Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Samsung presenterar Galaxy Note 10.1 – Swedroid fanns på plats

Postat:
02:08 - 2012-08-16
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:


Under onsdagen
höll Samsung ett pressevent på Scandic Hotel Anglais i Stockholm för att presentera sin nya surfplatta Galaxy Note 10.1, som finns i butik från och med nästa vecka till ett pris på 6000 kronor. Swedroid fanns på plats för att ta del av den information som gavs.

Samsung är antagligen – tillsammans med HTC – den mest namnkunniga tillverkaren av Androidenheter, och det med rätta: Enligt Samsung själva har den första Galaxy S sålts i 24 miljoner exemplar, medan motsvarande siffra för Galaxy SII uppgår till 28 miljoner telefoner. Fler än 10 miljoner har köpt den nischade Galaxy Note, och även Galaxy SIII har hunnit säljas i fler än 10 miljoner exemplar sedan releasen för ett fåtal månader sedan.

Några intressanta siffror som däremot inte nämns under presentationen är de som gäller försäljningen av surfplattor, sannolikt på grund av att dessa inte är fullt så imponerande och hade bleknat vid sidan av försäljningssiffrorna för mobiltelefoner.

För att ändra på detta och för att försöka koppla ett liknande grepp om marknaden som de gjort med mobiltelefonmarknaden – nästan hälften av alla Androidtelefoner som säljs är tillverkade av Samsung – lanserar Samsung Galaxy Note 10.1, där fokus har flyttats från mediekonsumption till medieproduktion och produktivitet: Surfplattan har en förbättrad och förstorad version av S Pen, pennan som följde med den första Galaxy Note, och har produktivitetsapplikationer såsom Adobe Photoshop Touch och Polaris Office förinstallerade. S Note, Samsungs egen anteckningsapplikation för S Pen, har dessutom utvecklats och förbättrats.

Samsung Galaxy Note 10.1 presenterades för första gången under Mobile World Congress i februari och surfplattan har sedan dess genomgått en hårdvaruuppdatering: S Pen är numera integrerad i plattans chassi, processorn har uppgraderats till en fyrkärnig Samsung Exynos på 1,4GHz, och enheten har 2GB RAM att röra sig med. Dessutom har en IR-sändare lagts till specifikationerna, vilket gör att surfplattan kan användas som fjärrkontroll till de flesta TV-apparater och andra hemmabioenheter.

Galaxy Note 10.1 har möjlighet att dela upp skärmen för att visa två applikationer samtidigt, något som tyvärr bara stöds av sex stycken inbyggda applikationer i nuläget: S Note, Internet, Video, Polaris Office, Galleri och E-post. Samsung menar att detta kan vara användbart när användaren kollar på film, om denne skulle vilja slå upp något om filmen eller skådespelarna i den på Internet slipper han eller hon pausa och lämna filmen. De säger även att det kan vara användbart för studenter som i och med skärmdelningen kan ta anteckningar samtidigt som de ser på film under föreläsningar, även om de delvis nämner det sista på skämt.

Under presseventet, efter huvudpresentationen, hade Samsung tre stationer som var dedikerade till varsin av de nyckelaspekter som framhävts vid presentationen av Galaxy Note 10.1: Prestanda, produktivitet och kreativitet.

 

Vid prestandastationen gavs en genomgång av effekterna av hårdvaruuppgraderingarna som surfplattan genomgått och som gjort den till en prestandamaskin: Möjligheten att dela skärmytan i tu och möjligheten att göra videospelaren till ett flytande fönster av valfri storlek – något som tycks fungera väl – är det som framhävs tydligast, medan AllShare och plattans IR-sändare nämns mest i förbigående.

 

 

Vid produktivitetstationen låg ett tydligt fokus på S Note och man gick igenom de funktioner för form- och textigenkänning samt igenkänning av matematiska funktioner som numera finns i applikationen, och möjligheten att spela in ljud samtidigt som anteckningar görs på skärmen – något som kan vara användbart vid intervjuer. Även här nämndes möjligheten att dela skärmen i tu, främst för att kunna söka efter något på Internet och sedan kopiera in resultatet som ett urklipp i en anteckning i S Note på ett enkelt sätt, eller för att söka efter svaret på en formel som S Note har tolkat.

 

 

Vid kreativitetsstationen visade man upp en av de funktioner som gör att Note 10.1 utöver mediekonsumption också är lämpad för medieproduktion: Den inkluderade versionen av Adobe Photoshop Touch blir med S Pens hjälp ett kompetent bildredigeringsverktyg för den som kan hantera det och låter användaren utföra många av de vanligaste uppgifterna som man brukar använda PC-versionen av programmet till, såsom färgjustering och beskäring av bilder.


Från eventet fick Swedroid
med sig ett testexemplar av Samsung Galaxy Note 10.1 och under nästa vecka bjuder vi på en närmare titt på surfplattan. Lämna gärna en kommentar nedan med önskemål på vad som skall finnas med i denna närmare titt.

 

Aktuellt

Var med och tävla för att vinna en 5T Lava Red från OnePlus!

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Från första mars tar PostNord 75kr i avgift för Kina-paket
 2. Google Assistant utökas med svenskt språkstöd i år
 3. Rapport: FBI, CIA och NSA avråder från Huawei- och ZTE-smartphones
 4. Rykte: Även Samsung Galaxy Note 9 saknar fingeravtrycksläsare i skärmen
 5. YouTube Red kommer till ”hundra nya länder” i år
 6. Telenor lanserar VoLTE och VoWi-Fi i Sverige

Mest läst

 1. Google har tagit bort ”visa bild”-alternativet för bildsökningar
 2. Google Assistant utökas med svenskt språkstöd i år
 3. VLC 3.0 släpps i skarp version – stödjer Chromecast och HDR
 4. Nokia är större smartphonemärke än HTC, Sony, Google och OnePlus enligt analytiker
 5. Tecken på att Samsung Galaxy S6-trion får Oreo
 6. Tävla och vinn en OnePlus 5T Lava Red

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du emojis när du skriver meddelanden?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons