Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony Ericsson lanserar Xperia ray och Xperia active

Postat:
13:32 - 2011-06-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:


Svensk-japanska Sony Ericsson har nyss tillkännagivit två nya androidenheter i Xperia-serien: ray och active. Den sistnämnda modellen är designad för ett aktivt liv och har reptålig skärm samt vatten- och dammtålig konstruktion, medan ray mer tycks vara en slags mindre och billigare variant av Xperia arc.

Xperia ray, tidigare känd under kodnamnet Urushi, har utrustats med 3.3-tumsskärm med FWVGA-upplösning (854×480). Med tanke på att upplösningen är rätt hög i förhållande till skärmstorleken har displayen potential att vara skarp. Skärmen på Xperia ray är även en så kallad Reality Display som kör Sonys Mobile BRAVIA Engine.

Enheten är 9.4mm tjock och omges av en aluminiumram. Inom denna ram ryms 512MB RAM och 300MB lagringsminne för appinstallationer – någon information om processorn har inte publicerats än. Ray har därtill en VGA-kamera på framsidan för videosamtal i kombination med en mer mogen åttamegapixelkamera på baksidan. Den kameran har CMOS-sensor som sägs ge förbättrade bildegenskaper, samt finesser som leende- och ansiktsigenkänning, pekfokus, autofokus, videostabilisering och videoinspelning i 720p.

Om vi kikar närmare på den stryktåliga Xperia active finner vi en tretumsskärm med HVGA-upplösning (480×320). Även Xperia active har 512MB RAM men marginellt mer internt lagringsutrymme – nämligen 320MB. Detta är som tidigare nämnts en robust liten träningstelefon, som enligt tillverkaren kommer levereras fullproppad med sportappar som underlättar och kartlägger ens motion.

Xperia active är tydligen kompatibel med alla ANT+-kompatibla pulsband och bröstbälten, och ett av hörnen på startskärmen är rentav tillägnat just träningsappar. I paketet ingår även ett stereoheadset med öronbyglar och ett armfodral i vilket man kan ha enheten när man är ute och får svetten att lacka.

Båda modellerna förväntas dyka upp under det tredje kvartalet i år, men prissättningen är ännu okänd. De som vill kika närmare på Xperia ray och Xperia active kan med fördel dra igång de officiella reklamfilmerna nedan.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=t05991f5WlY

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ElM3Kbcg_qY

Tack till alla som tipsat! Genom Sony Ericsson

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu:

 • perre

  Utmanare till Motorola defy tro? kan bli intressant.

 • HMB

  Meh.

 • Fysme

  Synd att inte Active hade lite större skärm samt WVGA-upplösning då hade den varit betydligt mer intressant. Hur som haver är det kul att SE verkar satsa på Android

 • Petter

  Roligt att SE har en bra variation på sina lurar, men hur många lurar klarar de att underhålla under en längre peroid.

 • David

  Synd att mängden internt lagringsutrymme fortfarande hör hemma i 2008.

 • Anders

  @David

  Troligtvis ligger dessa lurar lågt i pris. Då får man minne som tillhör de 4 dubbla mot Desire som kom 2010 ;)

 • motvikt

  Speciellt ray är mycket intressant. Riktigt skön storlek. Den har likadan processor som arc för övrigt

 • Mattias

  som någon annan sa kan man ju undra hur det blir med underhåll av enheterna (då tänker iaf jag främst uppdateringar och support öht)
  kan ju kanske vara så att SE har tänkt till på den nya Xperia-serien och inte gjort alltför stora förändringar så att uppdateringarna kan kanske komma ungefär samtidigt till alla Xperia-enheter?

 • J.

  Ray ser onekligen attraktiv ut, speciellt eftersom det är alledels för sällsynt med högupplösta telefoner som inte är i tegelstensformat.

  @ motvikt Källa på det?

 • Kadaver

  2500 kr? jag är snål… 2000 känns rimligt kaanske (:

 • Anders

  @ Mattias
  Som det ser ut så är det möjligt att arc, play, mini+pro och dessa ovan
  kan få en uppdatering samtidigt eftersom de delar i princip alla hwkomponenter.
  Skillnaderna är minimala och de kan säkert göra en generisk driver för alla kameror
  osv för de saker som skiljer. Betydlig skillnad mot t.ex x10 och x10mini…

 • Corran

  Så! Nu så! Nu vet jag vad företaget ska köpa för telefon åt mig efter semestern ;) En ANT+ som tål lite väta, i hyfsat format och med hyfsad prestanda – ja tack :)

 • Fredde

  Eftersom många av mobilerna bygger på ungefär samma plattform så borde ju rimligtvis samma mjukvara fungera i samtliga telefoner utan allt för mycket stök, eller har jag fel?

  Så att underhålla och komma med nya uppdateringar till 2 eller 10 telefoner borde inte spela så fasligt stor roll… Så hade iaf jag sett till att designa mitt produktutbud om jag byggde telefoner!

  Nya skal och kretskort är ju kan jag tycka mycket enklare att bygga än all den mjukvara som finns i telefonerna.. Och det gör även att man inte behöver ha samma telefon som alla andra :)

  Unikt är bra!

 • L

  Det är samma chipset som i Arc/Play/Neo – Qualcomm MSM 8255

 • Drenken

  Ray:en är grymt läcker! Har svårt att se att den skulle vara så billig, finns väl inget med telefonen som egentligen talar för det IMO, snarare tvärtom. Dessutom att den har en aluminiumkropp, vilket inte brukar vara tillverkarnas förstahandsval när de lanserar en lågprisprodukt.

 • Lidodido

  @ Anders

  Plus att de nuvarande Xperiornas gränssnitt inte skiljer sig så mycket från Vanilla, inte lika mycket förändrat som t.ex Sense. Borde innebära att det är enkelt för dom att fixa uppdateringar vid nya Android-versioner osv.

  Gillar skarpt SE’s stuk numera. Ray var ju vansinnigt snygg! Perfekt format för de som inte vill ha pytteluren Mini men ändå känner att Neo blir overkill. Skönt också att alla har samma prestanda och därmed samma flyt i gränssnittet som de fått till så bra. Snacka om trevlig lineup!

 • rillo

  SE Ray har en PPI på ca 297. Då kan man ju undra om läkta bilderna på SE Duo kommer att ha nått liknande. Kanske så tur så att det blir en 4.5″ 720P. Om den nu existerar. Ska bli spännande att följa i alla fall. :)

  //rillo

 • Anonym

  Trevligt! Hoppas SE vinner lite marknadsandelar nu! Det behövs fler stryktåliga lurar.

 • Sebastian Danielsson

  Ray verkar riktigt intressant för de som inte trivs med stora lurar.
  Active hade enligt mig för liten skärm och lite minne för appinstallationer. Men helt klart den perfekta luren för yngre barn som också vill ha en smartphone!
  Hoppas precis som rillo att Duo får den 4.5 tums displayen det ryktas om med upplösningen 1280×720. Vore en underbar lur för mig som trivs med lite större skärmar. Men den upplösningen vore nice på alla lurar över 4 tum enligt mig.

 • rillo

  Här är en bild på Duo som jag hittat, vet ej om den är fejk, men mycket möjligt.

  http://techie-buzz.com/mobile-news/xperia-duo-picture-leaked.html

  //rillo

 • ff

  Trevligt. SE går från klarhet till klarhet tycker jag. Hoppas de fortsätter så här. Man skulle ju hoppas på högre marknadsandelar så de kan få ännu mer resurser till utveckling.

 • mikrokiwi

  En till trevlig video om Xperia ray:
  http://youtu.be/ykjrD_8anyw

 • master_of_rock

  Ray verkar vara vettigt alternativ för många icke nördar så länge den är under 2990:- Inget för mig dock men kanske för tjejen.

  Active är ett svårare fall. Ideen är ju bra. Men design!!! Kom igen SE! Vem vill ha så full telefon med det där hålet längst ner? Vem vill träna med en telefon som hänget löst? Även om man kan komma på specifika situationer där man kan dra nytta av det så kan man utforma allt på ett mycket mer diskret sätt. Och videon… Kom igen! Den visar ju i princip ingenting!

 • ErikA

  Blev impad av själva reklamfilmen för Ray’n om inte annat!

 • Vejto

  Ray’n verkar riktigt nice, bra mellansegment även om jag gärna hade sett high-end med vettig skräm storlek.

  Designen på active dock.. va fan. Alltså så extremt fult.. Defy vinner vilken dag som helst trots äldre hårdvara!

 • swanden

  neo, ray eller arc. That is the question

 • Jens

  Bojkotta SE

 • Galaxxy

  Active var ju sååå sjuukt snygg, blev mer sugen på den än en S2 :P

 • dragontrumpetare

  Jens :Bojkotta SE Rapportera inlägg +2

  Öh, varför det? Kanske borde bojkotta Jens istället. :-)

 • Kevin

  Kom på nått nytt namn för fan sony ericsson ist för experia 24/7!

 • Teknikens Under

  @Jens
  *PAJAS*

 • TLink

  Kevin :Kom på nått nytt namn för fan sony ericsson ist för experia 24/7! Rapportera inlägg 0

  Wow, du verkar väldigt frustrerad. Måste vara jobbigt att vakna upp en dag och känna ilska över vad saker kan tänkas heta. Telefonerna heter inte Xperia enbart utan det är serien på telefonerna som kallas Xperia. Telefonerna heter X10, Neo, Ray, Active, Mini osv osv. Vi kan ge ett förslag till SE, de kanske lovar att byta namn på sin serie om du sätter dig i skolbänken igen (eller går dit om dagarna) :P

  Jag gillar helt klart Ray och om man ser till vad för telefon som Active är så gillar jag designen på den med. Sen till personen ”Master of….” så är ju inte tanken att du ska springa med telefonen hängande i handleden ditt geni, det är ju bara en detalj i designen, på samma sätt som det finns till digitalkameror osv. Du kan gå runt och ha telefonen i handen utan att behöva oroa dig för att den sticker iväg, många verkar ju ha det problemet med diverse ”hala” telefoner så kanske är detta trots allt en asbra detalj ifrån SE ;) Förresten, FULL är väl ändå inte ett helt korrekt ordval ? ;)

 • Fredd

  Ray eller Mini. Det är frågan.

 • S

  båda är otroligt fula.

 • shastar

  De släpper väl 3 nya modeller? Xperia TXT är inte med..

  http://goo.gl/kEI1e

 • S

  sjukt fula. inte värdiga

 • matte

  Txt är ej android

 • Andreas

  Ray är precis vad jag väntat på. Perfekt storlek och så snygg med den skärmen. Tack äntligen.

  Vad gör HTC? Har dom slutat göra mobiler? Inte sett någonting från dom på länge nu.

 • unikum

  Active var snygg.

 • henke

  jag tycker det känns som ”öglan” på active sitter fel. Kommer den inte var i vägen när man håller i telefonen?

 • Teo

  @ Lidodido
  är det mycket program som kommer förinstallerat i xperia modellerna?

 • TLink

  henke :jag tycker det känns som “öglan” på active sitter fel. Kommer den inte var i vägen när man håller i telefonen? Rapportera inlägg 0

  Nej. :P

 • Otto

  Fy fan va SE börjar bli grymma igen! Active fyller ett hål som andra telefontillverkare inte verkar ha brytt sig om, Ray är bara jävligt snygg. Bra avvägd hårdvara också. Hoppas att SE följer upp sin nya bootloader-policy med alla framtida modeller också!
  Hoppas SE gör nya Nexus!

 • Teo

  har SE mycket crapware i sina androidmobiler?
  alltså typ som samsungs skit som förinstallerade appar?

 • Erik

  Active påminner mig om W710 som SE släppte för sisådär 5-6 år sedan, alltså själva idén om en träningstelefon inte designen… Jag minns den med värme även fast gummit gick sönder illa kvikt. Syrran har den faktiskt nu och it works as a charm ;)

 • Trevliga telefoner!
  Ray verkar ju bli en riktigt bra mellanklasstelefon som skulle passa perfekt gemene man. Hoppas bara den inte blir för dyr. Riktigt snygg reklamfilm också.
  Active har ju också sin nisch. Vet inte hur stor den är men appar som mytracks m.m. är ju väldigt populära så det kanske kan bli en hit.
  SE fortsätter att imponera.

 • Martin

  Ray blir nog ersättare till min X8:a i höst, 111 x 53 x 9.4mm är bra mått för en 3.3″ telefon.
  Smart av SE att nischa in sig med Active – finns det någon annan Android telefon som är vattentät och kan användas när skärmen är blöt?

 • Teo

  @ Martin
  jo motorola defy finns

 • Teo

  jo Motorola Defy är helt vattentät också :)

 • Teo

  jag får be om förlåtelse för att det jag skriver skrivs 2 gånger men det är swedroid fel för dom har bannat mig typ alltså för varje sak jag skriver så går dom igenom det

  och om ni ser det här nu ni på swedroid så skulle jag vara väldigt tacksam om ni kan ta bort banningen eller vad det nu är för något filter ni fixat på mina kommentarer.

 • PunkRocker

  Bra SE! En lur som Ray-modellen har jag saknat i smartfån-utbudet!

 • rillo

  Denna var ju lite rolig. :)

  Maria Sharapova’s new phone.

  http://www.youtube.com/watch?v=DxqaST6F4sw

  //rillo

 • Active! Hade behövt den i natt när jag sprang runt och turfade med min Arc i ösregnet. Blir en spännande höst. Allt som fattas nu är en platta från SE.

 • Jocke

  Oj vad jag skulle kunna tänka mig en Xperia Active……. om inte skärmen hade varit så j-a liten d.v.s…….! =(

 • Knekt

  Jag ska helt klart skaffa mig en Ray när den kommer ut… förutsatt att ingenting snyggare kommer ut! Eller ska man vänta till första luren med nvidias kal-el kommer?

 • tom

  Active verkar jättecool! Att skärmen är lite är väl för att man inte vill ha en stor och klumpig telefon med sig när man är just aktiv…
  Nu har jag iofs tagit steget över från träningsappar till en Garminklocka, just för att jag ville kunna se displayen på min arm och mäta pulsen. Dessutom är ANT+ är så mycket batterisnålare.
  Var ett tag inne på bluetooth-pulsband + en Liveview men gav upp den idén då LiveView:en verkar vara så ruskigt opålitlig.

 • Teo

  ray verkar bäst

 • Teo

  jag kommer nog skaffa en när den släpps :)

 • Teo

  den skaffar jag när den släpps :)

 • Ted

  ska också köpa en Xperia Ray när den kommer den verkar riktigt nice :)

 • Teo

  Den verkar väldigt nice :)

 • Vad är för skillander på Ray och Neo egentligen förutom design och till viss del storleken. Vilka målgrupper har respektive telefon?
  Är Neo mer ett budget alternativ till high-end-telefonerna medan Ray mer är en telefon för alla?

 • Nils

  svar till knekt enligt dessa rykten om kal-el så kommer den bara släppas till tablets men man vet aldrig kan komma till mobiler.

 • rillo

  En hands on på Ray fast det är på Ryska, men den ser verkligen fin ut den där telefonen!

  http://htc-phones.net/sony-ericsson-xperia-ray-android-phone-hands-on-video.html

  //rillo

 • babydroid
 • Anders

  @ babydroid
  Ray är fan liten. Och mini är helvetes liten :D

 • nicklas
 • Damagee

  Japp en Ray ska jag ha och det nu med det samma… är så j***a less på desiren… En liten rapp sak och vad är snyggar eän en ray…

 • Anonym

  @ shastar
  TXT ser javabaserad ut. Alltså antagligen inte android, precis som txt pro.

 • MissRS2

  Blir en Ray när den kmr ut. Gillade den skarpt!

 • Pearly

  En ray eller active ska jag ha! GÖTT MOS

 • Dan the man

  Ojoj. Ser att det är fler än jag som charmats av dessa eminenta lurar. Tycker det är gott att SE satsar och slår bra på en änsålänge lite egen grej. Dock har väl samsung försökt sej på samma subgenre i det senaste.
  Ray for me

 • Oskar

  Vilken är målgruppen för Ray? Högupplöst liten skärm låter för mig som en konstig komprimiss mellan budget och premiumsegmentet kommer den ens kunna konkurera i något segment. Lite lagringsminne och kamera med högupplösning. Tror varken att den blir bra eller billig.

 • Chrille

  Det är lite lustigt att SE just nu har samma hårdvaruplattform till alla aktuella modeller. Mini, Ray, Neo, Arc kör alla med samma plattform (1ghz snapdragon och Adreno 205). Smart eftersom det blir lätt att göra uppdateringar, men samtidigt lite tråkigt.
  Så har SE jobbat tidigare också. Skillnaden ligger i skärmstorlek, features och design. Tråkigt att de är så snåla med minnet.

 • Roadkill

  Har bokat en Active men när släpps de egentligen????

Lediga jobb inom data / IT Företag
Mjukvaruutvecklare till Tieto i Luleå Publicerad 22 Jan 2018
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 22 Jan 2018
Junior utvecklare till Roi Rekrytering i Malmö Publicerad 22 Jan 2018
Servicedesktekniker till Sweco Publicerad 22 Jan 2018
Javautvecklare i Internetbanken till Handelsbanken Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons