Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Samsung presenterar Galaxy Note 10.1 – Swedroid fanns på plats

Postat:
02:08 - 2012-08-16
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:


Under onsdagen
höll Samsung ett pressevent på Scandic Hotel Anglais i Stockholm för att presentera sin nya surfplatta Galaxy Note 10.1, som finns i butik från och med nästa vecka till ett pris på 6000 kronor. Swedroid fanns på plats för att ta del av den information som gavs.

Samsung är antagligen – tillsammans med HTC – den mest namnkunniga tillverkaren av Androidenheter, och det med rätta: Enligt Samsung själva har den första Galaxy S sålts i 24 miljoner exemplar, medan motsvarande siffra för Galaxy SII uppgår till 28 miljoner telefoner. Fler än 10 miljoner har köpt den nischade Galaxy Note, och även Galaxy SIII har hunnit säljas i fler än 10 miljoner exemplar sedan releasen för ett fåtal månader sedan.

Några intressanta siffror som däremot inte nämns under presentationen är de som gäller försäljningen av surfplattor, sannolikt på grund av att dessa inte är fullt så imponerande och hade bleknat vid sidan av försäljningssiffrorna för mobiltelefoner.

För att ändra på detta och för att försöka koppla ett liknande grepp om marknaden som de gjort med mobiltelefonmarknaden – nästan hälften av alla Androidtelefoner som säljs är tillverkade av Samsung – lanserar Samsung Galaxy Note 10.1, där fokus har flyttats från mediekonsumption till medieproduktion och produktivitet: Surfplattan har en förbättrad och förstorad version av S Pen, pennan som följde med den första Galaxy Note, och har produktivitetsapplikationer såsom Adobe Photoshop Touch och Polaris Office förinstallerade. S Note, Samsungs egen anteckningsapplikation för S Pen, har dessutom utvecklats och förbättrats.

Samsung Galaxy Note 10.1 presenterades för första gången under Mobile World Congress i februari och surfplattan har sedan dess genomgått en hårdvaruuppdatering: S Pen är numera integrerad i plattans chassi, processorn har uppgraderats till en fyrkärnig Samsung Exynos på 1,4GHz, och enheten har 2GB RAM att röra sig med. Dessutom har en IR-sändare lagts till specifikationerna, vilket gör att surfplattan kan användas som fjärrkontroll till de flesta TV-apparater och andra hemmabioenheter.

Galaxy Note 10.1 har möjlighet att dela upp skärmen för att visa två applikationer samtidigt, något som tyvärr bara stöds av sex stycken inbyggda applikationer i nuläget: S Note, Internet, Video, Polaris Office, Galleri och E-post. Samsung menar att detta kan vara användbart när användaren kollar på film, om denne skulle vilja slå upp något om filmen eller skådespelarna i den på Internet slipper han eller hon pausa och lämna filmen. De säger även att det kan vara användbart för studenter som i och med skärmdelningen kan ta anteckningar samtidigt som de ser på film under föreläsningar, även om de delvis nämner det sista på skämt.

Under presseventet, efter huvudpresentationen, hade Samsung tre stationer som var dedikerade till varsin av de nyckelaspekter som framhävts vid presentationen av Galaxy Note 10.1: Prestanda, produktivitet och kreativitet.

 

Vid prestandastationen gavs en genomgång av effekterna av hårdvaruuppgraderingarna som surfplattan genomgått och som gjort den till en prestandamaskin: Möjligheten att dela skärmytan i tu och möjligheten att göra videospelaren till ett flytande fönster av valfri storlek – något som tycks fungera väl – är det som framhävs tydligast, medan AllShare och plattans IR-sändare nämns mest i förbigående.

 

 

Vid produktivitetstationen låg ett tydligt fokus på S Note och man gick igenom de funktioner för form- och textigenkänning samt igenkänning av matematiska funktioner som numera finns i applikationen, och möjligheten att spela in ljud samtidigt som anteckningar görs på skärmen – något som kan vara användbart vid intervjuer. Även här nämndes möjligheten att dela skärmen i tu, främst för att kunna söka efter något på Internet och sedan kopiera in resultatet som ett urklipp i en anteckning i S Note på ett enkelt sätt, eller för att söka efter svaret på en formel som S Note har tolkat.

 

 

Vid kreativitetsstationen visade man upp en av de funktioner som gör att Note 10.1 utöver mediekonsumption också är lämpad för medieproduktion: Den inkluderade versionen av Adobe Photoshop Touch blir med S Pens hjälp ett kompetent bildredigeringsverktyg för den som kan hantera det och låter användaren utföra många av de vanligaste uppgifterna som man brukar använda PC-versionen av programmet till, såsom färgjustering och beskäring av bilder.


Från eventet fick Swedroid
med sig ett testexemplar av Samsung Galaxy Note 10.1 och under nästa vecka bjuder vi på en närmare titt på surfplattan. Lämna gärna en kommentar nedan med önskemål på vad som skall finnas med i denna närmare titt.

 

 • Felix Pettersson

   ”De säger även att det kan vara användbart för studenter som i och med skärmdelningen kan ta anteckningar samtidigt som de ser på film under föreläsningar, även om de delvis nämner det sista på skämt.” Detta kommer ju hjälpa ens studerande.. 

 • andresn81

  Tror The Verge sammanfattade det hela bra: ”A disappointing Android tablet with a pen is still a disappointing Android tablet.”

 • Viktor Å

  Jag blev positivt överraskad över mycket med plattan, förutom skärmen som var ganska tråkig. Vilket blir ett ganska stort minus för en enhet som i stort sett bara är en skärm.

 • corb06

  Varför så låg upplösning? Har inte Asus och Apple satt en ny 1080 standardgräns för dagens moderna tablets?

 • Roger Wiberg

  Denna verkar klart intressant.

  Är på jakt efter en platta samt även en ny lösning för att styra hela media hörnan med. 
  PS. Varför skall det alltid vara så många som är missnöjda med mer eller mindre alla saker som släpps. Fokusera på det som är bra istället för att bara klanka ner på det lilla negativa hela tiden. Ds.

 • Tobbe

  Hence: ”…
  även om de delvis nämner det sista på skämt.”

 • Christian Warmark

  Har varit lite tomt med test av surfplattor swedroid. Mer tester åt folket…

 • Rune

  Hur är det med kommunikationsmöjligheter, inget 4G i sikte än, och finns kombinationen 3G och WiFi i den eller blir det 2 olika här också? Vilket är vansinnigt egentligen då det är skamligt att det inte är standard hos alla surfplattor. Jag vill kunna använda den både på resan och på kontoret/hemma untan sladdar eller tillbehör.

 • Jerker

   Eller om man kollar på de video föreläsningar som numera läggs ut av vissa universitet

 • Läste du ens det du citerade?

 • Har för mig att det bara finns en 3G+wifi version, och att den även funkar som telefon.

 • Axel Svensson

  Vad jag läst så fanns det på tapeten men pga att det skulle dra mycket mera av batteriet så lades detta på hyllan. Samsung verkar inte vilja köra på teknikspecar utan fokusera på användningen. Själv skulle jag klara mig utan full-HD skärm om jag slapp betala full-HD pris. Tycker svenska priset är ca 1000-2000 kr för högt om man ser till komponenterna i plattan. Blir kanske ett köp utanför de svenska gränserna dock.

 • Lindman77

  Testade plattan i butik i dubai och den låg bredvid Nexus 7 och noten var knappt användbar. Laggggggggg, så jävla seg. Jag som ville ha Noten…

 • David Haraldsson

  Rekommenderar er att kika på The Verge’s recension av denna innan ni överväger ett köp: http://www.youtube.com/watch?list=UUddiUEpeqJcYeBxX1IVBKvQ&v=sNkKc81Ug34&feature=player_detailpage

 • Gruntkiller

  Föreslår en ordentlig granskning av möjligheten att ta anteckningar. Hur funkar de i en skarp situation map snabbhet, ev redigering då man skrivit fel och hur mycket får man plats att skriva? Måste man tex scrolla för att fylla en sida i sidled? Hur reagerar skärmen på kontakt med handen då man skriver med s-pen? Det finns flera fallgropar, vilket skulle vara intressant att veta innan köp.

 • Johan A

  Mmmmm, surplatta. Jag adopterar det namnet. :)

 • Hotzhotz

  Hur fungerar GPSen, för den har väl det? Glonass? Har den plats för minnes kort? Hur stort?
  Bra att pennan är integrerad! Är den tryckkänslig?

 • Rune

  3G + WiFi i samma platta är OK, men varför kan de inte få tummen ur ar****t och få in 4G när det nu finns. Jag kör det hemma och vill gärna ha det i mobil o surfplatta också.

 • Mangotapu

  Jag kanske skulle ha köpt surfplatta förut när jag satt med en pyttetelefon, men nu med sgs3 så överlever jag utan.

 • Kuma

  Ser fram emot 7″ versionen

 • stoof

  Asus äger helt klart Surfplattemarkaden inom Androidsegmentet. Samsung gör kanske detsamma för telefonerna (även om jag själv kör HTC :-))

 • hen

  Lite tomt med tester överhuvudtaget :( inget test på padfone heller t ex.

 • Precis vad vi behöver, ytterligare en modell av samsungs ”tab” program som erbjuder marginella skillnader från de andra plattorna, samtidigt som de skiter i oss som redan köpt en platta från samsung och väntar på uppdateringar.. gå och dö samsung…. vi behöver inte 25 semi-liknande modeller, hade räckt med en med den senaste mjukvaran.

 • Skynexus

  Tack för tipset, mycket bra recension, koncist och rak på sak. Pennan och tillhörande applikationer verkar inte tillföra tillräcklig nytta för att motivera priset. Vad som verkligen avgör är bristande prestanda, dvs oacceptabel lag med hänsyn till priset och hårdvara. Till sist så använder den TouchWiz, vilket bara ställer till det hela. Varför kan de inte leverera galaxy specifika applikationer ovanpå vanliga Android om de nu vill uppnå produktdifferentiering på ett vettigt sätt???

 • Af

  De kommer med sina mest underliga bortförklaringar till SGS3 var det pentile för livslängden på skärmen (som om någon använder en mobil till skärmen tackar för sig :P) nu är det lågupplöst surfplatta pga batteritiden. De bör säga som det är, jag tror det handlar om att det är billigare och då kan de få ut sina marginaler.

 • AlexanderKolosoff

  Även om jag förstår vad du menar vill jag påpeka att just denna är ingen vanlig Tab. 

 • AlexanderKolosoff

  Jag vill ha svar på följande

  1. Hur kan man dra nytta av denna i barnundervisningen? Säg från 5 år och uppåt.
  2. Kan man importera och redigera RAW filer? Kan man göra det med filer som ligger på exempelvis en NAS utan att behöva importera dem?
  3. Hur fungerar fjärkontroll funktionen? Vilken app fixar det och hur smidigt är det?  

 • Aghinari

  Vill gärna ha utförligt genomgång hur det går att ta antecknigar på t.ex föreläsningar. Hade varit grymt skönt att slippa alla papper och anteckningsblock.
  Givet köp om det flyter :)

 • Viktor Å

  Tack för att du påpekade missen, har rättat till det nu.

 • Håkan

  Skulle vara kul att se hur den står sig mot ASUS TF300T, eller tvärtom…

 • Aghinari

  Han har ju power saving mode aktiverat under hela rescentionen……

 • Såg det med, då körs den typ bara på en tredje del av processorn. :) Har jag det mode på min note, blir den typ oanvändbar.

 • Skaris

  Om ir-sändaren är bra och det dyker upp appar som gör att den kan ersätta En universalfjärrkontroll typ harmony eller pronto detta skäl nog för ett köp. Resten av funktionerna är ren bonus!

 • AlexanderKolosoff

  Sonys tablett hade det länge nu. Kommer ny version snart. Så är det det enda som lockar då kan du absolut ta en titt på den. 

 • Maveric77

  Det kan du inte! Äpplet har patent på det!

 • VetInteVemJagar

  Kul att dom apar efter Apple prismässigt också. För dyr alltså. 

 • Snälla, testa ordentligt hur den är att skissa/rita/måla med…ni måste väl kunna få tag på någon som är hyffsat konstnärligt begåvad och låt den personen göra en målning från grunden…tackar

 • Speurk

  Heter inte ens tab…

 • nisse

  Exakt! Reviews av tekniska prylar med pennor brukar aldrig fokusera på hur det verkligen är att använda pennan om man arbetar med. Den som utvärdera brukar prova att 1) kladda en figur, 2) använda pennan för att styra appar eller 3) använda pennan för att omvandla handskrift till text med OCR. Ingen av dessa tre saker är intressant för någon som verkligen vill ha en penna.

  Antingen söker man en tablet med penna för att man vill teckna eller så söker man den för att anteckna precis som om det vore ett anteckningsblock. I båda dessa fall är det som spelar roll svarstid, precision och andra faktorer som riskerar att irritera användaren.

 • Cee

   videoföreläsningar!

 • Thomas

  Plus 1 på nedanstående. Penn-användningen är central för den här plattan, titta gärna på perspektivet att ha Note 10.1 för befintliga användare av telefon-Galaxy-Noten. Alla aspekter av pennanvändning är intressanta, särskilt handskrift till text.
  Är också mycket intresserad av huruvida Samsung nu inkluderat verktyg för att kalibrera Wacom-skiktet, som ju saknas på Galaxy Note.
  Tack!

 • Thomas

  Det där kan jag svara på redan idag. Pennan är tryckkänslig, tekniken kommer från Wacom. Glonass har alla ”nya” Galaxyenheter.

 • Thomas

  I USA ska den tydligen släppas som LTE / 4G.

 • Cane

  Någon som vet ifall ”Kno” appen följer med, när man köper plattan i Sverige?
  Dealbraker för min del…

 • Anders

  Skulle vilja veta hur bra IR fungerar på den och hur bra appen ät till fjärren. Kan man göra stylingen hur man själv vill på fjärrappen.Jag vill ha alla knapparna på samma sida till tven,blurayspelaren och förstärkaren inte som på Sonys platta där man får gå ut ur TvV appen och sen in i blurayspelaren.

 • Hindrik Ounpuu

  Äntligen ser framemot denna platta. Att få läsa böcker utan att behöva vänta på att den vänder sida och i färg plus alla andra fördelar.

 • Thomas

  IR! Äntligen! Sony fattade grejen, men då var resten av den paddan lite trist. Kan bli min första tablet.

 • David Haraldsson

  Ok, stämmer det är det ju faktiskt lite pinsamt.

 • Kvabbson

  Jag skulle vilja att ni testar hur tangentbordet man kan köpa till för en femhundring står sig. 
  Jag är väldigt sugen på den här plattan framförallt för pennan och hoppas att man lätt kan sitta och anteckna och stryka under i pdf:er och andra dokument. Men när man ska producera mycket text tycker jag det är skönt med tangentbord. Så funkar såväl pennan och tangentbord bra så kommer jag slå till.

 • idur

  Är det ett tangentbord utgivet av samsung? Följer det med ett case? Har det batteri? Är det enkelt att koppla ihop?

 • Thomas
 • Håkan

  Synd bara att inte ens Samsung själva vet när den kommer att finnas i butik…
  V. 34 har sagts att den ska finnas i butik. Finns bara på nätförsäljning. Ingen av de butiker som är listade som återförsäljare har den i lager. Inte heller vet dom när den kommer. Det vet inte samsung support eller samsung på fb heller. På Media Markt i Hbg visste dom inte ens vad Note 10.1 är, ännu mindre när den skulle komma in. Känns seriöst… 

Lediga jobb inom data / IT Företag
Karriär-alert! Juniora testsystemingenjörer till 5G-projekt i Kumla Publicerad 24 Nov 2017
Bli IT-konsult på 12 veckor genom Academy Publicerad 24 Nov 2017
Frontendutvecklare till unika Mitigram Publicerad 24 Nov 2017
Utvecklare för industrilösningar till Sprymer Publicerad 24 Nov 2017
Scrum Master to Global Gaming Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons