Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony passerar HTC i UK – är nu den näst största tillverkaren

Postat:
14:39 - 2012-12-02
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:


Sony (Ericsson) har genom åren haft en skakig resa i androidsegmentet. Till en början hade de så små marknadsandelar utanför Sverige och Japan att det knappt ens registrerade i försäljningsstatistiken, men skam den som ger sig; de är enligt uppgift den tredje största tillverkaren av androidtelefoner globalt och nu även, enligt Mobile Today, den näst största tillverkaren av androidenheter i Storbritannien.

Efter en mindre lyckad inledning med en alldeles för tungrodd mjukvara så lade Sony (Ericsson) om rutten och satsade istället på inte bara ett betydligt rappare gränssnitt utan även på att utveckla en god relation till tredjepartsutvecklare av så kallade ”Custom ROMs”.

Genom att erbjuda möjligheten att på officiell väg låsa upp bootloadern och genom att föra en aktiv och officiell dialog med bland annat utvecklare på utvecklarforumet XDA-Developers så har de skapat en positiv ”buzz” kring sig och de utsågs följaktligen nyligen av utvecklarna på XDA-Developers till Årets Tillverkare.

De senaste försäljningssiffrorna där Sony under det tredje kvartalet 2012 uppges ha sålt 500 000 enheter mot HTC:s 440 000 kommer från Pierre Perron, VD för Sony Mobile UK, och han spekulerar i att det är ett resultat av produktplaceringen i James Bond-filmen ”Skyfall” och omdesignen som Xperia-flottan genomgick under 2012.

Även om Sony lyckades passera HTC och därmed knipa andraplatsen på den brittiska marknaden så är gapet upp till Samsung enormt. Den sydkoreanska jätten sålde inte mindre än 3,2 miljoner androidenheter under samma period och ökade försprånget ytterligare.
 

 • MetadonPatient

  Samsung 3.2 milj sålda enheter jämfört med Sony’s 500.000 under samma period?

 • Daniel

  Dominans

 • Adrian

  Låter bra, gillar Sonys modeller även om dom inte gör allt perfekt. HTC känns körda, länge sen som lanserade en attraktiv modell. Kommer nog att bli en Xperia V för min del efter jul.

 • Jonte

  Kanske de övriga borde lära sig av Sony, 
  Nokia? 

 • Carljn

  Helt klart gjort sig förtjänta av detta!

 • Henrik

  Samma här blir nog en V. Skulle dock gilla om Xperia T skulle finnas som alternativ i Sverige också. Vill nämligen ha en separat kameraknapp och något större skärm.

 • PGL

  Och ändå har man knappt sett nått resultat av deras samarbete med utvecklare. FXP har fixat en nästan helt komplett Cyanogenmod 10/Jelly Bean men sen var det inte så mycket mer. Finns till andra telefoner också.

  Sony själva däremot är långsammast av alla när det gäller att uppdatera Android, fast de har ”ååh så mycket samarbeten”.

 • vidde

  Lära sig vad? Att inte va sämst? Sony är iaf experter på det.

 • Necko89

  Fortsätter HTC såhär med uppdateringarna så lär t.o.m. Nokia gå om..

 • Fred .

  Bra idé att skapa en god relation med tredjeparts utvecklare av custom ROMs.
  Det gillar jag!

 • Adrian

   Jo. Kameraknapp är en miss att det inte finns nån. I synnerhet när det nite går att använda skärmen under vatten, hade varit cool att kunna ta bilder under vatten.

 • Chicken Pickin’

   Är Sony experter på att inte vara sämst?

 • revivalstore

  Fa. Att inte Sony V hade kamera knapp. . Hade inköpt en sådan annars. . Blir lumia 920 efter jul.

  . Iphone3 iphone 3gs iPhone4 Samsung galaxys2 Samsung galaxy note HTC one x och nu Samsung galaxy s3..snart lumia 920 som sagt .
  Nokias skärm och kamera dödar allt motstånd
  Ska bli skönt och slippa google play som verkligen svämmat över av skitappar.

 • Jerry Berglund

  Jädrans klagomål på att Sony skulle vara långsamma. De är långsamma p g a att de fortfarande inte får tillgång till den nya koden lika snabbt som t ex Samsung. Och sedan har vi den andra orsaken och det är att till skillnad mot de övriga tillverkare så Sony uppdateras flera lurar under en längre period. Sony brukar uppdatera i princip hela deras flotta om man så säger vilket inte HTC eller Samsung gör. Eller hade du hellre velat att Sony uppdaterade sina flaggskepp och sedan sket i resten och sedan gick vidare till Jelly Bean? Däremot kan jag hålla med om att Sony kanske borde släppa på sin grej att alltid vela göra SINA egna grejer. Sony borde erbjuda sig att göra en Nexuslur, för att på det sättet få koden tidigare.

 • Jerry Berglund

  Går uppenbart rätt håll för Sony ute i världen, medan i Sverige får man känslan att förlusten av Ericsson-sammarbetet snarare gjort att det gått lite åt andra hållet. Sony Ericsson låg som sagt överst på listorna ett tag. Nu ligger de väl knappt på några listor. 3 säljer t ex nästan inga bra lurar ifrån Sony. Xperia V är den som sticker ut. De överiga operatörerna verka ha en annan filosofi och tar inte nästan alla modeller ifrån de olika tillverkarna, medans 3 verka köra, de som är mest eftertraktade utav kunderna, tas in. Gillar inte riktigt den filosofin. Men vi får hoppas att alla dessa positiva saker, gör att Sony fortfarande känns viktig för svensk del.

 • Henrik
 • revivalstore

  Hehe. . För mycket text. . Men du har säkert rätt.. men dom flesta appar jag använder finns och som sagt jag fottar mycket med mobilen och tittar mycket på skärmen. . Så luren har vad jag behöver deluxe. .

 • Amel_hadzic

  HTCs ända stora problem är att dem är så otroligt sega på uppdateringar. Har aldrig varit med om nått så illa…

 • jon söderqvist

  Det kan vara bra att kunna.

 • jon söderqvist

  Det känns Svengelskt att benämna Storbritannien som UK i rubriken.

 • Robin

  Så tycker 1 person på jordklottet… Då vet vi! 

 • pixlas

  Xperia V är väldans najs. Har sett videos på en japansk blå version. Någon som vet om den kommer hit?

 • llama

  Den finns redan i Sverige, vet att Telia har den, ingen koll på de andra operatörerna!

 • Sdsdsdsd

  Alla butiker har den

 • Välj dina strider – Det hade varit mer typiskt att skriva ”England” när man menade Storbritannien så gläds åt det istället.

 • Korkad rant på din länk. Killen som skrev den verkar tro att om Nokia skippat WP och bara fortsatt med Symbian så hade allt varit finemang vilket alla som kommer ihåg hur Nokias OS var just då inser är en korkad dröm.

 • Henrik

  Om man läser annat han har skrivit så inser man att även han ser att Symbian var nära slutet. Dock anser han att Nokia förstördes av Elop/Microsoft och att man bör ha satsat på Linux baserade telefoner i stället.

 • Må så vara, men då borde han utgå från det i sitt utbrott och argumentera för Linux-lurar istället för att bygga sin argumentation på att Symbian funkade fint och att man inte behövde byta.

 • pixlas

  Även i blå? Kan ju inte se färgen på Telias skitsida.

 • jeo

  HTC har ju fram tills nu varit först av alla med sina uppdateringar..

  Vad har hänt? Hoppas det bara är en engångsgrej..

 • Larry

  Å andra sidan vem bryr sig om skitoperatören 3??? Den klart sämsta av operatörerna på den svenska marknaden och jag förstår inte hur folk är funtade när de väljer att skaffa en telefon med abonnemang från 3. Jag minns hur vår inköpschef till vårt företag skaffade 3-lurar direkt när operatören kommit hit till Sverige. Vi fick en tegelstenar av märket NEC med usel batteritid. Och när vi försökte ringa kundservice var det minst 45 minuters väntetid. Dessutom visade det sig att den företagsdeal han hade förhandlat till sig upphörde i förtid då bolaget bytte ledning och den nya ledningen rev upp allt som den gamla bestämt. Efter det har vi alla sagt: ”Aldrig mer skräpoperatören 3” och det står vi för än idag.

 • Oskar Bergvall

  Blir ingen mer HTC för mig. Använda custom roms är alldeles för komplicerat med dem. Man ska branda sig på deras hemsida och sen behöva flasha in kernel i datorn varenda gång.. Samsung är så mycket bättre om man är intresserad av custom roms.

 • patrik

  väldigt uppdaterat att basera sina åsikter på hur en telefonoperatör var för 10 år sedan och på vilken telefon man fick då, lite som att säga att android är värdelöst efterssom den portade versionen av android 1.5 jag testade på min samsung omnia var as kass. ”aldrig mer android”…

  Telefonoperatörer i stort var jäkligt illa omtyckta för några år sedan vill jag minnas men jag tror och har upplevt att de ryckt upp sig från alla håll på sistonne 

 • Jerry Berglund

  Ojojoj, så du vågar verkligen komma med en sådan kommentar om en operatörs första staplande steg till att gälla även år 2012. Jag kan upplysa dig om det faktum att Tele2 fortfarande var usla när 3 funnits i 3 år. 3 hade efter 3 år på marknade bättre täckning än vad tele2 hade under samma tid som de funnits på marknaden. Och att sedan ta upp sådana gamla saker. Helt fantastiskt att folk fortfarande tror att saker som skedde för 12 årsedan gäller även nu. Kom igen, inte ens du kan vara så dum att du tror detta? Har du ens testat 3, jag har haft 3 så länge jag kan minnas, och längtar då inte tillbaka till tele2, telia, halebop, eller ens telenor. Om de nu är så usla, hur kan det komma sig att jag fortfarande är kvar? Och nej, jag jobbar inte för 3 om du nu tror detta. Nu tog jag mest upp det faktum att Sony troligen säljer sämre i Sverige, och 3 vart då ett exempel där detta troligen var ett faktum. Men du fattade nog inte det?

 • Dan

  Hmm, tredje största smartphone-tillverkare = andra största Android-tillverkare, right? Var är nyheten?

 • pixlas

  Är ju UK only nyhet. Men visst man kan ju argumentera om Swedroid ska börja rapportera SONYs framgång i alla världens länder. Många artiklar blire….

  Tycker dock det är kul att det börjar rulla på för SONY.

 • nioh

  Kul att det går åt rätt håll för Sony. Och hoppas givetvis att Sony fortsätter på den inslagna vägen att anamma strategin om valfrihet för sin lur, dvs fortsatt tillåtet med upplåst bootloader och medmera.
  Det börjar betala sig nu, det syns i statistiken uppenbarligen.
  Det här med att de är sena med uppdateringar är ju lite synd men de uppdaterar i alla fall och uppdateringarna när de väl kommer fungerar oftast bättre än konkurrenterna verkar det som.

 • Dan

  Tycker jag med, med tanke på var jag jobbar :)

  Men, artikeln kanske ska förtydligas/rättas, då det refereras till en artikel som handlar om att Sony är tredje största Smartphone-tillverkare, men i texten säger man att Sony är tredje största Android-tillverkare. Om man inte läst den nyheten så tror man ju att det går bättre i Storbrittanien än globalt, men så är ju inte fallet.

 • Chippey5

  Håller med, det var ett helvete med min desire och det var näst intill omöjligt att fixa en stabil rom till den eftersom det var svårt att anpassa roms till den. 

 • lxp

  Bara att vänja sig. Du säger väl säkert USA istället för Amerikas förenta stater eller ibland (felaktigt) förkortat till Amerika.

  Dessutom refererar de oftare till sitt egna land som UK än som Great Britain.

 • rx

  Du kan alltid filma (sätta igång kameran innan du tar den ner i vattnet) eller sätta självutlösare på några sekunder så att du kan fota under vattnet ändå.

 • liten_och_sne

  Måste bara vara lite viktigtpetter ;) 

  Great Britain är inget land utan är ön som utgörs av England, Wales och Skottland. Denna ö tillsammans med Nordirland utgör vad vi kallar staten Storbritannien (Formellt: Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland) och internationellt går under namnet UK/United Kingdom (Formellt: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Det är alltså skillnad på ön Storbritannien och den självständiga staten Storbritannien. Storbritannien kan även användas för att beskriva den politiska unionen mellan England, Wales och Skottland.

 • DD

  Har en regel här hemma angående hemelektronik.
  Absolut inget från Sony i vårt hem!
  Orsak. Sony har tillverkat mycket skit sedan 80-talet, antingen tagit skamlöst mycket betalt och/eller haft helt onödiga inskränkningar i produkterna.

  Gå i KK Sony

 • Mango

  Mår du bättre av att vara så bitter?

 • Haha! Clueless much?

 • Larry

  Det är ju helt uppenbart att du är anställd på 3, så mycket positivt som du öser ur dig. Grattis till löneförhöjning när du nu gjorde din chef på 3 glad i och med att du pratar så positivt om skitföretaget. Tragiskt att se hur folk har svårt att ta in att det finns andra operatörer bara för att dom är anställda av ett visst företag.

 • DD

   Vore bitter om jag var tvungen att välja Sony, slipper det tack och lov.
  Känner mig  glad och tillfreds.
  Du, då?

 • Voi

  Jag upplever raka motsatsen. Tycker att alla är lika goda kålsupare och jag undrar varför post- och telestyrelsen ens existerar för operatörerna får bete sig lite hur dom vill nuförtiden. Finns det t ex ens längre ett abonnemang hos nån operatör för fullständigt fri surf? Jag har 3 total i dagsläget och har 10gb i månaden. När jag skaffade min första smartphone för 2,5 år sen va det med telenor surfa och då hade jag 100% fri surf, men hastigheterna blev ur spår efter 1 år. Då hade jag det abonnemanget både som mobilsurf och mobilt internet hemma via tethering. Och titta på alla 4G-abonnemang som lanseras. Dom dyraste har väl typ 80gb tak i månaden, va är poängen med 4G om det inte är fri surf? Det operatörerna gjort som tvingat dom sätta alla dessa begränsningar är att teckna upp alldeles för många nya abonnemang/kunder som inte varit i paritet med utbyggnaden av mobilnätet, allt för vinstens skull. Vi har telenor 4G 32mbit på mitt jobb (som är 100% fri surf bara för att det är ett företagsabonnemang) och jag uppmäter alltid runt 18 och vi är 500m från masten, raka vägen från fönstret. Inte för att 18 är särskilt dåligt, men det är inte ens nära 32. Jag hade även här kunnat gå in på mina erfarenheter av 3 i år, men det får va osagt då folk gärna vill tro att enstaka händelser är unika. Men jag skrattar lite inombords varje gång jag ser ”kampen för nöjdare kunder fortsätter”-sloganen i tv-reklamen.

 • Dick

  Jobbigt för dig att vara kvar på 80-talet, vi förstår.
  Kan vi hjälpa dig på något sätt? Kram

 • aliquis

   Sedan 80-talet står det.

 • aliquis

  Jag tycker att det är trist. Med tanke på att Ericsson har sålt sin andel.

  Tycker att det är trist att Ericsson gick ihop med Sony med när de respektive hade de positioner de hade.

  Huruvida Sony går med vinst på lurarna och hur hur det såg ut för Ericsson och Sony före ihopslagningen och hade sett ut utan den har jag ingen aning om dock.

  Trist att våra svenska bolag får spö bara. Kineserna och asiaterna kommer ju rimligtvis ta över ännu fler positioner från väst.

 • aliquis

  Googlade, är det den svarta med lite blått på längst ner eller något annat? Jag blev inte kletig i brallan av den jag såg men det är väl olika :)

  Nokialurarna är ju snygga. Den svängda Nexusen var det väl med.

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 3. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 4. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons