Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sailfish OS: nytt mobiloperativsystem som kan köra androidappar

Postat:
15:26 - 2012-11-23
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Sailfish OS

Innan Nokia valde att helhjärtat satsa på Windows Phone gjorde den finska tillverkaren flera ansatser att ta fram ett eget modernt mobiloperativsystem. Ett av dessa försök var MeeGo som presenterades av Intel och Nokia under Mobile World Congress i februari 2010. När man tittar på MeeGos historia finner man en rad olika satsningar på mobilplattformar med Linux och öppen källkod som gemensamma nämnare.

Ambitionen med MeeGo var att slå samman Intels mobiloperativsystem Moblin och Nokias plattform Maemo. Enligt Intel utvecklades MeeGo delvis för att Microsoft inte erbjöd tillräckligt omfattande stöd för Atom-processorer i Windows 7. I september förra året övergavs MeeGo till förmån för operativsystemet Tizen. I somras meddelade slutligen nystartade finska företaget Jolla att de skulle basera ett nytt OS på en community-utvecklad gren av MeeGo som heter Mer. 

Nu när vi avklarat MeeGos något snåriga historia kan vi meddela att Jolla nu presenterat sin nya mobilplattform som kallas Sailfish OS. Nyheten har faktiskt anknytning till Android i form av att systemet kan köra många androidappar genom Alien Dalvik. Utvecklaren Jolla består av en rad gamla Nokia-anställda som inte ville att arbetet som lagts ner på MeeGo skulle gå till spillo.

Sailfish OS visades nyligen upp under ett evenemang i Finland och Jolla har släppt en promovideo för plattformen. Videon antyder felaktigt att själva operativsystemet heter Jolla genom att ge den namnet ”Presenting Jolla” och den visar egentligen inte särskilt väl hur gränssnittet kommer fungera. Lyckligtvis har vi även tillgång till en hands on-video som ger en bättre inblick i Sailfish OS.

Systemet kommer efterhand få stöd för en rad olika system-on-chips men inledningsvis är Sailfish optimerat för ST-Ericssons NovaThor-plattform. Jolla har tecknat avtal med finska operatören DNA och den första Sailfish-mobilen är under utveckling.

Gränssnittet har likt Maemo och MeeGo mycket gott stöd för svepgester och utvecklaren har satsat på multitasking och personanpassning. Användare ska till exempel kunna skapa teman utifrån vilken bild som helst vilket ändrar gränssnittets utseende. Till skillnad mot andra mobilplattformar låter Sailfish användare interagera med appar från själva multitaskingmenyn utan att behöva öppna appen igen.

Smalare mobilplattformar behöver inte ta samma hänsyn till att ett system ska vara väldigt användarvänligt, lättförståeligt och passa för alla, vilket gör att de kan ta ut svängarna mer i utformandet av gränssnittet, något som Jolla tycks ha tagit fasta på. Det är mycket svårt att lansera en ny mobilplattform idag. Det krävs inte bara ett bra system utan ett stort ekosystem av utvecklare, appar, kringtjänster, operatörer och tillverkare.

Trots att giganten Microsoft försökt ta sig in på marknaden i två år med alla resurser företaget har tillgång till har Windows Phone idag bara ett par procent av marknaden. Förhoppningsvis finns det dock plats för intressanta uppstickare och Jolla kan sannolikt finna en specialintresserad publik. Sailfish OS kan som sagt köra många androidappar och androidutvecklare sägs kunna porta sina applikationer till Jollas plattform utan större ansträngningar. Jolla hoppas på att släppa den första Sailfish-mobilen under andra kvartalet 2013.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Javautvecklare Publicerad 19 Apr 2018
Vill du utveckla vår eCom support - Onninen AB Publicerad 19 Apr 2018
Fullstackutvecklare Publicerad 19 Apr 2018
Leapforce At Home Independent Agent Publicerad 18 Apr 2018
Systemutvecklare till växande PromoSoft Publicerad 18 Apr 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Använder du din smartphone mer än du egentligen vill?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. PostNord returnerar 400 000 Kinapaket efter nya avgiften
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 4. Nu körs Oreo på 4,6 procent av världens aktiva Androidenheter
 5. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering
 6. Amerikanska företag får inte längre sälja komponenter eller mjukvara till ZTE

Mest läst

 1. Google kan ha råkat avslöja Androids nya navigationsfält med stöd för gester
 2. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation
 3. Äger du någon av följande smartphones?
 4. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 5. Rykte: Huawei kommer lansera världens första flexibla smartphone i november
 6. Den här Huawei-telefonen har dubbla fingeravtrycksläsare, kostar 16 090kr

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Äger du någon av följande smartphones (två svar kan anges)

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons