Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony Xperia XZ-ägare: Vilka är era synpunkter på telefonen?

Postat:
10:43 - 2017-03-07
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Under hösten förra året lanserade Sony två nya telefoner ur Xperia-familjen: Xperia XZ och X Compact. Sin vana trogen håller Sony hårt i sitt väletablerade och av många hyllade formspråk, med minimalism, skarpa hörn och raka linjer.
Även om dessa tu telefoner i grund och botten bygger på samma samma grunddesign som tidigare Xperia-modeller så hade Sony ändå filat en del på detaljerna, vilka sammantaget skapade en telefon som ligger klart bättre i handen än föregångarna. Vi var då vi recenserade Sony Xperia XZ mindre nöjda med att Sony har skippat metallchassit till förmån för ett plastchassi, men samtidigt konstaterade vi att XZ trots det kändes skaplig påkostad och vridstyv i handen – bara inte lika exklusiv som många konkurrenter.

På plus-sidan fann vi bland annat ett mycket rappt gränssnitt och bra prestanda, vattenresistens, bekvämlighet i handen och plats för lagringsminnesexpansion. På minus-sidan fann vi att plastchassit inte riktigt räcker till i konkurrensen, att kameran som annars ofta är Sonys paradgren i våra test inte kunde matcha de bästa, att prislappen vid lansering var aningen hög och att telefonen saknar trådlös laddning – det senare något som dock dessvärre gäller majoriteten av alla konkurrenter också.

Prislappen för Sony Xperia XZ var vid lansering drygt 6 000 kronor och vi noterar att priset trots att runt fem månader har hunnit gå inte har sjunkit speciellt mycket. I skrivande stund kostar Xperia XZ från drygt 5 500 kronor, enligt Prisjakt.

När vi nu, en handfull månader efter butikspremiären, återkommer till Xperia XZ vill vi rikta frågan till er som äger, har ägt eller har använt en Xperia XZ under en längre tid: vilka är era synpunkter på telefonen? Vad missade vi i vår recension? Vad hade Sony kunnat göra bättre? Vad saknas? Vad har Sony lyckats bäst med?

Frågorna är många, och ni sitter sannolikt inne med svaren. Dela gärna med er av era synpunkter på Xperia XZ i kommentarerna här nedan, och som alltid ber vi er att hålla diskussionen hövlig och till ämnet.

 • Rickard Berger

  Bra format men varken skärm eller kamera håller mot andra ”flaggskepp”, kameran är faktiskt ett rent skämt

 • LOB

  Tycker kameran blev bättre med tiden. Var besviken i början, men sen arta det sig: http://www.swedroid.se/forum/threads/bilder-tagna-med-xperia-xz.137762/page-3

 • Daniel Jansson

  Prepare for shitstorm by Vidde and nZb.

 • Japp

  xz compact har ännu inte lanserats igen. Får skrivarna här någon sorts kunskapskrav innan de får jobb på swedroid?

 • alfdaniel

  Har du en xz eller är det bara ett tyckande?

 • Vad trevlig du är!!

 • Rickard Berger

  Ja jag ägde en under 3 månader, för det priset finns det flera klart bättre alternativ, men formatet och känslan i handen är bland det bästa jag upplevt. Skärmens kontrast och färgåtergivning är usel för dom pengarna och kameran i dåligt ljus är faktiskt ett skämt.

 • Fraz

  Verkar inte uppfattas som ett skämt av alla, iallafall inte enligt Swedroids blindtest.
  http://www.swedroid.se/har-ar-vinnaren-swedroids-kamerablindtest/

  ‘Klådde’ både Iphone 7 och Nexus 6P.

 • Rickard Berger

  Som sagt i bra ljus är den OK men i dåligt ljus har den inte en chans mot tex Nexus 6p , men det är min åsikt bara :)

 • Rickard Berger

  Sen att man nu släpper en mobil XZs med typ samma samma innehåll och bara en ny kameramodul säger nog en del om att man fått en hel del kritik

 • Bartek Svaberg

  Min senaste ej vattensäkra telefon dog pga fuktskador trots att den inte varit närmre vatten än i min byxficka vid regn. Efter det har jag väldigt svårt att se att jag skall skaffa en telefon som inte tål vatten igen. Eftersom jag varit väldigt nöjd med min Xperia Z3 kändes det därför ganska naturligt att gå över till Xperia XZ när den släpptes.
  Det klagas en del på dess bezels och att den tar dåliga bilder vid dåligt ljus. Bezels i över- och nederkant kan jag leva med och vid dåligt ljus tar alla kameror dåliga bilder så de punkterna bekommer mig inte nämnvärt. Det som har stört mig mest med telefonen är att dess batteritid inte är tillnärmelsevis så bra som den var i min Z3 – det retar mig mest av allt.

 • nZb

  Orkar inte idag

 • Emil Oskarsson

  Blockat nZb så hör inget från honom längre :)

 • Emil Oskarsson

  Batteritiden där är mestadels på grund av att Xperia z3 soc är strömsnålare än vad s820 är i Xperia xz, få telefoner som kommer i närheten av batteritiden på Xperia z2 och z3 idag tyvärr :( För ett par hundra mAh kan inte göra så stor skillnad som der är nu :p

 • Perkele

  Har väl inget negativt att säga egentligen, ska väl vara batteritiden då, kör utan stamina, så går ju bättra på. Att folk gnäller på kameran är nog för det är skit bakom spakarna, utnyttja inställningar som finns, såg att nåt spån gnällde på skärm oxå, bara nonsens, skärmen är kanon, en riktigt bra mobil som passar mina krav ?

 • Lyckades hitta bra pris och fick den för 3.5 och därmed riktigt nöjd.

  +Kameran, kan ta riktigt bra bilder/filmer
  +Batterietiden med 7.0
  +Android 7.0, ganska snabba ute med det ändå
  +Rapp
  +Vattentät
  +Tålig (pepparpeppar) tappat sen ett flertal gånger och visst blir det märken, men skärmen har inte spruckit tack vare ramen
  +Storleken
  +Framåtriktade högtalare
  +USB-C

  -Kameran, tar inte så snabba bilder som påstås, blir även del suddiga/mörka bilder
  -Lättrepad baksida, har den svarta
  -Blåtand, haft problem med att den inte hittar vissa enheter och behöver glömma bort och sen leta igen
  -Får sällan 4g på senaste, kanske får återställa den
  -Quick charge, fick ingen snabbladdare med och tycker den inte laddar lika snabbt som sambons S7:a, med hennes laddare.

 • Rickard Berger
 • alfdaniel

  Tack. Taskig kamera. Inget köp för mig…HAR samma känsla det finns bättre alternativ. Ser fram mot test och jämförelser mellan Sonys nya; g6 och s8 sedan blir det åka av?

 • johala02

  I stort sett nöjd. Men tycker Sony hade kunnat skicka med en snabbladdare.

 • Zack St

  Looool!

 • Rickard Berger

  Ägde en i 3 månader

 • Elin

  Betalade 7000 för att uppgradera mig från z3 som började tappa batterikapacitet. Fick ungefär samma batterikapacitet, kamera och telefon. Har varit trogen Sony och skanderade deras namn till nära och kära, men jag klarar mig inte en hel dag på detta batteriet med stamina mode, telefonen känns laggigare än min z3 och dåligt byggd. Haft problem med fingeravtrycksläsaren och jävligt trött på att den laggar. Har höga krav på en telefon, men att betala 7000 för en sämre kopia av z3? Suck! Aldrig Sony igen. Aldrig.

 • Elin

  Kom faktiskt på något positivt, den tar fantastiska videofilmer. Det stämmer faktiskt. Särskilt i svåra miljöer som konserter eller när man är utsatt för vind. Men det är nog det enda.

 • Zteam

  Här är ett mycket intressant test, att beskåda för alla som påstår att kameran i XZ bara skulle vara skit.:

  https://www.youtube.com/watch?v=R63PSBiZ4Gw

  foton i svagt ljus, kan oftast förbättras en hel del genom att höja slutartiden (och förslagsvis sätta timern på t ex 2 sekunder för att minska risken för att telefonen tar en dålig bild till följd av skakningar.

 • Greg

  Jag hade en Z3+ från ens lansering tills XZ-ans lansering. På slutet hade luren många små problem. Hörlurar ingången hade glapp i sig, ljudförbättringen gav konstant brus/oljud istället för musik (fick stänga av det) kameran överhettade ofta.

  Inga av dessa problem dök upp i min XZ-a. Däremot kameran känns sämre och ibland skärmen är svart när jag startar kameran med den fysiska knappen (jag kan fortfarande ta kort med det). Bluetoothen funkar inte 100% heller. Men det som är mest irriterande att den kan inte hantera messenger/Skype samtal utan att bryta samtalet när man hoppar mellan 4g/wifi. Z3+ hade inget liknande problem.

 • Alias joje67

  Plasten är väl kanske för att deras ”ip-glastelefoner” både läcker och spricker i hög utsträckning enligt missnöjda användare? Eller så har Sonys plastchef fått mer att säga till om.. han eller hon tar mer plast helt enkelt..

 • Sprickanba

  Om den inte spruckit tack vare ramen.. vad sprack den tack vare då för nåt?

 • Nile

  Vind? Menar du att ljudet inte påverkas så negativt trotts att det blåser?

 • Sony & Son

  Att de aldrig lär sej.. idel kvalitetsmissar.. att de vågar ta hutlösa priser sen..

 • Rickard Berger

  Jo visst finns det sätt att förbättra bilden men det är inte så 99% av dom som använder mobilen tar bilder

 • Emil Oskarsson

  Lcd skärmen som Sony använder är en av de bästa lcd skärmarna på marknaden, men vissa gnäller väl på att det bara är 1080p för att de ska använda sin mobil med vr headset 24/7 :)

 • Emil Oskarsson

  Fått ett måndagsexemplar? Har inte xz men har x Performance och är inte annat än nöjd med den, enda negativa är ju att jag hade föredragit metallram istället för plastram men polykarbonat är jävligt tåligt det med. Batteritiden hade kunnat vara bättre får ut som mest 6h on screen time och det är väldigt sällan, oftast bara 4h on screen time. Sen nej batteritiden kommer inte i närheten av Xperia z3 men det är tack vare en mer strömslukande soc samt andra mer avancerade komponenter i xz mot z3. Vad har du haft för problem med fingeravtrycksläsaren? Har absolut inga problem med min :p kameran är ju en stor skillnad mot Xperia z3 dessutom så jag skulle rekommendera dig att lämna in mobilen o kräva en ny som jag en gång fick göra med en defekt Xperia z :p

 • Emil Oskarsson

  Är väl mer att de vill släppa en uppföljare till xz med nya kamera modulen? Kameran på xz är grym tycker jag :p

 • Melmac

  Överlag jättenöjd! Kameran kunde däremot varit bättre i mörker.

 • Simon

  Varit och känt på Sony’s XZ flertalet gånger, varje gång tar jag dock upp min S7 Edge i jämförelse och då känns XZ så… tråkig. XZ är säkert en bra mobil, men saknar totalt wow-faktor imo. Blir skeptisk när jag jämför ramarna runt skärmarna ;-)

 • Den har inte spruckit. Eller vad menar du?

  Det är en kant som sticker upp lite ovanligt mycket kanske, men det har nog räddat den när den hamnat med skärmen neråt.

 • Zteam

  1. i Videon ovan testas Xperia XZ mot en systemkamera i 10 000 kr klassen, bägge kamererna körs i autoläget, Xperia XZ står sig otroligt bra mot systemkameran för att vara en telefon, även om den självklart åker på storstryk i mörkertestet. (detta enligt både mig och killen som testar det i videon ovan.

  2. Så är det absolut, vissa av oss lär oss använda kameran fullt medans andra sitter och ”surar” över kameran på olika forum istället.
  i slutändan kan man ju fundera, på vilka som tar bäst bilder och har mest roligt med sina lurar…. ;-) *

  *( Ovanstående text ska naturligtvis läsas med glimten i ögat, jag säger inte att mitt sätt passar alla, men att ändra dessa inställningar tar ungefär 10 – 30 sekunder extra, när man val vet hur man ska göra.

  Detta ska inte läsas som att det inte finns bättre mobilkameror eller att det saknas skäl att uppgradera till en lur man trivs bättre med, men det är definitivt värt att åtminstone överväga detta om man är nöjd med luren i övrigt.)

 • Zteam

  Några små tips här:

  1. Börja med att kolla vilken androidversion (firmware) din XZ kör och dubbelkolla om det finns en uppdatering.

  2. Har du senaste firmware-versionen så ska det gå att ändra inställningarna för Stamina-mode, för bättre prestanda eller längre batteritid

  3. Lär känna din kamera Xperia XZ låter dig justera slutartid längre slutartid = ljusare bilder, å andra sidan ökar risken för att bilden blir suddig pga skakningar, och eller högre iso = ljusare men också brusigare bilder.

  4. Om inget av ovanstående hjälper dig så prova en fabriksåterställning, hjälper inte detta, så kan du överväga att reklamera luren istället.

 • Thomas M

  Hallå Oskar!
  Grattis till ett bra köp och en bra översikt över vad du tycker är + och -!

  Två frågor:

  Är det något speciellt som du upplever positivt med USB-C (dvs. är du nöjd med själva kontakten eller eventuella finesser, för den här har väl USB 3.1 och kanske funktioner genom detta också)?

  Quick Charge, funkar det iaf. och hur snabbt laddar den jämfört med ”sig själv” via originalladdaren från köpet?

 • Thomas M

  Vill inte vara en sån, men det verkar som din kommentar i tråden ”Samsung S7 Edge-ägare: Vilka är era synpunkter på Sony Xperia XZ?” råkar ha hamnat här istället… :)

 • Stefan Heinonen

  LOOOOOL ?

 • Elin

  Har tidigare varit en mycket nöjd z3-ägare, när batteritiden började minskas bytte jag höstas i till en xz i hopp om att få en ny fräsch telefon. Men kändes som jag fick samma telefon, alltså z3 batteri-tid efter 1,5 års användning, inga direkta nyheter blev grymt besviken.
  Den ända fördelen är väl att det är något bättre skärm, med skarpare bild.
  Så Sony får snäppa upp sig om jag ska fortsätta vara sonyägare.

 • Elin

  Påverkas jo, men har ingen film med kaossprakande som alla andra telefoner haft. Mer lite då och då. Antar att mikrofonplacering och programvaran faktiskt samarbetar på ett positivt sätt.

 • Elin

  Svinsnällt, men är tyvärr missnöjd nörd. Har koll på ovanstående, brukar fabriksåterställa var tredje månad. Jag är en ganska tung användare som förväntat sig mer tror jag. I och med att z3 var så Fab var det här ett skämt.
  Kanske relevant att reklamera, har ärligt talat bara antagit att luren suger, googlat problemen som är kända av många användare och accepterat ödet.

 • Elin

  Fingeravtrycksläsaren låser upp för alla, även om jag inte är i närheten av safe zones, safe tillbehör eller har skum programvara som stör ut. Fickringer folk på stan och släpper in barn.
  Ja , jag tänker att jag har extrema krav efter z3. Såg ju skillnaden i spec men det säger ju inte alltid allt. Bara irriterad på mig själv att jag inte skickade tillbaka skiten och köpte en till z3… Har inte märkt stor skillnad i kameran mot z3 men är inte alls missnöjd. Den slår min gamla systemkamera any day vilket är himla trevligt och smidigt.
  Börjar vänja mig med att alltid har med laddare…

 • KalleKn

  Lika exklusiv… kan ni inte bara ge fan i att påstå sådana dumheter och lägg telefonen i kylen nån timma och ta ut den sen och känn om aluminium är så jävla exklusivt på en sak som man använder utomhus under årets kalla månader. Testa sen med frysen för att testa riktiga vintergrader oxå.

  Metall på nått du skall hålla i utomhus när det är kallt är ren idioti och inte ett tecken på exklusivt materialval.

 • Simon

  Jo du vill vara sån. Gullig kommentar för övrigt!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons