Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sailfish OS: nytt mobiloperativsystem som kan köra androidappar

Postat:
15:26 - 2012-11-23
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Sailfish OS

Innan Nokia valde att helhjärtat satsa på Windows Phone gjorde den finska tillverkaren flera ansatser att ta fram ett eget modernt mobiloperativsystem. Ett av dessa försök var MeeGo som presenterades av Intel och Nokia under Mobile World Congress i februari 2010. När man tittar på MeeGos historia finner man en rad olika satsningar på mobilplattformar med Linux och öppen källkod som gemensamma nämnare.

Ambitionen med MeeGo var att slå samman Intels mobiloperativsystem Moblin och Nokias plattform Maemo. Enligt Intel utvecklades MeeGo delvis för att Microsoft inte erbjöd tillräckligt omfattande stöd för Atom-processorer i Windows 7. I september förra året övergavs MeeGo till förmån för operativsystemet Tizen. I somras meddelade slutligen nystartade finska företaget Jolla att de skulle basera ett nytt OS på en community-utvecklad gren av MeeGo som heter Mer. 

Nu när vi avklarat MeeGos något snåriga historia kan vi meddela att Jolla nu presenterat sin nya mobilplattform som kallas Sailfish OS. Nyheten har faktiskt anknytning till Android i form av att systemet kan köra många androidappar genom Alien Dalvik. Utvecklaren Jolla består av en rad gamla Nokia-anställda som inte ville att arbetet som lagts ner på MeeGo skulle gå till spillo.

Sailfish OS visades nyligen upp under ett evenemang i Finland och Jolla har släppt en promovideo för plattformen. Videon antyder felaktigt att själva operativsystemet heter Jolla genom att ge den namnet ”Presenting Jolla” och den visar egentligen inte särskilt väl hur gränssnittet kommer fungera. Lyckligtvis har vi även tillgång till en hands on-video som ger en bättre inblick i Sailfish OS.

Systemet kommer efterhand få stöd för en rad olika system-on-chips men inledningsvis är Sailfish optimerat för ST-Ericssons NovaThor-plattform. Jolla har tecknat avtal med finska operatören DNA och den första Sailfish-mobilen är under utveckling.

Gränssnittet har likt Maemo och MeeGo mycket gott stöd för svepgester och utvecklaren har satsat på multitasking och personanpassning. Användare ska till exempel kunna skapa teman utifrån vilken bild som helst vilket ändrar gränssnittets utseende. Till skillnad mot andra mobilplattformar låter Sailfish användare interagera med appar från själva multitaskingmenyn utan att behöva öppna appen igen.

Smalare mobilplattformar behöver inte ta samma hänsyn till att ett system ska vara väldigt användarvänligt, lättförståeligt och passa för alla, vilket gör att de kan ta ut svängarna mer i utformandet av gränssnittet, något som Jolla tycks ha tagit fasta på. Det är mycket svårt att lansera en ny mobilplattform idag. Det krävs inte bara ett bra system utan ett stort ekosystem av utvecklare, appar, kringtjänster, operatörer och tillverkare.

Trots att giganten Microsoft försökt ta sig in på marknaden i två år med alla resurser företaget har tillgång till har Windows Phone idag bara ett par procent av marknaden. Förhoppningsvis finns det dock plats för intressanta uppstickare och Jolla kan sannolikt finna en specialintresserad publik. Sailfish OS kan som sagt köra många androidappar och androidutvecklare sägs kunna porta sina applikationer till Jollas plattform utan större ansträngningar. Jolla hoppas på att släppa den första Sailfish-mobilen under andra kvartalet 2013.

 • Peter Jönsson

  Kan vara nåt!

 • fripp

  Nästa telefon blir nog en med Sailfish! Inget illa menat mot Android, men lite öppnare och lite snyggare och lite variation är alltid trevligt.

 • Viktor Å

  Det verkar intressant, hoppas de lyckas fullfölja det hela. Skulle både kunna tänka mig att införskaffa en telefon med Sailfish OS och försöka porta mina Androidapplikationer till operativsystemet om det verkar bra.

 • ”HTC Sverige
  Vi arbetar hårt för att kunna ge er Jelly Bean och Sense 4+. Vi vill säkra att uppdateringen går så smidigt som möjligt för er alla, därför har vi inte börjat rulla ut uppdaterinegen ännu. Så snart vi har ett exakt datum kommer vi att meddela det här.”

  Snälla lär dig ta reda på info själv tills nästa gång.

 • Stefan1987

  Tycker att koncept och gränssnitt kombinerar väldigt mycket om Android & Windows Phone. Kollar man på de ”stora ikonerna” så ser det ut väldigt mycket som en Windows Phone samtidigt som teckensnittet ser ut att vara de Nexus-serien ”Roboto”. Jag gillar idén!

 • Jan Banan

  Både Sailfish och Firefox ska ju köra androidappar. Kul! Det behövs lite fria tänkare även om jag gillar android idag. Kan de köra widgets och ha ganska fria redigeringsmöjligheter så kan jag mycket väl stödja någon av dom med att köpa ett par telefoner av dom.
  Det fria valet och utvecklingen gynnas av flera fria system!

 • Daniel Jansson

  Kan det köra Android appar på ett bra sätt så blir det ju helt klart ett köp.

 • Gäst

  Ser ingen fördel gentemot android direkt…

 • Chippey5

  Håller med. Håller mig hellre till Android

 • Clo

  Maemo – nerlagt till förmån för Meego som är nu är nerlagt, apparna var inte kompatibla. Och nu kommer Tizen med ännu färre appar…lyckat

 • jqck

  Så sympatiskt. Två plattformar, samma appar. Och framför allt, ingen gnäller. 

 • unikum

  Ger fisk lika stor chans som määgoooo

 • Toha

  En kul hobby för vissa Nokia personer och inget mer eller större framtid.

 • Robin

  Lite WP8 över det hela.

 • Tänk om det skulle vara lättare att byta operativsystem på telefonen, typ som man gör på datorer. Skulle vara skoj att köra en dual boot med denna och android isåfall.

 • Fred .

  Jag kommer att hålla koll på Sailfish OS (och även Firefox OS).

  Tycker Android inte är så responsivt på min telefon. Kanske min telefon är långsam, kanske det blivit bättre på senare, min har ICS).

  När jag utvecklar för Android så är Android emulator groteskt långsam.

  Anser att Play Store är dåligt, kan inte filtrera bort betalappar och reklamappar.

 • Fredrik

  Om du har en hyffsat ny intelprocessor i datorn så kan du ju köra native android på den med hårvaruaccelererad grafik i emulatorn. Då går det snabbare än på din lur. Bara ladda ner intels rom till emulatorn samt installera medföljande virtualiseringsmjukvara.

 • svartlock

  Tycker detta, webOS och Boot to Gecko verkar intressant, skulle gärna testat dom alla.
  Att app-utbudet kommer vara litet förstår nog alla men så länge det finns något i varje kategori som fungerar klanderfritt så ser jag inget problem att köra något av dessa tre på heltid.

 • Fred .

   Jag har Intel Core 2 Duo, vet inte om det är tillräckligt modernt.
  Slår jag på GPU-accelerering går det lite snabbare, men fortfarande segt som sirap.
  Kör jag Android-x86 (som bara finns i ICS, inte JB), med Intel HAXM men märker inte någon skillnad, det känns fortfarande lika långsamt som att köra ARM.

 • bobkitten

  Verkar lite antiintiutivt, men hoppas det bara var en dålig demo. Bra såg det ju ut åtminstone.

 • Fredrik

  Det står ett meddelande i logfönstret när man startar emulaton som säger om den kör accelerated eller inte. Står det att den gör det så borde det gå fort. Intelstöd finns för 4.0, 4.1 och 4.2, men man måste ladda ner systemimage:arna via sdk manager. Det jag missade var att jag inte förstod att jag var tvungen att installera haxm-mjukvaran manuellt från sdk-katalogen. Men har du gjort allt det här så kanske du behöver en nyare processor, den måste ha stöd för virtualisering.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 6. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons