Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Samsung och Google lanserar Chromebook Plus och Pro

Byggda för Androidappar

Postat:
13:51 - 2017-01-05
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Google har tillsammans med Samsung lanserat Chromebook Plus och Chromebook Pro. Enligt Googles blogginlägg är det första datorerna med Chrome OS som designats från grunden med Androidappar i åtanke.
Enheterna har 12,3 tum stora LED-bakbelysta pekskärmar med 2400 x 1600 pixlar. Datorerna kan vikas så de får samma format som surfplattor och kan då användas ungefär som stora Androidtablets.

samsung-chromebook-plus-pro-2

Egenskaper de två datorerna har gemensamt är 4GB LPDDR3-RAM, 32GB lagring (e.MMC), Bluetooth 4.0, stereohögtalare, 720p-kameror, USB-C, accelerometer, gyro, Wi-Fi 802.11 ac (2×2) samt en vikt på 1,08kg.

Chromebook Plus kör ett sexkärnigt chipp kallat OP1 som är avsett för Chrome OS. Pro har i sin tur en Intel Core M3-processor och Intel HD 515-grafik. Samsung Chromebook Pro börjar säljas i april men pris har inte tillkännagivits.

Chromebook Plus ska finnas i butik i februari (vi vet inget om svensk tillgänglighet) för 449 dollar.

 • Anders

  Ah man fick användning för alla note 7 pennor tillslut.
  Skämt åsido, kul att det fortfarande satsas på Chromebooks. Verkar ju inte riktigt slagit igenom hos konsumenter än, iaf inte i Sverige

 • geggamojja

  Jag har börjat få upp ögonen lite för chromebooks. Betydligt trevligare än windowslaptops (personlig åsikt då såklart), och väldigt konkurrenskraftigt pris. Trevligt med touch och androidappar. Hade gärna köpa en macbook (eller air) för slösurf / lätt spelande / filmtittande och sånt, men dom nya chromebooks som släpps har alla funktioner man behöver och lite mer och kostar typ en fjärdedel. Går även slänga in linux på dom om man vill. Klart bra, jag kommer förmodligen att köpa en i år för att utvärdera. Den här såg trevlig ut, asus nysläppta C302 är också väldigt intressant.

 • Erik Svanborg

  Chromebooks är sjukt trevligt, bara man är medveten om begränsningarna och syftet innan man köper så man inte blir besviken. Men för 99% av det jag gör med en dator passar det perfekt.

 • Leo

  Riktigt trevligt med en Chromebook som ser bra ut och inte som om den var designad för 10 år sedan!

  Perfekt för dom som vill ha något stilrent och endast för surf/någon app.

 • ToungiLou

  Var skillnaden att de har olika chip? Känns väldigt konstigt att göra två olika pga det?

 • doktorn

  Japp. Hade den inte haft den där Samsungloggan direkt under skärmen (eller ovanför och uppåner på en av bilderna) så hade den varit snyggare bara…

 • Ulrik Borg

  Körde samsung chromebooks på jobbet och det var i sanningen det värsta skitet jag rört. Baksidan på skärmen var så mjuk att det var näst intill omöjligt för eleverna att inte förstöra skärmarna. Efter några år har vi knappt några kvar, alla gick sönder en efter en. Jag var smått chockerad över den extremt låga kvalitén, trots att jag är van vid HP:s ”elevdatorer”.

  De tog helt själva effektivt död på hela chromebook-satsningen för lång tid framöver. Synd, eftersom Chrome äntligen – med de senaste uppdateringarna till Google apps – börjar bli väldigt konkurrenskraftigt. Tänkte först själv köpt en chromebox (”stationär” för dom av er som inte känner till dem) till farsan så jag slipper ”service” hela tiden, men…

 • Konstigt2

  Missade ni Asus Chromebook Flip C302? Minst lika intressant och finns nog i Sverige nästa vecka.

 • sstrd
 • Robin

  En Chromebook som är intressant på riktigt. Tack Samsung.

 • janbanan

  Har du inte sett att det finns speciellt för skola och elever som är extremt hållbara?
  https://www.youtube.com/watch?v=kUkt5KL7lb0

 • Ulrik Borg

  Det är jag fullständigt medveten om, det finns MÅNGA riktigt bra Chromebooks, men det var inte min poäng med mitt inlägg. Poängen var att Samsung – som ju artikeln handlar om dessutom – har gjort den värsta skiten i världshistorien och prånglat ut den i stora kvantiteter och förstört Chromebookarnas rykte något enormt, trots – som jag skrev också – att de egentligen är väldigt konkurrenskraftiga. Jag nämner ju själv att jag var nära att köpa en chromebox..
  Så oavsett design: Aldrig en dator från Samsung igen. Och – on a personal note – aldrig någonsin en TV heller. (Låser sig och blir oresponsiv (eller vad det nu heter på svenska) i upp till två minuter ibland, inte så kul när volymen är hög och man slår på den och inte ens kan slå av den igen)
  Du är säkert också fullt medveten om att kommunala skolor måste följa upphandlingsregler där priset tyvärr fortfarande är en avgörande faktor.
  Med det sagt: Spyware-lenovo från Kina borde vara helt bannlysta.

 • ToungiLou

  Verkar som den kommer bli dyrare än denna dock. Även om jag håller med om att den verkar vara den mest intressanta CB som kommit på flera år.

 • Axel Östlund

  Japp, listad på prisjakt kring 8500 SEK, dock inte i lager någonstans ännu så det kanske sjunker. Men hoppas gör jag att den här från Samsung blir prissatt mer rimligt.

 • ToungiLou

  Själv kommer jaginte köpa en CB som kostar 8500 kr. Därför går HPs värsting bort direkt. Jag älskar CB men kommer inte ge mer än 5000 för närmar det sig 10 kan jag köpa mig en Mac som ger mig mer möjligheter även om jag inte behöver dem

 • Axel Östlund

  Absolut, låter helt rimligt. Håller tummarna för en Samsung CB Plus kring 4500

 • MrGo

  Häftigt! Stöd för Google Play!

 • pao

  Du borde börja jobba på Apple
  Vid upphadling finns alltid garantier och service avtal. Men det kanske ni förhandlade bort för att spara pengar

 • Leo

  Jag vet i fan, tycker den ser tjock ut

 • Ulrik Borg

  Ingen anledning att förolämpa mig. Jobbar du på Microsoft, eller? :-)
  Tvärtom påpekar jag som sagt att jag gillar ChromeOS. Du har uppenbarligen väldigt lite erfarenhet av upphandling, kravspecifikationer osv. Leverantören har *alltid* en ursäkt som antyder att det är brukarens fel och inte omfattas av garanti/avtal. Tyvärr har jag ingen makt över de usla avtalen kommunerna skriver eller den enormt usla uppföljningen. Att kommunerna låter leverantörer komma undan är synd, men det är en HELT annan diskussion…

  Poängen kvarstår, och jag förstår inte varför du uppenbarligen av någon anledning tycker att Samsung på något vis förtjänar att försvaras när de gjort en skitprodukt som svärtar ner hela ChromeOS med tanke på deras ställning på marknaden. Varianten ifråga har – har jag förstått – sålts i stora mängder.
  Nämnas kan att jag har provat både HP- och Lenovo-chromebooks och de verkar stabila i kvalitén och jag är definitivt ett fan av operativsystemet ifråga, annars hade jag väl inte funderat på en chromebox? Därför tycker jag det är bedrövligt att Google som i övrigt har hållit rätt hårt i ChromeOS gjort så mycket reklam (de använder bilden för just den samsung-modellen väldigt ofta i sin ”reklam”) för den sämsta modellen på marknaden (mig veterligen, hoppas verkligen att det inte finns sämre). Summa summarum: Jag tror inte Apple hade uppskattat mig som anställd eftersom jag är mäkta förtjust i Android, ChromeOS och en massa andra grejer som är rena konkurrenter. Jag är också väldigt glad för min SGS6, och min samsung smart-blueray/hd-box. Det ursäktar inte på något sätt att de gör ren EPA-skit. Har de gjort en riktigt JÄVLA urusel Chromebook en gång är det rätt logiskt att inte köpa deras kommande modeller, särskilt inte när det finns bra modeller på marknaden.
  Tyvärr har jag själv dålig erfarenhet av HP och Lenovo har ju ett rykte om sig som gör mig tveksam. Jag är som sagt inte heller inblandad i upphandlingar, men kommunen har lärt sig efter att 80% av chromebooksen lagt av. Därför som jag har erfarenhet av Chromebooks från andra leverantörer, eftersom både jag och kommunen fortfarande har förtroende för systemet i sig, bara inte för Samsungs modeller.
  Säga vad man vill om Apple, men de släpper sällan igenom så dålig skit även om jag aldrig trivts med deras produkter.

 • Ulrik Borg

  Det är väl som med mobilerna. Samsung har ju en uppsjö av android-modeller.

 • Ulrik Borg

  Var nära att själv köpa en Chromebox till farsan, främst för att slippa service. Tyvärr var de slut och han var smått panikslagen av att vara utan – well, let’s face it – ”internet”. Nu när många av dem kan köra en hel del android-appar också blir de alltmer intressanta.
  Jag har själv en av mycket dålig kvalité från jobbet. Rädd att den går isönder om jag tittar snett på den, men bra batteritid, blir inte varm, tyst. Bra att ha framför TV:n, eller när man behöver kolla grejer på internet när man spelar på konsolen. Förvånansvärt dåligt stöd för Chromecast tyvärr. Obegripligt.

 • Rome73

  Hade varit en kul effekt om loggan hade roterat så att den aldrig var upp-och-ner.

 • Fredric

  Jag tycker båda är intressanta:

  Flip för att man kan få m7 med 128GB men skärmen är begränsad till 1920×1080.

  Samsung Pro pga native Android integration. m3 räcker nog en bra bit i ChromeOS ändå och utrymmet går att utöka med microSD så valet faller nog på Samsungen. Stylusen är bara en bonus.

  Designmässigt tycker jag att Flipen är mycket snyggare, Samsung Pro lånar för mycket från Apple.

  Vi får se vad de kommer att kosta.

 • Konstigt2

  Asus har också Android-apps så vad menar du där?

 • pao

  My mistake ?
  Sorry
  Tråkigt att ni som kund inte följer upp och sätter press på lev
  Offentliga upphandlingar med dess regler är i vissa lägen katastrof
  Tack för information

 • Fredric

  Det har du rätt i. Samsungen är framtagen i samarbete med Google (Nexus-style) för att demonstrera tekniken. Jag tänker att Googles inblandning kanske ger en ”renare” upplevelse och snabbare uppdateringar!?

  Edit: Tekniken har funnits ett tag men har inte förrän Samsung CB Pro släpps officiellt i en Chromebook från Google.

 • Erik Svanborg

  Vad menar du? Vad är det du vill casta? Jag har inga problem med Chromecast….

 • Erik Svanborg

  Vilken Chromebook hade ni? Jag har Samsung Chromebook 2, den med läderimitation på baksidan, och jag älskar den, har åkt i backen massa gånger men inte en repa. Säkert 3 år gammal nu och precis lika bra nu som när den var ny. Grym batteritid, tyst, sval och tillräcklig prestanda för mina behov.

 • janbanan

  Spyware- Lenovo, Spyware Apple, Spyware Google, Spyware Microsoft, Spyware NSA, Spyware Willys.
  Vad är skillnaden? Alla snor allt de kan i användarens mönster och allt de kommer åt. Allt för att lära sig hur de ska komma åt oss som kunder så att de kan fortsätta sälja produkter till oss. De programmen som läser av våran användning är nästan samma hos Ica maxi eller Willys som hos någon annan. Bli gärna medlem och få rabatt för informationen du ger. De är så de behåller oss. Nöjd kund.
  Själv svarar jag aldrig på en enkät om de inte betalar mig för min tid. Inte ens på mitt eget jobb. Utnyttja är företagens melodi.

 • Patrik Söderström
 • JMO

  ARMen billigare, med Octane runt 10.000. M3:an Octane runt 21.000 och dyrare.

 • Daniel Flöjt

  Samsung Chromebook Pro, enligt samsung anställd, 549$ låter mycket intressant. Hoppas de finns i Sverige innan maj.

 • Anders

  Jo jag vet att den är populär bland skolorna men fråga random person på stan och kolla om de känner till Mac och chromebook. Har själv en Samsung chromebook som ofta får följa med på resor.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons