Recension:Vi testar Motorola Moto X Style

Postat:
23:16 - 2015-09-16
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
39

Motorola har ett gediget förflutet på Android-marknaden. De var tidiga att hoppa på androidtåget, med sin för tiden väldigt omskrivna och uppmärksammade Motorola DROID, och de har sedan dess fortsatt släppa såväl telefoner som plattor och klockor.

Olyckligtvis har försäljningsframgångarna ofta uteblivit, och därtill har Motorolas närvaro på många mindre marknader – som den svenska – varit liten eller rentav obefintlig.

Motorola köptes för några år sedan av självaste Google, och förra året gick ägandet över till kinesiska Lenovo. De två senaste telefonmodellerna, Moto X Style och Moto X Play, är de första telefonerna att både utvecklas och lanseras sedan Lenovo tog över. Trots ägarbytet så är dock det mesta sig likt, åtminstone till det yttre.

Moto X Style, som vi hugger tänderna i i den här recensionen, är formgiven på samma vis som de flesta Motorola-telefonerna av högre standard de senaste åren, med ett rätt kraftigt rundat bakstycke, metallram och en bra skärm mot frontyta-ratio (75%).

Vi kommer som alltid ge testenheten en rejäl genomkörare bestående av en tung testfas där vi kör en rad olika benchmarks, syntetiska prestandatester, mäter upp batteritid, utvärderar skärmen, kameran, byggkvalité och så vidare.

Efter den syntetiska testfasen övergår recensionen i en mer ”verkliga världen”-betonad fas där vi helt enkelt använder telefonen så som vi alltid använder en telefon, för att hitta eventuella buggar, egenheter och smarta finesser.

Vi hoppas efter våra veckor med Moto X Style kunna svara på om telefonen är värd sin prislapp, eller om det finns bättre alternativ på annat håll.

Specifikationer
Motorola Moto X Style bygger på Qualcomms Snapdragon 808, samma 64-bitarsprocessorplattform som vi finner i exempelvis LG G4. Plattformen är sexkärnig (två huvudkärnor av Cortex-A57-typ som rullar i 1,8 GHz samt fyra sekundära kärnor av Cortex-A53-typ i 1,44 GHz vardera) och har fått sällskap av 3 GB LPDDR3-RAM (933 MHz) och grafikkretsen Adreno 418 som snurrar i 600 MHz.

Lagringsminnet av eMMC-typ uppgår i vår testenhet till 16 GB, varav cirka 9,5 GB finns kvar efter att systempartitionen (Android) har tagit sitt. Motorola säljer även en 32 GGB-version samt en med 64 GB, för cirka 500 respektive 1 000 kronor mer.

Skärmen, på hela 5,7 tum, är av LCD-typ och har en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, även känt som QHD och 2K. Pixeldensiteten mäter hela 520 PPI, vilket ger en skärpa som är bortom vad det normala mänskliga ögat kan uppfatta på avstånd större än 3 decimeter. Skärmglaset är Cornings Gorilla Glass 3.

Huvudkameran, Sonys nya IMX230, är på 21 megapixlar med ett bländarvärde på f/2.0 och har fått sällskap av en dubbel LED-blixt. Den maximala bildstorleken vid stillbildsfoto är 5344 х 4008 pixlar och vid videoinspelning 4K (2160p) i 30 FPS. Frontkameran är på 5 megapixlar och har även den fått sällskap av en LED-blixt.

Trådlösa standarder inkluderar Wi-Fi 802.11/a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, NFC samt Bluetooth 4.1 med A2DP, EDR, LE.

Bland övriga funktioner och finesser finner vi dubbla frontriktade stereohögtalare, nano-SIM-släde med plats för lagringsminnesexpansion via microSD (upp till 128 GB), ett inbyggt Li-Ion-batteri på 3 000 mAh och den allra senaste för tillfället tillgängliga androidversionen 5.1.1 Lollipop.

Enhetens yttermått är 153,9 x 76,2 x 11,1 millimeter – en tämligen tjock pjäs – och telefonen väger hela 179 gram med fulladdat batteri och halvfullt lagringsminne.

Specifikationer Motorola Moto X Style
ReleasedatumHösten 2015
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 808 64-bit
GrafikkretsAdreno 418
RAM-minne3GB
Inbyggt minne16/32/64GB / plats för minneskort
Skärm5,7" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 515PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 89,57 cm² / ~76,4% av fronten
Kamera21MP
Främre kamera5MP
Vikt179g
Höjd, bredd, djup153,9 x 76,2 x 11,1mm
Batteri3000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot
SensorerGPS, accelerometer, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCUppgift saknas / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP52
Övrig info3,5mm-jack. Nano-SIM. Snabbladdning. Främre stereohögtalare.
Mer infoMer info om Motorola Moto X Style på Androidenheter.se

Kartongen


Kartongen är vit med ett blå-turkost tryck och är av skaplig kvalité. Kartongen känns robust, men är med tanke på innehållet onödigt stor. En hel del luft transporteras då telefonerna skickas runt i världen, vilket inte är helt i linje med det moderna miljötänket hos de flesta konkurrenterna.

Då locket lyfts av möts vi av telefonen till vänster, med baksidan vänd uppåt, samt ett blå-turkost papplock till höger. Under papplocket döljer sig ett transparent plastskal, en så kallad bumper, som skyddar telefonens ram och hörn vid ett eventuellt fall, samt laddadaptern med en fastmonterad laddkabel.

Laddaren och laddadaptern består alltså av ett enda stycke – laddkabeln är inte löstagbar. Kanske är detta en kostnadsbesparingsåtgärd, eller så är det ett sätt för Motorola att säkerställa att laddkabeln är kvalitativ nog att mäkta med den kraftfulla snabbladdaren (upp till 12V==2.15A). Vi är oavsett vilket inte helt nöjda med Motorolas beslut, då det innebär att vi inte kan använda den inkluderade turboladdaren med en längre USB-kabel, något som vore önskvärt med tanke på att den medföljande kabeln bara är strax över metern lång.

Kartongens innehåll, ett amerikanskt butiksexemplar, är som följer:

* Motorola Moto X Style (XT1575, 16 GB, svart)
* Laddadapter med fastmonterad kabel (svart, ca 1,2 meter, upp till 12V==2.15A)
* Stift för SIM-släden
* Dokumentation

Som vanligt kan vi inte garantera att innehållet i just er kartong matchar vårt innehåll, inte minst då detta är ett amerikanskt exemplar, så om innehållet är av stor vikt för just dig rekommenderas du som alltid att kontakta återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer


Motorola håller hårt i sitt numera välbekanta formspråk, och Moto X Style är inget undantag. Formgivningen är till förväxling lik exempelvis Motorolas Nexus 6, där de kanske mest iögonfallande undantagen är det texturerade bakstycket, kamerainfattningen och den lilla LED-blixten på telefonens front. Samt, förstås, avsaknaden av ”Nexus”-loggan på baksidan.

Bakstyckets texturering består av fina men tydliga spår, räfflor, som löper i 45 graders lutning. Motorola har vidare gett bakstycket en slags silikonbehandling som tillsammans med textureringen ger oss ett väldigt bra grepp om telefonen.

Tack vare Motorolas formspråk, med ett kraftigt rundat bakstycke och en hel del djup, tillsammans med de minimala ramarna runt skärmen, ligger Moto X Style bättre i handen än någon annan 5.7-tumstelefon, eller större, vi har testat. Moto X Style känns mindre än vad den är, vilket är ”win-win”; stor skärm men minimala yttermått.

Motorola har gjort ett väldigt bra jobb med att hålla ramen runt skärmen till ett absolut minimum, inte minst på långsidorna. Vi har inte sett så här tunna ramar på en recensionstelefon på länge, kanske inte sedan 2013 och LG:s G2. Den tunna ramen gör att Moto X Style får en skärm mot frontyta-ratio på hela 75%. Detta kan jämföras med cirka 70% för Samsung Galaxy S6, 71% för Sony Xperia Z3+ och 68% för Apple iPhone 6 Plus.

IR-sensorer placerade i de två nedre hörnen på telefonens front.

IR-sensorer placerade i de två nedre hörnen på telefonens front.

På fronten finner vi två horisontella metallgråa ribbor centrerade ovan och nedan skärmen, vilka utgör de frontriktade stereohögtalarna. Den övre av dessa agerar även samtalshögtalare. Till vänster om den övre högtalaröppningen finner vi ljus- samt närhetssensorn och till höger om hötalaren sitter kameralinsen samt LED-blixten. Utöver detta har Moto X Style även fått fyra stycken IR-sensorer på telefonens front, en i vartdera hörn, vilka bland annat används för att hålla skärmen aktiv så länge man tittar på den (om man så vill – detta kan justeras i telefonens inställningar).

Telefonens vänstra långsida är helt slät och saknar såväl knappar som anslutningar och öppningar. På den högra långsidan finner vi centrerat på den övre halvan strömknappen, som till vår förtjusning är vasst texturerad, och strax nedan den sitter volymknappen (+/-). Volymknappen är till skillnad från strömknappen slät, men båda knapparna ger intrycket av att vara av metall och båda sticker ut lagom mycket och bjuder på ett tydligt klickmotstånd.

I huvudändens mitt sitter 3,5mm-jacket för hörlurar och andra externa ljudenheter och till vänster om denne ser vi nano-SIM-släden som även agerar microSD-hållare. Centrerad i fotänden återfinns microUSB-porten (v2.0).

Bakstycket är fastmonterat och kan inte enkelt avlägsnas, vilket tyvärr går litegrann tvärt emot Motorolas adelsmärke med designmässig användaranpassning. Man kan, åtminstone i USA, beställa sin telefon via Motorolas tjänst Moto Maker, i vilken man kan ”bygga” sin egen Moto X Style (eller Moto X Pure Edition som den kallas på den amerikanska marknaden) med över 4 000 olika kombinationer av färger, material, graveringar och personliga hälsningsfraser. Med tanke på detta är det lite märkligt att Motorola inte har gjort det enkelt för konsumenten att själv byta bakstycke efter att man har köpt sin telefon.

Slutligen är det värt att nämna att Moto X Style genom så kallad nano-behandling har fått en viss vatten- och dammresistens. Style är certifierad till IP-52 vilket innebär att den är testad för att klara av droppande vatten och lättare vattenstänk i minst 10 minuter, samt att den skall klara att utsättas för finkornigt damm utan att enheten skall skuta fungera.

Storleksjämförelse
motorola-moto-x-style-storlek

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Motorola Moto X Style5.776.2153.911.11793000
Ulefone BeTouch 25.577.4158.18.61603050
OnePlus 25.574.9151.89.91753300
OnePlus One5.575.9152.98.91623100
LG G45.576.1148.98.91553000
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
Sony Xperia Z3+5.271.9146.06.91442930
HTC One M95.069.7144.69.611572840
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683.0159.310.11843220
Huawei P85.271.9144.96.41442680
iPhone 64.767138.16.91291810
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915

Ljudegenskaper och trådlösa standarder

motorola-moto-x-style-ljud
Som de allra flesta telefoner numera bjuder Moto X Style på utmärkt samtalskvalité och god mottagning. Inte minst låter det bra i vår ände, tack vare den kvalitativa samtalshögtalaren som ger ett i telefoner sällsynt djup och klarhet, även om den maximala volymen vid telefonsamtal gärna hade fått vara högre. Motparten har under vår testperiod inte heller haft något att klaga på, utan har hört oss klart och tydligt.

De dubbla frontriktade stereohögtalarna är lite av ett trumfkort för Moto X Style. Motorola har fortsatt på inslagen bana men förbättrat ljudet jämfört med fjolårets Nexus-flaggskepp Nexus 6. Style bjuder på aningen mer djup, snäppet mer klarhet och en lite högre maxvolym. Vi ser risken att missa ett inkommande telefonsamtal för att man inte hör ringsignalen som ganska liten.

Datahastigheterna via det mobila nätverket motsvarar som förväntat vårt näts maxhastigheter, vilka varierar beroende på belastning. Moto X Style har i vilket fall som helst inga problem att ge oss så hög fart som nätet tillåter.

Via Wi-Fi är situationen densamma: Vi har inga problem att ”maxa” vår bredbandsuppkoppling och vid mätningar över vårt lokala Wi-Fi-nätverk via 802.11n/5GHz når vi strax över 110 Mbit/s i båda riktningarna.

Vidare har Style förstås stöd för Bluetooth, version 4.1, samt EDR, A2DP och LE. Vi har anslutit telefonen till såväl externa Bluetooth-högtalare som till bilstereon utan problem, och ljudkvalitén är som förväntat med Bluetooth skaplig men inte fenomenal. Slutligen finns stöd för NFC som för bara någon vecka sedan fick ett betydligt större användningsområde i USA, då Android Pay lanserades i hundratusentals butiker och restauranger.

Decibeltabell

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

I decibeltabellen ovan ser vi att Moto X Style levererar den högsta maxvolymen vi hittills har mätt upp, med 88 decibel 50 centimeter från telefonens front. Detta är blott en decibel mer än Nexus 6, och inget våra öron kan uppfatta, men att ljudet är klarare och har ett lite bättre djup råder det inga tvivel om. Motorola har återigen lyckats bra med de inbyggda högtalarna. Vad gäller ljudkvalitén via de interna högtalarna är HTC One M9 fortfarande kung, men den kan inte nå samma höga maxvolym som Motorolorna.

GPS och positionering

motorola-moto-x-style-gps
Vi har under testfasen av Moto X Style inte upplevt några problem med positioneringen, vare sig vid anslutning mot satelliterna eller vad precisionen berör. Tiden tycks vara förbi då telefonerna hade problem med positioneringsprestandan, och vi upplever således att det här delmomentet i våra recensioner förlorar allt mer relevans.

Vi kommer naturligtvis fortsätta testa positioneringsprestandan även i fortsättningen – men fokus ligger nu mest på att försäkra oss om att positioneringen fungerar som den skall – vilket den gör i Styles fall – och endast expandera det här delmomentet med mer ingående test i händelse av att vi stöter på allvarliga problem.

Bildskärm och digitizer

motorola-moto-x-style-bildskarm
Bildskärmen är även den lite av ett trumfkort för Motorola Moto X Style. Med en upplösning på hela 2560 x 1440 pixlar utslaget på 5,7 tum bjuder Style på en mycket fin skärpa med en pixeltäthet på 520 PPI som är långt bortom vad våra ögon kan uppfatta på mindre än två decimeters avstånd. Det finns telefoner med klart högre pixeltäthet, men Moto X Style fyller alla våra krav med lätthet.

Skärmen är till skillnad från fjolårssystern Nexus 6 AMOLED-skärm av LCD-typ (IPS) och kan därmed inte konkurrera vare sig vad gäller färgåtergivning, betraktningsvinklar eller svärta, men trots detta har Style inget att skämmas för.

Med en långt bättre maximal ljusstyrka och klart bättre läsbarhet i fullt dagsljus kompenserar Moto X Style en hel del för de blekare färgerna och bristande svärtan. En sämre svärta är i regel ett pris man får betala med LCD-skärmar som levererar en hög maximal ljusstyrka. Skärpan är på pappret även den bättre än Nexus 6, även om vi har svårt att se någon skillnad vid normalt användande.


(Fr v: OnePlus 2, Moto X Style, Ulefone BeTouch 2, Nexus 6)

Efter den bristande svärtan, som är rent dålig med maximal ljusstyrka och en helsvart bakgrund, är skärmens tendens att leverera en gulaktig vitnyans, särskilt vid lägre ljusstyrkor, det som kanske stör oss mest. Detta är ett ganska litet problem dock, och vi är tämligen petiga då vi ens nämner det. Allt som allt har Moto X Style en mycket bra bildskärm, som dock inte riktigt kan matcha de allra bästa vare sig AMOLED- eller LCD-skärmarna.

Pekskärmen, skyddad av Corning Gorilla Glass 3, håller som väntat toppklass. Det är länge sedan vi testade en telefon från de större tillverkarna som hade en dålig pekskärm. Motorola har vidare gett skärmen en fettavstötande ytbehandling som dels ger skärmen den där härligt halkiga känslan under fingertopparna som vi älskar, och som dels innebär att skärmen inte samlar på sig speciellt mycket fingeravtryck och kladd.

Som helhet är Styles bildskärm och pekskärm en mycket trevlig bekantskap, trots bristande svärta och en viss gulnyans.

Mjukvaran

motorola-moto-x-style-mjukvara
Av de väletablerade tillverkarna är Motorola den som genom åren har levererat den renaste Android-upplevelsen i sina telefoner. I regel bjuder de på en näst intill helt standardbetonad Android-version med ett fåtal mindre tillskott, exempelvis Moto Display som är en smart låsskärm som tänder skärmen dels då telefonen märker att man plockar upp den, eller då någon av de fyra IR-sensorerna på fronten detekterar att din hand sveper över skärmen.

I skrivande stund är Moto X Style utrustad med Android 5.1.1 Lollipop, den för tillfället senaste skarpa androidversionen. Den exakta mjukvaruversionen (byggnumret) under testfasen är ”LPH23.116-18” och systemversionen är ”23.21.18.clark_retus.retus.en.US retus”.

Då Motorola levererar en till 95% ren androidupplevelse kommer vi i den här recensionen inte gå in på detalj på operativsystemet, utan endast fokusera på vad Motorola har ändrat på eller lagt till.

Noteras bör att svenska finns att välja som systemspråk även på vårt amerikanska exemplar, men översättingen är bitvis bristande och det känns som att Motorola bara har gjort en direktöversättning ord för ord istället för att lägga energi på ordens innebörd, på vad de vill ha sagt.

Appen ”Moto”


Visning
Låter användaren ställa in Moto Display, Ambient Display eller Ingen.

* ”Moto Visning” innebär att telefonens skärm väcks till liv och levererar aviseringar på låsskärmen då den antingen känner att telefonen har plockats upp efter att ha legat still, eller då någon av de fyra IR-sensorerna detekterar rörelse inom någon decimeter från telefonens skärm. Med Moto Display aktivt möts man vidare av en aningen modifierad version av låsskärmen där olika aviseringar listas med ikoner istället för text, och där man genom dra-och-släpp kan välja vilken avisering man vill öppna.

* ”Ambient Visning” fungerar som på Nexus 6, där skärmen tänds och man aviseras om notifikationen på låsskärmen då telefonen plockas upp efter att ha legat still, exempelvis på ett bord. Här möts vi av Androids standardlåsskärm med aviseringar presenterade i textform.

* ”Ingen” innebär helt enkelt att man helt stänger av aktivering av skärmen annat än genom tryck på strömknappen.

Både Moto Visning och Ambient Visning är småenerverande då vi har telefonen liggande i bilen, då det leder till att telefonens skärm ideligen tänds då telefonen tolkar gupp i vägen som att vi har plockat upp den. Inte minst är detta enerverande på natten, med en ljus LCD-skärm som tänds var 15:e sekund. Vi inaktiverade i ren frustration funktionen efter blott några få dagar.

Assistans
Låter användaren ställa in automatiska åtgärder baserade på tid och plats. Man kan exempelvis programmera telefonen att automatiskt stänga av allt ljud och inte tända skärmen vid nyinkomna aviseringar mellan vissa tidpunkter och veckodagar, till exempel då man sover.

Åtgärder
Här kan man aktivera/inaktivera ett mindre antal förprogrammerade gestfunktioner i Moto X Style.

* Dubbla huggrörelser för att tända ficklampan. Fungerar precis som det skall, men har vid ett tillfälle orsakat ficklampan att aktiverats i vår ficka, vilket är tämligen olyckligt då det kan leda till att batteriet dräneras mycket snabbare.

* Lyft och för telefonen till örat för att automatiskt aktivera röstassistenten. Här springer vi på ett problem när vi har svenska som systemspråk – funktionen går inte att aktivera utan man möts av ett felmeddelande. Med engelska fungerar det precis som tänkt.

* Aktivera Moto Visning genom att sträcka dig efter enheten. Har fungerat utan problem.

* Vrid/rotera telefonen hastigt två gånger för att starta kameran. Detta fungerar snabbt och enkelt precis som tänkt, men vi har vid några tillfällen råkat ut för att kameran startar automatiskt när vi går runt med telefonen i handen.

Röst
Motorolas röstassistent. Kan som vi nämner ovan inte användas med svenska som systemspråk. Är i dagsläget begränsat till engelska, franska, italienska, portugisiska, spanska och tyska.

Telefoninställningar och information


* Skärmen kan ställas in i två olika färglägen: Normal och Lyster. Den senare ger skärmen en högre färgmättnad och är utan tvekan den vi föredrar, då skärmens färgåtergivning annars upplevs som ganska blek. Även med Lyster aktiverat känns färgerna platta då vi jämför med telefoner med AMOLED-skärm, men det är en smaksak vad man föredrar.

* Skärmaviseringar tar oss till alternativet ”Visning” i appen ”Moto” som vi avhandlar några stycken högre upp. Vi kan där välja mellan Moto Visning, Ambient Visning och Ingen.

* Motorola – Sekretess är en enkel inställningsmeny där vi får välja om vi vill sända anonym statistik till Motorola för att hjälpa dem att förbättra sina produkter, samt om vi vill aktivera ”förbättrad enhetssupport”.

* Motorola-ID låter oss knyta ett e-postkonto till telefonen för att man enkelt skall kunna identifieras utan att återkommande behöva ange användarnamn och lösenord i Motorolas diverse tjänster.

Ovanstående är alla ändringar och tillägg som Motorola har gjort i Android 5.1.1 Lollipop – resten är, kameramjukvaran som vi avhandlar i nästa kapitel undantaget, helt och hållet identiskt med Android i grundutförande.

Kameran

motorola-moto-x-style-12
Huvudkameran är på 21 megapixlar och sensorn är Sonys blott fyra månader gamla IMX230. Sensorstorleken är 1/2.4″ och cellstorleken 1,12 μm x 1,12 μm. Linsen har ett bländarvärde på f/2.0 och har därmed ett skapligt ljusinsläpp men kan inte mäta sig med LG G4:s f/1.8 eller Samsung Galaxy S6 f/1.9. 2.0 låter för all del som nästan lika bra som 1.8 och 1.9, men skillnaden i ljusinsläpp mellan 2.0 och 1.8 eller 1.9 är procentuellt sett ganska stor.

Den maximala bildstorleken vid stillbildsfoto är 5344 х 4008 pixlar i 4:3 och 5344 x 3006 pixlar i 16:9. Vid videoinspelning är den övre gränsen 3840 x 2160 pixlar (2160p, 4K) i 30 FPS. Som hjälp vid dåliga ljusförhållanden har huvudkameran förstås utrustats med en (dubbel) LED-blixt.

Frontkameran är på 5 megapixlar och tar stillbilder i maximalt 2592 x 1944 pixlar i 4:3 eller 2592 x 1458 i 16:9. Video fångas i maximalt 1920 x 1080 pixlar, även kallat 1080p eller FullHD, i 30 FPS. Frontkameran har för ovanlighetens skull fått sällskap av en LED-blixt som hjälper till vid videosamtal eller ”selfie”-plåtning i dunkla miljöer.

Kameramjukvaran


Motorola har i Moto X Style nästan helt och hållet låtit Android vara i fred, men kameramjukvaran är en av få större ändringar de har gjort. Mjukvaran i sig är ganska enkel och bjuder inte på en uppsjö av funktioner, finesser och filter som exempelvis Samsung Galaxy S6 eller LG G4, men vi ser en hel del tillskott då vi jämför med Androids tämligen funktionsfattiga standardkameramjukvara.

Exempelbilder
Bilderna nedan har tagits med telefonens standardinställningar, i maximal widescreen-upplösning. Vi har vid närbildsfotografering använt pekfokus för att lägga fokus där vi vill ha den. I övrigt har vi låtit kamerans mjukvara göra allt själv. Ni uppmanas högerklicka och öppna bilderna i fullstorlek för att få en ordentlig uppfattning om bildkvalitén.

Motorola Moto X Style (till vänster) vs OnePlus 2 (till höger)

Motorola Moto X Style må ha utrustats med en av Sonys senaste kamerasensorer, IMX230, men den resulterande bildkvalitén vid stillbildsfoto är ändå lite av en besvikelse. Vi vet inte med säkerhet vad som ställer till det; det kan vara kameralinsen, men vi tror att det är ett mjukvaruproblem. Bilderna saknar ofta både skärpa och detalj i fullstorlek och vårt intryck är att kameramjukvaran efterbehandlar bilderna alldeles för kraftigt.

Vår misstanke om att det är ett mjukvaruproblem förstärks ytterligare då vi ser att bildkvalitén blir klart bättre i det fåtalet fall då kamerans autoläge aktiverar HDR (High Dynamic Range), vilket exempelvis sker vid motljusfoto, då bildkvalitén plötsligt blir precis så bra som vi hade förväntat oss. I den sista bilden i serien ovan ser vi ett bra exempel på hur HDR-läget kraftigt förbättrar skärpa och detalj.

Vi har på grund av ovanstående manuellt aktiverat HDR-läget och lämnat det igång mer eller mindre permanent, med klart bättre bilder som resultat. Nackdelen med HDR är att kameran måste hållas väldigt still, och att det är svårt att fotografera objekt som rör sig snabbt, varför det inte lämpar sig för alla typer av fotografering.

Därtill noterar vi mindre problem med fokusen vid närbildsfoto. Trots att vi håller oss på större avstånd än den minimala närbildsgränsen och manuellt lägger fokus med pekfokusfunktionen lyckas vi inte alltid hitta det perfekta fokusläget, vilket ni kan se om ni öppnar bilden på lövet i galleriet ovan i dess fullstorlek. Även OnePlus 2 har vissa fokusproblem, vilket tydliggörs i bilden på busken med de gröna bären, där vi trots tre försök inte lyckades sätta fokusen perfekt.

Färgåtergivningen är väldigt bra och matchar det våra egna ögon uppfattar mycket väl, till skillnad från OnePlus 2 som i regel upplevs aningen urvattnade. Detaljrikedeomen är i Moto X Style bättre på medelstora avstånd än på större avstånd och kameran bibehåller mörka partier mörka, utan att förlora för mycket detalj. OnePlus tenderar å sin sida att lyfta fram onaturligt mycket ljus, och ”smetar ut” de finare detaljerna en hel del, något som vi tydligt ser på bilden på trädstammen här ovan.

Allt som allt konstaterar vi att Moto X Style har en bra kamera som dock dras med en del problem. Vi hoppas och tror att dessa problem är mjukvarurelaterade – Sonys IMX230 är trots allt nästan helt ny och tillverkarna har sannolikt inte hunnit optimera sina kameramjukvaror ordentligt till sensorn ännu – och att Motorola kommer kunna lösa problemen genom en mjukvaruuppdatering.

I stillbildsmatchen mot OnePlus 2 blir det trots allt en seger för Moto X Style då färgåtergivning, fokushastighet, vitbalans och HDR-foto är klart bättre, men på grund av oskärpan främst på större avstånd, är gapet ned till OnePlus ganska litet.

Videoinspelning, UHD (3840 x 2160 pixlar).

Motorola Moto X Style

OnePlus 2

Märk väl att videoinspelningarna förlorar en hel del kvalité och flyt då de laddas upp till YouTube, varför dessa videoklipp inte ger en helt rättvis bild av videoinspelningarnas fulla kvalité.

Moto X Style spelar enligt Motorola in 4K-video i 30 bilder per sekund, och då vi med programmet MediaInfo analyserar videon ser vi att Motorolas uppgifter stämmer tämligen väl. MediaInfo rapporterar en genomsnittlig bildfrekvens om 29.915 per sekund, ett max på 30.450 bilder per sekund och 25.099 som lägst.

OnePlus 2 spelar även den på pappret in 4K i 30 bilder per sekund, men här ser vi ett stort problem med att bildflödet sjunker kraftigt emellanåt. MediaInfo rapporterar förvisso en maximal bildfrekvens om hela 43.478 bilder per sekund, men också en lägsta bildfrekvens om blott 2.808 bilder per sekund. Att bildfrekvensen bitvis är hela 43.478 bilder per sekund kompenserar ingalunda för de kraftiga frysningarna då bildflödet sjunker till ensiffriga nivåer då och då.

Dataflödet för videoströmmen inspelad med Moto X Style är på 51.0 Mbit/s, cirka 10 Mbit/s högre än OnePlus 2 med 41.1 Mbit/s, och ljudinspelning sker i stereo i 128 kbit/s mot stereo i 96 kbit/s för OnePlus 2.

Då vi analyserar videoinspelningen konstaterar vi att Moto X Style är den klara segraren med en bättre färgåtergivning, bättre skärpa, mycket bättre flyt samt snabbare och korrektare autofokus. Men vi ser också att ingen av kamerorna egentligen lämpar sig för inspelning i 4K-upplösning. Vi noterar problem med flytet vid panoreringar och hastiga kamerarörelser och föredrar därför att spela in video i 1080p och få ett betydligt bättre flyt och en dubbelt så hög bildfrekvens (60 FPS).

Då vi sammanfattar stillbildskameran och videokameran som helhet konstaterar vi att Moto X Style med viss marginal går vinnande ur kampen mot OnePlus 2. Stillbildskampen är mycket jämn, med en liten övervikt för Style, medan videokampen är en promenadseger för Style.

Buggar och problem

motorola-moto-x-style-bugs
Även om vår tid med Moto X Style har varit mestadels problemfri så har vi stött på ett antal mindre problem och egenheter. När vi försöker aktivera röstassistenten med svenska som systemspråk misslyckas det och vi möts av ett felmeddelande som inte säger vad som är fel. Det visar sig senare att det har att göra med att röstassistenten inte har stöd för majoriteten av alla språk, däribland svenska.

Ett annat problem är att inkomna SMS-meddelanden ibland inte visas om man har SMS-konversationen med aktuell person öppen. Om man backar ett steg, till listan över alla konversationer och sedan öppnar konversationen igen dyker meddelandet upp som det skall.

Kameramjukvaran tycks behöva optimeringar då Moto X Style trots Sonys nya IMX230-sensor har problem med skärpa och detaljrikedom i många fotoscenarion. Detta kan lösas genom mjukvaruuppdateringar, hoppas vi. Värre vore om det är kameralinsen, eller själva sensorn, som orsakar skärpe- och detaljproblemen.

Moto Visning och Ambient Visning är en smart funktion för att aktivera/tända telefonens skärm utan att tvingas använda strömknappen, men leder till att skärmen tänds i tid och otid exempelvis i fickan när vi är ute och går, eller vid bilfärd då telefonen ligger i sätet bredvid oss eller i handskfacket mellan stolarna. Vidare har det hänt i enskilda fall att gestfunktioner som ficklampan har aktiverats av misstag då telefonen har legat i byxfickan.

Ovanstående problem är av tämligen lindrig art och Moto X Style har varit ytterst stabil i övrigt. Värt att nämna är dock att den svenska språkversionen har en hel del brister i översättningen av systemspråket. Detta spelar mindre roll, men det känns lite ovärdigt en stor aktör att dras med sådana tabbar.

Batteritiden

motorola-moto-x-style-batteri
Batteriet är på 3 000 mAh, vilket får anses vara genomsnittligt för flaggskepp av 2015-standard, och batteritiden är mycket riktigt just det: genomsnittlig. Bra, men inte utmärkt. Vid normalt till halvintensivt användande, med runt 4 timmars skärmtid, klarar vi oss nätt och jämnt arbetsdagen ut, inklusive jobbpendlingen, innan det behövs en mindre påfyllning av batteriet för att klara de sista timmarna till läggdags. Vid lättare och mer sporadisk användning har vi inga problem att klara en hel dag och en god bit in på nästa på en och samma laddning.

Tack vare den ytterst kompetenta laddaren, som maximalt ger hela 12V==2.15A, kan vi på blott 15 minuters laddning öka batterinivån från helt tomt till 35%. Fantastiskt. Även om laddtempot sjunker dramatiskt de sista 30 procenten från 70% till fulladdat så kunde vi på blott 35 minuter från tomt nå 70% batterinivå. Återigen: fantastiskt!

Olyckligtvis saknas stöd för trådlös laddning och även om den extremt kompetenta snabbladdaren är ett utmärkt verktyg i nödsituationer så finner vi efter ett år med Nexus 6 och ett år innan dess med Nexus 5 och deras trådlösa laddstöd att vi saknar trådlös laddning enormt mycket. Att krångla med kablar känns helt enkelt lite omodernt, men det är förstås inte en ”dealbreaker” för de allra flesta.

[bench]17battery|moto x style[/bench]
I vårt syntetiska batteritest, utfört med PCMarks ”Work life”-test, mäter vi upp 6 timmar och 1 minut. Detta är ett medelmåttigt resultat som dock ganska väl motsvarar vad vi förväntade oss baserat på batteriets storlek, skärmens storlek och processorplattformen som driver telefonen. LG G4 har en lite mindre skärm och ett lika stort batteri och exakt samma processorplattform, och presterar således aningen bättre än Moto X Style i det här testet, med sina 6 timmar och 25 minuter.

Laddtiden från tomt till fullt är med 71 minuter mycket imponerande, blott tre minuter långsammare än Samsung Galaxy S6 som har ett betydligt mindre batteri. Vad som dock mest av allt imponerar är att vi på bara 35 minuter laddning kan nå hela 70% batterinivå. De sista 30 procenten går betydligt långsammare, ungefär i nivå med de flesta andra telefoner, men tack vare raketsprinten till 70% är den totala laddtiden trots de tämligen sega sista 30 procentenheterna i absolut särklass.

Spel, prestanda och grafer

motorola-moto-x-style-speloprestanda
Moto X Style bygger som tidigare nämnt på Qualcomms sexkärniga Snapdragon 808-chipp. Processorprestandan är, även om den bara har två primära processorkärnor, mycket bra. Storebror Snapdragon 810 med fyra primära kärnor är för all del snabbare, men har samtidigt större problem med värmeutveckling och på grund av värmen sänks maxhastigheten en hel del, så pass mycket att Snapdragon 808 med blott två kärnor ofta är lika snabb.

Dessvärre innebär Snapdragon 808 också att man får nöja sig med grafikkretsen Adreno 418, och här är skillnaden upp till storebror 810 med Adreno 430 desto större. Adreno 418 går på knäna och blir fullkomligt utklassad av Adreno 430 i tunga 3D-tillämpningar, vilket vi tydligt ser exempel på i 3DMark-prestandan här nedan.

Inte minst blir grafikprestandan lidande med tanke på den högupplösta skärmen. LG löste detta i G4 genom den per default aktiverade ”Game Optimizer”-funktionen som gör att telefonen använder 1080p-upplösing vid exempelvis spel och i 3D-benchmarks. Detta belastar grafikkretsen betydligt mindre och leder till en bättre upplevd prestanda och bättre flyt, men någon motsvarighet till detta tycks inte finnas i Moto X Style.

Vi låter prestandagraferna nedan tala för sig själva, men vi vill ändå nämna den fina skrivprestandan på Moto X Styles interna lagringsminne: 21 MB/s slår till och med suveränen Samsung Galaxy S6.

[bench]16system|moto x style[/bench]

[bench]16cpu|moto x style[/bench]

[bench]16gpu|moto x style[/bench]

Slutsats

Motorola visar med Moto X Style att de kan Android, mycket väl, men framför allt kan de bygga bra telefoner, bra hårdvara. Style känns kvalitativ och gedigen men förmedlar inte samma lyx som Samsungs och Apples glasbeklädda flaggskepp – och vi tror inte heller att Motorola var ute efter en lyxpjäs, en modeaccessoar. Istället känns Moto X Style precis som OnePlus 2 med sina grovtexturerade bakstycken och relativt höga vikt mer som grovarbetare snarare än som instagramhipsters, och vi gillar den lite oslipade känslan.

Under skalet döljer sig Android 5.1.1 Lollipop – den senaste skarpa androidversionen just nu – samt Qualcomms kompetenta och strömsnåla sexkärniga Snapdragon 808. Processorprestandan är bra, i många fall lika bra som telefoner med storebror Snapdragon 810 under skalet, då 810 tenderar att bli långsammare då den blir varm, och RAM-mängden om 3 GB räcker bra för allt vi har kastat på telefonen under testfasen.

Lagringsminnet var på vår testenhet låga 16 GB, vilket trots en microSD-plats inte är nog, varför vi istället rekommenderar den cirka 500 kronor dyrare 32 GB-versionen. Lagringsminnet presterar bra och väl i nivå med konkurrerande telefoner (Samsung undantaget).

Den stora akilleshälen, vad prestandan berör, är grafikkretsen. Adreno 418 är helt enkelt bedrövligt långsam vid tunga 3D-applikationer, och är du typen som gärna och ofta spelar avancerade 3D-spel så är det bara att vända i dörren: Moto X Style är nog inte telefonen för dig.

Kameran, med en sprillans ny kamerasensor från Sony, hade på pappret alla möjligheter att haka på LG G4 och Samsung Galaxy S6 i toppen av kamerapyramiden, men Motorola lyckas inte riktigt ta till vara på möjligheterna. Vi noterar främst problem med oskärpa och en viss detaljfattigdom, men även i vissa fall med fokus vid närbildsfoto. HDR-fotografering är däremot av mycket hög kvalité, och detsamma gäller videoinspelning.

Som telefon, vid samtal, är Style utmärkt. Både vi och motparten upplever ett klart och tydligt ljud, även om vi hade önskat högre maximal samtalsvolym. De inbyggda högtalarna är onekligen kapabla till ett högt och klart ljud, vilket bekräftas av vår decibelmätning där Moto X Style placerar sig allra högt i topp bland våra testade telefoner.

Batteritiden i sig är god, men inte exceptionell. Fyra timmars skärmtid och normalt användande tar oss genom arbetsdagen inklusive någon timmes pendling, men inte mer. En extra laddning när vi kommer hem är i regel nödvändigt för att klara dagen ut.

Motorola bjuder i stället på den snabbast laddande telefonen vi hittills har testat. På bara 35 minuter laddar vi 3 000 mAh-batteriet från 0 till över 70%, vilket är fantastiskt imponerande.

Style saknar stöd för trådlös laddning och detta är något vi saknar rejält, men Motorola bjuder i stället på den snabbast laddande telefonen vi hittills har testat. På bara 35 minuter laddar vi 3 000 mAh-batteriet från 0 till över 70%, vilket är fantastiskt imponerande. Det gör att vi inte lider så mycket om batteriet nästan är tomt och vi måste lämna huset bara 20 minuter senare, då vi under den tiden kan ladda batteriet nästan halvfullt, från noll. Utöver trådlös laddning saknar Style även ett löstagbart batteri, samt en fingeravtrycksläsare.

Motorola Moto X Style är inte ett flaggskepp, och Motorola marknadsför heller inte telefonen som ett flaggskepp. Vad Moto X Style är, är ett prisvärt alternativ i klassen precis under flaggskeppen. Kanske kan man kalla Style ett instegsflaggskepp, eller en övre mellanklasstelefon.

Oavsett hur man väljer att kategorisera Moto X Style så är det en riktigt bra telefon till ett skapligt pris. Men, i en hårt konkurrentutsatt marknad är inte ett ”skapligt pris” alltid nog, särskilt då det finns konkurrerande telefoner som är lika bra eller bättre, med en prislapp som är snarlik eller till och med lägre.

Motorola Moto X Style kostar i Sverige med 32 GB lagringsminne nästan 5 000 kronor, och för den summan finns det olyckligtvis för Motorola bättre alternativ. LG G4 är bättre, LG G Flex2 är ungefär lika bra, men betydligt billigare, och detsamma gäller för OnePlus 2 som är klart billigare men på det stora hela ungefär lika bra.

Problemet med OnePlus 2 är att den fortfarande, över fem veckor efter lansering, är mycket svår att få tag på. Motorola Moto X Style kommer sannolikt inte lida av det problemet när den får svensk butikspremiär i slutet av september, och både LG G4 och LG G Flex2 finns sedan länge i butik och kan bli din redan idag.

SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKTFör dagens prislapp anser vi att det finns bättre alternativ på marknaden. Vi anser att Moto X Styles mer realistiska ”sweet spot” prismässigt snarare ligger runt 4 200-4 300 kronor för 32 GB-versionen; en prisnivå där den vore ett konkurrenskraftigt alternativ och en värdig utmanare till såväl LG G4 som G Flex2 och OnePlus 2.

I dagsläget är Motorola Moto X Style en riktigt bra telefon som vi absolut rekommenderar, men som hämmas av en sett till den hårda konkurrensen lite för stor prislapp.

[P_REVIEW post_id=126853 visual=’full’]