Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones

Postat:
12:24 - 2017-12-15
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
MediaTek har lanserat en ny sensor som är tänkt att göra det lättare för användare att hålla koll på sin hälsa. Den så kallade Sensio mäter puls, variationer i pulsen (ojämnheter mellan slagen), samt blodtryck och blodets syresättning.
Sensio ska även kunna agera elektrokardiograf (EKG) samt mäta förändringar av blodvolymen (PPC). MediaTek påpekar att sensorn inte ska användas i medicinskt syfte och de frånsäger sig ansvar.

Lösningen blir tillgänglig för tillverkare tidigt 2018.

The module uses light emitting diodes (LEDs) in conjunction with a light sensitive sensor to measure the absorption of red and infrared light by the user’s fingertips. By touching a device’s sensors and electrodes with your fingertips, MediaTek Sensio creates a closed loop between your heart and the biosensor to measure ECG and PPG waveforms.

The first 6-in-1 total hardware and software solution, consisting of optical, electrical and processing components, delivers a package of smart health solutions that will help users to be more informed about their fitness levels.

 • Fred .

  Coolt! 😎

 • Tm

  Hypokondrikern i mig känner ett stort ”vill ha” begär.

 • Erik

  Förstår inte skillnaden på denna och såna som redan finns på marknaden, tex i min ZUK Z2 pro.
  https://goo.gl/images/fxEvGo

 • Patrik Nilsson

  Låter ju som samma teknik som sitter i tex Samsung telefoner… Ljussensor som man stoppar fingret mot, får ut puls och syresättning?

 • Calle Frisell
 • Erik

  Precis, fattar inte heller skillnaden.

 • mortuus82

  ja fast den finns bara i samsungs telefoner, ingen annan tillverkare har ju något annat så detta låter bra.

 • TM

  Fast denna mäter även blodtryck och och EKG vilket är ett stort steg framåt!

 • TM

  Stor skillnad. Sensorn i din mäter bara puls+syresättning medans den nya mäter det plus EKG och blodtryck.

 • Erik

  EKG? Det verkar ju smått otroligt att kunna mäta det i fingertoppen, när man annars behöver 17 elektroder fästa på överkroppen. Tillåt mig att vara småskeptisk.

 • Erik

  Nej finns andra telefoner, iPhone har väl nåt liknande? Och min ZUK Z2 pro tex.

 • Ostbajsflängarens hämnd

  Det är inte ett ”EKG”, det är mer en leksak. För att få ett EKG måste du ha många olika avledningar för att kunna bedöma hjärtat som helhet. Allt denna kommer göra är att visa om ditt hjärta slår normalt (sinusrytm) eller abnormalt (t.ex. vid förmaksflimmer eller olika grenblock). Den kommer inte kunna avgöra om du har en hjärtinfrakt eller liknande.
  Blodtrycksdelen känns väldigt leksakig, det går inte att få ett bra blodtryck sådär. Enda sättet som går att ta ett bra blodtryck icke invasivt är på över armen. Det är där standarden sitter. Blodtryck under 140/90 är normalt endast där. Har du ett blodtryck på 140/90 i handleden eller fingrarna så är det omöjligt att säga om det är normalt, finns ingen sån validering.

  Men ändå kul att tekniken går framåt. Små steg.

 • Erik

  Precis. I call bullshit.

 • Rome73

  Är man orolig för sin hälsa så besök en vårdcentral eller annan vårdinrättning.

  Skulle 100 av 7 dagar i veckan hellre välja större batteri, hörlursutgång eller egentligen precis vad som helst.

  Om någon är intresserad av att betala för det kan jag rita en EKG-maskin på ett papper och sälja, säg bara till.

 • Björn Engström

  Bortsett från att jag helt håller med så vill jag ju ändå protestera.
  EKG är ju elektrokardiografi, dvs. att man visualiserar hjärtats funktion via. elektricitet.
  Det vanligaste är ju precis som du säger att man mäter med flera sensorer.
  Men det är ju inget specificerat krav för EKG, utan bara just den vanligaste och viktigaste funktionen(annars funkar ju en optisk pulsmätare lika bra).

 • Tm

  Ja det är helt korrekt. Är nog därför dom avskrivit sig ansvar också.

 • Erik

  Jag gillar att du helt håller med men ändå protesterar :-)

 • DmBzls

  Ja visst blev det lite konstigt det där??

 • DmBzls

  ”…de frånsäger sig ansvar.” – Den är alltså helt opålitlig och bör inte användas seriöst.

 • Petter

  Vill som vårdpersonal bara kort ifrågasätta vad man mäter med detta och hur det skulle kunna kallas ”mäta din hälsa”. Hälsa är ett vitt begrepp men inser inte behov av att kolla ett dåligt validerad EKG, BT och syremättnad för att värdera eller mäta hälsa.

  Pulsen kan vara relevant att ha koll på under träning klart. Men BT och EKG? nja. Kommer skapa mer oro än det ger information för den vanliga människan. Vad tycker man när mätaren visar BT 200/100 efter ett träningspass? Blir man orolig? Samma sak med ett EKG. Om det säger oregelbunden rytm blir man klart orolig? Men det är helt normalt med extraslag hos alla. På samma sätt normalt med högt blodtryck när man ej är i vila.

  Och ja, de kan kalla det EKG, det man tar inom vården är 12 avlednings-EKG, så ger självklart mer information och är något helt annat.

  Osäker på om de kan bedöma evt grenblock (förlängd tid för överledningen i hjärtat) och det är oftast en normalvariant om man har det. De kan ju sannolikt bedöma oregelbunden ihållande rytm som tex förmaksflimmer. Men är det inte validerat så kan den säkert inte diffa mellan ff och normala extraslag som kommer ofta.

  Hur som helst tror jag inte detta tillför så mycket mer än en kul produkt för vissa. I framtiden kommer vi inom sjukvården sannolikt behöva bemöta många fler med hemapparater som ”mäter din hälsa” och det kommer ju ta fokus från verkligt sjuka individer. Det ser jag iaf redan med BT mätarna i hemmet.

  Det blir i en framtid en utmaning för vården dessa monitorer och en leksak för många. Frågan är bara till vilken nytta på sikt.

 • Erik

  Precis, jag tror denna bara kommer skapa oro. Det är ju en sak att mäta, och en helt annan sak att tolka och förstå resultatet.

 • Fred .

  Den kanske ändå kan ge en fingervisning?
  Kanske vill dom inte ta ansvar för konsumentelektronik som används utan medicinsk övervakning?
  Tror nog dom flesta företag skulle frånsäga sig ansvar, dom vill ju inte behöva betala skadestånd när någon som använt en app (som kan missrepresenterat eller misstolkat) data på ett eller annat sätt dött.

 • Alexander Atkinson

  Jag skulle lätt kunna tänka mig hålla koll på blodtrycket med luren, man är ju inte 20 längre (käften!). Ifall det är precist nog vill säga.

 • pacman_42

  Men å andra sidan så mäter jag redan BT varje dag då jag har högt BT och försöker att anpassa madicineringen så att det är ”lagom” högt. Vill inte ha det för lågt då medicineringen har rejäla biverkningar.

  Så för mig skulle en BT-mätning, om än oexakt ändå vara till nytta då jag kan övervaka den långsiktiga trenden. Det tar ändå en el del tid att sätta på kragen och göra tre mätningar så att man får någon konfigdens i resultaten. Om konfidensen på denna är i samma härad som tre manuella mätningar med krage så räcker det väldigt långt för mig…

 • pacman_42

  Jag skulle köpa en direkt. Sensorn är nog inte framtagen för telefoner utan snarare för smartklockor.

 • Lars-Gunnar Nilsson

  Kommer klara av förmaksflimmer när den mäter variationer i pulsen. Bra för dom som har det, kan ta medicinen tidigare mm. Tekniken går framåt och fort

 • Erik

  Svårt att tro att konfidensen skulle vara lika hög men visst, över tid skulle du ju kunna jämföra kragmätningen med vad denna visar och på så sätt lära dig ungefär hur mycket fel den visar, och därmed på ett snabbt och enkelt sätt få en fingervisning!

 • pacman_42

  Konfidensen på denna skulle i alla fall bli högre än vad läkaren har när hen mäter mitt blodtryck två gånger per år. Mätvärdet är visserligen korrekt, men det säger inte mycket då det varierar mycket från dag till dag.

 • Petter

  Ska inte lägga mig i för mycket, men kan inte se ett behov att mäta BT varje dag. En gång i veckan känns mer logiskt om man ställer in behandling och kanske 1 gång i månaden om blodtrycket är stabilt.

  Sen är ju en BT mätar bättre än denna sensor antar jag. De skriver ju att man inte ska använda den som vårdmaterial och de fråntar sig allt ansvar. Så svårt att tro att man kan använda den till BT mätning för justering av mediciner.

 • pacman_42

  Att jag justerar min medicin utifrån egna mätningar är något som jag själv fattat beslut om och som min läkare accepterar att jag gör (tvingades). Jag håller mig inom de doser som läkaren sagt att jag skall hålla mig inom och därmed så är det värsta som kan hända att jag gör lika mycket fel som läkaren skulle göra baserat på sina få mätningar.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons