Recension:Vi testar Sony Xperia X Compact

Postat:
21:16 - 2016-11-27
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
35

De som varit ute efter en mindre Androidbaserad smartphone som inte kompromissar med prestandan har haft få alternativ senaste åren. Xperia Compact-serien från Sony har dock hållit fanan högt sedan våren 2014 och utgjort ett Androidalternativ till Iphone.

Sony är i höst aktuell med fjärde telefonen i Compact-serien – Xperia X Compact. Enheten erbjuder en 4,6-tumsskärm (720p LCD), 3GB RAM, 32GB lagring, ett 2700mAh-batteri, en bakre 23MP-kamera, en främre 5MP-kamera, USB Type-C, fingeravtrycksläsare och chippet Snapdragon 650.

Det är samma 64-bitars-SoC som i Xperia X från i våras. X Compact har med andra ord fler kompromisser angående prestandan jämfört med större syskonet än exempelvis Z3 Compact hade när den kom. IP-klassning har vidare varit en nisch för Sony i flera år men höstens Compact saknar vattentålighet.

Priset är samtidigt betydligt lägre än för flaggskeppet Xperia XZ. Telefonen går att köpa för så lite som 3 000 kronor i Sverige just nu, men priset svänger snabbt i reatider som dessa. Häng med när vi undersöker Sonys senaste minsting!

Specifikationer Sony Xperia X Compact
ReleasedatumHösten 2016
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 650 64-bit
GrafikkretsAdreno 510
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm4,6" / HD - 720x1280 pixlar / 319PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 58,33 cm² / ~69,6% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera5MP
Vikt135g
Höjd, bredd, djup129 x 65 x 9,5mm
Batteri2700mAh / 14 / 750 timmars tal/standby-tid
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Sony Xperia X Compact på Androidenheter.se

Kartongen

sony_xperia_x_compact_1-1

Kartongen är vit och ungefär lika hög och bred som Huawei Mate 8. Konturen av ett ”X” går att urskilja på framsidan som även har texten ”Xperia” i silver. I förpackningen för vårt testexemplar fanns utöver Xperia X Compact även en laddare/USB Type-C-kabel och ett bunt informationshäften.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

sony_xperia_x_compact-1-22

Sony har lyckats få till en egen konstruktion för jämfört med många andra smartphones idag sticker designen ut – på ett mestadels bra vis. Kanterna kring skärmen hade gärna fått vara mindre men i övrigt uppskattar vi konstruktionen rent estetiskt, med dess kantiga former och tändsticksasksliknande design.

Med ett djup på 9,5 millimeter är Xperia X Compact en ovanligt tjock smartphone. Vi stör oss inte på tjockleken men hade enheten varit ännu grövre hade den förmodligen blivit onödigt krånglig att hantera – det är på gränsen.

sony_xperia_x_compact-1-18sony_xperia_x_compact-1-5sony_xperia_x_compact-1-12

Hörlursutgången sitter längst till vänster på ovansidan, vilken i övrigt är slät. Undersidan rymmer endast USB Type-C-porten och på vänsterkanten finner vi luckan för SIM-kort. I mitten på högersidan sitter strömknappen vilken även agerar fingeravtrycksläsare.

Under strömknappen sitter volymknappen, som vi anser är avigt placerad. Det rör sig om en enda knapp och du höjer eller sänker volymen genom att trycka upp- eller nedtill på den. Vi hade föredragit att knappen satt ovanför strömknappen då vi behöver ändra grepp för att nå den med tummen.

sony_xperia_x_compact-1-14

Längst ned på högersidan sitter avslutningsvis den dedikerade kameraknappen. Hur känns då Xperia X Compact i handen? Hörnen är lite vassa och kan bli en smula obekväma i handflatan när enheten används en längre tid. I övrigt är telefonen ganska skön att plocka upp, även om den känns väldigt plastig.

Chassit består nämligen nästan helt av plast och telefonen inger inte direkt någon lyxkänsla. Även knapparna är tillverkade av plast. Xperia X Compact framstår samtidigt som robust och välkonstruerad (inga skallrande knappar à la Nexus 5). Konstruktionen mäter 129 x 65 x 9,5 millimeter med en vikt på 135 gram.

Fingeravtrycksläsaren

x-compact-finger

Sony har valt att gå sin egen väg angående placeringen av fingeravtrycksläsaren. Den sitter varken under skärmen eller under kameran på bakstycket, utan i strömknappen i mitten av högersidan.

Smaken är delad men vi föredrar en bakre placering då pekfingret redan ligger naturligt rätt när telefonen plockas upp. Angående att ha läsaren under skärmen eller på sidan som i Xperia X Compact och syskonet XZ är det nästan dött lopp i vår mening.

I båda fallen behöver du flytta tummen från läsaren till skärmen och avståndet är ungefär lika långt. Sonys läsare är i vilket fall snabb och precis. Du behöver dock trycka ned knappen för att låsa upp enheten – det räcker inte med att vila tummen på den.

Vi testade att låsa upp enheterna ett 30-tal gånger på raken utan att skannern misslyckades en enda gång. Det är en lyckad implementering.

Skärmen

sony_xperia_x_compact-1-9

Xperia X Compact erbjuder en 4,6 tum stor LCD-panel med 1280 x 720 pixlar. Det är samma skärmstorlek och upplösning som för övriga enheter i Compact-serien bortsett från första modellen, Z1 Compact, som tro det eller ej utrustades med en 4,3-tumspanel (formatet känns väldigt avlägset idag).

Det innebär att X Compact har en pixeldensitet på 319PPI – betydligt lägre än mer pixeltäta smartphones som exempelvis Samsung Galaxy S7 med 576PPI. Samtidigt har vi svårt att urskilja några enskilda pixlar på normalavstånd och vi anser att skärpan är fullgod.

sony_xperia_x_compact-1-22

När vi jämför skärmen i X Compact med den i storleksmässigt snarlika Apple Iphone 7 (4,7” / 750 x 1334 pixlar) märker vi först och främst av en kallare framtoning i Sony-skärmen. Xperia-skärmar har överlag varit kallt kalibrerade senaste åren, åt det blåa hållet. Det går dock att justera färgåtergivningen själv genom vitbalansalternativet bland skärminställningarna.

När vi öppnar en bild med en helt svart halva och en vit framstår det vita (#ffffff) som mer klart och kallt vitt på Xperian medan vita partiet är åt det varmare hållet på Iphone 7. Svärtan är nästintill likvärdig (vi försökte ange precis samma ljusstyrka på båda enheterna), med en smärre fördel åt Apples telefon.

sony-ux-8sony-ux-9

Iphone 7 har även något mer livfulla och samtidigt naturliga färger medan betraktningsvinklarna är ungefär lika bra på de två enheterna. Du får inte en marknadsledande panel som den i Galaxy S7 om du skaffar X Compact men för alla som inte är extremt kräsna bör panelen duga gott och väl.

Ljud- och samtalskvalitet

x-compact-ui-3x-compact-ui-4

Bland alla moderna funktioner kan det vara lätt att glömma bort att en mobiltelefon faktiskt också är en telefon som går att ringa med. Compact levererar lyckligtvis god samtalskvalitet, likt de allra flesta smartphones idag. Modellen stödjer LTE kategori sex.

På ljudfronten erbjuder Compact finesser som DSEE HX, LDAC, digital brusreducering, samt stöd för högupplöst ljud (LPCM, FLAC, ALAC, DSD). DSEE HX är tänkt att förbättra kvaliteten för komprimerade ljudfiler så de ”nästan” får högupplöst ljudkvalitet. Funktionen fungerar endast vid lyssning med hörlurar.

x-compact-ui-5

En annan funktion kallad ClearAudio+ optimerar automatiskt ljudinställningarna och det finns även inbyggd ljudnormalisering som jämnar ut volymskillnader. Användare har bland annat även tillgång till en inbyggd equalizer.

För audiofiler som prioriterar ljudkvalitet kan det vara idé att lyssna med hörlurar i butik innan köp. Med våra öron och favorithörlurar har Compact erbjudit god ljudkvalitet vid musiklyssning. Högtalarna är för övrigt framåtriktade, en bonus, men de är samtidigt ganska svaga rent volymmässigt.

Mjukvaran

sony-ux-1sony-ux-3

Sonys mjukvara har varit ett kärt återseende. Tillverkaren har inte krånglat till det för sig och Androids grundfunktionalitet och design är intakt och oförstörd, samtidigt som tillverkaren har satt en viss personlig prägel på gränssnittet.

Inslag som aviseringsmenyn, snabbinställningarna, multikörningsmenyn och delningsmenyn ser ut och fungerar som på en Nexus-telefon med Android 6.0.

sony-ux-2sony-ux-4

Mjukvaran baseras för övrigt specifikt på Android 6.0.1 Marshmallow men en uppdatering till Android 7.0 är planerad. Compact har i skrivande stund juni månads säkerhetsuppdatering från Google, så enheten ligger på efterkälken där. Vi vet dock att november månads säkerhetsuppdatering är på gång, även om vi inte fått den än.

sony-ux-5sony-ux-11

Gränssnittet får därtill minuspoäng för bloatware som inte går att avinstallera, bara att inaktivera. Det omfattar bland annat Facebook, Spotify och AVG Protection. Sony skickar även med ovanligt många egna appar och tjänster vilka inte alltid är önskvärda.

Avslutningsvis saknar vi ett nattläge (ett blåljusfilter), något som bör vara standard i alla smartphones idag. Oavsett om det förbättrar sömnen eller inte gör blåljusfilter att skärmar blir betydligt behagligare att titta på i dunkla eller helt mörka rum.

Kameran

sony_xperia_x_compact-1-16

Kameraexempel
Vi har i princip kopierat vår kameraanalys mellan den här recensionen och Xperia ZX-recensionen, då dessa tu modeller på pappret har identiska kameror, vilket även visar sig vara fallet då vi analyserar bilder tagna med respektive modell.

Sony Xperia ZX/X Compact till vänster, Huawei Nexus 6P till höger


Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något som vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-prestanda.

Vi har som så många gånger förr valt att ställa telefonen vi recenserar mot den utmärkta kameran i fjolårstelefonen Huawei Nexus 6P. Vi vet att Nexus 6P presterar utmärkt i en rad olika scenarion och förhållanden, inte minst i svåra kontrastförhållanden och i dunkla förhållanden, och utgör därmed en utmärkt referenskamera.

I de två första bildparen har vi fotograferat i halvdunkla förhållanden under sen eftermiddag i skymningstid. Sony Xperia X Compact gör ett skapligt jobb med att hålla bruset nere och skärpan uppe, men uppvisar samtidigt lite problem med att rendera livliga och realistiska färger. Färgåtergivningen är lite blek, inte minst ställd mot Nexus 6P. Lätta tendenser till överexponering i den gråblå himlen. Vi ser därtill prov på en hel del linsoskärpa ut mot bildens höger- och vänstersida samt lite mer fish eye-förvrängning än vi hade önskat. Segern i båda bilderna till Nexus 6P.

I det tredje bildparet, på den röda cykeln, tar X Compact en riktigt bra bild som faktiskt knäpper Nexus 6P på nästan vad gäller skärpan, och till skillnad från de två föregående bildparen är därtill färgåtergivningen riktigt skaplig. Minuspoäng för kraftig överexponering i de ljusa partierna i skyltfönstret i bakgrunden. Mer linsoskärpa och förvrängning i Xperia X Compact-bildens ytterkanter. Den goda skärpan och färgåtergivningen kompenserar för överexponeringen och linsoskärpan och resulterar i en oavgjord rond.

I det fjärde bildparet presterar X Compact riktigt illa och lyckas inte alls med skärpan, och vi ser mer exempel på den påtagliga linsoskärpan utmed bildens kanter. Linsoskärpan och förvrängningen är ett återkommande problem i princip alla bilder tagna med X Compact, något som alltså leder till minuspoäng i bild efter bild. Ronden till Nexus 6P.

I det femte bildparet på den lilla tjärnen lyckas X Compact bättre än i ovanstående bild. Skärpan är bra i bildens mittpunkt, men återigen ser vi problem med överexponering i svåra ljusförhållanden med stora kontraster. Färgåtergivningen är bra, men lite för mycket åt det gröna hållet. Trots en skapligt bra bild, med undantag av den dåliga skärpan och förvrängningen i ytterkanter, så går segern ändå till Nexus 6P som helt enkelt är ännu bättre på punkt efter punkt.

I närbilden på trädstammens bark levererar X Compact en bättre skärpa och en bättre färgåtergivning än Nexus 6P. Åtminstone är skärpan bättre i bildens mittpunkt; ut mot kanterna är skärpan som förväntat dålig och Nexus 6P är här klart bättre. Trots linsoskärpan vinner X Compact ronden.

I bilden på blomman med vita blad, prästkragen, ser vi prov på en på flera sätt tämligen misslyckad bild från Xperia X Compacts sida. Skärpan är rent dålig, trots att vi med pekfokus manuellt lade fokus mitt på den gula mittpunkten i den högra av de två blommorna, och därtill är överexponeringen så kraftig att alla detaljer i de vita bladen försvinner i en helvit soppa. Därtill är det som vanligt en hel del linsoskärpa och förvrängning i ytterkanterna. Nexus 6P gör här ett bättre jobb på alla sätt och vis. och vinner därför ronden enkelt.

I bilden på det rostiga röret med vatten forsande har vi gett kamerorna en ganska svår uppgift, då vi dels utsätter kameramjukvaran för svåra ljuskontraster (det mörka röret mot en tämligen ljus himmel) och dels med manuell pekfokus lade fokuspunkten på det ur röret forsande vattnet. Xperia X Compact lyckas med fokuspunkten i den här bilden mycket väl, näst intill perfekt, medan Nexus 6P inte alls lyckas med att lägga skärpan där vi vill ha den. Däremot lyckas X Compact som väntat betydligt sämre med exponeringen och den ljust molniga himlen försvinner till stora delar i en nästan helvit soppa. Pluspoäng för skärpa och färgåtergivning, minuspoäng för överexponering och, som vanligt, linsoskärpa ut mot kanterna. Oavgjord rond.

I bilden på hästen ser vi mer av vad vi efter att detaljstuderat en rad bilder har kommit att förvänta oss av X Compact. Bra skärpa i bildens mittpunkt och en bra och ganska realistisk färgåtergivning kombineras med tendenser till överexponering (se himlen) och linsoskärpa utmed bildens alla kanter. Dött lopp vad gäller färgåtergivning och skärpa i bildens center, men enkel seger för Nexus 6P vad gäller exponering och skärpa utmed kanterna. Ronden till Nexus 6P.

I det sista bildparet, på glasstruten, lyckas X Compact bra med färgåtergivningen, bättre än Nexus 6P som producerar lite för mörka och dystra färger, kanske främst på våffelstruten. Däremot lämnar skärpan, som manuellt lades mitt på den blekgula glassen, en del att önska i bilden tagen med X Compact. Som vanligt ser vi vissa problem med överexponering vad gäller den ljusa himlen, vilket Nexus 6P sin vana trogen hanterar bättre. Sista ronden till Nexus 6P.

Den som har räknat ronder insåg nog snabbt vilket håll detta lutade åt. Kameran i X Compact är ingalunda dålig, men mot Nexus 6P räcker det inte till på långa vägar. Vi är bedrövade över problemen linsoskärpan och förvrängningen utmed bildernas högra och vänstra kortsidor, som i vissa bilder blir mycket påtaglig men som i alla bilder är närvarande.

Den här typen av linsproblem kan inte lösas via inställningar i kameramjukvaran eller genom en mjukvaruuppdatering och man måste således köpa telefonen fullt medveten om problemen. Är det ett problem som har betydelse för just dig? Det kan bara du svara på, men var väl medveten om att problemet de facto existerar innan ett eventuellt köp.

Batteritid

x-compact-ui-1x-compact-ui-2

Sony har utrustat X Compact med ett 2700mAh-batteri. Det är samma kapacitet som i föregångaren Z5 Compact och 100mAh mer än i Z3 Compact från 2014. I nya batteritestet som simulerar blandad användning nådde telefonen 466 minuter (strax under åtta timmar), vilket är det näst högsta resultatet efter Google Pixel XL som höll igång i 530 minuter.

[bench]19battery|sony xperia x compact[/bench]
I vanlig ordning erbjuder Sony ett energispararläge (STAMINA) som i olika hög utsträckning prioriterar batteritid kontra prestanda. Compact har även en ny funktion kallad ”Batterivård”. Tanken med den finessen är inte att förlänga batteritiden utan istället att förlänga batteriets livslängd.

Vi alltid tagit oss igenom en hel dag på en laddning med marginal, även vid tyngre användning, och telefonen stödjer snabbladdning (Quick Charge 3.0). Större syskonet XZ har högre upplösning och markant större skärm, men bara 200mAh högre batterikapacitet.

Prestanda

På pappret är X Compact inget prestandamonster med beräkningskraft i toppnivå, på grund av valet av chippet Qualcomm Snapdragon 650. Det är ett sexkärnigt 64-bitarschipp (4x Cortex-A53 / 2x Cortex-A72) som arbetar i upp till 1,8GHz.

Chippet har 28nm tillverkningsteknik och tillhörande grafikdelen Adreno 510. Även om Snapdragon 650 inte kan mäta sig med Snapdragon 820/821 är Xperia X Compact en rapp smartphone när det gäller vardagligt användande av operativsystemet.

Appstarter, växling mellan appar och scrollning har överlag gått snabbt och bekymmersfritt. Vi har dock märkt av en viss hackighet och brist på lena animationer vid scrollning i listor när det hänt mycket samtidigt. Energispararläget sänker även prestandan påtagligt, när batteritiden prioriteras. X Compact är även märkbart långsammare än exempelvis OnePlus 3 med Snapdragon 820 och 6GB RAM.

[bench]19system|sony xperia x compact[/bench]

[bench]19cpu|sony xperia x compact[/bench]

[bench]19gpu|sony xperia x compact[/bench]

Slutsats

sony_xperia_x_compact-1-19

Det är lite tråkigt att Sony inte gick ”all in” och smackade in IP68-klassning, Snapdragon 820, 4GB RAM, ett 3000mAh-batteri och 1080p-upplösning i Compact. Men det är önsketänkande och faktum är att Xperia X Compact trots allt är en av de bättre små telefonerna som går att köpa idag, även om det inte finns någon större konkurrens på Androidmarknaden.

Compact erbjuder en ljusstark panel, framåtriktade högtalare (vilka dock är rätt klena), bra batteritid, en mestadels hygglig kamera, en fingeravtrycksläsare, USB Type-C, minneskortsplats och ett i regel snabbt gränssnitt – trots chippet Snapdragon 650. Sonys gränssnitt har för övrigt återigen varit en trevlig bekantskap, bortsett från det bloatware som dumt nog inte går att avinstallera (Facebook, AVG, etc).

Vi förstår samtidigt att vissa, inklusive oss på Swedroid, blev besvikna över avsaknaden av IP-klassning och av valet av Snapdragon 650 istället för Snapdragon 820, och kanske även av plastkonstruktionen.

1.SWEDROID-REKOMMENDERAR-PRISVÄRDEn helt kompromisslös Androidbaserad smartphone med skärm under 5” finns inte i nuläget, men i väntan på en sådan är X Compact ett framträdande alternativ på marknaden. Vi rekommenderar därför Sonys lilla smartphone, särskilt med tanke på att den nu hunnit sjunka i pris och går att köpa för så lite som 3 000 kronor.

[P_REVIEW post_id=144706 visual=’full’]

[adw]sony xperia x compact[/adw]