger ifrån sig det här lätet. Det krävs heller inga hårda tryck för att det här missljudet skall uppstå, utan ett normalt handhavande är allt som krävs.

Eftersom så lite tryck erfordras är missljudet nästan ständigt närvarande. Om vi handskas med telefonen en minut, exempelvis skickar SMS och tar några bilder, uppskattar vi att missljudet uppstår ett tiotal gånger. Vi hoppas att detta bara är ett problem med vårt exemplar och att det inte är något som drabbar alla.

Uppdatering: Vårt andra exemplar av Nexus 5X, den mörkgrå varianten till skillnad från det vita recensionsexemplaret, lider inte överhuvudtaget av det ovan beskrivna knäppandet och knarrandet. Om detta är ett problem med den vita modellen eller om vårt via exemplar bara är ett måndagsexemplar, kan vi tyvärr inte svara på.

Utöver färgen på bakstycket skiljer sig det vita och det mörkgrå exemplaret inte åt. Båda har en matt plastyta med en ytterst lätt silikonbehandling och känns lite torrt plastiga i handen. Vi föredrar utseendemässigt och rent praktiskt rent subjektivt den vita modellen då den påminner litegrann om en Stormtrooper och till skillnad från den mörkgrå modellen samlar den inte på sig speciellt mycket fingeravtryckskladd på bakstycket. Eller, snarare; man kan inte se kladdet lika tydligt som på den mörkgrå varianten.

På telefonens vänstra långsida finner vi inga knappar, men här döljer sig på den övre halvan SIM-kortsläden (nano-SIM), elegant infälld i den svarta plastramen. I telefonens fotände sitter USB Typ-C-porten centrerad och till höger om denne en nålfin perforering för samtalsmikrofonen samt 3,5mm-jacket för hörlurar och andra externa ljudenheter. Huvudänden saknar sånär som på den sekundära mikrofonen såväl knappar och anslutningar.

På fronten, ovan skärmen, finner vi som sig bör samtalshögtalaren. Till vänster om denne sitter den frontriktade kameran, 5 megapixlar, och strax nedan den högra änden av samtalshögtalaren döljer sig ljus- och närhetssensorerna.

Google tycks till sist ha tagit sitt förnuft till fånga i år, och i Nexus 5X finner vi till skillnad från fjolårets Nexus 6 en flerfärgs-LED för aviseringar av exempelvis inkomna meddelanden, missade telefonsamtal eller låg batterinivå. Dioden är placerad i mitten av den nedre högtalaröppningen och är ljusstark nog för att vara tydligt synbar även i fullt dagsljus.

Aviseringsdioden är dock oförklarligen inaktiverad i telefonens grundinställning och måste manuellt aktiveras via Inställningar -> Ljud och avisering -> Blinkande ljusavisering.

Storleksjämförelse
lg-nexus-5x-storlek

Ljudegenskaper och trådlösa standarder

lg-nexus-5x-mottagning
Vid telefonsamtal upplever vi att ljudet är bra, både vid samtal över mobilnät och via Wi-Fi. Ljudet i telefonhögtalaren är klart, men som alltid hade vi önskat oss en högre maximal ljudstyrka och mer djup. Använder man däremot hörlurar upplever vi att ljudnivån är tillräcklig, åtminstone för telefonsamtal.

Mottagningen via mobilnätet motsvarar våra förväntningar; vi har problem med 4G på platser där även andra telefoner stöter på problem, och vi har likaledes god mottagning på platser där andra telefoner har god mottagning. Vid en direkt jämförelse med fjolårets Nexus 6 är skillnaderna så små att vi inte kan se någon skillnad.

Datahastigheterna via både 3G och 4G motsvarar vårt mobilnäts dagsform – inga problem att få ut maxfart, telefonen är som de flesta telefoner numera kapabel till så mycket mer än vad något idag tillgängligt mobilnät kan erbjuda.

Via Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac, 2.4/5 GHz) är både mottagning och datahastigheter goda. Vi ansluter till vår ac-router med en teoretisk maxhastighet på 866 Mbit/s och mäter via ac/5 GHz upp goda 175 Mbit/s vid nedladdning och 145 Mbit/s vid uppladdning då vi skickar filer till och från telefonen över ett lokalt Wi-Fi-nätverk.

Decibeltabell
Maxvolym via den interna högtalaren

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
LG Nexus 5X8080
Xiaomi RedMi Note 27782
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

Maxvolymen via den interna frontriktade monohögtalaren är med 80 decibel mätt 50 centimeter från högtalaröppningen genomsnittlig. Telefonen ger sken av att ha dubbla frontriktade stereohögtalare som exempelvis Nexus 6, men så är alltså inte fallet. Vid telefonsamtal används endast den övre högtalaren och vid all annan ljuduppspelning används endast den nedre.

Dessvärre är inte ljudkvalitén alls så bra som vi hade trott och hoppats, utan ljudet upplevs som burkigt och ihåligt och det blir ganska skramligt och diffust på maxvolym. Vi förnimmer emellertid inget skorrande eller annat missljud som låter som att det kan skada högtalaren i längden, vilket är bra.

GPS och positionering

Positioneringsegenskaperna (5X har stöd för GPS, Glonass och Beidou) har som väntat motsvarat våra förväntningar. Att ”kallansluta” till satelliterna, att få en första positionslåsning utan stöd av Wi-Fi- eller mobilpositionering, tar utan undantag mindre än fem sekunder, och i regel max tre. Precisionen är god och vi når allt som oftast en uppgiven precision om 1 meter, även om det tar 10-15 sekunder längre att få ner felmarginalen till under 3 meter.

Bildskärm och digitizer

lg-nexus-5x-bildskarm
Skärmen är av IPS LCD-typ, mäter 5,2 tum på diagonalen, och har till grafikchippets stora lättnad ”bara” fått en upplösning på 1080 x 1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 424 PPI – skarpt men inte bortom vad ögat kan uppfatta på riktigt nära håll.

Många med oss är faktiskt lättade att LG och Google beslöt att hålla kvar vid den här, på en 5,2 tum stor skärm, fullt acceptabla upplösningen istället för att falla för frestelsen att använda en mer kostsam panel med högre upplösning, vilket skulle leda till ett högre pris, en sämre batteritid och ett sämre flyt i gränssnittet.

Färgåtergivningen är rik men inte överdriven och tycks i våra ögon vara välkalibrerad även om vitbalansen går lite åt det röda hållet. Svärtan är acceptabel, i nivå med vad man förväntar sig av en modern LCD-skärm, och betraktningsvinklarna är mycket goda. Den maximala ljusstyrkan är med 525 cd/m2 i våra mätningar betydligt ljusstarkare än företrädaren Nexus 5 från 2013 som blott mäktar med 418 cd/m2.

Ljusstyrkan, i kombination med en mindre reflektiv yta samt bättre kontrast, gör att Nexus 5X är klart mer läsbar än föregångaren i fullt dagsljus. Nexus 5X lider heller inte av ett betydande ljusläckage längs med skärmens sidor, något som Nexus 5 led en hel del av.

Allt är dock inte perfekt vad bildskärmen berör. Tyvärr tycks responstiden vara i högsta laget, vilket leder till att exempelvis svart text mot en vit bakgrund blir lite diffus och förlorar kontrast då vi skrollar snabbt upp eller ner på en webbsajt. Det är inte ett problem som på något vis påverkar textens läsbarhet, annat än om vi skrollar så snabbt att vi inte hinner läsa ändå, men det gnager lite inom oss, det retar oss.

Detta upplevs till en början som ett ganska påtagligt bekymmer då vi till vardags mest använder telefoner med AMOLED-skärmar som inte alls lider av detta, eller använder telefoner med LCD-skärmar som har en bättre responstid, men vi skall samtidigt erkänna att vi efter 3-4 dagar inte längre tänker så mycket på det.

Pekskärmen, som skyddas av ett lager Corning Gorilla Glass 3, är som nästan alla pekskärmar från den etablerade tillverkarna numera alldeles förträffligt bra. Någon noterar säkert att Gorilla Glass 4 är ute och att 5X således borde ha fått det istället, men faktum är att Gorilla Glass 4 inte nödvändigtvis är det bästa valet bara för att det har en högre siffra.

En på pappret högre splitterresistens i version 4 kommer på bekostnad av en på pappret högre repkänslighet än i version 3, exempelvis, och de rent faktiska skillnaderna är dessa glas emellan mycket små. Corning strävar som alla andra företag för att på något vis hålla priserna på premiumprodukterna uppe, varför en ”ny produktgeneration” ofta lanseras utan att egentligen bjuda på några betydande nyheter.

Vi har inga problem alls med vare sig missade pek eller svep, och precision och svarstid är utmärkt. Vi mäter upp en uppdateringsfrekvens i digitizern om 60 Hz, vilket är synkat med bildskärmens uppdateringsfrekvens om 60 FPS. Självklart är pekskärmen oleofobiskt behandlad för att hålla fingeravtryck borta i största möjliga mån.

Då skärmen sammanfattas konstaterar vi att bildskärmen är minst ett par divisioner bättre än skärmen som satt i Nexus 5, men vi ser samtidigt att den inte är perfekt utan att pixlarna dras med en aningen långsam responstid vid växling från vitt till svart och tillbaka till vitt, eller omvänt.

Maximal ljusstyrka, bildskärm

EnhetMaximal ljusstyrka (cd/m2)
Motorola Moto X Style581
Sony Xperia Z5 Compact580
Ulefone BeTouch 2526
Motorola Moto G (1st gen)526
LG Nexus 5X525
Motorola Nexus 6508
Xiaomi RedMi Note 2491
Samsung galaxy S6 Edge+479
Sony Xperia Z3 Compact470
HTC One M7447
Motorola Moto G 3 (2015)415
OnePlus 2348

Notera att vår mätmetod, och vår mätutrustning, ingalunda är professionell och våra uppmätta siffror är inget annat än just det; uppmätta siffror. De säger inte nödvändigtvis mycket alls om hur skärmens läsbarhet i fullt dagsljus, eller solljus. Därtill mäter vi i vissa fall upp siffror som inte alls motsvarar det andra sajter har mätt upp.

För den som behöver en skärm med hög läsbarhet utomhus bör fokus istället ligga på vad diverse recensenter på olika sajter har att säga om hur de upplever läsbarheten i dagsljus eller solljus, inte på skärmens uppmätta maximala ljusstyrka.

Mjukvaran

Som alla Nexus-enheter leveraras 5X med en ren installation av den för tillfället senaste versionen av Android, i 5X närmare bestämt 6.0 Marshmallow. Då mjukvaran är helt och hållet Android i sitt grundutförande och vi har skrivit utförligt om nyheterna i Marshmallow förut så kommer vi i den här recensionen endast adressera ett fåtal nyheter och funktioner.

Då Nexus-enheter alltid får de senaste uppdateringarna först så åtgärdas i regel även säkerhetsbrister och buggar först. Detta är en stor trygghet för konsumenterna, inte minst sedan Google införde månatliga säkerhetsuppdateringar för Nexus-serien tidigare i år.

lg-nexus-5x-stagefright
Ett exempel på ett stort och väldigt omskrivet säkerhetshål i Android är Stagefright, och som sig bör är Nexus 5X immun mot alla kända typer av Stagefright-attacker.

Fingeravtrycksläsaren
I Android 6.0 presentarar Google för första gången ett officiellt stöd för fingeravtrycksläsare. Det officiella stödet har förstås dels att göra med att både Nexus 5X och nexus 6P har utrustats med fingeravtrycksläsare, men framför allt för att det blir allt mer vanligt förekommande på nya telefoner och för att Android Pay, som är tätt knutet till just fingeravtrycksläsaren, sedan en tid tillbaka har rullats ut i USA.

Fingeravtrycksläsaren i Nexus 5X och Nexus 6P, av Google kallade ”Nexus Imprint”, är identiska och tillverkas av samma företag; svenska Fingerprint Cards AB med säte i Göteborg.

Google hävdar att inläsningen kan gå så snabbt som på 600 millisekunder, det vill säga 0,6 sekunder, och våra egna uppskattningar kan bekräfta att detta inte är en överdrift. Om något känns det som en viss överdrift, då vi upplever att det går ännu snabbare från det att vi placerar fingret på läsaren till dess att vi är inne på hemskärmen – utan mellanlandning på låsskärmen.

Att programmera fingeravtrycksläsaren med ett nytt fingeravtryck är jämfört med andra androidtelefoner med fingeravtrycksläsare vi har testat en mycket snabb och enkel affär. Där OnePlus 2 behövde uppåt 20 inläsningar och där Ulefone BeTouch 2 samt Huawei Honor 7 behöver ett dussintal, behöver Nexus 5X blott sex inläsningar – och levererar därtill en noterbart högre framgångsfrekvens efteråt.

Till och med då vi slarvar medvetet lyckas läsaren ofta läsa fingeravtrycket, men därmed inte sagt att det går att lura läsaren – det är tvärstopp då vi försöker låsa upp telefonen med fingrar som inte är inprogrammerade.

Att kunna knyta exempelvis appköp i Google Play Store till fingeravtrycksläsaren, eller köpa en smörgås på Subway genom Android Pay och bekräfta köpet med fingeravtrycksläsaren, är en mycket behaglig och snabb upplevelse. Vi hoppas att Android Pay rullar ut i Sverige snarast möjligt, även om det tycks finnas ett visst motstånd mot detta då en stor del av det svenska bankväsendet tycks ha satsat helhjärtat på Swish.

En del saker stör oss dock, även om det är relativa bagateller. Direkt efter omstart av telefonen kan man inte använda fingeravtrycksläsaren för att låsa upp telefonen, utan måste använda ett lösenord eller en PIN-kod. Efter detta fungerar fingeravtrycksläsaren som vanligt igen. Detsamma sker om telefonen har legat inaktiv en längre stund, medan vi har sovit exempelvis. Småsaker, skall erkännas, men ändå enerverande för oss som har långa lösenord/koder.

Google Now on Tap
Now on Tap är en vidareutveckling av Google Now som har varit en del av Android sedan Android 4.1 Jelly Bean som lanserades sommaren 2012. ”On Tap” utökar den smarta assistenten Now med kontextbaserade resultat för respektive app som är aktiv.

Om man exempelvis sitter i en SMS-konversation med en vän och diskuterar bra mexikanska restauranger och startar Now on Tap presenteras man med relevanta sökresultat, såsom förslag på mexikanska restauranger i närheten, omdömen via exempelvis Yelp och länkar till menyer och så vidare.

Funktionen är väldigt praktisk och fungerar utmärkt i många fall, men samtidigt ser vi att tjänsten behöver vidareutvecklas då vi ibland inte får några relevanta förslag alls, trots gott om information i konversationen.

Då detta händer, då Google Now on Tap misslyckas ge oss informationen vi söker, räcker det ofta med att stänga On Tap och öppna det igen för att få en helt ny uppsättning resultat som är betydligt mer relevanta.

Google Settings
Då vi startar telefonen första gången möts vi av en installationsprocess där vi tillfrågas om vi vill kopiera över appar och inställningar från en gammal telefon till Nexus 5X. Vi uppmanas, om vi väljer att kopiera, att på den gamla telefonen starta appen Google Settings och klicka ”Search for nearby device”.

Problemet är att appen Google Settings inte existerar i Android 6.0 och nyare. Google hänvisar i sina instruktioner alltså till något som inte existerar längre på telefoner med den senaste versionen av Android. Istället finner vi numera, sedan introduktionen av Android 6.0, funktionen ”Search for nearby device” som ett menyalternativ i telefonens egna androidinställningar, under menyvalet ”Google” i ”Personal”-gruppen.

I sig är detta inget problem, det är en logisk ändring i Android, men att Google själva inte har uppdaterat instruktionerna till att reflektera detta kan sannolikt komma att skapa en del förvirring för kunder som vill kopiera över konton, inställningar och appar sin gamla telefon (med senaste Android-versionen) till sin nya fina Nexus.

Kameran

lg-nexus-5x-produktbild-07
Både Nexus 5X och Nexus 6P levereras med samma kamerasensor från Sony, kallad IMX377. Sensorn är på relativt låga 12,3 megapixlar, men kompenserar för detta genom att bjuda på större sensorpixlar som i teorin innebär bättre bildkvalité vid foto i dunkla miljöer, såsom inomhus eller under kvällar och nätter. Som ytterligare hjälp vid mörkerfoto har 5X förstås fått en dubbel LED-blixt och precis som LG G4 har 5X utrustats med laserautofokus.

Med en pixelstorlek på 1,55µm över 1/2,3 tum bjuder sensorn på till ytan nästan dubbelt så stora pixlar som de mer traditionella sensorerna av 1,12µm-storlek med högre megapixelantal. Detta innebär ett på pappret nästan dubbelt så stort ljusinsläpp, vilket i sin tur förstärks av linsens relativt låga bländarvärde på f/2.0.

I teorin innebär detta alltså att mörkerprestandan är bra, men samtidigt saknar linsen optisk bildstabilisering vilket leder till att det blir svårare att ta skarpa bilder i mörka miljöer utan hjälp av ett stativ för att motverka våra mänskligt skakiga händer.

Kameramjukvaran


Kameramjukvaran har i Nexus 5X och Nexus 6P fått ett helt nytt gränssnitt, och ett par nya funktioner. Nyheterna är dock inte en del av Android 6.0 – vår gamla Nexus 6 med Android 6.0 har fortfarande den gamla kameramjukvaran – utan tycks för tillfället vara specifika för de två nya Nexus-telefonerna.

Avtrycksknappen är i nya kameraappen en stor rund vit knapp med en blå linje, att jämföra med den gamla appens vita kamerasymbol som avtryckare. Därtill har förhandsgranskningen av den senaste tagna bilden flyttats från att ligga ute i kamerans bildsökare till att istället ligga bredvid kameraavtryckaren.

Numera är även knappen för att växla mellan kamerorna därtill alltid i vy, även den bredvid avtryckarknappen, istället för föregångarens lite klumpigare lösning med ett tryck på de tre menypunkterna och sedan tryck på kameraväxlaren.

För att växla mellan stillbildskameran och videokameran sveper man i nya kameraappen helt sonika i sidled, vilket är en förbättring jämfört med föregångarens mer tungjobbade lösning där man först sveper åt höger och sedan väljer vad man vill göra i menyn som glider in i vy.

Rent generellt ser vi ett mer användarvänligt kameragränssnitt som därtill bättre matchar Android-gränssnittet i övrigt, med exempelvis de tre horisontella linjerna i det övre högre hörnet för att fälla ut menyn i vilken man når inställningar och annat smått och gott.

En nyhet är även att man i både 5X och 6P kan spela in slow motion-video i 120 bilder per sekund, dock endast i 720p-upplösning. Detta innebär att video spelas in med fyra gånger högre hastighet än normalt, vilket vid uppspelning i normala 30 bilder per sekund ger den inspelade videon en hasighet som är en fjärdedel av verklig hastighet. I kombination med den nya Photos-appen kan man välja att spela upp det inspelade videoklippet i full hastighet (120 bilder per sekund) och med hjälp av ett lättanvänt skjutreglage välja att visa delar av det i slow motion.

Den här finessen låter oss leka Hollywood och exempelvis visa ett videoklipp av någon som spelar brännboll i normal hastighet, sänka till slow motion just då denne svingar och träffar bollen, för att sedan spela upp i normalhastighet igen. En trevlig funktion som vi har haft mycket roligt med.

Exempelbilder

LG Nexus 5X (till vänster) vs Motorola Nexus 6 (till höger)


Då vi matchar LG Nexus 5X mot fjolårsmodellen Nexus 6 – som har en erkänt bra kamera – ser vi vad den nya sensorn och linsen är kapabel till. Skärpan och detaljrikedomen, särskilt i lite smådunkla partier som det femte bildparet uppifrån i galleriet ovan, på plaketten, är både en och två nivåer bättre. Vi ser mer av detta i det tredje bildparet uppifrån, där 5X lyfter fram betydligt mer skärpa och detalj i det skuggade gräset.

I bilder med fullt dagsljus ser vi desto mindre skillnad, även om man i bilder tagna med 5X ser aningen mer detalj och skärpa i exempelvis gräset i det 12:e bildparet, det sista bildparet innan mörkerbilderna. Vi ser på samma bild även att Nexus 6 i vissa lägen lyckas producera en högre skärpa på detaljer på långt avstånd, som de två mindre träden till vänster om de två större träden i bildens mittpunkt.

Färgåtergivningen är vid sidan om 5X förmåga att lyfta fram detalj i skuggiga och dunkla förhållanden det kanske främsta trumfkortet i 5X kameraarsenal. Färgerna är betydligt rikare och mer verklighetstrogna än Nexus 6 vars bilder jämförelsevis upplevs som lite urvattnade och ha ett lätt rödlila stick. Om vi skall klaga på något så är det att 5X ibland lyfter fram en lite högre grönmättnad än vad våra egna ögon uppfattade på plats.

Mörkerbilder Nexus 5X vs Nexus 6


Vid mörkerfoto ser vi genast att de större pixlarna i den av Sony tillverkade kamerasensorn IMX377 ger resultat. Skillnaden är inte drastisk, man kan inte köpa en 5X eller 6P och förvänta sig perfekta mörkerbilder, men skillnaden i detalj, färgåtergivning och motljusfoto är påtaglig då vi jämför med den erkänt kompetenta kameran i Nexus 6.

Framför allt lyckas LG Nexus 5X lyfta fram detaljer och en näst intill perfekt färgåtergivning i svåra ljussituationer i mörker, som i det andra bildparet uppifrån, där Nexus 6 inte alls lyckas lyfta fram mycket annat än ett gråsvart geggigt mörker i de mörka partierna i gräset och trädstammarna vill vänster, exempelvis.

I det tredje bildparet, på trädet, ser vi hur väl 5X hanterar färgåtergivning i mörka miljöer. Det må se ut som att färgerna är överdrivna, men på grund av belysningen på platsen där vi fotograferade såg trädkronan ut precis så som 5X kamera framställer den. Frodigt grön och god detaljskärpa. Vi ser här även en bättre detalj och mindre bländande sken från det starka ljuset i bakgrunden.

Det fjärde bildparet visar att även om 5X hanterar svåra ljusförhållanden mycket bättre än nexus 6 så är det inte alls perfekt. Upp mot det övre högra hörnet försvinner nästan all detalj i det starka ljuset från strålkastarna på byggnadens vägg. 5X lyckas för all del klart bättre än Nexus 6, men lämnar ändå en del i övrigt att önska. I skyltfönstret rakt nedanför strålkastaren ser vi att Nexus 5X lyckas plocka fram mycket mer detalj på mannekängerna, men att det även här försvinner en hel del i det starka ljuset.

Vid direkt motljusfoto i mörker mot en stark gatlampa, som det sista bildparet, ser vi återigen att 5X hanterar det noterbart bättre. Nexus 6 ger intryck av att ha en kladdig lins, men så är inte fallet; båda kameralinserna rengörs noga mellan varje bildsekvens. Återigen ser vi också att detaljrikedomen i mörkare partier och färgåtergivningen är bättre i LG Nexus 5X.

Då vi summerar stillbildskameran är det ingen tvekan om att LG och Google har lyckats mycket väl med Nexus 5X. Valet av sensor och lins och kameramjukvarans inställningar är alla ett rejält kliv framåt jämfört med fjolårsnexusen, som i sin tur var och är en tämligen bra kamera.

Motorola Nexus 6 kom nära att kunna matcha de allra bästa förra året, utan att räcka riktigt ända fram, men i år är det tydligt att Google har gett sig tusan på att Nexus-modellerna skall vara minst lika bra som de allra bästa. Och vi anser att de har lyckats.

Kameran som helhet är helt enkelt ruskigt bra, även om vi hade önskat en kameramjukvara med fler finesser för att på allvar kunna få ut maximalt ur den finfina kamerasensorn.

Videoinspelning, 1080p i respektive telefon.

LG Nexus 5X (1080p, ~17,1 Mbit/s, ~30FPS i snitt, 25FPS som lägst)

Motorola Nexus 6 (1080p, ~17,1 Mbit/s, ~30FPS i snitt, 26FPS som lägst)

Vi spelade in videoklippen ovan med kameramjukvaran i grundinställningar, men manuellt i 1080p trots att båda kameror har stöd för 4K-upplösning. Olyckligtvis är automatisk artificiell bildstabilisering vid videoinspelning aktiverat i kameramjukvarans grundinställningar. Nexus 5X saknar precis som Nexus 6P optisk bildstabilisation, till skillnad från Nexus 6, och den artificiella bildstabiliseringen leder till att bilden ibland förvrängs då man darrar lite på händerna tycks fladdra lite, nästan som en tunn skiva plexiglas som man skakar lätt.

Autofokusen är ett stort steg framåt i årets Nexus-modeller. Nexus 6 har en hel del problem med fokusen vid videoinspelning, inte minst vid snabba omställningar mellan stora avstånd och kortare avstånd, som då vi filmar kyrktornet och himlen och sedan trädkronorna framför kyrkan.

Även då vi filmar en panorering under andra halvan av videoklippet förlorar Nexus 6 vid flertalet tillfällen fokusen i någon sekund. Ljudupptagningen vid videoinspelning är god, man hör tydligt fåglarnas kvitter i bakgrunden, men både Nexus 5X och Nexus 6 plockar upp en hel del vindbrus. Det var för all del ganska blåsigt på platsen, men vi hade hoppats på en bättre filtrering av vindbruset.

En lite underlig bugg beskriver vi i kapitlet nedanför, där video inspelad med 5X vänds uppochned då den förs över till en Windows-dator och spelas upp där. Om detta även gäller i Linux eller på en Mac vet vi ej.

Buggar och problem

Vi trodde länge att 5X var en i princip buggfri telefon, vi har inte stött på några problem som resulterar i låsningar, appkrascher eller spontana omstarter. Inte heller har vi stött på grafikbuggar eller annat som ofta är typiskt för en helt ny telefonmodell med en helt ny androidversion.

Mot slutet av recensionen stötte vi dock på ett aningen obskyrt problem som tycks ha med accelerometern/orienteringssensorn att göra, men endast i kameraappen. Buggen, om det kan klassificeras som en bugg då det endast tycks drabba PC-datorer, tar sig uttryck i att videoinspelningar i landskapsläge vänds uppochned då videofilen förs över till en dator (Windows 8, Windows 10) och spelas upp på denne.

Vi har testat två olika videospelare på datorn med samma resultat: videon spelas upp felfritt, men uppochned. På telefonen spelas klippet upp korrekt, och likaså spelas det upp korrekt via Google Photos samt efter uppladdning till YouTube.

Vi har också, som vi nämner i stycket om ”Google Settings” en bit längre upp i recensionen sett ett mer generellt, och bagatellartat, informationsfel i Android 6.0, vid kopiering av appar, inställningar och Google-konton från en telefon med Android 6.0 installerat till en annan telefon med Android 6.0.

Det med marginal mest enerverande problemet rör ett av våra två 5X-exemplar, närmare bestämt det vita exemplaret, som nästan konstant klickar och knakar från bakstycket även vid normalt handhavande, utan att man medvetet klämmer och bänder på telefonen. Vi vet inte om detta är något som drabbar den vita modellen specifikt eller om det bara handlar om otur, att vi råkade få ett måndagsexemplar.

Batteritiden

lg-nexus-5x-batteri
LG har utrustat Nexus 5X med ett 2 700 mAh stort batteri, 400 mAh mer än i föregångaren Nexus 5. Samtidigt är skärmen större och processorn kraftfullare, så man kan spekulera i att det kanske går på ett upp: större batteri men samtidigt större strömförbrukning från komponenterna.

Detta är dock inte fallet. LG Nexus 5X bjuder som sig bör på en noterbart bättre batteritid än Nexus 5, både vid normalt användande och i PCMarks batteritest. Belastar man telefonen extremt hårt tycks det dock som att den ljusstarkare skärmen och den kraftfullare processorn/grafikkretsen tar ut sin rätt, och batteritiden blir ungefär likartad på de tu nexusarna.

Vid normal till semihård användning klarar vi oss arbetsdagen ut, från det att vi lämnar hemmet till dess att vi återvänder, med en trygg marginal. Vissa dagar kan vi klara oss ända till sängdags, men vanligtvis brukar en kortare stödladdning bli nödvändig mot kvällen.

[bench]17battery|lg nexus 5x[/bench]
I PCMarks work life-test, där batteriets prestanda mäts upp genom en rad förprogrammerade aktiviteter såsom kontorsarbete, webbsurf och filmtittande som roteras om och om igen till dess att batteriet är dränerat, presterar LG Nexus 5X ett med batteristorleken i minne fullt respektabelt resultat om 419 minuter.

Detta kan jämföras med OnePlus 2 som trots ett mycket större batteri bara härdar ut två minuter längre. OnePlus 2 har dock en på diagonalen 7,5 millimeter större skärm som äter upp en del av batteristorlekens försprång.

Laddtiden är lite av en besvikelse, utan att vara direkt dålig. Google/LG har gett Nexus 5X en typ av snabbladdning, kallad PD2.0 (Power Delivery 2.0), genom USB Typ C-kontakten som tål en högre ström, och den medföljande laddaren ger 5 V och 3,0 A. Dessvärre verkar den här lösningen i dagsläget, och för Nexus 5X, inte vara lika effektiv vid laddningen som den mer vanligt förekommande laddtypen Qualcomm QuickCharge 2.0 där vi som mest har sett spänningen höjas upp till 12 V med en ström på 2,15 A.

Med 96 minuter för laddning från helt tomt till 100% fullt placerar 5X sig skapligt väl i vår topplista, men väger man även in batteriets storlek, 2 700 mAh, blir resultatet ändå lite av en besvikelse. Motorola Moto X Style har med 3 000 mAh ett cirka 11% större batteri och laddar trots det fullt 25 minuter snabbare. Samsung Galaxy S6 har ett aningen mindre batteri, 2 600 mAh, och laddar fullt nästan en halvtimme snabbare.

Vi vet att PD2.0 har en väldigt stor potential, och tidiga rapporter säger att storebror Nexus 6P laddar betydligt snabbare, men i just Nexus 5X går det lite långsammare än vad vi hade önskat.

Allt som allt är vi trots ovanstående nöjda med batteri och laddning som helhet, men det hade kunnat vara ännu bättre. Ett lite större batteri, lite effektivare snabbladdning och trådlös laddning hade gett 5X en fullpoäng i batterikapitlet.

Spel, prestanda och grafer

lg-nexus-5x-spel
LG Nexus 5X bygger på Qualcomms Snapdragon 808-plattform. 808 har inte gjort sig känd som en raket i chippsammanhang, särskilt inte vad grafikprestandan beträffar, men kompenserar för detta genom att istället vara strömsnål och sval.

För grafiken står den av Qualcomm själva utvecklade grafikkretsen Adreno 418 som snurrar i 600 Mhz. Det här är i våra ögon den med marginal svagaste länken i Nexus 5X, men är trots det sannolikt tillräckligt snabb för alla utom de mest inbitna 3D-spelfanatikerna.

Vi har testat en rad spel, såsom Asphalt 8: Airborne och Dead Target, och båda har flutit näst intill perfekt. Då och då kan det hacka till litegrann, men inte tillräckligt mycket för att förta spelupplevelsen eller inkräkta på spelbarheten. Enklare spel som Best Fiends flyter felfritt.

Google och LG tycks ha lyckats mycket väl när det gäller optimeringen av mjukvaran och lyckas klämma ut mer ur Snapdragon 808 än vad vi har sett någon annan telefon göra. I vissa fall presterar kretsen så bra att den till och med slår telefoner med det på pappret minst dubbelt så snabba Snapdragon 810-chippet.

RAM-mängden om 2 GB oroade oss, och många av våra läsare, en del då telefonen presenterades officiellt för någon månad sedan. Vi kan med en lättnadens suck konstatera att det inte är något som under testfasen har varit ett problem överhuvudtaget.

Visst har vi vid några enstaka tillfällen noterat en kortare prestandadipp vid appkörning, något som beror på att telefonen tvingas jonglera med arbetsminnet, men det är sällsynt. Och sådant händer även på majoriteten telefoner som har både 3 och 4 GB RAM, då få konkurrerande telefoner är lika väloptimerade som en Nexus-telefon.

Omladdning av hemskärmen, något som annars tenderar att vara en tydlig indikation på att arbetsminnet har tagit slut, har inte skett en enda gång under testfasen. Däremot har det hänt en handfull gånger på vår Nexus 6 med Android 6.0, en telefon som ju trots allt har 3 GB RAM.

Därmed inte sagt att vi inte hade föredragit en extra gigabyte RAM. Inte så mycket för hur telefonen fungerar just nu, utan för att uppleva att det finns lite andrum, att känna att telefonen är framtidssäkrad. Förhoppningsvis ser Google till att nya versioner av Android inte nyttjar mer och mer RAM, men det finns inga garantier. Mer RAM för vår sinnesro, inte för att telefonen just nu behöver det.

[bench]16system|lg nexus 5x[/bench]
Vi kan här se att Nexus 5X relativt låga 2 GB LPDDR3-RAM, varav 1813 MB är tillgängligt efter att systemet har tagit sitt, placerar telefonen nära botten av listan över testade telefoner. Lagringsutrymmet är en lite trevligare läsning, beroende på att vårt testexemplar är 32 GB-varianten, som har cirka 24,9 GB kvar efter att systemet har tagit sitt.

RAM-hastigheten imponerar rejält, trots ”bara” LPDDR3 istället för LPDDR4 som dagens flaggskepp annars i regel utrustas med. Vi mäter i AnTuTu upp en arbetsminnespoäng som slår vissa telefoner med LPDDR4-RAM, såsom OnePlus 2 och Sony Xperia Z3+. Flash-minnet är vidare av skaplig kvalité och fullkomligt förintar det tröga flashminnet i Nexus 5, men hamnar som väntat en god bakom de allra bästa.

[bench]16cpu|lg nexus 5x[/bench]
I de syntetiska testmomenten som utvärderar processorn ser vi att Nexus 5X presterar bra och i vissa fall utmanar telefoner med den betydligt kraftfullare Snapdragon 810-plattformen. I GeekBench 3 ser vi en poäng som bara ligger någon procent efter den 810-utrustade Xperia Z3+, och i AnTuTu ser vi att den lilla tvåkärniga knatten 808 slår alla testade 810-telefoner (och en lång rad andra telefoner) med Sony Xperia Z5 Compact som det enda undantaget.

I det första av tre 3DMark-test ser vi en avvägd poäng mellan processorprestandan och grafikprestandan och vi kan konstatera att LG och Google har lyckats plocka ut mer ur Snapdragon 808 än någon annan telefon förut. Med en poäng på 1804 slår 5X en lång rad med på pappret betydligt kraftfullare chipp, såsom OnePlus 2, Sony Xperia Z3+ och Samsung Galaxy S6 edge+.

I Vellamo Metal ser vi återigen prov på hur väl Snapdragon 808 tack vare en lägre värmeutveckling kan prestera trots sitt handikapp med ”bara” två huvudprocessorkärnor. En lång rad telefoner med på pappret kraftfullare chipp hamnar en god bit efter. Detta upprepas även i Vellamo HTML, där 5X återigen placerar sig före vissa 810-utrustade konkurrenter.

[bench]16gpu|lg nexus 5x[/bench]
Vid tunga 3D-grafiktillämpningar är Snapdragon 808 med grafikchippet Adreno 418 en rejäl akilleshäl, men på något vis har Google och LG lyckats trolla fram en högre prestanda än vad vi trodde var möjligt i en Adreno 418-utrustad telefon. Med 16 respektive 38 FPS i GFXBench test 1 respektive 2 presterar 5X så bra att glappet upp till den på pappret kraftfullare Sony Xperia Z3+ blott är några få procent.

I 3DMark test 1 och test 2 slår 5X med Adreno 418 för oss helt obegripligen kraftfullare telefoner med samma skärmupplösning, som OnePlus 2 och Sony Xperia Z3+. Detta skall egentligen inte vara möjligt och vi undrar vad Google och LG egentligen har gjort för att åstadkomma detta. Sänker de upplösningen till 720p vid 3D-tillämpningar? Vi vet inte, men poängen vi ser är väldigt imponerande, kanske för imponerande?

I AnTuTus 3D-test noterar vi en lite mer förväntad poäng, men ändå imponerande med tanke på vad vi vet om Adreno 418. Kanske är Nexus 5X och Adreno 418:s räddning att LG och Google har nöjt sig med en ”låg” 1080p-upplösning istället för att som i Motorola Moto X Style och LG G4 pressa kretsen bortom vad den är kapabel till, då den ombeds hantera en WQHD-upplösning – nästan 80% fler pixlar än 1080p.

Slutsats

Förväntningarna är alltid stora på nya Nexus-telefoner. Konsumenterna söker inte bara den senaste och renaste Android-versionen utan vill även ha kompetent hårdvara och gärna en tilltalade design. Inte minst det senare är svårt, väldigt svårt, då smaken går isär och det som är vackert i en människas ögon är gräsligt i en annans.

Om vi således bortser från designen (som vi dock gillar) och istället fokuserar på LG Nexus 5X som telefon, hur står den sig då? Mycket väl, faktiskt. Att mjukvaran, Android 6.0, är väloptimerad och bjuder på det allra bästa kan åstadkomma råder det inga tvivel om – precis som förväntat.

LG och Google har lyckats klämma maximal prestanda ur ett aningen underdimensionerat chipp, Snapdragon 808. Till och med grafikdelen visar sig prestera över förväntan, i vissa fall till och med i nivå med telefoner med det på pappret betydligt kraftfullare chippet Snapdragon 810.

Kameran är vid sidan om mjukvaran Nexus 5X trumfkort. Redan fjolårsmodellen Nexus 6 hade en bra kamera, men i och med årets två Nexus-telefoner, som båda har fått en ny kamerasensor från Sony och en kompetent lins, tar de kameran till en för Nexus-telefoner helt ny nivå. Nexus 5X kan med stor framgång ta sig an vilken annan mobilkamera på marknaden som helst. Därmed inte sagt att den är bättre än exempelvis LG G4, Sony Xperia Z5-familjen eller Samsung Galaxy S6-familjen – men den är i våra ögon lika bra.

Fingeravtrycksläsaren, tillverkad av det svenska företaget Fingerprint Cards, är den med marginal bästa vi har testat i en Android-telefon och enligt våra erfarenheter är Apples iPhone 6S-läsare den enda telefonen på marknaden som kan matcha Nexus 5X och 6P.

Skärmen är mycket bättre än i företrädaren Nexus 5, tack och lov. Bättre ljusstyrka, bättre kontrast, bättre färger och jämnare bakgrundsbelysning bidrar till att 5X-skärmen lyfter sig flera nivåer över Nexus 5-skärmen. Allt är dock inte frid och fröjd; dessvärre dras skärmen med en aningen svag responstid som leder till att svart text mot vit bakgrund, eller tvärtom, smetas ut och blir lite suddig då man skrollar snabbt.

Mycket har skrivits om en handfull punkter på specifikationslistan där Nexus 5X på pappret är identisk med den två år gamla Nexus 5. Exempel på detta är att skärmupplösnigen är densamma, RAM-bestyckningen och RAM-generationen är densamma, lagringsminnet är lika stort/litet och det härdade skärmglaset från Corning är från samma generation.

Allt detta är sant. Men det säger inte hela sanningen och man gör sig själv en otjänst om man stirrar sig blind på utvalda specifikationer. Allt är inte alltid som det verkar.

Ja, 5X har 2 GB LPDDR3-RAM, precis som företrädaren. Men RAM-modulerna på Snapdragon 808-plattformen presterar i testappar i kombination med Snapdragon 808 mellan två och tre gånger bättre än i Nexus 5. Mängden är densamma, men hastigheten är betydligt högre.

Vi har endast en handfull gånger under testfasen råkat ut för att vi har fått slut på RAM-minne, att telefonen har blivit trög i en sekund eller två, men det har aldrig resulterat i att hemskärmen har tvingats ladda om, ”kallstarta”, vilket annars är en ganska vanligt förekommande indikation på att det lediga arbetsminnet har tagit slut.

Samma visa är det med lagringsminnet. Samma mängd, men flera gånger snabbare, vilket leder till en betydligt rappare telefon vid appinstallationer och filkopiering och liknande operationer. Skärmen är som vi nämner längre upp bättre på i princip allt, trots ett den på pappret ”bara” har samma upplösning och aningen lägre pixeltäthet.

Vi vill med detta säga att vi inte tror ni behöver oroa er. Ni behöver inte känna att tiden har stått still, att inget har hänt. För mycket har hänt, man måste bara fokusera blicken och se bortom ett litet antal utvalda siffror på ett produktblad. En telefon måste inte vara som uppföljaren till en actionfilm från Hollywood, med ”mer av allt”, för att vara bra.

Då vi summerar LG Nexus 5X som helhet råder det inga som helst tvivel om att vi helhjärtat rekommenderar telefonen. Vi rekommenderar kanske främst 32 GB-modellen, men är man typen som inte behöver mycket lagringsutrymme är 16 GB-versionen förstås det mest prisvärda alternativet.

Mjukvaran är fantastisk, tryggheten i att välja Nexus och dess snabba och garanterade uppdateringar är guld värd, kameran är i nivå med de allra bästa konkurrenterna och fingeravtrycksläsaren är den snabbaste och mest exakta vi har testat på en Android-telefon. Till och med 3D-prestandan är över våra förväntningar, och telefonen känns nästan utan undantag alltid rapp då vi använder den. Kort sagt är LG Nexus 5X en av våra absoluta favorittelefoner just nu.

Prislappen i Sverige ligger i dagsläget på från 4 290 kronor för 16 GB-varianten eller från 4 890 kronor för den av oss i första hand rekommenderade 32 GB-modellen.

[P_REVIEW post_id=129288 visual=’full’]