Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Så här använder du Google Now och Jelly Beans nya sökfunktion i Sverige [Tips]

Postat:
11:02 - 2012-07-13
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

En av de största och mest intressanta nyheterna i Jelly Bean är Google Now och nya röstsökningen. Google Now visar automatiskt relevant information genom olika kort och nya röstsökningen har snabba svar på nästan allt. Vi har tidigare sett sökfunktionen jämföras med Siri från iOS (och klara sig mycket bra) samt imponera genom att svara på över 40 frågor av olika slag.

Många har frågat hur man får röstsökningen (med svar genom kort) att fungera i Sverige och undrat om vi inte fått den. Nya sökfunktionen fungerar lyckligtvis ypperligt här, men man måste ha engelska som systemspråk – annars görs bara en googlesökning.

Systemspråket ställs in från Inställningar > Språk och inmatning > Språk och Google Now når man genom att svepa uppåt från hemknappen längst ner på skärmen (fungerar överallt).

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:

 • David Haraldsson

  Fast… det suger ju stenhårt. Varför kan jag inte få ha min mobil på svenska och ändå kunna röstsöka på engelska? Får hoppas detta bara är temporärt.

 • Ravengenocide

  Google Now och Google Voice Search är inte samma sak, men det var ett bra försök.

 • Niklas Lord

  Precis, Google Now är något annat.

 • MrKindell

  Jag har inga problem att ha den på Engelska. Men jag får fortfarande inte några tjusiga informationskort eller svar på mina frågor? Skillnaden för min del är att efter att jag ändrade till engelska är att rösten upprepar min fråga och lägger fram en vanligt google sökning. Frågar jag tex om det ska regna i morgon eller om vad det är för väder i frankrike så gör den bara en vanlig google sökning. Irriterande!

 • Patrik_Einarsson

  Totalt meningslös och ointressant funktion. Det blir per definition oanvändbart om det inte fungerar perfekt i 100% av fallen man använder det. Så.

 • T

  Fungerar 100% för mig. Väldigt uppskattad funktion i min bok. Du svamlar bara.

 • MrKindell

  Och nu har jag märkt att den läser upp saker för mig bara jag går in på tex facebook….. Hur stänger jag av det????

 • Cristobán

  För er som inte får några kort så ska det komma. Det tar lite tid innan Google Now lär sig om dina sökningar. Det står på startskärmen för Google Now också tror jag :)

 • Danbanan

  Finns det en lista någonstans över keywords som har speciell funktion i google now?
  Exempel: Säger man ”What is” ger det ju ett kort men om man formulerar frågan på ett annat sätt så får man bara google sökning.

 • danbanan

  Verkar som om att du slagit på accessability grejor, typ talk back. Det är för blinda :)

 • simonjoh

  Vill man ha de fina bilderna som visades på Google I/O (te.x. på Barack Obama när man frågar vem presidenten i USA är) så måste man kryssa i att man vill söka på google.com och inte sin lokala google-domän (google.se).. Detta görs under settings i Google Now, under Privacy and accounts > Search google.com..

 • simonjoh

  Håller med T, det fungerar hela tiden, trots mitt ibland bristfälliga engelska uttal. Den förstår det mesta och kommer förmodligen bara bli bättre.

 • Andreas Lindhé

  Jag tror att om man formulerar det som en vanlig fråga, alltså på ett sätt som du skulle kunna fråga till en riktig människa, så ska det funka. Konstiga osammanhängande ord, som när man söker på google på datorn, tror jag ger sökresultat

 • Mattias

  Håller med. Ser inget som helst vettigt användningsområde för detta mer än en ”kul grej” som de flesta kommer tröttna på efter en vecka. De flesta av mina vänner sitter på iPhone 4s och jag har aldrig någonsin sett (hört) någon använda sig av Siri. Jag har svårt att se någon av mina androidvänner som är betydligt mer tekniskt intresserade och lagda än ovanstående iPhoneanvändare sitta och göra en ”simpel” sökning genom att använda rösten.

 • Ravengenocide

  Det tillåter en att göra sökningar till exempel när man kör och slipper fingra på telefonen, kanske inte är något speciellt många använder men det är därför man har fantasi.

 • T

  Google Now är mer än bara en Siri. Det skulle som du säger vara ganska oanvändbart iaf för oss svenskar. Men Google Now drar upp tidtabeller för mina tunnelbanestationer när jag befinner mig nära dem, den säger hur lång tid det tar att åka till jobbet och hem igen, och på söndagar när jag brukar åka hem till föräldrarna på familjemiddag så får jag alltid en bra tidsplanering. Du borde testa funktionen själv innan du uttalar dig, nu verkar du bara väldigt oinsatt som helt har missat en stor del av Google Now.

 • Leif

  Det här är bara en fånig himmick, speciellt då den inte förstår svenska.
  Google borde ha lärt sig av Apples misstag och inte bara kopierat deras funktioner i blindo.

 • Jonathan Andersson

  Fungerar över förväntan för mig, stog i stan och fick då information om vilken buss jag skulle ta hem, när den gick och hur lång tid det skulle ta (inklusive tiden för mig att gå till bussstationen)

 • danbanan

  Jo jag vet men det finns vissa ord och fraser som triggar speciella actions i Google Now.

 • Daniel

  Är lite sur över att den inte förstår Klingon…

 • Daniel

  De med nedsatt syn. inte blinda.

 • Daniel

  Du kanske borde lära dig uttala engelska ordentligt? :D

 • Anders

  Igår när jag fick 4.1.1 fungerade det utmärkt att fråga ”What’s the weather like” och liknande och få svar med både kort och röst. Nu får jag bara en Google-sökning.
  ”How old is George Clooney” ger kort och röstsvar, så det är något annat som bråkar.

 • jw

  även blinda..

 • RomertL

  Har du möjligtvis appen Light Flow installerad? Höll på att bli galen tills jag lyckades hitta ett forum (kanske var här, minns inte) där några hade haft problem med att den appen, som eg. inte borde ha med saken att göra, får en dator-röst att läsa upp allt möjligt. Flera versioner senare testade jag att installera appen igen med samma resultat.

 • RomertL

  Har hört argumentet om att den inte förstår svenska och därför inte är användbar i Sverige flera ggr (även vad gäller Siri) men kan inte förstå det. Jag känner INGEN under 60 som är så dålig på engelska att de inte skulle kunna göra röst-sökningar. Sedan kanske ”navigate to happaranda” blir svårt för den att förstå (eller?) men finns ju en väldig massa användningsområden som inte inkluderar Svenska orts-namn o dyl.

 • MrKindell

  Hittade inställningen för att slå av detta. Det var settings->Accessibility->Enhance web accessibility. satte den till not allowed. Dock saknar jag dom fina informationskorten och att rösten pratar tillbaka till mig om jag ställer en fråga. Den gör fortfarande bara en google sökning.

 • Ravengenocide

  Har du gjort som simonjoh har skrivit?

 • MrKindell

  Jag hade ställt in enhance web accessibility under accessibility under settings :-) Ställde tillbaka den till not allowed så funkade det sen :-P

 • SwedBear

  Ja för att Apple var ju först med röststyrning? Du vet att Siri skapades av ett helt annat företag som hade appen på App Store men som sen blev uppköpt (och enligt många försämrade Siri mot vad den var innan)? Google Now är knappast en ren kopia av Siri utan en utveckling av deras tidigare röststyrning. Självklart har de tittat på Siri för att se vad som funkat/inte funkat och vad som kan förbättras men det är ju så utvecklingen går framåt, d v s att alla tittar på varandra och inspireras.

 • anonym

  jag förstår inte hur man gör. fattar inte vad de menar med svepa uppåt från hemknappen längs ner på skärmen? vad menas med det?

 • Mattias

  Voice search fungerar klockrent med kort och allting. Frågar jag ”whats the weather like”, så får jag upp ett kort med värdet i stenungsund, och frågar jag ”whats the weather like in gotherburg”, så får jag upp ett kort med värdet i göteborg. 

  Men hur gör jag så att den visar tex vädret direkt när jag öppnar google now, utan att jag behöver söka efter det? Det enda jag kan få upp där är exempelkorten.

 • Davor

  Hej, har testat Google Now och får den att visa kort och allt. Men får den dock inte att läsa upp resultat, såsom jag läst att den ska göra. Vet att man i USA har begränsat den pga patentkriget. Men kan man få den att prata utanför USA och hur?

 • Dennis Fluttershy

  Jag öppnade den för första gången så bad den mig gå igenom en guide eller nått. Sure, så körde jag på den. Men efteråt så stod den översta kvar om att visa exempelkort, svepte bort den helt enkelt.

  Kolla på Inställningar > Google Nu > Väder så finns alternativet ”Alltid”, samt att ”Väder när kort visas” kan sättas på ”Låg prioritet” (varför inte högre?) och uppe i hörnet finns en On-Off-knapp. Lite väl många sätt att stänga av den på?

  När jag svepte bort väder-kortet så stod det (minns inte exakt) något om att den skulle dyka upp nästa gång det sker en ändring. Möjligtvis kommer den tillbaka till på kvällen för vädret imorgon såsom det står i appens inställningar.

 • Dennis Fluttershy

  Om du inte får appen att fungera, kolla så att allt står rätt till på din telefon först. Under Systeminställningar > Om telefonen > Android-version så ska det stå minst 4.1 så har du Jelly Bean. Kolla även att appen är igång, detta hittar du under Systeminställningar > Appar > Alla (flik), hitta appen Sök på Google och se om den står som ”Aktiverad”. Den står allra längst ned som inaktiverad. Du behöver inte ha mobilen på engelska för att det ska fungera (gäller 4.2.1 i alla fall).

 • Dennis Fluttershy

  Förstod först inte din beskrivning, men den korrekta sökvägen är alltså: Inställningar > Sekretess och konton > bocka för ”Sök på google.com”.
  Man ska inte välja alternativet ”Google Nu” som jag först gjorde under inställningar.

 • Dennis Fluttershy

  Här finns en sida med fraser du skulle kunna prova.
  List Of Google Now Commands – addictivetips

 • Gundeho

  Väldigt irriterande att man inte kan söka och få upp korten. Vill ju inte ha system språk engelska. Finns det ingen lösning på detta?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior utvecklare Publicerad 22 Nov 2017
Studerande support med systemintresse till HSB Affärsstöd Publicerad 22 Nov 2017
Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 22 Nov 2017
System Engineer to join Giesecke & Devrient Publicerad 22 Nov 2017
EVRY Workspace söker tekniker för framtidens arbetsplats Publicerad 22 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons