Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Samsung Galaxy S7

Postat:
00:02 - 2016-03-15
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Samsung satsade på Android hösten 2009 i och med Galaxy I7500 och Galaxy Spica. Tillverkaren hade tidigare släppt smarta mobiler med operativsystemen Windows Mobile och Symbian. Galaxy I7500 erbjöd förvisso en AMOLED-panel men båda enheterna var ganska oansenliga.

Sommaren därefter tog Samsung ett kliv framåt i och med första Galaxy S vilken bland annat blev omskriven på grund av sitt för den tiden ovanligt snabba chipp (Hummingbird). Men det var först när uppföljaren Galaxy S2 lanserades sommaren 2011 som Samsung nästan fick till en fullträff och la grunden för den position företaget idag åtnjuter på smartphonemarknaden.

samsung-galaxy-s7-serien

Vi har nu nått fram till Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Väldigt mycket har hänt sedan första modellen för knappt sex år sedan – inte minst angående designen som går att se i jämförelsen nedan. Å andra sidan är S7:orna väldigt lika fjolårets Galaxy-telefoner utseendemässigt.

Galaxy S7 erbjuder dock flera viktiga uppgraderingar. Konstruktionen är numera vattentålig (IP68-certifierad) och Samsung har gjort plats för minneskort. Batterikapaciteten har fått en skjuts, upp från 2550mAh till 3000mAh. Arbetsminnet ligger på 4GB och Galaxy S7 har utrustats med tillverkarens senaste prestandachipp Exynos 8890 Octa.

En annan potentiell förbättring är kameran. Högsta upplösningen har sänkts från 16MP ned till 12MP, men kameran är bland annat tänkt att prestera betydligt bättre i dunkel. Häng med nedan när vi testar Samsungs senaste toppmodell!

Specifikationer Samsung Galaxy S7
ReleasedatumVåren 2016
Processor2,3GHz octa-core
PlattformExynos 8890 Octa 64-bit
GrafikkretsMali-T880 MP12
RAM-minne4GB
Inbyggt minne32/64GB / plats för minneskort
Skärm5,1" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 576PPI
SkärmtypSuper AMOLED
Kamera12MP
Främre kamera5MP
Vikt152g
Höjd, bredd, djup142,4 x 69,6 x 7,9mm
Batteri3000mAh
KommunikationmicroUSB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), MIMO, Bluetooth 4.2 LE, ANT+, USB 2.0
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, RGB Light, barometer, halleffektsensor, fingeravtrycksläsare, pulsmätare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 9 - stödjer 4G
Övrig info3,5mm-jack. Stödjer snabbladdning och trådlös laddning.

Kartongen

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-67-Redigera

Den avlånga kartongen rymmer utöver telefonen en USB-kabel/väggkontakt (snabbladdare), ett par vita hörlurar, ett verktyg för att öppna SIM-kortsluckan, informationshäften, samt en smartswitch-adapter (USB OTG) för att föra över information från en enhet till en annan.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-56-Redigera

Rent utseendemässigt har inte särskilt mycket hänt sedan Galaxy S6 förra året, då Samsung inte avviker påtagligt från den fysiska utformningen. Galaxy S7 erbjuder en robust och IP68-certifierad konstruktion med metallram och glasbakstycke. Telefonen är alltså vatten- och dammtålig, till skillnad mot föregångaren.

En olikhet som märks först när telefonen plockas upp är att den blivit tyngre – 152 gram kontra 138 gram för Galaxy S6. Vi har inget emot viktökningen och de extra 14 grammen gör att enheten upplevs som mer gedigen. Yttermåtten lyder 142,4 x 69,6 x 7,9 millimeter. Samsung har kapat någon millimeter på höjden och bredden jämfört med Galaxy S6, men lagt till en millimeter på djupet för att göra plats för större batteri och för att få kameran att sticka ut mindre.

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-55-Redigerasamsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-54-Redigera

Bakstycket är lätt rundat längs vänster- och högerkanten och sluttar ut mot metallramen, vilket gör att den ligger mer bekvämt i handen. Strömknappen håller till strax över mitten längs högerkanten medan volymknapparna sitter upptill längs vänstersidan. Knapparna håller hög kvalitet och ger ett distinkt motstånd. Övre volymknappen är onödigt svår att nå men knapparna har å andra sidan en fördelaktig placering för att ändra volymen under samtal, oavsett om du är vänster- eller högerhänt.

Bakstycket rymmer en centrerad kamera upptill, med LED-blixt och pulsmätare bredvid. Ovansidan är tom förutom en lucka för SIM- och minneskort, som gjort comeback. IR-sändare saknas dock den här gången. På undersidan finner vi 3,5mm-jack, micro-USB-port och en ensam högtalare.

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-53-Redigera

Framsidan är sig lik med oval hemknapp (med inbyggd fingeravtrycksläsare) under skärmen. Intill sitter kapacitiva tangenter för multikörning och för att gå tillbaka i gränssnittet. Samsung envisas med att placera tillbakaknappen till höger om hemknappen – en avvikelse från Androids standard. Även om det går snabbt att vänja sig vid placeringen är det onödigt att Samsung inte följer strömmen.

Till nackdelarna hör att bakstycket är en flott- och fingeravtrycksmagnet. Vi rekommenderar ett vinylskal från Dbrand eller SlickWraps för de som stör sig på avtrycken, något som dessutom skyddar glaset från att sprickas. Bortsett från det är konstruktionen mycket lyckad.

I vår mening ligger Galaxy S7 bättre i handen än större syskonet S7 Edge.

Storleksjämförelse

samsung_galaxy_s7_size_comparison

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Huawei Nexus 6P5.777.8159.37.31783450
Samsung Galaxy S6 Edge+5.775.8154.46.91533000
iPhone 6 plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z5 Premium5.575.8154.47.81803430
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Samsung Galaxy S7 Edge5.572.6150.97.71573600
LG G55.373.9149.47.71592800
Sony Xperia Z55.272.0146.07.21542900
Samsung Galaxy S75.169.6142.47.91523000
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
HTC One M95.069.7144.69.611572840

Skärmen

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-85

De flesta smartphones i mellan- och toppsegmenten har idag bra skärmar och det är svårt att hitta påtagliga brister. Därför är det trevligt när en telefon som Galaxy S7 dyker upp och illustrerar skillnaden mellan en bra skärm och en sant suverän panel. Telefonen erbjuder en 5,1 tum stor Super AMOLED-skärm med 2560 x 1440 pixlar och 576PPI.

Allt håller toppklass: betraktningsvinklar, färgåtergivning, skärpa, kontrast och ljusstyrka. När vi jämför med 1080p-panelen i Huawei Mate 8, som är bra, framstår innehållet som betydligt mer inbjudande och livfullt i Galaxy S7 – utan att för den delen vara övermättat. Jämfört med Nexus 6P, som också har en AMOLED-skärm med 2560 x 1440 pixlar, märker vi bland annat av en högre ljusstyrka och bättre återgivning av vita partier.

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-95

Skärmen lyckas även på punkter där flera i övrigt bra paneler brister, som exempelvis att tillhandahålla tillräckligt låg lägsta ljusstyrka. För de som använder telefoner i helt mörka rum (sängläsning) kan många skärmar sticka i ögonen utan hjälp av tredjepartsappar som Twilight. Galaxy S7 lyckas dock ta sig ner till en ljusnivå som även är behaglig i mörker.

Vi märker heller knappt av de små eftersläpningar och tillfälligt suddiga innehåll som kan uppstå för AMOLED-paneler under vissa förhållanden. När vi scrollar i en lista med svart bakgrund och lägsta ljusstyrkan aktiverad uppstår endast minimala eftersläpningar.

Även utomhus i direkt solljus imponerar telefonen – vi har inte haft några problem att urskilja innehållet. Det finns fyra olika lägen för skärmen bland inställningarna: anpassande bildskärm, AMOLED-filmer, AMOLED-foton, samt grundläggande. Första läget anpassar färgskala, mättnad och skärpa automatiskt. Vi har föredragit just det skärmläget då vi tycker det ger mest korrekt färgåtergivning.

Samsung får anses vara en sann skärmexpert vid det här laget och panelen i Galaxy S7 är marknadsledande.

Ljud- och samtalskvalitet

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-9-Redigera

Galaxy S7 har en ensam högtalare som sitter längst till höger på undersidan. Den lägger sig någonstans i mitten gällande både ljudstyrka och frekvensomfång. Ljudet bör vara tillräckligt högt för att du inte ska missa aviseringar och inkommande samtal, men är åt det spinkiga och vassa hållet när exempelvis musik spelas upp med högsta ljudstyrkan.

Vi rekommenderar att enheten roteras åt vänster för spel och videouppspelning, då det annars är lätt att råka täcka högtalaren med ett finger. Om du medvetet lägger ett finger över högtalaren tystas nästan ljudet helt.

Samsung skickar med en del extra ljudinställningar som återfinns på Inställningar > Ljud och vibration > Ljudkvalitet och effekter. Det finns exempelvis en equalizer och en effekt som försöker simulera ekot i ett konserthus.

Tre alternativ kan bara användas när hörlurar är inkopplade. Första är UHQ-uppskalning som försöker förbättra ljudkvaliteten för musik och videor. Samsung erbjuder även en surround-effekt och en effekt som försöker simulera klangen i en rörförstärkare.

Ljudet i våra favorithörlurar har varit utmärkt. Vi har inte använt någon av ovanstående effekter utan endast gjort smärre justeringar med equalizern. Avslutningsvis har vi inget att invända mot vare sig mottagning eller samtalskvalitet.

Mjukvaran

samsung-galaxy-s7-touchwiz-1samsung-galaxy-s7-touchwiz-2

Det har skrivits spaltmeter om Samsungs TouchWiz-gränssnitt, vilket förändrats genom åren. Gränssnittet tog ett kliv framåt i och med fjolårets Galaxy S6 och tillverkaren har fortsatt finslipa designen.

Vi gillar överlag TouchWiz i Galaxy S7, som baseras på Android 6.0.1 Marshmallow. Ikonerna för Samsungs appar har till sist uppdaterats (inga fler 2010-flashbacks) och de är enhetligt fyrkantiga med rundade hörn. Det går även att göra så att samtliga ikoner får samma format i Samsungs hemskärmsapp. Ikoner med annan form omsluts då av rundade fyrkanter med ljusgrå bakgrund.

samsung-galaxy-s7-touchwiz-8samsung-galaxy-s7-touchwiz-7

Gränssnittet har en platt och ren utformning och avviker inte så det stör från Androids designspråk. Vi uppskattar särskilt temafunktionen som tillåter att de flesta objekt i gränssnittet får en ny design. Det finns exempelvis teman som gör att designen hamnar närmare Nexus-serien. Temafinessen hör till de bättre vi testat i telefoner och den slår både Sonys, HTC:s och Huaweis implementeringar. Xiaomi och Cyanogen ligger dock fortfarande steget före.

Vi ställer oss samtidigt tveksamma till Samsungs egna hemskärmsapplikation. Lyckligtvis är just den punkten väldigt enkel att åtgärda genom att installera en ersättare från Google Play (vi gillar Nova). Hemskärmsappen har exempelvis horisontell skrollning för applikationslådan, något som inte längre är standard för plattformen.

samsung-galaxy-s7-touchwiz-6samsung-galaxy-s7-touchwiz-5

Det innebär att det tar betydligt längre tid att nå sista appen i listan än för den vertikala motsvarigheten. Samsung har därtill bestämt sig för att dela upp apparna i mappar. Om du exempelvis vill starta Gmail kan du inte scrolla till ”G” utan behöver först hitta rätt mapp. När en ny app installeras visas den inte i bokstavsordning utan hamnar av någon anledning längst bak i applådan. Du behöver således välja att bokstavssortera apparna igen för att allt ska hamna på rätt plats.

Trots att Samsung redan i fjolårets Galaxy S6 försökte minimera mängden så kallad bloatware skickar tillverkaren ändå med en rad förinstallerade appar som WhatsApp, Instagram, Facebook, Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote och Skype. Dessa appar går inte att avinstallera, i alla fall inte på något enkelt vis, utan kan bara inaktiveras.

samsung-galaxy-s7-touchwiz-4samsung-galaxy-s7-touchwiz-3

Galaxy S7 erbjuder en pulsmätare som sitter till höger om kameran på bakstycket. För att mäta pulsen startar du S Health-appen och placerar en fingertopp på läsaren. Resultatet varierar men läsaren ger i vilket fall en fingervisning om din aktuella puls. Det finns även en funktion för att köra appar sida vid sida, något som blir standardfiness i plattformen i och med Android N.

Systemet är snabbt och flyter riktigt fint vid vardaglig användning, med sömlöst växlande mellan appar – här kan vi tänka oss att 4GB RAM hjälper till. Eventuellt kan gränssnittet bli segare med tiden men det har vi inte möjlighet att undersöka.

Ständigt aktiva skärmen

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-83 (1)

En nyhet i Galaxy S7 är möjligheten att visa tid, datum och batterinivå när skärmen är släckt. Informationen flyttas runt på skärmen med jämna mellanrum i stil med en skärmsläckare, vilket vi förmodar beror på att Samsung vill undvika eventuell inbränning.

Enligt Samsung har finessen endast en försumbar inverkan på batteritiden, tack vare AMOLED-tekniken. Hela skärmen är släckt förutom just de vita pixlar som visar uppgifterna. Fördelen för oss har varit att vi kunnat ha telefonen på skrivbordet och bara kunnat snegla ner för att kolla vad klockan är. Det går utöver klocka även att visa en kalender, med alla månadens dagar. Tredje alternativet är att endast visa en mörk bakgrundsbild, något som saknar praktisk funktion.

samsung-galaxy-s7-touchwiz-14

Tyvärr kan den ständigt aktiva skärmen inte indikera aviseringar. Vi förstår inte varför då att exempelvis visa en vit liten WhatsApp-ikon när ett nytt meddelande kommit inte borde inverka nämnvärt på batteritiden. Det gör att den ständigt aktiva panelen inte är så praktisk som den hade kunnat vara. Finessen fungerar dock som den ska och gör att telefonen även exempelvis lämpar sig som sängklocka om den placeras i hållare.

Fingeravtrycksläsaren

Fingeravtrycksläsare på bakstycket eller på framsidan – vad är bäst? För de som använder telefoner utan att först plocka upp dem eller vill låsa upp en mobil i en hållare är främre placeringen att föredra. Att ha läsaren under kameran på bakstycket är kanske mer optimalt i övrigt då det enkelt går att ta upp telefonen och öppna den med en och samma rörelse.

Oavsett vilken placering du föredrar fungerar fingeravtrycksläsaren i Galaxy S7 utmärkt. Pricksäkerheten är mycket god och läsaren registrerar fingeravtrycken snabbt. Om vi ska invända mot något är det att knappen först måste tryckas ned, vilket är snäppet mindre smidigt än att bara behöva snudda skannern.

Låsskärmen blixtrar även förbi någon halv sekund innan enheten öppnas, till skillnad mot läsaren i Huaweis telefoner (och Nexus 5X) som tar dig direkt till där du var sist. Samsung erbjuder dock en kompetent fingeravtrycksläsare som inte har irriterat eller frustrerat, även om vi ibland mött av felmeddelandet ”ingen matchning”.

Med tanke på att telefonen är vattentålig är det värt att påpeka att läsaren inte fungerar om det finns väta på ditt finger eller själva skannern. Om du blött ned S7:an får annan upplåsningsmetod användas.

Kameran

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-39-Redigera

Samsung har sänkt högsta upplösningen för kameran från 16MP i Galaxy S6 till 12MP (1,4um och f/1,7) i Galaxy S7. Tanken är att kameran ska släppa in mer ljus och prestera bättre i mörker och dunkel. Enligt Samsung släpper S7:orna in 95 procent mer ljus än föregångarna. En ”Dual Pixel”-sensor används, vilket Samsung menar att de är först med i en mobil.

Den fasdetekterande autofokusen sägs täcka in 100 procent av pixlarna, till skillnad mot endast en bråkdel för äldre teknik. Kamera-mjukvaran innehåller nyheter som stöd för hyperlapse-videor – ett klipp inspelat under en längre tid som komprimeras tidsmässigt så det ger en överblick över ett händelseförlopp (motsats till slowmotion).

samsung-galaxy-s7-touchwiz-9samsung-galaxy-s7-touchwiz-11

Vi märker av en viss hastighetsökning för den redan snabba autofokusen i Galaxy S6. Kamera-appen har varit trevlig att använda och den ger i regel ett ovanligt gott resultat även för de som bara öppnar appen och trycker på avtryckaren.

Samsung har utrustat Galaxy S7 och S7 Edge med två olika kameror – Sony IMX260 eller Samsungs egna ISOCELL S5K2K1. Vilken kamera just ditt exemplar har kan du se med hjälp av appen AIDA64. De flesta svenska exemplar verkar ha utrustats med Samsungs kamera och så var fallet för båda våra testenheter.

Exempelbilder

I exemplen nedan har vi fångat samma motiv med Galaxy S7 och Galaxy S6 Edge Plus. Vi har använt standardinställningarna vilket innebär att S7 tar 4:3-bilder med 12MP, medan S6 Edge Plus använder bildförhållandet 16:9 och upplösningen 16MP.

Samsung Galaxy S7 t.v. mot Samsung Galaxy S6 Edge Plus t.h.


Vårt första intryck då vi jämför bilderna är att de är mycket snarlika. Samsung har tämligen uppenbart ansträngt sig för att bibehålla den fina färgåtergivningen från fjolårets S6-familj och vi har svårt att se några betydande skillnader vad detta berör.

Mindre färgbalansvariationer finns, förstås, men det handlar mer om tillfälligheter vid avtryckstillfället, exempelvis om ljusförhållandet har hunnit ändras under det fåtalet sekunder som skiljer de tu bildtagningarna åt.

Både S6 Edge Plus och nya S7 uppvisar den lite Samsung-typiska överdrivna kontrasten och brusreduceringen, där det senare ibland får vissa partier som granskas i detalj att se lätt utsmetade ut. Vi föredrar i alla dagar en viss kornighet före en onaturligt utslätad bild, men smaken är som bekant delad.

Då vi betraktar bilderna i fullstorlek, 12 megapixlar för S7 och 16MP för S6 Edge Plus, ser vi en tämligen jämn match. Vi ser oss tvingade att ge fjolårets telefon segern här på grund av en aningen bättre detaljrikedom, tack vare den högre upplösningen. Skillnaden är dock så pass liten, och endast noterbar i vissa bilder (såsom det tredje bildparet uppifrån, på den gamla ladan) att det enligt vår åsikt nästan är försumbart.

När vi granskar såväl bilder tagna inomhus i dunkla förhållanden samt bilder tagna i näst intill totalt nattmörker ser vi att Samsung Galaxy S7 och S7 Edge, precis som Nexus-telefonerna 5X och 6P, verkligen drar nytta av den ökade ljusupptagningsförmågan.

Då allt stämmer mer eller mindre utklassar Galaxy S7 och S7 Edge fjolårets suveräna Galaxy S6 Edge Plus vid mörkerfoto. I regel ger de större sensorpixlarna och det större ljusinsläppet via linsen såväl mer ljus i mörka bilder, utan artificiell ljusjustering i efterbehandlingen, samt mer detalj.

Det gäller dock att vara stadig på handen och förvissa sig om att kamerans autofokus lägger fokuspunkten rätt. Galaxy S7 och syskonet S7 Edge är tämligen känsliga vid mörkerfoto och darr på handen kan resultera i en noterbar oskärpa. Därtill har vi sett att den i övrigt kompetenta nya autofokusen ibland misslyckas att hitta optimal fokus i svåra mörkerförhållanden. Vi kan se exempel på detta om vi betraktar bildpar åtta i fullstorlek, där bilden tagen med Galaxy S7 dras med en hel del oskärpa.

Allt som allt ger vi Samsung Galaxy S7 kamerasegern över fjolårsmodellen S6 Edge Plus, men noterar samtidigt att fjolårets modell trots allt tenderar att producera en aningen bättre detaljrikedom i fullstorlek. Väger vi in den nya och förbättrade autofokusen och allmänna förbättringar vad gäller kameramjukvarans prestanda så utökar S7 segermarginalen ytterligare något snäpp. Galaxy S7-kameran är kort sagt ett evolutionärt steg framåt, men ingen revolution.

Fotnot: Bilderna ovan är fotograferande med firmware NEE1APB4

Batteritid

Samsung har utökat batterikapaciteten påtagligt, från 2550mAh i föregångaren S6 till 3000mAh i Galaxy S7. Batteritiden var en av de största nackdelarna med Galaxy S6 och problemet har mer eller mindre åtgärdats.

Telefonen når naturligtvis inte samma episka batteritid som Huawei Mate 8 med sina 4000mAh, men de allra flesta bör kunna ta sig igenom en dag på en laddning. Om du minimerar antalet bakgrundsuppdateringar och aktiva sensorer och inte har flera timmar skärmtid om dagen kan du klara dig med laddning varannan dag.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

I batteritestet nådde Galaxy S7 respektabla åtta timmar och två minuter. Det innebär att S7 placerar sig strax före telefoner som Sony Xperia Z5 Compact, Huawei Nexus 6P och OnePlus 2. Båda S7-modellerna stödjer snabbladdning (snabbladdare ingår).

Prestanda

Samsung har i Europa utrustat Galaxy S7 och S7 Edge med den egenutvecklade plattformen Exynos 8890 som efterföljer Exynos 7420 (Galaxy S6 och S6 Edge+). Telefonerna säljs även med Qualcomms Snapdragon 820-plattform i vissa regioner.

exynos_8890

Exynos 8890 är bestyckad med totalt åtta stycken systemprocessorkärnor; fyra stycken Samsung M1-kärnor (2,3GHz) samt fyra stycken ARM Cortex A53-kärnor (1,6GHz). Det vill säga fyra kraftfullare kärnor och fyra mindre kraftfullare, men energisnålare sådana, enligt ARM:s big.LITTLE-modell. Precis som tidigare använder Samsung 14nm FinFET-tillverkningsteknik men den har finslipats.

Samsung har varit sparsamma med att delge några detaljer kring den egenutvecklade M1-kärnan med kodnamnet ”Mongoose”, men av allt att döma är prestandan i linje med ARM:s Cortex A72-kärnor och vi förmodar därför att specifikationerna är snarlika. En intressant aspekt är att M1-kärnorna kan gå så högt som 2,6 GHz såvida endast två används. Om fler kärnor aktiveras sjunker hastigheten till den specificerade frekvensen 2,3GHz. Det vill säga på ett likartat vis som Intels Turbo Boost-teknik fungerar.

Till skillnad från Exynos 7420 har Samsung i 8890 integrerat modemet med samma chipp som systemprocessorn, något som länge varit Qualcomms paradgren, vilket bidrar till att reducera kostnaden och utrymmet som behövs, samt ökar energieffektivitet och prestanda. Modemet är LTE kategori 12/13-specificerat och har stöd för nedladdningshastigheter på upp till 600Mbps samt uppladdningshastigheter på upp till 150Mbps.

Samsung har tagit hjälp av ARM för grafikdelen och använder referenschippet Mali T880 i en klusterkonfiguration om 12 stycken kärnor (MP12) vid 650MHz. I jämförelse kan nämnas att Huawei i sin plattform Kirin 950 endast använder fyra stycken kärnor. Exynos 7420 är utrustad med 8 stycken Mali T760-kärnor med en något högre klockfrekvens på 750MHz. Enligt Samsung är T880 både 40% snabbare och 40% mer energieffektiv än Mali T760-konfigurationen i Exynos 7420 (Galaxy S6).

LPDDR4-minnet körs med en klockfrekvens på 1,8GHz vilket möjliggör en bandbredd på 28,7GB/s. I jämförelse kan nämnas att Exynos 7420 använder samma minnestyp vid en klockfrekvens på 1,55GHz med en bandbredd på 24,8GB/s. Samsung har med andra ord ökat minnesbandbredden en aning.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3 6GB
5741MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
LG V10
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Nvidia Shield TV 3GB
2804MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Huawei Honor 7
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei P8
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Samsung Galaxy S6
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
HTC One M8
1827MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Moto G 3
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Av de 4GB DDR4-minne som följer med telefonen finns 3580MB tillgängligt för Android efter att systemkomponenter så som radiodel lagt beslag på sitt. Av de 32GB flashminne som medföljer kan vi konstatera att Samsung lämnar ca 25GB tillgängligt exklusive systempartitionen.

Enligt specifikationsbladet har Samsung ökat klockfrekvens för arbetsminnet en aning och tillsammans med övriga optimeringar av plattformen sätter Samsung ett nytt fartrekord. I AnTuTu Benchmark v.6 mäter vi upp 10 068 poäng vilket är närmare 40% bättre än vad närmaste telefon (Huawei Mate 8) presterar.

Samsung använder precis som i Galaxy S6-serien UFS 2.0-minnen vilket ger suverän prestanda. I Androbench mäter vi en sekventiell läshastighet på imponerande 485MB/s, samt 78MB/s respektive 15MB/s vid slumpmässig läsning respektive skrivning. Anledningen till att S6 samt S6 Edge+ presterar bättre beror sannolikt på att vi testat dessa med Android Lollipop installerat, utan kryptering.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy Note 7 E8890 4x2,3GHz
6485p
Galaxy S7+S7 Edge E8890 4x2,3GHz
6483p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955 4x2,5GHz
6305p
Huawei Mate 8 K950 4x2.3GHz
6094p
OnePlus 3 S820 2x2,15GHzx2
5546p
HTC 10 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
5204p
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
LG G5 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
4912p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
Nvidia Shield TV X1 4x1.9GHz
4512p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia X S650 2x1,8GHz
3891p
Huawei P9 Lite K650
3868p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
LG V10 S808 2x1.8GHz
3442p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

I Geekbench där rå beräkningskraft och minnesbandbredd mäts kan vi konstatera att Samsung med nöd och näppe slår nytt testrekord med Huaweis Mate 8/Kirin 950 hack i hälarna. I AnTuTu V6 noterar vi ännu ett rekord bland telefoner och detsamma gäller i 3Dmark även om marginalen till Nexus 6P/Snapdragon 810 handlar om någon enstaka procent.

I Vellamo Metal (single thread) som mäter systemprocessorns beräkningskraft slår Samsungs M1-kärnor Cortex A72-kärnorna i Kirin 950 med närmare 500 poäng och vi kan notera ännu ett nytt rekord. Vi ser ett liknande resultat i Vellamo HTML som mäter prestandan vid webbrendering (Chrome).

Sammantaget kan vi konstatera att Exynos 8890 är en fullträff vad beträffar rå beräkningskraft. I samtliga testmoment ovan hamnar Samsungs Exynos 8890 på första plats bland tidigare testade telefoner/plattformar.

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

Nvidia Shield TV
30FPS
OnePlus 3 S820 1080p
20FPS
HTC 10 S820 WQHD
20FPS
LG G5 S820 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 E8890 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge E8890 WQHD
17FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Sony Xperia X S650 1080p
9FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite K650 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus K955 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

Samsung har som vi konstaterade ovan uppdaterat grafikdelen i Exynos 8890 till ARM:s Mali T880-krets (MP12). I 3DMark är prestandan snarlik vad Nexus 6P/Snapdragon 810 tillsammans med grafikdelen Adreno 430 presterar. I det första deltestet hamnar Galaxy S7 på förstaplats och i det andra deltestet på delad förstaplats med Nexus 6P.

I AnTuTu Benchmark v6 presterar Galaxy S7/T880 ett nytt rekord med en förvånansvärt stor marginal till Nexus 6P/Adreno 430. Det kan bero på att testet är fördelaktigt designat för Mali T880 eller på optimeringar från Samsungs sida för det specifika testet.

I det tyngsta grafiktestet – GFXBench – som också körs i respektive enhets standardupplösning hamnar Galaxy S7 i det initiala delmomentet på en förstaplats bland enheterna med WQHD-upplösning med ett resultat på 8FPS. I det andra delmomentet är resultatet 14FPS också ett nytt rekord för enheter med WQHD-upplösning. Endast OnePlus 2 med Snapdragon 810/Adreno 430 (1080p) överglänser det med ett resultat på 16FPS.

Sammantaget presterar Exynos 8890 även på denna punkt ett resultat i toppklass. Galaxy S7/S7 Edge slår rekord i samtliga delmoment bland enheter med WQHD-upplösning.

Buggar och problem

Vid ett tillfälle kunde vi inte dela en skärmdump till Drive eller till någon annan app. Det hände helt enkelt ingenting när vi valde destination i delningsmenyn – systemet återgick bara till bilden. Buggen inträffade innan vi installerade firmware-uppdateringen som kom några dagar innan publiceringen av testet.

För löpande rapporter hänvisar vi till buggtråden för Galaxy S7/S7 Edge i Swedroid forum.

Slutsats

samsung-galaxy-s7-s7-edge-test-swedroid-10-Redigera

Galaxy S7 har imponerat under testperioden och är tillsammans med sitt större syskon S7 Edge kanske de allra bästa mobilerna idag. Samsung har förbättrat fjolårets redan kompetenta Galaxy S6 genom tillskott som vattentålighet, minneskortsplats, snabbare chipp, mer RAM och bättre kamera.

IP-certifieringen är lika hög som i Xperia-telefonerna (IP68) och minneskortsplats är en välkommen comeback för somliga användare. Telefonen är kännbart tyngre än sin föregångare men inte så det stör. Galaxy S7 ligger föredömligt bra i handen, även om den är hal. Bakstycket är dessutom en fingeravtrycksmagnet. Vi rekommenderar någon slags vinylskal för att förbättra greppvänligheten.

På kamerafronten ser vi särskilt förbättringar under dunkla ljusförhållanden. Dual Pixel-sensorn släpper in mer ljus än den i Galaxy S6-serien (95% enligt Samsung) och fler detaljer kommer fram i dunkel. Råprestandan är i toppnivå och S7 och S7 Edge satte nytt rekord för WQHD-enheter i benchmarks. Det märks även vid vardagligt användande — telefonen är rapp och erbjuder smidig multikörning.SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TEST

Bortsett från irritationsmomentet Samsungs hemskärmsapp utgjort ser vi dessutom TouchWiz som en styrka – det är ett av de bättre anpassade gränssnitten vi testat. Estetiken har fått sig ett litet lyft och temafunktionen är kompetent, för de som gillar att anpassa designen.

Samsung är tillverkaren att slå i vår. Både Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge hör till de bästa smarta mobilerna på marknaden. Telefonerna är i stort sett likvärdiga och om du redan bestämt dig för någon av dem är det främst skärmen som avgör valet – den mindre, traditionella panelen i Galaxy S7 kontra den större och ovanligt utformade skärmen i S7 Edge.

Samsung Galaxy S7

7 290 kr
Samsung Galaxy S7
8.75

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Skärm

      10/10

        Kamera

        10/10

          Prestanda

          9/10

            Batteritid

            8/10

              Styrkor

              • Strålande skärm
              • Kompetent kamera
              • Pålitlig batteritid
              • Hög prestanda

              Svagheter

              • Hal konstruktion
              • Bakstycket samlar fingeravtryck
              • Bloatware
              • Saknar USB Type-C
              • Kostsam
              Processor: 2,3GHz octa-core
              Plattform: Exynos 8890 Octa 64-bit
              RAM: 4GB
              Skärm: 5,1" / WQHD / 576PPI
              Skärmtyp: Super AMOLED
              Kamera: 12MP

              • tramsgar

                Tack för en grundlig recension!

              • LeVvE

                Det jag stör mig mest på är animationen när man dra fram notifikationerna.

              • MrJiM78

                Ser inte ”saknar USB-c” som minus än. Har många tillbehör som har micro-USB. Vill inte skaffa helt nya saker bara för byta kontakt just nu. Mobilen kostar trots allt 7.3k.

              • Robin Andersson

                Tack för en mycket bra, men något kortfattad recension? Jag är tex nyfiken på hur den presterar vid videoinspelning. Främst i 4k. Kvalitet, ev bildatabilisering i 4k, max bitrate, max framerate, format (H265?) Hur står den sig mot S6 i dessa aspekter? Är skärmens lägsta ljusstyrka lägre än på S6? Jag äger en S6 32Gb, en S6 EDGE 64Gb o en S6 EDGE 128Gb. Båda Edge-modellerna har sämre skärmar jämfört med S6an. Betydligt lägre max ljusstyrka tex. Samt grönton o färgavikelser i den välvda ”edgedelen” av skärmen. Är detta bättre på S7 EDGE?
                Tack igen!

              • KalleKn

                Är man högerhänt så är det fullständigt naturligt att ha bakåtknapp till höger. Google har fel i sin utformning.

              • Simon

                Håller med om att man gärna fått skriva om videoinspelning. Sitter också med en S6 som klarar att filma i 1080p med OIS till skillnad från S7 som kan filma i QHD med OIS påslaget. Så S7:an har tyvärr inte OIS i UHD.

              • DeLorean75

                Lägger S7 på listan till tomten. Har en LG G4 nu, och det blir för dyrt för mig att byta nu. G4 är aningen för stor och batteritiden inte riktigt tillfredsställande.

              • HTPC

                Kan bli ett köp till min HTPC.

              • Kalleballe

                Jag tänker aldrig köpa en Samsung igen men USB-C är viktigt för mig om jag ska köpa en ny telefon då jag använder mina tills de gått sönder. Min Nexus 4 är snart 4 år gammal och kommer säkert att rulla på finfint med nyaste Android i några år till så länge jag inte råkar tappa den eller något annat händer med den. Går den sönder inom en snart framtid är det USB-C som gäller!
                Det är säkert fler här som inte byter telefon speciellt ofta som ändå vill vara ”framtidssäkra”.

              • mrTravolta

                Hur är värmeutvecklingen?

              • Erik Svanborg

                Blev också förvånad av den betydligt kortare recensionen än vad vi blivit bortskämda med här. De kanske var stressade för att få ut den snabbt.

              • Erik Svanborg

                Hur kan man missa usb c på ett flaggskepp 2016 som ska ha ”extra allt och det allra senaste”?

              • Thomas Solebrant

                Hur hjälper det när den största spelaren på androidmarknaden inte hänger med i standarder? När blir det ”lämpligt” för dig att byta telefon och tillbehör egentligen? När du är inne på tredje telefonen för 7-8000?

                Nu blir det helt skevt för att alla andra som tagit steget kommer ha för få tillbehör då det inte är så stort tryck efter det. Och S7 kommer vara utdaterad när nya tillbehör kommer. Hade Samsung tagit steget hade trycket för USB-C varit mycket större och de hade pushat det framåt. Nu blir det bara en hel stor velning.

              • Alexander Atkinson

                Håller med på båda punkterna. Men den är lätt, bra skärm, har bra flyt och mycket bra kamera!

              • Erik Svanborg

                Hur kan de missa att ha notifieringar på den ”ständigt aktiva” skärmen?? Det är ju halva poängen med den! Det är den funktionen jag saknar allra mest från min gamla Nokia 1020, förutom kameran då. Hoppas att det kommer med en mjukvaruuppdatering.

              • DeLorean75

                Ja, kameran är grym. Bytte från Galaxy S5 till LG G4 och var beredd på att kameran kanske var sämre, men tvärtom. G4 kameran är mycket bättre än S5.

              • Alexander Atkinson

                Aja såklart, frågan är ju snarare huruvida den klår S6:ans kamera eller ej. Åsikterna går isär lite där – jag anser att den är åtminstone lika bra, mycket tack vare den grymma stabilisatorn.

              • MrM3

                Bra recension som vanligt. Jag är dock mest sugen på en mobil med 820-chipset faktiskt. Undrar därför lite hur ni tycker SG7:ans chip verkar jämfört med 820 vad gäller prestanda osv?

              • Patrik

                Tror inte de missade det.
                Det är garanterat ett medvetet val, som de övervägt noga.

              • Erik Svanborg

                Jo säkerligen, och då undrar man ju hur de tänker, när som sagt detta ska vara en telefon med allt det senaste….

              • Patrik

                Det är en annan fråga det! :p

              • Perkele

                Nope, tvärtom

              • Pär Eklund

                Baserat på mina egna tester av Exynos 8890-baserade SG7 jämfört med Anandtechs motsvarande av SD820-baserade SG7 är grafikdelen i Exynos 8890 som minst några procent långsammare och som mest runt 20 procent långsammare jämfört med SD820:s GPU. Gissningsvis är den genomsnittliga skillnaden max 10%. Skillnaden i CPU-del är ungefär densamma, kanske något mindre, men till Exynos fördel. Bortsett från väldigt grafikintensiva appar som är optimerade för Adreno är det högst osannolikt att man märker någon skillnad. För specifika värden se mina postningar på Twitter: https://twitter.com/pareklund

              • MrM3

                Tack för svaret. Ska kolla in länken där. Avvaktar nog lite ett tag tills jag sett hur övriga mobiler med 820-chip presterar. Så länge min gamla Z2a funkar är det ingen panik att byta mobil så kan vänta ett tag till.

              • Tomas1975

                Jag är högerhänt och använder därför mobilen främst med vänster hand. Höger hand används till datormusen om jag sitter vid datorn, gaffeln om jag sitter och äter osv.

                Det borde gå konfigurera var den ska vara.

              • LeVvE

                https://www.youtube.com/watch?v=mI7jkyRwa8A

                Vad skulle du säga om den? S7an med Exynos och S7e med Snapdragon. Känns nästan som om det måste va fel på Snapdragon varianten.

              • Robin

                Dock verkar det som 820 grafikdel har en boost-clock som bara kan köras en kort tid.
                Lite åt ”fusk” hållet om man ska jämföra ”riktig” prestanda kan man tycka.

              • Patrik

                Indeed, att inte inkludera möjligheten att byta plats när det är så splittrat är en dundermiss.

              • Erik

                Troligtvis pga Gear VR. De ville inte modifiera alla existerande enheter. Troligtvis kommer usb type c nästa år och en ny gearvr. Spelar ju ingen roll dock.

              • Pär Eklund

                Det känns konstigt att det skulle vara så stora skillnader (åt något håll). Man skulle ju kunna spekulera i att Edgen har ett långsammare minneskort men det är svårt att säga, framförallt om man inte kan Vietnamesiska. :)

              • LeVvE

                Mmm, Snapdragon laddar långsammare i alla test utom 1-2 och då laddar Exynos själva banan i spelet snabbare sen.

                Snapdragon stängde även lite appar som Exynos versionen inte gjorde.

                Art Technica fick ju även bättre batteri på Exynos S7 än Snapdragon S7e.

                Skulle även vilja se lite benchmarks körda kanske 5-10 gånger på båda modellerna för att se vilken som tappar mest prestanda.

              • Pär Eklund

                Ok, har du någon länk på det? Du tänker inte på att vissa telefoner (inte SD820-baserade i någon större omfattning vad jag vet) har haft throttling-problem?

              • LeVvE

                Blir nog Type-C och 4K skärm nästa år tillsammans med ny Gear VR.

              • KalleKn

                Det kan jag hålla med om. Själv leker jag sällan med mobilen hemma när jag har en dator och flera skärmar till den istället. Vid matbordet äter jag och då har jag sällskap av en kvinna så mobilen lockar inte så mycket just då.

              • Henrik

                Tvivlar starkt på det. USBC erbjuder i dagsläget inte något som inte microUSB kan i dag och blir bara dålig användarupplevelse om allt man äger i dag i form av tillbehör slutar funka.

                Eller tror du USB-C på nått vis ska vara snabbare (på att ladda/föra över filer?) då tror du fel. Allt den gör i dag är att vara vändbar samt sakna allt vad video-ut heter, åtminstonde på nexus 5x/6p.

              • Henrik

                Alltså, varför är folk så rabiata ang usb-c? Det är en vändbar port – thats it. Den laddar inte snabbare än microUSB, den för inte över filer snabbare än microUSB och du måste skaffa nya adaptrar för allt, och vissa saker (åtminstonde än så länge) funkar inte alls tex video ut.

                USB-C är en tämligen menlös port i dagsläget som bara irrterar mig mer o mer varje gång jag använder min N5X. Hellre en microUSB-port som är kompatibel med alla mina tillbehör och som jag har laddare för överallt. Vågar inte köpa några usb-c kablar då dom garanterat kommer sabba telefonen – det eller så kostar dom 500kr!

              • LeVvE

                Nja känns mer som det blir USB 3.1 med Type-C bara för att separera det gamla med det nya och även gå över till nya standarden.

                Går de över till ny kontakt nästa år kan de även pusha ny Gear VR samtidigt.

                Jag har inga tillbehör som jag inte skulle kunna använda med en Type-C kontakt om jag bara bytte kabel, känns inte som ett problem för ”användarupplevelsen”.

              • mortuus

                Hal konstruktion är väl det jag stör mig mest på, lär bli många sprickskador som med sonys mobiler,, tråkigt och dessutom ser det så jävla fult ut när baksidan är en magnet för smuts och fingeravtryck,, plast är fan så mycket bättre och tåligare :(

              • R

                Kan bara instämma i lovsången. Kört min i en vecka och den slår tidigare Sony Z-serie, LG G-serie, iphones och Microsoft 950 med hästlängder. Och jag är en extremt kritisk poweruser. Samsung har verkligen snäppat upp sig de senaste 16 månaderna.

              • Korte 3

                Jag måste fått ett måndagsex för jag är inte imponerad av skärmen. Rosa och gröna blaffor mot vit bakgrund och mörkgrått ser ut som skit när man drar ner ljusstyrkan.

                Stör mig inte jättemycket om de rosa färgskiftningarna men någon mer som har sett problem med mörkgrått?

                Testa genom att vara i ett mörkt rum, dra ner bakgrundsljuset till ungefär 20% och öppna Chrome med alla tabbar stängda. Se bild.

              • Erik

                Jag ser inte det problemet på min, inte ens på minimum belysning. På väldigt låg belysning är den väldigt liten svag hint av rosa eller grönt beroende på betraktningsvinkel men det är helt jämt över skärmen. Inga blaffor eller olikheter.

              • filurp

                Jag skulle reklamerat telefonen hos återförsäljaren. Min första S6:a hade ett liknande problem, men jag fick den utbytt. Den andra hade en mycket bättre skärm :)

              • filurp

                Aa, håller med!

              • andersemanuel

                Tack för en kort men bra recension.
                Var lite sugen på att byta ut min s6 med 128Gb men är såpass nöjd att jag har svårt att hitta argument.
                Kamerans mörkeregenskaper och batteritiden känns viktigt, men vikten har gått på fel håll.
                Skall iallafall skaffa en till trådlös bordsladdare till sängbordet.
                Marshmallow kommer ju strax till s6 så det blir nog bra :)

              • Simsalabim

                Så sant som det är sagt! Avvaktar o kollar htc 10.

              • Daniel Ahlqvist

                En intressant och bra recension tack för det Swedroid!
                Jag sitter just nu på en Galaxy S5 som jag har haft i snart två år och funderar på om det är värt att uppgradera. Det jag främst funderar på är batteritiden och om den håller en dag eller längre utan att jag behöver stödladda den. Dessutom känner jag mig lite skeptisk mot att ha en telefon som har en utsida som är nästan helt gjord i glas, jag är nämligen rädd att den ska gå sönder lätt om jag råkar tappa den. Ni som har en S7:a eller S7 Edge och tidigare har haft en S5:a kan väl berätta om det är värt någonstans mellan 7500-8500 kronor att uppgradera telefonen. Jag vill nämligen veta då de verkligen suger i uppgraderingstarmen. =)

              • Daniel Ahlqvist

                Dessutom, om ni nu tycker att jag ska uppgradera vad ska jag välja? En vanlig S7:a eller en Edge och varför?

              • Korte 3

                Okej tack!

              • Korte 3

                Skickade tillbaka den, hoppas på en bättre skärm denna gången.

              • Roco
              • vigge

                att inte kunna välja att lyssna på fm radio stör mig så därför blir det ingen s7.

              • Driss H

                kanske missat men i testet framgår inte om snapdragon modellen är att föredra istället för Exynos och i så fall varför?

              • Dannne72

                Som vanligt! G R Y M A TESTER!
                Mycket bra skrivet och fenomenalt utfört test!

                Jag undrar dock över ljudet i högtalaren, är det lika högt/bra som tidigare samsung s5, s6? Eller har det blivit sämre i och med IP68 klass?

              Aktuellt

              Bäst i test: HTC U11.

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy S8
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Huawei P10
              Samsung Galaxy S7 Edge
              LG G6
              Samsung Galaxy S7
              7.9

              Minitest av Nokia 6

              9.2

              Test av HTC U11

              8.5

              Test av Sony Xperia XZ Premium

              7.3

              Minitest av Xiaomi Mi Pad 3

              8.4

              Test av OnePlus 5

              8.1

              Minitest av Xiaomi Redmi Note 4X

              9.1

              Test av Samsung Galaxy S8 Plus

              8.8

              Test av LG G6

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS