Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z3 och Xperia Z3 Compact

Postat:
22:56 - 2014-09-29
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sony är tillbaka med två nya toppmodeller i form av den dynamiska duon Xperia Z3 och Z3 Compact. De två mobilerna har inte bara namnet ”Z3” gemensamt utan delar även flera inre komponenter. Compact-modellen kan precis som namnet antyder ses som en version av Z3 med mindre skärm och smidigare yttermått, men har samtidigt något lägre pixeldensitet och snäppet mindre RAM.

I övrigt är de två telefonerna likvärdiga på pappret. Xperia Z3 är ett flaggskepp med den idag traditionella skärmstorleken 5,2 tum, medan Z3 Compact istället utrustats med förhållandevis nätt 4,6-tumsskärm. Företagets nya Compact är lika stor som föregångaren samtidigt som skärmytan utökats från de tidigare 4,3 tummen. Med Z3 Compact riktar sig Sony till de som tröttnat på de allt klumpigare mobilerna i toppskiktet men samtidigt inte vill tumma på vare sig prestanda eller byggkvalitet.

Sony har kompletterat sin tidigare vattentålighetsnisch (den här gången IP68) med att satsa på batteritiden. Många konsumenter, inte minst på Swedroid, har efterlyst bättre uthållighet i smartphones och Sony har tagit till vara på suget. Företaget menar att båda telefonerna har två dagars batteritid vid blandad användning. Särskilda energispararlägen uppges förlänga batteritiden ytterligare. En annan finess Sony framhäver är möjligheten att strömma PlayStation 4-spel till mobilerna över Wi-Fi.

Under skalet finner vi Qualcomms Snapdragon 801-plattform (4×2,5GHz), 16GB lagring, en bakre 20,7MP-kamera (Exmor RS, ISO 12800, 1/2,3”), en främre 2,2MP-kamera, minneskortsplats, LTE och GPS+GLONASS. Xperia Z3 har 3GB RAM medan Z3 Compact erbjuder 2GB arbetsminne.

Batterikapaciteten skiljer sig även åt: 3100mAh för Z3 och 2600mAh för Compact. Båda enheterna sägs dock ha likvärdig batteritid. Större syskonet har en 5,2-tums IPS-LCD-panel med 1920 x 1080 pixlar. Compact erbjuder samma skärmteknik men har istället 1280 x 720 pixlar fördelade över 4,6 tum.

Eftersom telefonerna har så mycket gemensamt, inte minst i mjukvaran, kommer vi för första gången utvärdera två mobiler i samma test. En fördel är att vi lättare kan jämföra de två Z3-modellerna och ta reda på om det är mer än storleken som skiljer dem åt. Följ med när vi tar en ordentlig titt på Sonys senaste satsningar i smartphonevärlden.

xperia-z3-vs-xperia-z3c

I kartongen

sony-xperia-z3-z3-compact-kartonger

Förpackningarna för Xperia Z3 respektive Compact är nästintill identiska till utformningen: endast bilden och rubriken skiljer sig åt. Det är en fyrkantig, enkel och vit liten pappbox som utöver enheterna innehåller en kombinerad USB-kabel och laddare samt en samling manual- och informationshäften. Kabeln är ovanligt kort, vilket kan försvåra laddning när enheten exempelvis ligger på ett skrivbord.

I kartongen för våra testexemplar följde det inte med några hörlurar eller andra tillbehör. Vi kan inte svära på att detsamma även gäller ute i handeln då operatörer och butiker ibland skickar med olika tillbehör beroende på kampanjer och dylikt.

sony-xperia-z3-z3-compact-kartonger

Utseende och byggkvalitet – Sony Xperia Z3

sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-9sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-11sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-1

Sony har fortsatt med sitt traditionella, vid det här laget nästintill omisskännliga designspråk. Z3 ser i högsta grad ut som en Sony-mobil, vilket antingen är bra eller dåligt beroende på dina preferenser. Tillverkaren har i vilket fall finslipat designen gentemot tidigare generationer Xperia-telefoner.

I början upplevde vi Z3 som klumpig jämfört med lilla rackaren Compact. Vi började dock ganska snabbt uppskatta byggkvaliteten och känslan av enheten i handen. Aluminiumramen som löper kring mobilens kant ger ett exklusivt intryck och gör att enheten ofta är behagligt sval när den plockas upp. Z3 är med sina 7,4 millimeter förhållandevis tunn vilket den här gången stärker positiva känslan av att hålla enheten i handen.

sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-7sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-8sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-6

Konstruktionen är fortfarande ganska kantig men hörnen är rundande och även sidorna har en lätt rundning. Hörnen är för övrigt tillverkade av gummi som fungerar stötdämpande. Vi noterar små glipor längs listerna där dammpartiklar och smuts eventuellt kan fastna med tiden, men vi hittar inga springor som inverkar på byggkvaliteten. Z3 känns robust och välkonstruerad – telefonen är helt enkelt trevlig att plocka upp.

Vi hyser dock en viss skepsis gentemot glasbakstycket som är väldigt halt. Skrivbordet telefonen legat på är förmodligen inte fullständigt plant, men det har flera gånger hänt att Z3 börjat glida av sig själv. Fingeravtryck fastnar även lätt på den glansiga ytan. Glaset ger måhända en bättre känsla än plast (beroende på plasttyp) men det är samtidigt ett glatt och stötkänsligt material.

sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-4

Placeringen av ström- och volymknapparna är strategisk. När vi håller enheten med högerhanden i porträttläge ligger tummen ganska perfekt till för att trycka på knapparna, som sitter i mitten av enhetens högra sida. Sonys silvriga strömknapp är intakt från tidigare Xperia-modeller medan övriga knappar har samma färg som själva telefonen – i det här fallet ljusbrun.

Längst ner längs högersidan sitter dedikerade kameraknappen och högst upp finns en lucka som täcker platserna för SIM-kort (nano-SIM) och minneskort. Vänstersidan rymmer Sonys magnetkontakt som är centrerad, med lucka för micro-USB-port högre upp. Magnetkontakten är praktisk men ser inte särskilt bra ut och dess piggar kan skava en smula mot handen. Vi har inte haft några problem att vare sig öppna eller stänga luckorna.

Undersidan är slät och så även ovansidan, förutom 3,5mm-jacket längst till vänster. Det täcks inte av någon lucka samtidigt som vattentätheten förblir intakt. Enhetens 20,7MP-kamera är placerad uppe i vänstra hörnet på baksidan med tillhörande blixt strax under. NFC-chippets plats är markerad med en symbol på bakstycket. Framsidan rymmer stereohögtalare och en 2,2MP-kamera.

De negativa aspekterna med konstruktionen är i vår mening de ovanligt tjocka kanterna, framförallt ovan och under skärmen, och att enheten som tidigare nämnts är hal. SIM-kortsluckan är dessutom onödigt knepig att få ut – å andra sidan kommer de flesta kunder sannolikt inte ta ut och sätta i SIM-kort särskilt ofta.

Sony Xperia Z3 Compact

sony-xperia-z3-compact-test-foto-5sony-xperia-z3-compact-test-foto-1sony-xperia-z3-compact-test-foto-4

Om Xperia Z3 är trevlig att ta upp på grund av dess mer exklusiva konstruktion, med metallramar och tunt chassi, är Compact istället behaglig att lägga i handen på grund av dess lätta vikt och smidiga format.

Vissa föredrar stora skärmar medan andra fortfarande prioriterar smidighet och enkel enhandsanvändning. Oavsett preferens borde de som plockar upp Z3 Compact kunna uppskatta dess nätta format. Telefonen känns helt enkelt trevlig och lätt att hålla i – en välkommen omväxling mot de bamseskärmar som blivit standard. Det varierar naturligtvis beroende på handstorlek, men vi kan nå alla skärmens hörn med tummen utan att ändra grepp.

Till skillnad mot metallramarna i Z3 har Compact-modellen kanter av en slags genomskinlig plast. Ramens ytterkanter får en mörkare ton och färgen ändrar nyans en smula beroende på hur ljuset faller. Det ger ett lekfullt intryck som kontrast till Z3s mer sobra design.

sony-xperia-z3-compact-test-foto-6sony-xperia-z3-compact-test-foto-2sony-xperia-z3-compact-test-swedroid-bild-5

Alla knappar på Compact sitter på högersidan: en silverfärgad strömknapp som vilar ovanför volym- och kameraknappar med samma färg som telefonen. Knapparna ger till skillnad från Z3 ifrån sig ett klickljud. Båda telefonerna har gedigna tangenter och vi kan inte påstå att de ena knapparna är bättre än de andra.

Magnetkontakten (kan bland annat användas till laddning) sitter i mitten på vänstersidan med avlånga luckor för minneskort/micro-USB-port samt SIM-kort på vardera sida. Hur luckorna kommer hålla i långa loppet är svårt att svara på. Så länge de inte utsätts för onödig påfrestning är vår bedömning att de inte bör gå sönder i första taget.

Även Z3 Compact har stereohögtalare ovan och under skärmen. Hörlursutgången sitter på ovansidan till vänster. På undersidan av telefonen sitter ett hål med ett fäste som är till för att ansluta en rem.

Första Compact-modellen har plastbakstycke. Sony har valt det mer reptåliga materialet glas den här gången, precis som i Z3. Compact är dock lyckligtvis inte riktigt lika hal som Z3, som lättare glider över blanka ytor.

Vi har inte mycket att invända mot konstruktionen annat än att strömknappen gärna hade fått sitta högre upp längs högerkanten. I vår mening kunde alla knappar med fördel ha suttit högre, vilket även hade förhindrat att kameraknappen skaver i handflatan.

Som avrundning tycker vi båda telefonerna har en snygg och funktionell design, på sina egna vis. Bonus för att enheterna är IP68-certifierade, vilket enligt Sony innebär att de kan sänkas ner i 1,5 meters sötvatten i 30 minuter utan att ta skada.

Storleksjämförelser

För att ge en idé om hur stora nya Xperia-telefonerna är har vi radat upp dem nedan tillsammans med ett antal populära modeller. Jämförelserna är skapade med vår sajt Androidenheter.se.

storleksjamforelser-xperia-z3-modellerna-1

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Samsung Note 45.778.6153.58.51763220
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z35.272146.57.31523100
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
iPhone 64.767138.16.91291810
Sony Xperia Z3 Compact4.664.9127.38.641292600

Mottagning och datahastigheter

Vi har testat telefonerna i lantlig miljö, där båda enheterna erbjudit likvärdig mottagning – helt i nivå eller ibland över vad vi brukar få med andra telefoner. Nya Xperia-modellerna har naturligtvis stöd för LTE, mer specifikt LTE kategori 4 som har potentiella maxhastigheten 150Mbps.

Enheterna har alltså inte stöd för den snabbare varianten LTE kat. 6, även kallad LTE Advanced, som exempelvis Galaxy Note 4 utrustats med. Med LTE Advanced kan användare i teorin nå hastigheter uppemot 1Gbps. I nuläget innebär det dock ingen fördel i Sverige eftersom operatörerna inte har stöd för standarden.

Z3-enheterna erbjuder Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band. När vi gradvis backade från routern behöll båda enheterna signal lika länge, i nivå med en LG G2. Vi har inte haft några problem med Wi-Fi-mottagningen, som överlag är bra.

Ljudegenskaper

sony-xperia-z3-ljud-3

Xperia Z3 och Compact har främre stereohögtalare. De sitter ovanför och under skärmen, på samma ställe som högtalaren respektive mikrofonen för samtal. Sony har försökt förbättra ljudet på olika vis genom tekniker med tjusiga namn som Sony 3D-surround (VPT), Clear Audio+, Xloud och DSEE HX.

I det här avsnittet talar vi allmänt om båda enheterna om inte annat anges. Först och främst är det en bonus att ljudet kommer rakt framifrån i stereo, istället för i en kanal från baksidan eller underkanten som på många andra enheter.

sony-xperia-z3-ux-3sony-xperia-z3-ux-6

Enligt Sony optimerar ClearAudio+ ljudinställningarna, utan att tillhandahålla fler detaljer än så. Efter att ha slagit av och på effekten och jämfört tycks det mest röra sig om en equalizer. Huruvida ClearAudio+ faktiskt förbättrar ljudet är nog främst en smaksak men om inte annat blir ljudet en smula tydligare (och vassare).

Surroundinställningen (VPT) skiljer sig åt mellan hörlurar och högtalare. När hörlurar är inkopplade kan användare välja att simulera olika akustikförhållanden som studio, klubb och konserthall. Vid uppspelning av ljud via högtalarna finns istället bara en inställning kallad ”S-Force Front Surround”. Effekten blir tydligast när enheten hålls i huvudhöjd i porträttläge, då musikens olika ljud upplevs som mer uppdelade mellan kanalerna än annars.

sony-xperia-z3-ux-5sony-xperia-z3-ux-4

Enheterna bjuder även på inbyggd equalizer och stöd för brusreducerande hörlurar, samt på dynamisk normalisering (minimerar skillnaden mellan högsta och lägsta ljud). Användare har dessutom alternativet att spela upp högupplöst ljud till extern högtalare via USB. Vid anslutningen inaktiveras samtliga ljudeffekter.

Hur högt och bra är då ljudet från högtalarna? I vår mening bidrar de framåtriktade stereohögtalarna till att ge båda enheterna ett fint yttre ljud. Inte helt oväntat är ljudet från Xperia Z3 snäppet högre, med ett till synes rikare frekvensomfång. Jämfört med föregångaren erbjuder Z3 Compact klart bättre högtalare även om skillnaden inte är fullt lika stor mellan Z2 och Z3. Högtalaren i större Z3 kan heller inte mäta sig med exempelvis HTC One M8 som vi fortfarande tycker är bäst i klassen.

Det följde inte med några hörlurar med våra testexemplar. Vi vet dock att Sony skickar med hörlurar när enheterna förbeställs från vissa kanaler. I våra favorithörlurar har ljudet varit bra för och i nivå med vad vi är vana vid från övriga Snapdragon 800/801-enheter vi testat.

I vårt test av Xperia Z2 anmärkte vi på samtalskvaliteten, med en del brus i vår ände. Vi har lyckligtvis inte upplevt det problemet på vare sig Z3 eller Z3 Compact, då ljudkvaliteten varit god under konversationer – även för motparten.

GPS och positionering

Till skillnad mot äldre smartphones är det idag ovanligt att GPS:er inte presterar på ett tillfredsställande vis. Det är därför numera mindre viktigt att undersöka denna punkt på djupet. Vissa modeller dras dock med produktionsfel inledningsvis.

För säkerhets skull har båda enheterna fått följa med på löprundor och promenader på landet, under vilka de kartlagt rutten korrekt, med små variationer i uppmätt distans och position. Telefonerna har utöver GPS stöd för det ryska positioneringssystemet GLONASS. I regel har Z3-enheterna låst snabbt mot satelliter – vi har inget att klaga på här.

Bildskärmen – Sony Xperia Z3

sony-xperia-z3-skarm

Xperia Z3 har en 5,2 tum stor IPS (in-plane switching) LCD-panel med 1920 x 1080 pixlar och 16 miljoner färger. Enhetens skärm erbjuder något Sony kallar för Triluminos och X-Reality, vilket om vi inte misstar oss först kom till Xperia-mobiler i och med Xperia Z Ultra. Tanken är skärmen ska få en större och mer livfull färgpalett med ökad skärpa.

Sony berättade nyligen om skärmtekniken i Z3 och Z3 Compact i ett inlägg på sin blogg. Företaget har bland annat satsat på att minska energiförbrukningen samtidigt som ljusstyrkan ökas. Samma typ av LED-bakbelysning används som i Z2 vilket ska ge en bättre balans mellan livlig och naturtrogen färgåtergivning.

Nyheterna i Z3 består främst av en algoritm kallad ”local adaptive contrast” som analyserar enskilda pixlar och optimerar deras kontrast. Den dynamiska kontrasten per pixel sägs på så vis ökas utan att kräva mer bakbelysning.

Föregångaren Z2 har en teknik Sony kallar TrueColor LED som är tänkt att ge ett bredare färgspektrum. Den tekniken nämns inte den här gången, men däremot ”Live Color LED” som finslipar hur vita färger visas.

sony-xperia-z3-swedroid-test-bild-8

Ett annat trick Sony använder för skärmen i Z3 är ”memory on display”. En viss del av minnet är tillägnat skärmen och enheten kommer alltid ihåg skärmens innehåll. När en statisk skärm visas behöver inte processorn användas för att uppdatera innehållet – med andra ord samma finess som i LG G2.

Allt detta låter fint men hur bra presterar panelen i praktiken? Korta versionen: Z3 har en mycket bra skärm. Vi uppskattar skärmens skärpa, ljusstyrka och kontrast. På vissa LCD-paneler blir inte svart tillräckligt svart, men på Z3 når överlag svart ett tillräckligt djupt mörker. När ljusstyrkan däremot maximeras blir svart i vanlig ordning ljusgrå. Färgerna är i regel livfulla utan att för den delen vara överdrivna. Skärpan bibehålls ofta även från skarpa vinklar.

Det varierar dock lite beroende på rådande ljusförhållanden, då skärmen lätt plockar upp reflektioner i vissa miljöer – även vid hög ljusstyrka. Beroende på vinkel och hur ljuset faller kan därför innehållet skymmas av speglingar. Z3 har dock en ovanligt ljusstark skärm som kan nå 600 nits i ljusstyrka. Läsbarheten utomhus en solig dag ligger därför över snittet även om vissa problem med synligheten fortfarande kvarstår.

HTC har länge varit något av en LCD-expert, med mycket fina paneler i One och nu senast One M8. Även LG G2 har en kompetent LCD-skärm som har samma upplösning och storlek som i Z3. Jämför vi Z3 med G2 kan vi konstatera att Z3 kan nå betydligt högre ljusstyrka, medan betraktningsvinklarna är ungefär likvärdiga.

Vi märker även av en viss skillnad i färgåtergivningen, då Z3 bland annat har en något klarare, kallare och renare nyans för vita bakgrunder, medan G2 lutar åt det varmare, mer rödgula hållet.

Sony erbjuder automatisk ljusstyrka kombinerad med manuell kontroll. Det går alltså att välja hur stark den automatiska ljusstyrkan ska vara. Automatiska ljusstyrkan är ett av våra få irritationsmoment med Z3, då den i alla fall i vårt exemplar inte fungerar särskilt bra. Den självreglerande ljusstyrkan har nämligen liten inverkan på hur starkt skärmen lyser, jämfört med reglaget. I ett mörkt rum måste till exempel ljusstyrkan alltid dras ner i botten manuellt – annars lyser skärmen för starkt. Även utomhus har vi behövt sköta ljusstyrkan manuellt. Förhoppningsvis är det något som kommer kalibreras i en framtida firmwareuppdatering.

Som avslutning kan vi nämna att Xperia Z3 har ett alternativ för att kunna använda skärmen med handskar, manuell kontroll över vitbalansen, samt en finess för att dubbeltrycka på skärmen för att väcka den.

Sony Xperia Compact

sony-xperia-z3-compact-skarm

Skärmen är den punkt där Z3 Compact skiljer sig mest från Z3. Panelen är först och främst betydligt mindre (4,6” istället för 5,2”) med 720p-upplösning istället för 1080p. Det innebär cirka 1,15 miljoner färre pixlar. Pixeldensiteten hamnar trots detta på 319PPI vilket är ungefär i nivå med Apple Iphone 5s och Iphone 6. Jämfört med föregångaren Z1 Compact som har 4,3-tumsskärm har pixeltätheten sjunkit med 23PPI.

Vi kan inte påstå att vi saknat 1080p nämnvärt när vi använt Xperia Z3 Compact, då skärmen erbjuder tillräckligt god skärpa i de allra flesta lägen. När väldigt liten text visas, exempelvis i miniatyrerna i multikörningsmenyn, hade det underlättat med Full HD men i regel tycker vi 720p duger utmärkt för den här skärmstorleken – i alla fall på nya Compact.

Skärmen har goda betraktningsvinklar och genom Triluminos-tekniken även en rätt livlig färgpalett, till viss del på bekostnad av naturtrogen färgåtergivning. Panelen erbjuder relativt god läsbarhet utomhus, även om skärmen inte kan nå riktigt samma maximala ljusstyrka som Z3. Precis som Z3 har senaste Compact-modellen stöd för att använda skärmen med handskar samt möjligheten att starta skärmen genom dubbeltryck.

Vi passade naturligtvis på att jämföra panelen i Xperia Z3 med Z3 Compact. Med maximal ljusstyrka på båda enheterna och samma skärminställningar märker vi främst av en skillnad i hur vitt visas. Skillnaden är så stor att vi verifierade både två och tre gånger att de två telefonerna faktiskt har exakt samma inställningar aktiverade.

sony-xperia-z3-z3-compact-skarmar-1sony-xperia-z3-z3-compact-skarmar-2sony-xperia-z3-z3-compact-skarmar-5

Kanske beror det delvis på att skärmen i Z3 Compact inte är lika ljusstark som den i Z3, men medan vitt i våra ögon framstår som ljust klassiskt vitt i Z3 har vita och ljusgrå bakgrunder i Compact en blåaktig nyans. Sonys skärmsnille Takao Yagi har berättat om hur företaget tacklar vita färger i Z3-enheterna och blå tonen är sannolikt medveten.

Yagi menar att ”kalla” vita färger som lutar mer åt blått har blivit vanliga för film och TV-serier, främst för att de upplevs som ljusare än ”varmt” vitt som istället lutar mer åt rött och gult. Genom tidigare nämnda ”Live Colour LEDs” kan Sony använda ”kalla” vita färger utan att påverka batteritiden negativt. Varför effekten är så påtaglig i Z3 Compact och inte i Z3 är ett frågetecken. Blåaktiga skenet blir något mindre markant när ljusstyrkan dras ner.

Vi störde oss inte nämnvärt på det blåaktiga skimret för vita och grå färger när vi använde Z3 Compact separat. Efter att ha jämfört skärmarna för Z3 med Z3 Compact sida vid sida föredrar vi dock definitivt färgåtergivningen i större Z3. Hur färger upplevs kan vara högst individuellt och vissa kanske uppskattar att vita färger är mer åt det blåaktiga hållet i Compact. Användare som stör sig på blåa tonerna kan kalibrera färgåtergivningen genom vitbalansfunktionen, även om det inte är särskilt lätt att få det perfekt (dra upp rött och grönt, låt blått vara kvar på 0).

Automatiska ljusstyrkan krånglar en del även för Compact, då ljusstyrkan framförallt måste kalibreras manuellt i mörka rum. Vi är avslutningsvis inte helt nöjda med skärmen i Z3 Compact, främst på grund av blåaktiga nyansen för vita och grå färger som vi upplever som mindre behaglig än vitt i Z3. De som känner sig osäkra på skärmen kan med fördel besöka butik innan köp och bilda egen uppfattning.

Mjukvaran

sony-ux-2sony-ux-3

Sony tillhandahåller i vår mening ett ovanligt snyggt och funktionellt gränssnitt, med fler anpassningsmöjligheter än telefoner från de flesta andra tillverkare. Klivet från original-Android är fortfarande ganska stort men de estetiska och praktiska ändringar Sony implementerat är sällan i vägen. Mjukvaran i Z3 och Z3 Compact är i stort sett identisk och baseras på Android 4.4.4, vilket är den i skrivande stund allra senaste skarpa version av plattformen.

Det har inte hänt alltför mycket i Sonys gränssnitt sedan vår recension av Xperia Z2. Därför hänvisar vi till mjukvaruavsnittet i Z2-testet för de som vill fördjupa sig i mjukvaran. Vi kommer istället fokusera på nyheterna och de finesser som sticker ut.

Vi börjar med alternativet för skärminspelning som är en nyhet för Z3-enheterna. Funktionen nås genom att hålla inne strömknappen och därefter välja ”Spela in skärm”. Då visas ett litet fönster ovanpå gränssnittet med en samling kontroller. Genom att trycka på inspelningsknappen spelar enheten in precis vad som visas på skärmen (med undantag av inspelningskontrollerna). Filerna sparas i MP4-format och upplösningen för videofilerna är samma som för telefonen. Det hela fungerar bra.

sony-xperia-z3-ux-8

Andra funktioner som är värda att nämna är möjligheten att använda skärmen med handskar, att det går att starta skärmen genom dubbeltryck, samt en funktion som låter skärmen vara tänd så länge du håller mobilen i handen. Gränssnittet bjuder även på en samling smarta funktioner för att förlänga batteritiden, vilket vi diskuterar i detalj i ett avsnitt längre ner. För Chromecast-användare kan vi nämna inbyggt stöd för att spegla skärmens innehåll direkt till Googles mediaenhet.

Till de få irritationsmomenten hör en varning som visas varje gång automatiska bakgrundsuppdateringar slås av eller på. Till skillnad mot meddelandet som visas när mobildata-anslutningen aktiveras eller inaktiveras går det inte att välja att meddelandet inte ska visas igen, vilket blir störande i längden. Det följer även med en del bloatware, som Facebook, AVG AntiVirus (varför?) och navigationsprogram från Garmin. Dessa tre appar går lyckligtvis att radera för de som önskar.

sony-xperia-z3-compact-bloatwaresony-xperia-z3-ux-10

Sonys snabbinställningar nås på samma vis som de i standard-KitKat, det vill säga genom att dra ner rullgardinsmenyn med två fingrar – alternativt dra ner menyn på vanligt vis och sedan trycka på en knapp. I vår mening är det ingen särskilt smidig eller snabb lösning och vi hade föredragit att inställningarna visats i vanliga rullgardinsmenyn (eller som i Android L).

Strömma spel från PlayStation 4


Xperia Z3 och Z3 Compact har stöd för PS4 Remote Play vilket innebär att PlayStation 4-spel kan strömmas till enheterna över Wi-Fi. Funktionaliteten finns sedan tidigare för exempelvis PlayStation Vita.

PlayStation 4-kontrollen styr spelen och telefonerna kan anslutas direkt till kontrollen med ett särskilt tillbehör. Detta öppnar upp flera möjligheter för spelare med en PlayStation 4 hemma. Om exempelvis en annan familjemedlem vill använda teven eller projektorn till annat kan spelandet återupptas på mobila enheten. PlayStation 4-spelandet blir även mer mobilt, så länge telefonerna når Wi-Fi-nätverket.

Vi har tyvärr inte haft möjlighet att testa Remote Play på Sonys nya Xperia-telefoner, då funktionen inte blir tillgänglig förrän i november.

Kameran

sony-xperia-z3-swedroid-test-kamerasony-xperia-z3-compact-kamera

Telefonerna har samma 20,7MP-sensor som introducerades i och med Xperia Z1, med 5248 x 3936 pixlar som högsta upplösning för fotografier. När Superior Auto-läget används, som anger automatiska inställningar utifrån rådande förhållanden, är maxupplösningen istället 3264 x 2448 pixlar (8MP).

Precis som exempelvis Samsung och LG har Sony gett sin kamera en rad olika avancerade funktioner som inte finns i original-Android. På den punkten knäcker tillverkarna Google rejält. Vi är förtjusta i Sonys kameramjukvara som både är funktionsrik och relativt lättanvänd.

Standardläget för kameran heter Superior Auto (”Bättre autojustering”) och Sony tillhandahåller naturligtvis även ett manuellt läge. Det finns en mängd andra lägen för både fotografering och videoinspelning. Funktionaliteten kan dessutom utökas genom att ladda hem insticksprogram från Google Play. Kameralägena visas i form av rektanglar som går att ta tag i och flytta runt, så ens favoriter kan placeras högst upp.

Ett av de lägen vi gillar mest är Timeshift-video som spelar in video med 120fps. Efter att materialet fångats kan en slowmotion-effekt appliceras för utvald del av videon. Effekten kanske är särskilt rolig att leka med för de som skejtar eller sysslar med extremsport.

I galleriet nedan har vi fångat samma motiv med Xperia Z3, Xperia Z3 Compact och LG G2. Alla enheterna har haft standardinställningarna aktiverade.

Vi noterar att Sonys kameror levererar bättre dynamik i bilderna och mer naturtrogna färger bredvid LG G2 som lider av lite problem med vitbalansen. Skärpan är också vassare för Sonys del och vi kan urskilja klart fler detaljer för några av testbilderna.

Xperia Z3 — Z3 Compact — LG G2

sony-xperia-z3-jamforelse-1sony-xperia-z3-compact-jamforelse-1lg-g2-jamforelse-1

sony-xperia-z3-jamforelse-2sony-xperia-z3-compact-jamforelse-2lg-g2-jamforelse-2

sony-xperia-z3-jamforelse-3sony-xperia-z3-compact-jamforelse-3lg-g2-jamforelse-3

sony-xperia-z3-jamforelse-4sony-xperia-z3-compact-jamforelse-4lg-g2-jamforelse-4

sony-xperia-z3-jamforelse-5sony-xperia-z3-compact-jamforelse-5lg-g2-jamforelse-5

sony-xperia-z3-jamforelse-6sony-xperia-z3-compact-jamforelse-6lg-g2-jamforelse-6

sony-xperia-z3-jamforelse-7sony-xperia-z3-compact-jamforelse-7lg-g2-jamforelse-7

sony-xperia-z3-jamforelse-8sony-xperia-z3-compact-jamforelse-8lg-g2-jamforelse-8

sony-xperia-z3-jamforelse-9sony-xperia-z3-compact-jamforelse-9lg-g2-jamforelse-9

sony-xperia-z3-jamforelse-10sony-xperia-z3-compact-jamforelse-10lg-g2-jamforelse-11

sony-xperia-z3-jamforelse-11sony-xperia-z3-compact-jamforelse-11lg-g2-jamforelse-12

Blandade exempel Xperia Z3

 

Blandade exempel Xperia Z3 Compact

Buggar och problem

Alla använder sina telefoner på olika vis och ibland uppstår problem för vissa som inte drabbar andra. Under våra veckor med Xperia Z3 och Xperia Z3 Compact har vi dock inte stött på ett enda allvarligt problem. Båda telefonerna har uppfört sig bra.

Kamera-appen kraschade dock en gång på Xperia Z3 och den tycktes stänga ner sig själv (utan att uttryckligen ha kraschat) vid ett tillfälle på Z3 Compact.

Batteritiden

sony-xperia-z3-ux-1

Batteritiden är en av de starkaste sidorna för både Z3 och Z3 Compact. Vissa tillverkare prioriterar fortfarande tunna och lätta enheter framför bättre batteritid. Kanske är det vad de flesta konsumenter fortfarande är ute efter, men med sina två nya smartphones har Sony hittat ett bra mellanläge.

Med sina 153 gram är Xperia Z3 ingen lättviktare och Z3 Compact väger 14 gram mer än Galaxy Alpha som har ungefär samma skärmstorlek. Samtidigt är ingen av enheterna särskilt tjocka (7,4mm respektive 8,6mm) och vi välkomnar Sonys satsning på batteritid med öppna armar.

Det är svårt att undvika laddade ord i det här avsnittet, men när STAMINA-läget används i kombination med våra vanliga energispararknep är batteritiden smått fantastisk. Vi har kunnat nå 7-9 timmars skärmtid på Z3 utan problem när enheten använts för aktiviteter som YouTube, sociala nätverk, meddelandeappar, samtal, surfande och en del fotografering.

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Även Z3 Compact har gett oss ovanligt många skärmtimmar, ungefär i nivå med Z3 under liknande förhållanden. Som jämförelse kan nämnas att vi med samma användarmönster i regel får mellan 3 – 3,5 timmars skärmtid på LG Nexus 5. I vårt klassiska videouppspelningstest nådde Xperia Z3 912 minuter medan Z3 Compact höll igång i 922 minuter, vilket går att se i tabellen ovan. Det innebär två nya rekord och topplaceringar i batteritestet.

Batteritidsindikation, Z3 Compact

Batteritidsindikation, Z3 Compact

Först och främst har de två telefonerna ovanligt väl tilltagna batterier: 3100mAh för Z3 och 2600mAh för Z3 Compact. Sony tillhandahåller dessutom funktioner i mjuk- och hårdvaran för att förlänga batteritiden. Vi kan inte svära på att finessen gäller båda enheterna, men Xperia Z3 har i vilket fall minne som är dedikerat skärmen. När statiskt innehåll visas kan processorn vila då skärmen inte behöver uppdateras.

sony-xperia-z3-ux-7

Ett konfigurerbart läge kallat STAMINA minskar energiförbrukningen. Standby-tiden kan utökas genom att mobildata och Wi-Fi inaktiveras när skärmen är släckt. Det går att välja vilka appar som ska vara aktiva i standby-läget. STAMINA-läget har även ett alternativ för att sänka processorns klockfrekvens för att öka batteritiden.

sony-xperia-z3-batterialternativ-1sony-xperia-z3-batterialternativ-2sony-xperia-z3-batterialternativ-3sony-xperia-z3-batterialternativ-4

Sony varnar för att prestandan då kan sjunka. Eventuellt får det negativa effekter vid uppspelning av stora videofiler eller när krävande spel spelas men överlag har vi inte märkt någon större inverkan på prestandan för vardagliga uppgifter.

Tillverkaren har även ett läge som kallas Ultra STAMINA. Det är ett extremt energispararläge som bara tillåter grundläggande funktioner som telefon och SMS. Alternativet kan med fördel användas om du börjar få slut på batteri och inte har möjlighet att ladda enheten men samtidigt behöver kunna nås. Under exempelvis en längre utflykt skulle extrema energispararläget även passa.

Som avrundning menar vi att Z3 och Z3 Compact är heta alternativ för användare som värdesätter god batteritid.

Spel, prestanda och grafer

Sony har som tidigare nämnt utrustat sin duo med Qualcomms fyrkärniga Snapdragon 801-plattform med fyra kärnor som vardera tickar på i upp till 2,5GHz. Grafikdelen bygger på Qualcomms Adreno 330-kärna. Snapdragon 801 är en vid det här laget välbeprövad plattform som varit standard för årets toppmodeller. Vi finner samma plattform i HTC One M8, Galaxy S5, LG G3 och OnePlus One.

Qualcomm har ett snabbare chipp på marknaden kallat Snapdragon 805 (med Adreno 420-grafik), som i Sverige idag bara finns i Galaxy Note 4. Även om det inte är riktigt lika framtidssäkert erbjuder S801 gott med kraft och Z3 och Z3 Compact har bra flyt i gränssnittet. Även de mer krävande spelen i Google Play rullar fram fint.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400
Xperia Z3 har 1GB mer RAM på pappret än sin kusin Z3 Compact. Eftersom lite minne alltid är reserverat för några av telefonens komponenter rapporteras sällan hela minnesmängden som tillgänglig i Android. I Xperia Z3 finns enligt Android 2748MB tillgängligt och i Xperia Z3 Compact finner vi mer blygsamma 1732MB.

Efter att operativsystemet och Sonys mjukvara lagt beslag på sitt återstår cirka 11,57GB för installation av appar och användardata.

Eftersom systemprocessorn inte skiljer sig nämnvärt åt från den i föregångaren förväntade vi oss inte heller några större skillnader. De två telefonerna får en liten prestandaskjuts som resultat av den något uppskruvade klockfrekvensen, men överlag är resultatet i linje med vad både Snapdragon 800 samt 801 presterar. Sony verkar dock ha gjort ett bra jobb med optimeringen då enheterna ligger bra till i flera delmoment.

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Sony Xperia Z3C 720p (4.4)
122FPS
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z3 1080p (4.4)
111FPS
Sony Xperia Z2 1080p (4.4)
107FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy Note 4 QHD (4.4)
105FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
Motorola Nexus 6 1440p (5.0)
94FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG G3 QHD (4.4)
86FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100
Grafikdelen överraskar positivt och telefonerna ligger speciellt bra till i 3DMark. Det kan förklaras av att Sony använt nyare drivrutiner från Qualcomm eller ökat GPUns klockfrekvens.

Vid faktiskt spelande noterar vi dock ingen större skillnad bredvid andra Snapdragon 801-utrustade enheter som Galaxy S5 eller HTC One M8. I väldigt krävande 3D-spel kan det hända att ”framedrops” uppstår då ovanligt mycket händer på skärmen, men för en stor majoritet av titlarna i Google Play flyter det på mycket fint.

Slutsats

sony-xperia-z3-compact-test-swedroid-bild-6
Vi har under testperioden charmats av Sonys nya värstingar Xperia Z3 och Xperia Z3 Compact, som vi anser är tillverkarens två bästa telefoner hittills. Xperia Z3 har god byggkvalitet och vi uppskattar metallramen och känslan av enheten i handen, även om det hala glasbakstycket kan få enheten att glida på blanka ytor. Sony har införlivat små men viktiga finslipningar av konstruktionen.

Med Z3 Compact gillar vi först och främst dess nätta format i kombination med god prestanda. Enheten är befriande lätt att använda med en hand och vi når enkelt alla delar av gränssnittet med tummen. Vi gillar knapparnas placering (även om de gärna fått sitta lite högre upp på högersidan) och konstruktionen känns rigid och robust.

Vi har flera gånger kunnat använda enheterna tre dygn på en laddning med vårt användningsmönster och med STAMINA-läget aktiverat, med mellan 5-9 timmars skärmtid.

Vi har inte haft några problem med samtalskvalitet eller täckning, vare sig för radiodelen, Wi-Fi eller GPS. Båda telefonerna har främre stereohögtalare som sitter ovan och under skärmen. Z3 erbjuder ett starkare och något mer nyansrikt ljud än Compact, även om nya Compact har bättre högtalare än föregångaren. Högtalarljudet i Z3 är högt och bra men inte marknadsledande.

Enheterna har mycket god uthållighet vilket väger tungt i våra ögon. Just batteritiden är kanske det som talar mest för Xperia Z3 och Z3 Compact. Sony har inte överdrivit när de påstår att nya telefonerna har två dagars batteritid. Vi har flera gånger kunnat använda enheterna tre dygn på en laddning med vårt användningsmönster och med STAMINA-läget aktiverat, med mellan 5-9 timmars skärmtid. Hur länge mobilerna kan hålla igång beror dock förstås på hur de används: alla kommer inte få samma goda resultat.

Xperia Z3 har en ovanligt ljusstark 1080p-panel med god kontrast, livfulla färger och bra betraktningsvinklar. Vi är dock inte helt övertygade av skärmen i Z3 Compact. Vi har inget att invända mot betraktningsvinklarna eller skärpan, vilken i regel är god trots att telefonen har 720p-upplösning. Däremot har Z3 Compact en något skev färgåtergivning med blåaktig nyans för vitt och grått, vilken vi upplever som överdrivet kall. Båda telefonerna har uppvisat problem med automatiska ljusstyrkan som inte alltid fungerar tillfredsställande, framförallt i mörka rum.

Gällande kameran finner vi störst förändring i mjukvaran. Sony har optimerat hastigheten och förbättrat bildbehandlingen något vilket bland annat tillåter högre ISO-tal. Vi kan dock inte påstå att skillnaden är särskilt stor i jämförelse med Xperia Z2 och så lär det förbli tills Sony introducerar en ny kamerasensor i sin Z-serie.

Vi drar oss inte alls för att rekommendera Z3 – särskilt för de som gillar Sonys design av hårdvara och gränssnitt. Det är företagets starkaste mobil hittills – en förbättrad och finslipad Z2. Eftersom det inte hänt särskilt mycket på hårdvarufronten jämfört med föregångaren Z2 är vi dock tveksamma till att det är värt att uppgradera för nuvarande Z2-ägare, som kanske gör bäst i att hoppa över den här generationen.

Däremot är förbättringarna desto fler för Z3 Compact jämfört med Z1 Compact. Nya modellen har bättre högtalare, skärm och ett bakstycke av glas istället för plast. Sony har dessutom lyckats klämma in en 4,6-tumsskärm på samma yta som tidigare och bjuder därmed på större skärmareal utan att tumma på yttermåtten.

Vi ser nya Compact-modellen som ett mycket bra och prisvärt alternativ för de som är ute efter en lätthanterlig smartphone med god prestanda och uthållighet. Dock hyser vi som tidigare nämnts en viss skepsis gentemot hur skärmen återger vita färger vilka är något kalla och blåaktiga (särskilt vid hög ljusstyrka). De som anser att detta kan bli ett potentiellt irritationsmoment kan med fördel klämma på enheten i butik innan köp och bilda egen uppfattning.

Av de toppmodeller vi hittills testat sällar sig Xperia Z3 och systermodellen Xperia Z3 Compact till de bästa. De två telefonerna är inte utan brister men förtjänar definitivt våra rekommendationer.

swedroid-rekommenderar-sony-xperia-z3-compact swedroid-rekommenderar-sony-xperia-z3

Processor: 2,5GHz quad-core
Plattform: Snapdragon 801
RAM: 3GB
Skärm: 5,2" / FHD / 424PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 21MP
Processor: 2,5GHz quad-core
Plattform: Snapdragon 801
RAM: 2GB
Skärm: 4,6" / HD / 319PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 21MP

  • luggis

    Som Z2-ägare ger Z3 ett stort habegär!

  • Huahuahuauh

    ”Vill ha Android i dess renaste utförande”

    Möjligtvis nära renaste android? tycker det skiljer en del från stock.

  • Roco

    Som ägare av ett vedträ ger Z3 ett stort ha-behär!

  • Jean-Claude Van Chahrour

    Älskar verkligen Sonys gränssnitt,ser propert ut och riktigt gjort till skillnad från andra tillverkare så som Samsung etc, rena Cartoon Network gränssnitt tyvärr.
    Och nej,jag äger inte Sony utan kör själv med Lg G2 idag,då ja spräckte skärmen på min SZ2 :(

  • P BOY

    Batteritiden!!!!!! Yoku dekimashita, Sony.

  • Misstänker att jag skulle ha ännu större begär efter en Z3 om jag inte hade en Z2. Vad med Z3 är det du saknar på din Z2?

  • Jonas Svensson

    ”Vill ha Android i dess renaste utförande”

    Hur kan detta vara en nackdel för Xperia Z3? Denna telefon ligger väl bra till här, dvs väldigt ”ren” Android jämfört med tex LG eller Samsung. Eller får alla Android-telefoner förutom Nexus denna punkt som negativ punkt i recensionerna?

  • Granit Maqedonci

    Hoppas min Z3C dyker upp imorgon. Blir min första Sony-lur och innan har jag haft HTC HD och Nexus 4. Ska bli spännande :)

  • aaxx

    I början upplevde vi Z3 som klumpig jämfört med lilla rackaren Z3.

  • Niclas Brundell

    Är riktigt sugen på att byta min S4a mot denna. Vore skönt att ha bra batteritid utan att behöva ha med extrabatteri. Ultrabatteriläget har varit något jag önskat ha ett antal gånger i mitt liv. Typ se till att man har batteri för den där SMSbiljetten hem.

    Att kunna använda mobilen smidigt med en hand är riktigt frestande. Går ju hyfsat med S4an. Men är en jäkla fingergymnastik i facebook och twitter att komma åt knapparna i toppen.

    Kameran verkar också vara bättre än S4an. Är inte så förtjust i s4ans kamera då den ofta får riktigt irriterande ringar runt föremål pga dens sharpening.

  • jahaja

    Samsungs enheter är också relativt rena sedan ett halvår tillbaka…

  • aaxx

    Z2 ser fin ut.
    Ändrade min förhandsbokning (telia obunden med dock och lur) till en note 4 och hoppas jag inte kommer ångra mg! :)

  • Jonas

    Som HTC Desire-ägare ger Z3 också lite habegär..!

  • Sami Mrabet

    Jag hade riktat in mig på en Z3C först men mer talar faktiskt för att det blir en Z3 när den går ner i pris. Bland annat för att jag tycker att dess bilder är snäppet bättre än bilderna från Z3C samt det blåaktiga som såg lite illa ut på Z3C. Plastram känns som en nergradering istället för metallram, ( och ja jag har vart och känt på båda och gillar inte riktigt känslan av Z3 compacts ram)

  • Jonathan

    Jag är oerhört nyfiken på ps4 remote play. Kan ni recensera? :)

  • Arne

    Z3C har en metallram, som är överdragen med plast (givetvis svårt att se).

  • Sami Mrabet

    Om så är fallet så är iallafall känslan långt ifrån likadan om man jämför med Z1C, och det är känslan utav metall som jag är ute efter

  • BruceTh3Dwarf

    Som ägare av en trött Xperia S ger Z3 ett väldigt stort ha-begär!

  • zwich

    LG G2´s kamera verkar ju vara sämst .. på hundbilden syns inte ens hunden, medans den syns bäst med Z3, lite sämre med compact men jesus..pinsamt G2

  • Roco

    När ni har lekt klart med era barn-telefoner i denna tråd är ni välkomna över till Note 4 tråden där männen hänger ;)

  • Sverker

    Överdriv inte. Samsung är så långt ifrån ren Android man kan komma.

  • Sverker

    Årets telefoner helt klart.

  • Arnold

    Ja, fast det är ju lite dåligt att jämföra med en gammal g2a. Dom hade ju lika gärna kunnat jämföra med en Nokia 3310. (ja, jag vet att 3310 inte hade någon kamera men jämförelsen är ju ungefär lika vettig)

  • GrinigGammalGubbe

    Inte ett ”haha” begär?

  • Alexander Atkinson

    Eller hur! Vadå G2 liksom, prova S5 och till och med iPhone 6 kanske?

  • FedEx

    Koppar :) Det är varför jag vill byta iaf. Så sjukt snyggt att jag inte förstår att det inte nämns mer

  • Alexander Atkinson

    En elektrisk bajskorv skulle ge habegär åt en Xperia S-ägare

  • zwich

    Känslan som uppstår när man inte vet om folk fattar att man skojar. :|

  • Alex

    ”Är känslig för kall återgivning av ljusa färger”. Lite konstigt, va? :)

  • Grovbörje Kärnkraftsson

    Bara en korv med touchcreme och digibajser-panel.

  • smisk

    ”Placeringen av ström- och volymknapparna är strategisk.”
    På Z3 kan jag nog sträcka mig till att hålla med, men på Z3C funkar det inte alls lika bra.
    Den dedikerade kameraknappen sitter inte heller så bra placerad, hamnar mitt i handflatan på båda modellerna
    Sen får man väl hoppas att man kan dra in cyanogenmod i framtiden.
    Den telefonen som i dagsläget tveklöst kommer närmast att uppfylla mina kravspecar, så ett givet köp.

  • Alexander Atkinson

    G2:s kamera ÄR sämst så det är inte så lätt att veta om du skojar eller inte :p

  • Emil Oskarsson

    Kom igen när Samsungs mjukvara kan mäta sig med Sonys :)

  • Jonas Sjödin

    Äntligen en tillverkare som lägger kraft på batteriet!

  • putte40

    Tack för recensionen swedroid! Nu har jag nästan bestämt mig för en compact. Bara färgval kvar. Röd färg? Ferrari har ju inte fel så blir telefonen snabbare

  • Daniel Jansson

    Det där låter ju lite bakvänt då det är Touchwiz som är designat för barn.

  • Alexander Atkinson

    Tror kameraknappen är tänkt att användas när du håller telefonen horizontellt ;)

  • W.Othman

    Någon kan svara mig varför Sony har ingen IR i sina mobiler? Jag använder denna funktion nästan värj dag. En universal fjärrkontroll är faktiskt väldigt suveränt verktyg att ha . mina fjärrkontroller vet jag inte var dem ligger nånstans , under soffan eller i diskmaskinen ! men min mobil är alltid nära till hand.

  • mktvillhamer

    Blir ju ruggigt sugen på en z3c, men när man läser om förbeställningserbjudandet man missat så känns det vettigare att vänta på z4c om sony fortsätter med nya modeller en gång i halvåret. Då kanske de klämmer in s805, 3gig ram, 4.7″ 1080p samt IR om man har tur.

  • Konstigt2

    Hörde Snapdragon 810 kommer i Z5C hösten 2015, vänta lite till så får du 64-bitar också!

  • Roco

    Ja för Note-serien har ju inte gjort det redan i 3 år?

  • Roco

    Nu är jag tillbaka :)

  • Ironi

    Nä, inte så lätt att veta hur viktigt det är för en kamera att få med hunden…

  • Roco

    Du menar förra årets telefoner? :p

  • Lars

    Yes! Jag skulle valt den röda. :)

  • solnakisen

    Använder Sony Hangouts som SMS/MMS app som standard eller?

  • zwich

    ”Hejbop! nu har vi lämnat ditt paket till posten” omgomgomg Z3C påväg!

  • Jonas Sjödin

    Jag såg bara i det här testet att sonys nya lurar hade bättre batteritid än note-serien. Men jag skulle varje dag i veckan välja en note 4 framför en z3.

  • Simon

    Note-serien är en semi-tablet. Detta är runt 5″.

  • smisk

    Det tror jag också, men gillar inte att ha en knapp mitt i handen när jag håller i telefonen.
    Finns väl en viss chans att man trycker in den av misstag, men det återstår väl att se.

  • Lars

    Nej, jag tror deras egna SMS-app är aktiverad från början. Men det är enkelt att byta till Hangouts om så önskas. :)

  • Dual Sim

    Blir en z3 D6633 dvs dual sim, I vacker koppar. Från Kina

  • Alexander Atkinson

    Aha man märker alltså av den när man bara håller normalt? Då fattar jag, kan ju vara lite irri.

  • solnakisen

    Ok, ja så är det ju såklart. Har ju gjort samma på min S4:a men fick för mig att Sony använder Hangouts som std. Men det är väl bara Nexus lurarna som gör det. :-)

  • scrp

    Det var en note du hade?

  • mortuus

    för dom e dumma i huvet och vet inte vad folk vill ha, sen undrar alla varför samsung säljer så bra ;) tänk på d nästa gång du kritiserar dom. åtminstone har jag allt i min s5 typ.

  • jahaja

    Läs om läs rätt… de har inte mer bloat än konkurenterna sedan ett halvår tillbaka. Om du lämnar din 2013 bubbla så kanske du kan se förändringen?

  • David

    Det här med att exempelbilderna består av enbart motiv av utomhusmiljöer i solljus, ska vi prata om det eller?

    1. De flesta av dagens kameror presterar hyfsat i de förhållandena
    2. En stor del av bilderna folk tar är på människor i inomhus och/eller på kväll/natt.

  • Kingen

    Jupp, S5 är helt klart bäst totalt sett, den har verkligen ALLT.

  • Andreas

    1. jag tycker ni gör riktigt grymma recensioner, men skulle ibland önska att det fanns flikar längst upp, med alla olika sektioner länkade, så att man enklare kan välja vilken del av recensionen man vill läsa…
    bara ett litet förslag i all välmening.
    här är ett exempel på ungefär hur jag menar:

    http://www.techradar.com/reviews/phones/mobile-phones/sony-xperia-z3-1263309/review?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=xperiaz3&utm_campaign=project

    2. varför jämföra kameran med bilder från en ”gammal” mobil?
    skulle mycket hellre ha sett jämförande bilder med lg g3, samsung s5 osv…

  • Emil

    Och ALLT inkluderar även bloatware och ett skitfult gränssnitt i Samsungs fall

  • Hjälpsam

    Hos Telia så medföljer magnetiskt laddställ och Sonys hörlurar för 4695:- kontant t.o.m 2014-09-30

  • Roco

    1. Det finns redan ifall du använder Chrome mobil(kanske finns i andra browsers också).

  • Roco

    lol ok, du låter precis som en Apple-fanboy som bara jämför enheter selektivt.

  • Roco

    Precis, Note 4 är inte ens med i jämförelsen. Utan en 1år gammal Note 3. Hade för mig att Z3 är en ”nyutkommen” mobil :)

  • W.Othman

    Bloatware och fult gränssnitt är sant men å andra sidan så har de ganska allt man kan önska sig och lite till . Jag själv tycker inte om Samsungs designspråk, inte heller mjukvaran men de har all funktioner som jag vill ha.

  • Roco

    Nej, ett vedträ skrev jag just…gjord av trä :p

  • AToTheK_1

    ”Memory on display” är precis vad det låter som, ett RAM minne uppe på displayen. Så man reserverar inte något av telefonens RAM minne för detta. Så displayen kan sköta sin refresh utan inverkan från CPUn så länge som det är en statisk bild.
    Detta sparar en del ström men kostar lite i yta runt display drivaren.

  • Rag Doll Poets

    haha vilken fjant du är :D

  • Rag Doll Poets

    Samsung är ju sämst i klassen

  • Roco

    Tack :D

  • Roco

    Konstigt, jag trodde dom var bäst i alla klasser. Deras försäljning måste vara en myt.

  • BarelyBlurred

    Bra försäljning innebär inte att något är bäst..

  • Roco

    Kanske, kanske inte…men jag skulle heller inte se dålig försäljning som något bra.
    Du har rätt, bara kolla på Apple.

  • Rag Doll Poets

    Bara för att man säljer mest så betyder det inte att man är bäst. Det betyder bara att det finns en jävla massa idioter där ute.

  • Roco

    Läs nedan…

  • Roco

    87% tycker olika!

  • jahaja

    Är du kvar i 2013??

  • jahaja

    Måste vara skönt att få skriva så? Sony är kung av döyta för all framtid och det spelar ingen roll om de ändrar designen framöver……. så är det!

  • Guest

    Jag blir förvirrad. Hade tänkt köpa z3c men läser att skärmen är ”för blå” vilket gör den sämre. Sedan står det ju att man kan sköta de inställningarna manuellt så då borde det väl inte spela någon roll?

  • Niclas Ambrén

    Blir förvirrad av skärmen på z3c. Det står att den är ”för blå ” men samtidigt står det att man kan ändra de inställningarna manuellt. Så då borde det väl inte spela någon roll?

  • Paulista

    Tur man håller mobilen i vänsterhanden då;)

  • Vintersorg

    Jo, men den har ju fortfarande en plastram ytterst. Jag förstår absolut att vissa inte gillar det. Jag blev liiiiiite besviken själv första gången faktiskt. Men när jag kände på den för andra gången igår så gillade jag ramen trots allt! Men jag slits något olustigt mellan Z3 och Z3C…

  • Vintersorg

    Skulle tippa på att det funkar exakt som på Playstation Vita. Vilket ändå funkar bra, vill jag säga! Dock finns många grannar och dylikt vars diverse signaler stör ut ibland runtomkring lägenheten där vi bor nu. Men flyttar till hus i December, så jag hoppas på bättre remoteplay (och Wii U ”remoteplay”) då. :-)

    En fet fördel är ju dock att man nu kan montera telefonen på en Dualshock 4 och sen lira så!

  • Nisse Huldt

    Jag har katt!

  • Nisse Huldt

    Bara DET är ju värt att köpa nytt hus!

  • Markus

    Ingen har heller sagt att dålig försäljning är något bra? Det är inget argument för att bra försäljning = bra på allt.
    Men det är tydligt från tråden att du är typisk samsung fanboy så då kör man ju oftast utan argument precis som apple fanboys :)

  • Markus

    Att inte köpa en sony = gillar inte gränssnitt? fel igen..

  • Roco

    Sorry att du känner dig träffad….*bääh*

  • Roco

    Du verkar ju sitta inne med alla svaret på universums frågor….do tell more :P

  • Markus

    Nope sitter inte inne på särskilt mycket svar, men om du har något att fråga så shoot.

  • Roco

    Vad är meningen med livet?

  • Markus

    Träffad av vad? Jag sitter med en LG g2 med custom rom så det finns ingenting att bli träffad av här. Känns bara så tråkigt att det nu för tiden är android-sidan som sitter med en massa fanboys som läser märket på mobilen och blint köper och skriker om att det är det bästa som hänt mänskligheten :)

  • Roco

    haha ja, det hade väl varit konstigt annars? Det är väl klart att alla inte tycker om samma Android-lur eller hur?
    Det är inte bara Android mot Ios, det är Android mot Android minst lika mycket.

  • Markus

    Ja självklart tycker folk om olika android-mobiler, men problemet är alla dessa fanboys som blint läser note och måste spamma varje tråd med hur det är den bästa mobilen och inga andra gör mobiler som fungerar :)

  • Roco

    Alla får tycka precis vad dom vill, sen har du rätt i att Note är bästa mobilen…tom du insåg det…nice :)
    Men jag tror nog det är mer pro-Sony folk här än Note tbh.

  • Markus

    Du börjar med att säga att alla får tycka va dom vill, sen helt plötsligt säger du att note ÄR den bästa mobilen och att det inte är en åsikt? :S
    Sen påstår du att jag tycker att den är det (tycker för övrigt att det är en av dom värsta men folk uppskattar ju olika saker med mobiler så det är bra att den finns!)
    Och till det sista, jaha och? Det är helt irrelevant till diskussionen, självklart tycker folk att olika mobiler är bäst och det må va fler anhängare av sony än samsung eller tvärtom men det spelar ingen roll. De enda som är irriterande är fanboys som är helt blinda av ett märke och bara behöver se loggan för att bli kära och börja hetsa om hur bra något är och hur dåligt allt annat är.

    Menmen ska sluta mata trollet/p12an nu, vilket av det du är vet jag inte :)

  • Roco

    Ja, det är MIN åsikt…fan du är bra på att snappa upp saker du :) Men tekniskt sätt är Note bäst ja, så jag greppar ju knappast halmstrån. Jag håller med dig om att det är frustrerande med fanboys…du är tyvärr en sådan. Annars skulle du inte ha brytt dig så mycket. Oj, personpåhopp…det kom inte oväntat från en fanboy :)

  • Markus

    :)

  • Erik Svanborg

    Jag undrar också alltid varför sensorstorleken, som är den enskilt viktigaste faktorn för att ta bilder i dåligt ljus (inomhus), aldrig nämns i specarna, men alltid antalet megapixlar. Jag SKITER ärligt talat fullständigt i megapixlarna så länge det är mer än typ 5. Det är sensorstorleken som är viktig (och max bländare), men det nämns inte ens.

  • Erik Svanborg

    Ett tips: tvätta händerna innan du använder fjärrkontrollen, så behöver du inte köra den i diskmaskinen lika ofta.

  • Frans

    du lämnar ju öppet mål….

  • Frans

    z3c förbeställd från Telia finns att hämta på posten. Nice =)

  • Roco

    Han har inte kommit på det än, så tydligen inte :)

  • Inge_Glid

    Själv lyssnar jag på radio så gott som dagligen, så jag prioriterar FM-radio före IR-sändare.
    Att den har ALLT är väl en sanning med modifikation.

  • Sebastian

    Utmärkt recension, som alltid. Hade dock gärna sett testresultat från iPhones och Lumia-enheter ked i tabellerna. Vore intressant att se jämförelser.

  • Sebastian

    S5 är åtminstone det ned all den där bloaten. Man trodde att de skulle bli bättre i år men ICKE.

  • Sebastian

    Makes no sense..

  • Sebastian

    Män som gillar bloat?

  • jahaja

    Ånej… är du här nu? Så du äger en S5?

  • Roco

    Nej, för du och Simon är rätt lika :p

  • FFLife

    Vad ska man välja ?

    Tittade på Samsung Alpha häromdan men väntat in recension för Z3 Compact.
    Gillade Alphan’s skärm grymt mycket men har svårt o välja här.
    Skulle varit bra med en jämförelse mellan dessa två.
    Gillar Sammy mobiler så TW osv ser jag inte som ett problem. Kör en Note3 samt en urgammal SGS2 bredvid för jobbsamtal.
    Dags o byta ut S2’an, men vem av dessa 2 väljer man : Alpha eller Z3C ?

  • Rag Doll Poets

    Kungen av döyta är la ändå iPhone 6 nu va?

  • Mattias

    Alphan går ju bort direkt då SD-läsare saknas.

  • Första bilden under ”Bildskärmen” fliken, är det en Launcher som används (och isåfall vilken) eller kan man få det så genom Stock inställningar?

    Tack.

  • Sebastian

    Nej jag har använt en S5, upplevelsen var allt annat än god.

  • Sebastian

    Förstår inte ens var Apple kom in i bilden, han talade om Samsung och ingen annan.

  • helnice

    Feber har gjort en jämförelse du kan läsa:

    http://feber.se/android/art/309237/tv_sm_premiumlurar_som_imponer/

  • Ozito

    Tack för en bra recension! Nu är jag så nöjd det bara går att vara över min förbokning!

    HTC lurarna jag har ägt har varit mycket trevliga men nu vill jag prova Xperia serien igen, förhoppningsvis blir det en bättre upplevelse än den jag hade med allra första xperian som körde på windows mobile.

  • Andreas Larsson

    Note 1 är 5.3″ hur stor är z3 nu igen? Just ja 0.1″ mindre ;)

  • W.Othman

    Jag har två små barn så du kanske förstår nu varför Ibland hittar jag fjärrkontrollen i diskmaskinen !

  • smisk

    Men framförallt det klena batteriet!

  • Erik Svanborg

    Hehe jodå, jag förstod att det var något sånt, lät så roligt bara så jag kunde inte låta bli att göra mig lite lustig :-) även mina illbattingar gillar att gömma fjärrkontroller…

  • Rob

    De har ju dock haft ett år mellan compact modellerna iaf. Men vem vet om det håller sig.

  • Rob

    Är du Swedroids nya troll-kung eller?

  • Rob

    I delen där ni kikar närmare på notifikationsfältet/snabbkontrollerna missar ni helt att man kan svepa mellan notifikationer och inställningar istället för att peta på knapparna. Sjukt smidigt!

  • Rob

    Har ni inte fått in Z3 Tablet Compact?

  • Weehaaw

    Män som gillar kreditkortshållare.

  • mortuus

    även för att ha en 720p upplösning så är det något klent ja vilket är synd för en annars grymt fin telefon.

  • smisk

    Jo, föll på batteriet, hade nog köpt en alpha om de klämt in ett batteri på åtminstone 2300mAh+ istället för det nuvarande.

  • Kingen

    Har väldigt lite bloatware, och det har jag avaktiverat. Tog 5 minuter, kör annan Launcher och är i stort sett aldrig i menyerna så ser inget av gränsnittet. Älskar min S5.

  • smisk

    Jo så kan man också göra :)
    men med en genomtänkt placering av knapparna så skall det ju inte spela någon roll vilken hand man håller den i :)

  • britt

    Röten kamera

  • TerraScania1907

    Rött är fint, särskilt tillsammans med blått..

  • kanylbullen

    om ni vill se hur hal den är på en vanlig skrivbordsyta: http://youtu.be/BWs4P8A1BS0

  • Hanker

    Bör man vänta lite längre eller passa på, på Z3:an?

  • lefty44

    Tack för ett riktigt bra test. #KeepItUp

  • ormet

    Hade ju dock vart enormt mkt smidigare om man genom att svepa på den högra sidan kom direkt till settings/snabbkontrollerna och genom att svepa på den vänstra sidan kom direkt till notifikationerna.
    Då slipper man knapparna öht.

  • Rob

    Det ena utesluter ju inte det andra. Men som sagt, behöver inte peta på knapparna ändå.

  • Phukkitt

    Angående det ni nämner om att det är kallare färger på Compact, har den inte inställning för vitbalans så att man kan få den att se varmare ut?

    Z1C har iaf inställning för det… :S

  • BetToWin

    Fick hem min z3c för ett par dagar sedan, sjukt nöjd! Men hörlurarna har jag inte fått än.. fått meddelande från tre att ett tekniskt fel har inträffat och att jag ska få dom senare. Fler som har råkat ut för samma? Lite irriterande..

  • Anette

    På z1 använder man en respektive två fingrar för att komma till aviseringar respektive snabbinställningar.

  • Tång Ruska

    Ja, jag har inte heller fått hörlurarna än, men de sade att de skulle skickas ut senare.

  • Rob

    Nu när du säger det.. Funkar likadant på Z3C :P

    Dock mindre smidigt med en hand än att dra ned och sedan göra en swipe åt sidan.

  • Rob

    ”Användare som stör sig på blåa tonerna kan kalibrera färgåtergivningen
    genom vitbalansfunktionen, även om det inte är särskilt lätt att få det
    perfekt (dra upp rött och grönt, låt blått vara kvar på 0).”

  • Phukkitt

    Missade den biten, får se till att läsa bättre nästa gång. :)

  • Mattias

    Dem har IR i sina plattor, som man faktiskt ofta har hemma just vid Tv soffan..

  • Björn

    Vänta lite till så kommer Z6C efter det.

  • Gangleri

    Första Xperia (dvs X1) var faktiskt en HTC…

  • Joakim Rydgren

    Hörde att det xtra ramminnet var dedikerat för att driva den större skärmen på Z3 kontra compacten. Men det kanske inte stämmer?

  • MotVind

    Note 1 har 2500 mah och Z3 har 3100. Skulle det vara likvärdigt?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

  1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
  2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
  3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
  4. Minitest av Google Pixel 2
  5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
  6. Hands on med OnePlus 5T

Mest läst

  1. Hands on med OnePlus 5T
  2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
  3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
  4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
  5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
  6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons