Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Samsung går om Nokia och blir världens största mobiltillverkare

Postat:
14:29 - 2012-04-27
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Nokia må i mångas ögon ha varit på dekis i flera år men det finska företaget har ändå fortsatt att vara världens största mobiltillverkare.

Symbian är dock sedan länge en döende plattform och även om Nokias senaste flaggskepp Lumia 900 av många teknikpublikationer mottagits som den bästa Windowsmobilen hittills så har Windows Phone 7 haft svårt att plocka marknadsandelar från Android och iOS.

Enligt en ny studie har nu Samsung till sist petat ner Nokia från dess 14 år på tronen och övertagit titeln som världen största mobiltillverkare. Samsung levererade 93,5 miljoner mobiler under årets första kvartal, att jämföra med Nokias leveransvolym på 82,7 miljoner mobiler.

Inte oväntat går Samsung med rejäl vinst och elektronikjättens nettoinkomst under Q1 2012 uppgick till motsvarande 4,5 miljarder dollar. Nokia blev världens största leverantör av mobiler 1998 då tillverkaren lyckades passera Motorola.

Förra året blev Samsung största mobilleverantören i Europa medan Nokia behöll förstaplatsen globalt sätt. Nu är alltså Samsung även störst i världen. Frågan är om de kan behålla platsen på tronen lika länge som Nokia gjorde när de petade ner Motorola?

Tack till de som tipsat! Genom Bloomberg • Sebastian

  Är väl bara Apple som möjligtvis skulle kunna peta ner Samsung, men det är inte troligt enligt mig..

 • peterilund

  Det är bara att gratulera!:) Själv har jag alltid kört på det enormt vackra Sense som HTC ger men hade bara touchwiz blivit lite mindre fult och osmakligt, eller rentav snyggt, hade jag säkert kunnat prova en Samsung:)

 • Andreas
 • Jimmie Von Blomberg

  Förvånad… NEJ! För Samsung är ett jävligt företag när det kommer till mobiler! Förut var det Nokia och Sony Eriksson som var stora märken sen kom Smartphones och ingen av dessa 2 kunde hinna med. 

 • PowerFluffy

  Så länge dom håller hög kvalitet, kör med schysta regler och tillverkar vad efterfrågas av nördar och vanliga och dessutom överträffar förväntan och ligger längst fram så kommer de nog ta ett bra tag innan kunderna sviker Samsung.

  Jag köpte inte Samsung luren för de stod Samsung på den. Jag köpte den för den ansågs vara bäst och jag rekommenderade den inte till mina vänner för de stod Samsung på den, utan för den va grym. Jag köpte inte min Samsung TV för 20k för de stod Samsung på den heller…

  Jag tror de är lite av detta som Nokia har levt på. Dom har trott att dom är bäst bara för dom är gamla Nokia. Men marknaden bet dom i röven. Tillverkar man inte vad marknaden vill ha så losar man pengar och marknadsandelar. Fan tur är väl de. Nokia förtjänar vad dom har fått.

  Vill dom bli stora igen så får dom svälja stoltheten och tillverka vad marknaden vill ha. Uppenbarligen är de inte Windows mobiler om man nu ska tro marknadssiffrorna. Undra vad som skulle ge dom ordentligt med vind i seglet… Kan de kanske börja med ett A och sluta med ett D…? :P

 • Dennis

  sony kanske kan komma i topp? eller när windows phone börjar komma igång ordentligt så kanske Nokia tar tillbaka toppen :)

  apple kanske säljer bra men tror inte dom kommer komma i topp, iaf så hoppas jag inte det ;)

 • andresn81

  Detta är ju både ”vanliga” mobiler och smartphones, så att Apple kommer ikapp där är ju så klart inte möjligt.

  Troligtvis är Apple fortfarande störst på smarta telefoner men eftersom Samsung inte redovisar antalet sålda smarta telefoner är det svårt att veta.

 • gmogmo

  Självfallet, att Sony efter fem år av förluster kommer igen som skjutna ur en kanon… inte så troligt.
  Mest troligt är väl Huawei eller ZTE om 5-10 år….

 • uno

  Roligt att det går bra för Samsung. För inte så längesedan var deras kvalitet så låg att man knappast ville ta i deras produkter med tång. De verkar dock ha gjort ett väldigt starkt kvalitetsarbete på senare tid, och idag tillhör de absoluta toppskiktet kvalitetsmässigt. Kul att se att kvalitet lönar sig.

 • BAGS

   Varför i helvete tillverkar inte Nokia några androidnallar för??

 • Danne

  Även om inte Windows Phone har hunnit plocka så mycket marknadsandelar än så tror jag det kommer ändras. Känns som WP börjar få momentum ute i världen.

  I USA så har Lumia 900 varit den populäraste telefonen utav alla på flera ställen, och då är HTC One X inräknad bland annat. Nokia går bra med dess Lumia linje men jag tror det kan dröja innan man ser resultat på pappret.

  Verkar vara väldigt många Androidare som kommer till WP. De flesta med anledning av att de är trötta på lagg eller FC m.m. och vill ha något som bara funkar och är enkelt.

 • Jezter101

  Go, Samsung, Go!!

 • Paulreedsmith

  Känns inte som det. Faktan kan säga annat men jag känner ingen som har en Nokia WP7, eller ens någon som känner någon som känner någon som har en. Tyvärr. Tycker det verkar vara grymma telefoner, och ett intressant OS. Men som sagt. De lyser med sin frånvaro. Tror jag sett en enda person ute i vidavärlden (Stockholm) ha en Lumina :(

 • Jojje

  Till er som inte gillar Touchwiz. Prova en Samsung Galaxy Nexus. Enligt mej Samsungs bästa telefon hittills.

 • Carljn

  Sony Ericsson har aldrig varit stora på mobilmarknaden. Och de var först med smartphones, även om deras inte blev någon succe…

 • Daniel

  Det är fortfarande dumbphones som säljer mest, apple har inga sådana vad jag vet?

 • Wormie

  finns hela denna lista någonstans? Eller Topp-10.

 • Danne

   De har en lång väg kvar det är helt säkert. Men såna grejer tar tid. Speciellt när det finns så pass etablerade system idag.

  Tror lanseringen av Windows 8 kommer hjälpa till en hel del på WP fronten. Då ska de ju ha ett i stort sett komplett ekosystem med WP8 som kommer till mobiler då också.

  De kör stenhårt på sin Metro grej numera och folk kommer kunna identifiera MS med det snart på deras datorer/telefoner etc…

 • Jimmie Von Blomberg

   Konstigt eftersom vad jag minns när jag var yngre fanns det 2 val av mobiler Eriksson och Nokia. Sen blev det nokia och efter det slog sig Eriksson ihop med Sony och så började deras bättre telefoner komma.

 • Danne

   Sen har de ju sålt väldigt bra även här i Sverige ska vi inte glömma. Lumia 800 det vill säga. Legat i topp även här hos de flesta stora elektronik kedjorna när det kommer till försäljning.

 • andresn81

  Troligtvis för att de inte vill vara som alla andra.

 • Troed Sangberg

  ”Stora” får man nog säga att vi var:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_mobile_phones#2007_Market
  Tack dock för kommentaren om smartphones, vi som jobbade med Sony Ericsson P800 har haft ett konstant leende på läpparna sen det, några år senare, visade sig att vi inte var så fel ute med ”full touch, full web och apps” ;)

 • Erik

  Tycker det är bara att det växlar i toppen lite då och då. För mig är Meego/harmattan det bästa och mest innovativa OS:et just nu. Ska bli intressant att se vad Samsung väljer att göra med Tizen. Android är bra, men  men det är alltid trevligt med lite ny inovation och valmöjlighet för kunder

 • mosfett

  Samsung är väl Ok, har själv en Galaxy Nexus, men hade jag vetat att Sony kom med Xperia S några månader efter hade jag naturligtvis väntat.

  SE (Sony) gör dom absolut bästa nallarna enligt mig.

 • pacman

  Nokia går i konkurs innan årets slut med nuvarande burnrate. Nokia har inte sålt mer än 2M WP-enheter under samma period som Äpple sålde 35M och Android såldes i mer än 40M e.heter. Nokia ägs nog av Microsoft innan året är slut….

 • Gguhhjnj

  Shit vad pinsamt. Du ska nog sluta kommentera om mobilhistorien för du är tydligen inte gammal nog att ha upplevt den. Ericsson har alltså gjort telefoner i ett sekel och var precis tvärtom vad du tror en av de första och största på mobiltelefoner. Att sen ledningen i mångt och mycket var gammal och inkompetent och gjorde ungefär samma fel som tomtarna på nokia är en annan femma.

 • piwui

  Ericsson var tidigt ute med bra mobiler långt före Nokia. Ericsson stod för kvalite och ny teknik bakom skalet. Sedan kom Nokia med designen som sitt varumärke. Tyvärr höll Ericsson kvar vid tekniken och struntade i designen. När Sony kom in i bilden blev det dock fart på Ericssons mobiler…

 • piwui

  Tusan, hamnade fel. Var tänkt som kommentar till 
  Carl-Johan Nilsson.
  Tjoho, nu har starten till Valborg i Lund börjat….

 • piwui

  Ericsson var tidigt ute med bra mobiler långt före Nokia. Ericsson stod för kvalite och ny teknik bakom skalet. Sedan kom Nokia med designen som sitt varumärke. Tyvärr höll Ericsson kvar vid tekniken och struntade i designen. När Sony kom in i bilden blev det dock fart på Ericssons mobiler…

 • Jimmie Von Blomberg

  Hahhaa, såg att du skrev fel men blev så mycket folk att hålla koll på så jag trodde du menade till mig ;) Fel av mig!

 • Seaflower10

  Samsung gick om apple med smartphones enbart då i oktober

  http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/samsung-storst-pa-smarta-telefoner_6589082.svd 

 • gordz

  kan ju dock meddela att det där är ett falskt påstående. om du inte räknar ”i toppen” som top 10.

  Av vad jag fått veta av vänner som arbetar på bl.a elgiganten, mediamarkt och expert, så är de top 5 sålda telefonerna just nu iPhone 4s, Samsung Galaxy s2, Sony Xperia S, HTC One X och iPhone 4 bland top-modellerna.

 • Robin

  De har bara fått för sig att de gjort att bra val….

 • Robin

  Nje blir nog svårt även om kommande iphones blir succse då

  Samsung gör ju mobiler i alla kategorier, till alla folk.

 • andresn81

  Det där skiftar lite. Under sista kvartalet var Apple störst: http://www.reuters.com/article/2012/01/27/us-smartphones-idUSTRE80Q06V20120127

  Men jag antar att Samsung kommer att sälja fler i framtiden eftersom de har fler modeller i olika segment.

 • Perra

  om du skriver globalt sett istället för sätt så vore artikeln lite bättre ;)

 • Murvald

  Ang mobilen håller jag med till 110%, jag äger själv en och är otroligt nöjd.

  TVn har jag dock inte samma syn på, jag äger själv en Samsung TV och är fruktansvärt nöjd. Dock är det en 2-3år gammal TV, Samsung 6805.
  Skulle jag däremot köpa en TV idagsläget och bilden var fokus skulle jag tyvärr välja en Philips, under förutsättning att jag inte behöver använda menyerna, där är Philips i underkant… Men bilden! WOW!

 • Mm…. det är väl snarare tvärt om, eller? hehe Ballmers är ju the big Kahuna. :-)

 • dwain

   Håller med där. Lumian säljer inte alls lika bra tyvärr. Tyvärr säger jag eftersom den är riktigt trevlig. Har själv en 800 och en s2a med custom rom. Det är ingen diskussion att lumian är bra mycket snabbare än både s2an och även htc one x. Synd bara att en del appar typ spotify inte är speciellt bra på windows phone ännu. Men det kommer väll misstänker jag. Jag har iaf väldigt svårt att bestämma mig för vilken telefon jag ska behålla. Android gillar jag för att jag kan göra precis allt och även spela upp alla filmer och dylikt. Men lumian och windows phone är bara så sjukt smidigt, snabbt och extremt läckert :)

 • Andreas Lindhé

  Snarare är det Nokia som går om Samsung. Fast åt andra hållet.

 • ItixK

  Där är jag beredd att hålla med. Stör mig på touch-wiz. Det känns som en produkt för barn :(

  Har ägt en samsung (Galaxy ace) och jag var inte nöjd med den…
  Många av mina kompisar har samsungar och jag gillar inte dem heller. Men vafan, de flesta verkar tycka om dem så då får man helt enkelt gratulera. Samsung förtjänar antagligen sin position eftersom alla andra verkar tycka om dem.

 • SkirnerSE

  ”Nokia ägs nog av Microsoft innan året är slut….”Låter nog inte helt osannolikt

 • Freddan

  Skojar du nu?? Galaxy Nexus har inte Touchwiz!! Android Vanilla…. Snacka om noll koll! :)

 • Ludwig Åberg

  Snacka om att du är helt borta.

 • Krister

  Vet du vem/vilka som ansvarade för att P1i fick sitt kontrollhjul för volym och navigering? Tangentbordet var det smartaste dittills, men hjulet var en flopp. 

 • Johan

  För min del är det Panasonic som gäller. De är bäst på plasma och det är fortfarande det som gäller för den bästa bilden pga kontrast och färger. Jag hoppas dock att OLED äntligen kan få en annan teknik på tronen.

 • Freddan

  Om jag nu har fel så rätta mig gärna, Galaxy Nexus kommer väl inte med Touchwiz? De exemplar jag knappat på har det i alla fall inte.. utan de har haft Android Vanilla, Googlelur ju..

 • Dasdf

  lär dig läsa

 • Sebastian

  Han trollar med er…

 • twisted_one

  Allvarligt talat, hur svårt är det att ladda ner en launcher från market som är mkt bättre/snabbare. Det tar ca 5 sekunder om du inte har en slööö uppkoppling. Du behöver aldrig se röken av TW igen.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gau.go.launcherex

  https://play.google.com/store/apps/details?id=org.adwfreak.launcher

  Det är ju stor del av grejen med Android, du kan få GUI’t som du själv vill.

  Det går till och med att få köra in Sense i tex. en S2’a, men det är nog lite överkurs, börja med en launcher du.

 • ItixK

  Självklart!

  Dock är även menyerna väldigt märkliga mm.

  Dock finns det telefoner med bra UI från början. Min favorit är nog sonys senaste alster (inte deras tidiga).

  …och jag har både rootat, flashat och mekat om i mina mobiler åtskilliga gånger så nog vet jag hur man gör, men originalprodukten är fortfarande ful, tyvärr. Många tycker om att ha sina telefoner i original. De telefoner jag har nu är båda från Sony och jag har inte bytt något (även om jag önskade att app-gardinen var just en gardin och inte en till kopia av iPhones urusla system).

 • twisted_one

  Sony? Hah

 • twisted_one

  Menyerna är väldigt lika AOSP, dom har mest ändrat färger/ikoner och lagt till lite samsung specifika funktioner. 

  Menyerna kan du ju ändra också om du så vill och orkar det.

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons