Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z5 Compact

Postat:
22:10 - 2015-09-27
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Förväntningarna är högt ställda på Sonys nya minsting i Z5-familjen och efterföljaren till den alltjämt populära Z3 Compact. Sistnämnda har under en lång period toppat popularitetslistor bland operatörer samt återförsäljare och ligger för närvarande på en tredjeplats enligt Prisjakts popularitetsindex; efter Samsungs Galaxy S6 och Apples iPhone 6.

Förklaringen till detta ligger sannolikt i att Sony är ensamma om ett leverera en påkostad telefon med en skärm som mäter mindre än fem tum. Övriga tillverkare lägger i princip allt krut på telefoner i storleksklassen 5,2-5,5” samtidigt som mindre modeller förbises. 

Xperia Z5 Compact innehåller precis som Z3 Compact hårdvara som i mångt och mycket är identisk med den i de större modellerna. Det innebär en av de snabbaste chippen på marknaden i form av Qualcomms Snapdragon 810 och en ny Exmor RS-kamerasensor på 23MP samt förbättrad Sony G-optik, fingeravtrycksläsare, snabbladdning och 32GB inbyggt flashminne utöver en minneskortläsare.

Telefonen får premiär i månadsskiftet och kostar för närvarande från 5 790kr. I vanlig ordning har Sony plockat fram ett par lite roligare färger utöver svart och vit. Förra året satsade tillverkaren på grön och orange medan det i år är färgerna gul och korall som gäller. Sony har även designat ett skydd med fönster för telefonen med namnet ”Style Cover Window SCR44” som finns att tillgå i matchande färger. 

I sin marknadsföring av Z5-serien skryter Sony med bland annat “smartphonevärldens bästa kamera”, “två dagars batteritid” samt “ännu ljusstarkare display”. Påståenden vi kommer syna i sömmarna i den här recensionen.

Specifikationer

xperia_z5_compact_cpu_z

Xperia Z5 Compact är utrustad med en 4,6-tumsskärm som bygger på en IPS-panel med 720-upplösning vilket ger en pixeltäthet på 319 pixlar per tum (ppi). Det är identiskt med föregångaren Z3 Compact och förhållandevis lågt.

Under skalet sitter Qualcomms Snapdragon 810-plattform som består av dels fyra stycken Cortex A53-kärnor och dels fyra stycken Cortex A57-kärnor med en klockfrekvens på 1,5GHz respektive 2GHz vardera. Grafikdelen är Adreno 430.

Arbetsminnet består av 2GB LPDDR4-moduler. Det är lite snålt i jämförelse med Xperia Z5 och 4K-telefonen Z5 Premium vilka bägge erbjuder 3GB. Det inbyggda flashminnet är däremot mer generöst tilltaget med 32GB som är gemensamt för hela Z5-serien. 

Huvudkameran är på 23 megapixlar och bygger på en ny Exmor RS-sensor vars beteckning ännu inte är officiell, men sannolikt kommer den att kallas IMX300. Xperia Z3 Compact använder IMX220S. Den nya sensorn har vidare fasdetekterande autofokus. Frontkameran har i sin tur en upplösning på 5.1MP.

De trådlösa standarderna som stöds är Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, dual-band 2.4 samt 5 GHz, NFC, ANT+ och Bluetooth 4.1 med stöd för LE, A2DP och apt-X. Bland sensorerna finner vi utöver fingeravtryckssensorn även ljussensor, närhetssensor, kompass, barometer och accelerometer men ingen pulsmätare.

Litium-jon-batteriet har en kapacitet på 2700 mAh vilket är 100 mAh mer än Z3 Compact. Enheten har också stöd för snabbladdning/Qualcomm Quick Charge 2.0. För att dra  nytta av snabbladdningen krävs dock att Sonys turboladdare används.  Telefonen har slutligen en nanoSIM- och en microSD-kortplats med stöd för minneskort på upp till 200GB. 

Specifikationer Sony Xperia Z5 Compact
ReleasedatumHösten 2015
Processor2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 810 64-bit
GrafikkretsAdreno 430
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm4,6" / HD - 720x1280 pixlar / 319PPI
SkärmtypLCD
Kamera23MP
Främre kamera5MP
Vikt138g
Höjd, bredd, djup127 x 65 x 8,9mm
Batteri2700mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, apt-x, Wi-Fi SISO, DLNA, MHL 3.0
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid15 / 520 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6 - stödjer 4G
Övrig info3,5mm-jack. Är vattentät. Har fingeravtrycksläsare i strömknappen. Kameran kan fokusera på 0,03 sekunder.

I kartongen

Kartongen är kompakt och tillverkad av återvinningsbart material samt innehåller förhållandevis lite plast vilket vi alltid uppskattar. Lyfter vi på locket finner vi utöver Xperia Z5 Compact en AC-adapter (5V==1,5A), en drygt meterlång USB-kabel och en snabbstartsguide.

Kartongens innehåll är alltså som följer:

* Xperia Z5 Compact 2 (vit)

* Laddadapter (svart, 5V==1.5A)

* USB-kabel (svart, cirka 1 meter)

* Dokumentation/snabbstartsguide

Beroende på återförsäljare skickar Sony, som en del av en introduktionskampanj, med ett par sladdanslutna vikbara hörlurar med modellbeteckningen MDR-10rc.

Utseende och konstruktion

Xperia Z5 Compact har en svagt rundad ram tillverkad av plast som är slät och har en matt ytbehandling. Fram- och baksida är av glas och enligt Sony kommer glaset från en “välkänd tillverkare”. En gissning är att det i själva verket handlar om ”Gorilla Glass” men att Sony inte betalat för att få använda varumärket. Glaset på bägge sidor är en aning nedsänkt vilket innebär att det inte har kontakt med underlaget på plana ytor, något som är bra för att undvika repor. Det sitter inget plastskydd eller någon laminering ovanpå displayglaset som vi sett bland en del tidigare Sony-telefoner.

Till skillnad från tidigare Z-serier erbjuder Sony denna gång frostat glas på bakstycket vilket också har en lite annorlunda textur än det transparenta glas Sony tidigare använt sig av. En fördel med det frostade glaset kontra det transparenta är att fingeravtryck inte syns lika tydligt. Det innebär också att telefonen får ett rätt säreget utseende då vi inte sett denna glastyp användas tidigare.

Passformen är god och telefonen ligger bra i handen vilket delvis beror på tjockleken och det faktum att ramen är svagt rundad och relativt slät. I jämförelse med Z3 Compact har Z5 en lucka mindre, nedsänkt av/på-knapp, och färre lister/slätare chassi vilket sammantaget också bidrar till att den ligger bättre i handen.

Byggkvaliteten är genomgående god och ramen av plast påverkar inte kvalitetsintrycket även om en metallram medfört att telefonen upplevts som påkostad. Vridstyvheten är mycket bra vilket beror på telefonens tjocklek i kombination med att telefonen är relativt kompakt och har ett inbyggt batteri/inget avtagbart bakstycke.

Sony har placerat sin logotyp ovanpå glaset på bakstycket medan den på framsidan sitter under displayglaset. All övrig text på bakstycket är placerad undertill glaset. En nackdel med logotypen på ovansidan av glaset är att den kan nötas bort med tiden.

Uppdatering (2015-10-01): Enligt Sony är logotypen på telefonens bakstycke ditsatt genom att maska glaset, så logotypen är alltså en del av glaset där frostbehandlingen är frånvarande.

Av/på-knappen som också fungerar som fingeravtrycksläsare liksom volymknapparna (+/-) samt kameraknappen sitter samtliga på enhetens högersida. Av/på-knappen är insjunken i chassit medan de övriga knapparna sticker ut. Känslan är bra i bägge knapptyper och vi upplever dem inte som svampiga; speciellt av/på-knappen är osedvanligt behaglig att trycka på och om vi skulle ranka olika enheters av/på-knapp så hamnar Z5:an mycket högt upp.

På framsidan finner vi selfiekameran placerad på vänster ovansida och på motsatt sida sitter närhets- och ljussensorn. Invid närhetssensorn sitter ljusdioden. I huvudänden sitter 3,5mm-jacket medan microUSB-porten är placerad i botten av enheten.

SIM-kortplatsen är tillsammans med microSD-kortläsaren placerad under en lucka på enhetens vänstra långsida. Luckan sitter tight på vårt exemplar och har en rejäl gummilist på insidan vilket ger ett betydligt bättre intryck än motsvarande lucka på Xperia Z3 Compact.

Storleksjämförelse

size_comparison_sony_xperia_z5_compact

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Sony Xperia Z5 Premium5.575.8154.47.81803430
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
OnePlus 25.574.9151.89.91753300
LG G45.576.1148.98.91553000
Sony Xperia Z3+5.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z55.272.0146.07.21542900
Huawei P85.271.9144.96.41442680
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
HTC One M95.069.7144.69.611572840
iPhone 64.767.0138.16.91291810
Sony Xperia Z5 Compact4.665.0127.08.91382700
Sony Xperia Z3 Compact4.664.9127.38.641292600

Z5 Compact skiljer sig främst på två punkter från föregångaren. För det första har djupet ökat med 0,26mm och likaså har vikten ökat från 129 gram till 138 gram. I övrigt är telefonen i det närmaste identisk sett till yttermåtten. En förklaring till viktökningen ligger delvis i den utökade batterikapaciteten om 100 mAh.

Placerar vi Z5 Compact bredvid Z3 Compact ser vi att magnetladdningskontakten är borttagen och att microUSB-porten inte längre är gömd bakom en vattensäker lucka; den sitter istället i foten av telefonen och är helt blottad utan att för den delen påverka vattentätheten – telefonen är fortfarande IP68-klassad.

Ljudegenskaper och trådlösa standarder

xperia_z5_compact_audio

Xperia Z5 Compact erbjuder ett något fylligare ljud än föregångaren vid röstsamtal och ljudnivån är fullt godkänd/i jämförelse med de bästa konkurrenterna. Vi har inte heller hört några klagomål från vår motpart vid röstsamtal.

I jämförelse med med Z3 Compact är gallret som täcker enhetens stereohögtalare, som sitter placerat i i huvudänden och fotänden på telefonens framsida, betydligt bredare. Om det bidrar till att förklara den förbättrade ljudbilden låter vi vara osagt, men Z5 Compact presterar ett förhållandevis fylligt, tydligt och tillräckligt högt stereoljud för att vida överträffa föregångaren. Vi hör ej heller minsta antydan till sprakande eller missljud vid volymen maximalt uppdragen.

Tillsammans med Sonys hörlurar kan vi avnjuta ett välbalanserat och neutralt ljud som är befriat från bakgrundsbrus så vitt våra öron kan avgöra. Ljudvolymen är i linje med vad vi erfar att övriga topplurar presterar – varken bättre eller sämre.

Aktiverar vi Sonys ljudförbättrade funktioner upplever ingen på redaktionen att ljudet blir till det bättre, utan vi upplever det snarare som en försämring. Hur bra ljud låter är dock en smakfråga och det är mycket möjligt att funktionerna kommer uppskattas beroende på lyssnare. Vi är däremot tacksamma för telefonens fembandsequalizer som låter oss justera ljudbilden så som vi vill ha den.

Till funktionerna som enligt Sony kan förbättra ljudet hör:

  • ”DSEE HX” (Förbättrar kvaliteten för komprimerad musik genom att återställa höga toner)
  • ”ClearAudio+” (Gör ljudet klarare)
  • ”Automatisk optimering ”(Analyserar hörlurarna och örat vid musikuppspelning. Ljudupplevelsen optimeras därefter.)
  • ”Surroundljud (Efterlikna ljudet i en studio, klubb, eller konserthall)”
  • ”Brusreducering” (Endast kompatibel med brusreducerade hörlurar )

Mottagningen via det mobila nätet har under testfasen varit utmärkt. Vi har inte haft vare sig större eller mindre signalproblem än med vår Huawei P8 eller Xperia Z3+ vid vare sig röstsamtal eller datanyttjande. Via Wi-Fi (802.11ac 5GHz) har mottagningen likaså varit utmärkt och mottagnings- respektive överföringshastigheten maxar vår Internetuppkoppling på 100/50Mbit/s.

GPS och positionering

sony_xperia_z5_compact_GPS-status

Det var länge sedan vi testade en telefon vars GPS inte fungerade ordentligt. Xperia Z5 Compact har en välfungerande GPS-enhet som från kallstart låser vår position på endast några sekunder utan någon hjälp från A-GPS (med fri sikt). Utöver GPS stöds också GLONASS vilket bilden ovan visar där hela 29 tillgängliga satelliter syns varav telefonen låst mot 19 stycken.

Bildskärm och digitizer

xperia_z5_compact_screen

Bildskärmen mäter 4,6” och har en upplösning på 720p (720×1280 px) vilket ger en pixeltäthet på 319 PPI. Sony använder som vanligt en IPS-panel och i jämförelse med föregångaren är ljusstyrkan förbättrad – vilket också syns i tabellen nedan.

EnhetMaximal ljusstyrka (cd/m2)
Motorola Moto X Style581
Sony Xperia Z5 Compact580
Ulefone BeTouch 2526
Motorola Moto G (1st gen)526
Google Nexus 6508
Samsung galaxy S6 Edge+479
Sony Xperia Z3 Compact470
HTC One M7447
Moto G 3 (2015)415
OnePlus 2348
 Vi mäter upp en maximal ljusintensitet på 580 cd/m2 vilket är mycket bra och cirka 100 cd/m2 bättre än Xperia Z3 Compact.

Färgåtergivningen bedömer vi som god och vare sig kontrast eller svärta gör oss besvikna. Av naturliga skäl blir svärtan lidande när vi drar upp ljusstyrkan till 100%, speciellt på en så ljusstark IPS-panel, men vid ~50% ljusstyrka ser det betydligt bättre ut. Hudtoner som bland annat AMOLED-paneler kan ha problem med återges samtidigt på ett naturtroget vis.

Vid 50% ljusstyrka ser vi ingen större antydan till så kallad clouding eller ojämn belysning, men vid 100% blir det mer påtagligt. I bilden ovan syns Moto G, Xperia Z5 Compact och Z3 Compact bredvid varandra med 100% ljusstyrka. I toppen av displayen och i det nedre högre hörnet syns ljusläckaget speciellt tydligt.

Betraktningsvinklarna motsvarar vad Xperia Z3 Compact presterar även om vi tycker oss ana något svagare färger vid mer extrema vinklar på Z5 Compact. Vi har inte haft anledning att anmärka på betraktningsvinklar bland flaggskeppstelefoner sedan en tid tillbaka då de flesta tillverkare numera använder IPS-paneler av hög klass, men vi är lite förvånade över att Z3 Compact tycks vara strået vassare i detta hänseende.

Känsligheten är bra och skärmen svarar som vi förväntar oss när vi skriver, spelar spel eller surfar. Områden som kan svara lite sämre, exempelvis utmed kanterna, fungerar likså utmärkt. Vi mäter som väntat upp en uppdateringsfrekvens om 60 Hz; digitizern läser alltså av skärmen efter pek och tryck 60 gånger per sekund.

Mjukvaran

xperia_z5_software

Sony skickar med Googles senast tillgängliga Android-version Lollipop 5.1 och ovanpå detta körs den senaste versionen av tillverkarens egenutvecklade skal ”Xperia UX”. I jämförelse med tidigare UX-versioner har det inte hänt så mycket med gränssnittet sedan Sony uppdaterade designen för Lollipop/5.0. Vi förväntar oss istället en större uppdatering av gränssnittet i samband med uppdateringen till kommande Android 6.0/Marshmallow. De som de senaste åren ägt en Xperia-telefon kommer snabbt känna sig som hemma.

Hemskärm

En nyhet på hemskärmen är en introduktions-widget som informerar om Sonys medföljande tjänster; exempelvis Xperia Transfer som gör det möjligt att importera en mängd data från Apples iOS eller tidigare Android- och Xperia-enheter, eller my Xperia som gör det möjligt att spåra borttappade enheter, samt en Sony-specifik backup-tjänst för att ta backup på allt från SMS till hemskärmslayout etc.

Systemappar

Sony skickar med uppfriskande få appar, men vi finner fortfarande en del ohyra vi gärna undsluppit:
*Nyheter från Sociallife (Nyhetläsare med Sony-reklam)
*What’s New (Apprekommendationer från Sony)
*Xperia Lounge (Nyheter om Sony-produkter och relaterade händelser)
*AVG Protection (Antivirusprogram)

Vi hittar också Sonys Playstation-app i telefonen och för de som undrar vad den tjänar till är det främst för att antingen strömma spel från Playstation 4 till telefonen eller för att köpa spel till Playstation-enheter via PSN.

Inställningar

I inställningarna finns möjlighet att justera telefonens vitbalans från det rätt neutrala standardläget mot det kallare eller varmare hållet.

En intressant funktion är att Sony utökat sitt Stamina-läge till att omfatta en appbrandvägg. Den gör det möjligt att neka applikationer dataåtkomst såvida enheten inte är ansluten till WiFi; praktiskt för batterihungriga appar som exempelvis Facebook Messenger. Huawei var tidigt ute med motsvarande funktionalitet i sina lurar och vi har haft stor nytta av den där.

Fingeravtrycksläsaren

För att registrera ett fingeravtryck behöver vi först ange skärmlås/PIN-kod. Därefter går det att spara upp till fem fingeravtryck genom att placera respektive finger upprepade gånger på avläsaren (~10-15 gånger) till dess att avtrycket blivit registrerat.

För att logga in på telefonen från vilande läge räcker det inte med att bara placera fingret mot fingeravtrycksläsaren, som på OnePlus Two eller Huawei Mate S, utan användaren måste trycka ned knappen så att enheten aktiveras. Efter att skärmen tänds och medan vi håller inne knappen läses avtrycket sedan av och vi loggas in.

I vårt fall händer det vid cirka 1/10 tillfällen att fingeravtrycket inte blir korrekt avläst när vi håller inne knappen. I dessa fall behöver vi släppa knappen för att därefter lägga fingret mot den igen för en omläsning. I det sistnämnda fallet är träffsäkerheten väldigt hög och vi har endast vid något enstaka tillfälle behövt läsa om fingeravtrycket med fingret vilandes mot knappen. Det verkar således som att trycket påverkar träffsäkerheten något. Det går att registrera fingeravtryck med knappen intryckt, men det gjorde vare sig från eller till när vi testade.

Kameran

xperia_z5_compact_camera_article

Sony introducerar tillsammans med Z5-serien en ny kameramodul med en upplösning på 23MP (20MP vid 16:9) och Sony G-optik (f/2.0). Sensorn erbjuder utöver smartphonevärldens för tillfället högsta upplösning en hybridautofokus som kombinerar kontrast- och fasdetekterande avkänning; antalet fasdetekterande punkter är däremot okänt eftersom Sony inte avslöjat vare sig beteckning eller mer ingående specifikationer kring sensorn. Sony själva beskriver den nya kameramodulen med tillhörande optik som den största kameraförändringen i en Xperia-telefon sedan introduktionen av Xperia Z1 (2013).

Av information som finns tillgänglig på systempartitionen kan vi i alla fall konstatera att den nya sensorn verkar ha beteckningen IMX300 medan den i fronten tycks ha beteckningen IMX241. Ingen av dessa sensorer finns för närvarande dokumenterade på Sonys hemsida.

TelefonSensorstorlekSensorPixelstorlekUpplösningBländareBrännviddISO
Apple iPhone 61/3.0"IMX1.5μm8MPf2.229mm2500
HTC One M91/2.3"T4KA7 1.2μm20MPf2.228mm3200
Sony Xperia Z3-serien1/2.3"IMX2201.2μm20.7MPf2.027mm800
LG G41/2.6"IMX2341.12μm16MPf1.827mm2700
Samsung Galaxy S6-serien1/2.6"ISOCELL / IMX2401.12μm16MPf1.928mm800
Sony Xperia Z5-serien1/2.3"IMX3001.12μm23MPf2.024mm3200

Sensorn mäter 1/2.3″ vilket med en upplösning på 23MP ger en pixelstorlek på 1.12μm. Kameramodulen saknar optisk bildstabilisering (OIS) utan Sony förlitar sig istället på en mjukvarubaserad lösning som går att aktivera för både stillbildsfoto (endast manuellt läge) och för videoinspelning.

ISO-värdet går hela vägen upp till ISO 12800 vid fotografering i enhetens autoläge enligt Sony. I manuellt läge är ISO-värdet däremot låst till 3200 och vid högre upplösning än 8MP går ISO-värdet inte att justera överhuvudtaget. Övriga inställningar är däremot tillgängliga vid fotografering upp till maxupplösningen på 23MP.

Kameramjukvaran

Till huvudpunkterna i den senaste versionen av Sonys kameramjukvara hör bland annat:

  • Autoläget stödjer fotografering upp till 23MP från tidigare 8MP
  • Från autoläget går det att justera vitbalans / exponeringskompensation utan att gå in i en undermeny
  • Ett videoinspelningsläge för UHD/4K har tillkommit med inspelningsmöjlighet i h.264 samt h.265

Till de lite ovanligare funktionerna hör ett kameraläge för att ansluta flera enheter till varandra för att spela in från flera vinklar samtidigt. Det går också att spela in video  i 720p med upp till 120 bilder per sekund genom Sonys Timeshift-funktion, som dessutom erbjuder ett redigeringsläge där tempot kan justeras för hela klippet eller endast delar av det.

När vi startar applikationen är kameran konfigurerad till att ta bilder i 8MP-upplösning i autoläget. Anledningen till detta är enligt Sony att en rad olika tekniker används för att producera bra bilder i en storlek som är optimal utan att göra avkall på kvalitet i nämnvärd utsträckning. Nedan undersöker vi hur stor skillnaden är mellan kamerans 8MP-läge och 20MP-läget.

Applikationen startar i regel snabbt, men inte lika snabbt som på Galaxy S6 Edge+. Från kallstart går det ungefär dubbelt så snabbt att få fram kameraprogrammet på Galaxy S6 Edge+ som i Z5 Compact.  Vi noterar också att Galaxy S6 Edge+ är strået vasare vid seriebildsfotografering då 5 Compact stundvis behöver lite längre tid på sig för att behandla bilder innan vi kan gå vidare och ta en ny bild.

Vi saknar fortfarande möjlighet att ta bilder i RAW-format som både Samsung Galaxy S6 och LG:s G4 i dagsläget erbjuder. I det manuella läget finns heller ingen möjlighet att spara användardefinierade profiler, vilket vi saknar från exempelvis Galaxy S6.

Exempelbilder
Bilderna nedan har tagits med telefonens standardinställningar i autoläget om rubriken inte säger något annat. Vi har vid närbildsfotografering använt pekfokus för att lägga fokus där vi vill ha den. I övrigt har vi låtit kamerans mjukvara göra allt själv. Vi uppmanar er högerklicka och öppna bilderna i fullstorlek för att få en ordentlig uppfattning om bildkvalitén.

Xperia Z5 Compact (8MP) -> Galaxy S6 edge+ (16MP) -> Xperia Z3 (8MP)

Då vi jämför bilderna i fullstorlek ser vi genast, i den första bildtrion, att Xperia Z5 Compact har stora problem med skärpan i vissa scenarion. Bilden upplevs som dimmig och suddig och Samsungs Galaxy S6 edge+ lyfter fram långt mycket mer detalj. I Samsungs fall ser vi dock istället att skärpan är lite överdriven, ett resultat av kameramjukvarans efterbehandling av bilden. Företrädaren Z3 Compact levererar en i sin tur klart skarpare bild än Z5 Compact. Vad färgåtergivningen berör lyfter Z5 Compact, och företrädaren Z3 Compact, fram en kraftigare grönton, medan S6 edge+ tenderar att leverera varmare, lite gulaktigare bilder. Sanningen, det våra egna ögon såg, ligger vad färgåtergivningen berör någonstans mitt emellan.

Vid närbildsfoto tycks det vara en jämnare kamp, men även här går S6 edge+ segrande ur detalj- och skärpekampen. Dock är Z5 Compact bättre att lägga fokusen rätt, även då vi använder pekfokus, vid närbildsfoto. Ett exempel på detta är bildtrion på kardborren, där Z5 Compact bjuder på en noterbart bättre skärpa och Samsungen trots flera försök misslyckas lägga skärpan där vi vill ha den.

Färgåtergivningen är genomgående bra för alla tre telefonerna, exempelvis i den andra bildtrion (på den orangea blomman) men vi ser att gamla Z3 Compact har svårt att bibehålla en realistisk mättnad i bakgrunden, bakom blomman, medan den nyare Z5 Compact och S6 edge+ återger färgerna bra både i förgrund och bakgrund. Återigen ser vi att S6 edge+ lyfter fram mer detalj, men detta är också en konsekvens av att Sony har valt att krympa sina bilder till 8MP i autoläget.

I den näst sista bildtrion, på gångstigen genom grönskan, utsätts kamerorna för ett ganska krångligt ljusscenario där stigen till majoritet är skuggad och smådunkel samtidigt som grönskan längre fram öppnar upp sig och släpper in starkt solljus. Z5 Compact lyckas inte riktigt hantera de starka ljuskontrasterna, utan producerar en bild där det ljusa partiet i princip resulterar i en helvit smet. Samsungen lyckas bättre men även här går en hel del detalj i solljuset förlorad. Detaljrikedom och skärpa i övriga delar av bilden är ungefär ett dött lopp, Z5 Compact och S6 edge+ emellan. Företrädaren Z3 Compact levererar en bild snarlik den tagen med Z5 Compact; ungefär samma svårigheter med ljuskontrasterna, men med lite mindre detaljrikedom.

I mörka miljöer lyckas Z5 Compact skapligt väl, men bilderna blir mörkare än både företrädaren Z3 Compact och Galaxy S6 edge+ som båda två lyfter fram mer ljus. Vi misstänker dock att det helt och hållet är mjukvaran som efterbehandlar bilderna och skapar mer ljus artificiellt, men resultatet är oavsett att Samsungen och Z3 Compact gör mörkerbilder mer detaljerade. Samsung Galaxy S6 edge+ lyfter fram klart med detaljs, samt finkkornigt brus, medan Sony tycks använda en lite hårdare efterbehandling som suddar ut det finkorniga bruset på bekostnad av detaljrikedom. Båda Sony-telefonerna lyfter i mörker fram mer realistiska färger, medan Samsungens bilder upplevs som lite urvattnade och platta.

Autofokusen är mycket snabb – i princip dubbelt så snabb som den på Galaxy S6 Edge+ som även den är utrustad med fasdetekterande autofokus. Den är också mer exakt/mer träffsäker vilket innebär att tillfällena är få då vi behöver vänta på någon ”fokusjakt”.  På denna punkt vågar vi påstå att Sony är bäst i smartphonevärlden. Eftersom att kameramodulen saknar någon optisk bildstabilisering är det svårare att få till skarpa bilder än med exempelvis Galaxy S6 och LG G4 vilka bägge är utrustade med OIS.

Anledningen till att vi ovan tagit bilder i kamerans 8MP-läge är för att det är standardinställningen i kameran och vad Sony rekommenderar. I detta läge används en rad olika tekniker för att producera bilder med så hög kvalitet som möjligt i förhållande till bildens storlek.

Sony Xperia Z5 Compact (20MP) -> Samsung Galaxy S6 edge+ (16MP)

[baslider name=”XperiaFem”]

Videoinspelning, UHD (3840 x 2160 pixlar).

Sony Xperia Z5 Compact

Samsung Galaxy S6 Edge+

Buggar och problem

xperia_z5_compact_warning_temperature

Ett problem som var mer uttalat i Xperia Z3+ är värmeutvecklingen vid inspelning av UHD-video, som också drabbar Xperia Z5 Compact. Telefonen varnar efter fem minuter om att den blir för varm och stänger därefter av inspelningen automatiskt.

Batteritiden

xperia_z5_compact_battery

Xperia Z5 Compact har en batterikapacitet på 2700 mAh vilket är bra i förhållande till skärmens storlek. Enheten presterar också väl tillsammans med vårt rätt surftunga användningsmönster som innebär många timmars skärmtid.  Vi har i regel 30% kvar vid sängdags och det betraktar vi som riktigt bra. Vid sparsam användning och med telefonens stamina-läge aktiverat med tillhörande funktioner för att köa bakgrundsdata och dylikt kan vi klara oss i två dagar, men det är med nöd och näppe. I viloläge upplever vi att telefonen drar förhållandevis lite – överlag verkar Sony ha optimerat mjukvaran väl för att vara strömsnål.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

I det här testmomentet använder vi futuremarks testverktyg ”PCMark” för att mäta hur länga telefonen håller ut vid faktisk användning. Resultatet på 7h och 58 minuter är mycket bra och innebär att telefonen håller ut längst bland de enheter vi hittills testat.

Spel, prestanda och grafer

xperia_z5_compact_game_3

Snapdragon 810 är tillsammans med grafikdelen Adreno 430 och de åtta systemprocessorkärnorna Qualcomms för närvarande snabbaste 64-bitarsplattform på marknaden. Det vill säga fram till dess att efterföljaren Snapdragon 820 får premiär under nästa år.

En majoritet av årets flaggskepp har 3GB RAM medan Xperia Z5 Compact, till skillnad från Z5 och Z5 Premium, endast begåvats med 2GB RAM (LPDDR4). Det märks också bredvid enheter med 3GB RAM då vi i högre utsträckning upplever att applikationer tvingas ladda om till följd av att minnet tagit slut.

Prestandan är generellt sett mycket god – vid surf laddar sidor in kvickt och scrollen är mjuk och vi vågar påstå att det inte finns ett spel i Google Play som inte Xperia Z5 Compact kan köra utan en hög och jämn FPS, vilket är en fördel med den lägre 720p-upplösningen.

Ett problem som varit mer uttalat på vissa enheter än andra som varit utrustade med Snapdragon 810 är värmeutvecklingen. Bland flertalet enheter som lanserats under senare halvan av året, som exempelvis OnePlus Two, så har vi dock inte haft samma problem med värmeutvecklingen som bland annat HTC One M9 led av till en början och inte minst Xperia Z3+ som lanserades nyligen.

Värmeutveckling

xperia_z5_compact_heat_development

Efter ~15 min av spelet Asphalt 8 håller telefonen en rimlig/jämn temperatur på ca 50C.

Vid spel och mer intensivare surf med skärmen inställd på ~70% ljusintensitet finner vi att temperaturen i regel kretsar kring 45-50C. Det vill säga vad den interna CPU-sensorn redovisar. Bakstycket på telefonen blir ljummet medan ramen är något svalare vid denne temperatur och det är inget som på något vis besvärar oss.

Vid videoinspelning i 4K-läget ser det däremot helt annorlunda ut och när temperaturen stiger mot 66-67C kommer ett meddelande fram om att inspelningen snart avslutas automatiskt på grund av värmeutvecklingen. Telefonen är inte särskilt behaglig att hålla i vid dessa temperaturer och hettan är påtaglig. Meddelandet kommer i regel fram efter cirka fem-sex minuters inspelningstid och inom 30s från det att meddelandet visas erfar vi att inspelningen upphör.

Grafer och benchmarks

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200

Av de 2GB RAM som Sony skickar med återstår efter att radiodel och övriga systemkomponenter lagt beslag på sitt 1807MB. Av det generöst tilltagna flashminnet på 32GB finns ca 22GB tillgängligt för användardata och applikationer. Resterande mängd är reserverad av systempartitionen.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000

Xperia Z5 Compact rankar högt i samtliga delmoment och presterar i linje med vad vi förväntar oss av Snapdragon 810. I 3Dmark ser vi dessutom ett nytt testrekord.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40

Vi ser även två nya rekord i GFXBench där grafiken renderas i enhetens skärmupplösning. Qualcomms grafikdel Adreno 430 är ett fartvidunder vid 720p och lämnar majoriteten av de enheter vi tidigare testat bakom sig med en rejäl marginal.

Slutsats

Xperia Z5 Compact skiljer sig designmässigt en hel del från föregångaren i positiv bemärkelse. Byggkvaliteten är genomgående god och telefonen ligger bra i handen tillsammans med den mjukt rundande plastramen som är slät och till större delen befriad från glipor. Det frostade glaset på bakstycket är en intressant nyhet och döljer dessutom fingeravtryck som en extra bonus samtidigt som det har en lite strävare textur än transparent glas. Det faktum att USB-porten inte längre är dold bakom en lucka gör telefonen smidig att ladda även om vi hellre sett stöd för trådlös laddning, och så uppskattar vi att Sony valt att behålla kameraknappen.

LCD/IPS-panelen är imponerande ljusstark och erbjuder en bra kontrast, godkänd svärta och fin färgåtergivning medan vi är lite besvikna på betraktningsvinklarna som kunde varit bättre. Den låga upplösningen är ett lite större problem. I jämförelse med de 577 PPI Galaxy S6 erbjuder framstår Z5 Compact med sina 319 PPI som långt ifrån lika skarp. Hade Sony prissatt telefonen annorlunda hade vi inte högt på ögonbrynen över upplösningen, men för närmare 6 000kr förväntar vi oss högre PPI. En lägre upplösning medför dock vissa fördelar som något utökad batteritid och högre prestanda i exempelvis spel.

Ansluter vi ett par hörlurar kan vi konstatera att ljudet håller mycket hög klass. Det finns vidare gott om funktioner för att förbättra ljudet genom olika filter och algoritmer samt en fembandsequalizer. Ljudet från telefonens högtalare håller också mycket hög kvalitet och innebär en rejäl uppgradering i jämförelse med föregångaren Xperia Z3 Compact, som också var utrustad med frontmonterade stereohögtalare. Ljudet vid samtal upplever vi som bra både vad gäller volymnivå och ljudbild i övrigt och har därför inget att anmärka på.

Fingeravtrycksläsaren som sitter inbyggd i av/på-knappen fungerar som vi förväntar oss med undantag för att träffsäkerheten minskar något när vi trycker in knappen. Har vi fingret vilandes på avläsaren fungerar det i nästan samtliga fall. Placeringen av läsaren tycker vi är praktisk och gör det enkelt att låsa upp enheten i de flesta lägen.

Prestandan är genomgående god och i benchmarking placerar sig Z5 Compact i toppskiktet och slår dessutom några rekord.  Värmeutvecklingen är främst ett problem vid inspelning av video i UHD-upplösning. I normala fall vid exempelvis surf, videoströmning eller spel blir telefonen inte mycket mer än ljummen.

Kameran tycker vi inte riktigt håller så pass hög klass att den kan utnämnas till smartphonevärldens bästa. Autofokusen är förvisso i en klass för sig och fungerar bättre än på någon telefon vi tidigare testat, men samtidigt saknas optisk bildstabilisering vilket är synd då resultatet inte alltid blir så skarpt som vi förväntat oss.

Batteritiden är med vårt användningsmönster fullt jämförbar med Z3 Compact som var utmärkt på området. Vi har trots intensiv användning inte behövt ladda telefonen förrän sängdags. För att uppnå de två dagar som Sony marknadsför telefonen med behöver vi aktivera enhetens staminaläge, ställa ned ljusintensniteten och dessutom använda den mer sparsamt, men då är det för vår del också möjligt att uppnå två dagar.SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TEST

Utöver det faktum att Sony snålat in på mängden RAM och endast skickar med 2GB i motsats till 3GB för Xperia Z5 och Z5 Premium lämnar specifikationerna inte så mycket att önska. Qualcomms Snapdragon 810 är en av marknadens snabbaste plattformar och med 32GB inbyggt lagringsutrymme bör inte minnet ta slut i första taget, och om det skulle ta slut har Sony också bakat in en microSD-kortläsare.

För den som söker en kompakt telefon med höga krav på batteritid, kamera och prestanda är Xperia Z5 Compact utan tvekan det bästa som marknaden för närvarande har att erbjuda. Vi utser därför telefonen till bäst i test i storleksklassen.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact
8.3

Gränssnitt

9/10

    Byggkvalitet

    8/10

      Bildskärm

      8/10

        Kamera

        8/10

          Prestanda

          10/10

            Batteritid

            9/10

              Styrkor

              • Ljusstark skärm
              • Utmärkt prestanda
              • Bra stereohögtalare
              • Bra batteitid
              • Bra kamera
              • IP68-klassningen

              Svagheter

              • Låg upplösning
              • Mängden arbetsminne
              • Saknar trådlös laddning
              • Överhettar vid UHD-inspelning

              • GAST90GAST

                Kanon-recension! Bra jobbat:). Det enda jag saknade var lite mer detaljerad info kring batteritiden. Att batteritiden nästan är detsamma som z3+ är inget bra betyg, då z3+ fick kritik att batteritiden hade försämrats avsevärt jämfört med z3.

              • Jonas Rehnström

                Ni skrev inget om att dockningsanslutningen är borttagen.

              • zandman

                ”Placerar vi Z5 Compact bredvid Z3 Compact ser vi att magnetladdningskontakten är borttagen”

              • Tomas1975

                Z5 Compact verkar helt okej, men jag hoppas det kommer en Xperia Z6 Compact till våren som är precis som Z5 Compact men med Snapdragon 820, 3 GB minne, en skärm på 1080p och optisk bildstabilisering på kameran. Den mobilen för max 6000 kr vore ett givet köp.

              • pennywize

                Härligt att överhettningsproblemet är kvar. Frågan är om det problemet också kvarstår på Z5/Premium … Får bli en Nexus 6P då kanske.

              • Tim

                Ser inte 720p som en nackdel, snarare tvärt om..

              • Andreas Larsson

                Förstår inte hur dom tänkte med en plastlins framför kameran när andra kör safirglas och sd810..

              • Niklas

                Tråkigt att ni inte testar frontkameran överhuvudtaget, hade velat veta se bilder i dagsljus och lite mörkare inomhusmiljö. Kanske kan ni komplettera med detta? Utöver det så, tack för en bra recension! Beställt från CDON med extragrejerna man får med samt 100kr studentrabatt via mecenat.

              • Andreas Larsson

                ”Sony själva beskriver den nya kameramodulen med tillhörande optik som den största kameraförändringen i en Xperia-telefon sedan introduktionen av Xperia Z1 (2013).”

                Öh ja? Är inte det för att det är första gången dom ändrar kameran sedan z1? :p

              • Oavsett

                Okej. Jag föredrar skarpa skärmar. För övrigt skrivs det ”tvärtom”.

              • Oavsett

                Var klok. Vänta på 820 processorerna. Stort steg framåt jämfört med 810. Värt att vänta på.

              • Oavsett

                Nej, men det är första gången de ändrar hårdvaran för kameran. Mjukvaran har ändrats flera gånger.

              • Oavsett

                Ja, värt att vänta på helt klart.

              • Andreas Larsson

                Jo jo, men då får ju även äldre enheter oxå ta del av det vid en uppdatering hoppas ja, så kameramässigt har det inte funnits någon anledning att byta från z1 till z3+ eller?

              • Oavsett

                Väljer man mobil för kamerans skull så köper man en LG G4.

              • Kajowi

                Är det redan över 300 PPI, så är det mycket svårt att motivera en ökning, syns knappt nämnvärd skillnad.
                Det tar mest bara kraft, batteri o pengar.

                -För min del föredrar jag batteritid o prestanda.

              • Oavsett

                Det syns mycket tydligt en skillnad. Det är avsevärt skarpare med en 1080p skärm. 720p är förlegat och inte på något sätt värdigt en premiummobil.

                Många premiummobiler har 1440p i dagsläget. 720p finns inte ens på kartan i de flesta fall.

              • Myamo

                Galaxy S6 ligger väl rätt jämnt med G4:an. Sedan får vi väl se hur iPhone 6S blir. Det påstås ju vara en klart förbättrad kamera.

                Just nu är det väl sak samma med kameran på S6 och G4 – båda riktigt vissa och ett rätt stort glapp mellan de två och de övriga.

                Med 2000kr-rabatten (student)på S6:an står den ju sig rätt bra prismässigt.

              • Oavsett

                LG G4 har snäppet bättre kamera enligt de flesta tester.

                iPhone 6s har sämre upplösning och helt säkert mycket begränsad mjukvara enligt sedvanlig appletradition. Är man fotointresserad så köper man inte en iPhone.

              • Myamo

                Jag får nog hålla med. Det beror ju helt på hur man använder en telefon men jag tenderar till att hålla den uppe i trynet och då är det en tydlig skillnad mellan 300ppi och 400+. (Aldrig testat 500+)

              • Myamo

                Ett år är lång tid om det kliar i plånboken :P

              • Myamo

                Det är ju helt sjukt att de inte har OIS på kameran. Jag förstår verkligen inte hur de tänker där.

              • Oavsett

                Japp, så ligger det till.

              • Oavsett

                Nej, det är ytterst märkligt. En kameratillverkare som Sony förväntar sig man mer av.

              • Oavsett

                Om man måste ha en Nexus, jo. Annars sägs 820 komma redan i februari (GS7).

              • Myamo

                Jag gillar min nuvarande, så det ska väl gå. Så länge man inte tappar den i backen. :P

              • xx

                Om du kollar med EGNA ögon så ser du att samsung ligger snäppet före vad gäller allt förutom att samsung överskärper bilderna. Snacka om skärpeartifikationer, mår illa.

              • xx

                Till våren??

              • Emanuel Dahlberg

                Vad spelar upplösning för roll? Är väl ändå optik och bildkvalité (brus,färgbalans,färger) som är viktigare än höga siffror på pappret?

                Är man fotointresserad så köper man inte en mobil för att plåta med :P

              • Emanuel Dahlberg

                G4:an levererar betydligt naturligare färger än Samsung!

              • Vidde

                Sämst! Någon som vill slå vad om att de respektabla siterna kommer ge den ännu sämre betyg än Swedroid som kämpar hårt för att hålla Sony relevanta.

              • Emil Oskarsson

                Förbannade fanboys o troll, bort med er :) gå bort med din Samsung om du gillar den mer än Sony så fine. Men sanningen är att de båda parterna gör lika bra mobiler, fast inte i den här klassen av mindre mobiler för där är Sony bäst ;)

              • Concha

                I test ett påtalar man bara ”överhettningsproblemet” vid 4K filmning. Inte vid vanlig fotografering eller annan hantering, vilket har varit ett problem på Z3+.

              • Henrik

                Då återstår väl och se om telefonen säljer mest av alla lurar i världen.

                den är trots allt mindre (under 5″), har relativt stort batteri, okej kamera och presanda. Alla dessa punkter är samtliga saker som det klagas på så fort en ny telefon kommer (för stor, dåligt batteri, kamera osv).

              • Dan

                Varför heter grafen som visar tillgängligt minne på ”Internal Storage space” (vilket ju är data-partitionen) ”System partition size”? System-partitionen är ju den som inte är tillgänglig för användaren. Väldigt förvirrande.

              • Jonas Rehnström

                OK, då skummade jag tydligen igenom texten lite för snabbt.. Synd att den försvunnit.

              • CJ

                Sanningen är den att ingen gör bra mobiler. Dom görs så att vi hela tiden ska uppdatera efter (helst) 1 eller 2 år. Skräp..

              • Roger Ling

                319 ppi är tillräckligt nära 326 ppi som är det magiska ppi-talet enligt Apple. Allt utöver det är bara bonus. Det är bara skaffa vanliga Z5 eller premium om man suktar efter mer.

              • Magnus Thornberg

                Jag har sett ett klipp där de filmar i 10 minuter i 4k med vanliga Z5an utan att den överhettas.

              • Fredrik J

                En orsak kan vara att att optisk bildstabilisering kräver extra komponenter som behöver mer utrymme i djupled. Det är dessutom rörliga komponenter som är mer känsligt för slitage.

                Andra förslag?

              • Emil Oskarsson

                Det är inte fallet med Xperia z iaf. 2.5 år gammal enhet och får nya updates fortfarande vilket bara gjort enheten snabbare och snabbare :) mobilen är bättre idag än vad den var när jag köpte den o batteritiden är i stort sett den samma. Inget Apple stuk här inte ;) alltså att nyare updates gör enheten segare som det är på iPhones

              • Tim

                Ok, kul för dig! Men då man listar batteritid som en positiv punkt i denna listan kan det kanske upplevas som lite märkligt att man sätter låg upplösning på det negativa, då hög upplösning och bra batteritid oftast inte går hand i hand.
                Off topic. Du känns som en riktigt dryg människa. Har nog aldrig sett en kommentar du skrivit som haft en positiv ton, utan bara massa ”bashing” mot folk som inte tycker som dig.

              • Emil Oskarsson

                Den bästa kameran är den kameran du vanligtvis har med dig. Så jo man kan idag köpa en mobil med bra kamera trots att man är fotointresserad

              • Erik Svanborg

                Nej, då köper man en Nokia 1020 :)

              • mrTravolta

                Förstår itne riktigt vad du menar+ Tycker Swedroid är kritiska och och ärliga i sina recensioner. Ljud & Bild och M3 har hyllat både telefonen och kameran så Swedroid är definitivt inte ”i knät” på Sony.

              • profeten

                Tyst din fanboy

              • John

                Jag är inte så säker på att det är just i djupled som de extra komponenterna behöver sitta. Titta exempelvis på apples nya 6s+ som är otroligt tunn men har OIS. Däremot har de inte heller satt det på sin vanliga 6s så frågan är om det är utrymme i de andra ledderna som är begränsande.

              • Gina

                Så kameran ger både suddigare och mörkare bilder än Z3C? Och batteritiden presterar jämnt med Z3+ (vilken hade betydligt sämre batteritid än Z3C vid användning)?

                Känns ju lite märkligt om kameran och batteriet (som ju är två utav sony’s största säljargument) har blivit sämre jämfört med z3C som är 2000 billigare?

                Hade verkligen hoppats på kameran i denna då jag inte alls gillade den i z3c, hade ofta problem med oskärpa och gryniga bilder i dåligt ljus. Om denna är ännu sämre så är det ju verkligen en deal breaker.

              • Rushki

                Snälla, någon, testa mottagningen!!!! På nåt sätt.

              • Oggy

                ”720p finns inte ens på kartan i de flesta fall.”

                Inte 4,6″ display heller..

              • Oggy

                Har de inte släppt compact modellerna med ett år mellan varje modell? Z1C, Z3C och nu Z5C..?

              • Paulista

                Varför skulle man köpa denna framför Z3+ som nu kostar 4800kr?

              • Jerry Berglund

                Skumt, antingen är det fel på mina ögon, men nog tyckte jag de flesta bilder tagna av just Xperia Z5C var mycket bättre än både Samsungen och Xperia 3+? Var några gånger då jag tyckte Samsungen var bättre, och det inte många gånger det så att säga. Sedan vete fankens om det är en bugg att mobilen stänger ner kameran efter ca 5 -6 minuter i 4K, den gör väl vad den ska. Sedan är det väl långt bättre än vad XPeria 3+ klarade innan fixarna som knappt klarade 5 minuter i kamera-appen ens en gång. :-)

                Men återigen känns det lite som att man skall klaga på Sony. Tja. Jag vet inte. Får se vad andra tycker också. Vill inte anklaga Swedroid denna gången för något, men jag tyckte det var ganska mycket klagomål, som vanligt. Jag tyckte då kameran var mycket bättre på det mesta. Det var som jag sa 2- 3 bilder bl a den tagen på gatan då man tydligt ser molnen i Samsungbilden och i Xperia 3+ men däremot inte i Compacten.

              • Jerry Berglund

                Fast så är ju iPhone 6s+ stor så kan ju förklara det där. :-)

              • Jerry Berglund

                Ok, hur vet du det?

              • mrTravolta

                ”Då vi jämför bilderna i fullstorlek ser vi genast, i den första bildtrion, att Xperia Z5 Compact har stora problem med skärpan i vissa scenarion. Bilden upplevs som dimmig och suddig och Samsungs Galaxy S6 edge+ lyfter fram långt mycket mer detalj.”

                Kan det inte ha med fokus att göra? Sonyn har ju fokuset mer på blommorna som ligger en liten bit in i bilden. Dessa blommor är suddiga på Samsungen.

              • Simsalabim

                Näää… det här blir ett mellanår för mig angående 810, ingen sådan över min tröskel! Kommer igen när 820’an lanseras… Köpte nyss en Note 5 från Ebay Hongkong, dubbla sim o 4 gb ram. Väldigt nöjd

              • Emil Oskarsson

                Fanboy kan jag inte kalla det. Men man får nog vara lite stolt över Sony som trots allt går bättre support till sin första Xperia z mobil ifrån 2013 när inte ens Samsung kunde göra detsamma för galaxy S4. Det är inte fanboy aktigt att tycka om ett företag för att de gör helt rätt :)

              • franic419

                För att en del vill kunna hantera sin telefon med en hand istället för två. Jag vägrar köpa en telefon som är 5″+, och Sony är dom enda som gör en vettig telefon i vettig storlek.

              • Magnus Thornberg

                Är det inte så att Samsung använder sig av auto-HDR när man tar bilder i det automatiska läget? Jag tycker det ser så ut då bilderna från Samsungen har mycket större dynamiskt omfång. Någon sorts autoredigering görs med bilderna från Samsungen det är jag säker på.
                De bilder med mycket himmel tillsammans med mycket mörk förgrund syns det tydligt att himlen är mörkad och förgrunden lyft!

                Det skulle vara intressant att se raw-bilderna från Samsungen!

              • Andreas Larsson
              • pennywize

                Vet inte om jag orkar vänta så länge:) Min iPhone har gjort sitt känns det som.

              • Paulista

                Sant men det är synd de snålat in på skärmen på en så dyr telefon.

              • Nevyn

                Å andra sidan är ju Micro-USB-kontakten placerad nertill och utan lucka denna gång vilket ju är en ordentlig förbättring!

              • Jonas Rehnström

                Det håller jag med om men hade gärna sett både och…

              • Oavsett

                LG G4 är ett klart bättre val. Det har hänt rätt mycket sedan 1200:an tid.

              • Oavsett

                ”Vad spelar upplösning för roll?”

                Svaret på den frågan borde du känna till. Högre upplösning ger fler detaljer – mer information – och därmed också skarpare bilder.

                ”Är väl ändå optik och bildkvalité (brus,färgbalans,färger) som är viktigare än höga siffror på pappret?”

                Höga siffror på praktiken pratar jag om. Hög upplösning är en av de viktigaste egenskaperna och för det krävs också bra optik och många pixlar. Det hänger samman. Det krävs också väloptimerad mjukvara och bra sensor. Allt hänger samman. Allt är viktigt för slutresultatet.

                ”Är man fotointresserad så köper man inte en mobil för att plåta med :P”

                Även fotointresserade går utan ”riktig” kamera många gånger och då är LG G4 inte alls ett dåligt alternativ. Det går att ta fina bilder med en LG G4.

              • Oavsett

                Jag har kollat många testbilder och jag tycker att LG G4 har snäppet bättre bildkvalitet överlag.

              • Oavsett

                Ja, det stämmer.

              • Oavsett

                Absolut.

              • Oavsett

                Ja, utan tvekan är Sony kungar i denna skärmstorlek. Men det är fortfarande saker som borde vara bättre. 3GB RAM. 1080p och OIS. Dessutom borde bezeln göras av metall och inte plast.

              • Oavsett

                Sony har snålat med RAM-minne också.

              • Oavsett

                Min gamla Note 2 (3 år) fungerar fint fortfarande och den är mycket tungt använd, dygnet runt mer eller mindre. Den är inne på sin andra ägare idag. Samsung kan de också.

              • Oavsett

                Det stämmer. Men det är inget hinder för att ge den 1080p. Prislappen kräver det enligt min mening.

              • Oavsett

                Är det en Nexus du absolut vill ha, eller duger det med någon annan Androidmodell?

              • Emanuel Dahlberg

                ”Svaret på den frågan borde du känna till. Högre upplösning ger fler detaljer – mer information – och därmed också skarpare bilder.”

                Upplösningen tillför inte mycket för skärpan i bilderna, det är optiken som sköter den biten, det borde du känna till! Ja upplösning är riktigt bra om man ska skriva ut stora bilder, men majoriteten med folk som plåtar med sina mobiler har bilderna på telefonen och lägger upp dom på instagram/facebook, där bilderna komprimeras och upplösningen blir överflödig!

                ”Hög upplösning är en av de viktigaste egenskaperna”

                Nej, optiken är och hur bra sensorn är på att ta in ljus för att slippa brus och kunna behålla skärpa är den viktigaste egenskapen, iallfall för oss som håller på med foto. Upplösning är guld om man ska göra retusch på hud och föremål i bilderna, ev beskära bilden.

                ”Även fotointresserade går utan ”riktig” kamera många gånger och då är LG G4 inte alls ett dåligt alternativ. Det går att ta fina bilder med en LG G4.”

                Säger inte att G4:an har en dålig kamera, den verkar vara helt okej! Speciellt när man kan plåta RAW med den. Men att säga att iPhone 6s är dålig för den har mindre upplösning är som att gå tillbaka 10-15 år i tiden när megapixel tävlingen var störst.

              • Oggy

                Om det inte drabbar batteritiden håller jag absolut med. Dock verkar ju prestandan på Adreno 430 vara sinnessjuk med 720p panel, en trevlig bonus :)

              • Oavsett

                ”Upplösningen tillför inte mycket för skärpan i bilderna, det är optiken som sköter den biten, det borde du känna till!”

                Nu är du helt ute och cyklar. Upplösning är det samma som informationsmängden och informationsmängden avgör hur skarp bilden blir tillsamman med kontrasten.

                Upplösningen beror inte enbart på antalet pixlar utan även av om optiken kan göra pixlarna rättvisa. Det krävs även att mjukvaran är väloptimerad och att pixlarna har god kvalitet, det vill säga att sensorn är bra.

                ”Ja upplösning är riktigt bra om man ska skriva ut stora bilder, men majoriteten med folk som plåtar med sina mobiler har bilderna på telefonen och lägger upp dom på instagram/facebook, där bilderna komprimeras och upplösningen blir överflödig!”

                Hög upplösning är alltid positiv, man kan använda den till att beskära och även till att trycka ihop bilden till färre pilxlar med resultat att bilden blir skarpare och mer brusfri.

                Har du testat att göra en 16Mp bild av skaplig kvalitet till 8Mp? Det ger en dramatisk förbättring jämfört med en bild som är 8Mp från början. Bruset försvinner och bilden är mycket skarpare.

                ”Nej, optiken är och hur bra sensorn är på att ta in ljus för att slippa brus och kunna behålla skärpa är den viktigaste egenskapen, iallfall för oss som håller på med foto. Upplösning är guld om man ska göra retusch på hud och föremål i bilderna, ev beskära bilden.”

                Du vet inte vad du pratar om. Upplösning är det samma som information. Ju mer information man har i bilden ju mer kan man göra med sin bild och ju bättre kommer det att se ut.

                Men visst, plåta du med din 1,3 Mp kamera och se hur fint det blir.

                Faktum är att utan upplösning så har du ingen bild alls. Men det är alltså inte viktigt enligt dig? Och du säger att du kan något om foto? Tillåt med le.

                ”Säger inte att G4:an har en dålig kamera, den verkar vara helt okej! Speciellt när man kan plåta RAW med den. Men att säga att iPhone 6s är dålig för den har mindre upplösning är som att gå tillbaka 10-15 år i tiden när megapixel tävlingen var störst.”

                Jag skrev inte att det enbart var för att den har dålig upplösning, den har även mycket begränsad mjukvara.

              • Oavsett

                Skillnaden i batteritid är inte mer än någon ynka procent. Man kan göra batteriet något kraftfullare.

              • Oavsett

                ”Ok, kul för dig! Men då man listar batteritid som en positiv punkt i denna listan kan det kanske upplevas som lite märkligt att man sätter låg upplösning på det negativa, då hög upplösning och bra batteritid oftast inte går hand i hand.”

                Skillnaden i batteritid mellan 720p och 1080p är inte särskilt påtaglig. Nån procent.

                ”Off topic. Du känns som en riktigt dryg människa. Har nog aldrig sett en kommentar du skrivit som haft en positiv ton, utan bara massa ”bashing” mot folk som inte tycker som dig.”

                Det är mycket märkligt. Du kan inte ha läst särskilt många av mina inlägg. Just nu är det dock du och ingen annan som är dryg och otrevlig.

              • Emanuel Dahlberg

                ”Nu är du helt ute och cyklar. Upplösning är det samma som informationsmängden och informationsmängden avgör hur skarp bilden blir tillsamman med kontrasten.”

                Jasså? Varför blir bilderna skarpare när jag byter objektiv på min systemkamera? Ska inte direkt säga att du är ute och cyklar, men du kanske borde kolla mer på praktiska aspekterna än bara massa ord på skärmen när du bildar dina uppfattningar.

                ”Men visst, plåta du med din 1,3 Mp kamera och se hur fint det blir.”

                Haha jag har en Nikon D1 från 1999 på 2,7 mp, och den tar skarpa och bra bilder än, men det du inte förstår är att megapixlar är bara ett begrepp på den fysiska storleken på bilden.

                ”Jag skrev inte att det enbart var för att den har dålig upplösning, den har även mycket begränsad mjukvara.”

                Så den kan inte ta bra bilder för det? ok…

              • Oavsett

                ”Jasså? Varför blir bilderna skarpare när jag byter objektiv på min systemkamera? ”

                Det beror på att ett skarpt objektiv kan göra pixlarna rättvisa, medan ett oskarpt objektiv inte kan göra pixlarna rättvisa.

                Låt säga att du har en sensor på 20 Mp och ett oskarpt objektiv. Den faktiska upplösningen kanske då bara blir 5-6 Mp.

                Har du däremot ett superskarpt objektiv så kan du faktiskt få ut något som kommer i närheten av 20 Mp i upplösning.

                Som jag skrev så är det fyra olika saker som samverkar. Allt måste fungera för att slutresultatet ska bli bra.

                ”Ska inte direkt säga att du är ute och cyklar, men du kanske borde kolla mer på praktiska aspekterna än bara massa ord på skärmen när du bildar dina uppfattningar.”

                Jag vet vad jag talar om. Det vet inte du.

                ”Haha jag har en Nikon D1 från 1999 på 2,7 mp, och den tar skarpa och bra bilder än,”

                Ja, den ger fina bilder. Jag har själv testat den. Men den är fullständigt underlägsen dagens systemkameror.

                ”men det du inte förstår är att megapixlar är bara ett begrepp på den fysiska storleken på bilden.”

                Det förstår jag alldeles utmärkt. Det är därför jag pratar om pixelkvalité. Det räcker inte med många pixlar, de måste även hålla hög kvalitet. Det vill säga verklig upplösning.

                Verklig upplösning får man på det sätt jag beskrivit, många pixlar, hög kvalité på pixlarna, skarp optik och väloptimerad mjukvara,

                ”Så den kan inte ta bra bilder för det? ok…”

                Jo, men LG G4 är ett bättre val. För övrigt är det fotografen som tar bilderna, inte kameran.

              • Emanuel Dahlberg

                ”Som jag skrev så är det fyra olika saker som samverkar. Allt måste fungera för att slutresultatet ska bli bra.”

                Så lät det inte i början hörru, då var det bara upplösningen du tjatade om ;) Men det är alltid snyggt att ändra sina inlägg i efterhand när man inser att man har fel :) Men nu är du på rätt bana och har släppt att upplösningen är allt!

                ”Jo, men LG G4 är ett bättre val. För övrigt är det fotografen som tar bilderna, inte kameran.”

                Ganska motsägelsefullt, att rekommendera något sen säga det inte spelar roll ;)

              • Oavsett

                ”Så lät det inte i början hörru, då var det bara upplösningen du tjatade om ;)”

                Jag pratar fortfarande om upplösningen. Upplösningen är inte det samma som antalet pixlar. Det är en av fyra saker som ger upplösning.

                ”Men det är alltid snyggt att ändra sina inlägg i efterhand när man inser att man har fel :)”

                Jag har 100% rätt och det har jag haft precis hela tiden utan undantag. Jag har inte ändrat något överhuvudtaget. Jag har förtydligat mig eftersom du inte förstod vad jag menade.

                ”Men nu är du på rätt bana och har släppt att upplösningen är allt!”

                Du har helt fel. Det är du som fått för dig att upplösning är det samma som antalet pixlar. Så är inte fallet.

                Antalet pixlar är bara en av fyra lika viktiga saker som skapar upplösning.

                ”Ganska motsägelsefullt, att rekommendera något sen säga det inte spelar roll ;)”

                Jag har aldrig sagt något åt det hållet.

              • DeLorean75

                Oacceptabelt att en telefon överhettas. Att de vågar släppa den med 810. Total dealbreaker.

              • corb06

                Om de ändå hade bjudit på lite högre upplösning bara…det hade motiverat priset.

              • DStwentyone

                Man kunde köpa en mobil med fantastisk kamera redan för 3 år sedan, Nokia 808 Pureview.
                Det gjorde jag.
                Överträffar de flesta mobilkameror fortfarande. 808:an ”fixar” inte med bilderna, (färger och skärpa mm,) utan ger mer naturliga bilder än de flesta andra mobiler.

              • Oavsett

                LG G4 är dock bättre. Det har hänt en del på tre år.

              • Erik Svanborg

                Visa mig en modern smartphone som tar bättre bilder, framför allt i sämre ljus, än Nokia 1020. Sensor på 1/1.7″ och 42 Mp är svårslaget. Visst kan man göra mycket med mjukvara, men sensorstorleken är vad den är.

              • Oavsett

                Både LG G4 och Samsung S6 ger bättre bilder. Men det är fotografen som tar bilderna. Inte kameran.

              • Erik Svanborg

                Enligt dig, eller har du någon källa på det? Bättre i vilka avseenden? Jag säger inte emot dig, jag är uppriktigt nyfiken!

              • Oavsett
              • pennywize

                Är egentligen mest sugen på en Z5/Premium, men Nexus 6P såg jäkligt fin ut den med och om den ändå kommer släppas inom en snar framtid så får jag fundera lite.

              • Uggbert

                Första produkten jag förbokat på säkert 10år….

                Nu är det bara synd att man ej fick den på releasen? Står inte ens som skickad…

                Thanks Comviq!

                Otroligt bra recension! Lusläste varenda ord! :D

              • franic419

                Det är onekligen en del besvikelser med telefonen. Snålt med RAM, högt
                pris, saknas trådlös laddning. Att det är 720p stör inte mig, då är
                batteritid viktigare.

                Om jag hade suttit med en Z3 Compact eller till och med Z1 Compact, så hade jag inte ens övervägt att
                köpa denna. Nu har jag istället en 3 år gammal HTC One där volymknappen
                slutat fungera och kameran är helt oduglig. Med den bakgrunden så är
                detta ett givet köp. För den som är mer bekymrad över priset så är ju Z3 Compact fortfarande en riktigt bra telefon som kostar 2/3 av Z5 Compact, och det lär väl sjuka ännu mer skulle jag tro.

                Fick sms idag från inet.se som sa att produkten håller på att packas, så snart har jag den i min hand (och inte händer!).

              • Erik Svanborg

                Tack! Mycket intressant! Verkar onekligen som att G4 har en mycket kompetent kamera (för att vara i en telefon). Jag läser dock att recensenten tyckte det var en ganska jämn match dem emellan. Hur som helst verkar ju 1020 ha hunnits ikapp och ev. förbi av konkurrenterna, kul! För något år sedan var den fortfarande den överlägset bästa kameratelefonen, därför jag köpte den.

              • Erik Svanborg

                Dyrt?

              • Erik Svanborg

                Vissa av oss tycker att det är bra :-)

              • geggamojja

                Hittade en på Media Markt idag, så man fick testa en live. Riktigt fin byggkvalla / form / design osv, låg mycket bra i handen och kändes bra. Perfekt flyt i gränssnitt mm. Det enda jag var lite orolig för var kameran – visserligen inte optimala förhållanden men jag testade fota några bilder i butiken, och ingen blev speciellt bra. Gryniga, suddiga el dyl, och det trots väldigt bra ljus och relativt stilla motiv. Kanske bara tillfälligheter, det exemplaret eller jag som var dålig på att fota, men kameran kändes inte alls bra. Är iaf den telefon jag har haft mest köpsug efter i år, men funderar på att hålla mig tills 820 släpps och se om det kommer en Z6 compact då kanske.

              • Rob

                Varför verkar alla gå och tro att de kommer släppa en Z6 compact? De har kört vartannat flaggskepp hittills (Z1C, Z3C, Z5C), när har det snackats om att de ska trappa upp releasetakten på compact modellerna?

              • Mattias

                Fast vad jag vet så har väl Samsungs S6-modeller istället en gräns för inspelning av UHD på fem minuter, eller har jag fel? :) Well det verkar bara vara i detta fall det händer så egentligen inte så farligt i mina ögon. Det är dock upp till var och en givetvis :)

              • Mattias

                Ehh de flesta stora siterna har redan gett Z5 Compact toppbetyg.. Högre betyg än här.

              • Mattias

                Fanboy, ehh du har nog missuppfattat det ordet hejvilt.

              • Mattias

                Tror det ska gå att göra på Z5an, men kommer inte ihåg om det bara fungerade vid stillbilder :)

              • Mattias

                Ska inte lägga mig i men det var precis vad ”Oavsett” skrev i början, inget ändrat :) Läs om allt igen så ser du det.

              • Erik Svanborg

                Att det går i 1020 beror ju på att sensorn är så stor och har så många pixlar (42 Mp), så att den kan utnyttja bara en liten del av sensorn och ändå få ut full-hd. Så om det går på Z5 lär det inte vara så mycket man kan zooma iaf.

              • Filip P

                Måste bara säga tack för länken. Dagens skratt! Tack igen!

              • Damas

                Jag kan inte hålla den så nära trynet (minst 35 cm ifrån) annars är alt bara blurr.. :-( Med flaskbottnar på, kanske det fungerar med närmre..

              • Jerry Berglund

                Ok Doxmark har nu deklarerat att Sony Xperia Z5 har den bästa kameran hittills vilket då få mig mer att undra om det kan vara något tok med test exet Swedroid fick. Du är ju trots allt samma kamera modul i alla Z5:or. Eller så är det helt enkelt så att den kompakta formen är ett problem för att få en bra kamera? Jag tyckte själv bilderna från Z5 compact många gånger var bättre än samsungens bilder. Så man hajade ju till och nu skriver då Xperia bloggen att Doxmark testat den större förvisso och den är just nu bäst av alla, precis som Sony hävdar själva.

                http://www.xperiablog.net/2015/09/30/dxomark-rates-xperia-z5-as-best-of-the-best-sits-atop-rankings/

              • geggamojja

                Ah, det stämmer såklart. Vi säger väl Z7 compact då :). Z5C är iaf väldigt nära den perfekta mobilen, det finns några få punkter att förbättra som inte alls är orimliga att gissa att de kommer i nästa version. Jag gissar att nästa compact som släpps kommer att slå en riktig homerun.

              • Kurt

                Ta DxOmarks tester med en nypa salt. De som de faktiskt testar är själva bilden som produceras direkt på sensorn, alltså en Raw-fil. T.ex i många tester av systemkameror så plockar de bilderna direkt från sensorn (Raw. Dock ej att blanda ihop med de raw-filer som du själv får ut från din kamera)

                Jag är lite osäker på hur de hanterar bilderna från smartphones, men det är mycket möjligt att det är på samma vis. I så fall kan det hända att själva sensorn som sony använder är ”bäst”, men att andra tillverkare har bättre elektronik som hanterar brus m.m på ett trevligare vis.

                http://www.dxomark.com/About/In-depth-measurements/Measuring-sensors-using-RAW-and-testing-lenses-on-cameras

              • Andreas Fougner Ezelius

                Jag köpte denna lur igår. Är det bara jag som uppfattar den som ganska slö? Gränssnittet flyter inte perfekt som många andra verkar tycka. Kameran kan ta flera sekunder på sig att starta osv. Antar att jag får vänta på uppdateringar?

              • Jerry Berglund

                Hehe… Kan inte låta bli att reflektera. Så fort Sony får bra kritik ifrån DxOmarks tester, så kommer då alltid någon som du och hävdar att man skall ta det med en nypa salt. Det är troligen sant det du säger, hävdar inte att det inte skulle vara så. Utan funderar på företeelsen som alltid verka dyka upp. Sony får bra resultat, man skall ta det med en nypa salt. Samsung, Apple och LG lurar och Motorola för den delen, får bra resultat… alla delar och håller med. Har hittills aldrig hört någon komma med samma anmärkning och förklaring när dessa får bra i test hos samma gäng? :-)

              • GAST90GAST

                Har också köpt en z5 compact. Tycker det flyter på bra, men det är ganska subjektivt då jag närmast kommer från en htc one s. Men jag har dock samma problem som dig med att kameran är lite trögstartad, brukar ligga mellan 2-5 sekunder innan den startar, vilket är väldigt segt i mina ögon.

              • LeanM

                Jag sitter på en iphone 5s.
                Batteritid får mig att byta. Det vore ju trevligt om man kunde använda sin telefon också!

              • EQ

                Hemligheten är att torka rent linsen innan fotograferingen för att slippa suddiga och gryniga bilder :-)

              • Kurt

                Det är inget undantag för några tillverkare, jag förklarade bara läget. :-) Har aldrig sett något liknande inlägg som jag kunnat svara på så försök inte få mig att framstå som någon fanboy :-)

              • Jerry Berglund

                Bra det i sig inte är annorlunda hehe. Men tur du uns är en av fanboysen då ☺

              • Zteam

                Hmm… fast hur skulle Dxomark kunna få ut raw-filer när Z5 compact inte låter användaren fota i RAW ens?

              • Benjamin_Syrsa

                Optisk stabilisering är bara bra när man skjuter stillasittande motiv. Hur stabilt kameran än fångar en bild, så blir det suddigt ändå om motivet rör sej under exponeringstiden.
                Då är det effektivare att fokusera de tekniska lösningarna på att öka sensorns känslighet så att man kan minska exponeringstiden och få skarpare bilder oavsett om oskärpan beror på att kameran rör sej eller om oskärpan beror på om motivet rör sej.

                Samtidigt vinner man det faktum att man inte behöver bygga komplexa mekaniska konstruktioner som genom sina rörelser slits ut med tiden och börjar fungera sämre.

              • Olle

                Sanningen är egentligen att alla digitala kameror fotar i RAW-format. Skillnaden här är att man har möjlighet att plocka ut bildinformationen direkt från sensorn innan den konverteras och komprimeras till en JPEG..

                De bilder som skapas på sensorn är RAW oavsett vad. Sedan komprimeras dessa och konverteras till JPEG. Genom att hämta materialet direkt från Sensorn istället för den färdiga produkten så kan du få ut RAW från alla digitala kameror.

              • Zteam

                Jo så långt är jag med, men hur kan DxoMark få ut raw-datan när inte inte vi vanliga slutanvändare kan?
                Menar ni att dom skulle ansluta sensorn mot någon annan utrustning eller vad? :-)

              • max

                Så DXOMark har alltså på något vis ”tagit ut bilden direkt från sensorn”. Hur kan man undra?

              • Fadi Obaya

                Då köper du standard modellen.

              • Alias joje67

                En lusing mindre och den blir ett alternativ till nya Nexus fem om Nexusen inte anses för stor..

              • Albin Andersson

                Minus för låg upplösning? 319 ppi är ju inte låg upplösning. Ser det snarare som ett plus eftersom batteritiden bli bättre.

              Aktuellt

              Bäst i test: HTC U11.

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy S8
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Huawei P10
              Samsung Galaxy S7 Edge
              LG G6
              Samsung Galaxy S7
              7.9

              Minitest av Nokia 6

              9.2

              Test av HTC U11

              8.5

              Test av Sony Xperia XZ Premium

              7.3

              Minitest av Xiaomi Mi Pad 3

              8.4

              Test av OnePlus 5

              8.1

              Minitest av Xiaomi Redmi Note 4X

              9.1

              Test av Samsung Galaxy S8 Plus

              8.8

              Test av LG G6

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS