Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony presenterar Xperia XA2 och XA2 Ultra under CES [Uppdaterad]

"Selfie-smartphones"

Postat:
10:47 - 2018-01-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Sonys två senaste mobiler är Xperia XA2 och XA2 Ultra, vilka har introducerats i samband med CES i Las Vegas. Tillverkaren kallar duon för ”selfie-smartphones” och de har fokus på främre kamerorna.
Vi börjar med Xperia XA2 som erbjuder en 5,2-tumsskärm (1080p/LCD), Qualcomm Snapdragon 630, 3GB RAM, 32GB lagring, USB-C, Bluetooth 5.0, samt ett 3300mAh-batteri. På bakstycket sitter Sonys 23MP-kamera (1/2,3”). En 8MP vidvinkelkamera (120 grader) har placerats på framsidan.

Sony har flyttat fingeravtrycksläsaren från strömknappen längs högerkanten, till en mer traditionell position på bakstycket. Det är spekulation, men att fingeravtrycksläsaren satt i just strömknappen kan ha varit anledningen till att Sony behövt inaktivera läsarna i USA på grund av patent. De nya enheterna kommer nämligen att säljas i Nordamerika — med fingeravtrycksläsare.

Mjukvaran består av Android 8.0 Oreo.

Sony Xperia XA2 Ultra

Vi går vidare till Xperia XA Ultra som först och främst har en betydligt större panel på 6” (1080p/LCD). Arbetsminnet har utökats till 4GB och det går att köpa enheten med 32GB eller 64GB lagring. Batteriet har vuxit till 3580mAh.

Sista olikheten är att Ultra erbjuder dubbla främre kameror: en 16MP-sensor med optisk bildstabilisering, samt en 8MP 120-graders vidvinkelkamera.

Duon börjar levereras i februari. Det rekommenderade svenska priset för Xperia XA2 är 3490 kronor, men Ultra ser inte ut att få en svensk lansering.

 • Flipp0

  Besviken på XA2 Ultra. Tjockare och tyngre än XA1 Ultra och nästan lika tjocka kanter upp och nere. Ett plus med ett större batteri men batteritiden är redan bra på XA1 Ultra så ingen viktig uppgradering om man redan har XA1 Ultra.

 • DmBzls

  Tur att dom kör oreo iallafall för kanterna är verkligen enorma på dessa tegelstenar!

 • SweHD

  Hoppas inte detta är dom nya Sony-mobilerna som det har ryktats om så mycket med ny modern design?

 • Sillstrypare

  Det är de nya mellansegmentet.
  Som andra tillverkare så har de fortfarande relativt stora ramar på dessa.
  Men för flaggskeppen blir det intressant att se om det ligger någon sanning i ryktena om ändrad design.

 • Sillstrypare

  5,2″ borde glädje dig lite åtminstone :)

 • DmBzls

  Ja helt rätt! Glömde kommentera ett glatt utrop för det, big ups Sony för 5.2 skärmar :)

 • Jerry Berglund

  Traditionen position på baksidan? När blev det traditionellt att ha den på baksidan? Fram är väl snarare mer korrekt. LG var helt ensamma med detta till sin början och alla hatade det då.

 • Fredrik J

  Borde inte Sony kunna licensiera det där patentet? Är det inte det som är hela poängen med patent, att andra ska ha möjlighet att licensiera så att uppfinnaren kan tjäna sitt levebröd den vägen.

  Vi behöver inte spinna loss i frågan om i vilken omfattning patent hämmar konkurrens. Personligen är jag motståndare till såväl mjukvarupatent som hårdvarupatent. Gärna mönsterskydd och tidsbegränsad upphovsrätt, men patent bara missbrukas hela tiden.

  Hoppas att de åtminone har råd att fortsätta med fingertryckläsare på sidan i XZ-serien. För mig är det en naturlig och bra placering.

 • Emil Oskarsson

  Sidan är fortfarande bäst imo :) Hoppas nya Sony high-end lurarna kommer med integrerad ultraljudsläsare inbyggd under skärmen :)

 • Ikpru

  Åhhhh… om ändå bara Ultran kunde ha haft premiumprestanda. Hur ska man tolka det här? Har ju talats om en kommande premium-Sony med 18:9. Ibland med ryktet om bara trista 5,5″. När de nu lanserar en massa nya lurar, när kan man då hoppas att de lanserar nästa premiumlur?

 • Jerry Berglund

  Håller med. Men måste ju erkänna, sidan är bara en Sony, nextbit och razer tradition hehe

 • kalas

  Poängen med patent är att skydda sina investeringar. Ett dylikt patent på fingeravtrycksläsare kan patenthavaren välja att licensiera eller inte licensiera (eller sälja). Denne har alltså rätt att hindra andra från att använda patentet om han så önskar.

 • Fredrik J

  Självklart, innehavaren behöver inte varken licensiera eller sälja patentet. Alternativt så kan innehavaren välja att licensiera exklusivt till en eller ett par utvalda köpare. Men just i dessa situationer – där en potentiell licensiat nekas en licens eller erbjuds en licens till en orimlig kostnad – blir patentsystemets brister också väldigt tydlig. Det är ju uppenbart en situation som är både konkurrens och utvecklingshämmande för den tredje part som är villig att licensiera patentet och därmed stå för en del av den investering som innehavaren säger sig ha gjort när den utvecklade patentet.

  Är det för övrigt verkligen en ny och orginell tanke med uppfinningshöjd att komma på att en fingertrycksläsare kan placeras på den knapp där användaren ändå naturligt placerar sitt finger varje gång den vill aktivera sin mobil? Om svaret är ja, så är det ett tydligt tecken på att kraven på uppfinningshöjd för patent är för låg i allmänhet.

 • Emil Oskarsson

  Om du redan har XA1 Ultra som släpptes för inte allt för många månader sedan så varför ska man uppgradera då? xD Denna är med riktad mot de som har XA ultra eller plus eller vad den hette ifrån 2016

 • Flipp0

  Man bör byta minst var sjätte månad. ;) Men även svårt att motivera den extra kostnaden för XA2 Ultra över XA1 Ultra för den som dras med första generationen eller som inte haft någon Ultra. Batteritiden på XA1 Ultra är redan grymt bra och den är betydligt tunnare än den nya generationen. Dock ser ju den nya bättre ut på papperet och det kan säker dra köpare. Många var ju skeptiska till XA1 Ultra p g a mediatek chippet och det lilla batteriet.

 • Alexander Diez Gonzalez

  Så Sony att de flyttar fingeravtrycksläsaren bakåt. Att ha den på strömknappen var ju en typisk Sony (och numera Razer också).

 • kalas

  Immaterialrätt är en rättighet. Om innehavaren inte tycker att det är lönsamt att dela den tekniken så har denne rimligtvis fog för det. Annars skulle han knappast tacka nej till pengar.

  För min del är det meningslöst att spekulera i uppfinningshöjd för ett eventuellt patents gissade omfång.

 • Martin Björck

  Mobile World Congress i Barcelona.

 • Emil Oskarsson

  Mediatek chippet lär göra att den får uppdateringar extremt sällan dock, samt senate mot om den hade ett snapdragon chip just för att qualcomm är så mycket bättre på att släppa nya drivrutiner för nyare Android version jämfört med Mediatek :p Jag byter mobil efter 2-3 års användning. Fast fick lämna tillbaka min 1 år gamla x performance i somras för den la av och gick ej reparera så kör xz premium nu som jag hoppas ska hålla lita länge som min Xperia z gjorde dvs 3 år :)

 • Flipp0

  Min XA1 Ultra har fått rätt många uppdateringar sedan i somras men det rör sig då främst om nya säkerhetspatchar. En uppdatering till t.ex. Oreo är utlovad men räknar inte med att den kommer i första taget.

 • Emil Oskarsson

  Säkerhets patchar verkar inte vara svåra att uppdatera, iaf inte för Sony xD Men som sagt mediatek enheter är kända för dålig support ifrån just mediatek :/ En av anledningarna till att qualcomm är så stora som de är, de må inre göra de snabbaste processorerna (fast det skiljer väldigt lite till konkurrenterna) men supporten till deras chip är ju oslagbar!

 • Ikpru

  Dit pallar jag att hålla mig, så låtom oss bedja för att du har rätt! Ifall inget vettigt kommer där så måste jag svälja förtreten och hugga en S9 (som väl också lanseras där), eller välja att vänta på Pixel 3 XL eller Note 9.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons