Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Rykte: Samsung implementerar fingeravtrycksläsare under skärmen först i och med Note 9

Postat:
12:03 - 2017-08-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
I en undersökning nyligen svarade 42 procent att fingeravtrycksläsaren bör sitta nedanför skärmen. Snart kommer teknik som gör att läsaren istället kan sitta under skärmen – exempelvis Qualcomm Snapdragon Sense ID.
Samsung har till synes använt en slags nödlösning sedan Galaxy S8-duon, då fingeravtrycksläsaren sitter precis till höger om kameran på bakstycket. Note 8 förväntas ha läsaren på samma position och likaså Galaxy S9 nästa vår, enligt en rapport från KGI.

Först i och med Galaxy Note 9 nästa höst påstås Samsung implementera en fingeravtrycksläsare som sitter direkt under skärmen. Enligt rykten har Apple velat använda samma typ av i-skärmen-läsare för ”Iphone 8” – en plan som dock sägs ha gått i stöpet.

Skulle ni föredra att ha fingeravtrycksläsaren inuti skärmen?

 • Calle Frisell

  Centrerad nedanför kameran på bakstycket (42%, 1 594 röster)
  Nedanför skärmen (39%, 1 501 röster)
  I strömknappen på sidan (19%, 728 röster)

  OT: Jag har faktiskt svängt från on-screen knappar till knappar under skärmen, så för mig får gärna läsaren sitta i hemknappen nedanför skärmen.

 • Johnny

  Klart att under själva skärmen är att föredra. Så slipper man döyta på telefonens framsida

 • Jerry Berglund

  Är fortfarande väldigt glad att min läsare finns i strömknappen. Du är liksom skönt att inte känna musklerna spänna i tummen helt i onödan. Kan också förstå centrerad på baksidan som i sig vet samma effekt. Inga spända muskler i fingret.

  Däremot knappen under skärmen på framsidan är onaturlig. Musklerna där jobba onödigt mycket. Enda sättet att lösa det problemet vore att lägga läsaren mitt på skärmen. Så nej. Mycket dumt att lägga läsaren i botten. Finns en orsak till varför Apple ser ut att fundera på samma lösning som Sony redan har.

 • gordz

  Vilken värld vi lever i när en simpel knapptryckning med tummen anses vara onödigt mycket arbete.

 • jj

  Om inte spenat hjälper så beror det på något annat

 • Emil Oskarsson

  Förstår vad du menar med att ”spänna musklerna” i onödan, de som inte förstår vad du menar med det är ju bara trolls :p

 • Jerry Berglund

  Jag vet. ☺️ De förstår nog inte vad ergonomi är bara. Hehe

 • Mars Mountain

  Jag tror på idén. Ska bli spännande att se vilken tillverkare som lyckas implementera det först.

 • Sillstrypare

  Det går utför med dagens ungdom… 😂

 • Sillstrypare

  Vore fett najs om man kunde registrera avtryck på hela skärmen.

 • Sillstrypare

  Känns som ett lite krystat argument.
  Finns de som tycker det är bra och det finns de som tycker det är skit
  Hur klarar du att skriva med en hand?
  Eller har du tangentbord på sidan?

 • Daniel Jansson

  Utseende före ergonomi är vad folk vill ha i mobilvärlden. S8/S8+ är ett praktexempel på det.

 • KC

  Enligt andra uppgifter skall samsung designa om moderkortet i mobilerna så det får plats större batterier. Detta i kombination med fingeravtrycksläsaren under skärmen gör att jag väntar ett år till på min Note. Note 9.

 • DmBzls

  Det skall vara automatiserat

 • Rome73

  Fingeravtrycksläsaren måste nog ses som mindre säker än pinkod då tex bankID-appen godtar fingeravtryck för att logga in men inte när pengar ska föras över.

  Min S7E kräver också pinkod när jag startar om den, fingeravtryck fungerar alla andra gånger. (Samsung skriver en tjusig text om varför som jag inte har memorerat vid omstart.)

  Dags att skrota fingeravtryck och återgå pinkod eller något helt annat?

 • Rome73

  OJ stackare… Du behöver använda musklerna i fingrarna när du trycker på touchskärmen också. Hur klarar du det? ;-)

 • Jerry Berglund

  Tja, jag har ju min åsikt och jag står för den. Men nu talar vi ju om upplåsning, en helt annan sak än användande utav själva luren. Men visst, bäst hade det ju varit om man slapp ta på skärmen överhuvudtaget och kunde styra mobilen helt igenom ögonrörelse, rösten eller något annat trevligt.

  Jag talar om upplåsning utav luren, och då föredrar jag ett sätt som är ergonomiskt bra och inte ansträngande. Och då är det på sidan i strömknappen eller baksidan som gäller (eller om man nu måste ha det på framsidan, mitt på skärmen). Det finns negativa med att ha den på sidan också, och på baksidan, speciellt då på Samsung Galaxy S8´s sätt då kameran ligger lite för nära. MIn tumme gillar då inte den anspänning som sker när man flyttar den mot en eventuell knapp längst ner under en skärm. Känns inte logiskt eller enkelt för fem öre och det är ju det som är kråksången. Tummen är ju där knappen på Sony-lurar ligger, så varför inte använda den placeringen på optimalt bästa sätt. Tummens normala läge är att peka uppåt på sidan, precis där onoffknappen sitter. Alltså är den precis på rätt ställe. Samma sak är det för baksidan. Lång och mittenfinger är normalläge precis där. Behövs inte mycket för att sätta ett finger där. Medans tummen måste flyttas väldigt ologiskt och emot sitt normala viloläge.

  Med andra sätt. Jag anser alltså att när du låser upp, skall din tumme eller dina fingrar vara i viloläge. Vid använde, är det en helt annan femma och inte alls att jämföra.

  Så att mitt resonemang skulle vara krystad, finns inget som helst krystat med min åsikt och tanke. Och klara alldeles ypperligt att skriva med en hand, som sagt, det var inte användandet som det handlar om. Som jag sa t om Apple verka luta åt att göra en liknande lösning. Och om Apple gör det, så har de troligen gjort en hel del undersökningar på saken i klass med att Apple en gång i tiden sa att den perfekta luren skulle aldrig vara större än 3.5 tum. hehe.

  Låsa upp är inte användande, däremot nödvändigt för att kunna använda luren. Många gånger när jag låser upp har jag inte ens i tanke att använda luren, utan bara slötitta på någon widget eller se om man fått meddelande. Tycker då att det skall kännas lätt och naturligt och skall kännas som att sitta ner i en soffa.

 • Jerry Berglund

  Hmm…. mitt Bank-ID godkänner då även förflyttningar utav pengar. Både betalningar och överföringar. Men däremot kan det finnas någon gräns då de vill ha en förstärkt inloggning, för ibland måste jag slå in min pinkod. Men det är ganska sällan. :-)

 • Sillstrypare

  Vi kanske är olika byggda. Du får det att låta som en stor ansträngning på tummen, vilket jag anser är ett krystat argument då jag inte har det problemet.
  Visst funkar läsare på sidan också. Men då har man bara Sony och välja på.
  Apple har inte valt att följa dem.

  Att Apple har ryktas flytta den till baksidan återstår att se.
  Men jag tror inte det har med att det skulle ha med ergonomi att göra.
  Förmodligen är det I s f för att få bättre screen to body ratio.

  I swedroids undersökning var det ungefär lika många som föredrar a läsaren på framsidan som på baksidan vilket talar för att jag har rätt.

 • Rome73

  I mitt fall loggar jag in på banken, godkänna räkningar samt överföringar mellan egna konton inom samma bank.
  Överföring till någon annan bank kräver pinkod.
  (Det handlar om Swedbank, Skandiabanken och SBAB där jag har samma erfarenhet hos alla 3.)

  Men även om vi inte hakar upp oss på olika banker så är även du inne på att ibland vill de ha högre säkerhet och då duger inte fingeravtryck, utan det övergår till pinkod.

  Jag har även för mig att när BankID började använda fingeravtryck så stod det (även Swedroid skrev så) att vid vissa fall skulle fingeravtryck inte räcka till.

  Alltså menar de att en pinkod är säkrare än fingeravtryck?
  Vilket då säger en del om nuvarande (icke) förträfflighet med dagens fingeravtrycksläsare. :-)

 • Jerry Berglund

  hmm…. faktiskt inte. Men ok, du får tror va du vill. Och återigen. Skiter i vad du tror och tycker. Min åsikt är min åsikt, och om du tycker det är synd om mig, får står för dig.

 • Rome73

  Vi måste använda våra telefoner (hålla i dem) på helt olika sätt.

  Jag använder aldrig på/av-knappen på sidan då jag i princip aldrig har tumme eller andra fingerspetsar på telefonens ram.
  Har telefonen vilandes i min högerhand på fingrarna och gör det mesta med tummen på skärmen. Når nästan hela skärmens framsida utan större besvär. Får ibland vinkla telefonen lite för att nå långst upp i vänstra hörnet.

  För mig är det lika praktiskt som att ha bilen gaspedal i bagageluckan istället för vid fötterna.

  (Har testat telefoner utan fysisk hemknapp i mitten vilket var helt hopplöst för mig, fick byta läge på hela telefonen varje gång jag skulle väcka telefonen.)

 • Jerry Berglund

  Det jag har läst om rykten är att Apple vill ha den vid onoffknappen på sidan. Men visst, rykten är rykten. Sedan är det väl ingen stor ansträngning, Men ändå spänningar i muskeln, vilket jag inte anser är krystat argument. Vi har alla samma muskler, på exakt samma ställen. Men visst, du kanske har vant dig vid att det spänner. Men jag tycker då det är jäkligt skönt att när jag låser upp min lur, så är det helt avslappnat.

  Att fler röstat på fram och respektive bak talar ju snarare bara för att fler ha lurar då detta är ett faktum. Inte för att det är bättre. Har du ens testat en Sony med läsare på sidan? Och garanterat får du samma känsla att ha läsaren på baksidan. Helt avslappnat låser man upp luren. Och lyssnar du på de som föredrar baksidan så har de i stort sett exakt samma diskussion och förklaring på varför det är bättre med baksidan som jag själv har. Det känns naturligt. Fingret är ju redan där, beskriver de. Jag säger samma sak. Min tumme är ju redan där onoffknappen är ju redan på plats, och kan enkelt nå platsen, utan ansträngning. För att nå knappen under en skärm, betyder att du faktiskt måste flytta ditt finger till en plats som inte är naturligt för tummen att befinna sig. Visst, du kan alltid använda hand nummer två för att minska den ansträngningen. Men jag tycker det är lustigt, att folk inte ser detta. De som anser baksidan tänker precis på samma sätt som jag alltså.

 • Jerry Berglund

  Måste erkänna, att jag verkligen undrar hur du håller i mobilen? På det sätt jag håller min, känns för mig helt enkelt optimalt. Mina fingertoppar är på sidorna, (ramen) och sätter aldrig ett enda finger på skärmen, utan att jag verkligen behöver det. När jag tittat på hur andra använder sina lurar, tycker då jag, att de håller på samma sätt som jag själv? Men kan ha fel. Använder iallafall onoffknappen hela tiden. Visst, min mobil kan väckas genom att knacka på skärmen, men känns för mig nästan helt onödigt, då fingeravtrycksläsaren är så jädrans praktiskt placerad. Skall jag klaga på något är det volymknapparna. Hade jag tagit mycket bilder, så förstår jag placeringen, men vill man skruva upp och ner ljudet, är det inte optimalt, då det varit bättre att ha antingen ovanför onoffknappen, eller på motsatta sidan, eller varför inte på baksidan, under kameran.

 • Jerry Berglund

  Stämmer nog. Men jag tycker mig märka att mitt BankID vill ha kod, när det är större summor som skall skickas. Men ja, de anser väl att när det är större summor, så skall det inte vara så enkelt.

 • Sillstrypare

  Jag har inte sett att Apple skulle ryktas fundera på att flytta pwr knappen till sidan och sätta in läsare där.
  Har du länk på det?
  Menar inte att vara jobbig.
  Vart lite intresserad av det du säger om det.
  Jag har bara läst om att de funderar på att sätta den under skärmen eller på baksidan.

  Men i övrigt har du fel.
  Jag har haft Sony, men gick ifrån dem då det är för dyra mot vad man får för pengarna.
  Som jag nämnde är placeringen ok för mig, men jag föredrar framsidan och förstår inte alls ditt argument om spänning i tummen.
  Det känns som sagt krystat med tanke på att alla skriver med tummen på samma ställe, om man inte använder tvåhandsfattning.

  Jag har även haft telefon som har avläsaren på baksidan och det går bort helt för mig.
  Inte för ergonomin, men för att jag inte kan låsa upp den med plånboksfoderal på ett smidigt sätt.
  Inte heller funkar det i bilens hållare om telefonen gått ner i viloläge.
  Dessutom prickade jag fel ganska ofta och tryckte på kameralinsen istället.

 • Jerry Berglund

  Tja, letade efter nyheten jag läste och möjligen hade jag lite fel. Apple verka inte fundera på att placera onoffknappen på samma ställe som Sony gör, de verka vilja ha den i toppen på mobilen och inte på sidan. Mitt fel. Läste artikeln precis nyss. Men det är som sagt rykten, orsaken till att man nu tror att Apple fundera på att ha läsaren i powerknappen är för att det patenterat just det, men den sitter som sagt varken på baksidan, framsidan, eller på sidan, utan på toppen.

  Sedan vet jag inte hur man kan tycka det var krystat att vilja ha ett avslappnat sätt att låsa upp. visst. Jag kan förstå att man kan trycka fel om den finns på baksidan. Det problemet försvinner om läsaren finns på framsidan eller på sidan. Andra problemet med läsaren bak, är just, att de som (hittills) byggt lurar på det viset, envisas med att ha kameran precis brevid, eller ovanför, istället för att försöka få bort kameran. Om det var på samma ställe som Sony har sina kameror, skulle läsaren på baksidan fungera alldeles förträffligt tror jag. Då man inte skulle trycka på kameralinsen av misstag varje gång hehe.

  Men jag måste fråga dig då. Så du menar att du känner inga muskelspänningar då du flyttar din tumme inåt handen och neråt? För då måste du vara jäkligt vig alltså. Eller har gummihänder av något slag, så att du kan böja din tumme neråt. hehe. Jag vet att dessa människor som nästan kan vicka sina leder dubbelt finns. Du kan ju vara en av dessa. För mig är det nästan plågsamt, hur det spänner. Jag får faktiskt värk i tummens muskel på ovansidan när jag drar ner tummen för att trycka på de tre navigeringsknapparna under skärmen.

  Sedan håller jag (som sony fan) inte med dig att man inte får något för pengarna när man köper Sony. Ok, Det stämmer med X compact och Xperia X möjligen, som kunde varit bättre. Men annars, Xperia XZ Premium, finns ju inget bättre än den idag…. Tycker inte samsung eller LG klår den i år. Möjligen HTC och One Plus 5 ligger i närheten. Men de tär väl tur att smaken är delad iallafall. :-) tänk om alla hade samma lur, som iphone ägare typ… hehe.

 • Sillstrypare

  Nej, jag är för mångfald. Tycker inte folk ska vara märkestrogna.
  Jag sa inte att Sony inte har något värde.
  När jag jämför är det ganska bra lurar, men nästan toppresanda på flera områden.
  Men tar man betalt som de stora tillverkarna så måste man prestera I samma klass, vilket jag inte tycker Sony gör längre.

  Men jag siktar in mig på mellansegmentet där jag tycker man får väldigt mycket för pengarna.
  Inte toppresanda, men det behöver jag inte och priset är därefter.

  Men jag förstår när jag läser, att vi håller telefonen olika.

  Jag håller telefonen lätt vilande på fingrarna och klämmer den med fingertopparna mot överdelen på handflatan och stödjer den med lillfingret i botten.
  Då behöver man inte vara särskilt vig för att nå botten på luren och telefonen ligger säkert I handen.

  Du håller i ett klolikande grepp med telefonen vilande mot tummen valk.
  Eller hur?
  Då är det inte konstigt att det blir svårt att nå knapparna längst ner.
  Därmed kommer jag till min poäng.
  Vi håller olika. Vi har olika fodral och satt att använda telefonen på.
  Att säga att vi som föredrar knappen på framsidan inte förstår bättre känns lite krystat då.
  Nästan lite religiöst ”vi vet något som andra inte förstår”

  P. S
  Jag funderar återigen hur du skriver på tangentbordet då?

 • Mattias Svensson

  Blir otroligt dyr lösning

 • Mattias Svensson

  Det tyder på okunskap. Pinkoder är väldigt mycket osäkrare.

 • Mattias Svensson

  Nej de är bara okunniga. Fingeravtryck är väldigt mycket säkrare än en pinkod.

 • Sillstrypare

  I dagsläget antar jag att det blir som du säger.
  Men framöver kan man ha det på sin önskelista

 • Mattias Svensson

  Möjligtvis i de dyra telefonerna om 5-10 år.

 • Sillstrypare

  Det visar sig
  Kanske vi har helt ny teknik som förändrar marknaden helt vid det laget

 • Rome73

  Håller den i höger hand med de fyra fingertopparna mot lurens baksida och tummen fritt ”flygandes” över touchskärmen. Når i princip hela touchslärmen (S7E) inkl den fysiska hemskärmen. Använder alltså bara en hand för att hantera telefonen. För att nå de övre hörnen använder jag fingrarna för att vinkla telefonen så att tummen når hela vägen upp.

  Ska jag hålla telefonen ned fingertopparna på telefonens ram måste jag använda båda händerna. Ena handen för att hålla i telefonen andra för att toucha touchskärmen.

  Visst händer det att jag använder båda händerna ibland men då göra jag på samma sätt med båda händerna. Använder alltså bara tummarna på touchskärmen.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons