Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony Xperia X Compact-ägare: Vilka är era synpunkter på telefonen?

Postat:
13:22 - 2017-03-09
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Häromdagen frågade vi alla er som äger, har ägt eller har använt en Sony Xperia XZ vad ni tycker om telefonen, och idag har turen istället kommit till det mindre syskonet Xperia X Compact som även det lanserades hösten 2016.
vi testade X Compact konstaterade vi att Sony i princip saknar konkurrens på Androidmarknaden vad gäller små telefoner: med en skärm på ”bara” 4,6 tum är Xperia X Compact något av det minsta man idag kan finna om man vill ha Android som operativsystem.

Kanske just för att konkurrensen i segmentet är svag så noterade vi att Sony har sparat in lite här och var då de byggde X Compact: fortfarande samma 720p-upplösning som i den allra första Compact-modellen Sony släppte våren 2014, ett aningen klent systemchipp i form av Snapdragon 650, plastchassi samt avsaknad av IP-klassning för vattenresistens.

Föregångaren Xperia Z5 Compact hade till skillnad från X Compact bland annat IP-klassning och var utrustad med samma systemchipp som dåtidens flaggskepp, och många med oss var således lite besvikna på X Compact. Men: trots dessa på pappret betydande bristerna var X Compact ändå en väldigt bra telefon. Specifikationer är inte alltid allt.

Till telefonens styrkor fann vi bland annat ett bra och rappt grässnitt, ett mycket smidigt format, bra batteritid, bäst kamera i prisklassen och en överkomlig prislapp, som vid lansering var så låg som 3 000 kronor. Idag finner vi att samma telefon kostar från cirka 700 kronor mer än vid lansering, vilket är en mycket sällsynt utveckling.

Nu har turen kommit till er som äger, har ägt eller har använt en Xperia X Compact under en längre tid att dela med er av era erfarenheter av den lille krabaten. Håller ni med oss om att X Compact, trots en del specifikationsbrister, är en mycket trevlig telefon? Saknar ni vattenresistensen? Vad anser ni är telefonens största styrkor, och brister?

 • andost

  Jag har en och är nöjd förutom att jag önskar att jag hade köpt en X istället, tyvärr är den lite liten ibland. Utöver det har jag ingenting att anmärka på. Skärmen är bra. Kameran utmärkt. Batteritiden bra… dessutom är den – till skillnad från telefoner med glasbaksidor – hållbar. Jag har den utan skal, och den har hållit trots några fall i golvet. Så allt som allt tycker jag att det är en utmärkt telefon.

 • riptide

  Sambon gillar den, har iaf inte gnällt allt för mycket hittils. ;-)

  Ni säger att den kostade så lite som 3000kr vid lansering. Det verkar vara ett felaktigt påstående då Prisjakts historik säger att de första priset de fick in på den var 4290kr och den var nere i 3000kr först i november förra året. Detta är visserligen endast baserat på Prisjakts info så om någon enskild säljare, som inte finns på Prisjakt, hade den för 3000kr vid lansering kan jag inte säga.

  https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=3886194

 • Kenny

  En riktig skittelefon!

 • Magnus Eriksson

  Jag köpte min X Compact efter att jag spräckt skärmen på min LG G4 i höstas. Reparationskostnaden var hög och jag tyckte den telefonen var alldeles för stor för mina korta fingrar. X Compact var det enda riktiga alternativ som fanns, som ni skriver. Jag har idag haft den i exakt 4 månader och jag har inte ångrat mig. Jag har i stort sett inte upplevt några problem. Hängt sig en gång, men troligen pga en dålig app-uppdatering.
  Jag spelar inga spel som kräver mycket kraft så jag har aldrig upplevt den som långsam på något sätt, tvärtom mycket rapp i de flesta fall. Högtalarna är dåliga, men jag lyssnar mest via hörlurar. Har aldrig haft en vattenresistent telefon, men jag badar inte heller särskilt ofta. :)
  På grund av tidigare skärm-missöden så har jag skaffat case till den här telefonen.

  Sammantaget väldigt nöjd med telefonen.

 • nZb

  Varför tycker du det. Utveckla.

 • sjukt med alla desa skater, får inte nåt tillbaks”

 • Thomas M

  Prisbilden kanske blir lite mer logisk om man väger in att lanseringspriset var 4290:- och att Swedroid gjorde sin recension under Black Friday helgen då den var nersatt ca 500kr från 3500:- och tillfälligt kostade 2990:-.

 • Thomas M

  Köpte min från Tele 2 olåst för 2500:- och är klart nöjd med telefonen om man tar med priset i beräkningen. Hade en Z3 Compact innan och nedan finns ett par jämförelser och mina åsikter på saker som jag saknar från den.

  + Kompakt och billig telefon om man köper den vid rätt tidpunkt. Priset är avgörande här tycker jag.
  + USB-C kontakt känns bra att ha även om inte standarden riktigt nått sitt fulla potential än (en laddare för nästan allt upp till 100W). Detta även fast den bara har USB 2.0 och saknar MHL som föregångaren hade.
  + Helt ok kamera även om den saknar 4k inspelning som föregångaren hade.
  + Helt ok skärmstorlek i relation till yttermåtten. Bättre SBR än exempelvis iPhone 6/7 trots ungefär samma skärmstorlek.
  + Ok mängd lagringsminne och plats för Micro SD kort.
  + Bra batteritid även om Z3 Compact kanske räckte något längre.
  + Allt jag hittills gjort med telefonen har flutit på bra, så SD 650 och 3gb ram känns tillräckligt så länge man inte förväntar sig en High End telefon för det här priset.

  – SAKNAR 4K VIDEOINSPELNING!!! Största missen enligt mig även om det kanske inte är en funktion som används jämt! Ett steg tillbaka.
  – Ej vattentät vilket gör att man blir lite nojig ibland då man kommer på att Sony tog bort den egenskapen från den senaste Compact modellen. Ett steg tillbaka.
  – 2,5d glas på framsidan = trassligare att hitta ett heltäckande skärmskydd. Verkar dock inte bli dyrare än föregångarna vid skärmbyte efter en snabb koll online, men det kanske är kopplat till att IP klassificeringen är borttagen?
  – Kameran presenterades av Sony som bättre än den är gällande snabbheten. För mig tar det ungefär samma tid att ta en bild som med Z3 Compact. Dock är den helt ok med tanke på telefonens pris, säkert över snittet/i topp i prisklassen. Har inte testat autofokus och bildkvalitet så noga så detta minus gäller alltså just snabbheten.
  – Fingeravtrycksläsaren fungerar inte jämt, speciellt om man fått lite vatten på fingrarna. Tyvärr så strejkar den även annars lite då och då, utan att jag ser någon anledning till det. Alltid lika irriterande!
  – Bara USB 2.0 och saknar MHL för video-ut. Hade den haft USB 3.1 så kanske den klarat Displayport ut men som jag
  förstår det så är inte detta ens ett alternativ på USB 2.0. Utebliven video-ut är ett steg tillbaka.
  – Ej QC2 laddare med vid köp av telefonen. Jag tycker den borde hängt med även om det hade inneburit någon/några extra hundralappar på priset, men det var inte någon hemlighet när jag köpte den. Synpunkten gäller både för den inledningsvis otillgängliga funktionen och den negativa miljöaspekten om man förväntas köpa en extra laddare direkt.
  – Saknar fler modellanpassade originaltillbehör från Sony än just fodralen.
  – Låg upplösning (720p) är inte någon överraskning men en 1080p skulle vara på sin plats tycker jag. Ingen deal breaker men värt att tänka på om man exempelvis vill använda telefonen med Google Cardboard eller andra VR headset.

  Sammantaget alltså en helt ok telefon enligt mig så länge man förstår vad man köper och vilka kompromisser som man får göra.

  Väntar nu bara på att alla tillverkare av USB-C tillbehör skärper till sig och börjar med att följa standards för både kablar och laddare! :)

  En fråga till er andra som har telefonen och även köpt dockningsadaptern DK60:
  Går det att köra telefonen liggande i den och få en vettig vinkel, ungefär som med de tidigare dockningsadaptrarna med magnetkontakten? Typ som en väckarklocka alltså.

 • Thomas M

  Lol fel artikel! Surt dock, man får börja spara in på både ”s” och ”t” så man har råd att överleva. :)

 • TLC

  Använde en under två veckor och var oerhört positivt överraskad. Har haft och varit nöjd med 5.5″ länge och därmed kändes Compacten lite liten i vissa lägen, men utöver det och att skärmen kanske kunde varit lite roligare m.a.p. skärpa och färg (bra ljusstyrka dock) var den riktigt bra på alla punkter.

  Det jag tror att jag reagerade på mest var faktiskt hur slående bra den var att prata i telefon med – verkligen milsvida bättre än min egna S7 edge på att sortera ut min röst ur bakgrundssorlet och jag hörde även de jag pratade med väldigt, väldigt bra. En helt annan upplevelse, verkligen.

  Utöver det var batteritiden fantastisk. Vid ett tillfälle streamade jag spotify med bluetooth-hörlurar och kollade på videor, surfade och fotade med maximal ljusstyrka i över två timmar och det drog knappa 20%.

  För de 3000:- jag köpte den för (till min mor) var den ett klockrent köp. Inget för mig p.g.a. storleken, men Sony imponerade verkligen i övrigt.

 • Thomas M

  Köpte min från Tele 2 olåst för 2500:- och är klart nöjd med
  telefonen om man tar med priset i beräkningen. Hade en Z3 Compact innan
  och nedan finns ett par jämförelser och mina åsikter om saker som jag
  saknar från den.

  + Kompakt och billig telefon om man köper den vid rätt tidpunkt. Priset är avgörande här tycker jag.
  +
  USB-C kontakt känns bra att ha även om inte standarden riktigt nått
  sitt fulla potential än (en laddare för nästan allt upp till 100W).
  Detta även fast den bara har USB 2.0 och saknar MHL som föregångaren
  hade.
  + Helt ok kamera även om den saknar 4k inspelning som föregångaren hade.
  +
  Helt ok skärmstorlek i relation till yttermåtten. Bättre SBR än
  exempelvis iPhone 6/7 trots ungefär samma skärmstorlek. Vet att iPhone
  är långt ifrån ”bäst i klassen gällande SBR men tycker den är vettig att
  jämföra med ändå.
  + Ok mängd lagringsminne och plats för Micro SD kort.
  + Bra batteritid även om Z3 Compact kanske räckte något längre.
  +
  Allt jag hittills gjort med telefonen har flutit på bra, så SD 650 och
  3gb ram känns tillräckligt så länge man inte förväntar sig en High End
  telefon för det här priset.

  – SAKNAR 4K VIDEOINSPELNING!!! Största
  missen enligt mig även om det kanske inte är en funktion som används
  jämt! Ett steg tillbaka.
  – Ej vattentät vilket gör att man blir lite
  nojig ibland då man kommer på att Sony tog bort den egenskapen från den
  senaste Compact modellen. Ett steg tillbaka.
  – 2,5d glas på framsidan
  = trassligare att hitta ett heltäckande skärmskydd. Verkar dock inte
  bli dyrare än föregångarna vid skärmbyte efter en snabb koll online, men
  det kanske är kopplat till att IP klassificeringen är borttagen?

  Kameran presenterades av Sony som bättre än den är gällande snabbheten.
  För mig tar det ungefär samma tid att ta en bild som med Z3 Compact.
  Dock är den helt ok med tanke på telefonens pris, säkert över snittet/i
  topp i prisklassen. Har inte testat autofokus och bildkvalitet så noga
  så detta minus gäller alltså just snabbheten.

  Fingeravtrycksläsaren fungerar inte jämt, speciellt om man fått lite
  vatten på fingrarna. Tyvärr så strejkar den även annars lite då och då,
  utan att jag ser någon anledning till det. Alltid lika irriterande!
  – Bara USB 2.0 och saknar MHL för video-ut. Hade den haft USB 3.1 så kanske den klarat Displayport ut men som jag
  förstår det så är inte detta ens ett alternativ på USB 2.0. Utebliven video-ut är ett steg tillbaka.

  Ej QC2 laddare med vid köp av telefonen. Jag tycker den borde hängt med
  även om det hade inneburit någon/några extra hundralappar på priset,
  men det var inte någon hemlighet när jag köpte den. Synpunkten gäller
  både för den inledningsvis otillgängliga funktionen och den negativa
  miljöaspekten om man förväntas köpa en extra laddare direkt.
  – Saknar fler modellanpassade originaltillbehör från Sony än just fodralen.

  Låg upplösning (720p) är inte någon överraskning men en 1080p skulle
  vara på sin plats tycker jag. Ingen deal breaker men värt att tänka på
  om man exempelvis vill använda telefonen med Google Cardboard eller
  andra VR headset.

  Sammantaget alltså en helt ok telefon enligt mig så länge man förstår vad man köper och vilka kompromisser som man får göra.

  Väntar
  nu bara på att alla tillverkare av USB-C tillbehör skärper till sig och
  börjar med att följa standards för både kablar och laddare! :)

  En fråga till er andra som har telefonen och även köpt dockningsadaptern DK60:
  Går
  det att köra telefonen liggande i den och få en vettig vinkel, ungefär
  som med de tidigare dockningsadaptrarna med magnetkontakten? Typ som en
  väckarklocka alltså.

 • Fraz

  För långa och utförliga, Swedroid kände sig utmanade.. :D

 • Thomas M

  Haha tror jag nog inte. Säkert nåt hos disqus som kickade in eftersom jag gjorde ett par redigeringar på saker jag skrivit galet. Blev några saker som borde städas upp här ovan nu när jag kopierade in igen men… Får vara så!

 • Bebben

  Är nöjd som sjutton med min. Köpte den samma helg som den lanserades, har för mig jag betalade 3300kr.

  Bra batteritid, (för mig) lagom storlek, fick Nougat snabbt och lätt. Bra skärm och (för sitt pris) riktigt bra kamera.

  Enda minustecknet jag har är att den inte kan starta kameran alla gånger, det blir bara svart. Gjorde så både innan och efter Nougat-uppdateringen. Händer kanske 1 gång av 20.

 • Paulista

  Är lite sugen på att testa en, men en fråga: Är inte knapparna längst ner på sidan otroligt irriterande?

 • Thomas M

  Skulle säga att man vänjer sig vid placeringen snabbt om du syftar på volymknappen. Den är ju så mycket större än kameraknappen också så trots att de sitter nära varandra så är det lätt att känna vilken som är vilken..

 • Fraz

  Svart skärm på kameran fick jag på min Z3C nån gång, tömde cache/data på kamera appen så hände det inte igen. Tror det var att någon app hade allokerat flashLED (vilket går via kamera API) och inte släppt den igen.

 • Paulista

  Tycker bara det verkar vara en ytterst märklig placering

 • Priset är väl lite väl högt för en mobil med 650 och 720p, om du nöjer dig med 5″ kan du få en för hälften ca. Det sagt så borde det väl finnas fler i 4.5 – 4.7″ med vettiga prestandan och batterier, men dom lyser helt med sin frånvaro. Det enda jag vet är typ LG med någon Snapdragon 410-lur och Samsung har någon för över 3000:-

  Sen tycker jag att mobilerna borde kunna ha power on/off på ovansidan och inte på sidan, men det är ju bara en åsikt.

 • Phukkitt

  Troligtvis menat att betona att det främst är en kameratelefon, då knappen är avtryckare och volymknapparna agerar zoom, med denna placering sitter de mer som de brukar göra på kompaktkameror. Har personligen inget problem med placeringen av dem, för zoom så sitter volymknapparna bättre till än de gjorde på min Z1 Compact.

 • Phukkitt

  Helt rätt, jag köpte min för 3000:- på black friday och det var det lägsta den kostat dittills.

 • Ubbe

  Tycker inte han behöver utveckla det mer än att det är en Sony.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons