Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia X

Postat:
19:26 - 2016-06-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sonys mobildivision har genomgått ett antal tuffa år med stora förluster som resultat. Inför 2016 har företaget därför genomfört en rad ändringar, där syftet är att vända dessa negativa resultat till vinst.

Bland annat har Sonys mobildivision fått en ny chef, Hiroki Totoki, som har påbörjat en stor omorganisation och skiftat fokus för mobildivisionen från att tillverka en mängd olika modeller till att istället fokusera på en mindre uppsättning modeller där de absolut billigaste instegsmodellerna – som har väldigt liten vinstmarginal, om någon alls – inte längre skall vara en del av produktportföljen.

Den nya Xperia X-familjen – bestående av Xperia XA, Xperia X (som vi testar i den här recensionen) och Xperia X Performance – markerar slutet på Sonys gamla modell, samt slutet på Z-familjen, och början på en ny era.

I den här recensionen testar vi alltså Sony Xperia X, som är ”mellanmodellen”: bättre utrustad än lillebror Xperia XA men inte lika välutrustad som storebror Performance. Läs vidare för att se om Xperia X är en telefon värd sin prislapp eller om vi anser att era pengar är bättre spenderade på annat håll.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia X
ReleasedatumVåren 2016
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 650 64-bit
GrafikkretsAdreno 510
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32/64GB / plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~69,6% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera13MP
Vikt153g
Höjd, bredd, djup142,7 x 69,4 x 7,9mm
Batteri2620mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Sony Xperia X på Androidenheter.se

Xperia X har utrustats med en 5 tum stor LCD-skärm (Sony Triluminous) med en upplösning om 1 080 x 1 920 pixlar (441 PPI). Skärmen är ”reptålig” men vi hittar ingen information i specifikationsbladet om vilket glas Sony använder. Under skalet finner vi den sexkärniga processorplattformen Qualcomm Snapdragon 650 som har två stycken processorkärnor på 1,8 GHz (Cortex-A72) samt fyra stycken sekundära kärnor på 1,4 GHz vardera (Cortex-A53). För grafiken svarar kretsen Adreno 510.

Arbetsminnet (RAM) uppgår till 3 GB (933 MHz LPDDR3 dual-channel) och det interna lagringsminnet mäter antingen 32 eller 64 GB beroende på vilken modell man väljer. Vårt testexemplar har utrustats med 32 GB, varav blott drygt 17 GB finns kvar efter att bland annat Android-installationen samt förinstallerade appar har tagit sitt.

Vi är ganska besvikna över att så mycket utrymme går förlorat. Lyckligtvis går många av de förinstallerade apparna att avinstallera/inaktivera, vilket frigör uppåt en halv gigabyte men framför allt städar upp i applikationslådan, men vi kan inget göra åt att Android-installationen i sig tar hela 11,75 GB i anspråk. Det finns som plåster på såren utrymme för lagringsminnesexpansion med upp till 200 GB via en MicroSD-kortplats.

Kamerasensorn är på 23 megapixlar med en lins på ett bländarvärde om f/2.0 och finesser såsom fasdetektering som täcker större delen av sensorn och en på pappret blixtsnabb autofokus. Sensorn, med en storlek på 1/2,3″, är tagen från Sonys egna Exmor RS-familj, men vi har inte lyckats hitta några officiella uppgifter vad gäller den exakta sensorbeteckningen. Frontkameran är på 13 megapixlar och har även den en lins med ett bländarvärde om f/2.0. Sensorstorleken är här 1/3″.

Vidare finner vi stöd för de sedvanliga trådlösa standarderna, såsom Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot samt Bluetooth v4.2, A2DP, aptX, LE och stöd för NFC. Som bonus finns även stöd för FM-radio med RDS och fingeravtrycksläsare inbyggd i strömknappen.

Yttermåtten uppges vara 142,7 x 69,4 x 7,9 millimeter och vikten anges till 153 gram. Batteriet som sitter inbyggt i telefonen har en kapacitet på 2 650 mAh.

I kartongen

sony-xperia-x-box-01
I den mestadels vita och tämligen kvalitativa kartongen finner vi utöver telefonen i sig, i vårt fall ett guldfärgat exemplar (kallat ”Lime Gold”) med 32 GB lagringsutrymme, en svart laddadapter på 5V och 1,5A och en svart USB-kabel på en dryg meter. Utöver lite dokumentation är detta allt kartongen innehåller.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer


Sony tycks inte ha några planer på att uppdatera sitt numera tämligen åldersstigna designspråk: Xperia X ser i grund och botten ut som alla tidigare Xperia-telefoner sedan 2012. Designen har för all del beskrivits som tidlös, och vi kan inte säga annat än att designen är snygg, men samtidigt börjar designen kännas trött. Vi hoppas att Sony vågar släppa sargen och släpper en uppdaterad och fräsch omdesign av Xperia-serien snarast.

Konstruktionen är solid tack vare lättmetallramen som löper runtom hela telefonen. Även om telefonens design är tämligen kantig är metallramen mjukt rundad, och bakstycket lätt välvt utmed sidorna, vilket gör att telefonen ligger bra i handen. Att skärmen ”bara” är på 5 tum gör därtill att Xperia X är nätt i handen, inte minst då den döda ytan till höger och vänster om skärmen är minimal.


I telefonens övre vänstersida finner vi en lucka för MicroSD-kort samt SIM-kort. På telefonens högersida finner vi tre knappar: strömknappen (vilket även är en fingeravtrycksläsare) placerad mitt på telefonens högersida. Lite längre ned finner vi volymknappen och ända längst ned sitter kameraavtryckaren (som har två lägen: halvintryck och helintryck).

Fingeravtrycksläsaren, som fungerar på så vis att man lägger fingret på läsaren/knappen och trycker in knappen (till skillnad från exempelvis Nexus 5X/6P som bara kräver att fingertoppen vilar mot läsaren) är mycket snabb och exakt då den väl är inprogrammerad, men behöver närmare 20 inläsningar per fingeravtryck att programmera.

Detta är inget stort problem men är lite enerverande och tidsödande då man programmerar fem olika fingeravtryck på en och samma gång. Som jämförelse behöver Nexus-telefonerna 5X och 6P blott sex avläsningar per programmerat fingeravtyck.

Strömknappen är lätt försänkt, ger ett bra motstånd och ger ifrån sig en distinkt klickkänsla. Volymknappen sticker ut från ramen och är därmed lätt att finna i blindo, men är enligt vår åsikt lite för lätt att trycka på av misstag då den har ett väldigt vagt klickmotstånd. Än värre är det med kameraknappen som vid minsta tryck triggas till första läget (halvintryck). Vi hade verkligen önskat mer motstånd för både volymknappen och kameraknappen för att minimera de ofrivilliga knapptryckningarna.

I fotänden finner vi MicroUSB-porten (2.0) samt en liten perforering för samtalsmikrofonen, och i huvudänden återfinns 3,5 mm-porten för exempelvis hörlurar samt den sekundära mikrofonen. På fronten finner vi två högtalaröppningar (stereo), en ovan skärmen och en nedan skärmen, den frontriktade kameralinsen placerad till vänster om den övre högtalaröppningen samt ljus- och närhetssensorerna till höger.

Olyckligtvis saknar Xperia X, samt lillebror Xperia XA, IP-certifiering för damm- och vattenresistens. Storebror Xperia X Performance är däremot vatten- och dammresistent (IP68). Det finns dock indikationer på att telefonen är om inte vattentät så i alla fall stänksäker.

Bildskärm och digitizer

sony-xperia-x-skarm
Bildskärmen är på 5 tum, har en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar (FullHD) och är av LCD/IPS-typ samt utrustad med Sonys Bravia-inspirerade bildförbättringsalgoritmer ”Triluminous for Mobile”. Vi känner igen den här skärmfamiljen från Xperia Z2 och nyare Sony Xperia-telefoner, och det är en överlag mycket bra skärm.

Färgåtergivning och betraktningsvinklar imponerar, men svärtan är på typiskt LCD-vis inte den bästa, allra minst då vi jämför med telefoner med AMOLED-skärmar. Den maximala ljusstyrkan är bra men inte fantastisk och ger en bra läsbarhet även i fullt dagsljus utomhus. Då vi jämför sida vid sida med en Iphone 6 Plus är den maximala ljusstyrkan de tu emellan mer eller mindre identisk, möjligen med ett litet övertag för Xperia X. I direkt solljus är dock skärmen i princip oläsbar, precis som hart när alla andra telefonskärmar vi har testat.

Skärpan är finfin – 1 080 x 1 920 pixlar räcker gott och väl för skärmar på ”bara” 5 tum, enligt vår åsikt. Vi på Swedroid byter gärna bort en skärpa bortom vad redaktionens ögon kan uppfatta på avstånd mindre än tre decimeter i utbyte mot en bättre batteritid och ett bättre grafiskt flöde, men idealet är förstås att ha både och – vi är absolut inte teknikbromsare.

Pekskärmen är som väntat av toppklass. Det är många år sedan vi testade en telefon från en etablerad tillverkare där pekskärmen var bristfällig. Alla våra pek, svep och nyp uppfattas snabbt och med precision.

Mjukvaran

Mjukvaran bygger på den för tillfället senaste Android-versionen: 6.0.1 Marshmallow, men säkerhetspatchen är daterad första mars och släpar därmed ett par månader efter Nexus-telefonerna. Ändå väldigt starkt jobbar av Sony: ett antal tillverkare ligger inte bara ett par månader utan ofta mellan ett halvår och ett år efter Nexus-telefonerna.

Ovanpå Android finner vi som sig bör på en Xperia-telefon den senaste versionen av Sonys egenutvecklade gränssnitt Xperia UI, vilket tillför en del funktionalitet samt ger gränssnittet en egen stil.

Vi är rent generellt positivt inställda i Sonys gränssnitt de senaste åren då det är snabbt och i jämförelse med vissa andra tillverkares gränssnitt även lite mer minimalistiskt. Sonys ändringar är rent allmänt mer subtila än i exempelvis Samsungs och LG:s gränssnitt.

Xperia X är, även om processorplattormen inte är den snabbaste på marknaden, en mycket mycket rapp telefon. Appar startar snabbt, appinstallationer går snabbt och gränssnittet flyter föredömligt. Ett och annat hackande stöter vi på, men det gäller även alla andra telefoner på marknaden – ingen telefon oavsett hårdvara och operativsystem är immun mot detta.

En lite obskyr detalj vad gäller mjukvaran i Sony Xperia X är att telefonen automatiskt startar om sig själv om släden för SIM-kort och SD-kort avlägsnas. Vi kan för all del inte se att detta skapar ett direkt problem för speciellt många, men det förbryllade oss ändå litegrann och gör det omöjligt att installera ett MicroSD-kort i telefonen utan att starta om densamma.

Olyckligtvis väger Android-installationen inklusive Sonys gränssitt i Xperia X in på närmare 12 gigabyte, vilket i kombination med ytterligare 2,7 GB för förinstallerade appar gör att det blott finns drygt 17 GB lagringsutrymme kvar för användaren att nyttja. 17 GB räcker för all del sannolikt för de allra flesta, men det är lite beklämmande att så mycket går förlorat på en telefon med 32 GB lagringsutrymme. 64 GB-versionen är att rekommendera för den som behöver en större marginal, men Xperia X bjuder också på lagringsminnesexpansion via MicroSD-kort.

Kameran

sony-xperia-x-kamera
Kameran bygger på en sensor ur Sonys egentillverkade Exmor RS-familj, men är i skrivande stund av okänd modellbeteckning. Vad vi däremot vet är att sensorn är på 23 megapixlar och har en sensorstorlek på 1/2,3″. Detta innebär att Sony, i jakten på megapixlar, har kompromissat med sensorns pixelstorlek.

Detta går tvärt emot vad andra telefontillverkare på senare tid har fokuserat på: ett lägre megapixelantal i utbyte mot större sensorpixlar vilket ger ett bättre ljusinsläpp och därmed en bättre prestanda och bildkvalité i dunkla och mörka förhållanden. Sony kompenserar dock för detta till viss grad genom så kallad pixel binning.

Sony har gett kameran autofokus med så kallad fasdetektering, vilket åtminstone på pappret skall ge kameran en betydligt mjukare och mer följsam autofokus. Kameror med en mer traditionell autofokus tenderar att dels vara relativt långsamma och dels ha en tämligen hård fokusjustering. Sony uppger att kameran kan fokusera på så lite som 0,03 sekunder, det vill säga tre hundradelar av en sekund.

En trevlig bonus som är ganska ovanlig numera är att Sony har utrustat X med en dedikerad fysisk kameraknapp med två lägen: halvt intryckt för att fokusera och helt intryckt för att ta bilden. Olyckligtvis är kameraknappens motstånd i vårt tycke inte stort nog, vilket under vår testfas har resulterat i ett antal oavsiktliga bildtagningar då vi har råkat komma åt knappen lite lätt. Det låga motståndet till trots är den dedikerade kameraknappen dock en trevlig bonus som vi önskar att fler tillverkare anammade.

Kameramjukvaran
Sony skriver själva om kameramjukvaran i Xperia X att det är deras snabbaste kameramjukvara hittills, med en uppstartstid från avstängd kameramjukvara till tagen bild på så lite som 0,6 sekunder. Dessvärre är vår erfarenhet av kameramjukvaran inte riktigt lika imponerande.

Vi uppmäter under vår testkörning en total uppstarttid (dubbeltryck på kameraknappen) från avstängd skärm till redo att ta en bild på cirka 2 sekunder och sedan ytterligare närmare en halv sekund att ta första bilden och vara redo för nästa. Om vi istället går från hemskärm till kameraappen så går det betydligt snabbare, dryga sekunden eller strax däröver, men inte i närheten av de 0,6 sekunderna Sony hävdar.

Vi tvivlar inte på att man kan nå 0,6 sekunder under optimala förhållanden där kameraappen fortfarande körs i bakgrunden, men vid kallstart (det vill säga med kameraappen helt avstängd, vilket är hur vi alltid mäter) har det under vår testkörning tagit längre tid än så.

En genomsnittlig kallstarttid till trots så erbjuder Sony som vanligt en mycket kompetent kameramjukvara med mängder av finesser och funktioner, och till vår glädje även ett manuellt läge där man om man så önskar kan ställa in det mesta själv, istället för att låta kameramjukvaran själv bestämma.

Kameramjukvarans grundinställningar, i autoläget, är tyvärr inte så bra som vi hade hoppats och vi finner då vi vill ta bilder med maximal kvalité att det alltid lönar sig att ta god tid på sig och använda det kompetenta manuella läget.

Det enskilt största problemet med Xperia X-kameran är dock vare sig relaterad till uppstartstid, funktioner, finesser eller ens bild- och videokvalité. Det absolut största problemet är att telefonen överhettar inte bara vid videoinspelning (1080p) utan under varma dagar i solljus även vid stillbildsfotografering.

Håller man sig inomhus eller utomhus i normal värme (under 30 grader) är det inga problem, men utomhus, när solen gassar och det är 30+ grader i skuggan, eller om det är en svalare dag men man befinner sig i direkt solljus, kommer meddelanden om överhettning vid videoinspelning och som följd begränsad funktionalitet som ett brev på posten. Befinner man sig därtill i direkt gassande solljus kommer samma meddelanden om överhettning även vid stillbildsfoto.

30 grader eller varmare i skuggan hör för all del till ovanligheterna i Sverige, men i direkt solljus kan även en sval svensk sommar vida överstiga 30 grader, och vi anser att en modern telefon måste vara kapabel att hantera sådana förhållanden. Våra två referenstelefoner vid den här testfasen, Huawei P9 Lite och Nexus 6P, hade inga som helst problem att hantera dessa temperaturer.

Exempelbilder

Sony Xperia X (till vänster) vs Huawei Nexus 6P (till höger)


Vi har i vår kamerajämförelse ställt in den högsta tillgängliga upplösningen i 16:9-format för respektive telefon, vilket innebär cirka 20 megapixlar för Xperia X och 8,3 för Nexus 6P. I övrigt har vi som alltid valt at använda kamerans grundinställningar, och låter därmed kamerans mjukvara själv bestämma.

Med ett rejält övertag vad upplösning berör förväntade vi oss ett övertag för Xperia X vad detaljrikedom och skärpa berör, och då allt klaffar ser vi mycket riktigt också ett litet övertag för sonyn. Skillnaden är dock inte så stor som vi hade förväntat oss, och även om den högre upplösningen ger aningen mer fokuserad detalj i vissa bilder så ser vi samtidigt även att X dras med en hel del pixlighet och artefakter.

Skärpedjupet är en stor skillnad mellan de tu. Här kan vi inte säga att det ena är bättre än det andra, men vi konstaterar i alla fall att Nexus 6P lyckas bibehålla skärpan bättre över ett större djup. Se den silvergrå bilen i galleriet ovan som exempel: mer eller mindre hela högersidan av bilen är i bilden tagen med Nexus 6P skarp, medan endast den bakre halvan (där vi manuellt lade fokus med båda telefonerna) är skarp i bilden tagen med Xperia X. Vi föredrar personligen Nexus 6P större skärpedjup, men det handlar mer om smak och ändamål än om bättre eller sämre.

Kontrasthanteringen och exponeringen är dessvärre för Xperia X en påtaglig svaghet i kamerans autoläge. Mjukvaran lyckas inte alls kompensera för kraftiga ljusskillnader mellan mörka och ljusa partier i samma bild. I det andra bildparet uppifrån ser vi exempel på hur mjukvaran misslyckas rejält med ett svårt ljusförhållande med en ljus himmel, en mörk å och en ljus sten i ån. De ljusa partierna försvinner i en nästan helvit sörja och mängder av detalj går förlorad. Nexus 6P lyckas mycket bättre vad gäller detta i bild efter bild, mycket tack vare det effektiva HDR+-läget. Vi kan se ytterligare exempel på exponeringsproblemen i det åttonde bildparet där metallmärkningen på trädstammen, och trädstammen själv, blir betydligt ljusare än vad våra egna ögon såg på platsen.

Färgåtergivningen är ytterligare ett tämligen svagt kapitel för Xperia X. I det första bildparet, på den lilla motorcykeln, får den klarröda lacken en närmast matt orange nyans. Gräs och bladverk i träd återges heller inte korrekt, utan får ofta en märklig kallgrön nyans som inte alls motsvarar det vi själva såg på plats. Inte heller Nexus 6P lyckas pricka en perfekt färgåtergivning i alla bilder, men landar nästan utan undantag närmare verkligheten. Därtill hanterar Nexus 6P skuggor mer realistiskt och med mer djup.

Vid närbilder har Xperia X problem att fokusera, trots åtskilliga försök att manuellt lägga fokusen där vi vill ha den. Ett tydligt exempel på detta är återigen bildpar åtta, där metallmärkningen i bilden tagen med Xperia X förblir oskarp trots att vi tog inte mindre än ett dussin bilder där vi manuellt (med pekfokus) lade fokusen mitt på brickan. Sonyns lins tycker inte om avstånd på mindre än 2-3 decimeter.

I mörkerförhållanden lyfter Xperia X som förväntat med tanke på den högt ställda vitbalansen fram mer ljus än vår referenstelefon Nexus 6P, men grynigheten är påtaglig och skärpa och detaljer är som bortblåsta. Vi vet att Nexus 6P med sina stora sensorpixlar med stort ljusinsläpp har en ypperlig mörkerkamera, och Sony Xperia X med sina mer traditionellt små sensorpixlar med lägre ljusinsläpp visar sig snabbt vara chanslös i mörker.

Allt som allt bjuder Xperia X på en kamera som vi anser vara godkänd men tyvärr inte mycket mer. Skärpan är då allt klaffar bra, men ljusbalans och färgåtergivning lämnar en hel del att önska. Att telefonen därtill lätt överhettar vid både fotografering och videoinspelning under varma dagar gör inte saken bättre. Mot den utmärka kameran i Nexus 6P räcker den inte långt, men tack vare en mycket kompetent kameramjukvara så kan man själv till viss del kompensera för autolägets brister.

I kampen om kameramjukvaran vinner Sony Xperia X med lätthet mot Nexus 6P och dess tämligen primitiva standardkameramjukvara. Vi hoppas bara att Sony putsar på saker som vitbalans och färgåtergivning, samt löser problemet med överhettning snarast möjligt.

Buggar och problem

Vi har under vår testfas inte stött på några buggar, men ofta kan buggar vara ytterst obskyra och endast visa sig i väldigt specifika scenarion, så om ni läsare har stött på buggar som vi har missat: dela med er i kommentarsfältet nedan.

Vad gäller problem som inte är direkt relaterade till buggar så måste vi nämna enhetens problem med överhettning. Telefonen kan vid osedvanligt hård belastning (exempelvis massuppdatering av appar samtidigt som telefonen laddas) bli tämligen varm. Inte så varm att vi oroar oss för att hårdvaran skall ta skada eller så varm att den blir obehaglig att hålla i handen, men ändå varmare än vad vi hade önskat.

Vi hade inför vår egen recension sett rapporter om att Xperia X överhettar vid videoinspelning, trots att maxupplösningen vid videoinspelning är beskedliga 1080p. Dessvärre kan vi bekräfta att detta även gäller vårt exemplar. Inomhus i cirka 22 graders temperatur har vi inte haft några problem alls, men när vi tar med oss telefonen ut en varm dag med gassande solsken kommer ett varningsmeddelande om överhettning som ett brev på posten inom några minuter då vi använder kameran.

Överhettningen har två olika faser: en varning om att telefonen börjar bli varm och att viss funktionalitet är inaktiverad (videoinspelning, främst) och en andra fas där kameraappen helt sonika stänger av sig själv varpå kamera inte längre kan användas. Vi har sett rapporter om att telefonen även kan stänga av sig själv vid kraftig överhettning, men vi har själva inte stött på detta under testfasen.

Vi hoppas att Sony kan lösa dessa peoblem med överhettning genom mjukvaruuppdateringar och/eller justering av hårdvarudesignen för kommande telefoner ur samma modell, men det finns inga garantier och de som slår till på den här pjäsen bör göra det fullt medvetna om att överhettning vid kameraanvändning under varma dagar är ett väldokumenterat problem.

sony-xperia-x-overheating
Vad värre är: det sker inte bara då vi använder videokameran, utan vi har också råkat ut för meddelanden om överhettning även vid vanligt stillbildsfoto. Det bör nämnas att det vid fototillfället då telefonen överhettade vid stillbildsfoto var cirka 32 grader varmt i skuggan och betydligt varmare i solen – inte direkt gynnsamma förhållanden för en smartphone med skärmens ljusstyrka på max. Men samtidigt, i exakt samma förhållanden hade varken Nexus 6P eller Huawei P9 Lite några problem med överhettning annat än att de blev lite långsammare då processorkärnorna klockades ned.

Batteritiden

I vårt gamla batteritest, där vi spelade upp ett videoklipp om och om igen till dess att batteriet gav upp, placerade sig Sonys telefoner nästan alltid bland de allra bästa, men i PCMarks batteritest har de haft lite svårare att hävda sig. Batteritiden i Xperia X är dock ett litet fall framåt och med en batteritid på strax över 8 timmar placerar sig Xperia X i den övre delen av vår resultatgraf, strax före Samsung Galaxy S7.

Vid ett normalt användande med vårt normala användningsmönster har vi inga problem att klara hela arbetsdagen plus eventuell pendling på en laddning, men marginalerna är ganska små då vi kommer hem till laddaren efter cirka tio timmar. I regel ligger batteriladdningen på runt 15% då vi kommer hem, och vi finner att en liten stödladdning i 20 minter med snabbladdaren är nödvändig om vi vill klara de sista timmarna innan det är dags att parkera huvudet på kudden och blunda en stund.

Laddtiden med den medföljande är dock dessvärre en stor besvikelse. Sony skickar inte med en snabbladdare i kartongen, utan allt vi får är en laddadapter på 5V och 1,5A, och detta resulterar i en tämligen långsam laddning där laddning från tomt till fullt batteri tar strax över tre timmar.

Plattformen Qualcomm Snapdragon 650 som Xperia X bygger på har fullt stöd för snabbladdningstekniken Quick Charge, både version 2.0 och 3.0, men frågan vi måste ställa oss är om Sony i Xperia X överhuvudtaget drar nytta av Qualcomms Quick Charge-teknik.

Vi tömmer därför telefonens batteri igen och kopplar sedan in en Quick Charge 2.0-laddare vi har liggande för att se om Xperia X har stöd för snabbladdning. Vi vet som sagt att Snapdragon 650 har stöd för det, men har Sony aktiverat det i sin hårdvara? Är det inbyggda batteriet kapabelt att laddas snabbt?

Det visar sig nästan genast att Xperia X definitivt har stöd för snabbladdning. Med vår Quick Charge-laddare når telefonens batteri 50% laddning på blott 41 minuter och att ladda telefonen helt full tar på pricken en timme och 40 minuter – en timme och 21 minuter snabbare än med den medföljande laddaren.

Vi skulle om vi köpte en Xperia X privat utan någon som helst tvekan genast investera i en Quick Charge-kompatibel snabbladdare och därmed näst intill halvera laddtiden.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

Spel, prestanda och grafer

Även om Xperia X inte har utrustats med ett chipp av absolut toppklass så presterar den ändå skapligt. I syntetiska prestandatest kan vi för all del se att den halkar efter i delmoment efter delmoment, men vi har samtidigt sett att glappet mellan syntetisk topprestanda i benchmarkprogram och användarupplevelsen med telefonen i handen vid ett mer verkligt användande är minimalt.

Än idag kan telefoner från 2013 kännas i princip lika rappa och kompetenta som dagens prestandamonster beroende på arbetsuppgifter, och vi gissar att det är precis det Sony har valt att taga tillvara på med Xperia X. Trots en krets som på pappret och i syntetiska tillämpningar inte kan konkurrera med dagens flaggskepp så bjuder Xperia X ändå på en verkliga världen-prestanda som både motsvarar och överträffar vad vi hade förväntat oss.

Vi har varit inne på det i flertalet recensioner förut under de senaste åren: kanske har hårdvaran sedan ett par år tillbaka blivit så pass kraftfull att det inte längre spelar någon större roll annat än för de allra mest brinnande hårdvaru- eller spelentusiasterna vid exempelvis surf, appinstallationer, växling mellan appar etc. Möjligen med undantag för renderingen av osedvanligt tunga webbsidor i webbläsaren presterar Xperia X mycket väl, trots en på pappret medelmåttig beräkningskapacitet.

Vi på Swedroid har en gedigen historia bakom oss som närmast larvigt hårdvarubesatta, och vi har således genom åren alltid jagat det hårdvarumässigt snabbaste vi kan hitta. De senaste åren har vi dock så sakteliga börjat svänga åt en mer avslappnad hållning och vi finner att vi bryr oss något mindre om klockfrekvenser och fokuserar i högre grad på upplevelsen i handen.

För spelentusiaster som vill köra avancerade 3D-spel och kanske emulatorer är Xperia X inte under några villkor ett bra alternativ. Adreno 510 orkar helt enkelt inte med när grafikbördan blir för tung, men den räddas i alla fall delvis av att Sony har nöjt sig med 1080p-upplösning (1920 x 1080 pixlar) istället för WQHD (2560 x 1440 pixlar) eller till och med UHD (3840 x 2160 pixlar).

Vi låter graferna här nedan tala för sig själva.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3 6GB
5741MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
LG V10
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Nvidia Shield TV 3GB
2804MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Huawei Honor 7
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei P8
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Samsung Galaxy S6
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
HTC One M8
1827MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Moto G 3
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy Note 7 E8890 4x2,3GHz
6485p
Galaxy S7+S7 Edge E8890 4x2,3GHz
6483p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955 4x2,5GHz
6305p
Huawei Mate 8 K950 4x2.3GHz
6094p
OnePlus 3 S820 2x2,15GHzx2
5546p
HTC 10 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
5204p
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
LG G5 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
4912p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
Nvidia Shield TV X1 4x1.9GHz
4512p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia X S650 2x1,8GHz
3891p
Huawei P9 Lite K650
3868p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
LG V10 S808 2x1.8GHz
3442p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

Nvidia Shield TV
30FPS
OnePlus 3 S820 1080p
20FPS
HTC 10 S820 WQHD
20FPS
LG G5 S820 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 E8890 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge E8890 WQHD
17FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Sony Xperia X S650 1080p
9FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite K650 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus K955 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

Slutsats

Att sammanfatta Sonys Xperia X är egentligen mycket enkelt: En smålyxig och välbyggd telefon som bjuder på en utmärkt användarupplevelse men har svag 3D-prestanda, överhettningsproblem och en för stor prislapp.

Går vi in lite mer på djupet är en utmärkt bygg- och materialkvalité värda att nämnas, men vi anser också att grunddesignen som må ha beskrivits som ”tidlös” trots allt efter 3-4 år börjar kännas lite trött. Telefonen ligger tack vare en mjukt rundad ram och ett lätt välvt bakstycke mycket bra i handen. De med dagens mått mätt små yttermåtten bidrar ytterligare till den bekväma känslan.

Mjukvaran, baserad på Android 6.0.1 och Sonys egenutvecklade Xperia-gränssnitt, är i vanlig Sony-ordning bra: snabb och (till det yttre) lätt minimalistisk och med en del extrafinesser som Android i grundutförande saknar. Dessvärre väger Android-installationen in på nästan 12 GB, vilket kapar en rejäl bit ur de 32 GB lagringsutrymme som testtelefonen är utrustad med. Vadan detta? Lyckligtvis kan lagringsminnet expanderas via en MicroSD-kortplats i kortsläden på telefonens vänstersida.

Kameran är godkänd, men hör inte till de allra bästa vi har testat. Mörkerprestandan lämnar en del i övrigt att önska och vi finner därtill att vitbalansen i autoläget är alldeles för högt ställd, och att färgåtergivningen ibland inte återspeglar verkligheten särskilt väl. Största enskilda problemet är dock att telefonen tenderar att överhetta då kameran används under varma dagar och i synnerhet i direkt solljus. Pluspoäng för en dedikerad fysisk kameraknapp och en i det manuella läget mycket kompetent kameramjukvara.

Skärmen är av hög klass och vi finner inte att den ”låga” upplösningen om 1920 x 1080 pixlar ligger telefonen i fatet. Skärpan (pixeldensiteten) är tack vare att skärmen bara är 5 tum stor bortom vad vi på redaktionen kan uppfatta vid normalt användande på en halv armlängds avstånd. Färgåtergivning och betraktningsvinklar är utmärkta och den maximala ljusstyrkan är mer än godkänd, vilket ger en bra läsbarhet i fullt dagsljus.

Somliga må invända mot att färgåtergivningen inte ”sticker ut” som på många telefoner med AMOLED-skärmar till exempel, men det är samtidigt många som uppskattar en neutral och färgrealistisk skärm mer än en överdriven mättnad. Swedroidredaktionen är lite kluvna vad gäller just detta, och det är mer en smaksak än något annt.

Batteritiden är bra men hör inte till de allra bästa. Vi hade inga större problem att klara oss genom en arbetsdag, men två dagar vore omöjligt för oss. Är man en sparsam användare kan två dagar dock säkerligen vara genomförbart. Akilleshälen är den oerhört långsamma batteriladdaren Sony skickar med: med 5V och 1.5A tar det över tre timmar att ladda telefonen full. Med en snabbladdare hade detta kunna kapats till hälften.

Prisnivån är en svaghet och något som kommer hålla Xperia X tillbaka om den inte justeras. Xperia X är förvisso billigare än samtida flaggskepp såsom Samsung Galaxy S7 och HTC 10, men dessa konkurrenter är samtidigt betydligt mer välutrustade, och Galaxy S7 kostar därtill bara cirka 300 kronor mer.

Vi anser att Xperia X med en prislapp just nu från 5 490 kronor är någon tusenlapp dyrare än vad den borde vara med tanke på utrustningsnivån och med tanke på konkurrensen.

Med rätt prislapp är Xperia X ett mycket vettigt alternativ för den som söker en kompetent femtumstelefon och inte har någon nytta av en vansinnigt hög prestanda, eller för den som inte spelar avancerade 3D-spel, men för 5 490 kronor är det svårt att rekommendera Xperia X före exempelvis Samsung Galaxy S7 som är bättre på nästan allt och bara några hundralappar dyrare.

Sony Xperia X

Från 5 490 kr
Sony Xperia X
7.9166666666667

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

  Byggkvalitet

  9/10

   Skärm

   9/10

    Kamera

    7/10

     Prestanda

     8/10

      Batteritid

      8/10

       Styrkor

       • Hög bygg-/materialkvalité
       • Bra och skapligt ljusstark skärm
       • MicroSD-kortplats (max 200GB)
       • Utmärkt kameramjukvara
       • Snabbt och genomtänkt gränssnitt

       Svagheter

       • Överhettar ibland vid filminspelning och fotografering
       • Superlångsam batteriladdning med medföljande laddare
       • Endast cirka 17 GB lagringsutrymme tillgängligt (32GB-modellen)

       • Drzap

        Sen z3 släpptes har det gått utför med sony

       • Tobias Hedlund

        Som vanligt misslyckas sony med kameran än en gång!! Och ändå äger jag en Z5.
        Har även pratat med deras support och vill vi användare få kameran och dess mjukvara osv fixad måste alla som äger en Xperia mobil kontakta dom via deras chatt på hemsidan eller via mail eller på facebook. Enligt dom så är jag den enda som tagit kontakt med dom om kameran och dess bristfälliga bildkvalitet..

        Här har ni exakt vad dom sa till mig via facebook chatten!
        Detta är gällande kameran i Z serien..

        Det finns en eskalering på dig och inte på någon annan. För att någonting ska kunna hända behöver vi fler eskaleringar från många användare och det har vi inte. Det är ingen annan förutom du som har hört av sig gällande detta.
        /Patrik
        Sony Mobile

       • Nicke

        Vidde var är du?

       • Aril

        Kommer det komma fler compact-lurar?

       • Daniel Jansson

        Jag skulle inte ge kameran i den här telefonen godkänt ens. Den överexponerar ju fruktansvärt nästan alla bilder och färger är åt helvete. Klart underkänt i dagens läge. Fruktansvärt dåligt.

       • Andreas Larsson

        Seriöst? 17 gb ledigt av 32? Och folk tror att Sony har mindre bloat än samsung?

       • Daniel Malmgren

        Ja, man kan ju hoppas. Den här telefonen kändes ju alldeles för stor. Men Sony har väl i princip släppt en compact-variant av ungefär varannan telefon va? Kanske är dags till nästa gång?

       • Erik Svanborg

        Kul att de satsat på en sensor som är större än brukligt i en smartphone! Men märkligt att man verkar ha klantat till kameran i övrigt. Med den sensorn borde man definitivt ha ett övertag mot 6P, framför allt i mörker. Men man verkar ha misslyckats kapitalt. Vet iofs inte hur stor sensor 6P har, men brukligt i telefoner är väl typ 1/3.2″?

       • Rickard Olsson

        Kan nästan tycka att med bara 17 GB ledigt, så borde den inte få marknadsföras som 32 GB. Avskyr sådant. Alternativet är att det tydligt framgår på kartongen/i butik hur mycket ledigt utrymme som finns.

        För X antal år sedan köpte jag en laptop med ”120 GB SSD”. När jag väl startade datorn fanns endast 56 GB tillgängligt. Glad man blev.

       • CJ

        Är på jakt efter ny telefon. Är det värt att köpa Nexus 5X nu eller ska man vänta på det nya släppet av Nexus? Jag är rädd att det bara säljs den större varianten vid nysläpp. Har sneglat på andra telefoner som S7 och denna Xperia X, men vet inte. Nån som har bra insikt/tips?

       • putte40

        Tack för recensionen! Synd den verkar vara mög, men bra att veta

       • nZb

        Dem bezels fyfan

       • putte40

        Sicket skämt. Lögnare eller efterbliven supportsnubbe.

       • alfdaniel

        Off topic….Lg g4….Runt 3000 kr. Tror inte det finns någon mer prisvärd lur. Trist med Sony älskade min Z. Men denna överprissatta mobil. De ligger illa till

       • alfdaniel

        Sorry 5,5 kanske är för stort…Apropå g4 nedan..

       • Drzap

        Lägg ner och håll näbben.
        Du kan inte ha läst recensionen av telefonen. Här får du ett citat, om du klarar av att läsa en hel mening.
        Citat: Att skärmen ”bara” är på 5 tum gör därtill att Xperia X är nätt i handen, inte minst då den döda ytan till höger och vänster om skärmen är minimal. Slut citat.
        Det finns många fel med denna telefon men det hjärndöda babblat om bezels är bara bevis på ditt nättrollande!

       • Roco

        Ta och kolla på den telefonen jag har, vilket är en Note 3. Den är 3 år gammal och har inte större kantyta än denna helnya mobil.
        Jag instämmer med nZb.

       • Roco

        Sen Sony lämnade Sony Ericsson har det gått utför i min mening.

       • RS

        På tok för dyr. Medioker hårdvara förutom kameran då. Men den borde inte dra upp priset med 3000kr.

       • CJ

        Ja det är för stort. 5X är egentligen det med men funkar väl

       • Drzap

        Note 3 som blir totalt förnedrad av sharp aquos Xx från 2015 och aquos crystal från 2014. Det finns alltid telefoner som är mer extrema än andra. Sony har med denna mindre bezels än t.ex nexus6p och inte större än de flesta andra telefoner. Ändå hör jag inte er troll gnälla på bezels på nexus 6p, iPhone, htc10 osv.

       • Roco

        Du är förlorad.
        Ta och googla upp innebörden av troll samtidigt.

       • Honda Keisuke

        Ehm..?

       • Oavsett

        Men skärpning SONY! Överhettning, svag kamera (trots att man är en av världens största kameratillverkare och sensortillverkare!), lite minne kvar till användaren, de skickar inte med snabbladdare trots att mobilen stöder funktion.

        Och så sätter de en saftig prislapp på eländet. Långt, långt ifrån okej.

       • Oavsett

        Förutom kameran, vad är det som är bra med kameran?

       • Honda Keisuke

        En ren besvikelse för oss alla. :(

       • Oavsett

        Japp!

       • Honda Keisuke

        Kameran är ingen höjdare (enligt mig)
        Nej.. För att vara ärlig var kameran skit tyvärr.

       • Sebastian

        Nu kan man blockera användare på Disqus. Thank god..

       • Oavsett

        LG G4 är mycket prisvärd, men OnePlus 3 med SD 820 kostar inte mycket mer.

       • Oavsett

        Morsan hade en PC med 800MB hårddisk för många år sedan, vi la in office och så fanns det 80MB kvar.. ?

       • Oavsett

        Sonykameran har mindre sensor än 6P-kameran om jag förstår artikeln rätt.

       • Oavsett

        Öppet mål.

       • Honda Keisuke

        Yes !

       • Honda Keisuke

        Sony får hur många klagomål som helst om kameran, har sett hur supporten har det här :P

       • Fred .

        Dyr, sen bara Snapdragon 6xx serien, då kanske det är bättre att köpa en One Plus 3 som är billigare och har Snapdragon 8xx serien.

       • Oavsett

        Klart det är bättre och du sparar en slant dessutom.

       • Oavsett

        Nu hittade jag siffrorna, Nexus 6P har samma sensorstorlek men betydlig större pixlar och därmed också färre pixlar.

       • Weehaaw

        Hoppas Sony har nått botten nu. Dags att göra comeback med något intressant. Extrem flopp för priset.

       • Erik Svanborg

        Tack! Då är resultatet mer väntat. Trodde inga smartphones hade så (relativt) stora sensorer idag. Kul att fler förstått att det är viktigt.

       • Roco

        Hade du en fråga?

       • abcd

        Som att köpa en bil med 50 liters bensinmack, men endast kunna använda 30 pga att 20 liter är reserverat för att driva stereoanläggningen.

       • Honda Keisuke

        Ingenting. :)

       • Honda Keisuke

        Vad du menar med ”Du är förlorad.

        Ta och googla upp innebörden av troll samtidigt.”

       • Vidde

        Ha aaaaaaaaaa ha haaa haaaa haaaaaa

       • Vidde

        :)

       • Oavsett

        Här finns en hastighetsjämförelse mot OnePlus 3:

        https://www.youtube.com/watch?v=D1DJmBoOJdo

       • Marcus Roos

        Den analysen delar jag.
        Känns på något sätt som att de som sitter och bestämmer hur nästa telefon ska vara och se ut varken lyssnar på kunderna eller har mycket till verklighetsförankring.

       • nZb

        Eller LG G2 ? tack för din support Mvh

       • nZb

        Du är berättigad till din åsikt. Men jag har rätt. Döytorna uppe och nere är enorma. Inga mer personangrepp nu kära du tack, det blir så trist. Mvh

       • Emil Oskarsson

        Bättre än en Samsung iaf :) inte på alla punkter men på de flesta. Trots att fet bara är en mid range mobil hahaha

       • KalleKn

        ”Designen har för all del beskrivits som tidlös, och vi kan inte säga
        annat än att designen är snygg, men samtidigt börjar designen kännas
        trött. Vi hoppas att Sony vågar släppa sargen och släpper en uppdaterad
        och fräsch omdesign av Xperia-serien snarast.”

        Först läser man att designen är tidlös, det är bra, då har man lyckats med designen men sen fortsätter skribenten med fräsch omdesign? Fy fan vad trist det är att läsa sånt. Det skall ändras bara för ändringens skull inte för att det är nått fel på designen, inte för att designen fungerar ur handhavade perspektiv utan för skribenten vill ha nått så det syns att det är nytt även om det blir sämre. Ren idioti.

        Jag vill se recensenter som faktiskt är kunniga och koncentrerar sig på det som är viktigt, kanske dags att byta ut skribenten till nått som är fräscht och som inte är uttråkad…

       • CJ

        Fast obefintlig service i Sverige

       • Fredde

        Är sjukt besviken på Z3+ som jag råkar ha och jag blir verkligen förvånad att det kan släppas ytterligare en telefon med värmeproblem! Det är inte alls ok att man har någon minut på sig med kameran innan den släcker ner!

        Sony måste nog övertyga mig hårt innan jag kommer överväga dom igen:-/

       • KalleKn

        Låter precis som SONY de senaste 30 åren. Medioker produkt men premiumprissatt för ”It’s a SONY!” och dom fattar fortfarande inte varför bolaget går dåligt… men det finns fanbois så ett tag till lär dom väl överleva och fortsätta på inkörda spår.

       • KalleKn

        Vilket språk skriver du på egentligen? Ser ut som du skrivit Them bezels men försvenskat Them till Dem men det gör det inte till svenska överhuvudtaget.

       • Drzap

        dä ska jag ge dig några exempel på telefoner med lika eller större övre och nedre ”dödytor”. iphone 6, htc one a9, nexus 6p, motorola moto g 2015, htc 10 är lika i underkant , dock något mindre i överkant. extremt konstigt att du inte kommenterat dessa på samma enfaldiga sätt. kom med något nytt eller håll snattran, detta enfaldiga bezeltjat är extremt tröttsamt och tillför inget,

       • Pär

        Haha känner igen det där du, fasen vad man kämpade med HDD-utrymme förr i tiden. Letade upp varenda fil som inte behövdes för att få mer plats för viktiga saker som spel :)

       • Niclas

        Tycker egentligen Sony borde ha bättre ställning, då de faktiskt har ganska bra kvalitet på hårdvara och mjukvara.. Måste vara den kassa marknadsföringen..

       • Razken

        Tolkar du det verkligen som att det är skribenten som tycker att designen är tidlös när det står klart och tydligt att telefonen har ”beskrivits som tidlös”. Det är alltså (möjligen) SONY själva som har beskrivit designen.

        Jag håller med Swedroid, designen har man sett på i princip alla Xperiamodeller sedan typ 2011 och känns rejält tröttsam och tråkig vid det här laget.

       • Tobias Hedlund

        Det är vad dom säger tyvärr! Så alla som äger en Xperia borde höra av sig till den svenska supporten och gnälla utav fan så något kanske händer…

       • nZb

        Ok

       • Emil Oskarsson

        De testar jag sett visar att värmeproblemen börjar efter runt 18 minuters inspelning av 1080p filmer i full HD. Dessutom kan det hela ha att göra med Snapdragon 650 i och med att de bara använder en referens modell ifrån ARM istället för qualcomms egna Kryo arkitektur. Får min x performance nästa vecka lär berätta om hur det äkta flaggskeppet beter sig då :)

       • Emil Oskarsson

        Alla klagar på Sonys design och att de inte byter varje år som de gjorde framtill 2013. Sanningen är att ingen tillverkare ändrar sin design drastiskt idag som vi var vana vid innan år 2013-2014. Så om man ska klaga på Sony kan man lika gärna klaga på LG, HTC, Samsung, Huawei mfl också :)

       • nZb

        Oj jag måste ha missat dem artiklarna. När jag får tid över skall jag leta på dom o kommentera: ”Dem bezels fyfan…”. Ditt påstående om att bezeltjat inte tillför något är fel. Eventuellt att det inte tillför något för dig, det kan jag gå med på. Men för mig är det viktigt att lyfta det som är fel och det ger mig tillfredsställande. Du är återigen överbevisad, troll.

       • Emil Oskarsson

        Priset som nämns på Xperia x i denna artikel är mer än vad jag gav för min x performance :s och då fick jag en actioncam mini på köpet med.. Gav 5280 kr för x performance :p

       • Emil Oskarsson

        Anledningen att jag fortfarande använder Sony mobiler är att jag inte upplever samma användar upplevelse på andra mobiler som hos Sonys produkter :) Därför kör jag fortfarande Sony

       • Drzap

        jag väljer att avsluta denna diskussion eftersom du trots bevis på att du har fel fortfarande inte förstår piken. du har nu förtjänat och fått en block i disqus.

       • thell

        Detta såg ju inte alls bra ut. Jag har förhandsbokat en xperia-x-performance men funderar på att avbeställa den nu. För som jag har förstått det har den samma kamera som xperia x. Och risken är nog övervägande med överhettning på den med. Varför kan inte sony göra en bra kamera, när de andra tillverkare använder sig av sony optik men ändå lyckas hundra gånger bättre.

       • Vidde

        Bäst att avboka den. Gsmarena sågade den i sin recension. Tydligen är telefonen plastig. Ramen är gjord av plast! Kommer bara bli problem. När Sony snart lägger ner mobildelen så är det slut på uppdateringar. Du kommer sitta fast med Marshmallow.

       • mortuus

        inte så konstigt ingen köper sony längre, dom har ju massa tekniska problem och skit. nä kina lurar kommer ta död på sony om dom inte gjort det redan haha.

       • Mac

        Min har aldrig slocknat på grund av värme.

       • Vidde

        En sorgens dag för dig. Förstår att du måste vara bedrövad. Lider med dig när det visar sig att kameran i Xperia X är usel, då X Peformance har samma kamera. Läs denna artikel på egen risk. Alla är eniga, Sonys kamera är hopplös:

        http://www.phonearena.com/news/Sony-Xperia-X-vs-Samsung-Galaxy-S7-which-has-the-better-camera_id82099

       • Vidde

        Så det är inte de kassa produkterna?

       • MrM3

        Alltså förstår inte hur Sony tänker här. Sitter på min gamla goa Z2 och vill uppgradera och Sony lyckas alltså gå BAKÅT i utvecklingen jämfört med min Z2? Lägre upplösning, sämre batteritid, ingen vattentäthet osv? Helt obegripligt. Får hoppas XXP kan leverera istället då.

       • KC

        De har inte bra kvalitet på sina mobiler. Varken hårdvarumässigt eller mjukvarumässigt.
        Det är välbden sämsta marknadsförningen man kan få. Dåliga produkter.

       • Sillstrypare

        Trist läsning. Verkar som Sony kommer fortsätta tappa mark mot konkurrenterna
        Jag ser inget som får mig att vilja köpa den här luren
        Priset är löjligt högt
        Vi får hoppas pro är bättre, men jag är skeptisk till att Sony finns kvar som mobiltillverkare om några år om de inte gör drastiskt ändringar
        Har ingen aning om vad, men något som får oss konsumenter att lockas som många gjorde när de började IP klassa sina lurar
        ZR var den bästa lur jag köpt. Jag var supernöjd
        Z1 var också väldigt bra
        Z3 kändes ganska medioker

        Så jag kommer kolla på andra tillverkare nu. Sony har tappat mitt förtroende för tillfället
        Funderar just nu på köpa Huawei pga batteritiden
        Dags att testa en kines tror jag ?

       • Oavsett

        Det skulle jag inte kalla det, garantier och allt gäller även i Sverige. Man får skicka enheten till dom så det tar lite extra tid, men de har service.

       • Oavsett

        OnePlus har ändrat sin design drastiskt.

       • Mac

        Varför lägger du så mycket energi på skit??
        Läs och skriv om det du tycker om så mår du bättre…

       • Oavsett

        Man kan ha en tidlös design och fortsätta i samma stil och samtidigt göra tillräkligt med ändringar för att det ska kännas nytt och frächt. Det har gjorts otaliga gånger.

        Göra om så det känns nytt, men ändå behålla grundstilen.

       • Mac

        Oavset och Vidde dom 2 absolut bittraste människorna på swedroid.

       • Oavsett

        Vad är bättre än på Samsung? Och vilken Samsung jämför du med?

       • Oavsett

        Värsta jag hört. Vad skulle jag vara bittter på menar du? Jag har precis beställt en fantastisk mobil och den kan jag hämta ut imorgon.

        Håll dig till sakfrågorna istället.

       • Oavsett

        Sony går med vinst och Sony mobilsektion gick faktiskt med en liten, liten vinst senaste kvartalet. Men jag tror inte det håller i sig det sistnämnda.

        Sony har en jättehit nu med PS 4.

       • philip från magisken

        Så du slog till på en OP3, vad hände med Dogee f7 pro? Du prata om den i ett år.

       • Oavsett

        Nej, inte ett år, den presterades i Januari, men det kanske kändes som ett år.

        DOOGEE F7 Pro saknar band 8 och bildsstabilisator och dessutom var priset högre än vad som utlovades så den gick bort.

       • alfdaniel

        Off topic. Helt rätt men jag tar Lg alla dagar i veckan. Bättre kamera, support och uppdateringar är mina argument.

       • Emil

        Därför att Vidde är Swedroids största troll

       • Oavsett

        VI får se hur det blir med uppdateringar men OnePlus har lovat att skärpa till sig i den frågan. Även supporten och servicen har utökats rejält.

        OnePlus är inte det lilla nystartade företaget längre, det finns helt andra resurser nu.

       • Mac

        Läs och skriv om den då! Dom andra är ju bara skit… Slösa inte bort din tid.

       • Oavsett

        Nu är du fånig. Jag är intresserad av alla Androidmobiler och jag har Androidmobiler från många olika tillverkare. Jag har inte skrivit någon kritik som inte står i artikeln och jag har all rätt i världen att kommentera.

       • Paulista

        Ska du köpa en lite äldre telefon är det ju Nexus som gäller. Annars får du inga fler uppdateringar.

       • KalleKn

        Kameraknappen. Det räcker.

       • KalleKn

        Då ser du mobilen som en accessoir och inte som ett redskap. Att designen är viktigare än bra ergonomi och bra utnyttjande av volymen. Lite strass på telefonen kanske piggar upp för dig?

       • Roco

        Förlorad=Ingen idé att fortsätta diskutera.
        Han slänger ju troll hejvilt och har ej någon aning om betydelsen.

       • Gästen med gesten

        Wow nice :-)

       • Mac

        Försvarar inte Sony. Dom mobiler jag haft från Sony har jag varit nöjd med , men för det skriver jag inte att alla andra är skit ( för utom Samsung ;-) ).Men det börjar bli tröttsamt att läsa ditt gnäll om alla mobiler utom dom just du har……………………………………..

       • Razken

        När har någon sagt att designen är viktigare? Deras mobiler ÄR snygga men designspråket har vi sett nu fem år och det skulle vara kul att se SONY våga satsa på en annan design. Du kan väl inte påstå att de utnyttjar volymen på deras mobiler på ett bra sätt? ^^ Spana in deras Xperia Z Ultra, 6,4″ och jämför den med 6,3 tummaren Galaxy Mega. Det är ju skrämmande hur stor döytorna är på Xperian.

       • Emil Oskarsson

        Javisst har de det men nämnde inte dem :D

       • Emil Oskarsson

        Lider med dig som läser artiklar på Phonearena, allt annat än Samsung är skit för dem vilket är en stor fet lögn liksom alla dina argument :) Tyvärr Vidde men en madrasserna cell kanske vore något för dig? <3

       • Honda Keisuke

        Ah alright, sånt som händer när man inte håller med ibland ;P

       • Emil Oskarsson

        Tycker Oavsett är en riktigt kompetent person som har sina egna åsikter och oftast en bra förklaring till dem. Han/hon är dessutom inte ett troll som Vidde är :p

       • Andreas Larsson

        Lägre upplösning på vad?

       • KalleKn

        Vad skulle göra dom snyggare då?

       • Roco

        Ja sant, men jag orkar inte tjafsa…bättre att lämna walk-over då :)

       • Bobby

        Har Z2 verkligen fortfarande bra batteritid med marshmallow? Trodde bytet till Doze skulle försämra den där också.

       • Fraz

        Wow, var hittade du den till det priset?

       • Razken

        Det är inte det det handlar om. Som jag sa – de är redan snygga, men de kunde pröva sig på ett annat utseende utan dedär enorma döytorna på ovan och undersidan, utnyttja skärmen mer effektivt eftersom de saknar hemknapp och ge kameran en annan plats på baksidan. Förstår du vad jag menar? Har man sett en Xperia så har man sett nästan alla. Omväxling förnöjer. Se på vad Samsung gjorde, de tog sin S serie till en helt annan nivå iom S6 och förbättrade det ytterligare med S7an med ipklassning och återinförde extSD stöd.

       • nickewi

        Detta är ju sjukt frustrerande läsning rent av.. Dom försöker sälja en medioker telefon för premium pris, hade dom haft starkt varumärke så hade de ju kanske gått men nu har dom ju inte de i mobilvärlden. Enligt mig va z3 den sista Sony telefonen som va värd att köpa, den va faktiskt bra!
        Nä alltså dom måste ju skärpa sig för detta va ju verkligen första spadtaget till graven! Så synd för ja hade sån hatkärlek till Sony! Z3 va grym förutom glasbaksida! Korten man kunde ta med lite mixtrade va helt galna..

        Suck..

       • Perkele

        Jasså jaha, man ska gnälla fast man inte har nåt problem då eller? Har haft dom flesta Sonymobiler och aldrig haft nå problem

       • Victor

        glöm inte att Z2 var ett flaggskepp, X är deras mellanmodell. vänta på X performance.

       • Victor

        döytorna beror dock på frammåtriktade högtalare. vilket väger upp för utseendet.

       • Victor

        man ska dock inte stirra sig blind på specs, Xperia X har visat sig vara snabbare än t ex S7 på flera punkter. Sony är en bland de bästa på att optimera sin mjukvara.

       • Tobias Hedlund

        Det handlar om att få tillgång till ett fullständigt manuellt läge med tillgång till slutarhastighet med mera. Bättre bildkvalitet och bättre bildbehandling som inte förstår detaljer, bättre brusreducering och mörker fotografering.
        Sen gör bildkvaliteten bra i den upplösning som kameran marknadsförs som, med andra ord i 20/23MP. Supersamplingen fungerar inte så bra som Sony påstår, visst det är bra för dom som vill spara på utrymme.
        Video kvaliteten måste även bli bättre.. Kort och gott, Sony ligger efter andra OEM´s gällande kamera och video och bildkvalitet..

       • Victor

        har note 3 högtalare i fram? annars kan man knappt jämföra detta…

       • Oavsett

        Mellanmodell för dryga 5000:- Det är ju fan inte klokt.

       • Oavsett

        Ska du spela spel så har dock Xperia X ingenting att sätta emot. Inte vad gäller 4K heller.

       • David

        Hur ouppmärksam behöver man vara för att inte kunna skilja plast från metall?
        Vitt är svart och orange is the new black? Geez…

       • HoG

        Emil har köpt fel. Xperia Z5 får du just nu med en actioncam för runt 5000kr Stackarn :-)

       • Honda Keisuke

        Z2 var är enligt mig fortfarande är den bästa xperian, jag använder dagligen. Och då har jag hur många mobiltelefoner som helst också att välja mellan, Z2 är grymt bra. Denna modell X borde kostat runt 3000:-, inte mer.

       • Honda Keisuke

        Z2 har bra batteritid. :)

       • Honda Keisuke

        Lugna ner nu…

       • Razken

        Nja… hade en Z2 ett kort tag. Riktigt pissigt och platt ljud i den luren. Man kunde lika gärna satt en ordentlig i underkant istället och minskat på döytan.

       • Oavsett

        Jag har aldrig skrivit att andra Androidmobiler är skit, möjligtvis att jag skrivit att de är på tok för dyra i förhållande till prestanda.

        Jag är kritisk mot saker som inte är bra även på mobiler jag äger. Självklart tycker jag att de flesta mobiler som jag äger är bra, annars skulle jag ju inte köpt dem.

        Jag klagade ofta på batteritiden på min LG G3, det skrev jag många gånger. Jag har klagat på kameran på min ulefone Power många gånger. Min Blackview BV5000 har jag sågat rejält och så vidare.

        Jag kritiserar saker som jag inte tycker är bra och jag skriver bra saker om det jag tycker är bra. Lev med det.

       • Emil Oskarsson

        Telia, valde att köpa mobilen direkt med samma abonnemang jag redan hade. 5280kr fick jag ge då samt 50 kr mindre i månaden för abonnemanget eftersom de hade sänkt priset på det :)

       • Perkele

        Vad vet du om bildkvaliteten på min Z5a? Inte testat X än, ser ut som den har problem men åtgärdas med uppdatering. Men man gnäller inte på grejer som funkar

       • KalleKn

        Dom bytte material i övrigt är det ingen större skillnad i designen och imho så är det materialvalet sämre. S5an hade redan IPklassning och µSD samt utbytbart batteri och tex IR.

       • Tobias Hedlund

        Vad vet jag om bildkvaliteten på din Z5? Jag kanske har samma mobil och alla Z5or har samma bildkvalitet så vida jag vet. Annars vore det ett tjänstefel av Sony. Det finns många bättringsområden gällande kameran på Z5 och X serien och dom punkterna jag nämnde ovan är några av dom + att ta bort shutterlaget som finns så det slipper bli delay och man missar ögonblick och och en massa suddiga bilder!

       • Fraz

        Hade lätt valt X performance över Z5 alla gånger. Nu är jag dock snarare mer intresserad av en X compact, men 5280:- är grymt bra pris.

       • Fraz

        Nästan så att man blir frestad att skapa sig ett konto.. Dock så har de drygaste trollen oftast inga konton själv så man kan inte blockera dem ändå.

       • Dag

        Men den är inte i Sverige, så ”obefintlig service i Sverige” stämmer fortfarande fint.

       • Oggy

        Men det är olika mycket ledigt beroende på var och när du köper den, hur ska de veta hur mycket ledigt där finns i förväg?

        Köper du med Telia-bloat så har du en minnesmängd, två veckor senare kommer en uppdatering som tar upp mer/mindre minne etc.

       • Bobby

        Ok, men är den lika bra som innan M? :)

       • Bobby

        Men Z3 var ju deras flaggskepp, detta är mellansegmentet..

       • Oavsett

        Nej, det anser jag inte. De har service som gäller i Sverige.

        De har inte service som utförs i Sverige, men de har service som gäller och fungerar i Sverige.

       • Oavsett

        Nej, det anser jag inte. De har service som gäller i Sverige.

        De har inte service som utförs i Sverige, men de har service som gäller och fungerar i Sverige.

       • nickewi

        Prissättningen säger ju annat..

       • Roco

        Nej, men vad har det med kanterna att göra? Har du högtalare på sidorna på din mobil?

       • Rickard Olsson

        Det är när den säljs, något annat kan de ju förstås inte ange. Och det är Sonys originalinstallation som de får utgå ifrån, så klart. Lägger någon annan till något får de väl själva se till att skylta korrekt med det om det är några större mängder.

        I slutändan är det jag som konsument som ska få rätt information om varan jag köper. Det torde vara lågstadiematematik för tillverkare och återförsäljare att ge oss ett hum om vad vi får.

       • HoG

        Som jag skrev så är det Z5’an just nu säljs med actioncam. Med bindning hos en operatör får du X Performance för 5000kr så…

       • Honda Keisuke

        Nej tyvärr, Kitkat har varit överlägsen. Men både lollipop och android M har en bra batteritid tycker jag. :)

       • Nattvaktarstat

        Få tillverkare gör mig så frustrerad som Sony. De kunde tillhört eliten om de hade styrt upp sin business för ett par år sedan. De hade mycket bra på gång med sina mobilkameror, stora batterier och vattentäta modeller. Sony-telefonerna kändes också gedigna och var också det för det mesta. Dessutom hade de ett relativt rent UI och inte Samsung-mängder av bloat. På senare år har de dessvärre helt stannat i utvecklingen och innovationer som fingeravtrycksläsare och OLED-paneler lyser fortfarande med sin frånvaro i majoriteten av Sonys produkter. Något som borde vara givet varje tillverkare är också att bestämma sig vilket segment man vill tillhöra. Få tillverkare kan bemästra alla segment och Sony borde definitivt positionerat sig i den övre halvan. Nu verkar de däremot vara inställda på att mjölka ur det sista ur sitt varumärke med att släppa mängder av dyra, mediokra lurar utan finesser. Vila i frid, Sony.

       • Perkele

        Du har inte tänkt på att det är du som är oduglig?

       • Tobias Hedlund

        Öhm, ta och bete dig som en vuxen! Fotokunskaper besitter jag så det räcker. Ska du börja hålla på att dumförklara så kan du skriva vidare åt någon annan eller så tar du kritiken för vad den är!

       • Perkele

        Handla ju om att alla skulle klaga hos Sony eller vad du skrev, tycker du ska klaga på dina egna tillverkare som inte lyckades tillverka dig så du klarar av en mobilkamera

       • Tobias Hedlund

        Jösses, väx upp!

       • Bobby

        Känns fortfarande som ett steg tillbaka att gå från superbra till bra.. Nåväl, får hoppas att Google utökar Doze-mode så att det blir mer som Stamina.

       • Fraz

        Fingeravtrycksläsare har de ju på alla Z5 lurar (utom de som säljs i USA av nån anledning). 2/3 av X-lurarna har det ju också.

        OLED antar jag att de kommer undvika tills JDI börjar producera dem. Samsungs OLED paneler är megadyra om man ska ha högre än 1080p (vilket man måste med Samsung för att det ska se schysst ut).

       • Oavsett

        Jag var och pillade på en Xperia X idag i en Tele2 butik och jag var negativt överraskad måste jag säga. Den kändes väldigt billig och plastig.

        Min enkla och billiga ulefone Power kändes mycket mer premium vid en jämförelse.

        Jag är förvånad att Sony släpper sånt här till den summan.

       • Oavsett

        Även mobil.se sågar kameran i X rejält..

       • MrLonghair

        Jag minns inte om jag lyckats få min Huawei P9 varm alls, vid den första svinlånga sessionen av spelande kändes det en fjärt av värme mot nederplan, besviken på att Sony missar värmeproblem igen. Pallar inte dess gräsliga bilder vid 100% på dess foton medans med P9 delar jag med mig 100% crops.. och sedan priset för den där prestandan och dess features?! Glad jag valde P9..

       • Är inne på min andra X nu, efter byte i tron om att den första var trasig. Men så verkar det inte vara, ersättningstelefonen beter sig likadant som den första. Märkligt svajande prestanda, ibland pigg, ibland seg som sirap av till synes helt vanliga sysslor. Fingersensorn kan få för sig att sluta fungera genom att hälsa något i stil med ”hårdvara för fingeridentifikation saknas”. Lösningen är att släcka och tända skärmen och hoppas på det bästa. Men det allra största problemet med Xperia X är digitizern. Det är något struligt med den, antingen hårdvaru- eller mjukvarubugg. Den fångar inte klick ordentligt, och fryser ibland till och tappar input. Det gör den stört omöjlig att skriva på ordentligt. Har testat med fyra olika tangentbord med samma resultat. Det är också tydligt när man scrollar på hemsidor, då den ibland helt glömmer att man scrollar, och tolkar rörelsen som ett klick. Har man då otur så befinner man sig över något klickbart, och far sedan iväg. Otroligt enerverande.

        Jag är ju iPhone-användare sedan många år och ville ge Android en ärlig chans, men det känns som Xperia X sätter käppar i hjulet för mig att få en ärlig och sann uppfattning om var Android befinner sig idag. Jag får leta vidare.

       Lediga jobb inom data / IT Företag
       Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
       Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
       Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
       Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
       Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
       Se fler jobb

       Aktuellt

       Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       8.4

       Test av Huawei Honor 9

       0

       Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       4. Minitest av Google Pixel 2
       5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
       6. Hands on med OnePlus 5T

       Mest läst

       1. Hands on med OnePlus 5T
       2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
       6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons