Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia XZ

Postat:
22:28 - 2016-11-27
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sedan Sony Mobile introducerade Z-serien för snart fyra år sedan har designspråket i stora drag förblivit oförändrat. Xperia Z5-serien bjöd förvisso på nyheter som frostat glas samt spegelblanka ytor, och i den efterföljande X-serien som lanserades i början av året var glaset på bakstycket borta, men formspråket har alltjämt varit detsamma.

Xperia XZ som Sony beskriver som sin nya kronjuvel är tillsammans med den lite enklare följeslagaren X Compact de första telefonerna från den japanska tillverkaren i nära tid som genomgått en lite större förändring än tidigare generationer.

Telefonerna har fått en rundare mer greppvänlig utformning som gör dem bekvämare att hantera. Bakstycket på XZ står också ut med en plastlist i foten och ett bakstycke av en ny typ av aluminiumlegering som Sony kallar Alkaleido-metall.

I den här recensionen kommer vi ställa Xperia XZ inför en rad hårda prövningar för att avgöra hur enheten står sig i den tuffa konkurrensen som råder bland topptelefoner. I såväl syntetiska prestandamätningar som av en tung verkliga världen-baserad testfas utvärderar vi hur Sonys senaste topptelefon står sig mot rivalerna.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia XZ
ReleasedatumHösten 2016
Processor2,1GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 820 64-bit
GrafikkretsAdreno 530
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~70,9% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera13MP
Vikt161g
Höjd, bredd, djup146 x 72 x 8,1mm
Batteri2900mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid17 / 610 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 9
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Sony Xperia XZ på Androidenheter.se

Sony har försett XZ med en LCD/IPS-panel av Sonys TriLuminous-typ som mäter 5,2″ med en upplösning på 1 920 x 1080 pixlar, även kallat FullHD och 1080p. Upplösningen i relation till skärmstorleken ger en pixeldensitet om 424 PPI. För första gången har Sony redogjort för att man använder Gorilla Glass som skyddande skärmglas, men specificerar inte vilken version det handlar om.

Vid tillfället för recensionen skickar Sony med Android Marshmallow 6.0.1 tillsammans med den senaste versionen av det egenutvecklade UX-gränssnittet. En uppdatering till Android 7.0/Nougat är på väg men har i skrivande stund ej nått fram till vårt testexemplar.

Under skalet finner vi det snabba Qualcomm-chippet från i våras, Snapdragon 820. Qualcomm har sedan dess släppt ett aningen snabbare och strömsnålare chipp kallat Snapdragon 821, men Sony har alltså nöjt sig med Snapdragon 820. För grafikprestandan svarar ARM:s grafikkrets Adreno 530, och vi finner vidare 3 GB RAM (LPDDR4) och antingen 32 eller 64 GB internt lagringsutrymme. Vårt testexemplar är 32 GB-versionen.

Huvudkameran är på 23 megapixlar på en 1/2.3 tum stor sensor. Linsen har ett bländarvärde om f/2.0 och vi finner vidare finesser som elektronisk bildstabilisering, HDR-stöd, fasdetekterande autofokus och en dubbel LED-blixt. Den sekundära kameran är på 13 megapixlar på en 1/3 tum stor sensor och med en lins med ett bländarvärde på f/2.0.

Xperia XZ har utrustats med dubbla frontriktade stereohögtalare och säljs i Sverige med plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort på upp till 256 GB. Färgvalen är tre till antalet, Skogsblå, mineralsvart och platinum (silver) och telefonen kostar i skrivande stund från cirka 5 990 kronor.

I kartongen

sony_xperia_xz-1-21

Sony Xperia XZ levereras i en klarvit kartong av ganska hög klass. På ovansidan finner vi ”XPERIA” i ett slags holografiskt kromat tryck, och på den vita bakgrunden skymtar vi ett X som täcker hela kartongens höjd, i en aning annorlunda vitnyans än kartongen i övrigt.

Då locket lyfts av finner vi en mycket färgglad inre kartong, inuti vilken telefonen i sig återfinns i ett fack för sig högst upp. Telefonen är inslagen i skyddsplast. Då telefonen avlägsnas ser vi att den lyxiga yttre kartongen har förbytts i en ganska lågkvalitativ tunn papp, som dock gör det den skall – skydda telefonen och separera de olika tillbehören.

Under telefonen finner vi en mindre kartong vilken innehåller manual och garantiinformation. Vi finner vidare en svart laddare på 5V och 2A, en svart USB-kabel på dryga metern och ett svart in ear-headset. Numera är det ovanligt att tillverkarna skickar med hörlurar, så detta var en trevlig bonus även om kvaliteten inte är av premiumklass.

Punktlista över kartongens innehåll:

 • Sony Xperia XZ (F8331, Skogsblå färg, 32 GB)
 • Laddadapter (Svart, 5V 2A)
 • USB-kabel (Svart, cirka 1 meter, USB Typ C)
 • Hörlurar (Svart, trådburet, in ear-typ, med svarsknapp)
 • Diverse dokumentation

Vi kan i vanlig ordning inte garantera att just era exemplar innehåller exakt samma saker som vår kartong, vilket är ett utvärderingsexemplar som Sony skickar ut till media. Är kartongens innehåll av stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

sony_xperia_xz-1-2

Till det yttre är Xperia XZ mycket lik tidigare Xperia-telefoner, även om långsidorna i XZ har fått en omarbetad mer cylindrisk form. Faktum är att trots de omarbetade långsidorna så har vi sett mer eller mindre samma grunddesign sedan 2012, och det börjar kännas lite tröttsamt.

Förstå oss rätt nu: Sony bygger snygga telefoner, men vi önskar oss verkligen att Sony förr eller senare ger oss en helt ny design och inte bara mindre variationer på samma grundform. Vi vet att Sony kan designa fantastiskt läckra enheter, och vi tycker att det är hög tid för något nytt.

Oavsett vad man tycker om designen så kan vi konstatera att XZ är välbyggd och väl ihopsatt, med finfin passform och minimala skarvar. Telefonen är dock inte lika vridstyv som många rivaler, och det tycker vi är lite tråkigt. I en tidsera då allt fler tillverkare bygger telefoner med en metallram (inklusive fjolårets Sony-flaggskepp Xperia Z5/Z5 Premuim) har Sony istället valt att gå åt rakt motsatt håll: XZ har fått en plastram.

Vi är inte helt nöjda med det här valet, men vi kan inte ens för en sekund förneka att Sony materialvalet till trots har skapat en telefon som utstrålar en hel del klass. Därtill har formgivningen, med mjukt cylindriska och handergonomiska långsidor och ett aningen större djup än vad som är brukligt bland flaggskepp numera (XZ är 8,1 millimeter tjock), tagit ett kliv framåt.

XZ ligger bättre i handen än i princip alla tidigare generationers Xperia-telefoner. Problemet är bara att den i handen inte känns riktigt lika premium som rivalerna.

Knapparna – vilka alla är placerade på telefonens högra långsida – håller med undantag av kameraknappen bra kvalitet. Strömknappen är som alltid försänkt i ramen på telefonens högra långsida och bjuder på en bra klickkänsla. Volymknappen sitter lite avigt till nedanför strömknappen och hart även den ett tydligt klick men kanske aningen för lågt motstånd. Med högerhandsgrepp är det i princip omöjligt att nå volymknappen utan fingerakrobatik på proffsnivå.

Allra längst ned på samma långsida finner vi en kameraknapp – en sällsynt lyx dessa dagar – men knappen känns ganska sladdrig och mjuk. Kameraknappen har därtill två lägen, ett första läge för fokusering och ett andra läge för att taga bilden. En dedikerad kameraknapp är även om knappen är för mjuk och sladdrig för vår smak ett välkommet tillskott som ytterst få konkurrenter bjuder på.

Telefonens baksida består av ett stycke Alkaleido-metall som med hög passform och lätt rundade kanter möter den mjukt rundade plastramen. Vårt testexemplar är ”skogsblå”, en dovt mörkblå färg som verkligen är supersnygg i våra ögon. Och människor i vår närhet håller med: nästan alla blir förtjusta i färgen och önskade att deras favorittillverkare (i regel Samsung och Apple) erbjöd något liknande.

Längst ned på telefonens baksida ser vi en mindre yta som inte täcks av metallbakstycket utan som istället ät täckt av plast, i samma färg. Vi vet inte riktigt varför Sony har valt den här lösningen, men en inte alltför vågad gissning är att ”plasthakan” är till för att ge de interna antennerna bättre mottagningsmöjligheter. Metallbakstycke och interna antenner är inte alltid en helt lyckad kombination.

På framsidan finner vi två frontriktade stereohögtalare, centrerade ovan respektive nedan skärmen. Till vänster om den övre högtalaren återfinns den frontriktade selfiekameran och till höger om högtalaren ser vi en öppning för närhetssensor och ljussensor. På telefonens vänstra långsida, i överkant, finner vi den Sony-typiska luckan bakom vilken den kombinerade SIM- och microSD-släden döljer sig.

I huvudänden finner vi i vänsterkant 3,5mm-porten för anslutning av exempelvis hörlurar och längre ut till höger finner vi en perforering för den sekundära mikrofonen. Anslutning för laddning eller till en dator sker via en USB 2.0 Typ C-port centrerad i fotänden, och strax till vänster om denne finner vi den primära samtalsmikrofonen. Sensoruppsättningen består av accelerometer, gyro, närhetssensor, ljussensor, barometer, kompass och en färgspektrumsensor.

Vi finner Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 A2DP, aptX LE, NFC och positionering i form av GPS och GLONASS. Stödet för svensk 2G- och 3G är komplett och vi finner vidare LTE-band 1 (2100), 2 (1900), 3 (1800), 4 (1700/2100), 5 (850), 7 (2600), 8 (900), 12 (700), 13 (700), 17 (700), 19 (800), 20 (800), 26 (850), 28 (700), 29 (700), 32 (1500), 38 (2600), 39 (1900), 40 (2300) och 41 (2500) – det vill säga ett för den svenska marknaden mycket bred kompatibilitet.

Sony anger att yttermåtten är 146 x 72 x 8,1 millimeter (H x B x D) samt att vikten är 161 gram. Vårt skjutmått bekräftar måtten men vår våg antyder att telefonen faktiskt är några gram tyngre än den officiella vikten: 164 gram. Oavsett om Sony eller vår våg har rätt så är detta en ganska hög vikt för en telefon med en relativt liten 5,2-tumsskärm och ett batteri på ”bara” 2 900 mAh.

En mycket trevlig bonus är vatten- och dammresistens i form av IP68-klassificering, även om Sony precis som Apple och dess iPhone 7-duo är tydliga med att telefonen på intet vis är avsedd att att doppas i vatten bara för att den är klassificerad för att kunna utstå detta.

Fingeravtrycksläsaren

sony_xperia_xz-1-20

 

Sony har valt att gå sin egen väg angående placeringen av fingeravtrycksläsaren. Den sitter varken under skärmen eller under kameran på bakstycket, utan i strömknappen i mitten av högersidan.

Smaken är delad men vi föredrar en bakre placering då pekfingret redan ligger naturligt rätt när telefonen plockas upp. Angående att ha läsaren under skärmen eller på sidan som i Xperia X Compact och syskonet XZ är det nästan dött lopp i vår mening.

I båda fallen behöver du flytta tummen från läsaren till skärmen och avståndet är ungefär lika långt. Sonys läsare är i vilket fall snabb och precis. Du behöver dock trycka ned knappen för att låsa upp enheten – det räcker inte med att vila tummen på den.

Vi testade att låsa upp enheterna ett 30-tal gånger på raken utan att skannern misslyckades en enda gång. Det är en lyckad implementering.

Ljud- och samtalskvalitet

x-compact-ui-3x-compact-ui-4

Bland alla moderna funktioner kan det vara lätt att glömma bort att en mobiltelefon faktiskt också är en telefon som det går att ringa med. Xperia XZ levererar lyckligtvis god samtalskvalitet, likt de allra flesta smartphones idag. Modellen stödjer LTE kategori nio, med en maxhastighet om 450 Mbit/s ned och 50 Mbit/s upp.

På ljudfronten erbjuder XZ finesser som DSEE HX, LDAC, digital brusreducering, samt stöd för högupplöst ljud (LPCM, FLAC, ALAC, DSD). DSEE HX är tänkt att förbättra kvaliteten för komprimerade ljudfiler så de ”nästan” får högupplöst ljudkvalitet. Funktionen fungerar endast vid lyssning med hörlurar.

x-compact-ui-5

En annan funktion kallad ClearAudio+ optimerar automatiskt ljudinställningarna och det finns även inbyggd ljudnormalisering som jämnar ut volymskillnader. Användare har bland annat även tillgång till en inbyggd equalizer.

För audiofiler som prioriterar ljudkvalitet kan det vara idé att lyssna med hörlurar i butik innan köp. Med våra öron och favorithörlurar har XZ erbjudit god ljudkvalitet vid musiklyssning. Högtalarna är för övrigt av stereotyp och framåtriktade, en bonus, men de är samtidigt ganska svaga rent volymmässigt.

Mjukvaran

sony-ux-1sony-ux-3

Sonys mjukvara har varit ett kärt återseende. Tillverkaren har inte krånglat till det för sig och Androids grundfunktionalitet och design är intakt och oförstörd, samtidigt som tillverkaren har satt en viss personlig prägel på gränssnittet.

Inslag som aviseringsmenyn, snabbinställningarna, multikörningsmenyn och delningsmenyn ser ut och fungerar som på en Nexus-telefon med en ren version av Android 6.0.

sony-ux-2sony-ux-4

Mjukvaran baseras för övrigt specifikt på Android 6.0.1 Marshmallow men en uppdatering till Android 7.0 är planerad. Xperia XZ har i skrivande stund juni månads säkerhetsuppdatering från Google, så enheten ligger på efterkälken där. Vi vet dock att november månads säkerhetsuppdatering är på gång, även om vi inte fått den än.

sony-ux-5sony-ux-11
Gränssnittet får därtill minuspoäng för bloatware som inte går att avinstallera, bara att inaktivera. Det omfattar bland annat Facebook, Spotify och AVG Protection. Sony skickar även med ovanligt många egna appar och tjänster vilka inte alltid är önskvärda.

Avslutningsvis saknar vi ett nattläge (ett blåljusfilter), något som bör vara standard i alla smartphones idag. Oavsett om det förbättrar sömnen eller inte gör blåljusfilter att skärmar blir betydligt behagligare att titta på i dunkla eller helt mörka rum.

Kameran

sony_xperia_xz-1-28

Kameran bygger på Sonys egna kamerasensor IMX300 ur Exmor RS-familjen, och bjuder i ZX på en maxupplösning på hela 23 megapixlar. Sensorstorleken är 1/2,3 tum och pixelstorleken är 1,1 mikrometer. Linsen har ett bländarvärde på f/2.0 (motsvarande 24mm). För att hjälpa till vid dåliga ljusförhållanden har huvudkameran fått en dubbel tvåtons-LED-blixt. Fasdetekterande autofokus hjälper till med fokusering av rörliga objekt.

Sony kör alltså vidare med ett högt antal megapixlar i en era då allt fler tillverkare går åt rakt motsatt håll. Det höga megapixelantalet på en yta som är lika liten som konkurrenternas resulterar i att sensorpixlarna är på låga 1,1 mikrometer. Detta innebär en hälften så stor yta per pixel och därmed en i teorin blott hälften så stor ljusupptagningsförmåga som exempelvis kameran i Google Pixel bjuder på.

Allt fler konkurrerande tillverkare har de senaste åren gått åt rakt motsatt håll för sina toppmodeller: färre megapixlar, men större sensorpixlar för en bättre ljusupptagningsförmåga i dunkla eller dåliga ljusförhållanden. Exempel på detta är LG Nexus 5X, Huawei Nexus 6P, Google Pixel och Pixel XL, Samsungs S7-duo samt Apples Iphone 7 och 7 Plus.

Frontkameran, ibland kallad selfiekameran, är på 13 megapixlar på en 1/3 tum stor sensor och har en lins med en bländare på f/2.0 och bjuder på HDR-foto, vilket är en relativt ovanlig bonus för frontkameror.

Exempelbilder
Vi har i princip kopierat vår kameraanalys mellan den här recensionen och Xperia Z Compact-recensionen, då dessa tu modeller på pappret har identiska kameror, vilket även visar sig vara fallet då vi analyserar bilder tagna med respektive modell.

Sony Xperia ZX/X Compact till vänster, Huawei Nexus 6P till höger


Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något som vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-prestanda.

Vi har som så många gånger förr valt att ställa telefonen vi recenserar mot den utmärkta kameran i fjolårstelefonen Huawei Nexus 6P. Vi vet att Nexus 6P presterar utmärkt i en rad olika scenarion och förhållanden, inte minst i svåra kontrastförhållanden och i dunkla förhållanden, och utgör därmed en utmärkt referenskamera.

I de två första bildparen har vi fotograferat i halvdunkla förhållanden under sen eftermiddag i skymningstid. Sony Xperia XZ gör ett skapligt jobb med att hålla bruset nere och skärpan uppe, men uppvisar samtidigt lite problem med att rendera livliga och realistiska färger. Färgåtergivningen är lite blek, inte minst ställd mot Nexus 6P. Lätta tendenser till överexponering i den gråblå himlen. Vi ser därtill prov på en hel del linsoskärpa ut mot bildens höger- och vänstersida samt lite mer fish eye-förvrängning än vi hade önskat. Segern i båda bilderna till Nexus 6P.

I det tredje bildparet, på den röda cykeln, tar XZ en riktigt bra bild som faktiskt knäpper Nexus 6P på nästan vad gäller skärpan, och till skillnad från de två föregående bildparen är därtill färgåtergivningen riktigt skaplig. Minuspoäng för kraftig överexponering i de ljusa partierna i skyltfönstret i bakgrunden. Mer linsoskärpa och förvrängning i Xperia XZ-bildens ytterkanter. Den goda skärpan och färgåtergivningen kompenserar för överexponeringen och linsoskärpan och resulterar i en oavgjord rond.

I det fjärde bildparet presterar ZX riktigt illa och lyckas inte alls med skärpan, och vi ser mer exempel på den påtagliga linsoskärpan utmed bildens kanter. Linsoskärpan och förvrängningen är ett återkommande problem i princip alla bilder tagna med ZX, något som alltså leder till minuspoäng i bild efter bild. Ronden till Nexus 6P.

I det femte bildparet på den lilla tjärnen lyckas ZX bättre än i ovanstående bild. Skärpan är bra i bildens mittpunkt, men återigen ser vi problem med överexponering i svåra ljusförhållanden med stora kontraster. Färgåtergivningen är bra, men lite för mycket åt det gröna hållet. Trots en skapligt bra bild, med undantag av den dåliga skärpan och förvrängningen i ytterkanter, så går segern ändå till Nexus 6P som helt enkelt är ännu bättre på punkt efter punkt.

I närbilden på trädstammens bark levererar ZX en bättre skärpa och en bättre färgåtergivning än Nexus 6P. Åtminstone är skärpan bättre i bildens mittpunkt; ut mot kanterna är skärpan som förväntat dålig och Nexus 6P är här klart bättre. Trots linsoskärpan vinner ZX ronden.

I bilden på blomman med vita blad, prästkragen, ser vi prov på en på flera sätt tämligen misslyckad bild från Xperia ZXs sida. Skärpan är rent dålig, trots att vi med pekfokus manuellt lade fokus mitt på den gula mittpunkten i den högra av de två blommorna, och därtill är överexponeringen så kraftig att alla detaljer i de vita bladen försvinner i en helvit soppa. Därtill är det som vanligt en hel del linsoskärpa och förvrängning i ytterkanterna. Nexus 6P gör här ett bättre jobb på alla sätt och vis. och vinner därför ronden enkelt.

I bilden på det rostiga röret med vatten forsande har vi gett kamerorna en ganska svår uppgift, då vi dels utsätter kameramjukvaran för svåra ljuskontraster (det mörka röret mot en tämligen ljus himmel) och dels med manuell pekfokus lade fokuspunkten på det ur röret forsande vattnet. Xperia ZX lyckas med fokuspunkten i den här bilden mycket väl, näst intill perfekt, medan Nexus 6P inte alls lyckas med att lägga skärpan där vi vill ha den. Däremot lyckas ZX som väntat betydligt sämre med exponeringen och den ljust molniga himlen försvinner till stora delar i en nästan helvit soppa. Pluspoäng för skärpa och färgåtergivning, minuspoäng för överexponering och, som vanligt, linsoskärpa ut mot kanterna. Oavgjord rond.

I bilden på hästen ser vi mer av vad vi efter att detaljstuderat en rad bilder har kommit att förvänta oss av ZX. Bra skärpa i bildens mittpunkt och en bra och ganska realistisk färgåtergivning kombineras med tendenser till överexponering (se himlen) och linsoskärpa utmed bildens alla kanter. Dött lopp vad gäller färgåtergivning och skärpa i bildens center, men enkel seger för Nexus 6P vad gäller exponering och skärpa utmed kanterna. Ronden till Nexus 6P.

I det sista bildparet, på glasstruten, lyckas ZX bra med färgåtergivningen, bättre än Nexus 6P som producerar lite för mörka och dystra färger, kanske främst på våffelstruten. Däremot lämnar skärpan, som manuellt lades mitt på den blekgula glassen, en del att önska i bilden tagen med ZX. Som vanligt ser vi vissa problem med överexponering vad gäller den ljusa himlen, vilket Nexus 6P sin vana trogen hanterar bättre. Sista ronden till Nexus 6P.

Den som har räknat ronder insåg nog snabbt vilket håll detta lutade åt. Kameran i ZX är ingalunda dålig, men mot Nexus 6P räcker det inte till på långa vägar. Vi är bedrövade över problemen linsoskärpan och förvrängningen utmed bildernas högra och vänstra kortsidor, som i vissa bilder blir mycket påtaglig men som i alla bilder är närvarande.

Den här typen av linsproblem kan inte lösas via inställningar i kameramjukvaran eller genom en mjukvaruuppdatering och man måste således köpa telefonen fullt medveten om problemen. Är det ett problem som har betydelse för just dig? Det kan bara du svara på, men var väl medveten om att problemet de facto existerar innan ett eventuellt köp.

Buggar och problem

Xperia XZ har under testperioden varit föredömligt stabil och problemfri. Värmeproblemen från tidigare Sony-telefoner tycks vara som bortblåst, och inte heller har vi noterat några problem med periodvis ”lagg” – med ett undantag: vid installation och avinstallation av större appar och spel kan telefonens annars så mjuka gränssnitt och utmärkta prestanda upplevas som lite hackigt, med mikrofrysningar.

Vi misstänker att ovanstående mikrofrysningar beror på det interna lagringsminnet som med en slumpvis läs- och skrivprestanda på 42 respektive 14 MB/s inte riktigt är lika snabbt som många konkurrenter och därmed blir en slags flaskhals vid lagringsminnesintensiva tillämpningar.

Batteritiden

 

Batteritiden har under vår testfas varit hygglig men inte fantastisk. Att klara en hel dag är i regel inga större problem, såvida vi inte har en osedvanligt ”tung” dag av telefonanvändande. Marginalen är dock tämligen liten, vilket alltid resulterar i en viss oro mot slutet av dagen. Sällan har vi mer än 15 eller 20 % batteri kvar vid dagens slut, vilket inte känns som en betryggande marginal.

PCMark Work Life 2.0 battery test

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZ 2900mAh
364Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
OnePlus 2 3300mAh
304Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

I vårt batteritest här ovan, Futuremarks PCMark 2.0 Work Battery Life, mäter vi upp ett resultat som ganska väl avspeglar våra erfarenheter vid ett faktiskt dagligt användande: med en tid på 364 minuter placerar sig Xperia XZ ungefär mitt i vår tabell, bättre än exempelvis Huawei Nexus 6P, Samsung Galaxy S6 och syskonet Xperia X Performance, men sämre än syskonen Xperia X och X Compact samt Googles Pixel-par.

Den medföljande laddaren är dessvärre, och tyvärr i vanlig ordning med Sony, inte av snabbladdningstyp. Sony säljer för all del en snabbladdare men den i kartongen medföljande laddaren är på låga 5V och 1,5A, vilket innebär att laddning av XZ är en ytterst utdragen process. Att ladda från tomt till fullt tar strax över tre timmar. Inte acceptabelt för en telefon som marknadsförs som en ”kronjuvel” och har en prislapp på sex tusenlappar.

Den långsamma laddaren till trots ger vi Xperia XZ nätt och jämnt godkänt i batterikapitlet, men inte mer.

Spel, prestanda och grafer

Spelprestandan, och prestandan rent allmänt i gränssnitt och i appar, är tack vare det numera mycket välbeprövade chippet Snapdragon 820 med grafikkretsen Adreno 530, och på grund av att XZ har en skärm med en upplösning på ”bara” 1 080 x 1 920 pixlar, mycket hög. Alla spel vi har testat har flutit precis så bra som vi förväntar oss av en telefon i den här prisklassen.

Även om vi i en och annan graf här nedan ser ett småsvagt resultat är det vår genomgående uppfattning att XZ är mycket snabb och kraftfull, helt i paritet med de allra bästa. Vi låter prestandagraferna här nedan tala för sig själv.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3T 6GB
5741MB
OnePlus 3 6GB
5741MB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5720MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
Google Pixel 4GB
3757MB
Google Pixel XL 4GB
3756MB
ZTE Axon 7 4GB
3736MB
LG V10 4GB
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2841MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia X Compact 3GB
2829MB
Sony Xperia Z3 Plus 3GB
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4 3GB
2805MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Sony Xperia Z5 3GB
2792MB
Huawei P8 3GB
2792MB
Huawei Honor 7 3GB
2792MB
Huawei Mate S 3GB
2791MB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2782MB
Sony Xperia XZ 3GB
2775MB
LG G4 3GB
2770MB
Sony Xperia Z3 3GB
2748MB
HTC One M9 3GB
2727MB
Huawei Nexus 6P 3GB
2702MB
Samsung Galaxy S6 3GB
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1877MB
Samsung Galaxy S5 2GB
1856MB
LG Nexus 5 2GB
1855MB
LG G2 2GB
1853MB
HTC One M8 2GB
1827MB
LG Nexus 5X 2GB
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1807MB
Samsung Galaxy Note 2 2GB
1791MB
Sony Xperia Z3 compact 2GB
1732MB
Moto G 3 1GB
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Geekbench 4 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Huawei Mate 9 Pro Kirin 960
6374p
Apple iPhone 7 A10
5489p
Galaxy Note 7 E8890
5388p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
5289p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955
5210p
Galaxy S6 E7420
4342p
OnePlus 3T S821
4331p
Galaxy S6 Edge+ E7420
4300p
Google Pixel XL s821
4297p
Google Pixel s821
4215p
OnePlus 3 S820
4210p
ZTE Axon 7 s820
4201p
Apple iPhone 6s A9
4101p
Sony Xperia XZ s820
3998p
OnePlus 2 s810
3980p
Sony Xperia Z5 S810
3916p
LG G5 S820
3899p
HTC 10 S820
3612p
Huawei Nexus 6P S810
3601p
Huawei P9 Lite K650
3400p
Sony Xperia Z5 Compact S810
3341p
Sony Xperia X Compact S650
3340p
Moto X Style s808
2991p
LG Nexus 5X S808
2967p
Nexus 6 S805
2810p
LG V10 S808
2702p
Galaxy Note 4 S805
2659p
LG G4 S808
2570p
Apple iPhone 6 A8
2525p
Galaxy S5 S800
2509p
HTC One M9 S810
2508p
Google Nexus 5 S800
2495p
HTC One M8 S801
2444p
ZTE Axon 7 mini s617
2165p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

OnePlus 3T S821 1080p
31FPS
OnePlus 3 1080p
30FPS
ZTE Axon 7 WQHD
29FPS
Sony Xperia XZ 1080p
29FPS
Google Pixel XL WQHD
27FPS
Google Pixel 1080p
27FPS
HTC 10 WQHD
20FPS
LG G5 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge WQHD
17FPS
Huawei Mate 9 Pro WQHD
16FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Sony Xperia X Compact 720p
10FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Sony Xperia X 1080p
9FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
ZTE Axon 7 mini 1080p
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

Värmeutveckling
Kraftig värmeutveckling har länge varit ett problem med Sonys telefoner. Så sent som för några månader sedan testade vi XZ:s lillebror Xperia X, som visade sig överhetta (och tvinga en nedstängning av kameramjukvaran) mycket snabbt då kameran användes, i synnerhet vid videoinspelning i maxupplösning (1080p60, i Xperia X fall).

Lyckligtvis tycks Sony med XZ dock äntligen ha löst problemet. Vi har inte lyckats få Xperia XZ att överhetta trots långvarig inspelning i 4K-upplösning, och även om telefonens bakstycke (inte minst uppemot huvudänden) har blivit hyggligt varmt så har telefonen vare sig varnat om överhettning eller stängt av kameraappen.

Vi har på grund av årstiden inte haft möjlighet att testa hur XZ klarar av videoinspelning ute i sommarvärmen, men att Xperia XZ är ett klart fall framåt vad gäller att minimera problemet med värmeutveckling råder det inga tvivel om. Bra, Sony!

Slutsats

sony_xperia_xz-1-11

Sony har med Xperia XZ byggt en telefon som sannolikt mest riktar sig till de redan frälsta Sony-älskarna. Telefonen har allt det som de vill ha: allt från en välbekant design till en kamera med massor av megapixlar och en på pappret god vattenresistens är precis vad Sony-telefoner har bjudit på i flera år redan.

I mångt och mycket imponerar Xperia XZ: telefonen är välbyggd och mjukvaran är precis så bra som vi har vant oss vid med Sony, även om de har kastat in en del så kallad ”bloat” – förinstallerade appar som inte går att avinstallera.

Telefonens formgivning med cylindriska långsidor gör XZ till en av de i handen bekvämaste telefonerna på marknaden, men samtidigt drar materialvalet, plast, ned det exklusiva intrycket en hel del. Fjolårsmodellen Xperia Z5 känns påtagligt mer ”premium”.

Androidversionen är i skrivande stund 6.0.1 Marshmallow, men en uppdatering till Android Nougat är inplanerad i en inte allt för avlägsen framtid. Dessvärre släpar både XZ och X Compact efter lite grann med säkerhetsuppdateringarna, vilka i båda telefonerna är daterade till juli månad.

XZ är i gränssnittet och i alla spel och appar rasande snabb. Med Snapdragon 820 och Adreno 530 under skalet och en skärmupplösning om 1 920 x 1 080 pixlar presterar XZ i den absoluta framkanten, jämte de allra bästa konkurrenterna, både vad gäller syntetisk benchmarkprestanda och, kanske av större betydelse, hur den upplevs i handen.

Kameran är bra, som alltid med Sony-telefoner, men vi anser inte att den är i samma klass till de bästa rivalerna. Framför allt är mörkerprestandan svag, och vi ser även en påtaglig oskärpa i bildernas yttre tredjedelar, sannolikt orsakade av kamerans lins och därmed inget som kan åtgärdas genom mjukvaran.

SWEDROID-REKOMMENDERARSony Xperia XZ kostar i skrivande stund från strax under 6 000 kronor och säljs i färgerna skogsblå (vår absoluta favorit), mineralsvart och platinum.

För den digra summan kan man få en tekniskt sett klart bättre telefon, vilket också betygsättningen här nedan tydligt visar, men samtidigt konstaterar vi att Xperia XZ när allt kommer omkring, när vi är på språng ut genom dörren för att ge oss ut till ytterligare en arbetsdag, är den telefonen som vi ofta väljer att stoppa i fickan.

Detta trots att mycket kompetenta konkurrenter som Oneplus 3 och Samsung Galaxy S7 ligger bredvid och lockar. Kanske är det till viss del nyhetens behag, men Xperia XZ är samtidigt en telefon vi verkligen tycker om att använda, och när allt kommer omkring så är det väl det som räknas mer än något annat?

Sony Xperia XZ

Från 5 990 kronor
Sony Xperia XZ
8

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

  Byggkvalitet

  8/10

   Skärm

   8/10

    Kamera

    8/10

     Prestanda

     9/10

      Batteritid

      8/10

       Styrkor

       • Bra/snabbt gränssnitt
       • Vattenresistent
       • Mycket bekväm
       • Bra prestanda
       • MicroSD

       Svagheter

       • Aningen plastigt intryck
       • Kameran kan inte matcha de bästa
       • Dyr i förhållande till hårdvaran
       • Ej trådlös laddning
       • Förinstallerade bloat-appar som ej kan avinstalleras

       • Sillstrypare

        Jag vill att Sony ska få till den där kanonmodellen som de behöver för att få lite luft under vingarna
        Jag gillar Sony
        Men det känns som de trampar vatten och kommer med mediokra lurar till samsungpriser
        Jag känner mig inte det minsta sugen på den här Sonyn heller…

       • johala02

        Tycker den är ok. Men jag undrar när Sony ska få till det ordentligt med kameran? De tillverkar ju trots allt kamerasensorer.

       • william nilsen

        Här är handledning för att lösa problemen med din Sony Xperia XZ & För att låsa upp enheten när du har glömt Mönster, Pin, lösenord och fingeravtryck.
        http://www.mobiles6.com/reset-sony-xperia-xz-fz8331.html

       • MrLonghair

        Oskärpan mot kanterna är oacceptabel. Dom behöver snacka med vilka dom nu har för partners på riktiga fotomarknaden och lösa det här, och ordna RAW stöd, sen kan dom börja lura in mig igen.

       • 571

        Jag köpte telefonen för 3900 kr på Black Friday och för det priset verkar det vara en kompetent telefon, men jag funderar fortfarande om jag borde vänta och köpa en Oneplus 3T istället. Ser inte många fördelar med Sonyn även om priset gjorde den betydligt mer attraktiv. Jag har ju fortfarande möjlighet att returnera den…

       • Alias joje67

        Sony vågar fortfarande ha trevliga färger, grymt jobbat. Vi som väljer annat märke får istället nöja oss m3d att beställa skins från kanadensiska dbrand som rockar fett och prisvärt. Undrar lite över namnvalet på alkaida-baksidan förstås och vsrför plast på flaggisen? Praktiskt eller budget?

       • johala02

        Det var ett bra pris. Sonyn är ju trots allt en bra telefon samt IP klassad.

       • Alias joje67

        Konstigt namn på baksidan? Bombsäker kanske? Riktigt trevligt färgval annars. Bara Sony som vågar frångå grå, grått, blågrå, svartgrå, grottgrått och vitgrå. Vi övriga får vända oss till i och för sej utmärkta kanadensiska dbrand för färglada skins. Plastvalet som kan vara praktiskt drar nog ned intrycket en del men funkar rätt bra på vissa mobiler som tex LG G3.

       • KalleKn

        Rätt tröttsamt med ”journalister” som är tycker det är tröttsamt när tillverkarna håller kvar vid sitt designspråk. Jag förstår att det gör ert jobb svårare när ni inte har enkla skillnader att visa på utsidan utan faktsikt måste anstränga er och dessutom besitta en viss teknisk kunskap för att kunna visa vad som är nytt och förbättrat. Men låt mig ge er ett tips. Börja recensera mode istället.

       • Stop IT

        Dryg kommentar.

       • Per Lunqvist

        Ännu en meh telefon från Sony.

       • Alexander Atkinson

        Bra pris faktiskt, Jag hade nog till och med pröjsat en tusing mer men inte 6000. Det är S7 Edge-territorium.

       • Perkele

        Den gör jobbet den ska, dessutom är den klart bäst designad av årets mobiler, riktigt snygg i blå, en mobil man vill ha helt enkelt ?

       • Emil Oskarsson

        Kan konstatera att den där ”meh” känslan finns på pappret, men använder du den dagligen så fungerar den minst lika bra som vilken annan telefon som helst :) I vissa fall bättre pga den underbara användar upplevelsen med Xperia UI :)

       • Otto Stuk

        Mehh.. dyr plastlåda full me bloat.. Sony gör en Samsung a la 2012. f’låt mig.. går utanför Swedroids trånga åsiktskorridor där endast Samsung ska kritiseras.

       • Jarl

        SONYs design fulländades med Z1, finns ingen anledning att gå ifrån detta grundkoncept, snyggast på marknaden, (inte rundare hörn som ju Äpplet anser sig äga). Men om de envisas med att inte längre ha FM-radio, som är ett av mina grundkrav, (plus IP-klass, brusreducering och extraminnesplats), så får jag nog hitta annan tillverkare när min Z5P tröttnat.

       • gatsten

        Stavar de så här: Zonzy Xpexia XZ kan de få in ännu fler x och z i sitt krångliga produktnamn.

       • Perkele

        Dumt att visa din avundsjuka såhär

       • Melmac

        Skaffade den för ca 3 veckor sedan och kan konstatera att jag är väldigt nöjd i jämförelse med min tidigare Z2.
        Jag kan inte hålla med om att kameran är så värst mycket sämre men det kanske är en smaksak. Jag kan definitivt inte hålla med om att den känns plastig, tvärtom tycker jag. Hög kvalitet och finish. De andra tre minusen håller jag däremot med om.
        Frugan tog en Galaxy S7 och den är varken mer eller mindre plastig däremot propp full med bloatware. Hon fick däremot ett par ordentliga lurar med.
        Det följde inte med några hörlurar till min vilket jag mailade och klagade på hos Sony, som skickade ett par till mig utan krångel.

       • Roco

        Sen när har någon på Swedroid påstått att dom vunnit något Pulitzer-pris?
        Det är nog bara så att du är ledsen att ”ditt” märke inte var så bra som du trodde.
        Blev faktiskt förvånad över din rant….har du blivit hackad?

       • Fred .

        Jag hatar på allt och alla! :D

       • Fred .

        Aldrig, men man hoppas ändå på en viss journalistiskt nivå.
        Jag skulle inte köpa en Sony, men tycker ändå inte att dom bör kritiseras för att deras telefon liknas deras tidigare telefon.

       • Loxus

        Har haft min sen release. Håller verkligen inte med om att den känns plastig. Och kameran är jag mycket nöjd med. Annars håller jag med om resten av nackdelarna. Något som jag också märkt är att minneshanteringen verkar vara under all kritik och appar startas om från grunden bara från att man byter app och sen byter tillbaka direkt.

       • Loxus

        För övrigt följde det inte med något headset eller liknande när jag fick den.

       • Roco

        Ja, jag tycker dom håller en nivå som är helt tillräcklig….way bättre än tex. Feberpunktse.
        Skulle heller aldrig köpa en Sony med deras värdelösa UI.
        Det tycker jag också, gäller tyvärr inte bara Sony.

       • Johan Engberg

        Tycker Huawei Honor 8 e rätt snygg i blått

       • Go

        Jat var inne och klämde lite på en härom veckan. Måste säga att den verkligen kändes premium rakt igenom. Jag äger en Z5 idag och är nöjd så gott som på att den är så fruktansvärt hal. Ibland får jag knappt upp den från soffbordet:S. Det har de verkligen åtgärdat med XZ. Gillade även känslan på skärmen och att den är något välvd. Förstår dock inte varför så många verkar förespråka aluminium. Finns det något material som repas lättare?:/

       • Robin

        Inte ens erbjudandet för 3990 så kunde Sony få mina pengar efter att läst tester. Jag vet att jag kommer sälja den efter några veckor och den kommer inte tillföra något mer för mig.

       • Magnus

        Det är ju lite intressant att i recensionen så får kameran rätt mycket kritik, men i Swedroids blindtest av kameror för en månad sedan så vann just Xperia XZ…

       • pollt

        Köpte en kort efter release, och jag blev förvånad när jag läste att lådan innehöll ett par lurar, för det är jag rätt säker på att min inte gjorde. Grymt nöjd på det stora hela, bortsett ifrån att jag lyckats få en fet repa mitt på skärmglaset, förmodligen till följd av att den gled ner bredvid förarsätet i bilen och träffade på ett illasinnat gruskorn.
        Detta till följd av att telefonen är hal som fan, för även om det är bättre än Z5/Z5c så är den fortfarande otroligt halkig, sony har framförallt lyckats få till bakstycket i någon tillnärmelsevis friktionsfri metall..

       • Paulista

        Sonys placering av knapparna skulle aldrig få mig att köpa en igen. Enda märket i branschen med knapparna upp och ner.

       • Jerry Berglund

        Måste bara hålla med dig. Mycket kritik om kameran som folk ändå när det kommer omkring föredrar? Skumt.

       • Jerry Berglund

        Hmm… Ärligt talat. Jag tror att skulle Sony lägga in 128GB lagringsminne, SD-micro plats, stort batteri på över 3000mAh, Förstora pixlarna på sin kamera och gör 16MP (som samsung), flyttar fingertryckssensorn till baksidan som LG och Huawei, tar bort alla appar som folk anser onödiga, ta bort alla bezels men ändå fixar plats stereohögtalare, flyttar volymknappen till ovanför onoff knappen o s v , o s v… skulle alla recenserare ändå fortsätta klaga på Sony, eftersom alla hata Sony är ju liksom på mode nu. Sony kan släppa värsta monstret, och ändå får värsta kritiken.

       • Otto Stuk

        Avundsjuk brukar man vara när man inte har råd.. pengar har jag och är besviken över att jag inte kan köpa Note 7:an som var planerat..

       • Simsalabim

        Nää… Är rätt nöjd med min Z3 marschmallow. Däremot köpte jag en hp elite x3 samt en Lumia 1020 för ett tag sen… Riktigt kul! Bättre än korsord,,

       • KalleKn

        Har inte mycket till övers för Sony men just den biten kommer upp i var och varannan recension. Samtidigt läggs väldigt lite fokus på ergonomi i recensionerna. Att ändra på designen bara för ändrandets skull ser jag ingen som helst poäng med men uppenbarligen är det vad recensenten efterfrågar. Men de motiverar aldrig varför… då är det bara en tröttsam kommentar från deras sida.

       • Andreas Larsson

        Det enda blindtest som xz vunnit är dock i ett forum där Sony fans är kraftigt överrepresenterade och det var enkelt att ser vilka bilder som var knäppt med Sony mobilen. Väldigt skumt indeed..

       • Andreas Larsson

        Man får det rykte man förtjänar helt enkelt. Lika som Samsung när dom gör något dåligt

       • psp123

        Köpte in en till jobbet och är inte imponerad.
        Samtidigt som den är ganska välbyggd är den plastig och känns inte så dyr som den är.
        Det händer att det hackar till emellanåt och flytet är inte lika bra som 6P vilket är märkligt med tanke på den kraftfulla processorn.
        Att fingertrycksavläsaren är inbyggd i power-knappen gillar jag dock.
        Det är en helt okej telefon men det är inget som sticker ut och priset är för högt.

       • Mint

        Den kändes väldigt plastig och långt ifrån premium i mina händer. Inget jag rekommenderar för det priset.

       • Daniel Jansson

        Äsch. Sony tar snygga bilder orka sitta och zooma in hela tiden och grunda sitt beslut på skärpa etc. Färger och balans i bilden är det som vinner och det gör Sony rätt bra nuförtiden i många lägen.

       • Andreas Larsson

        Implicit detta då eftersom det var här testet var.. Jag har inte gissat eller ens sagt något subjektivt. Bara ren fakta

       • Perkele

        Den där göken gör inget annat än gissar, tror fan att han är förvirrad på riktigt, har aldrig sett nåt vettigt som han skriver

       • Perkele

        Du kan säkert hitta nåt missfoster som ej har lämnats tebax, men blir väl å ha den i fickan på egen risk, mobilvärldens största fiasko, lycka till

       • Daniel Jansson

        Intressant att du har ett sjätte sinne angånde läggningen hos alla som röstat. Du vet något som ingen annan vet tydligen.

       • Jerry Berglund

        Ok om du anser Swedroid är ett Sonyforum. Visst. För det var nämligen Swedroid som gjorde den där omröstningen och det vart inget forum med Sonyfans snarare är de flesta här pro Samsung, LG och andra märken.

       • Andreas Larsson

        När sa jag att tester gjordes i ett Sony forum? Jag sa i ett forum där Sony är kraftigt överrepresenterade, vilket inte betyder att majoritet här är Sony fans

       • Andreas Larsson

        Intressant att du har ett sjätte sinne angående min förmåga att känna till läggningen hos alla som röstat. Något som jag för övrigt inte vet eller ens ger något påstående om

       • Guest

        Njae. Känns lite 80 tal med alla nya telefoner som pumpas ut. Med tanke på hur det gått för Sony de ”sista” åren kunde man gissa att det skulle satsa på att sticka ut lite mer.

       • Jerry Berglund

        Ganska tydligt skulle jag då vilja säga. ”Det enda blindtest som xz vunnit är dock i ett forum där Sony fans är kraftigt överrepresenterade och det var enkelt att ser vilka bilder som var knäppt med Sony mobilen.” DU skriver klart och tydligt att testet gjordes ”i ett forum där Sonyfans var kraftigt överrepresenterade”. Jag hade förstått det om du sagt Swedroid undersökning, för vad jag minns så var det en undersökning som Swedroid gjorde. Och att det skulle varit sonyfans, är ju bara prat. Swedroid består i största fall utav Samsungfans, LGfans, Google-Nexusfans. Alltså folk som gillar vanilla. Hur Huawei, Motorola, Oneplusone o s v står, vet jag inte riktigt. Men Sonfans är inte kraftigt överrepresenterade här på Swedroid. Inte på långa vägar.

       • Andreas Larsson

        Du skriver oerhört förvirrande. Ja jag skrev att Sony fans var kraftigt överrepresenterade, vilket bara är ett faktum och inte bara prat, senaste undersökningen som Swedroid gjorde på vilka som hände här så var det flest Sony fans och tittar man på globala siffran över Sony användare är det bara en promille. Så jo dom är kraftigt överrepresenterade i detta forum.

        http://www.swedroid.se/vilket-marke-har-din-nuvarande-smartphone/

       • Jerry Berglund

        SOny corporation gjorde en dum sak för ett antal år sen. De lade in en malware en mask eller vad man nu kan kalla det för att kontrollera att folk som köpte cd-skivor inte kopierade. De har även gjort andra saker som inte varit populärar och jag antar att Ghostbusteraffären inte gav dem bättre. Och detta vet jag givit Sony en hel del hat genom åren. Men Sony Mobile har i stort sett alltid verkat mera öppet och varit en motsats till det stora Sony, så ärligt förstår jag inte varför man förtjänar ett dåligt rykte, när man inte gjort något direkt fel i från deras avdelningssida? Sony har sedan Sony Ericsson tid gjort väldigt bra lurar. Inte varit specsmässigt bäst, men ändå varit riktigt bra lurar.

       • Andreas Larsson

        Försök vara saklig nu för en gångs skull och säg vad jag gissade om?

       • Andreas Larsson

        Bara att lyssna vad folk gnäller på? För det är oftast det som dom upplever som fel

       • Jerry Berglund

        Ok, du gav ett ok bevis faktiskt. Vi är tillsammans med LG ganska många. Ger mig på den punkten. Men tror knappast att de som kollar på bilderna letar efter precis de fel som dessa recensenter anser är SOnykameror akilleshälar och sedan ge dem vinsten? Kan jag inte tänka mig. Men jag ger dig ok för att vi är många. Men det var visserligen 2015 och är inte lika säker vi är så många nu. Men det kommer väl en ny undersökning.

       • Jerry Berglund

        Tja och tycker nog det oftast är samma människor, inte speciellt många. Men som sagt, de som har problem är ju de som hörst, men majoriteten utan problem hörs aldrig. :-) Som du vet.

       • Jerry Berglund

        Tog du bort länken? Tänkte precis ge dig ok. DU hade rätt. Men gör det här istället. ”Ok, du gav ett ok bevis faktiskt. Vi är tillsammans med LG ganska många. Ger mig på den punkten. Men tror knappast att de som kollar på bilderna letar efter precis de fel som dessa recensenter anser är SOnykameror akilleshälar och sedan ge dem vinsten? Kan jag inte tänka mig. Men jag ger dig ok för att vi är många. Men det var visserligen 2015 och är inte lika säker vi är så många nu. Men det kommer väl en ny undersökning.”

       • Andreas Larsson

        Absolut, men då är det ju lika för alla märken :) å är det fler som gnäller på Sony är det antagligen för att fler har problem

       • Otto Stuk

        Är du trög? Om den inte hade blivit ett ”fiasko” så skulle jag köpt den. Det finns nu ingen motsvarande i samma klass att köpa.. och framför allt så har Sony inte något alternativ…

       • Andreas Larsson

        Nä, tror det är Disqus som spökar.

        Nej inte det jag menar heller, men det var fyra kameror med i testet och 3 av dessa hade lika stort fov (field of view) och sen var det Sony. Jag såg direkt vilken av bilderna som var knäppt med Sonyn i varje moment och jag har inte ens en Sony mobil nu

       • Per Lunqvist

        Var inte jätteimponerad efter Sonys Z2 tablet, varken mjukvara eller hårdvara.

       • Fredrik J

        Jag trodde att jag skulle sakna inbyggd FM-radio, men jag har snabbt ersatt det med appen SR Play. Dessutom finns det blåtands-headset med fm-radio om du har någon lokal kanal som du bara inte kan vara utan.

        Jag håller för övrigt med om den fysiska designen. Det stilrena formspråket som ärvts från Z-serien får Sony gärna behålla för all framtid. Varför ändra ett vinnande koncept?

       • Perkele

        Hela du är en förvirrad gissning

       • Andreas Larsson

        Som vanligt har du inget att komma med alltså

       • Perkele

        Men då kan du väl gnälla i en Samsung tråd då eller

       • Perkele

        Å som vanligt är du förvirrad

       • Otto Stuk

        Det var du som gnällde om nån avundsjuka.. hur ska du ha det? Jag försöker förklara för en som int begrip! Meningslöst… du vill inte förstå. Adjö

       • Roco
       • HoG

        Roligt att filma med XZ, man kan nästan hoppa å studsa hur mycket som helst utan att det skakar….nästan. Bildstabilisatorn är betydligt bättre än iphone 6/7 och Galaxy 7.

       • Roco

        Sure, ergonomin kunde dom ta upp mer….stämmer.
        Men vad har detta att göra med att artiklarna är dåliga att göra? Dom har missat en punkt.
        Känna på enheten kan du väl ändå göra själv i butik, inget jag skulle gå på något som nån har skrivit på internet (det är också subjektivt).

        Designen behöver dom ju verkligen byta ut, enligt vanligt folkvett vet ju samtliga att Sony knappt säljer några lurar längre är ju pga. deras jättehemska design.
        Du skulle ju kunna använda den för att skrämma bort björnar med när du är på hajk.

       • Jerry Berglund

        Hehe. Vet inte om det är så, men du har kanske rätt.

       • william nilsen

        Här är handledning för att lösa problemen med enheten & att låsa upp enheten när du glömt Mönster, Pin, lösenord.
        http://www.mobiles6.com/reset-sony-xperia-xz-fz8331.html

       • Sillstrypare

        Kanske därför det formulerade sig ”men vi anser inte att den är i samma klass till de bästa rivalerna” (till?)
        De är medveten om att många gillar Sonys kamera.

       • GrinigGammalGubbe

        Har ägt Z3, Z3+,Z5 och äger nu XZ.

        Sony gör ständiga små förbättringar.

        Skärmen känns taktilt bättre (subjektivt, så klart).

        Den nya ”smarta” laddningsfunktionen ”Batterievård” förlänger battriets livslängd.

        Kameran är snabbare, gillar pekfokusfunktionen.

       • Emil Oskarsson

        Dock bland det bästa du kunde få tag i då om du bortser ifrån iPad

       • Jerry Berglund

        Det är många som anser det. Men vi har ju Dxomark som flera gånger givit Sony lurar lovsång och fått massor av kritik för det. Kanske därför de inte testat Sony xperia ZX ännu för de vet att de kommer ge den högsta poäng, men bara för att alla har bestämt sig för att Sonys kamera suger så kommer alla hata dxomark och kalla dem klåpare. Och det bara för att Sony skall man ogilla.

        Jag skulle kunna slå vad om att gjorde man en test och då ta alla bilder var tagna med senaste samsung, men i själva verket taget med senaste Sonyn, skulle alla säga…. Grymma bilder och superlativen skulle hagla. Möjligen skulle vi Sonyfans möjligen är sanningen, eftersom Andreas ansåg ju att vi kände igen bilderna på något sätt och valde på hjärtat.

        Skulle varit ett kul test av swedroid.

       • KalleKn

        Det är det regelmässiga gnällandet på att designen inte ändras. Det är ju inte bara den här artikeln utan de flesta. Det förklarar inte varför det är dåligt utan ingen ändring = dåligt. Varför? På vilket sätt?

        Att Sony går dåligt beror främst på andra saker än just designen. Överprissatta och för sena ut på marknaden, dom ligger ju en ½ generation bakom men vill ha ut samma pengar som de andra tog när grejorna var nya.

       • Roco

        Ja, det är väl bra?
        Är det någon som har nån pull mot tillverkarna är det ju just de stora tech-sidor där tillverkarna själva läser.

        Ger dom samma pik i varje recension skulle iaf ett normalt företag lyssna….tydligen verkar Sony köra på som att det regnar och inte förstå varför deras telefoner säljer dåligt.

        Designen är verkligen en sak, överprissatta kan jag hålla med om direkt.

       • KalleKn

        Fast det är ju samma sak oavsett vilket företag det handlar om som håller kvar vid sitt designspråk.

       • Sillstrypare

        Jo, det skulle vara intressant
        Jag såg inte vilken bild som var tagen med en viss kamera
        Jag är ingen expert på foto, så jag har nog inget att tillföra ämnet

        Men som du som gammal forumräv här på swedroid kanske sett på mina inlägg genom åren, att jag har svårt för fan och anti-fan av vissa märken
        Jag utgår från vad jag behöver och vilka som verkar leverera en bra lösning för mina behov

        Min ledstjärna är att all information är bra,oavsett om den anses bias
        Det gäller bara att lära sig sålla agnarna från vetet

       • Andreas Larsson

        Är nog du som är förvirrad när du inte ens vet vad du påstår :)

       • Loxus

        Skärmen är inte välvd, kanterna utanför skärmen dock :)

       • Perkele

        Dina inlägg är förvirrade å korkade, du äger inte en XZ, så innan du yttrar dig så köp en först, sen kanske kanske du har nåt att komma med

       • Andreas Larsson

        Återigen visar du din dumhet och förvirring, varför skulle du annars antyda att man måste äga en xz för att veta att detta forum är överrepresenterat av Sony fans?

       • Perkele

        Gå igenom alla dina inlägg du gör här så kanske du förstår hur korkad och förvirrad du är, rubbet, snacka om att vara förvirrad

       • Andreas Larsson

        Inte så förvirrad så att jag tror man måste äga en xz för att säga att sony är överrepresenterade i swedroids följare dock, det är bara du som är på den nivån.

       • Perkele

        Du försöker intala dig själv att du är en fotoexpert å en mobilexpert, du såg direkt vilka bilder som var tagna av xperia, haha fan vad patetiskt, dumstruten på

       • Andreas Larsson

        Alla som inte är blind kan se att det enbart var en mobil med större fov och kunde identifiera sonyn på mindre än 3 sekunder.
        man behöver inte vara varken mobil eller foto expert för det. Men du får gärna tro att jag är det, inget jag skulle påstå om mig själv dock

       • Andreas Larsson

        Ķan bara instämma, har kvar min dock och använder den fortfarande. Gillar verkligen inte mjukvaran.
        Men den funkar å mitt behov för en surfplatta är inte större än så i dagsläget

       • Perkele

        Sluta försöka vara en då, blir ju bara löjligt

       • Andreas Larsson

        Så du menar alltså att om någon påstår sig kunna se om 1 bild på 4 ser ut att vara knäppt på längre avstånd än dom övriga 3 så måste man besitta någon form av expert kompetens?
        Påstår du det så är det snarare du som är löjlig

       • Perkele

        Bara att acceptera att majoriteten av dom som röstade tyckte som dom tyckte, faktum, spelar ingen roll hur du vänder å vrider på saker, resultatet är det samma, förstår du varför du är förvirrad å snudd på korkad

       • Andreas Larsson

        Säger han som tror man måste vara expert gör att se skillnad på fov i en bild ?

       • gerhard

        XZ saknar ANT+ också. Den närmaste konkurrenten med IP klassning är Galaxy S7, vet inte vilken jag föredrar då kontraktet på min Z3 går ut i vår, kommer förhoppningsvis fler alternativ. Inte bråttom att byta ut egentligen, förutom att jag inte litar på vattentåligheten längre.

       • Perkele

        Ingen tar dig på allvar, nu är det fastslaget att du är både förvirrad å korkad. Du nedvärderar både swedroid å folket här, snacka om att göra sig märkvärdig

       • Andreas Larsson

        Nu är du nästan lika pinsam som när du trodde att man måsta äga en xz för att avgöra om sony fans är överrepresenterade här eller inte ? dock inte lika pinsam som när du troddde man lära vara mobil och foto expert för att se om en av fyra har annan fov ?

       • Perkele

        Tänk att du ska nedvärdera både sidan å dom som läser å skriver här, med tanke på dina kunskaper så är det väldigt korkat, men då är vi överens om att du inte har alla åsnor hemma, och att du inte kan ett skit om mobiler, bra att vi löst det. Tur att vi fick det utrett ???

       • Andreas Larsson

        Är du möjligen en rymling från ”The Monkey Shakespeare Simulator”?

       • Tobias Hedlund
       • Per Lunqvist

        Har nog haft den här diskussionen med dig innan.
        Min upplevelse med Sony är extremt dålig.
        Min Z2 Tab var så dålig att jag gav den till morsan och farsans Z compact som jag köpte till honom skäms jag över fortfarande.
        Får tuppjuck varje gång jag ska hjälpa farsan. Jävligt pinsamt att jag köpte en så värdelös telefon till honom för hans pengar.
        För att jag ens ska tänka tanken på en Sony igen får den ta mig fan vara gratis.
        Nä, jag har inte haft tur med SONY.

       • Emil Oskarsson

        Min Xperia z fungerar fortfarande ypperligt tex, min z4 tablet samt min x Performance med. Samt de tre z3c morsan farsan och syrran har :) Folk klagar på kvalitén på glaset på Sony enheter, aldrig lyckats spräcka glaset på en Sony mobil. Lyckades dock göra det på min Sony Ericsson Xperia arc s xD

       Lediga jobb inom data / IT Företag
       Junior applikationskonsult till Extenda Publicerad 17 Dec 2017
       Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 17 Dec 2017
       Systemutvecklare, Norrköping Publicerad 17 Dec 2017
       Testare till Responsive Development Technologies Publicerad 17 Dec 2017
       IT-projektledare sökes till Örebro Publicerad 17 Dec 2017
       Se fler jobb

       Aktuellt

       Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       8.8

       Test av OnePlus 5T

       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       0

       Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
       2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
       3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
       4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
       5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
       6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

       Mest läst

       1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
       2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
       3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
       4. Det här Googlade vi mest under 2017
       5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
       6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons