Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z5 Compact

Postat:
22:10 - 2015-09-27
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Förväntningarna är högt ställda på Sonys nya minsting i Z5-familjen och efterföljaren till den alltjämt populära Z3 Compact. Sistnämnda har under en lång period toppat popularitetslistor bland operatörer samt återförsäljare och ligger för närvarande på en tredjeplats enligt Prisjakts popularitetsindex; efter Samsungs Galaxy S6 och Apples iPhone 6.

Förklaringen till detta ligger sannolikt i att Sony är ensamma om ett leverera en påkostad telefon med en skärm som mäter mindre än fem tum. Övriga tillverkare lägger i princip allt krut på telefoner i storleksklassen 5,2-5,5” samtidigt som mindre modeller förbises. 

Xperia Z5 Compact innehåller precis som Z3 Compact hårdvara som i mångt och mycket är identisk med den i de större modellerna. Det innebär en av de snabbaste chippen på marknaden i form av Qualcomms Snapdragon 810 och en ny Exmor RS-kamerasensor på 23MP samt förbättrad Sony G-optik, fingeravtrycksläsare, snabbladdning och 32GB inbyggt flashminne utöver en minneskortläsare.

Telefonen får premiär i månadsskiftet och kostar för närvarande från 5 790kr. I vanlig ordning har Sony plockat fram ett par lite roligare färger utöver svart och vit. Förra året satsade tillverkaren på grön och orange medan det i år är färgerna gul och korall som gäller. Sony har även designat ett skydd med fönster för telefonen med namnet ”Style Cover Window SCR44” som finns att tillgå i matchande färger. 

I sin marknadsföring av Z5-serien skryter Sony med bland annat “smartphonevärldens bästa kamera”, “två dagars batteritid” samt “ännu ljusstarkare display”. Påståenden vi kommer syna i sömmarna i den här recensionen.

Specifikationer

xperia_z5_compact_cpu_z

Xperia Z5 Compact är utrustad med en 4,6-tumsskärm som bygger på en IPS-panel med 720-upplösning vilket ger en pixeltäthet på 319 pixlar per tum (ppi). Det är identiskt med föregångaren Z3 Compact och förhållandevis lågt.

Under skalet sitter Qualcomms Snapdragon 810-plattform som består av dels fyra stycken Cortex A53-kärnor och dels fyra stycken Cortex A57-kärnor med en klockfrekvens på 1,5GHz respektive 2GHz vardera. Grafikdelen är Adreno 430.

Arbetsminnet består av 2GB LPDDR4-moduler. Det är lite snålt i jämförelse med Xperia Z5 och 4K-telefonen Z5 Premium vilka bägge erbjuder 3GB. Det inbyggda flashminnet är däremot mer generöst tilltaget med 32GB som är gemensamt för hela Z5-serien. 

Huvudkameran är på 23 megapixlar och bygger på en ny Exmor RS-sensor vars beteckning ännu inte är officiell, men sannolikt kommer den att kallas IMX300. Xperia Z3 Compact använder IMX220S. Den nya sensorn har vidare fasdetekterande autofokus. Frontkameran har i sin tur en upplösning på 5.1MP.

De trådlösa standarderna som stöds är Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, dual-band 2.4 samt 5 GHz, NFC, ANT+ och Bluetooth 4.1 med stöd för LE, A2DP och apt-X. Bland sensorerna finner vi utöver fingeravtryckssensorn även ljussensor, närhetssensor, kompass, barometer och accelerometer men ingen pulsmätare.

Litium-jon-batteriet har en kapacitet på 2700 mAh vilket är 100 mAh mer än Z3 Compact. Enheten har också stöd för snabbladdning/Qualcomm Quick Charge 2.0. För att dra  nytta av snabbladdningen krävs dock att Sonys turboladdare används.  Telefonen har slutligen en nanoSIM- och en microSD-kortplats med stöd för minneskort på upp till 200GB. 

Specifikationer Sony Xperia Z5 Compact
ReleasedatumHösten 2015
Processor2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 810 64-bit
GrafikkretsAdreno 430
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm4,6" / HD - 720x1280 pixlar / 319PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 58,33 cm² / ~70,7% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera5MP
Vikt138g
Höjd, bredd, djup127 x 65 x 8,9mm
Batteri2700mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, apt-x, Wi-Fi SISO, DLNA, MHL 3.0
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid15 / 520 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack. Är vattentät. Har fingeravtrycksläsare i strömknappen. Kameran kan fokusera på 0,03 sekunder.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z5 Compact på Androidenheter.se

I kartongen

Kartongen är kompakt och tillverkad av återvinningsbart material samt innehåller förhållandevis lite plast vilket vi alltid uppskattar. Lyfter vi på locket finner vi utöver Xperia Z5 Compact en AC-adapter (5V==1,5A), en drygt meterlång USB-kabel och en snabbstartsguide.

Kartongens innehåll är alltså som följer:

* Xperia Z5 Compact 2 (vit)

* Laddadapter (svart, 5V==1.5A)

* USB-kabel (svart, cirka 1 meter)

* Dokumentation/snabbstartsguide

Beroende på återförsäljare skickar Sony, som en del av en introduktionskampanj, med ett par sladdanslutna vikbara hörlurar med modellbeteckningen MDR-10rc.

Utseende och konstruktion

Xperia Z5 Compact har en svagt rundad ram tillverkad av plast som är slät och har en matt ytbehandling. Fram- och baksida är av glas och enligt Sony kommer glaset från en “välkänd tillverkare”. En gissning är att det i själva verket handlar om ”Gorilla Glass” men att Sony inte betalat för att få använda varumärket. Glaset på bägge sidor är en aning nedsänkt vilket innebär att det inte har kontakt med underlaget på plana ytor, något som är bra för att undvika repor. Det sitter inget plastskydd eller någon laminering ovanpå displayglaset som vi sett bland en del tidigare Sony-telefoner.

Till skillnad från tidigare Z-serier erbjuder Sony denna gång frostat glas på bakstycket vilket också har en lite annorlunda textur än det transparenta glas Sony tidigare använt sig av. En fördel med det frostade glaset kontra det transparenta är att fingeravtryck inte syns lika tydligt. Det innebär också att telefonen får ett rätt säreget utseende då vi inte sett denna glastyp användas tidigare.

Passformen är god och telefonen ligger bra i handen vilket delvis beror på tjockleken och det faktum att ramen är svagt rundad och relativt slät. I jämförelse med Z3 Compact har Z5 en lucka mindre, nedsänkt av/på-knapp, och färre lister/slätare chassi vilket sammantaget också bidrar till att den ligger bättre i handen.

Byggkvaliteten är genomgående god och ramen av plast påverkar inte kvalitetsintrycket även om en metallram medfört att telefonen upplevts som påkostad. Vridstyvheten är mycket bra vilket beror på telefonens tjocklek i kombination med att telefonen är relativt kompakt och har ett inbyggt batteri/inget avtagbart bakstycke.

Sony har placerat sin logotyp ovanpå glaset på bakstycket medan den på framsidan sitter under displayglaset. All övrig text på bakstycket är placerad undertill glaset. En nackdel med logotypen på ovansidan av glaset är att den kan nötas bort med tiden.

Uppdatering (2015-10-01): Enligt Sony är logotypen på telefonens bakstycke ditsatt genom att maska glaset, så logotypen är alltså en del av glaset där frostbehandlingen är frånvarande.

Av/på-knappen som också fungerar som fingeravtrycksläsare liksom volymknapparna (+/-) samt kameraknappen sitter samtliga på enhetens högersida. Av/på-knappen är insjunken i chassit medan de övriga knapparna sticker ut. Känslan är bra i bägge knapptyper och vi upplever dem inte som svampiga; speciellt av/på-knappen är osedvanligt behaglig att trycka på och om vi skulle ranka olika enheters av/på-knapp så hamnar Z5:an mycket högt upp.

På framsidan finner vi selfiekameran placerad på vänster ovansida och på motsatt sida sitter närhets- och ljussensorn. Invid närhetssensorn sitter ljusdioden. I huvudänden sitter 3,5mm-jacket medan microUSB-porten är placerad i botten av enheten.

SIM-kortplatsen är tillsammans med microSD-kortläsaren placerad under en lucka på enhetens vänstra långsida. Luckan sitter tight på vårt exemplar och har en rejäl gummilist på insidan vilket ger ett betydligt bättre intryck än motsvarande lucka på Xperia Z3 Compact.

Storleksjämförelse

size_comparison_sony_xperia_z5_compact

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Sony Xperia Z5 Premium5.575.8154.47.81803430
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
OnePlus 25.574.9151.89.91753300
LG G45.576.1148.98.91553000
Sony Xperia Z3+5.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z55.272.0146.07.21542900
Huawei P85.271.9144.96.41442680
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
HTC One M95.069.7144.69.611572840
iPhone 64.767.0138.16.91291810
Sony Xperia Z5 Compact4.665.0127.08.91382700
Sony Xperia Z3 Compact4.664.9127.38.641292600

Z5 Compact skiljer sig främst på två punkter från föregångaren. För det första har djupet ökat med 0,26mm och likaså har vikten ökat från 129 gram till 138 gram. I övrigt är telefonen i det närmaste identisk sett till yttermåtten. En förklaring till viktökningen ligger delvis i den utökade batterikapaciteten om 100 mAh.

Placerar vi Z5 Compact bredvid Z3 Compact ser vi att magnetladdningskontakten är borttagen och att microUSB-porten inte längre är gömd bakom en vattensäker lucka; den sitter istället i foten av telefonen och är helt blottad utan att för den delen påverka vattentätheten – telefonen är fortfarande IP68-klassad.

Ljudegenskaper och trådlösa standarder

xperia_z5_compact_audio

Xperia Z5 Compact erbjuder ett något fylligare ljud än föregångaren vid röstsamtal och ljudnivån är fullt godkänd/i jämförelse med de bästa konkurrenterna. Vi har inte heller hört några klagomål från vår motpart vid röstsamtal.

I jämförelse med med Z3 Compact är gallret som täcker enhetens stereohögtalare, som sitter placerat i i huvudänden och fotänden på telefonens framsida, betydligt bredare. Om det bidrar till att förklara den förbättrade ljudbilden låter vi vara osagt, men Z5 Compact presterar ett förhållandevis fylligt, tydligt och tillräckligt högt stereoljud för att vida överträffa föregångaren. Vi hör ej heller minsta antydan till sprakande eller missljud vid volymen maximalt uppdragen.

Tillsammans med Sonys hörlurar kan vi avnjuta ett välbalanserat och neutralt ljud som är befriat från bakgrundsbrus så vitt våra öron kan avgöra. Ljudvolymen är i linje med vad vi erfar att övriga topplurar presterar – varken bättre eller sämre.

Aktiverar vi Sonys ljudförbättrade funktioner upplever ingen på redaktionen att ljudet blir till det bättre, utan vi upplever det snarare som en försämring. Hur bra ljud låter är dock en smakfråga och det är mycket möjligt att funktionerna kommer uppskattas beroende på lyssnare. Vi är däremot tacksamma för telefonens fembandsequalizer som låter oss justera ljudbilden så som vi vill ha den.

Till funktionerna som enligt Sony kan förbättra ljudet hör:

  • ”DSEE HX” (Förbättrar kvaliteten för komprimerad musik genom att återställa höga toner)
  • ”ClearAudio+” (Gör ljudet klarare)
  • ”Automatisk optimering ”(Analyserar hörlurarna och örat vid musikuppspelning. Ljudupplevelsen optimeras därefter.)
  • ”Surroundljud (Efterlikna ljudet i en studio, klubb, eller konserthall)”
  • ”Brusreducering” (Endast kompatibel med brusreducerade hörlurar )

Mottagningen via det mobila nätet har under testfasen varit utmärkt. Vi har inte haft vare sig större eller mindre signalproblem än med vår Huawei P8 eller Xperia Z3+ vid vare sig röstsamtal eller datanyttjande. Via Wi-Fi (802.11ac 5GHz) har mottagningen likaså varit utmärkt och mottagnings- respektive överföringshastigheten maxar vår Internetuppkoppling på 100/50Mbit/s.

GPS och positionering

sony_xperia_z5_compact_GPS-status

Det var länge sedan vi testade en telefon vars GPS inte fungerade ordentligt. Xperia Z5 Compact har en välfungerande GPS-enhet som från kallstart låser vår position på endast några sekunder utan någon hjälp från A-GPS (med fri sikt). Utöver GPS stöds också GLONASS vilket bilden ovan visar där hela 29 tillgängliga satelliter syns varav telefonen låst mot 19 stycken.

Bildskärm och digitizer

xperia_z5_compact_screen

Bildskärmen mäter 4,6” och har en upplösning på 720p (720×1280 px) vilket ger en pixeltäthet på 319 PPI. Sony använder som vanligt en IPS-panel och i jämförelse med föregångaren är ljusstyrkan förbättrad – vilket också syns i tabellen nedan.

EnhetMaximal ljusstyrka (cd/m2)
Motorola Moto X Style581
Sony Xperia Z5 Compact580
Ulefone BeTouch 2526
Motorola Moto G (1st gen)526
Google Nexus 6508
Samsung galaxy S6 Edge+479
Sony Xperia Z3 Compact470
HTC One M7447
Moto G 3 (2015)415
OnePlus 2348
 Vi mäter upp en maximal ljusintensitet på 580 cd/m2 vilket är mycket bra och cirka 100 cd/m2 bättre än Xperia Z3 Compact.

Färgåtergivningen bedömer vi som god och vare sig kontrast eller svärta gör oss besvikna. Av naturliga skäl blir svärtan lidande när vi drar upp ljusstyrkan till 100%, speciellt på en så ljusstark IPS-panel, men vid ~50% ljusstyrka ser det betydligt bättre ut. Hudtoner som bland annat AMOLED-paneler kan ha problem med återges samtidigt på ett naturtroget vis.

Vid 50% ljusstyrka ser vi ingen större antydan till så kallad clouding eller ojämn belysning, men vid 100% blir det mer påtagligt. I bilden ovan syns Moto G, Xperia Z5 Compact och Z3 Compact bredvid varandra med 100% ljusstyrka. I toppen av displayen och i det nedre högre hörnet syns ljusläckaget speciellt tydligt.

Betraktningsvinklarna motsvarar vad Xperia Z3 Compact presterar även om vi tycker oss ana något svagare färger vid mer extrema vinklar på Z5 Compact. Vi har inte haft anledning att anmärka på betraktningsvinklar bland flaggskeppstelefoner sedan en tid tillbaka då de flesta tillverkare numera använder IPS-paneler av hög klass, men vi är lite förvånade över att Z3 Compact tycks vara strået vassare i detta hänseende.

Känsligheten är bra och skärmen svarar som vi förväntar oss när vi skriver, spelar spel eller surfar. Områden som kan svara lite sämre, exempelvis utmed kanterna, fungerar likså utmärkt. Vi mäter som väntat upp en uppdateringsfrekvens om 60 Hz; digitizern läser alltså av skärmen efter pek och tryck 60 gånger per sekund.

Mjukvaran

xperia_z5_software

Sony skickar med Googles senast tillgängliga Android-version Lollipop 5.1 och ovanpå detta körs den senaste versionen av tillverkarens egenutvecklade skal ”Xperia UX”. I jämförelse med tidigare UX-versioner har det inte hänt så mycket med gränssnittet sedan Sony uppdaterade designen för Lollipop/5.0. Vi förväntar oss istället en större uppdatering av gränssnittet i samband med uppdateringen till kommande Android 6.0/Marshmallow. De som de senaste åren ägt en Xperia-telefon kommer snabbt känna sig som hemma.

Hemskärm

En nyhet på hemskärmen är en introduktions-widget som informerar om Sonys medföljande tjänster; exempelvis Xperia Transfer som gör det möjligt att importera en mängd data från Apples iOS eller tidigare Android- och Xperia-enheter, eller my Xperia som gör det möjligt att spåra borttappade enheter, samt en Sony-specifik backup-tjänst för att ta backup på allt från SMS till hemskärmslayout etc.

Systemappar

Sony skickar med uppfriskande få appar, men vi finner fortfarande en del ohyra vi gärna undsluppit:
*Nyheter från Sociallife (Nyhetläsare med Sony-reklam)
*What’s New (Apprekommendationer från Sony)
*Xperia Lounge (Nyheter om Sony-produkter och relaterade händelser)
*AVG Protection (Antivirusprogram)

Vi hittar också Sonys Playstation-app i telefonen och för de som undrar vad den tjänar till är det främst för att antingen strömma spel från Playstation 4 till telefonen eller för att köpa spel till Playstation-enheter via PSN.

Inställningar

I inställningarna finns möjlighet att justera telefonens vitbalans från det rätt neutrala standardläget mot det kallare eller varmare hållet.

En intressant funktion är att Sony utökat sitt Stamina-läge till att omfatta en appbrandvägg. Den gör det möjligt att neka applikationer dataåtkomst såvida enheten inte är ansluten till WiFi; praktiskt för batterihungriga appar som exempelvis Facebook Messenger. Huawei var tidigt ute med motsvarande funktionalitet i sina lurar och vi har haft stor nytta av den där.

Fingeravtrycksläsaren

För att registrera ett fingeravtryck behöver vi först ange skärmlås/PIN-kod. Därefter går det att spara upp till fem fingeravtryck genom att placera respektive finger upprepade gånger på avläsaren (~10-15 gånger) till dess att avtrycket blivit registrerat.

För att logga in på telefonen från vilande läge räcker det inte med att bara placera fingret mot fingeravtrycksläsaren, som på OnePlus Two eller Huawei Mate S, utan användaren måste trycka ned knappen så att enheten aktiveras. Efter att skärmen tänds och medan vi håller inne knappen läses avtrycket sedan av och vi loggas in.

I vårt fall händer det vid cirka 1/10 tillfällen att fingeravtrycket inte blir korrekt avläst när vi håller inne knappen. I dessa fall behöver vi släppa knappen för att därefter lägga fingret mot den igen för en omläsning. I det sistnämnda fallet är träffsäkerheten väldigt hög och vi har endast vid något enstaka tillfälle behövt läsa om fingeravtrycket med fingret vilandes mot knappen. Det verkar således som att trycket påverkar träffsäkerheten något. Det går att registrera fingeravtryck med knappen intryckt, men det gjorde vare sig från eller till när vi testade.

Kameran

xperia_z5_compact_camera_article

Sony introducerar tillsammans med Z5-serien en ny kameramodul med en upplösning på 23MP (20MP vid 16:9) och Sony G-optik (f/2.0). Sensorn erbjuder utöver smartphonevärldens för tillfället högsta upplösning en hybridautofokus som kombinerar kontrast- och fasdetekterande avkänning; antalet fasdetekterande punkter är däremot okänt eftersom Sony inte avslöjat vare sig beteckning eller mer ingående specifikationer kring sensorn. Sony själva beskriver den nya kameramodulen med tillhörande optik som den största kameraförändringen i en Xperia-telefon sedan introduktionen av Xperia Z1 (2013).

Av information som finns tillgänglig på systempartitionen kan vi i alla fall konstatera att den nya sensorn verkar ha beteckningen IMX300 medan den i fronten tycks ha beteckningen IMX241. Ingen av dessa sensorer finns för närvarande dokumenterade på Sonys hemsida.

TelefonSensorstorlekSensorPixelstorlekUpplösningBländareBrännviddISO
Apple iPhone 61/3.0"IMX1.5μm8MPf2.229mm2500
HTC One M91/2.3"T4KA7 1.2μm20MPf2.228mm3200
Sony Xperia Z3-serien1/2.3"IMX2201.2μm20.7MPf2.027mm800
LG G41/2.6"IMX2341.12μm16MPf1.827mm2700
Samsung Galaxy S6-serien1/2.6"ISOCELL / IMX2401.12μm16MPf1.928mm800
Sony Xperia Z5-serien1/2.3"IMX3001.12μm23MPf2.024mm3200

Sensorn mäter 1/2.3″ vilket med en upplösning på 23MP ger en pixelstorlek på 1.12μm. Kameramodulen saknar optisk bildstabilisering (OIS) utan Sony förlitar sig istället på en mjukvarubaserad lösning som går att aktivera för både stillbildsfoto (endast manuellt läge) och för videoinspelning.

ISO-värdet går hela vägen upp till ISO 12800 vid fotografering i enhetens autoläge enligt Sony. I manuellt läge är ISO-värdet däremot låst till 3200 och vid högre upplösning än 8MP går ISO-värdet inte att justera överhuvudtaget. Övriga inställningar är däremot tillgängliga vid fotografering upp till maxupplösningen på 23MP.

Kameramjukvaran

Till huvudpunkterna i den senaste versionen av Sonys kameramjukvara hör bland annat:

  • Autoläget stödjer fotografering upp till 23MP från tidigare 8MP
  • Från autoläget går det att justera vitbalans / exponeringskompensation utan att gå in i en undermeny
  • Ett videoinspelningsläge för UHD/4K har tillkommit med inspelningsmöjlighet i h.264 samt h.265

Till de lite ovanligare funktionerna hör ett kameraläge för att ansluta flera enheter till varandra för att spela in från flera vinklar samtidigt. Det går också att spela in video  i 720p med upp till 120 bilder per sekund genom Sonys Timeshift-funktion, som dessutom erbjuder ett redigeringsläge där tempot kan justeras för hela klippet eller endast delar av det.

När vi startar applikationen är kameran konfigurerad till att ta bilder i 8MP-upplösning i autoläget. Anledningen till detta är enligt Sony att en rad olika tekniker används för att producera bra bilder i en storlek som är optimal utan att göra avkall på kvalitet i nämnvärd utsträckning. Nedan undersöker vi hur stor skillnaden är mellan kamerans 8MP-läge och 20MP-läget.

Applikationen startar i regel snabbt, men inte lika snabbt som på Galaxy S6 Edge+. Från kallstart går det ungefär dubbelt så snabbt att få fram kameraprogrammet på Galaxy S6 Edge+ som i Z5 Compact.  Vi noterar också att Galaxy S6 Edge+ är strået vasare vid seriebildsfotografering då 5 Compact stundvis behöver lite längre tid på sig för att behandla bilder innan vi kan gå vidare och ta en ny bild.

Vi saknar fortfarande möjlighet att ta bilder i RAW-format som både Samsung Galaxy S6 och LG:s G4 i dagsläget erbjuder. I det manuella läget finns heller ingen möjlighet att spara användardefinierade profiler, vilket vi saknar från exempelvis Galaxy S6.

Exempelbilder
Bilderna nedan har tagits med telefonens standardinställningar i autoläget om rubriken inte säger något annat. Vi har vid närbildsfotografering använt pekfokus för att lägga fokus där vi vill ha den. I övrigt har vi låtit kamerans mjukvara göra allt själv. Vi uppmanar er högerklicka och öppna bilderna i fullstorlek för att få en ordentlig uppfattning om bildkvalitén.

Xperia Z5 Compact (8MP) -> Galaxy S6 edge+ (16MP) -> Xperia Z3 (8MP)

Då vi jämför bilderna i fullstorlek ser vi genast, i den första bildtrion, att Xperia Z5 Compact har stora problem med skärpan i vissa scenarion. Bilden upplevs som dimmig och suddig och Samsungs Galaxy S6 edge+ lyfter fram långt mycket mer detalj. I Samsungs fall ser vi dock istället att skärpan är lite överdriven, ett resultat av kameramjukvarans efterbehandling av bilden. Företrädaren Z3 Compact levererar en i sin tur klart skarpare bild än Z5 Compact. Vad färgåtergivningen berör lyfter Z5 Compact, och företrädaren Z3 Compact, fram en kraftigare grönton, medan S6 edge+ tenderar att leverera varmare, lite gulaktigare bilder. Sanningen, det våra egna ögon såg, ligger vad färgåtergivningen berör någonstans mitt emellan.

Vid närbildsfoto tycks det vara en jämnare kamp, men även här går S6 edge+ segrande ur detalj- och skärpekampen. Dock är Z5 Compact bättre att lägga fokusen rätt, även då vi använder pekfokus, vid närbildsfoto. Ett exempel på detta är bildtrion på kardborren, där Z5 Compact bjuder på en noterbart bättre skärpa och Samsungen trots flera försök misslyckas lägga skärpan där vi vill ha den.

Färgåtergivningen är genomgående bra för alla tre telefonerna, exempelvis i den andra bildtrion (på den orangea blomman) men vi ser att gamla Z3 Compact har svårt att bibehålla en realistisk mättnad i bakgrunden, bakom blomman, medan den nyare Z5 Compact och S6 edge+ återger färgerna bra både i förgrund och bakgrund. Återigen ser vi att S6 edge+ lyfter fram mer detalj, men detta är också en konsekvens av att Sony har valt att krympa sina bilder till 8MP i autoläget.

I den näst sista bildtrion, på gångstigen genom grönskan, utsätts kamerorna för ett ganska krångligt ljusscenario där stigen till majoritet är skuggad och smådunkel samtidigt som grönskan längre fram öppnar upp sig och släpper in starkt solljus. Z5 Compact lyckas inte riktigt hantera de starka ljuskontrasterna, utan producerar en bild där det ljusa partiet i princip resulterar i en helvit smet. Samsungen lyckas bättre men även här går en hel del detalj i solljuset förlorad. Detaljrikedom och skärpa i övriga delar av bilden är ungefär ett dött lopp, Z5 Compact och S6 edge+ emellan. Företrädaren Z3 Compact levererar en bild snarlik den tagen med Z5 Compact; ungefär samma svårigheter med ljuskontrasterna, men med lite mindre detaljrikedom.

I mörka miljöer lyckas Z5 Compact skapligt väl, men bilderna blir mörkare än både företrädaren Z3 Compact och Galaxy S6 edge+ som båda två lyfter fram mer ljus. Vi misstänker dock att det helt och hållet är mjukvaran som efterbehandlar bilderna och skapar mer ljus artificiellt, men resultatet är oavsett att Samsungen och Z3 Compact gör mörkerbilder mer detaljerade. Samsung Galaxy S6 edge+ lyfter fram klart med detaljs, samt finkkornigt brus, medan Sony tycks använda en lite hårdare efterbehandling som suddar ut det finkorniga bruset på bekostnad av detaljrikedom. Båda Sony-telefonerna lyfter i mörker fram mer realistiska färger, medan Samsungens bilder upplevs som lite urvattnade och platta.

Autofokusen är mycket snabb – i princip dubbelt så snabb som den på Galaxy S6 Edge+ som även den är utrustad med fasdetekterande autofokus. Den är också mer exakt/mer träffsäker vilket innebär att tillfällena är få då vi behöver vänta på någon ”fokusjakt”.  På denna punkt vågar vi påstå att Sony är bäst i smartphonevärlden. Eftersom att kameramodulen saknar någon optisk bildstabilisering är det svårare att få till skarpa bilder än med exempelvis Galaxy S6 och LG G4 vilka bägge är utrustade med OIS.

Anledningen till att vi ovan tagit bilder i kamerans 8MP-läge är för att det är standardinställningen i kameran och vad Sony rekommenderar. I detta läge används en rad olika tekniker för att producera bilder med så hög kvalitet som möjligt i förhållande till bildens storlek.

Sony Xperia Z5 Compact (20MP) -> Samsung Galaxy S6 edge+ (16MP)

[baslider name=”XperiaFem”]

Videoinspelning, UHD (3840 x 2160 pixlar).

Sony Xperia Z5 Compact

Samsung Galaxy S6 Edge+

Buggar och problem

xperia_z5_compact_warning_temperature

Ett problem som var mer uttalat i Xperia Z3+ är värmeutvecklingen vid inspelning av UHD-video, som också drabbar Xperia Z5 Compact. Telefonen varnar efter fem minuter om att den blir för varm och stänger därefter av inspelningen automatiskt.

Batteritiden

xperia_z5_compact_battery

Xperia Z5 Compact har en batterikapacitet på 2700 mAh vilket är bra i förhållande till skärmens storlek. Enheten presterar också väl tillsammans med vårt rätt surftunga användningsmönster som innebär många timmars skärmtid.  Vi har i regel 30% kvar vid sängdags och det betraktar vi som riktigt bra. Vid sparsam användning och med telefonens stamina-läge aktiverat med tillhörande funktioner för att köa bakgrundsdata och dylikt kan vi klara oss i två dagar, men det är med nöd och näppe. I viloläge upplever vi att telefonen drar förhållandevis lite – överlag verkar Sony ha optimerat mjukvaran väl för att vara strömsnål.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

I det här testmomentet använder vi futuremarks testverktyg ”PCMark” för att mäta hur länga telefonen håller ut vid faktisk användning. Resultatet på 7h och 58 minuter är mycket bra och innebär att telefonen håller ut längst bland de enheter vi hittills testat.

Spel, prestanda och grafer

xperia_z5_compact_game_3

Snapdragon 810 är tillsammans med grafikdelen Adreno 430 och de åtta systemprocessorkärnorna Qualcomms för närvarande snabbaste 64-bitarsplattform på marknaden. Det vill säga fram till dess att efterföljaren Snapdragon 820 får premiär under nästa år.

En majoritet av årets flaggskepp har 3GB RAM medan Xperia Z5 Compact, till skillnad från Z5 och Z5 Premium, endast begåvats med 2GB RAM (LPDDR4). Det märks också bredvid enheter med 3GB RAM då vi i högre utsträckning upplever att applikationer tvingas ladda om till följd av att minnet tagit slut.

Prestandan är generellt sett mycket god – vid surf laddar sidor in kvickt och scrollen är mjuk och vi vågar påstå att det inte finns ett spel i Google Play som inte Xperia Z5 Compact kan köra utan en hög och jämn FPS, vilket är en fördel med den lägre 720p-upplösningen.

Ett problem som varit mer uttalat på vissa enheter än andra som varit utrustade med Snapdragon 810 är värmeutvecklingen. Bland flertalet enheter som lanserats under senare halvan av året, som exempelvis OnePlus Two, så har vi dock inte haft samma problem med värmeutvecklingen som bland annat HTC One M9 led av till en början och inte minst Xperia Z3+ som lanserades nyligen.

Värmeutveckling

xperia_z5_compact_heat_development

Efter ~15 min av spelet Asphalt 8 håller telefonen en rimlig/jämn temperatur på ca 50C.

Vid spel och mer intensivare surf med skärmen inställd på ~70% ljusintensitet finner vi att temperaturen i regel kretsar kring 45-50C. Det vill säga vad den interna CPU-sensorn redovisar. Bakstycket på telefonen blir ljummet medan ramen är något svalare vid denne temperatur och det är inget som på något vis besvärar oss.

Vid videoinspelning i 4K-läget ser det däremot helt annorlunda ut och när temperaturen stiger mot 66-67C kommer ett meddelande fram om att inspelningen snart avslutas automatiskt på grund av värmeutvecklingen. Telefonen är inte särskilt behaglig att hålla i vid dessa temperaturer och hettan är påtaglig. Meddelandet kommer i regel fram efter cirka fem-sex minuters inspelningstid och inom 30s från det att meddelandet visas erfar vi att inspelningen upphör.

Grafer och benchmarks

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200

Av de 2GB RAM som Sony skickar med återstår efter att radiodel och övriga systemkomponenter lagt beslag på sitt 1807MB. Av det generöst tilltagna flashminnet på 32GB finns ca 22GB tillgängligt för användardata och applikationer. Resterande mängd är reserverad av systempartitionen.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000

Xperia Z5 Compact rankar högt i samtliga delmoment och presterar i linje med vad vi förväntar oss av Snapdragon 810. I 3Dmark ser vi dessutom ett nytt testrekord.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40

Vi ser även två nya rekord i GFXBench där grafiken renderas i enhetens skärmupplösning. Qualcomms grafikdel Adreno 430 är ett fartvidunder vid 720p och lämnar majoriteten av de enheter vi tidigare testat bakom sig med en rejäl marginal.

Slutsats

Xperia Z5 Compact skiljer sig designmässigt en hel del från föregångaren i positiv bemärkelse. Byggkvaliteten är genomgående god och telefonen ligger bra i handen tillsammans med den mjukt rundande plastramen som är slät och till större delen befriad från glipor. Det frostade glaset på bakstycket är en intressant nyhet och döljer dessutom fingeravtryck som en extra bonus samtidigt som det har en lite strävare textur än transparent glas. Det faktum att USB-porten inte längre är dold bakom en lucka gör telefonen smidig att ladda även om vi hellre sett stöd för trådlös laddning, och så uppskattar vi att Sony valt att behålla kameraknappen.

LCD/IPS-panelen är imponerande ljusstark och erbjuder en bra kontrast, godkänd svärta och fin färgåtergivning medan vi är lite besvikna på betraktningsvinklarna som kunde varit bättre. Den låga upplösningen är ett lite större problem. I jämförelse med de 577 PPI Galaxy S6 erbjuder framstår Z5 Compact med sina 319 PPI som långt ifrån lika skarp. Hade Sony prissatt telefonen annorlunda hade vi inte högt på ögonbrynen över upplösningen, men för närmare 6 000kr förväntar vi oss högre PPI. En lägre upplösning medför dock vissa fördelar som något utökad batteritid och högre prestanda i exempelvis spel.

Ansluter vi ett par hörlurar kan vi konstatera att ljudet håller mycket hög klass. Det finns vidare gott om funktioner för att förbättra ljudet genom olika filter och algoritmer samt en fembandsequalizer. Ljudet från telefonens högtalare håller också mycket hög kvalitet och innebär en rejäl uppgradering i jämförelse med föregångaren Xperia Z3 Compact, som också var utrustad med frontmonterade stereohögtalare. Ljudet vid samtal upplever vi som bra både vad gäller volymnivå och ljudbild i övrigt och har därför inget att anmärka på.

Fingeravtrycksläsaren som sitter inbyggd i av/på-knappen fungerar som vi förväntar oss med undantag för att träffsäkerheten minskar något när vi trycker in knappen. Har vi fingret vilandes på avläsaren fungerar det i nästan samtliga fall. Placeringen av läsaren tycker vi är praktisk och gör det enkelt att låsa upp enheten i de flesta lägen.

Prestandan är genomgående god och i benchmarking placerar sig Z5 Compact i toppskiktet och slår dessutom några rekord.  Värmeutvecklingen är främst ett problem vid inspelning av video i UHD-upplösning. I normala fall vid exempelvis surf, videoströmning eller spel blir telefonen inte mycket mer än ljummen.

Kameran tycker vi inte riktigt håller så pass hög klass att den kan utnämnas till smartphonevärldens bästa. Autofokusen är förvisso i en klass för sig och fungerar bättre än på någon telefon vi tidigare testat, men samtidigt saknas optisk bildstabilisering vilket är synd då resultatet inte alltid blir så skarpt som vi förväntat oss.

Batteritiden är med vårt användningsmönster fullt jämförbar med Z3 Compact som var utmärkt på området. Vi har trots intensiv användning inte behövt ladda telefonen förrän sängdags. För att uppnå de två dagar som Sony marknadsför telefonen med behöver vi aktivera enhetens staminaläge, ställa ned ljusintensniteten och dessutom använda den mer sparsamt, men då är det för vår del också möjligt att uppnå två dagar.SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TEST

Utöver det faktum att Sony snålat in på mängden RAM och endast skickar med 2GB i motsats till 3GB för Xperia Z5 och Z5 Premium lämnar specifikationerna inte så mycket att önska. Qualcomms Snapdragon 810 är en av marknadens snabbaste plattformar och med 32GB inbyggt lagringsutrymme bör inte minnet ta slut i första taget, och om det skulle ta slut har Sony också bakat in en microSD-kortläsare.

För den som söker en kompakt telefon med höga krav på batteritid, kamera och prestanda är Xperia Z5 Compact utan tvekan det bästa som marknaden för närvarande har att erbjuda. Vi utser därför telefonen till bäst i test i storleksklassen.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact
8.3

Gränssnitt

9/10

    Byggkvalitet

    8/10

      Bildskärm

      8/10

        Kamera

        8/10

          Prestanda

          10/10

            Batteritid

            9/10

              Styrkor

              • Ljusstark skärm
              • Utmärkt prestanda
              • Bra stereohögtalare
              • Bra batteitid
              • Bra kamera
              • IP68-klassningen

              Svagheter

              • Låg upplösning
              • Mängden arbetsminne
              • Saknar trådlös laddning
              • Överhettar vid UHD-inspelning

              Aktuellt

              Specifikationerna för Samsung Galaxy S9 och S9 Plus, enligt rykte.

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              8.8

              Test av OnePlus 5T

              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Sonys nya toppmodeller Xperia XZ2 och XZ2 Compact erbjuder 18:9, saknar 3,5mm-jack
              2. Vilken Androidversion kör din smartphone?
              3. Stor Samsung Galaxy S9-läcka: specifikationer och officiella bilder
              4. Högupplösta bilder på Samsung Galaxy S9
              5. Rykte: Spotify arbetar på smart högtalare
              6. Samsung talar varmt om ringsignalen i Galaxy S9

              Mest läst

              1. Stor Samsung Galaxy S9-läcka: specifikationer och officiella bilder
              2. Google har tagit bort ”visa bild”-alternativet för bildsökningar
              3. Google Assistant utökas med svenskt språkstöd i år
              4. Sonys nya toppmodeller Xperia XZ2 och XZ2 Compact erbjuder 18:9, saknar 3,5mm-jack
              5. Vilken Androidversion kör din smartphone?
              6. Samsung talar varmt om ringsignalen i Galaxy S9

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Vilken Androidversion kör din (primära) mobil?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat

              Annons