Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sammanfattning av Google I/O 2011 – vilken nyhet var bäst?

Postat:
12:08 - 2011-05-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Sammanfattning av Google I/O 2011 - vilken nyhet var bäst?

Förra veckan var händelserik i Androidvärlden tack vare Google I/O, och nu när dammet lagt sig efter utvecklarkonferensen kan det vara idé att sammanfatta de nyheter som presenterades. Ett av de första tillkännagivandena var att Googles tjänst för strömmad musik till sist blivit redo att lanseras. Den heter Music Beta by Google, och är i inledningsstadiet tyvärr bara tillgänglig för amerikanare. Användare av musiktjänsten kan helt enkelt ladda upp sina egna skivsamlingar, som sedan går att strömma till ens datorer och mobila enheter.

En annan nyhet som presenterades under konferensens första dag var att Android Market fått en hyrvideosektion – även denna gång var dock funktionen geografiskt begränsad till USA. De som har tillträde till tjänsten kan enkelt hyra filmer från datorer, tablets och Android-mobiler, som sedan både kan strömmas live eller laddas hem i förväg. När, eller ens om, hyrvideosektionen blir tillgänglig för oss svenskar är ännu okänt – det är sannolikt avtal med rättighetsinnehavare som komplicerar saken.

Google meddelade vidare att de kommer integrera NFC, närfältskommunikation, i nästa stora version av Android som heter Ice Cream Sandwich. Så många systemapplikationer som möjligt kommer tydligen stödja tekniken, och ett API ska ge tredjepartsutvecklare möjlighet att integrera NFC i sina appar. NFC kommer bland annat användas till att snabbt och smidigt dela länkar, bilder, och YouTube-videos med andra Android-enheter.

Bland övriga presentationer kan med fördel nämnas Android Open Accessory – en ny standard för Android-tillbehör, som förhoppningsvis kommer leda till fler, bättre och mer intressanta tillbehör med högre kompatibilitet. Vi fick även veta att sökjätten jobbat på ett projekt kallat Android@Home, som ska låta oss fjärrstyra våra framtida smarta hem med hjälp av våra Android-telefoner. De första produkterna med stöd för Android@Home ska släppas i slutet av året.

Sist men inte minst presenterade Google ett välkommet initiativ som mer eller mindre ska garantera uppdateringar under 18 månader efter att en ny Android-telefon släppts, och företaget passade under Google I/O även på att förbättra Market – främst webbversionen. Som avslutning kan nämnas att Ice Cream Sandwich som väntat kommer lanseras genom en ny Nexus-enhet, vilket bekräftades av Andy Rubin – en av Androids grundare.

De som vill veta ännu mer kan besöka officiella hemsidan, eller kika på videofilmerna nedan. Vilken var den bästa nyheten som presenterades under Google I/O? Ordet är i vanlig ordning fritt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OxzucwjFEEs
httpvh://www.youtube.com/watch?v=MiYND_zvIc0

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus One på Prisjakt just nu:

 • Gäller denna tilltänka 18-månadersregel även på exempelvis LG Optimus 2X som släpptes för bara två månader sedan, eller är det bara de kommande modellerna som det kan appliceras på? :-)

 • pmugghc

  18-månaders ”regeln”, samt Ice Cream Sandiwch, med en Android version för både telefoner och tablets.

 • Droid

  En stor flopp skulle ajg säga.. inget intressant för oss i sverige och google visar heller inget intresse på att förbättra det.. kolla bara på naviagtion och hur lång tid det tog att få hit betal apps.. börjar bli riktigt less på detta nu..

 • Anonym

  Ja det är verkligen ett mysterium detta. Varför vill inte Google satsa mer på vårat mäktiga land med lika många invånare som i NYC?

 • Stefan H

  Jag gillade USB-host och ADK-grejerna mest. Kan bli grymt. Sen att ICS slår ihop telefon- och tablet-versionerna.

 • felix

  usb host var väldigt bra

 • Joel

  Det mest överaskande och det som kan bli häftigast på sikt känns tycker jag är Android@Home med Project Tungsten. Det kan ju bli precis hur tufft som helst. Även fast jag är väldans förtjust i min Boxee Box så finns det ju inte något som hindrar Boxee från att göra en Google TV app som sänker belysningen och stänger persiennerna när jag sätter på en film.

 • fap

  ”Som avslutning kan nämnas att Ice Cream Sandwich som väntat kommer lanseras genom en ny Nexus-enhet, vilket bekräftades av Andy Rubin.”

  Nej? Q4 = oktober-december, vilket är då Ice Cream Sandwich förväntas vara färdigt. En ny Nexusmobil kan man inte räkna med förrän tidigast i december någon gång. Givet detta, hur får du att ICS *kommer att* lanseras genom en ny Nexusmobil?

 • Wasabi

  ADKn är ju lätt det coolaste!
  Arduino<3

 • Som utvecklare var det gött att höra att betalappar nu blir tillgängliga i hela 131 länder.
  http://albertstech.blogspot.com/2011/05/map-of-android-market-supported.html

  Kul också att se att NFC peer-to-peer med NDEF Push faktiskt är användbart till lite allt möjligt. Finns ingen anledning att vänta på Ice Cream Sandwich, det mesta finns redan i Gingerbread för den som vill börja experimentera.

 • Swanden

  Ice cream sandwich!!!!

 • Skywriter

  Om nästa Nexus görs av SE kommer jag definitivt att köpa den. Q4 blir lagom att dumpa Bladen för en lite lyxigare Android

 • Att mobil- och tablet-versionerna ska slås ihop var väl inte direkt någon nyhet. Däremot en besvikelse att det inte kommer ske förrän Q4.

 • nioh

  Jag gillar att man äntligen kommer kunna koppla externa enheter till sin Android-lur.

 • Max

  Skywriter :Om nästa Nexus görs av SE kommer jag definitivt att köpa den. Q4 blir lagom att dumpa Bladen för en lite lyxigare Android
  Rapportera inlägg 0

  dummaste jag hört.

 • djchester

  Ny Nexus modell gillar jag att höra! Gärna av HTC igen. :)

 • Exore

  ADK och Android@Home

 • Dannyboy

  Trodde det var klart att LG skulle göra nästa Nexus??!

 • Anonym

  Trevligt med en ny nexus. Hoppas att det börjar komma en massa smaskiga ryckten om vad för prestanda den kommer få.

 • Djhg2000

  Som hobbyutvecklare av hårdvara måste jag säga att de två varianterna av ADK (Arduino & PIC24) var kanon, ser fram mot CyanogenMod 7.1 nu :-)

  NFC vore också kul att leka med ;-)

 • Dave

  Tyvärr lätt att bli negativ när Sverige (och resten av världen) bortprioriteras gång på gång. Gillar usb-host, nfc och 18-månadersregeln (hur de nu ska kunna implementera den på ett bra sätt) och självklart Chromebooks (även om de fortfarande ligger 30-40% för högt i pris).

 • rootmoose

  Personligen tycker jag Chromebooks var mest intressanta … men det här är ju inte helt rätt forum för det den grejen. :)

 • tirim4

  ICS, förbättringar av market samt ADK

 • Dr Ost

  Skönt att I/O är slut, då kanske Swedroid kan bli klara med recensionen av Galaxy SII…

 • Josef

  Jag tycker nog ändå helheten är den mest spännande. Visst fanns det enskilda saker som var väldigt coola och som jag verkligen ser fram emot. Men det är ändå helhetsintrycket som imponerar mest på mig. Google visade ju upp en imponerande bredd av saker som kommer att göra Android till en platform utan motstycke.

 • Anonym

  @ Dannyboy
  Tror bara det är rykten.

 • Vandergrift

  ADK/Android@Home är lätt det coolaste. Jag har alltid haft höga tankar om Android, men det här var verkligen att lägga i överljushastighetsväxeln. Kan bli helt galet stort om det slår väl

 • uno

  Anonym :Ja det är verkligen ett mysterium detta. Varför vill inte Google satsa mer på vårat mäktiga land med lika många invånare som i NYC? Rapportera inlägg

  Om Apple kan göra det borde även Google klara det. Jag kan förstå att det finns viss motvilja att utveckla språkigenkänning för 8 miljoner innvånare, eller till och med att man är lite sena med navigation, men vad stoppade Google från att införa betalappar i rimlig tid, och varför är musiktjänsterna bara amerikanska.

 • uno

  fap :“Som avslutning kan nämnas att Ice Cream Sandwich som väntat kommer lanseras genom en ny Nexus-enhet, vilket bekräftades av Andy Rubin.”Nej? Q4 = oktober-december, vilket är då Ice Cream Sandwich förväntas vara färdigt. En ny Nexusmobil kan man inte räkna med förrän tidigast i december någon gång. Givet detta, hur får du att ICS *kommer att* lanseras genom en ny Nexusmobil? Rapportera inlägg 0

  I mjukvarusammanhang, betyder ”lancering i Q4” vi hoppas kunderna ska kunna ha det i sin hand någon gång i januari

 • bengtb

  @uno
  Du menar att Apple har hyrfilmer i Sverige? Nä det är nog så att Sverige är och förblir ett litet land för de stora drakarna.

 • David

  Kul med ny Nexus. Synd bara att Samsung mer eller mindre har ensamrätt på de bästa skärmarna och Google lär ju inte välja dom igen. (Ja, Galaxy S/Nexus S hade en skärm som både hade för- och nackdelar, Galaxy S II har i princip bara fördelar…)

 • Robban

  hårdvarugrejen är en killer hoppas jag. Då finns inte längre någon incitament att bygga leksaker för iphone bara för att de har en standardiserad (not) lösning. Bygger man mot detta api kan alla androids på sikt fungera med alla möjliga dockor, bilar, högtalare och ljusramper. Får jag drömma fritt så kommer snart icke-androidenheter som Symbian och Bada haka på. Apple lär aldrig i eldhavet haka på av princip och det blir då deras sakterliga och välförtjänta svältdöd. Mowhahahaha!!!!

  När jag såg deras musiktjänst så inser jag att vi ska vara rätt stolta över att spotify är svenskt. Det verkar 100 gånger bättre (än så länge). Hela iden är ju att slippa jaga mp3-filer.

 • tryfan

  @ uno ”Om Apple kan göra det borde även Google klara det”.
  Det måste vara en av de mest befängda kommentarer jag har sett här. Och det vill inte säga lite.

 • Love

  Tveklöst Android@home för min del. Endast fantasin på tusentals google-anställda och fristående utvecklare sätter gränsen för vad detta kan leda till.
  Men kommer bli en lång väntan… Verkar iaf som vi kommer ha några glödlampor att lattja med i slutet av året.

  Besviken att ingen Nexus-tablett annonserades. De pratade om en Nexus-enhet men kändes som det var en nalle de pratade om även om jag inte tror det sas rakt ut.

 • TMO

  Att musik- och filmtjänster finns i mängder i USA till alla möjliga plattformar men ej här i Sverige har ingenting med vår litenhet att göra. Det är helt och hållet en avtalsfråga och det drabbar även de stora europeiska länderna. Att få till globala avtal för streamning eller nedladdning av film och musik är extremt svårt. Det gäller även åt andra hållet då tex Spotify har det besvärligt att kunna lansera sin tjänst i USA.

 • Gabriel

  Ice Cream Sandwich
  Nästa år kommer bli spännande år :)

 • tramsgar

  Google sköter sej utmärkt med en fantastisk räcka goda nyheter – skam åt Google Sverige dock som inte ser till att leva i samma årtionde som moderbolaget.

  (Saknade bara en nyhet egentligen – en mer rejäl tillnyktring angående 15-minutersregeln på Market.)

 • Joel23

  18 månader-saken i brist på annat

 • Pontus

  Tycker det är dåligt med uppdateringar angående alla nya saker som kommer till android.

  Google TV
  Alla android-baserade produkter (mobil/tablet/tv/dator m.m.) under samma OS
  Kunna plugga in mycket fler ”accessories”
  Att spel kan blir mycket fräckare genom att när det blixtrar kan spelet se till att lamporna i rummet man spelar i blixtrar till.

  Men så mycket mera.. kom igen nu swedroid, det är nu ni skall ha lagt ut massa artiklar!

 • Johan

  Inga överväldigande Androidnyheter precis, fast 18-månaders kravet på uppdateringar är fett bra.

  Dock var KeyNote dag 2 klart intressant. Inte om Android men om Chrome OS. Blev nästan rädd för det. Allt ligger på webben, man vet inte vem som ser ens data. Snacka om kontroll över användarna. Android är tack och lov inte så, där kan man iaf. spara filer lokalt. Däremot verkar Chrome OS ruskigt användarvänligt så det kommer nog att tas emot bra av personer som inte tänker på sin integritet lika mycket som jag…

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons