Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Samsung och Apple innehar över 55 % av smartphonemarknaden, 90 % av vinsten

Postat:
14:56 - 2012-06-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Marknadsanalysföretaget ABI Research har publicerat siffror som visar att Samsung och Apple tillsammans innehade över 55 % av smartphonemarknaden under första kvartalet i år. Samsung är numera världens största mobiltillverkare medan Apple sålde över 37 miljoner iPhones under Q1 2012. 

Samsung och Apple ägde inte bara drygt 55 % av smartphonemarknaden – de stod dessutom för över 90 % av vinsten i smartphonevärlden under inledningen av året. För att forna herren på täppan Nokia ska kunna kompensera för den minskade försäljningen av Symbian-enheter behöver tillverkarens leveranser av Lumia-mobiler öka med 5000 procent i år.

Genom Engadget


 • Daniel

  Om inte Nokia byter strategi (sparka Elop och ut med WP) inom närmsta tiden så tror jag tyvärr de är färdiga på mobilsidan om 1-2 år.

 • Mortuus

  att nokia ens finns kvar och släpper mobiler utanför android är helt otroligt.. hur kan dom ens tjäna pengar idag?

 • zappor

  Vinst != inkomst

 • Android51

  För Android-världens skull så är inte Samsungs dominans något bra. Tror t.o.m. detta leder till att andra tillverkare lockas (delvis) över till Windows Phone 8. Samsung har ett stort försprång då de både är komponent-tillverkare och mobil-tillverkare.

 • Murciolago

  Nokia kommer inte konka! De har Microsoft i ryggen och de kommer omstrukturera företaget om så krävs. Vänta bara, om 2-3 år kommer Windows Phone, med Nokia i spetsen, gå om iPhone.

 • LarsGunther

  Eftersom detta är ett Androidforum antar jag att svaret här ”ska” vara: Nokia borde ha satsat på Android. Men hur väl det funkat är svårt att säga. Samsung tillverkar processor, bildskärm och flashminne, såväl som själva telefonen. Nokias styrka låg i stället i grundforskning.

  Det är långt ifrån alla företag som satsat på Android som lyckats: Motorola, SE, LG, etc. Inga framgångssagor alls.

  Däremot så funkade faktiskt kombinationen Meego/Symbian ganska bra. Till dess Elop påstod att det var en ”brinnande plattform”. Fram till dess så sålde Nokias telefoner bättre än vad journalisterna ofta fattade. Och med N9:an fick de fram en telefon som användare oftast älskar. Det hade inte alls varit svårt att fortsätta med kraftfullare processor, etc och på så vis uppgradera N9:an. Med marknadsföring och släpp på alla marknader så kunde det blivit en succé.

  Elop går nu till historiens som troligen den mest förstörelsebringande företagsledaren i modern historia.

  Insiktsfull analys finns att läsa: http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/06/the-final-reckoning-of-burning-platforms-memo-damaged-nokia-by-wiping-out-13b-in-revenues-and-destro.html

  Eftersom Nokia har en urstark patentportfölj och en serie mycket avancerade prototyper i sina laboratorier, så kan säkert Microsoft hosta upp ett antal miljarder för att köpa företaget. Med de pengarna till aktieägarna, så kommer Elop sedan deklarera att han ”gjort ett bra jobb”. Karln tror helt säkert på sina egna ord, men påståendet kommer vara löjeväckande.

 • Gusten124

  Nokian ser inklippt ut med det vita runt om, fett ful telefon! Kanske är snyggare irl men vill minnas att den inte var det!

 • Okuus

  vilken är telefonen längs till vänster???

 • Pål Björnör

  galaxy note från AT&T. De amerikanska operatörerna har ofta annorlunda design på sina telefoner. Om du googlar ser du att även tex. SGS2 ser annorlunda ut i AT&T. Det finns många anledningar till varför (om alla är sunda går däremot att diskutera) 

 • Malx

  Man ska inte underskatta betydelsen av enhetliga gränsnitt för den stora massan. Iomed windows 8 så kommer nog fler och fler bli intresserande av windows på mobilen. 

  Efter att ha testat Nokias win 7.5 telefoner så gick jag därifrån rätt imponerad faktiskt. Vissa tycker dåligt om ”metro”-gränssnittet (inte jag) men det man inte kommer ifrån är att det är betydligt resurssnålare operativ än Android och flyter på ruggigt bra på den ”gamla” hårdvaran som Nokia levererar.

  På sikt så tror jag windows mobile kommer att bli en starkare spelare på marknaden. Sedan kan möjligtvis Nokia ha varit för tidiga på att hoppa över dit, en detour till Android på vägen skulle möjligtvis ha varit ett mycket smartare lösning. Inget hindrar ju de andra företagen att fokusera tillbaka till Windows mobile om trenden skulle gå ditåt.

  Sen anser jag att Elops motivering för att inte gå över till Android som riktigt dålig då samma motivering gåratt applicera på Windows mobile. (Han tyckte det var för svårt att differensiera sig)  

 • André

  Ok, när jag tittar på dessa telefoner måste jag återigen fråga (får aldrig svar), är tanken med ICS att mobiltilverkare ska börja göra mobiler med skärm på hela framsidan? annars förlorar man ju verkligen space på telefonen.

  Jag har en Galaxy note som jag nyligen uppdaterade till ICS, och när man har lagt in menyalternativen i appen, så förlorar man ca 1 cm av skärmen. 

  Helt galet (tänkte främst på sgs3) i just denna bild.

 • Sebastian

  Om det är något de ska göra så är det att fortsätta satsa på Microsofts OS. Kör de på Android blir de bara ännu en spelare i mängden. iOS är ju uteslutet. WP / Win8 är det bästa de kan göra. Om de bör behålla Elop är en annan fråga. Nokia gör allt för långsamt. Deras telefoner är år efter konkurrenterna om man tänker på skärm och processor.

 • Sebastian

   Om inte annat så kommer Microsoft säkert att köpa upp Nokia när Nokias värde är tillräckligt lågt. Nokia sitter dessutom på en hel del starka patent.

 • Mm…. skulle nog faktiskt vilja säga att det är en framgång för både Motorola och SE, som både trots allt verka gå åt rätt håll, medans det du säger för LG stämmer som går åt andra hållet. För Motorola och SONY (SE) är faktiskt Android räddningen. Jag är helt säker på SE och Motorola är två företag på uppgång igen. Så att Motorola och Sony skulle ha misslyckats med satsningen, håller jag som sagt helt klart inte med om. SE hade nog (om de inte satsat på android) varit borta idag, men de kämpar på, och kommer det ingen ny naturkatastrof (som till stor del är orsakerna till att SE tappade sin vinst under sista åren) så går det bättre. Finns många som har märkt att Sony har ett helt annat tänk än tidigare, och det är positivt. Visst Play är väl förvisso en smolk i bägaren nu när den inte får ICS tillsammans med de andra, men jag tror den till slut kommer även dit.

 • Daniel Elofson

  Å herregud… det finns en värld utanför dom 10% av befolkningen som lever i ett I-land… 90% av världens befolkning lever under riktigt fattiga förhållanden, men som ändå snappat upp fördelarna med mobiler… Där säljs inga 6000-kronors iphones…. Ta av dig dina skygglappar innan du förundras av saker.

 • Daniel Elofson

  I bilden är det ju Note, Nexus, Lumia och Iphone… Vad menar du med sgs3?

 • Daniel Elofson

  SGS3 har inte mjukvaruknapparna för bakåt, hem och multitask…
  Bara hårdvaru

 • goodtimes

  har det släppts en officiell uppdatering till note nu?

 • André

  Exakt! och det är ju helt idiotiskt om de ändå har en fysisk hemknapp!

  Nu förlorar man ju värdefullt displayområde.

 • Daniel Elofson

  Fattar fortfarande inte vad du syftar på.. Hur kan man tappa skärmyta om man inte har som Galaxy Nexus.. utan använder iställe hårdvaruknappar?

 • Daniel Elofson

  SGS3 har bara Hårdvaruknappar.. Inte mjukvaru.. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02210/s3emba_2210073b.jpg
  Den andra telefon från vänster i bild är inte en SGS3. Det är en Galaxy Nexus.. Den har inga fysiska knappar. Bara mjukvaru

 • Daniel Elofson

  Det tvivlar jag på… En officiell uppdatering saknar garanterat mjukvaruknapparna

 • Moody

   Om telefonen har hårdvaruknappar så kommer inte mjukvaruknapparna att användas och därmed förlorar man ingen skärmyta. Om det nu är det du menar?

 • Daniel Elofson

  Han tror att Nexusen i bilden är en SGS3

 • hehe

  Vad menar du med Lumia?  Du är tydligen inte så skarpsynt själv  ;)

 • Erik Ahlbertz

  Jag har fått allternativet att ladda ner ics uppdateringen via ota till noten (dock har jag inte uppdaterat den då jag inte är hemma och kan göra en backup) men det måste väl vara en officiell då?

 • Andreas Harrysson

  N9

 • Andreas Harrysson

  Skulle gärna velat att Nokia skulle fortsätta satsa på Meego. Härligt os.

 • BigPhonet

  Samsung Galaxy note tar upp 88 % av den totala smartphone ytan på vår planet. Satan vad jag älskar stora telefoner!

 • Robert Sydbrink

  Så Samsung och Apple står för 90% av vinsten. Hur stor del är Apples? Dom har, eller har haft i alla fall, en väldigt hög vinstmarginal.
  Det är inte av att sälja äpplen dom fått sin ”cash reserve”.Så tror nog att största delen av vinster är Apples.

 • Slicken

  Kanske inte gå om men öka med många X mot vart de står idag. Tror wp8 och 9 kommer bli rätt framgångsrikt

 • Anders Söfting

  http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html

  90% av världen lever inte under riktigt fattiga förhållanden…

 • Andreas Lindhé

  men lilla du, förstår du inte vad vi skriver?

  Det finns två alternativ med ICS:
  1. Telefonen har INTE ”riktiga” hårdvaruknappar. I så fall kommer det finnas en rad med virtuella knappar.
  2. Telefonen HAR ”riktiga” hårdvaruknappar. I så fall kommer det INTE finnas en rad med virtuella knappar.
  Klart nog? :)

 • Jag har en wp den är så tråkig att klockorna stannar, tråkig att använda tråkig att titta på. wp begränsar din dig och därmed din hjärna. Saknar funktioner och appar och spel.

 • Jag har en wp den är så tråkig att klockorna stannar, tråkig att använda tråkig att titta på. wp begränsar din dig och därmed din hjärna. Saknar funktioner och appar och spel.

 • Nokia är döda. jag hoppas det för jag vill inte att MS ska begränsa oss.

 • Andreas Lindhé

  Om Nokia går om iPhone tror jag inte det är tack vare Microsoft, utan tack vare Apple ;)

 • Boss302

  Samsung tjänar dock också på apples försäljning.

 • Andreas Harrysson

  fel…

 • kylander360

  Jag känner en anställd som utvecklar Nokia telefoner i Finland. Enligt honon ville inte Nokia satsa på android, därför google tar mera betalat än microsoft för att få använda deras operativsystem. Det skulle ha lett till mindre vinst per såld mobil.

  I slutändan skulle Nokia troligtvist ha sålt flera enheter med ett android baserat operativsystem. Då hade vinsten för företaget ändå blivit större. Så jag förstår verkligen inte hur de tänkte.

 • Dannejanne

  Du är dum.

 • kraschboombang

  Kan du inte bemöda dig att skriva en ny kommentar istället för att kopiera samma kommentar från en annan artikel för länge sedan?

  Fail.

  WP motsatsen mot vad du skrev för övrigt.

 • Danne

  Du är störd.

 • goodtimes

  Okej, var i kontakt för några dagar sedan med Samsung angående när de skulle släppa uppdateringen och de svaret jag fick var endast att den kommer under juni… Lite förvirrad kan man minst säga :S

 • Att Apple har höga marginaler är ju ett välkänt faktum men det gäller främst datorerna. På mobilsidan kan de inte ha sådana marginaler för då hade deras telefoner blivit för dyra. Dessutom har Samsung en stor fördel av att de bygger så mycket komponenter själva, det gör att man kan hålla nere marginalerna lite bättre och dessutom, eftersom Samsungs komponenter utgör en relativt stor del av flertalet konkurrenters telefoner också, så tjänar de pengar vare sig de själva säljer bra eller ifall någon konkurrent gör det.

 • Fred .

  Ett duopol är inte bra. Hoppas att marknaden jämnar ut sig, så att ingen tillverkare får mer än 33% marknadsandelar.

 • Daniel Elofson

  Självklart… Borde sett direkt att det inte är wp… Gör om gör rätt

 • Fred .

  Samsungs telefoner är väl ganska plastiga?

 • Jag tror han menar så här: Om man har fysiska knappar så kan man inte göra skärmen lika stor för de fysiska knapparna tar upp plats på framsidan (eller, man kan förstås göra skärmen hur stor man vill, men för samma fysiska storlek på telefonen så blir skärmen mindre).

  Har man istället mjukvaruknappar så kan skärmen täcka en större del av fronten, men då tas också en del av skärmen upp av knapparna, alltså får man mindre effektiv skärmyta för en given skärmstorlek.

  Alltså, om du ska köpa en telefon med en viss skärmstorlek så får du mer effektiv skärmyta om du köper en med fysiska knappar, men om du ska köpa en telefon som håller ett visst mått så får du större skärm om du väljer en utan fysiska knappar.

  Köper man en telefon med både fysiska och mjukvaruknappar så får man både mindre skärm och mindre effektiv yta på skärmen. Dock är det väl inga telefoner som säljs så utan det kommer av att man lägger in en custom-rom och då brukar man också kunna välja att inte visa mjukvaruknapparna om man så vill.

  På just Note så finns det en viss fördel av att ha mjukvaruknapparna igång trots att man har fysiska knappar, nämligen att pennan fungerar på mjukvaruknapparna vilket den inte gör på de fysiska. Men för alla andra telefoner så finns det ingen som helst anledning att ha igång mjukvaruknapparna om man redan har fysiska knappar.

  Jag tolkar det som om André vill ha mjukvaruknapparna av någon anledning och därför stör sig på att det finns hårdvaruknappar som tar upp värdefull yta på fronten trots att han inte längre har användning för dem. Jag kan hålla med honom där till viss del, inte just till Note dock då den släpptes innan ICS och därför var tvungen att ha de fysiska knapparna. Men telefoner som har ICS från start kunde mycket väl ha skippat de fysiska knapparna och istället kört på mjukvaru- och därmed fått lite större skärm (eller mindre fysiska mått på telefonen). Å andra sidan hade jag nog saknat hemknappen om den endast fanns i mjukvara. Det bästa vore väl om någon tillverkare la hemknappen på sidan istället (typ där Samsung har på/av-knappen) så kunde skärmen fått fylla hela fronten utan att göra avkall på funktionalitet.

  /Rant

 • Det har kommit officiella uppdateringar till Noten, det är bara att alla operatörer här inte har gjort sina anpassningar ännu och därför har den inte kommit till dem som har en brandad telefon ännu. Dock är det helt riskfritt att ladda ner en officiell version och lägga in den själv.

 • Anders Andersson

  Android kostar INGENTING över huvud taget. Du kan själv tanka ner det helt gratis och lägga in det på din telefon som du byggt själv, det som kostar är snarare att utveckla ett eget framework som gör att din mobil ”sticker ut” i mängden

 • Werner

  Men det verkar inte hindra folk från att köpa dem. Personligen skulle jag dock aldrig byta bort min One S mot en plastig sammy

 • Werner

  Det handlar om hur apparna utvecklas. Google vill att utvecklarna ska slopa meny knappen och istället integrera den i topp ”baren”. Men om de väljer att inte göra det (krävs att de lägger till någon enstaka kodrad) så kommer det visas en virtuell menyknapp längst ner på skärmen, det här gäller alltså om de har slopat hårdvaru knappen och gjort den till en multitasking knapp.

 • Exodite

  Personligen är jag inte alls förtjust i Metro men det är mer eller mindre irrlevant för diskussionen.

  Problemet är argumentet ang. ‘den stora massan’ som ständigt återkommer.

  Den stora massan har valt /Android/, inte WP eller iOS.

  Man kan välja att ursäkta detta med prissättning, utbud, valfrihet eller vad man nu vill och sedan försöka hävda att ‘den stora massan’ nog ändo skulle vilja ha WP men att andra faktorer bestämde.

  I det fallet torde det vara uppenbart att dessa andra faktorer väger tyngre för ‘den stora massan’ än vad WP har att erbjuda.

  I dag närmar sig Android två tredjedelar av marknaden, medan WP fortfarande har lägre penetration än Windows Mobile. Det är ett år sedan alla förstisogpåare sa att WP behövde ett år att mogna och inget har hänt.

  Jag säger inte att det är en dålig platform men att idag fortfarande hävda att WPs popularitet med ‘den stora massan’ är bakom hörnet är lite väl optimistiskt.

  Mer intressant blir det när Nokia väl torskar totalt och Microsoft vill köpa upp dem och göra dem till deras officiella, istället för inofficiella, hårdvaru-division. Kommer finska staten, EU eller liknande organ då slutligen komma till skott med att undersöka hur mycket av detta var planerat från början?

  När Elop väl tog över från början så var anklagelserna om hans position som trojansk häst underhållande, idag verkar de dock allt mer trovärdiga.

 • Exodite

  Mja, hur någon användare upplever platformen, dess UI/UX och liknande är ytterst personligt. Det finns inget rätt eller fel där.

  När det kommer till avsaknanden av funktioner, appar och spel är det dock helt korrekt.

  WP är tekniskt underlägset Meego, och även Android för den delen, på en nivå som är svår att föreställa sig. Mycket av det via design, fast det gör väl inte saken bättre.

 • Exodite

  För WP är en sådan enorm storsäljare?

  Och klagosången över att Google styr för mycket över mjukvaran på Android kommer bli så mycket bättre om företagen i fråga byter till WP…

 • Exodite

  Så lät det för ett år sedan med, så ci är väl nere på 1-2 år nu då antar jag?

  Jag tror inte att Nokia har 2-3 år på sig, tveksamt om ens WP som platform har så lång tid på sig att slå rot.

 • Sebez

  +1
  Han verkar seriöst rubbad.

 • Sebastian

  Vad är det för fel på dig om jag får fråga?

 • lxp

   Vad är det för fel på plast?

 • Jahaja

  Dax att ni ger er snart va? HTC använder samma plast som Samsung nuförtiden..

 • Jonas

  Apple har 73% av den totala vinsten! 

 • Fred .

  Plast känns plastigt och låg kvalité.
  Som om den ska gå sönder.
  Men mobiltelefoner kanske är byggda bara för att hålla ett år?

 • Enka

  Moderna bilar är väl gjorda av glasfiber?Glas är ju tung och skör.
  Fiber käka man ju till frukost. 
  Bilar kanske är gjorda för att käkas och dricka ur?

 • Malx

  Du läste visst inte vad jag skrev. Jag pratade om framtiden, inte vad folk valt idag (vilket är BÅDE android och iOS). Med  metro på desktopen så kommer folk att börja upptäcka WM på telefonen. Så jag tror framtiden för WM helt beror på populäriteten av windows 8 och hur snabbt den kommer att bli vanlig hemma på laptopen.

  Ett intressant exempel är min Far som inte är jätteintressarad av teknik men som kan hantera sin dator någorlunda och inte har allt för svårt för att lära sig nya prylar. Han ringde förra veckan och frågade mig vilken ny telefon han skulle köpa, en Galaxy S3 eller iPhone. Han visste inte ens att WP-alternativet fanns. När jag nämde det i förbigående så blev han direkt intresserad då han är van vid windows på sin dator. 

  (Jag avrådde dock från köp av Lumian för tillfället då hårdvaran är relativt gammal och uppgradering till W8 ej går att göra. Sen har ju inte Metro-gränsnittet nån likhet med windows 7 heller…)

 • Kylander360

  Intressant det du skrev men varifrån har du hittat den informatione? Om det inte var användargränsnitet, så var det iallafall ngt annat som google tar mer betalt för än microsoft.

 • Kylander360

  Jag fördrar plast framför metall. Främst pågrund av lägre vikt men även för att det bli jävligt kallt med metall på vintern. Det finns mobiler med plast som har bra kvalite, typ galaxy nexus…

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons