Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony köper Ericssons hälftenandel i Sony Ericsson

Postat:
09:28 - 2011-10-27
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Ericsson har valt att acceptera ett bud på 1,05 miljarder euro, motsvarande 9,5 miljarder svenska kronor, för sin hälftenandel i Sony Ericsson. Det innebär att telefontillverkaren blir ett helägt dotterbolag till Sony.

Bakom beslutet att sälja ligger trenden mot allt smartare och mer funktionsrika telefoner. Ericsson menar att det leder till minskade synergier för bolaget i att ha både en världsledande telekommunikationsteknik- och tjänsteportfölj och en mobiltelefoniverksamhet.

Affären har föregåtts av en mängd rykten sedan flera år tillbaka i tiden. Under 2011 och i takt som Sony utökat sin Android-satsning med bland annat 3G-utrustade surfplattor i stil med Tablet S, Tablet P samt företagets Walkman-serie intensifierades dessa rykten. Det faktum att Sony Ericsson börjat leverera Sony Playstation-certifierade produkter bidrog rimligtvis också.

”Sony Ericsson blir ett helägt dotterbolag till Sony och integreras in i Sonys breda plattform för uppkopplade konsumentelektronikprodukter”

”Transaktionen förser även Sony med ett brett korslicensavtal och ägande av fem essentiella patentfamiljer”

–Ericsson via TT

Sony har vid tillfället för den här artikeln inte givit något svar på frågan kring vad som händer med Sony Ericsson verksamhet i Sverige samt de 3 000 anställda telefontillverkaren förfogar över.

Uppdatering: Klockan 11:00 svensk tid kommer Sony Ericsson hålla en presskonferens i London med  Bert Nordberg, vd på Sony Ericsson,  i spetsen. Presskonferensen kommer att live-sändas. Klockan 14:00 kommer Ericssons vd, Hans Vestberg, att hålla i en telefonkonferens.

Följ presskonferensen live här: [Sony Ericsson Live press conference]

Genom Sydsvenskan, SvD

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc s på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia pro på Prisjakt just nu:

 • Trist att inte ha någon svensk, eller för den delen, nordisk lirare på Android marknaden (hårdvaru-mässigt alltså). Får hoppas dom behåller sitt kontor i Lund i alla fall.

 • JD

  SonyEricsson blir ett helägt bolag under Sony, skall tilläggas

 • Anonym

  Vad innebär detta för SE-mobiler i framtiden?

 • Evil_E

  Man får ju hoppas att det leder till något positivt med bättre integration av Sony’s teknik och tjänster som förhoppningsvis på sikt gynnar oss konsumenter…

 • Kenneth

  Kommer dom att fortsätta heta SonyEricsson tror ni?

  I delårsrapporten för tredje kvartalet, som släpptes i förra veckan, redovisade Sony Ericsson en halverad vinst som dock var högre än vad analytiker hade räknat med. Försäljningen rasade i både Europa och Nordamerika men ökade kraftigt i Asien.

  I samband med rapporten meddelade Sony Ericsson att bolaget från och med nästa år uteslutande satsar på de smarta mobiltelefonerna, som numera står för över 80 procent av bolagets försäljning.

 • scheisse

  skit oxå!

 • Fredrik

  Riktigt trist att det enda med lite svenskt i sig försvinner….

  Vad ska man nu köpa nästa gång det är dags att byta mobil??

  :(

 • Rambo

  Undrar hur det blir med lund kontoret.
  Anyone?

 • Oskar

  Frågan är ju om de kommer förtsätta med samma stöd för Android som de tidigare börjat uppvisa. SE har ju faktiskt varit extremt duktiga sedan missarna med de första xperia modellerna. Hoppas de är villiga att fortsätta med den utvecklingen.

 • FlyingGnu

  Det tråkigaste vore om de slutade tillverka sina fysiska tangentbord med åäö. Vad jag vet är SE de enda tillverkarna som prioriterat detta…med en hel japansk ägare kan jag tänka mig att den sjunker i prioriteringsordningen.

 • Erik

  Det här är nog det bästa alternativet för alla involverade.

 • Zuul

  Tråkig nyhet.

 • amiga

  Om vi skall vara petiga så är det en text från TT som är återgiven i Sydsvenskan men även i bland annat Svenska Dagbladet…

  Undrar om Ericsson kommer starta en ”ny” mobiltelefons division eller om man lagt av helt med dessa produkter?

  En Sony telefon köper jag aldrig! Detta p.g.a. ROOT-KIT härvan och Playstation dravlet.

 • DanneD

  Jag läste att Ericsson ska behålla sin patentportfölj och leva på den.
  Är Ericsson ett nytt patenttroll?

 • Kenneth

  Hoppas de byter logga.

 • Ännu en Svensk, eller åtminstone halvsvensk institution i graven. Trist även om jag själv aldrig haft ngn av deras produkter.

 • Groppe

  Nexus here I come

 • Markus

  DanneD :
  Jag läste att Ericsson ska behålla sin patentportfölj och leva på den.
  Är Ericsson ett nytt patenttroll?
  +1

  Ericsson bedriver en stor mängd forskning inom telekommunikation.
  Tycker du inte att de borde få någon inkomst ut från detta?

  Patent är inte alltid dåligt, det är bara ibland som helt befängda generella saker tas patent på som de kan kallas ”patenttroll”.

 • Zee

  Ericsson har (hälftenägt) redan ett spetskompetensbolag för mobila plattformar, nämligen ST-Ericsson i Lund. Det är detta som är core competence inom svensk mobiltelefoni, och det har SEMC som kund. SEMC har huvudsakligen pysslat med produktifiering och SW.

  Ingen från SEMC som kan kommentera från insidan?

 • T

  Då finns det hopp för materialvalet, kvalitén och ett vettigt UI.

 • JL

  Känns tråkigt även om det affärsmässigt förmodligen är helt rätt. Med Sony som ensam ägare har dem nog bättre chans att växa för det håller väl inte att ha någon enstaka procent av marknaden hur länge som helst.

  Någon som läst vad som händer med de många mobilpatent som Ericsson har? Låg de i SonyEricsson eller stannar de kvar i Ericsson? Tror nästan de är mer värda än själva mobiltillverkningen (se Googles köp av Motorola t.ex).

 • keke

  @JL
  ”Transaktionen förser även Sony med ett brett korslicensavtal och ägande av fem essentiella patentfamiljer”, skriver Ericsson i pressmeddelandet”

  Källa: http://www.dn.se/ekonomi/ericsson-och-sony-gar-skilda-vagar

 • Joelgo

  Spontant tycker jag att detta är nedslående nyheter.

  Läst kommentarerna och får väl hålla med om att det kanske finns lite ljus i tunneln.

  Appropå att ingen ”insider” har kommenterat beror nog på att de inte vet mer än oss just nu.?

  Som jag ser det så kan väl inte SE spola ut sin kompetens här i Sverige bara sådär, som att amputera en frisk lem.
  Själv gissar jag på att de kommer ha kvar namnet SE men att de kommer lansera fler produkter under Sony och tillslut (om fem år kanske) bara släppa Sony produkter.

  Detta är mitt första kommentars inlägg, varit medlem sedan jag köpte min X10 mini (våren 2010) som fortfarande sjunger på :) dock trillade skärmskyddet av i veckan :/ ser fram emot ”Active” recensionen.

 • Andreas

  Tror de byter till enbart namnet Sony så snart som möjligt. Känns som det är ett starkare varumärke faktiskt när man säljer telefoner.
  Tror dessutom det här blir bättre, nu kommer Sony stödja ja… Sony… mer helhjärtat med all deras teknik.

  Lite lustigt ändå, när de gick ihop var Ericsson en mycket mycket större tillverkare och att Sony fick hälften av det var en riktigt bra affär av japanerna.

 • Trist. Då blir det nog inga fler öppna telefoner från det hållet om Sony är sina proprietära vanor trogna.

 • Chrille

  Bara de nu inte ”Sonyfierar” lurarna med kopieringsskydd och begränsningar som de gjort med många andra produkter. Tyvärr tror jag kunskaperna om vad telefonmarknaden vill ha och design ligger hos Ericsson.

  Vi får hoppas de behåller sina anställda i Sverige men det tror jag inte de gör i det långa loppet. Den som lever får se om Sonys mobilavdelning finns kvar om 10 år.

 • Eljo

  Ericsson var på väg att lägga ner sin verksamhet med tillverkning av mobiltelefoner innan Android och Sony. Det gick väldigt väldigt dåligt. Sedan lyckades de på kort tid skapa en produkt som de nu omsätter i stora cash och jag tycker att det är skitsmart. Bra jobbat Ericsson.

  Nu kan de åter bli ”neutrala” och börja serva alla plattformer, inklusive Apples, och tjäna stora stora pengar.

  Naivt att tänka så?

 • kopek

  Det är bra med tanke på att SE behandlades som styvbarn av både Sony och Ericsson tyvärr.

 • J.

  Det känns lite tråkigt måste jag säga, Sony har ju historiskt inte precis agerat för konsumenternas bästa i alla avseenden.

 • mikil
 • dragontrumpetare

  RIP SONY ERICSSON

  Sony kommer helt enkelt att ta kål på mobildivisionen. Ericsson hade kunskapen, och räddade sony redan ifrån början. Nu är Sonys mobildivison verkligen död, tillsammans hade de en sportslig chans. Inte nu. Sorligt det här. Jag har aldrig köpt SONY ERICSSON för att de hette SONY i förnamn, utan ERICSSON i efternamn, för man vet att då blir det bra prylar. Det märktes ju ett tag, då SONY hade det mesta att säga till om. SE mobilerna fick sämre hållbarhet, då kom Bert Nordberg till makten, och vände skutan. Nu är mobilerna knappast av dålig kvalle.

 • dragontrumpetare

  @Eljo

  Inte sant. Eller både ja och nej. Det gick dåligt ja… då funderade Ericsson på saken. Men under året innan sammanslagningen kom Ericsson T68, då vände det, och Ericsson mobildivision gick med vinst igen. SONY har aldrig gått med vinst på sin mobildivision. Inte vad jag kan minnas iallafall?

 • Sgt. Stinger

  Får se vilket håll sony leder verksamheten. Om de går samma håll som med ps3an och resten av verksamheten så kommer iallafall inte jag att köpa nån telefon från dem :-(

 • soderkvist

  Jag som hade tänkt köpa en Sony Ericsson så fort det kom en med dual core. Nu får det vara, vill inte stödja Sony efter att de gjorde ps3 oduglig.

 • nioh

  Tråkigt.
  Tycker att SE har vänt skutan rätt på sista tiden ordentligt. Där de har som få andra stora företag visat sig lyhörda och moderniserat hela attityden. Bloggar, Facebook medmera…
  Har sagt det förrut och säger det igen, tycker också att SE har visat en öppenhet för utvecklingen såsom vare sig Sony eller Ericsson gör. Det är helt rätt i tiden, där har moderbolagen att lära av sitt dotterbolag tycker jag. Exempel på det är att de tog emot mycket kritik för sin första Android-flotta. Lyssnade och vände på jättemycket när andra generetionen kom, visade öppenhet och till och med erbjöd oss konsumenter som vill att låsa upp bootloadern. Sådan öppenhet och lyhördhet tycker jag aldrig att moderbolagen visat.
  Det är helt rätt i tiden, aldrig har kraven varit så stora på att multinationella bolag ska vara dynamiska och anpassningsbara såsom de är idag.

  Hoppas att Sony väljer att fortsätta på inslaget spår, fortsätter att låta dem fungera som ett dotterbolag och fatta sina egna beslut. Samtidigt kanske det kan bli bättre integration med moderbolaget vilket kan resultera i bättre samarbete. Att det inte blir som någon påpekat redan här behandlat som styvbarnet.

 • halvars90

  Detta är (ursäkta uttrycket) ett stort slag i pungen för Sverige!

 • stab

  Skönt att slippa danskarna från lund. Äntligen!

 • Henrik

  Risken som andra nämnt är väl att Sony nu börjar begränsa sina produkter som de gjort med tex PS3an. Själv tycker jag att detta är tråkigt men tiden får utvisa. Som någon sa Sony Ericsson kändes rätt för att det var Ericsson i namnet – inte Sony.

 • Exodite

  Ack, då måste jag börja snegla mot Samsung eller godtyckligt Nexus-enhet som min nästa lur.

  Sony-produkter är bojkottade i det här hushållet.

  Jag önskar att jag kunde tro att detta inte automatiskt innebär att SEs telefoner kommer gå ned i toaletten vad gäller öppenhet, funktionalitet och stabilitet men så är inte fallet.

 • Anonym

  Chrille :
  Tyvärr tror jag kunskaperna om vad telefonmarknaden vill ha och design ligger hos Ericsson.
  +2

  Att ett bolag (Ericsson) vars kärnverksamhet är nätverk skulle ha bättre koll på vad vanliga konsumenter vill ha än ett bolag (Sony) vars kärnverksamhet är konsumentelektronik har jag nog svårt att tro.

 • CrazyDriver

  Alla på Sony Ericsson borde säga upp sig och starta ett nytt bolag. Victor Müller är ju snart arbetslös och kan gå in som VD. :)

  Det är ju lite typiskt att Ericsson lämnar Sony Ericsson just när ST Ericsson äntligen börjar få ut sin Android plattform. Å andra sidan är beslutet inte mer än logiskt. Det blir nämligen lite märkligt om man själv tillverkar telefoner och samtidigt ska försöka sälja plattformar till sina konkurrenter.

 • Jakob

  @DanneD
  Det där kan ju vara det dummaste jag läst på länge.

 • Exodite

  @Anonym

  Du har inte följt turerna runt Sony särskilt väl då.

  Keywords: Rootkit, proprietär teknik, PS3, säkerhet.

  I allmänhet är det ett välgjort argument men tyvärr representerar Sony det absoluta bottenskrapet när det kommer till hur de hanterar konsumenter, oavsett bransch.

 • Zee

  Vad har hänt med PS3? Jag måste ha missat något…

 • Exodite

  @Zee

  Successiv nedgradering av funktionalitet som existrade vid leverans, stämmning av ägare, häxjakten på GeoHot och de katastrofala misslyckandena med PSN och multipla hack av konton.

 • ju890y

  Trist som fan. Nästan bara ‘kinesiska’ skräplurar kvar nu ju. Får kolla på motorola kanske. Även om amerikanska produkter inte är några under av kvalitet, så är det i varje fall bättre än kasta pengar på de femtitolv likadana fantasilösa telefonerna från htc, samsung etc.

 • blunden

  DanneD :
  Jag läste att Ericsson ska behålla sin patentportfölj och leva på den.
  Är Ericsson ett nytt patenttroll?
  +3

  Nej, naturligtvis inte. De ligger ständigt i framkant när det gäller utvecklingen av ny infrastruktur och standarder som LTE Advanced och liknande. De säljer också infrastruktur till operatörers existerande nät eller arbetar direkt med ett land som saknar infrastrukturen för att bygga upp en välfungerande nät.

  Sammanfattning: De är så långt ifrån patenttroll man kan komma.

 • Anders

  Däremot är det nog ganska få patenttroll som vågar stämma Ericsson.
  Även andra företag vågar nog inte det för just inom telekom så är Ericsson
  JÄVLIGT biffiga med fler patent än någon annan. Det är lite som att ge
  sig på berg när det finns småsten.

  Detta vet de flesta och det händer inte.

 • Peter

  Blä, hoppas Sony inte gör som de brukar, satsar mesta krutet på Japanska hemmamarknaden och lögn i %&¤¤ att få tag på en del produkter/konfigureringar i Europa.

 • Anonym

  @Anders
  Jo, Ericsson sitter på ett helt jävla berg av patent vad häller hårdvara och nät. :)
  Tyvärr/lyckligtvis så har telekom börjat byta till IPnät istället för SS7 och all annan telekomspecifik hårdvara, och där är det lite skralare med Ericssons patentportfölj (även om de jobbar ikapp rätt bra på den fronten med)

 • Anonym

  @Mattis
  Behålla kontoret i Lund? Det är ju som att behålla tumören om man blir behandlad för cancer?

 • Toydroid

  Anonym :
  @Anders
  Jo, Ericsson sitter på ett helt jävla berg av patent vad häller hårdvara och nät. :)
  Tyvärr/lyckligtvis så har telekom börjat byta till IPnät istället för SS7 och all annan telekomspecifik hårdvara, och där är det lite skralare med Ericssons patentportfölj (även om de jobbar ikapp rätt bra på den fronten med)
  +1

  Jo dom har en hel del patent, men deras stora produkter är ju dom som är i telenäten, det vill säga radio länkar mellan master, modem mm.

  Ni har även pratat om insiders, Det är så att jag jobbar på ett företag inom Ericsson AB, Inte Sony Ericsson, och vi vet iaf inte mer än vad dom själva har sagt. och vad alla andra redan vet.

 • aaa

  ha det bra alla androidare :P jag uppgraderar mig nu till iphone 4s istället de e nog bättre :) tröttnat p sony ericsson mobiler allt är samma hela tiden vill ha ngt effektivare kommer sakna dig android gubben XD ses i framtiden KANske!

 • Toker

  halvars90 :
  Detta är (ursäkta uttrycket) ett stort slag i pungen för Sverige!
  +6

  Lägg till ett ”som”
  Byt ut ”stort” mot ”hårt”
  och byt ”i” mot ”på”
  för jag antar (vild gissning) att det var vad du menade…

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons