Sony hakar på oskärpetåget – släpper app i Google Play

Postat:
16:34 - 2014-04-24
Skribent:
| Eric
Kommentarer:
28

Sony publicerade under gårdagen en applikation för tillvekarens Xperia-telefoner som utökar kamerans funktionalitet med ett läge för bakgrundsoskärpa. För knappt en vecka sedan utökade Google sitt egenutvecklade kameraprogram med likartad funktionalitet. Samsung och HTC erbjuder liknande möjligheter i Galaxy S5 och HTC One M8.

Gemensamt för Samsung, Google och Sony är att deras lösningar bygger på att flera bilder tas i sekvens med olika fokuspunkter som sedan slås ihop till en bild. HTC erbjuder en mer spännande lösning som bygger på att rumsdata samlas in via en sekundär kamera. Med information lagrad om avståndet till pixlarna i en bild utökas möjligheterna  – exempelvis kan användaren i princip placera fokus varstans i efterhand.

sony-xperia-camera-blur_1
Vi uppstart av det nya kameraläget – oskarp bakgrund – informeras användaren om att bäst resultat uppnås vid ett avstånd på 15-45cm från förgrundsmotivet medan bakgrundsmotivet i sin tur bör vara 5 meter längre bort. Var kameran skall fokusera väljer vi genom att trycka på skärmen.

Bästa resultat får du om du fokuserar på ett objekt 15–45 cm bort och ser till att bakgrundsobjektet är 5 meter längre bort än fokusobjektet. Håll kameran stadigt. Resultaten påverkas av specifikationerna för enheten och kameran.

Det tar ungefär 5-6 sekunder att ta en bild totalt sett. Under de första sekunderna tas två stycken bilder i följd och därefter dröjer det ytterligare lite tid innan databehandlingen är färdig. Efter att bilden är tagen syns dels ett reglage med vilket användaren kan justera bakgrundsoskärpans intensitet och dels ett verktygsfält med tre olika filter. Det första filtret ger en neutral bakgrundsoskärpa med de andra två ger intryck av rörelse i höjd- eller sidled. Den sista bilden i bildspelet ovan visar hur det ser ut med effekten i sidled.

Sonys applikation är något långsam men i alla fall enkel att använda. Det går snabbt att arbeta med bilden så snart den är tagen och effekterna som erbjuds är bra och roliga att experimentera med. Resultatet ser i våra ögon inte dumt ut under förutsättning att vi inte drar upp bakgrundsoskärpan för mycket då icke önskvärda artefakter kan uppstå. Till er som haft nöjet att prova applikationen undrar vi förstås vad ni tycker – fungerar applikationen bra och är det något ni kommer glädjas av i framtiden?