Recension:Vi testar Sony Xperia X

Postat:
19:26 - 2016-06-20
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
150

Sonys mobildivision har genomgått ett antal tuffa år med stora förluster som resultat. Inför 2016 har företaget därför genomfört en rad ändringar, där syftet är att vända dessa negativa resultat till vinst.

Bland annat har Sonys mobildivision fått en ny chef, Hiroki Totoki, som har påbörjat en stor omorganisation och skiftat fokus för mobildivisionen från att tillverka en mängd olika modeller till att istället fokusera på en mindre uppsättning modeller där de absolut billigaste instegsmodellerna – som har väldigt liten vinstmarginal, om någon alls – inte längre skall vara en del av produktportföljen.

Den nya Xperia X-familjen – bestående av Xperia XA, Xperia X (som vi testar i den här recensionen) och Xperia X Performance – markerar slutet på Sonys gamla modell, samt slutet på Z-familjen, och början på en ny era.

I den här recensionen testar vi alltså Sony Xperia X, som är ”mellanmodellen”: bättre utrustad än lillebror Xperia XA men inte lika välutrustad som storebror Performance. Läs vidare för att se om Xperia X är en telefon värd sin prislapp eller om vi anser att era pengar är bättre spenderade på annat håll.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia X
ReleasedatumVåren 2016
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 650 64-bit
GrafikkretsAdreno 510
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32/64GB / plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~69,6% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera13MP
Vikt153g
Höjd, bredd, djup142,7 x 69,4 x 7,9mm
Batteri2620mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Sony Xperia X på Androidenheter.se

Xperia X har utrustats med en 5 tum stor LCD-skärm (Sony Triluminous) med en upplösning om 1 080 x 1 920 pixlar (441 PPI). Skärmen är ”reptålig” men vi hittar ingen information i specifikationsbladet om vilket glas Sony använder. Under skalet finner vi den sexkärniga processorplattformen Qualcomm Snapdragon 650 som har två stycken processorkärnor på 1,8 GHz (Cortex-A72) samt fyra stycken sekundära kärnor på 1,4 GHz vardera (Cortex-A53). För grafiken svarar kretsen Adreno 510.

Arbetsminnet (RAM) uppgår till 3 GB (933 MHz LPDDR3 dual-channel) och det interna lagringsminnet mäter antingen 32 eller 64 GB beroende på vilken modell man väljer. Vårt testexemplar har utrustats med 32 GB, varav blott drygt 17 GB finns kvar efter att bland annat Android-installationen samt förinstallerade appar har tagit sitt.

Vi är ganska besvikna över att så mycket utrymme går förlorat. Lyckligtvis går många av de förinstallerade apparna att avinstallera/inaktivera, vilket frigör uppåt en halv gigabyte men framför allt städar upp i applikationslådan, men vi kan inget göra åt att Android-installationen i sig tar hela 11,75 GB i anspråk. Det finns som plåster på såren utrymme för lagringsminnesexpansion med upp till 200 GB via en MicroSD-kortplats.

Kamerasensorn är på 23 megapixlar med en lins på ett bländarvärde om f/2.0 och finesser såsom fasdetektering som täcker större delen av sensorn och en på pappret blixtsnabb autofokus. Sensorn, med en storlek på 1/2,3″, är tagen från Sonys egna Exmor RS-familj, men vi har inte lyckats hitta några officiella uppgifter vad gäller den exakta sensorbeteckningen. Frontkameran är på 13 megapixlar och har även den en lins med ett bländarvärde om f/2.0. Sensorstorleken är här 1/3″.

Vidare finner vi stöd för de sedvanliga trådlösa standarderna, såsom Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot samt Bluetooth v4.2, A2DP, aptX, LE och stöd för NFC. Som bonus finns även stöd för FM-radio med RDS och fingeravtrycksläsare inbyggd i strömknappen.

Yttermåtten uppges vara 142,7 x 69,4 x 7,9 millimeter och vikten anges till 153 gram. Batteriet som sitter inbyggt i telefonen har en kapacitet på 2 650 mAh.

I kartongen

sony-xperia-x-box-01
I den mestadels vita och tämligen kvalitativa kartongen finner vi utöver telefonen i sig, i vårt fall ett guldfärgat exemplar (kallat ”Lime Gold”) med 32 GB lagringsutrymme, en svart laddadapter på 5V och 1,5A och en svart USB-kabel på en dryg meter. Utöver lite dokumentation är detta allt kartongen innehåller.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer


Sony tycks inte ha några planer på att uppdatera sitt numera tämligen åldersstigna designspråk: Xperia X ser i grund och botten ut som alla tidigare Xperia-telefoner sedan 2012. Designen har för all del beskrivits som tidlös, och vi kan inte säga annat än att designen är snygg, men samtidigt börjar designen kännas trött. Vi hoppas att Sony vågar släppa sargen och släpper en uppdaterad och fräsch omdesign av Xperia-serien snarast.

Konstruktionen är solid tack vare lättmetallramen som löper runtom hela telefonen. Även om telefonens design är tämligen kantig är metallramen mjukt rundad, och bakstycket lätt välvt utmed sidorna, vilket gör att telefonen ligger bra i handen. Att skärmen ”bara” är på 5 tum gör därtill att Xperia X är nätt i handen, inte minst då den döda ytan till höger och vänster om skärmen är minimal.


I telefonens övre vänstersida finner vi en lucka för MicroSD-kort samt SIM-kort. På telefonens högersida finner vi tre knappar: strömknappen (vilket även är en fingeravtrycksläsare) placerad mitt på telefonens högersida. Lite längre ned finner vi volymknappen och ända längst ned sitter kameraavtryckaren (som har två lägen: halvintryck och helintryck).

Fingeravtrycksläsaren, som fungerar på så vis att man lägger fingret på läsaren/knappen och trycker in knappen (till skillnad från exempelvis Nexus 5X/6P som bara kräver att fingertoppen vilar mot läsaren) är mycket snabb och exakt då den väl är inprogrammerad, men behöver närmare 20 inläsningar per fingeravtryck att programmera.

Detta är inget stort problem men är lite enerverande och tidsödande då man programmerar fem olika fingeravtryck på en och samma gång. Som jämförelse behöver Nexus-telefonerna 5X och 6P blott sex avläsningar per programmerat fingeravtyck.

Strömknappen är lätt försänkt, ger ett bra motstånd och ger ifrån sig en distinkt klickkänsla. Volymknappen sticker ut från ramen och är därmed lätt att finna i blindo, men är enligt vår åsikt lite för lätt att trycka på av misstag då den har ett väldigt vagt klickmotstånd. Än värre är det med kameraknappen som vid minsta tryck triggas till första läget (halvintryck). Vi hade verkligen önskat mer motstånd för både volymknappen och kameraknappen för att minimera de ofrivilliga knapptryckningarna.

I fotänden finner vi MicroUSB-porten (2.0) samt en liten perforering för samtalsmikrofonen, och i huvudänden återfinns 3,5 mm-porten för exempelvis hörlurar samt den sekundära mikrofonen. På fronten finner vi två högtalaröppningar (stereo), en ovan skärmen och en nedan skärmen, den frontriktade kameralinsen placerad till vänster om den övre högtalaröppningen samt ljus- och närhetssensorerna till höger.

Olyckligtvis saknar Xperia X, samt lillebror Xperia XA, IP-certifiering för damm- och vattenresistens. Storebror Xperia X Performance är däremot vatten- och dammresistent (IP68). Det finns dock indikationer på att telefonen är om inte vattentät så i alla fall stänksäker.

Bildskärm och digitizer

sony-xperia-x-skarm
Bildskärmen är på 5 tum, har en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar (FullHD) och är av LCD/IPS-typ samt utrustad med Sonys Bravia-inspirerade bildförbättringsalgoritmer ”Triluminous for Mobile”. Vi känner igen den här skärmfamiljen från Xperia Z2 och nyare Sony Xperia-telefoner, och det är en överlag mycket bra skärm.

Färgåtergivning och betraktningsvinklar imponerar, men svärtan är på typiskt LCD-vis inte den bästa, allra minst då vi jämför med telefoner med AMOLED-skärmar. Den maximala ljusstyrkan är bra men inte fantastisk och ger en bra läsbarhet även i fullt dagsljus utomhus. Då vi jämför sida vid sida med en Iphone 6 Plus är den maximala ljusstyrkan de tu emellan mer eller mindre identisk, möjligen med ett litet övertag för Xperia X. I direkt solljus är dock skärmen i princip oläsbar, precis som hart när alla andra telefonskärmar vi har testat.

Skärpan är finfin – 1 080 x 1 920 pixlar räcker gott och väl för skärmar på ”bara” 5 tum, enligt vår åsikt. Vi på Swedroid byter gärna bort en skärpa bortom vad redaktionens ögon kan uppfatta på avstånd mindre än tre decimeter i utbyte mot en bättre batteritid och ett bättre grafiskt flöde, men idealet är förstås att ha både och – vi är absolut inte teknikbromsare.

Pekskärmen är som väntat av toppklass. Det är många år sedan vi testade en telefon från en etablerad tillverkare där pekskärmen var bristfällig. Alla våra pek, svep och nyp uppfattas snabbt och med precision.

Mjukvaran

Mjukvaran bygger på den för tillfället senaste Android-versionen: 6.0.1 Marshmallow, men säkerhetspatchen är daterad första mars och släpar därmed ett par månader efter Nexus-telefonerna. Ändå väldigt starkt jobbar av Sony: ett antal tillverkare ligger inte bara ett par månader utan ofta mellan ett halvår och ett år efter Nexus-telefonerna.

Ovanpå Android finner vi som sig bör på en Xperia-telefon den senaste versionen av Sonys egenutvecklade gränssnitt Xperia UI, vilket tillför en del funktionalitet samt ger gränssnittet en egen stil.

Vi är rent generellt positivt inställda i Sonys gränssnitt de senaste åren då det är snabbt och i jämförelse med vissa andra tillverkares gränssnitt även lite mer minimalistiskt. Sonys ändringar är rent allmänt mer subtila än i exempelvis Samsungs och LG:s gränssnitt.

Xperia X är, även om processorplattormen inte är den snabbaste på marknaden, en mycket mycket rapp telefon. Appar startar snabbt, appinstallationer går snabbt och gränssnittet flyter föredömligt. Ett och annat hackande stöter vi på, men det gäller även alla andra telefoner på marknaden – ingen telefon oavsett hårdvara och operativsystem är immun mot detta.

En lite obskyr detalj vad gäller mjukvaran i Sony Xperia X är att telefonen automatiskt startar om sig själv om släden för SIM-kort och SD-kort avlägsnas. Vi kan för all del inte se att detta skapar ett direkt problem för speciellt många, men det förbryllade oss ändå litegrann och gör det omöjligt att installera ett MicroSD-kort i telefonen utan att starta om densamma.

Olyckligtvis väger Android-installationen inklusive Sonys gränssitt i Xperia X in på närmare 12 gigabyte, vilket i kombination med ytterligare 2,7 GB för förinstallerade appar gör att det blott finns drygt 17 GB lagringsutrymme kvar för användaren att nyttja. 17 GB räcker för all del sannolikt för de allra flesta, men det är lite beklämmande att så mycket går förlorat på en telefon med 32 GB lagringsutrymme. 64 GB-versionen är att rekommendera för den som behöver en större marginal, men Xperia X bjuder också på lagringsminnesexpansion via MicroSD-kort.

Kameran

sony-xperia-x-kamera
Kameran bygger på en sensor ur Sonys egentillverkade Exmor RS-familj, men är i skrivande stund av okänd modellbeteckning. Vad vi däremot vet är att sensorn är på 23 megapixlar och har en sensorstorlek på 1/2,3″. Detta innebär att Sony, i jakten på megapixlar, har kompromissat med sensorns pixelstorlek.

Detta går tvärt emot vad andra telefontillverkare på senare tid har fokuserat på: ett lägre megapixelantal i utbyte mot större sensorpixlar vilket ger ett bättre ljusinsläpp och därmed en bättre prestanda och bildkvalité i dunkla och mörka förhållanden. Sony kompenserar dock för detta till viss grad genom så kallad pixel binning.

Sony har gett kameran autofokus med så kallad fasdetektering, vilket åtminstone på pappret skall ge kameran en betydligt mjukare och mer följsam autofokus. Kameror med en mer traditionell autofokus tenderar att dels vara relativt långsamma och dels ha en tämligen hård fokusjustering. Sony uppger att kameran kan fokusera på så lite som 0,03 sekunder, det vill säga tre hundradelar av en sekund.

En trevlig bonus som är ganska ovanlig numera är att Sony har utrustat X med en dedikerad fysisk kameraknapp med två lägen: halvt intryckt för att fokusera och helt intryckt för att ta bilden. Olyckligtvis är kameraknappens motstånd i vårt tycke inte stort nog, vilket under vår testfas har resulterat i ett antal oavsiktliga bildtagningar då vi har råkat komma åt knappen lite lätt. Det låga motståndet till trots är den dedikerade kameraknappen dock en trevlig bonus som vi önskar att fler tillverkare anammade.

Kameramjukvaran
Sony skriver själva om kameramjukvaran i Xperia X att det är deras snabbaste kameramjukvara hittills, med en uppstartstid från avstängd kameramjukvara till tagen bild på så lite som 0,6 sekunder. Dessvärre är vår erfarenhet av kameramjukvaran inte riktigt lika imponerande.

Vi uppmäter under vår testkörning en total uppstarttid (dubbeltryck på kameraknappen) från avstängd skärm till redo att ta en bild på cirka 2 sekunder och sedan ytterligare närmare en halv sekund att ta första bilden och vara redo för nästa. Om vi istället går från hemskärm till kameraappen så går det betydligt snabbare, dryga sekunden eller strax däröver, men inte i närheten av de 0,6 sekunderna Sony hävdar.

Vi tvivlar inte på att man kan nå 0,6 sekunder under optimala förhållanden där kameraappen fortfarande körs i bakgrunden, men vid kallstart (det vill säga med kameraappen helt avstängd, vilket är hur vi alltid mäter) har det under vår testkörning tagit längre tid än så.

En genomsnittlig kallstarttid till trots så erbjuder Sony som vanligt en mycket kompetent kameramjukvara med mängder av finesser och funktioner, och till vår glädje även ett manuellt läge där man om man så önskar kan ställa in det mesta själv, istället för att låta kameramjukvaran själv bestämma.

Kameramjukvarans grundinställningar, i autoläget, är tyvärr inte så bra som vi hade hoppats och vi finner då vi vill ta bilder med maximal kvalité att det alltid lönar sig att ta god tid på sig och använda det kompetenta manuella läget.

Det enskilt största problemet med Xperia X-kameran är dock vare sig relaterad till uppstartstid, funktioner, finesser eller ens bild- och videokvalité. Det absolut största problemet är att telefonen överhettar inte bara vid videoinspelning (1080p) utan under varma dagar i solljus även vid stillbildsfotografering.

Håller man sig inomhus eller utomhus i normal värme (under 30 grader) är det inga problem, men utomhus, när solen gassar och det är 30+ grader i skuggan, eller om det är en svalare dag men man befinner sig i direkt solljus, kommer meddelanden om överhettning vid videoinspelning och som följd begränsad funktionalitet som ett brev på posten. Befinner man sig därtill i direkt gassande solljus kommer samma meddelanden om överhettning även vid stillbildsfoto.

30 grader eller varmare i skuggan hör för all del till ovanligheterna i Sverige, men i direkt solljus kan även en sval svensk sommar vida överstiga 30 grader, och vi anser att en modern telefon måste vara kapabel att hantera sådana förhållanden. Våra två referenstelefoner vid den här testfasen, Huawei P9 Lite och Nexus 6P, hade inga som helst problem att hantera dessa temperaturer.

Exempelbilder

Sony Xperia X (till vänster) vs Huawei Nexus 6P (till höger)


Vi har i vår kamerajämförelse ställt in den högsta tillgängliga upplösningen i 16:9-format för respektive telefon, vilket innebär cirka 20 megapixlar för Xperia X och 8,3 för Nexus 6P. I övrigt har vi som alltid valt at använda kamerans grundinställningar, och låter därmed kamerans mjukvara själv bestämma.

Med ett rejält övertag vad upplösning berör förväntade vi oss ett övertag för Xperia X vad detaljrikedom och skärpa berör, och då allt klaffar ser vi mycket riktigt också ett litet övertag för sonyn. Skillnaden är dock inte så stor som vi hade förväntat oss, och även om den högre upplösningen ger aningen mer fokuserad detalj i vissa bilder så ser vi samtidigt även att X dras med en hel del pixlighet och artefakter.

Skärpedjupet är en stor skillnad mellan de tu. Här kan vi inte säga att det ena är bättre än det andra, men vi konstaterar i alla fall att Nexus 6P lyckas bibehålla skärpan bättre över ett större djup. Se den silvergrå bilen i galleriet ovan som exempel: mer eller mindre hela högersidan av bilen är i bilden tagen med Nexus 6P skarp, medan endast den bakre halvan (där vi manuellt lade fokus med båda telefonerna) är skarp i bilden tagen med Xperia X. Vi föredrar personligen Nexus 6P större skärpedjup, men det handlar mer om smak och ändamål än om bättre eller sämre.

Kontrasthanteringen och exponeringen är dessvärre för Xperia X en påtaglig svaghet i kamerans autoläge. Mjukvaran lyckas inte alls kompensera för kraftiga ljusskillnader mellan mörka och ljusa partier i samma bild. I det andra bildparet uppifrån ser vi exempel på hur mjukvaran misslyckas rejält med ett svårt ljusförhållande med en ljus himmel, en mörk å och en ljus sten i ån. De ljusa partierna försvinner i en nästan helvit sörja och mängder av detalj går förlorad. Nexus 6P lyckas mycket bättre vad gäller detta i bild efter bild, mycket tack vare det effektiva HDR+-läget. Vi kan se ytterligare exempel på exponeringsproblemen i det åttonde bildparet där metallmärkningen på trädstammen, och trädstammen själv, blir betydligt ljusare än vad våra egna ögon såg på platsen.

Färgåtergivningen är ytterligare ett tämligen svagt kapitel för Xperia X. I det första bildparet, på den lilla motorcykeln, får den klarröda lacken en närmast matt orange nyans. Gräs och bladverk i träd återges heller inte korrekt, utan får ofta en märklig kallgrön nyans som inte alls motsvarar det vi själva såg på plats. Inte heller Nexus 6P lyckas pricka en perfekt färgåtergivning i alla bilder, men landar nästan utan undantag närmare verkligheten. Därtill hanterar Nexus 6P skuggor mer realistiskt och med mer djup.

Vid närbilder har Xperia X problem att fokusera, trots åtskilliga försök att manuellt lägga fokusen där vi vill ha den. Ett tydligt exempel på detta är återigen bildpar åtta, där metallmärkningen i bilden tagen med Xperia X förblir oskarp trots att vi tog inte mindre än ett dussin bilder där vi manuellt (med pekfokus) lade fokusen mitt på brickan. Sonyns lins tycker inte om avstånd på mindre än 2-3 decimeter.

I mörkerförhållanden lyfter Xperia X som förväntat med tanke på den högt ställda vitbalansen fram mer ljus än vår referenstelefon Nexus 6P, men grynigheten är påtaglig och skärpa och detaljer är som bortblåsta. Vi vet att Nexus 6P med sina stora sensorpixlar med stort ljusinsläpp har en ypperlig mörkerkamera, och Sony Xperia X med sina mer traditionellt små sensorpixlar med lägre ljusinsläpp visar sig snabbt vara chanslös i mörker.

Allt som allt bjuder Xperia X på en kamera som vi anser vara godkänd men tyvärr inte mycket mer. Skärpan är då allt klaffar bra, men ljusbalans och färgåtergivning lämnar en hel del att önska. Att telefonen därtill lätt överhettar vid både fotografering och videoinspelning under varma dagar gör inte saken bättre. Mot den utmärka kameran i Nexus 6P räcker den inte långt, men tack vare en mycket kompetent kameramjukvara så kan man själv till viss del kompensera för autolägets brister.

I kampen om kameramjukvaran vinner Sony Xperia X med lätthet mot Nexus 6P och dess tämligen primitiva standardkameramjukvara. Vi hoppas bara att Sony putsar på saker som vitbalans och färgåtergivning, samt löser problemet med överhettning snarast möjligt.

Buggar och problem

Vi har under vår testfas inte stött på några buggar, men ofta kan buggar vara ytterst obskyra och endast visa sig i väldigt specifika scenarion, så om ni läsare har stött på buggar som vi har missat: dela med er i kommentarsfältet nedan.

Vad gäller problem som inte är direkt relaterade till buggar så måste vi nämna enhetens problem med överhettning. Telefonen kan vid osedvanligt hård belastning (exempelvis massuppdatering av appar samtidigt som telefonen laddas) bli tämligen varm. Inte så varm att vi oroar oss för att hårdvaran skall ta skada eller så varm att den blir obehaglig att hålla i handen, men ändå varmare än vad vi hade önskat.

Vi hade inför vår egen recension sett rapporter om att Xperia X överhettar vid videoinspelning, trots att maxupplösningen vid videoinspelning är beskedliga 1080p. Dessvärre kan vi bekräfta att detta även gäller vårt exemplar. Inomhus i cirka 22 graders temperatur har vi inte haft några problem alls, men när vi tar med oss telefonen ut en varm dag med gassande solsken kommer ett varningsmeddelande om överhettning som ett brev på posten inom några minuter då vi använder kameran.

Överhettningen har två olika faser: en varning om att telefonen börjar bli varm och att viss funktionalitet är inaktiverad (videoinspelning, främst) och en andra fas där kameraappen helt sonika stänger av sig själv varpå kamera inte längre kan användas. Vi har sett rapporter om att telefonen även kan stänga av sig själv vid kraftig överhettning, men vi har själva inte stött på detta under testfasen.

Vi hoppas att Sony kan lösa dessa peoblem med överhettning genom mjukvaruuppdateringar och/eller justering av hårdvarudesignen för kommande telefoner ur samma modell, men det finns inga garantier och de som slår till på den här pjäsen bör göra det fullt medvetna om att överhettning vid kameraanvändning under varma dagar är ett väldokumenterat problem.

sony-xperia-x-overheating
Vad värre är: det sker inte bara då vi använder videokameran, utan vi har också råkat ut för meddelanden om överhettning även vid vanligt stillbildsfoto. Det bör nämnas att det vid fototillfället då telefonen överhettade vid stillbildsfoto var cirka 32 grader varmt i skuggan och betydligt varmare i solen – inte direkt gynnsamma förhållanden för en smartphone med skärmens ljusstyrka på max. Men samtidigt, i exakt samma förhållanden hade varken Nexus 6P eller Huawei P9 Lite några problem med överhettning annat än att de blev lite långsammare då processorkärnorna klockades ned.

Batteritiden

I vårt gamla batteritest, där vi spelade upp ett videoklipp om och om igen till dess att batteriet gav upp, placerade sig Sonys telefoner nästan alltid bland de allra bästa, men i PCMarks batteritest har de haft lite svårare att hävda sig. Batteritiden i Xperia X är dock ett litet fall framåt och med en batteritid på strax över 8 timmar placerar sig Xperia X i den övre delen av vår resultatgraf, strax före Samsung Galaxy S7.

Vid ett normalt användande med vårt normala användningsmönster har vi inga problem att klara hela arbetsdagen plus eventuell pendling på en laddning, men marginalerna är ganska små då vi kommer hem till laddaren efter cirka tio timmar. I regel ligger batteriladdningen på runt 15% då vi kommer hem, och vi finner att en liten stödladdning i 20 minter med snabbladdaren är nödvändig om vi vill klara de sista timmarna innan det är dags att parkera huvudet på kudden och blunda en stund.

Laddtiden med den medföljande är dock dessvärre en stor besvikelse. Sony skickar inte med en snabbladdare i kartongen, utan allt vi får är en laddadapter på 5V och 1,5A, och detta resulterar i en tämligen långsam laddning där laddning från tomt till fullt batteri tar strax över tre timmar.

Plattformen Qualcomm Snapdragon 650 som Xperia X bygger på har fullt stöd för snabbladdningstekniken Quick Charge, både version 2.0 och 3.0, men frågan vi måste ställa oss är om Sony i Xperia X överhuvudtaget drar nytta av Qualcomms Quick Charge-teknik.

Vi tömmer därför telefonens batteri igen och kopplar sedan in en Quick Charge 2.0-laddare vi har liggande för att se om Xperia X har stöd för snabbladdning. Vi vet som sagt att Snapdragon 650 har stöd för det, men har Sony aktiverat det i sin hårdvara? Är det inbyggda batteriet kapabelt att laddas snabbt?

Det visar sig nästan genast att Xperia X definitivt har stöd för snabbladdning. Med vår Quick Charge-laddare når telefonens batteri 50% laddning på blott 41 minuter och att ladda telefonen helt full tar på pricken en timme och 40 minuter – en timme och 21 minuter snabbare än med den medföljande laddaren.

Vi skulle om vi köpte en Xperia X privat utan någon som helst tvekan genast investera i en Quick Charge-kompatibel snabbladdare och därmed näst intill halvera laddtiden.

[bench]17battery|Sony Xperia X[/bench]

Spel, prestanda och grafer

Även om Xperia X inte har utrustats med ett chipp av absolut toppklass så presterar den ändå skapligt. I syntetiska prestandatest kan vi för all del se att den halkar efter i delmoment efter delmoment, men vi har samtidigt sett att glappet mellan syntetisk topprestanda i benchmarkprogram och användarupplevelsen med telefonen i handen vid ett mer verkligt användande är minimalt.

Än idag kan telefoner från 2013 kännas i princip lika rappa och kompetenta som dagens prestandamonster beroende på arbetsuppgifter, och vi gissar att det är precis det Sony har valt att taga tillvara på med Xperia X. Trots en krets som på pappret och i syntetiska tillämpningar inte kan konkurrera med dagens flaggskepp så bjuder Xperia X ändå på en verkliga världen-prestanda som både motsvarar och överträffar vad vi hade förväntat oss.

Vi har varit inne på det i flertalet recensioner förut under de senaste åren: kanske har hårdvaran sedan ett par år tillbaka blivit så pass kraftfull att det inte längre spelar någon större roll annat än för de allra mest brinnande hårdvaru- eller spelentusiasterna vid exempelvis surf, appinstallationer, växling mellan appar etc. Möjligen med undantag för renderingen av osedvanligt tunga webbsidor i webbläsaren presterar Xperia X mycket väl, trots en på pappret medelmåttig beräkningskapacitet.

Vi på Swedroid har en gedigen historia bakom oss som närmast larvigt hårdvarubesatta, och vi har således genom åren alltid jagat det hårdvarumässigt snabbaste vi kan hitta. De senaste åren har vi dock så sakteliga börjat svänga åt en mer avslappnad hållning och vi finner att vi bryr oss något mindre om klockfrekvenser och fokuserar i högre grad på upplevelsen i handen.

För spelentusiaster som vill köra avancerade 3D-spel och kanske emulatorer är Xperia X inte under några villkor ett bra alternativ. Adreno 510 orkar helt enkelt inte med när grafikbördan blir för tung, men den räddas i alla fall delvis av att Sony har nöjt sig med 1080p-upplösning (1920 x 1080 pixlar) istället för WQHD (2560 x 1440 pixlar) eller till och med UHD (3840 x 2160 pixlar).

Vi låter graferna här nedan tala för sig själva.

[bench]17system|Sony Xperia X[/bench]

[bench]17cpu|Sony Xperia X[/bench]

[bench]17gpu|Sony Xperia X[/bench]

Slutsats

Att sammanfatta Sonys Xperia X är egentligen mycket enkelt: En smålyxig och välbyggd telefon som bjuder på en utmärkt användarupplevelse men har svag 3D-prestanda, överhettningsproblem och en för stor prislapp.

Går vi in lite mer på djupet är en utmärkt bygg- och materialkvalité värda att nämnas, men vi anser också att grunddesignen som må ha beskrivits som ”tidlös” trots allt efter 3-4 år börjar kännas lite trött. Telefonen ligger tack vare en mjukt rundad ram och ett lätt välvt bakstycke mycket bra i handen. De med dagens mått mätt små yttermåtten bidrar ytterligare till den bekväma känslan.

Mjukvaran, baserad på Android 6.0.1 och Sonys egenutvecklade Xperia-gränssnitt, är i vanlig Sony-ordning bra: snabb och (till det yttre) lätt minimalistisk och med en del extrafinesser som Android i grundutförande saknar. Dessvärre väger Android-installationen in på nästan 12 GB, vilket kapar en rejäl bit ur de 32 GB lagringsutrymme som testtelefonen är utrustad med. Vadan detta? Lyckligtvis kan lagringsminnet expanderas via en MicroSD-kortplats i kortsläden på telefonens vänstersida.

Kameran är godkänd, men hör inte till de allra bästa vi har testat. Mörkerprestandan lämnar en del i övrigt att önska och vi finner därtill att vitbalansen i autoläget är alldeles för högt ställd, och att färgåtergivningen ibland inte återspeglar verkligheten särskilt väl. Största enskilda problemet är dock att telefonen tenderar att överhetta då kameran används under varma dagar och i synnerhet i direkt solljus. Pluspoäng för en dedikerad fysisk kameraknapp och en i det manuella läget mycket kompetent kameramjukvara.

Skärmen är av hög klass och vi finner inte att den ”låga” upplösningen om 1920 x 1080 pixlar ligger telefonen i fatet. Skärpan (pixeldensiteten) är tack vare att skärmen bara är 5 tum stor bortom vad vi på redaktionen kan uppfatta vid normalt användande på en halv armlängds avstånd. Färgåtergivning och betraktningsvinklar är utmärkta och den maximala ljusstyrkan är mer än godkänd, vilket ger en bra läsbarhet i fullt dagsljus.

Somliga må invända mot att färgåtergivningen inte ”sticker ut” som på många telefoner med AMOLED-skärmar till exempel, men det är samtidigt många som uppskattar en neutral och färgrealistisk skärm mer än en överdriven mättnad. Swedroidredaktionen är lite kluvna vad gäller just detta, och det är mer en smaksak än något annt.

Batteritiden är bra men hör inte till de allra bästa. Vi hade inga större problem att klara oss genom en arbetsdag, men två dagar vore omöjligt för oss. Är man en sparsam användare kan två dagar dock säkerligen vara genomförbart. Akilleshälen är den oerhört långsamma batteriladdaren Sony skickar med: med 5V och 1.5A tar det över tre timmar att ladda telefonen full. Med en snabbladdare hade detta kunna kapats till hälften.

Prisnivån är en svaghet och något som kommer hålla Xperia X tillbaka om den inte justeras. Xperia X är förvisso billigare än samtida flaggskepp såsom Samsung Galaxy S7 och HTC 10, men dessa konkurrenter är samtidigt betydligt mer välutrustade, och Galaxy S7 kostar därtill bara cirka 300 kronor mer.

Vi anser att Xperia X med en prislapp just nu från 5 490 kronor är någon tusenlapp dyrare än vad den borde vara med tanke på utrustningsnivån och med tanke på konkurrensen.

Med rätt prislapp är Xperia X ett mycket vettigt alternativ för den som söker en kompetent femtumstelefon och inte har någon nytta av en vansinnigt hög prestanda, eller för den som inte spelar avancerade 3D-spel, men för 5 490 kronor är det svårt att rekommendera Xperia X före exempelvis Samsung Galaxy S7 som är bättre på nästan allt och bara några hundralappar dyrare.

[P_REVIEW post_id=138223 visual=’full’]