Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony Ericsson förklarar hur de uppgraderar sina enheter till Android 4.0

Postat:
15:34 - 2011-12-09
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Alla vill vi naturligtvis ha snabba uppdateringar till senaste androidversionen och många undrar ibland varför tillverkare tar sådan tid på sig. Sony Ericsson har på sin utvecklarblogg försökt förklara uppgraderingsprocessen och på så vis kanske skapa lite mer förståelse för att det ibland tar tid att få alla bitar på plats.

Inlägget berättar att Sony Ericssons ingenjörer inledde arbetet med att få Ice Cream Sandwich att fungera på Xperia-serien från 2011 redan samma dag som Google släppte källkoden. Tillverkaren hade inte tillgång till källkoden i förväg, utan fick den samtidigt som allmänheten.

I källkoden till Android 4.0 används ett HAL som i viss utsträckning är anpassat för Texas Instruments processorplattform. Eftersom Sony Ericsson använder Qualcomms plattform var de därför först tvungna att byta ut Androids standard-HAL med sin egen variant.

Vad är då ”HAL” för något? Akronymen står för ”Hardware Abstraction Layer” och är den del av ett operativsystem som sköter kommunikationen mellan applikationer och hårdvarukomponenter. Som kuriosa kan nämnas att ”HAL” även är namnet på datorn i Stanley Kubricks klassiker 2001 – ett rymdäventyr, vilket i sin tur är en anspelning på IBM (”HAL” ligger en bokstav före i alfabetet).

Sony Ericsson förklarar vidare att trots att 2011-års Xperia-serie använder samma hårdvaruplattform (Qualcomm 8255) finns skillnader i skärmstorlek, minne och modemkonstellationer. Därför måste de sedan se till att alla grundläggande funktioner fungerar på varje enskild modell.

Därefter inleds arbetet med att anpassa Googles källkod till Sony Ericssons behov. Tillverkaren har ett eget gränssnitt med egna funktioner och lösningar och dessa måste integreras med källkoden. Sony Ericsson berättar mycket mer än detta och vill man veta mer kan man läsa hela inlägget.

Tack till alla som tipsat!

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc s på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia ray på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu:

 • Robert S

  Att inte alla tillverkare bara gör en fungerande vanilla version först för att sen lägga till deras gränssnitt å appar som ett tillval.

 • Erik

  Tänker inte läsa deras snyfthistoria… hur förklarar de t.ex att de sålde nya telefoner med Android 1.6? Det är först på senare tid som de tagit tummen ur och börjat ge oss uppdateringar

 • Alex

  Det bästa vore om tillverkare fick källkoden av Google i förväg så att vi kunder fick uppdateringar lite snabbare.

 • tramsgar

  @Alex
  Eller så är det så att det är allmänheten som får källkoden ”i förväg”, dvs samtidigt som tillverkarna.

 • Fotbollsgräs

  Jag förstår inte varför mobiltillverkarna inte separerar mobiltillverkning och gränssnittsutveckling. Sälj mobilerna med vanilla Android och utveckla sedan appar och gränssnitt vid sidan av och släpp det i Android Market. Gratis för ägare av deras mobiler, pengar för alla andra om de så önskar.

 • Viktor

  Jag kommer köra CM9 så fort den är klar, men det är trist att man ska behöva offra sin garanti för en sån banal sak som att vilja köra Android helt vanilla…

 • Anders

  Folk gnäller att de ska släppa med Vanilla.
  De vill ju inte det. Jag ser ofta på stan folk som
  går runt med x10, mini, mini pro och x8 som fortfarande
  kör 1.6.
  Allmänheten uppdaterar inte telefonerna för de förstår inte.

  Därför måste de säljas i ett färdigt paket. Annars måste de,
  för de som inte har läst, återigen certifiera produkten som
  både kostar pengar och en jävla massa tid.

  Köp Nexus om ni har problem med de övriga tillverkarna.

 • kenneth

  Skulle det inte funka bättre att alla telefoner kör Vanilla, så kan tillverkarna skaffa egna Launchers istället. Eller att laddar ner gränssnittet i efterhand ifrån tillverkarens hemsida.

 • Andreas

  Jag skulle tro att källkoden inte är klar tidigare, så om tillverkare ska få den tidigare skulle de få ”försena” tillgängligheten för allmänheten istället… Som det är nu är nog bättre trots allt.

  Däremot kan man ha synpunkter på användargränssnitt, att de är tvingande är ett stort minus för mig. Jag skulle själv gärna slippa allt sånt, vanilla är överlägset enl. mig. Men vill man trots allt ha det så skulle man väl kunna få ladda ner i efterhand.

 • @Erik

  Det där är ju gammalt nu. Kanske dags att gå vidare? Nu är väl SE snarare bland de första med uppdateringar?

 • tramsgar

  Åå GB Sandwich är ju så GOTT!

 • w4t

  Robert S :
  Att inte alla tillverkare bara gör en fungerande vanilla version först för att sen lägga till deras gränssnitt å appar som ett tillval.
  +4

  Kanske för att 99% av kunderna inte är finniga nördar som tillbringar halva dagen med att sitta och tweaka sin telefon? Och kanske också för att gränssnittet är det sättet tillverkarna kan särskilja sig från de övriga identiska kinalurarna?

 • Josef

  Det finns ju telefoner som säljs med vanilla android, ändå säljs telefoner med tillverkarnas eget gränssnitt. Visar väll att folk gillar det, annars skulle de ju köpa nexus istället…

 • kenneth

  @w4t
  Naee, man Launchers är ju ingen nördgrej precis. Vet många som skaffar aunchers redan efter några månader med sin första Android. Men jag vet även många som inte uppdaterar sin lurar, för att de inte vet hur man gör.
  Joo, jag förstår att tillverkarna vill urskilja sig. Genom att köra Vanilla så halkar tillverkaren aldrig efter i uppdateringar. Vilket är oerhört bra reklam!

 • Martin

  Antingen är folk här överlag kompletta nötter eller så är det något annat.
  Vi som sitter här tillhör en MINIROTET som kan skillnaden mellan olika UI, launchers m.m. Den stora massas som SE, Samsung, HTC m.fl. säljer telefoner till har inte den blekaste aning om vad det är som diskuteras här.

  Dessa personer vill ha en telefon som dom egentligen inte behöver göra någonting med utan dom kan tanka hem sin app för recept eller vad f-n dom nu vill ha utan en massa andra saker att fundera över. Vill man ha Vanilla så köper man en Nexus och inte något annat!!!

  Sedan så är det ju inte UI och launcher som tar tid utan att få allt att fungera ihop plus vertifieringen som dom MÅSTE göra vilket t.ex. CM inte behöver fundera på och som därmed sparar dom enormt mycket tid.

 • Martin

  kenneth :@w4t Naee, man Launchers är ju ingen nördgrej precis. Vet många som skaffar aunchers redan efter några månader med sin första Android. Men jag vet även många som inte uppdaterar sin lurar, för att de inte vet hur man gör.Joo, jag förstår att tillverkarna vill urskilja sig. Genom att köra Vanilla så halkar tillverkaren aldrig efter i uppdateringar. Vilket är oerhört bra reklam! 0

  Satans bra reklam tills den stora massan konsumenter börjar ifrågasätta varför dom inte har samma funktioner som grannen har och grannen har inte den blekaste aning om vad han installerat på sin telefon för att den skulle se ut eller fungera på ett visst sätt. Och av de folk jag känner som har Android är det inte en käft av dom som bryr sig om ifall deras telefon får en uppdatering före eller efter att någon annan tillverkare släppt den.

 • Martin

  @Erik

  Men du behagade kommentera….
  Skaffa dig ett liv, ta av dig foliehatten och kom ut i verkligheten.

 • DK

  Fotbollsgräs :
  Jag förstår inte varför mobiltillverkarna inte separerar mobiltillverkning och gränssnittsutveckling. Sälj mobilerna med vanilla Android och utveckla sedan appar och gränssnitt vid sidan av och släpp det i Android Market. Gratis för ägare av deras mobiler, pengar för alla andra om de så önskar.
  +2

  Har exakt samma åsikt, skulle troligtvis snabba upp släppen av olika uppdateringar. Dumt att göra marknaden mer delade än den redan är idag. Kan tom vara det som dödar Android.

 • Johannes

  Haha, nu blir det här rätt off-topic, men det kan ändå vara värt att nämna.

  ”Som kuriosa kan nämnas att ”HAL” även är namnet på datorn i Stanley Kubricks klassiker 2001 – ett rymdäventyr, vilket i sin tur är en anspelning på IBM (“HAL” ligger en bokstav före i alfabetet).”

  Att HAL ska anspela på IBM är enligt Stanley Kubrick själv bara en ren slump. Saxat från IMDB:

  Kubrick: ”By the way, just to show you how interpretation can sometimes be bewildering: A cryptographer went to see the film, and he said, ”Oh. I get it. Each letter of HAL’s name is one letter ahead of IBM. The H is one letter in front of I, the A is one letter in front of B, and the L is one letter in front of M.” Now this is a pure coincidence, because HAL’s name is an acronym of heuristic and algorithmic, the two methods of computer programming…an almost inconceivable coincidence. It would have taken a cryptographer to have noticed that.”

 • bob

  Älskar alla nördiga referenser i inlägget här på Swedroid! Underbar nördhumor som är en av anledningarna till att jag ser Swedroid som en av de bästa Svenska tekniksiterna idag. Tack för att ni finns!

 • shcizo

  Det som SE säger om HAL har ju inget, så vitt jag förstod, med deras egna gränssnitt. Så den tiden det tar att anpassa android till SE’s plattform kommer man inte runt hur man än gör.

  Deras, och andras, egna ”skins” kan man ju dock tycka vad man vill om.

 • soderkvist

  ”Därför måste de sedan se till att alla grundläggande funktioner fungerar på varje enskild modell.” Därför man gärna ser att tillverkarna inte har så fruktansvärt många olika modeller utan kanske tar lite större steg mellan modellerna och istället har färre modeller.

 • kenneth

  @Martin
  Frågar du dig de också när det gäller datorer? När den ena datorn med Windows 7 har någonting som inte du har.

 • Martin

  Skulle man göra som en del tycker här och bara köra vanilla så kan vi ju lika gärna ta det ett steg längre. ALLA tillverkare får bara använda samma hårdvara, ha samma skärmstorlek, få sina uppdateringar samtidigt och måste se ut på samma sätt förutom logga. Men ojdå!!! det blev visst en liten miniatyr version av Apple vi skapade. Hela grejen med android är ju att du kan få den i olika utföranden, olika gränssnitt m.m m.m m.m VALFRIHET HAR ETT PRIS!!! Och om det priset är senare uppdateringar så tar jag mer än gärna och betalar det.

 • Mockarutan

  shcizo :
  Det som SE säger om HAL har ju inget, så vitt jag förstod, med deras egna gränssnitt. Så den tiden det tar att anpassa android till SE’s plattform kommer man inte runt hur man än gör.
  Deras, och andras, egna “skins” kan man ju dock tycka vad man vill om.
  +1

  Exakt! Folk kan babbla på hur mycket de vill om skinsen, men det har inte med det att göra. Att lägga på skins är en enklare process eftersom du bara behöver anpassa ditt skinn till de nya saker som lagts till i den nya Android verionen. Att skriva om drivrutinerna för hårdvaran (vilket HAL är i lekmans språk), är en jobbigare process.

 • Rambo

  De skulle kunna release en vanilla version på någon ”konstig” hemsida till alla nördar utan att gå genom certifiering osv för att att komma ut tidigt :)
  Det är ju trots allt nördarna som lyfter upp bra teknik :D

 • Martin

  Rambo :De skulle kunna release en vanilla version på någon “konstig” hemsida till alla nördar utan att gå genom certifiering osv för att att komma ut tidigt :)Det är ju trots allt nördarna som lyfter upp bra teknik :D 0

  Dom får inte släppa en rls utan certifiering.
  Och vill du ha vanilla snabbt så tanka hem CM så har du löst det.

 • Exodite

  Jag hade stora förhoppningar att den här artikeln skulle provocera fram ett modikum av eftertänksamhet över gnället gällande uppdateringar, anpassad mjukvara mm.

  Tyvärr framgår det tydligt att de som ihärdar i nämnda gnällande /vägrar att läsa artikeln i fråga/.

  Föga förvånande egentligen, om än irriterande.

 • Mattias

  Martin :
  Skulle man göra som en del tycker här och bara köra vanilla så kan vi ju lika gärna ta det ett steg längre. ALLA tillverkare får bara använda samma hårdvara, ha samma skärmstorlek, få sina uppdateringar samtidigt och måste se ut på samma sätt förutom logga. Men ojdå!!! det blev visst en liten miniatyr version av Apple vi skapade. Hela grejen med android är ju att du kan få den i olika utföranden, olika gränssnitt m.m m.m m.m VALFRIHET HAR ETT PRIS!!! Och om det priset är senare uppdateringar så tar jag mer än gärna och betalar det.
  0

  Kanske det sjukaste jag hört. Folk här vill ju ha vanilla för att kunna modifiera det hur man nu vill och att tillverkarna ska släppa sina gränssnitt som enskilda appar. Hur skulle det inte kunna öka mångfalden för de som är intresserade av det? Jag skulle t.ex. kunna tänka mig HTC Sense 3 på en Galaxy S2 eftersom Galaxyn har bättre hårdvara och i mitt tycke är Sense snäppet bättre än Touchwiz.

  Nu förstår man ju varför tillverkarna inte gör det, de måste ha något att särskilja sina produkter från mängden med och det blir oftast mjukvaran vilket är tråkigt.

 • tom

  @Mattias

  Jag tror inte man särskiljer sig från mängden på det sättet. Gemene man förstår nog inte Motoblur, Sense, Touchwiz, Mediascape etc. De vet inte ens om att de kör nåt sådant och inte är det många som valt en Samsung över en HTC pga Touchwiz.

 • Josef

  Jag tror ifs att många köper telefonen efter att jämfört några i en affär, därefter väljer de den de gillade bäst. Någon djup analys om framtida uppdateringar eller vilken version av android som telefonen kör ingår nog inte i resonemanget. Därmed är default-guiet viktigt ut tillverkarens synvinkel.

 • w4t

  Exodite :
  Jag hade stora förhoppningar att den här artikeln skulle provocera fram ett modikum av eftertänksamhet över gnället gällande uppdateringar, anpassad mjukvara mm.
  Tyvärr framgår det tydligt att de som ihärdar i nämnda gnällande /vägrar att läsa artikeln i fråga/.
  Föga förvånande egentligen, om än irriterande.
  +1

  Instämmer till fullo. ‘Problemet’ tycker jag att det är för många kids här på swedroid som inte vet ett skit men som har massa dumt att kläcka ur sig. Många bra artiklar och många bra kommentarer på swedroid men det är så oerhört irriterande med alla twittrande kids som inte har en susning om nåt. Varför kan de inte införa ett modereringsystem ala slashdot så man kunde välja bort amatörernas inlägg?

 • Soptunnan

  Robert S :
  Att inte alla tillverkare bara gör en fungerande vanilla version först för att sen lägga till deras gränssnitt å appar som ett tillval.
  +20

  Skillnaden i tidsåtgång är nog väldigt minimal. Det som tar tid är att få drivrutinerna att fungera.

  Sedan så måste ju tillverkarna profilera sig på något sätt. Alla har en grafisk design som går igenom hela företaget. Det är väldigt viktigt för marknadsföringen att kunden direkt ser vilket företag det är frågan om. Därför vill de inte att du ska köra vanilla! Förstår inte varför folk har så svårt att förstå det? Samma tjat dras upp varje gång tillverknas egna UI kommer på tal.

 • Martin

  w4t :
  Instämmer till fullo. ‘Problemet’ tycker jag att det är för många kids här på swedroid som inte vet ett skit men som har massa dumt att kläcka ur sig.

  Var skriver jag under…

 • rootmoose

  Ingen SE med andra ord. HAL kommer lista ut ett sätt att ha ihjäl mig …

 • Daniel

  @Alex

  Innan den är klar då eller?

 • Magnus

  Håller med om att det är för många finniga kids som håller till här! Jag citerar från en recension av en app på market ”knullar mitt batteri” det är sådana härliga människor som skriver marioteten av inläggen här tror jag :)

 • Daniel Gustafsson

  haha i en recension kanske jag inte hade sagt sådär men om jag pratat med kompisarna kanske. Men jag är 30 bast så vette fan om jag räknas som en finnig kid :P

 • johan

  Ingen som reagerat på att motorola kopierade SE artikeln o släppte på deras produkt blog 6 timmar efter SE..
  http://www.motorola.com/blog/2011/12/07/motorola-update-on-ice-cream-sandwich/

 • johan

  Ingen som reagerat på att Motorola näst intill kopierade SE artikeln o publicerade på deras produkt blog 6 timmar efter SE.. Rätt konstigt sammanträffande tycker jag iallafall.. Cudos till SE!

  http://www.motorola.com/blog/2011/12/07/motorola-update-on-ice-cream-sandwich/

 • teal

  Open the pod bay doors HAL

 • Exodite

  @teal

  I can’t do that Dave.

 • uno

  w4t :

  Robert S :
  Att inte alla tillverkare bara gör en fungerande vanilla version först för att sen lägga till deras gränssnitt å appar som ett tillval.
  +4

  Kanske för att 99% av kunderna inte är finniga nördar som tillbringar halva dagen med att sitta och tweaka sin telefon? Och kanske också för att gränssnittet är det sättet tillverkarna kan särskilja sig från de övriga identiska kinalurarna?
  +9

  Nu är ju faktiskt ICS så pass bra att den inte behöver tweakas för att vara funktionell. Den har faktiskt ett väldigt rent och snyggt gränssnitt. Dessutom är ju enkla gränssnitt med mindre funktioner oftare enklare att hantera för icke nerdar. Jag kan förstå att SE väljer att göra egna gränssnitt för sina mini modeller då standard Android inte fungerar bra på så små skärmar, men övriga modeller hade inte förlorat på att skeppas med standard Android, med möjlighet att ladda ned ett SE specifikt gränssnitt för den som så önskar.

 • Johan

  Angående denna frågan om när tillverkarna vs allmännheten får koden så är det naturligtvis så att google skulle kunna ge tillverkarna tillgång till koden tidigare om de ville. Det är ju inte så att koden först inte finns alls och sen plötsligt en dag poppar upp ur intet varpå google släpper den :)

  Google skulle alltså t.ex kunna ge read only åtkomst till sina repositorys när de fryst API:t eller vid någon annan lämplig tidpunkt.

 • JockeLi

  @Johan
  Ta en titt på androids ”ska göra” lista så förstår du hur enkelt det är att säga men lite knepigare i verkligheten. SE bättrar sig mer och mer. Jag är imponerad av deras öppenhet och att dom faktiskt väljer att gå ut på detta sätt istället för att vara tysta.

  Sen sätter ju SE krokben på sig själva genom att ändra om gränssnittet så drastiskt som dom faktiskt gör i sina lurar. Bättre hade väll varit en version av en launcher som är valbar med så få extra saker som möjligt.

 • Anonym

  @tramsgar

  Nähä??

 • gizero

  Det hade ju varit kul att veta var i denna process de befinner sig för. respektive telefon.

 • gizero

  Det hade ju varit kul att veta var i denna process de befinner sig för respektive telefon.

 • Karl

  @uno
  Fast nä, UX är fortfarande bättre än Vanilla, även om man jämför med ICS. :)

 • Pontus

  Förstår precis vad som menas med artikeln och höra liknande saker dagligen.
  Är själv programmerare för både Windows och Android.
  några av mina polare kör några av mina program.
  Om jag berättar att jag ska lägga till en funktion, som jag vet tar tid.
  Så kan dom komma 2 dagar senare och fråga vaf*an det är som tar sån tid och varför i H*lvete det inte är klart än.

  Folk har ingen aning om hur mycket det krävs för att göra ett program eller liknande.
  Även om programmeraren/na vet hur dom ska göra, så krävs det ändå timmars debug för att få det att fungera korrekt och få bort buggar m.m.

  Om ni gnäller på att det tar lång tid för tillverkarna att släppa uppdateringar, så tycker jag ju att du själv ska gå upp till dom och visa hur det ska gå till.
  Skriv koden själv och gör det lika bra/bättre och snabbare.

  Chears.

 • dragontrumpetare

  JockeLi :
  @Johan
  Sen sätter ju SE krokben på sig själva genom att ändra om gränssnittet så drastiskt som dom faktiskt gör i sina lurar. Bättre hade väll varit en version av en launcher som är valbar med så få extra saker som möjligt.
  0

  HEhe, jag skulle nog vilja säga att SE är den som gör minst förändringar i sitt system, så värst mycket krokben för de nog inte nu för tiden. Samsung och HTC är nog värst på punkten, möjligen motorola också. HUr det är med Acer o s v har jag ingen aning om. Men vad jag märkt är det i princip launchern som SE ändra och hur bakgrunder ser ut. Sedan är det ju mer vanilla än hur det såg ut med t ex X10

 • nioh

  dragontrumpetare :

  JockeLi :@Johan Sen sätter ju SE krokben på sig själva genom att ändra om gränssnittet så drastiskt som dom faktiskt gör i sina lurar. Bättre hade väll varit en version av en launcher som är valbar med så få extra saker som möjligt.0

  HEhe, jag skulle nog vilja säga att SE är den som gör minst förändringar i sitt system, så värst mycket krokben för de nog inte nu för tiden. Samsung och HTC är nog värst på punkten, möjligen motorola också. HUr det är med Acer o s v har jag ingen aning om. Men vad jag märkt är det i princip launchern som SE ändra och hur bakgrunder ser ut. Sedan är det ju mer vanilla än hur det såg ut med t ex X10 0

  Jo, SE gjorde ju om sitt UX-gränssnitt för att göra det lättare och mera anpassningsbart till nya Android-versioner. Det gamla som följde med 2010 års Xperia-modeller var mera specialiserat.

 • Vekar som en hel del som kommenterar här inte gjort sig mödan att läsa det som SE skrivit. Gör ni det fattar ni att det inte är deras eget gränsnitt som gör att det tar sådan tid utan framför allt….. Ja, läs själva.

 • Fotbollsgräs

  Om man inte klarar av att installera* en launcher och starta den* så är problemet inte att man inte är en finnig nörd utan att man är tekniskt illitterat.

  *Som vilken annan app som helst.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons