Vi snabbtestar Samsung Gear Live [Android Wear]

Postat:
20:54 - 2014-07-14
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
18

Samsung Gear Live är Samsungs första Android Wear-kompatibla smartklocka och tillika den första Android Wear-klockan på konsumentmarknaden, jämte Motorola Moto 360 och LG G Watch. Samsung-enheten var den första att anlända till redaktionen och vi satte genast fart med att utvärdera enheten.

Tyvärr kommer det dröja ett tag innan Android Wear med tillhörande klockor dyker upp i Sverige eftersom Google valt att lansera Wear i ett begränsat antal länder till att börja med. Det finns inga hinder från att importera en enhet på egen hand, och en titt på Prisjakt avslöjar att gråimporterade exemplar av bland annat LG G Watch redan finns att köpa. Android Wear har dock inget svenskt språkstöd i dagsläget – vid uppstart finns ett dussin språk att välja på varav engelska förstås är ett.

Kartongen


Kartongen är Samsung-typisk, med ett slags trämönster som tryck, vilket enligt Samsung är extra miljövänligt. Kartongen i sig håller god kvalité, utan att imponera, precis som kartonger från Samsung rent allmänt.

Själva klockan återfinns givetvis i ett eget fack allra högst upp och nedanför det övre facket finner vi den medföljande laddaren (svart, 5V 0.55A) med en fastmonterad USB-kabel, laddadaptern vilken fästs på klockans undersida, samt diverse dokumentation.

Enligt rapporter runtom på nätet är laddadaptern som fästs på klockans undersida mycket skör och går sönder lätt, men vi har under testfasen inte haft några problem med detta. Plastbiten i fråga känns dock tämligen skör och vi har medvetet varit väldigt försiktiga då vi ansluter/avlägsnar laddadaptern.

Design, material och byggkvalité


Bygg- samt materialkvalitén är hög och klockan känns ganska lyxig, handledsremmen möjligen undantagen, men är samtidigt väldigt orienterad åt det manliga hållet. Då vi har visat upp klockan för kvinnor i vår omgivning har dessa samstämmigt enats om att klockan förvisso är snygg, men ingenting de själva skulle bära på grund ov den maskulina designen samt att den helt enkelt är för stor.

Klockan, som är damm- och vattentålig (IP-67), bygger på en bas i svart plast med en snygg yttre ram av borstad aluminium, och den känns ganska robust. Själva klockan är tämligen tjock, med ett djup på närmare en centimeter, och hyser ett batteri på 300 mAh. Handledsremmen är av mjuk gummibehandlad plast och är mycket bekväm samt enkel att justera.

Skärmen

Gear Live har utrustats med en kvadratisk AMOLED-skärm på 1,63 tum med upplösningen 320×320 pixlar, vilket resulterar i en pixeldensitet om 278 PPI. Skärmen imponerar en hel del med både starka färger och nattsvart svärta och väldigt bra betraktningsvinklar, men vi noterar att den kan bli svårläst i starkt ljus, såsom utomhus en solig dag.

Även i skuggan kan det ibland vara marigt att läsa av skärmen, i synnerhet om man inte har valt ett kontrastrikt tema (det finns en rad teman förinstallerade). Att byta tema är busenkelt och sker genom ett långtryck på ”hemskärmen”, varpå man sedan sveper höger eller vänster genom de tillgängliga temaalternativen.

Under skalet

Under skalet återfinner vi processorplattformen, Qualcomms Spandragon 400, som sannolikt vid sidan om skärmen är den stora boven vad gäller batteriförbrukningen. I just den här tappningen har Snapdragon 400 utrustats med blott en processorkärna som snurrar i 1,2 GHz, 512 MB RAM samt 4 GB lagringsutyrymme. Grafikkretsen, okänd version av Qualcomms Adreno, ger mer än nog med kraft för mjuka och snygga animationer.

Batteriet

Batteriet, på 300 mAh, kan låta som att det är i minsta laget – och det är också vårt första intryck då vi använder klockan. Visst pillar vi en hel del med den initialt, men att gå från 100 till 50% batteri på blott 75 minuter vid semi-tungt användande är aningen oroväckande. Klockan är trots allt en smartklocka och avses användas som sådan – inte bara som ett handledsur.

Mjukvara, användande och funktioner

Då klockan startas upp första gången får vi först välja systemspråk, och här hittar vi dessvärre inget svenskt alternativ. Vår klocka är inhandlad via Google USA, och det är möjligt att fler/andra språkalternativ finns tillgängliga i andra regioner. Vi väljer i vilket fall som helst ”English (United States)”.

Efter detta uppmanas vi, på klockans skärm, att installera appen ”Android Wear” på vår telefon (fungerar även på plattor) med Android 4.3 eller senare. Då Android Wear är installerad parar vi telefonen/plattan och Gear Live via Bluetooth, en process som tar cirka 20-30 sekunder första gången.

Efter parning kopplas klockan upp mot nätet via telefonens/plattans internetuppkoppling, och vi möts genast av en större systemuppdatering vilken vi (plågsamt långsamt – ”Bluetooth 4.0 Low Energy” är inte optimalt ur filöverförningshänseende) laddar ner och installerar. Mjukvaruversionen i vår Samsung Gear Live är i skrivande stund 4.4W med ”Build number” KMV78V.

Vi väljer sedan att i telefonens/plattans androidinställningar ge klockan tillgång till alla notifikationer, som ny e-post, SMS och missade telefonsamtal. Vi kan utöver att få notifikatiuoner förstås även läsa – och svara på – inkomna meddelanden direkt på klockans skärm.

Via röstkommandot ”send text/email to” (vi använder som tidigare nämnt den amerikanska språkversionen) kan vi skicka SMS eller epost helt och hållet via klockan, utan att ens plocka upp telefonen.

Andra röstkommandon, som ”navigate to”, fungerar även de mycket väl coh startar efter 2-3 sekunder Google Navigation på vår telefons skärm. Vi har dock vid röstinmatningsprompten stött på en återkommande och enerverande bugg som gör att vi ibland tvingas försöka både två och tre gånger innan det fungerar. Läs mer om detta i kapitlet Buggar och problem.

Samsung Gear Live har vidare utrustats med en så kallad accelerometer och en gyrosensor. Detta gör att Gear Live exempelvis även kan räkna våra steg och känna då vi för upp armen för att läsa av klockan, varpå displayen automatiskt tänds. Klockan har även utrustats med en närhetssensor som känner av om klockan är dold bakom exempelvis en tröjärm, i vilket fall skärmen aldrig tänds – något som förstås sparar batteri.

Till ytterligare finesser hör en hjärtfrekvensmätare samt en digital kompass vilket kommer väl till pass om klockan exempelvis används som ett motionsvektyg.

Buggar och problem

Vi upplever Android Wear som ett trevligt första steg mot en användbar smartklocka, men samtidigt stöter vi på en del buggar och/eller märkligt beteende ganska regelbundet.

Ett exempel på ett märkligt beteende är då vi startar ett kommando genom att säga ”Ok Google”. Vi möts då av en dialogskärm där vi uppmanas att tala (”Speak now”) in vårt röstkommando. En halv sekund senare avbryts och vi skickas vidare till istället. Detta är något som sker uppskattningsvis var tredje gång vi försöker ge ett röstkommando. Att vi skickas vidare till menyalternativen är i sig inget fel – det är så det skall fungera, men inte omedelbart innan vi ens har fått chansen att ge ett röstkommando.

Vi upplever vidare en del problem med skärmens känslighet och förmåga att uppfatta kommandon, främst svep. Gång på gång uppfattas ett svep som ett tryck, och vi öppnar således regelbundet antingen fel menyalternativ eller fel tema.

Sammanfattning

Samsung Gear LIve och Android Wear är ett enligt oss trevligt och tydligt fall framåt jämfört med tidigare satsningar på smarta klockor. Tack vare Googles smarta röstigenkänningsfunktion enkelt och med tämligen hög träffsäkerhet rabbla kommandon för navigeringshjälp, tala in och skicka textmeddelanden samt ringa telefonsamtal.

Även om både Samsung Gear Live och Android Wear är ett lovande fall framåt upplever vi att det finns en del saker som kan, och måste, förbättras. Enerverande buggar, främst rörande röstkommandofunktionen men även den trilskande pekskärmen, måste snarast möjligt lösas. Vi vet inte om dessa brister är relaterade till Samsung Gear Live eller om det är Android Wear som buggar, men för oss konsumenter spelar det inte så stor roll – allt som spelar roll är att promlemen åtgärdas.

Ett annat problem är batteritiden som helt enkelt inte är god nog om man använder klockan flitigt. Vi hade under testfasen stora problem att ens klara oss 4-5 timmar på en laddning, och en hel arbetsdag var otänkbart för oss, med vårt användningsmönster. Vi tvivlar inte på att lätta och ytterst sporadiska användare kan klara sig genom en hel arbetsdag, kanske en hel dag, men då kan man nästan inte använda klockan som något annat än ett handledsur.

Vi på redaktionen tycker trots en del brister om Samsung Gear Live; kanske mest på grund av potentialen vi ser i både den här typen av enheter och i Android Wear, men vi kan i skrivande stund inte rekommendera enheten för gemene man. För prylfantasten, androidfanatikern och den rent allmänt nyfikne är det dock en intressant pryl som kan vara värd att lägga några tusenlappar på.