Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony offentliggör budgetmobilen Xperia L1

Postat:
16:27 - 2017-03-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Sony har presenterat budgetmobilen Xperia L1, vilken börjar säljas i Sverige i slutet av april för 1990 kronor. Kunder kan välja mellan en svart och en vit modell och enheten levereras med Android 7.0 Nougat.
Det rör sig som sagt om en budgetmobil och hårdvaran består av en 5,5-tumsskärm (LCD/720p), fyrkärniga 64-bitarschippet MediaTek MT6737T, 2GB RAM, 16GB lagring, ett 2620mAh-batteri, en bakre 13MP-kamera och en främre 5MP-kamera.

Övriga specifikationer inkluderar USB Type-C, NFC, Bluetooth 4.2, GPS+GLONASS, samt minneskortsplats.

 

 • johala02

  Är lite konfunderad av Sonys strategi? Tror de att varumärket är så starkt så man accepterar ett så litet batteri (2600 maH) för en 5,5″ tums mobil?
  Man kan jämföra med en ny Kinamobil Vernee Apollo X i samma prisklass/storlek som lanseras ungefär samtidigt:
  http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_617204.html?wid=11

  Den enda fördelen Sony har är väl att den levereras med android 7.0 från start och har NFC. Men i övrigt så känns det som en lansering som förvånar.

 • Nicke

  ganska läcker design ändå, här har de krymt ytorna ytterligare ;)

 • Nicke

  *krympt*
  MENAR JAG

 • nZb

  WOW, 3500 mAh och RAM + ROM: 4GB RAM + 64GB ROM för 2k? Kineserna kan dom!!!

 • Thomas M

  Är med på att batteriet är rätt litet, men undrar om det har att göra med den lågupplösta skärmen som jag reagerade på i först läget. Går det att komma undan med ett mindre batteri vid lägre upplösningar? Går det att komma undan med 720p upplösning på en 5.5 tums skärm???

  Sen får vi ju tänka på att priset på Gearbest bör jämföras eter justering mot svensk moms, eventuell tull och andra avgifter som kanske också ska betalas. På den här sidan kan man se ett exempel på vad man får betala i slutsumma efter alla avgifter och skatter är betalda och det år alltså ca 700 kr över ett ordervärde på 1600:

  https://www.tullverket.se/allmantomavgifter.4.792224361590183a4d311a5.html

  Och till slut så kommer ju övervägandet om garanti på produkten utan att behöva skicka den till Hong Kong för felsökning är värt något?

 • Daniel Johansson

  Av döma av namnet så känns det inte som att den väger så mycket…

 • Emil Oskarsson

  Till priset av 2000 kr som snabbt lär sjunka till kring över tusenlappen så är det rätt mycket hårdvara för pengarna. Rätt kraftigt batteri ändå i och med att en 720p skärm är bra mycket strömsnålare än en 1080p eller 2k skärm :) Min x Performance har ynka 2700 mAh men den kan klara runt 5-6h on screen time rätt ofta ändå :)

 • mfmx

  En annan fördel är att Sony inte ful-kör Google Play olagligt som Vernee gör. Sen fungerar den utanför Europa/Afrika också vilket är tveksamt om din Vernee gör då frekvensstödet är svagt.

 • Kikon

  Mina barn har varsin Bluboo Maya, den har 5.5″ skärm och 720p upplösning, ser helt ok ut faktiskt…naturligtvis ingen upplösning för VR men för dagligt bruk fungerar det alldeles utmärkt.

 • johala02

  Det var ett exempel, finns många andra Kinamärken i Sverige också. Poängen är att Sony borde inte leva kvar i 2013. Konkurrensen har hårdnat.16 GB lagring år 2017 ligger inte precis i tiden.

  För övrigt stödjer Vernee frekvenser som exempelvis Telia använder sig av.
  Jag gillar ju Sony i grunden men passar de sig inte kan de hamna i samma nedåtgående spiral som HTC befinner sig i.

 • Thomas M

  Ok, som du säger så är väl VR helt uteslutet och jag förstår om film och spel funkar ok i de flesta fall. :) Min fråga är med kopplad till hur användargränssnitt och exempelvis tangentbord skalar på en sån skärm? Min erfarenhet från exempelvis billiga LG telefoner med skärm under 4,7 och upplösning under 720p var att allt såg ut som seniortelefon och Swiftkey tog upp halva skärmen när man skulle skriva meddelanden…

 • johala02

  GearBest brukar i ett senare skede sätta mobilerna i ett EU lager. Man får betala lite mer men undanröjer risken för att fastna i tullen.

 • mfmx

  Mobiler som bara fungerar i Europa år 2017 ligger inte precis i tiden heller. Sen är Vernee som konstaterat olaglig att sälja.

 • Thomas M

  Jo jag vet, Sonys mobiler brukar som du kanske också vet droppa ganska mycket i pris rätt fort, även om Sony aktivt kämpar emot det (t.ex. z5 Compact och X Compact). Är också ganska skeptisk till Sonys strategier och prissättning många gånger, men jag upplevde att din jämförelse inte blev så rättvis…

 • Loxus

  Jag blir alltid skeptisk när enheter har MediaTek-chip…är det fel av mig? :p

 • johala02

  De är inte certifierade av Google, men att påstå att de är olagliga har jag svårt att tro. Vore det så är jag helt övertygad om att våra EU myndigheter hade stängt ner deras tre officiella handlare i Europa:

  http://vernee.de
  http://www.vernee.es
  http://vernee-oficial.ro

  Vilket bevisligen inte har skett.

 • mfmx

  Om de inte är med på listan med mobiler som är godkända för Google Play så får de inte skicka med Play heller, det är upphovsrättsbrott. Nu är Vernee småpotatis så man bryr sig antagligen inte. Men du kan inte jämföra fulmobiler med de från seriösa tillverkare som Sony eller t.ex. Xiaomi.

 • johala02

  Sony är i dagsläget en mycket liten tillverkare jämfört med exempelvis Xiaomi, ute ur topp tio listan sen ett bra tag. Orsaken tror jag är att de inte verkar ha förmågan i Tokyo att hänga med i trenderna utan modell efter modell ser nästan likadan ut som den föregående och är undermotoriserad så att säga.

  Trist på ett så anrikt varumärke. Innovationerna kommer numera i stor utsträckning från Kina.

 • vild trapper

  Om du har tre barn som skall ha mobiler och du har normal inkomst, köper man en iphone senaste modellen nää men en Sony L för mindre än tvåtusen kan funka för dom yngsta även för en sk. Fattig pensionär har inte råd med 7000:- för en telefon. Jag kan tänka mig denna som alternativ till jobbet dvs samtal in o ut och jobb appar fast 5,2″ hade vart lite bättre.

 • Floans

  the 3 sites are not closed by Euro authorities, they are not official sites authorized by Vernee.

 • Peter Andersson

  Att köpa en telefon är bara korkat om nu inte jobbet betalar.

  Med undantag för tonåringar och unga vuxna som kan få hem en brud bara genom att vifta med senaste mobilen.

 • FredrikAn

  Allting skalas ju så tar inte upp mer plats för att det är 720p. Möjligt att det var annorlunda på gamla budget-LG-lurar. :)

 • Suck

  vad gör man då, Leasa, Hyra, Sno ?

  Berätta

 • Är inte idén med den här att sälja den här till ett lågt pris i butik till folk som inte visste innan de gick in i butiken vad de ville ha? Hur många sådana köpare tror du har koll på huruvida 2620 mAh är mycket eller lite? Om jag frågar dina föräldrar – kan de svara på hur många mAh deras lurar har i batteriet?

  Målgruppen här tänker ”stor skärm, lågt pris och Sony vet jag vad de är – jag hade en Walkman från dem förut.”

 • Såg najs ut (börjar bli dags för en första lur för min grabb). Enda jag oroar mig över är skärmens digitizer – ingen multitouch och dåligt stöd för två punkter samtidigt kändes inte så förtroendeingivande. Är det nåt dina barn stör sig på?

 • Kikon

  Inget dom klagat på. Beror väl på vad man ska ha mobilen till…det kanske finns spel som kräver att man petar på mobilen med 5-10 fingrar samtidigt men som sagt inget dom klagat över.
  Tänk på att Mayan har ett gammalt MTK 6580 chip = inget LTE stöd. Skulle jag köpa ny mobil i budget segmentet idag blev det nog 6737 eller liknande så man fick med just LTE delen. Annars har telefonerna fungerat OK. Det enda jag kan tycka brister lite är kvalitén på laddkontakterna. Fungerar felfritt men det går väldigt lätt att sätta i och dra ur laddar en.

 • Tackar.

  Blir nog rätt begränsad surf på kans första abb ändå så vi kör säkert mest wifi. :)

 • Alen Zuzic

  budget för 2000 kr ? du kan köpa en riktigt bra tel idag för dom pengarna bla moto g 5

 • Ceji

  Ja, Det är inget fel på MediaTek. Kanske inte superprestanda men klart jämförbart med qualcomms enklare. Fördelen är att de är avsevärt billigare för tillverkaren men det är tyvärr inget som avspeglar sig i de ”stora” tillverkarnas priser. De stärker sin marginal istället. Om man kollar på Gearbest.com, Fasttech.com, eller DX.com ser man hur billiga telefoner de kan göra med MediaTek-chip. Jag köpte en Doogee X5 Pro med MediaTek för under sjuhundra kronor för över ett år sedan och blev väldigt imponerad över hur mycket telefon man fick för pengarna. 4G (som funkar i Sverige), dubbla sim, 2GB RAM 16 GB minne, mm. Efter ett tag ville jag ha en bättre kamera så min dotter fick ärva X5an. Jag själv skaffade en Moto G4 plus. X5an tuffar fortfarande på trots massiv misshandel av min 9-åring som t.o.m trillat med den i handen med displayen skrapande mot asfalten.

 • Rob

  ”Om man kollar på Gearbest.com, Fasttech.com, eller DX.com ser man hur billiga telefoner de kan göra med MediaTek-chip.”

  Alternativt hur billigt man kan göra telefoner om man inte betalar licenspengar för lösningar man använder etc.

 • Thomas M

  Om du säger det så, men blir det inte så att vid minsta storleksinställningarna i exempelvis Swiftkey så borde det antal pixlar som används vara procentuellt fler av totala antalet på en 720p skärm än en 1080p eller högre. Sen så kanske det inte är ett problem på en 5,5 skärm? Eller tänker jag fel nu (seriös fråga)?

 • Ceji

  Det kan hända att det ligger till så. Jag är inte insatt i den biten. Är det några specifika licensavgifter du tänker på? Android är gratis att använda. De köper säkert SoC från Mediatek som alla andra. Villkoren för arbetarna på fabriken är tyvärr säkert lika usla som för de mer namnkunniga tillverkarna som också har sin tillverkning där.

 • Ceji

  Hur ofta använder du mer än två fingrar på skärmen samtidigt? :) Tio fingrars multitouch låter häftigt men..

 • Extremt sällan. Problemet är att jag såg ett test av luren på YT och där hade testaren problem med att digitizern ”tappade bort” fingrar redan vid ett eller två fingrar på skärmen så det var mer en oro för en usel digitizer (som råkade vara tvåpunkters) än att jag saknade att använda tio fingrar samtidigt.

  Bluboo Picasso verkade trevligare än Maya, men som jag förstår det så har inte Bluboos lurar Google Play Store och i så fall är de ointressanta.

 • Ceji

  Min Doogee X5 Pro hade 6735 med (svenskt LTE stöd). Generationen innan 6737. Funkar klockrent med bra 4G hastighet. Den har också ”stereotouch” men det är inget som stört någon eftersom det räcker till. Den är nu ärvd av min dotter. Stryktålig har den varit. Fast den är också lite lös i laddkontakten numer. (men då har den också blivit väldigt misshandlad eftersom en nioåring inte är direkt ”rädd om sakerna”) Funkar också felfritt att ladda men lätt att sätta i och dra ur kontakten.

  Det är för övrigt synd att Xiaomi envisas med att inte stödja LTE 800 bandet. De har najsa lurar annars. Kommer inte köpa en lur som inte stödjer detta. 4G som inte funkar överallt går bort…

 • Ceji

  Bluboo känner jag inte till. Doogee har iallafall Playstore. Jag har aldrig märkt av några problem med digitizern på X5 pron.

 • Rob

  Jag har ingen insikt i vilka licenser eller tekniker det handlar om. Lär vara allt från kommunikations-relaterade saker till enklare feature designs.

  Kinesiska bolag har historiskt sett kunnat göra lite som de vill i Kina då rättsväsendet tenderar dömma i inhemska företagens fördel. Det är därför det finns HiPhones som ser EXAKT likadana ut som Iphone och ingen kan stoppa dem.

  Det senaste stora exempelt jag kan tänka mig är ju Qualcomm vs. Meizu, där visserligen det amerikanska företaget lyckats vinna för ovanlighetens skull:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-30/qualcomm-to-gain-fees-from-china-s-meizu-in-lawsuit-settlement-ixbd1ikq

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
UX designer Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons