Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Så här krypterar du din androidenhet [Guide]

Postat:
11:06 - 2012-12-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

sakerhet-2
I och med Android 3.0 Honeycomb som släpptes för snart två år sedan fick Googles plattform stöd för kryptering. All användardata på enheten kan krypteras: ens Google-konton, applikationsdata, musik, bilder, nedladdad information, et cetera. Vissa företag och organisationer kräver att deras anställdas mobiler är krypterade och Androids ökade säkerhet var en välkommen nyhet i somliga kretsar.

Att kryptera sin androidenhet är väldigt lätt. Eftersom proceduren är oåterkallelig utan att först göra en fabriksåterställning har vissa som varit nyfikna dock förmodligen dragit sig för att prova och vi ska i den här artikeln beskriva hur krypteringen går till. 

För de allra flesta är det sannolikt inte särskilt stor mening att kryptera sin mobil. De som verkligen värnar om sitt Google-konto eller av andra skäl vill ha extra skydd för sin data kan det dock vara idé att använda sig av kryptering. Hur pass säkrare enheten egentligen blir genom denna kryptering är en diskussion vi inte ger oss in på här.

Notera att krypteringen heller inte är säkrare än din kod, då samma kod både används för att dekryptera enheten och för att låsa upp den. Krypteringsstödet kan variera beroende på modell och androidversion.

kryptera-android-guidekryptera-android-guide-2

 1. Se till att din enhet både är fulladdad och satt på laddning och gå sedan till Inställningar > Säkerhet på din androidenhet och tryck på Kryptera telefonen. Om du inte redan har en PIN-kod kommer du bli ombedd att skapa en från Inställningar > Säkerhet > Skärmlås.
 2.  

  kryptera-android-guide-3kryptera-android-guide-5

 3. Android förklarar därefter att det inte går att ångra krypteringen och att den inte får avbrytas eftersom data då kan försvinna. Tryck på Kryptera telefonen för att fortsätta.
 4. Din androidenhet startas om och krypteringen tar mycket riktigt ungefär en timma.
 5. Voilà! Du har nu en krypterad androidenhet.

Du kommer nu behöva dekryptera din androidenhet varje gång du startar om den, det vill säga stänger av den och sedan slår på enheten igen. Detta sker genom att du får knappa in din numeriska kod. Lyckligtvis går det mycket fortare att dekryptera informationen än att kryptera den.

Vi uppskattar att det ungefär tar dubbelt så lång tid att slå på Galaxy Nexus efter krypteringen och den ökade boot-tiden stör inte. Vissa befarar kanske att gränssnittet ska bli långsammare efter krypteringen men det är inget vi märkt av. Är det några som använder sig av kryptering och vad tycker ni i så fall om finessen?

 • Peter Fristedt

  Jag använder mig av kryptering på min Asus TF101 läsplatta och har inte märkt någon prestandaförsämring. Kryptering är för mig en självklarhet på alla bärbara enheter, inte för att jag är hemlig eller har speciellt känslig information, det är inte mer dramatiskt än att jag låser dörren till min lägenhet när jag inte är hemma. Tyvärr har min HTC Desire Android 2 och kan inte krypteras.

 • tramsgar

  Tillförde kanske inte så mycket utöver dialogrutan på bilden. Läser gärna en uttömmande artikel om t ex ev dekryptering, påverkan vid rootning och flashning m m. Kanske ett par prestandatester också? Påverkan på batteritid?

 • Lobster

  Ni skriver att man måste köra med PIN, men på bilden ser det ut som att man får välja metod. Hur ligger det till egentligen? PIN går bort för mig, men kryptering är intressant annars.

 • Ben

  Effan, e det du?

 • Peter Fristedt

   Effan? Nej.

 • Christer_holmer

  Jag har för mig att det egentligen inte går att använda annat än pin efter kryptering, vilket har gjort att jag har avstått. Dock har jag sett hack för att ändå tillåta mönster för skärmlåset. Man kan argumentera för att pin är säkrare, men det beror på komplexiteten i mönstret.

 • Frank

  Jag kör en krypterad stock S2:a (4.0.4) på jobbet och har inte märkt några större nackdelar. Allt flyter på och det är inga problem att använda mer än att det blir en och annan inslagning av koden på en dag. Vår säkerhetstjänst kräver att man har antingen kod eller lösenord men om företaget inte har inaktiverat andra metoder borde det gå att köra face unlock eller gestbaserad upplåsning.

 • Peter Fristedt

  Jag vill minnas att det krävdes att jag gick över till fyrställig PIN.

 • Screener

  De med root borde väl kunna göra en backup och sen där efter kryptera telefonen och om de inte är nöjda så borde de väl kunna återställa telefonen utan problem?

 • Jag har kört kryptering på min Galaxy Nexus under det senaste året, och fram till 4.2 var det pinsamt långsamt att starta telefonen. Förstår inte heller ur PIN kan vara säkrare än ett mönster, där ett mönsterplump kan vara ett slumpgenerat  Hexadecimal värdet eller dylikt, vilket borde slå en 4-8 siffrig PIN. Alla som kört Puttygen vet att det där genereras in SSH hash genom mönster.

 • Pazzo

  Nej, det beror inte på komplexiteten i mönstret, PIN är säkrare…

 • Pazzo

  För att verkligen få en säker kryptering (utan att göra telefonen oanvändbar för vardagligt användande) rekommenderas root och Cryptfs password. En av de stora svagheterna med android är att du inte kan separera skärmlåset från kryptonyckeln utan att roota enheten.

 • Guest

  Det här visste jag inte ens existerade. Tack för tipset. Alltid varit orolig över att ens bilder ska komma ut på internet om mobilen skulle bli stulen. :)

 • Megadroid

  Jag förstår inte riktigt, vad är det som händer när man krypterar telefonen, vad betyder egentligen kryptera? :/ 

 • Pazzo

  http://possiblywrong.wordpress.com/2012/07/28/security-of-the-android-pattern-lock/
  Där har du komplexiteten över lösenorden, men det stora problemet ligger i flötet på din skärm som inte bara avslöjar vilka noder som är med i mönstret, utan även i vilken ordning.

 • Fred .

  Annars finns det även SEAndroid för ökad säkerhet som tex på militära enheter.
  http://selinuxproject.org/page/SEAndroid

 • Fred .

  Det betyder att datan som är lagrad på telefonen blir oläsbar utan lösenord. Om någon snor din telefon så kan dom inte bara plugga in den i en dator och kolla på dina privata bilder, dina hemliga email, etc.

 • Megadroid

  Ok, men hur fungerar det med synk mot mail. dropbox osv? Fungerar det också? :) Hur blir det när jag pluggar in mobilen i datorn då?  :)

 • Fred .

   Sync mot dropbox lär ju funka som vanligt tror jag.
  När man pluggar in mobilen i datorn, vet inte, men du kanske måste godkänna och skriva lösenord i mobilen först.

 • Fred .
 • Lars

  När du ansluter mobilen till datorn är mobilen igång och upplåst, det vill säga dekryperad och allt fungerar då precis som vanligt.

 • Allanballan

  Alla ni som tror att Mönster är säkrare än PIN borde kanske försöka tänka en gång till. För det första gör mönster att du inte kan vara på samma siffra två gånger i följd. Detta tar ju bort en jäkla massa koder. Sen om du börjar ditt mönster på siffran ”1” så kan du inte ta dig direkt till siffran ”7” utan du måste gå till ”2”,”5″ eller ”4”. Detta måste ni ju ändå förstå gör att en jäkla massa till kombinationer försvinner. Det är för övrigt inte jättesvårt att ge en exakt siffra på hur mycket lättare det är att hitta en mönsterkod i förhållande till en PIN-kod. Går säkert att googla upp till och med. Men det jag vill få fram är att; ”snälla, använd hjärnan till något mer än att dregla över dina hemskärmar..”

 • Jakob Eklander

  mitt mönster är mkt bättre å svårare än en pinkod det fattar ju alla som sett det. frågade min polare vad som va svårast å han sa också mönster

 • Snortan

  Har en krypterad Nexus, märker inget lagg dock som artikeln skriver så tar boot längre tid…, drabbar mig kanske 1-2 ggr i månaden

 • Hestefejs

  Jag kör kryptering med alfanumeriskt lösenord på min Galaxy Note 2. Märker ingen prestanda försämring alls.
  Detta gör telefonen ”säker” (så länge du inte slår in lösenordet/PIN så folk kan se det). 

  Jag känner dock en viss frustration att slå in mitt långa säkra lösenord varje gång jag vill låsa upp luren (vilket också ökar risken att någon ser ens lösenord). Det finns ett litet hack att lösa detta som jag hittat här:

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=36065938#post36065938

  Jag har inte testat själv ännu, men kommer göra det så snart jag räknat ut hur jag sätter det nya pattern-lösenordet med det i guiden bifogade perlscriptet.

 • ooskr

  Krypterade min telefon en gång, när jag sedan skulle uppdatera cm10 gick inte det eftersom jag inte kunde låsa upp krypteringen först. Bootade in i cwm och skulle installera från sd-kortet, kanske går om man gör det på något annat sätt. En liten varning för er som kör senaste romen och vill uppdatera ofta.

 • Danjo133

  Det är viktigt att stänga av usb-debugläge också om ni vill ha någon form av säkerhet

 • Megadroid

  ok, en sista fråga: kan man byta lösenord efter att man har krypterat den, eller är det ”once in a lifetime”? :) 

  PS. Allt nytt som laddas ner, appar, bilder & liknande, krypteras det också? Hur fungerar det? :)

 • Hywelmartin

   det kunde vara en värdig uppföljning på artikeln, som beskrev hur man trycker på en knapp.

 • Lars

  Det går att byta lösenord! Jag tar för givet att ny data krypteras vartefter, kanske vid omstart av enheten eller kontinuerligt? Jag vet faktiskt inte hur det fungerar.

 • Lobster

  Första punkten=0, andra=1 osv. 0-8 mao. Fan vet varför.

 • Hestefejs

  Grymt! Tack!

  Jag skall testa så fort jag kommer över en PC. Kvällens projekt är bokat! Jag rapporterar tillbaka med resultat.
  :)

 • HesteFejs

  Ni pratar om olika saker. Allanballan har rätt när man tänker i termer av lösenordsentropi och svårighetsgraden av att ”knäcka” ett lösenord, antingen genom bruteforcing eller dictionaryattack. Jag tolkar det som Jakob pratar om svårighetsgraden att se någon annan slå in ett ”lösenord/PIN/mönster” och sedan återupprepa det.
  Äpplen och päron…

 • Fast det måste ju vara lättare att se ett mönster över axeln på någon än att se vilka siffror som tycks in. Man ser ju endast sista siffran när man håller på att mata in medan det endast räcker med en ögonblicksbild på när mönstret är färdigritat för att man ska se det. Sofforna står ju dessutom ganska litet längst upp till skillnad från mönstret som syns på större delen av skärmen.
  Att se vart man pekar med fingret är nog ungefär lika enkelt  i båda fallen.

 • Jag kan även tipsa om BoxCryptor för er som vill kryptera era molnlagringstjänster(fungerar givetvis både i telefonen och på datorn). Det finns stöd för Dropbox, Google Drive och MS Skydrive än så länge. 

 • Shaetano

   Med sina flottiga fingrar lämnar man lätt ett spår på skärmen när man ritar in sitt mönster, superlätt att se om man håller den lite snett mot ljuset.

 • R R

  Tack för den länken! Innehöll många läsvärda inlägg.

 • Hur funkar det med så kallade ”hitta min telefon” appar om telefonen är krypterad ?
  Tänker bl.a. på t.ex Cerberus som du kan fjärrkontrollera din telefon med.

 • Gloggler

  Är denna guiden ett skämt? Har man missat detta ska man fanemig köra ios

 • Hestefejs

  Detta lyckades inte på min SGN2 4.1.2 tyvärr. Ingen aning om varför. Mobilen frågar fortfarande om lösenord istället för pattern som skärmlås.

 • Patrik Liind

  Men nu är väl detta för folk som verkligen måste in i din telefon? Både på min nexus och min Note 2 så måste skärmen låsas upp innan jag kan se vad som finns på internminnet, förvisso kan man plocka ut mitt sdkort men informationen i den är inte lika känslig som på min interna. Kryptering innebär väl också svårare för en att flasha?

 • bobkitten

  De flesta gör antagligen nått efter uppläsning, vilket kladdar till det för trappern lite. ;) Det gjordes också rätt nyligen nån undersökning där resultatet var att problemet är mindre än förväntat, så det kan säkert hänga ihop där.

  Hursomhelst så kan nog alla vara överens om att ett dåligt lösenord ändå kan vara sämre än ett hyfsat mönster.

 • bobkitten

  Så är det, men du kan självfallet inte vara slappare mot datatjuvar som du släpper in i din telefon för det. Säger inte att du inte vet det, men många, de flesta skulle jag säga, missar den biten både i sina telefoner och datorer. Och är inte din nalle bra låst är kryptering ocka meningslös mot detta då det bara är att flytta bilderna från din krypterade disk till en ickekrypterad, problem solved.

  Flera gånger har jag hört det förvånade utbristandet av ”trojaner??? men jag hade ju krypterat med skitprogramet some var medskickat!”

  Sen att de flesta bildläckage ändå går via en annan utdelning, till vänner, via ”begränsat” Facebook eller annat är en annan underskattad sak.

 • kalle

  Jag antar att detta funkar ungefär som full disk encryption på en vanlig PC. Två frågor: för någorlunda hög säkerhet behövs ett långt lösenord. Krävs lösenordet bara vid bootning eller krävs det även varje gång man går ur viloläge/skärmlås?

 • emil

  Kan inte kryptera min galexy s3. Kan inte tycka på kryptera enheten, hur göra ja? Har full ladda mobil och laddaren sitter i med som dom vill. Kan endå inte, hur gör ja?!

 • CdM

  Du måste gå in och skapa ett lösenord till skärmen.
  Inte pin, inte nåt annat.
  Utan ett lösenord med bokstäver och siffror.
  Mvh
  Chano de Mano

 • Chano de Mano

  Varje gång man låser upp skärmen.

 • Chano de Mano

  Du är ett skämt.

 • Blondie

  har en vän som har förmodligen krypterat sin samsung galaxy note 2 och vad jag förstått så kan man inte plocka bort krypteringen. måste man fabriks återställa hela mobilen för att krypteringen ska försvinna?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 6. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons