Recension:Sony Xperia Z [Recension]

Postat:
01:09 - 2013-03-13
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
193

sony-xperia-z-recbild

Tillverkare: Sony
Modell: Xperia Z
Operativsystem: Android 4.1 / Jelly bean med Xperia UI
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 5 500 kronor
Webbsajt/Specifikationer: Sony / Androidenheter
Diskutera: Sony Xperia Z på Swedroids forum

Introduktion

Sony Ericsson och sedermera Sony hör till veteranerna bland tillverkarna av androidtelefoner, och företaget har vid det här laget stor erfarenhet av operativsystemet i fråga. Sonys Xperia-gränssnitt hör numera, efter en minst sagt tungrodd start i X10i, till marknadens allra rappaste tack vare att endast små modifikationer av Android i dess grundutförande har gjorts.

Hårdvaran har emellertid inte alltid varit i yttersta framkant, utan vi har ofta upplevt det som att Sony/Sony Ericsson konstant legat ett halvt steg efter konkurrenterna. Med nylanserade Sony Xperia Z så ser det dock ut som att tillverkaren tagit ett stort steg framåt varför försprånget som konkurrenterna haft rent hårdvarumässigt numera får betraktas som uppätet – åtminstone till dess att HTC och Samsung släpper sina nya flaggskepp inom kort.

I följande recension kommer vi som alltid ta en rejäl titt på enheten, både mjukvaran och hårdvaran, för att bilda oss en uppfattning om hur Xperia Z står sig mot konkurrenterna.

[ind][/ind]

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia Z
ReleasedatumVåren 2013
Processor1,5GHz quad-core
PlattformQualcomm APQ8064
GrafikkretsAdreno 320
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~69,8% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera2,2MP
Vikt146g
Höjd, bredd, djup139 x 71 x 7,9mm
Batteri2330mAh / 11 / 550 timmars tal/standby-tid
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP57
Övrig info3,5mm-jack. IPX5/7 (vattentålig) & IP5X (dammtålig). Sony Mobile BRAVIA Engine 2, reptålig display, stödjer GLONASS, DLNA-certifierad. Batteriet är fast och går ej att byta själv.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z på Androidenheter.se

sony-xperia-z-sysinfo-1
sony-xperia-z-sysinfo-2
Sony har utrustat Xperia Z med Qualcomms Snapdragon S4 Pro-plattform, bestående av en fyrkärnig Krait 200-processor i 1.5 GHz baserad på 28nm tillverkningsteknik, 2 GB RAM samt den OpenGL ES 3.0-kompatibla och erkänt kraftfulla grafikkretsen Adreno 320. Skärmen är en fem tum stor LCD/TFT-panel ur Sonys Bravia-serie och har en upplösning på 1080×1920 pixlar, även känt som FullHD.

Enheten levereras vidare med 16 GB internt lagringsutrymme av vilket strax under 11 GB finns tillgängligt för applikationsinstallationer och medialagring. Tack vare en port för lagringsminnesexpension (upp till 64 GB via Micro-SDHC) så kan man trots 16 GB internt minne känna sig tämligen trygg i att lagringsutrymmet skall räcka till.

[bench]system|sony xperia z[/bench]

I kartongen

sony-xperia-z-box
Xperia Z levereras i en Sony-typisk kartong, vilket innebär att kartongen i sig inte är speciellt exalterande utan känns aningen tafflig och billig. Det intressanta är i vanlig ordning vad vi finner inuti kartongen.

I ett fack för sig högst upp efter att locket lyfts av finner vi telefonen, väl inslagen i både en skyddande plastpåse och med plastfilm över både skärm och bakstycke. Nedanför det övre facket döljer sig resten av kartongens innehåll. Vår kartong innehåller följande:

* Sony Xperia Z (svart, 16 GB)
* Laddadapter (svart, 5V 1.5A)
* Dockningsstation (svart)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Trådburet stereoheadset (svart, in ear-typ m. svarsknapp)
* Tre par öronpluggar av olika storlekar för headsetet
* Skärmskydd och bakstyckesskydd i transparent plast
* Diverse dokumentation

Vi kan som vanligt inte garantera att alla kartonger har samma innehåll. Beroende på återförsäljare, region och operatör kan innehållet variera. Om tillbehören är av stor vikt för just dig rekommenderar vi att du kontaktar din återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

sony-xperia-z-back-2
sony-xperia-z-front-1 sony-xperia-z-front-2 sony-xperia-z-back-1
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-1 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-3 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-4
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-5 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-6 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-8
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-7 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-9 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-10
Sony Xperia Z är snygg. Mycket snygg. Vi inser givetvis att detta är en ren och skär smaksak, men alla, bokstavligen alla, som vi har låtit ta en närmare titt på telefonen har blivit förtjusta. Och vi på redaktionen håller med – det här är en mycket läcker pjäs.

Byggkvalitén är hög – utan tvekan högre än i Sonys fjolårsmodeller – och tack vare bakstycket som liksom Nexus 4 och rivalen iPhone 4/4S/5 är av glas känns enheten lyxig. Man kan ifrågasätta hur praktiskt det är med ett bakstycke i glas, men läckert känns det.

Även om Xperia Z är en fröjd för ögat så är den däremot inte riktigt lika behaglig för handen. På grund av en kantig design med vassa hörn och på grund av rejäla yttermått så ligger telefonen lite avigt i handen. Trots att Xperia Z har nästan exakt samma breddmått som Samsung Galaxy S III så känns den både större och otympligare i handen.

Konstruktionen består av ett heltäckande skärmglas och det heltäckande bakstycket i glas, och däremellan en svart ram av lätt gummerad plast. Passform och materialkvalité håller toppklass och telefonen ger inte ifrån sig några missljud då vi bänder, klämmer och vrider på den. Med undantag av att telefonen känns lite vass och kantig i handen så är det full pott för Sony vad byggkvalitén berör.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

sony-xperia-z-power-button
sony-xperia-z-volume-button sony-xperia-z-microsd-dock-connectors sony-xperia-z-microusb-port sony-xperia-z-3-5mm-audio-port
Sony har som den enda av de större tillverkarna, undantaget tillverkare av telefoner ur Nexus-serien, valt att anamma Androids mjukvaruknappar istället för att förlita sig på externa knappar för funktionerna ”Tillbaka”, ”Hem” och ”Senast använda program”. Detta innebär att telefonens front helt och hållet saknar knappar. Google själva har sedan lanseringen av Ice Cream Sandwich uppmanat tillverkare att använda de virtuella knappar.

På telefonens vänstersida finner vi allra längst upp en lucka bakom vilken Micro-USB-porten döljer sig. Strax nedan denna finner vi ytterligare en lucka, bakom vilken kortplatsen för minnesexpansion döljer sig. Båda luckorna har försetts med vattentäta gummilister vilka hjälper till att hålla telefonens inre skyddat från väta. Nedanför micro-SD-luckan finner vi de två blecken för dockningsstationen.

På högersidan finner vi i överkant luckan för SIM-kortet, vilken även den förstås har fått tätande gummilister, och direkt nedan den sitter On/Off-knappen som sticker ut rejält från chassit. Inga problem att treva sig fram i blindo här inte. Tack vare att knappen erbjuder osedvanligt mycket motstånd så trycker vi aldrig ned den av misstag trots att den sticker ut så mycket som den gör. Nedanför On/Off-knappen finner vi volymknappen, vilken precis som On/Off-knappen sticker ut en hel del och således är lätt att treva sig fram till. Båda knapparna känns lyxiga och rejäla.

I huvudänden finner vi till höger den fjärde och sista gummitätade luckan, bakom vilken 3.5mm-porten för hörlurar döljer sig. På fronten ovanför skärmen finner vi såväl den frontriktade kameralinsen som en ljusdiod och högtalaren för telefonsamtal. Här döljer sig även ljussensorn och närhetssensorn. På baksidan finner vi kameralinsen allra högst upp, med tillhörande LED-blixt.

Mottagning och datahastigheter

Mottagningen via 3/3.5G har varit bra under vår tid med telefonen, helt i nivå med vad de bästa konkurrenterna kan erbjuda. Hastigheterna beror helt och hållet på mobilnätets dagsform, men vi har inga problem att under goda förhållanden nå en god bit över 17 Mbit/s vid nedladdning och strax under 4 Mbit/s vid uppladdning – helt i nivå med vad vi förväntar oss. På grund av problem med vår operatör kunde vi tyvärr inte testa hur telefonen fungerar i LTE-nätverket.

Via Wi-Fi har vi däremot, främst vid användande av 802.11/n (på 5 GHz-bandet), noterat att signalstyrkan och räckvidden inte riktigt kan matcha Samsung Galaxy S III. Då vi tar vardera telefon i handen och sakta avlägsnar oss meter för meter bort från vår router (ASUS RT-N56U) så tappar Xperia Z kontakten nästan tio meter före Galaxy S III. När vi upprepar testet med 802.11/g (på 2.4 GHz-bandet) så presterar Z betydligt bättre och det är ett dött lopp de två telefonerna emellan.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n-protokollet) på vårt lokala nätverk, via FTP-överföringar, ligger på cirka 40 Mbit/s vid nedladdning (till telefonen) och 34 Mbit/s vid uppladdning (från telefonen). Detta är klart godkänt och är i nivå med vad de allra bästa konkurrerande telefonerna mäktar med.

Ljudegenskaper

sony-xperia-z-loudspeaker
Ljudegenskaperna via 3.5mm-utgången är i regel ett av de allra svåraste delmomenten att utvärdera i våra recensioner, och Xperia Z är inget undantag. Vi är långt ifrån så kallade ”audiofiler”, men då vi provlyssnar på ett större antal ljudspår av varierande kvalité via ett par AGK K420-hörlurar så tycker vi oss ändå ana att ljudet är imponerande bra. Tack vare en kompetent musikspelare (Sonys WalkMan-app) så kan man om man så önskar justera ljudbilden själv, antingen via förinställda profiler eller via en fembandsequalizer.

Framför allt upplever vi att de högre frekvensområdena – diskanten – briljerar, men även de lägre tonerna och basgången låter distinkt. Vid riktigt hög volym tenderar det att skorra en del, men detta beror på hörlurarna mer än på telefonen. Som alltid så rekommenderas en provlyssning med favorithörlurarna innan köp för er som är finsmakare vad gäller ljudet – vi på redaktionen kan dessvärre inte stoltsera med hyperkänsliga audiofilöron.

Den yttre högtalaren, placerad i nederkant på telefonens högersida (se bilden ovan), presterar en förvånansvärt hög maxvolym, men ljudet är tunt och skorrar mer än gärna om volymen blir för hög. Därtill noterar vi att det är väldigt lätt hänt att man av misstag råkar täcka över högtalaren då man håller den i handen, varpå ljudet försvinner nästan helt och hållet.

Vid telefonsamtal är ljudet både i vår och motpartens ände klart och tydligt, kanske aningen för tunt ljud i vår ände, men vi hade definitivt önskat en högra maxvolym. I riktigt bullriga miljöer eller om man har nedsatt hörsel så kan det vara lurigt att höra vad motparten säger. Det bör tilläggas att vi är tämligen petiga nu – och vi jämför närmast med LG Nexus 4 som är klassledande vad gäller just detta.

Vi är på det stora hela nöjda med ljudkvalitén i Xperia Z, men noterar samtidigt att Sony/Sony Ericsson har lyckats aningen bättre förr om åren. Rimligtvis är det genomgående aningen tunna ljudet en direkt konsekvens av det vattentäta membran som täcker högtalaren.

GPS och positionering

sony-xperia-z-galaxy-s-iii-gps
I det här delmomentet har vi tagit med oss Sony Xperia Z och och Samsung Galaxy S III ut på en kortare biltur i stadsmiljö. Höga byggnader och andra hinder som skymmer sikten till satelliterna gör satellitnavigering i just stadsmiljö till en mardröm för många GPS- och GLONASS-enheter. För att säkerställa att det är GPS-/GLONASS-mottagaren som sätts på prov så stänger vi av all positioneringshjälp från Wi-Fi och mobilnätet och till vår hjälp för att spela in och visualisera vår rutt använder vi den av Google utvecklade appen My Tracks.

I testet ovan, där Xperia Z följer den röda rutten och Samsungs Galaxy S III följer den blå, så kan vi snabbt konstatera att det skiljer mycket lite de två enheterna emellan. Båda följer vår rutt mycket bra, men Xperia Z tappar här och var positionen med något tiotal meter, i synnerhet i tvära svängar där färdriktningen plötsligt ändras kraftigt.

Samsung Galaxy S III å sin sida har lite större bekymmer än Xperia Z med att leverera vår faktiska position i sidled, vilket gör att det ofta ser ut som att vi är uppe på trottoarer, eller till och med inne i byggnader, och åker.

Båda telefonerna låser mot satelliterna och får en stabil signal efter blott ett tiotal sekunder, något som sannolikt kan tillskrivas att de båda har stöd för både GPS och GLONASS. Eftersom vi sedan tidigare vet att Samsung Galaxy S III har en mycket bra GPS/GLONASS så kan vi konstatera att Xperia Z, som är i paritet med rivalen från Samsung, även den är en positioneringsenhet av toppklass.

Bildskärmen och digitizern

Sony Xperia Z mot Samsung Galaxy S III - skärmskärpa.

Sony Xperia Z mot Samsung Galaxy S III – skärmskärpa.

Bildskärmen är på hela fem tum och av LCD/TFT-typ, ur Sonys Bravia-serie. Upplösningen är på 1080×1920 pixlar, även känt som fullHD, vilket ger en pixeltäthet på 443 PPI. Faktum är att vi hur mycket vi än anstränger oss inte kan urskilja enskilda pixlar på avstånd större än 15 centimeter. Skärmen levererar således en skärpa som är smått fantastisk, och färgåtergivningen är inte mycket sämre den. Både med och utan Mobile BRAVIA Engine 2 aktivt sålevereras vackra, naturtrogna och kraftfulla färger.

sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen-1
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen-5 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen-3 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen4

I vanlig ordning med Sonys Bravia-skärmar för telefoner så dras tyvärr även Xperia Z med dåliga betraktningsvinklar. Det räcker med blygsamma vinklar på 15-20 grader för att uppskattningsvis halvera ljusstyrka och kontrast, och det är ett ständigt återkommande irritationsämne.

Någon invänder kanske nu och menar att man aldrig håller telefonen i sneda vinklar då man använder den. Detta är för all del sant, men vi håller inte alltid telefonen i handen då vi använder den. Vi på redaktionen har halva arbetsdagen telefonen liggande på rygg på skrivbordet bredvid oss och vinkeln som då uppstår mellan skärmen och våra ögon är nog för att göra skärmen svår att tyda om man inte först plockar upp telefonen, något som demonstreras tydligt i bilderna ovan.

Digitizern, det pekkänsliga ytskäktet på skärmen, håller som telefonen i övrigt hög klass. Även om vi rent subjektivt inte upplever att pekskärmen är riktigt lika responsiv som LG:s Nexus 4 så är den ändå en fröjd att använda.

Vi mäter upp uppdateringsfrekvensen till 60 Hz, vilket innebär att skärmen läser av skärmtryck och fingerrörelser 60 gånger per sekund. Vidare mäter vi upp maximalt 10 simultana tryckpunkter vilka skärmen inte har några problem att spåra med hög precision.

Ett minus utdelas för den plastfilm Sony applicerat ovanpå skärmglaset för att göra det splittersäkert. Plastfilmen innebär något större friktion än på tidigare nämnda LG Nexus 4 samt Samsungs Galaxy S III och Note II, och ytterligare ett minus för att plastfilmen genererarar statisk elektricitet som får varenda damm- och smutspartikel i närheten att ”sugas in” och fastna på skärmen. Vi har aldrig varit med om en telefon som är svårare att hålla ren från diverse partiklar. Vi bävar för den kommande pollensäsongen. Det går förvisso att ta bort plastfilmen men då försvinner dels Sony-logotypen liksom, förmodar vi i varje fall, telefonens fabriksgaranti.

Allt som allt så är skärmen en av de allra bästa på marknaden vid sidan om OPPO Find 5 och HTC One. Ett visst minus för de svaga betraktningsvinklarna, men det är svårt att trots detta inte bli väldigt förtjust i den här skärmen.

Mjukvaran

Sony Xperia Z levereras med Android 4.1.2 / Jelly Bean och ovanpå detta har Sony lagt in en bantad version av sitt egna gränssnitt Xperia UX. Av alla tillverkargränssnitt vi testat tillhör detta ett av de som är allra mest likt Andorid i dess grundutförande, och vi på redaktionen uppskattar detta storeligen då det i regel gör telefonen rappare.

Sony tillhör en av de tillverkare som släppt flest Android-telefoner vid det här laget och det verkar tyvärr som att det påverkat hur fort tillverkaren mäktar med att släppa uppdateringar. Vi har inte hittat någon information om exakt när Sony avser släppa en uppdatering till Android 4.2 för Xperia Z. Sony Xperia S har vid tillfället för det här testet inte erhållit någon uppdatering till Android 4.1/Jelly Bean – en uppdatering är dock utlovad mot slutet av mars.

Vad beträffar möjligheten att byta ut mjukvaran i telefonen har Xperia Z, med undantag för vissa serier, en bootloader som går att låsa upp. Instruktioner för detta finns att tillgå via Sonys hemsida. Detta ger användare möjlighet att lägga in tredjepartsmjukvara som exempelvis CyanogenMod.

Hemskärm/launcher

sony-xperia-z-launcher-1
sony-xperia-z-launcher-2
Sonys Xperia-launcher är som sagt tämligen lik Android i grundutförande, men de har lagt till en del smarta funktioner och stuvat om en hel del vad gäller hanteringen av hemskärmarna. De har vidare även lagt till ett litet antal snabbswitchar, diskret infällda längst upp i det nedfällbara statusfältet. Ingalunda en nyhet – detta har vi sett på androidtelefoner sedan 2010 – men det är ändå ett välkommet tillskott. Android har förvisso sedan version 4.2 något smidigare hantering för exempelvis Bluetooth- och Wi-Fi-hantering via statusfältet, men vi föredrar nog Sonys variant.

Den tidigare nämnda hanteringen av hemskärmarna har ändrats jämfört med standardandroid till det bättre, men vi är inte förtjusta i det extra momentet som krävs för att dra en genväg från programmappen till hemskärmen, där vi numera utöver att långtrycka även tvingas dra ikonen till skärens överkant innan hemskärmen exponeras så att vi kan placera ut den. På en telefon med såpass stor skärm som Xperia Z har så tvingar detta fram ett tvåhandsanvändande för alla utom de med väldigt stora händer där tummen når ända upp till skärmens överkant. En bagatell? Ja, kanske, men inte helt smidigt för ett så vanligt användarscenario.

Webbläsaren

sony-xperia-z-browser
Standardwebbläsaren är Googles Chrome och den fungerar precis som den gör i Googles Nexus-enheter, som Nexus 4. Sony har till synes vare sig ändrat eller lagt till någonting eget, vilket i teorin bör göra mjukvaruuppdateringar mer smärtfria. Prestandan i webbläsaren är god och Sony har till synes lyckats optimera mjukvaran bra. Stöd för Adobe Flash saknas helt och hållet i Chrome, men man kan komma runt detta med tredjepartswebbläsare som Boat Browser.

[bench]phone_web|sony xperia z[/bench]

Galleri och mediaspelare

sony-xperia-z-album
Även om Sony ansträngt sig för att behålla Android standardbetonat innebär det för all del inte att de har låtit det vara orört. Ett fint exempel på en av Sony genomförd ändring är att de har ersatt Androids bildgalleri med en egen galleriapp, kallad ”Album”, och vi är snabbt överens om att Sonys version är aningen bättre.

Bilderna på lagringsminnet presenteras i ett estetiskt tilltalande rutnät där den första bilden i varje mapp är fyra gånger större än de övriga ”tumnaglarna”. Utöver att bjuda på en tilltalande och överskådlig layout/presentation så är galleriet dessutom mycket snabbt – både vad gäller att rendera miniatyrerna och vid skrollning/svep/zoom. Imponerande.

sony-xperia-z-movies
Videospelaren, kallad ”Movies”, är kompetent och lyckas spela upp alla våra videoströmmar som vi använder för att testa videokompatibiliteten. Dessvärre saknas stöd för DTS-ljud och inte heller lyckas tredjepartsspelarna MX Player eller DicePlayer i standardutförande råda bot på detta.

Kontentan är kort sagt att videoprestanda liksom kompatbilitet i Sony Xperia Z är bra, men DTS-avkodning får man för närvarande klara sig utan såvida man inte lägger till en DTS-avkodare på egen hand, vilket möjligtvis Google kan hjälpa en med.

sony-xperia-z-walkman
Musikspelaren, kallad ”WalkMan”, är som sig bör med Sony och dess WalkMan-rötter en kompetent historia. Det mesta som musikälskaren kan tänkas behöva finns där, och mer därtill.

Kameran

sony-xperia-z-camera-lens
Sony har utrustat Xperia Z med den nya kamerasensorn Exmor RS, som är uppförljaren till Exmor R som vi bland annat fann i några av Sonys fjolårsmodeller. Maxupplösningen är enligt specifikationsbladet 13 megapixlar, men i kameramjukvaran uppges 12 megapixlar vara max. Oavsett vilket så är både 12 och 13 megapixlar mer än nog.

 

Det kraftfulla ”Burst”-läget får kanske anses vara stillbildskamerans verkliga trumfkort, och till skillnad från de aningen begränsade Burst-funktionerna på fjolårskamerorna, som i regel maximalt mäktade med att ta 4-5 bilder per sekund under kortare perioder, så kan Xperia Z ta flera hundra bilder i rad – och betydligt snabbare. Vi mäter upp hela 100 bilder på strax över sex sekunder, i 1280×720-pixlarsläget, vilket får betraktas som imponerande.

Maxupplösningen vid videoinspelning är som sig bör 1080p (1920×1080 pixlar) i 30 FPS och har som första smartphonekamera med Android även stöd för HDR vid videoinspelning för ett större dynamiskt omfång.

Kameramjukvaran
sony-xperia-z-camera-software-1
sony-xperia-z-camera-software-2
sony-xperia-z-camera-software-3
sony-xperia-z-camera-software-4
Kameramjukvaran är i sann Sony-anda mycket kompetent och bjuder i runda slängar på allt som man kan förvänta sig av en flaggskeppstelefon – och mer därtill. Ett minus för en kameramjukvara som startar tämligen långsamt vid kallstart; i regel runt fyra sekunder, vilket inte helt ok för en flaggskeppstelefon 2013. Som referens kan det nämnas att kameramjukvaran i konkurrenten Samsung Galaxy S III kallstartar på en god bit under två sekunder.

På grund av en uppsjö av funktioner och finesser så kan det till en början vara lite lurigt att hitta rätt, men efter någon halvtimmes fotograferande var det inte längre några problem. För den som inte orkar med att ge sig in i menyerna för att finjustera fram den optimala bilden för rådande förhållanden finns det förstås ett autoläge, kallat ”Superior auto”. Detta fungerar i regel mycket bra, men inomhusbilder har en tendens att bli i mörkaste laget – åtminstone i en direkt jämförelse med Samsung Galaxy S III, som ni också kan se i galleriet en bit nedan.

Fördelen med att kameran levererar mörka bilder istället för överexponerade/ljusa bilder är att inga detaljer går förlorade – man kan på ett par ögonblick i valfri bildhanterare trolla fram alla detaljer som döljer sig i skuggorna, medan en överexponerad bild ofta är omöjlig att göra något åt.

Bland de mer framträdande funktionerna finner vi bland annat ett HDR-läge samt ett mycket kraftfullt ”Burst”-läge där man kan under goda ljusförhållanden kan ta närmare ett hundratal bilder på blott sex sekunder. Imponerande!

Exempelbilder

Sony Xperia Z                                                    Samsung Galaxy S III
sony-xperia-z-1 samsung-galaxy-s-iii-1
sony-xperia-z-2 samsung-galaxy-s-iii-2
sony-xperia-z-3 samsung-galaxy-s-iii-3
sony-xperia-z-4 samsung-galaxy-s-iii-4
sony-xperia-z-5 samsung-galaxy-s-iii-5
sony-xperia-z-6 samsung-galaxy-s-iii-6
sony-xperia-z-7 samsung-galaxy-s-iii-7
sony-xperia-z-8 samsung-galaxy-s-iii-8
sony-xperia-z-9 samsung-galaxy-s-iii-9
sony-xperia-z-10 samsung-galaxy-s-iii-10

Alla bilder ovan är tagna med autoläget aktivt på båda telefonerna, och med högsta möjliga upplösning i widescreenformat/16:9; 9 megapixlar för Xperia Z och 6 megapixlar för Galaxy S III. Vi ser snabbt att Galaxy S III:s autoläge i inomhusmiljö levererar betydligt ljusare bilder, som till en första anblick ser mer levande och detaljerade ut. Xperia Z:s autoläge tar inomhusbilder som är klart dunklare, men skenet kan bedra: när vi öppnar bilderna i vårt bildredigeringsprogram så kan vi konstatera att Xperria Z levererar lika mycket detaljer som Galaxy S III, och tack vare den högre upplösningen mer därtill.

På grund av, eller tack vare, den lägre vitbalansen så bibehålls därtill mer detaljer i bilden. Där detaljer i Galaxy S III ibland går förlorade i form av oåterkallelig överexponering så kan man med ett enkelt bildbehandlingsprogram plocka fram bildinformation ur de mörka partierna. Närgränsen för macrofotografering (närbildsfotografering) ligger i autoläget kring 10 centimeter, vilket inte är speciellt bra. Det är svårt att komma objektet nära nog för ordentlig macrofotografering. Som referens är närgränsen för Galaxy S III cirka 3-4 centimeter.

Vi enas lite försiktigt om att om man väljer att plåta i autoläget i miljöer med lite sämre ljusförhållanden så är Galaxy S III den aningen bättre kameran för den som inte vill/orkar redigera sina bilder, medan Xperia Z är den klart bättre kameran för den som tycker om att leka med inställningar och efterredigera med ett bildbehandlingsprogram.

Utomhus, i fullt dagsljus, så har vi svårt att skilja de tu åt – Xperia Z och Galaxy S III levererar snarlik skärpa och snarlik färgåtergivning, men tack vare den högre upplösningen så kan Xperia Z trolla fram mer detaljer då bilderna betraktas i fullstorlek. Allt som allt så ger vi Xperia Z segern i den här duellen och vi på redaktionen är överens om att Xperia Z har androidvärldens just nu bästa stillbildskamera.

Videoexempel
Sony Xperia Z

Samsung Galaxy S III

Vi gav Xperia Z en knapp seger i stillbildsmomentet ovan, men då vi analyserar videoinspelningarna kan vi snabbt konstatera att vad gäller video så ligger Xperia Z en god bit bakom konkurrenten Samsung Galaxy S III. Färgåtergivningen är snarlik och återigen uppvisar Galaxy S III ett klart ljusare resultat (vilket man föredar här är mest en smaksak) men när det gäller skärpa så är Galaxy S III minst ett snäpp bättre, sannolikt två. Vi upplever även ett litet övertag för Galaxy S III vad gäller ”flytet” i videoklippen.

Sony Xperia Z må ha den bästa stillbildskameran, men i videomomentet står den sig slätt mot den numera tämligen åldersstigna regenten Galaxy S III.

Buggar och problem

Sony har bra koll på Android och sin egen hårdvara med tillhörande drivrutiner vid det här laget, och detta avspeglar sig väl vad gäller buggar och stabilitet. Vi har under vår tid med telefonen inte sprungit på en enda regelrätt bugg, men vi har däremot råkat ut för en spontan omstart, vilken inträffade då vi fabriksåterställde enheten och telefonen automatiskt återställde alla våra appar via Google Play Store. Vi gissar att telefonen överhettade, men vi lyckades trots flera försök inte återskapa händelsen.

Ett rent fysiskt problem har visat sig vara bakstycket som trots att det är av glas repas mycket lätt. Vi råder ALLA att genast sätta på skyddsplasten som Sony skickar med i kartongen – den behövs. Telefonens front har som vi nämnt ur kartong en tunn skyddande plastfilm applicerad över skärmen, men denna är fastlimmad och bör inte tas bort, varför Sony skickar med även en extra skyddsfilm i kartongen. Eftersom plastfilmen repas lättare än glas gör man nog klokt i att sätta på det medföljande skyddat illa kvickt.

Vi har även, som vi nämnde i kapitlet om bildskärmen, noterat att skärmen är en dammagnet utan dess like. Vi gissar att skärmen alstrar en betydande mängd statisk elektricitet, vilket gör att den i sin tur attraherar damm- och smutspartiklar. Då det till synes handlar om statisk elektricitet så envisas partiklarna dessutom med att ”klibba fast” på skärmen, det räcker inte alltid med att blåsa på skärmen eller dra handen över den – man flyttar bara på partiklarna, de försvinner inte. Alla som har försökt städa undan frigolitsmulor vet

Batteritiden

[bench]battery|sony xperia z[/bench]
Batteritiden har visat sig vara bättre än förväntat. Vi hade innan vår testperiod påbörjades läst en del tidiga recensioner och omdömen om telefonen, av vilka några påtalade ett svagt batteri, men vi har inte alls upplevt situationen så dålig som det gjorts gällande – batteriprestanda vid videouppspelning undantaget. Sony Xperia Z har på intet vis uppvisat en impoerande batteritid under vår testperiod, men då vi ställer den mot LG Nexus 4 så kan vi konstatera att den matchar Nexus 4 mycket väl. I videotestet får den som synes se sig besegrad med god marginal av Samsung Galaxy S III och en mängd andra telefoner, men vid ett mer normalt användande så är det betydligt jämnare. Observera att vi som vi tidigare nämnt inte haft möjlighet att testa telefonen med LTE/4G-aktiverat, vilket mycket väl kan påverka batteritiden negativt.

Den stora nackdelen jämfört med Galaxy S III är inte batteritiden i sig, utan snarare att man inte kan byta till ett större batteri själv om man så vill, på grund av att Z:s batteri är inbyggt. Inte heller kan man ha med sig ett extrabatteri i fickan och byta batteri då laddningen tryter. Detta, inbyggda batterier, är en allt mer vanligt förekommande trend som vi inte är direkt förtjusta i men som vi sannolikt kommer att få se mer av framöver.

Spel, prestanda och grafer

screen_shadowgun_07

Sony Xperia Z bygger som vi tidigare konstaterat på Qualcomms Snapdragon S4 Pro-plattform. En kraftfull fyrkärnig (4×1.5GHz) systemprocessor kombinerat med Qualcomms egenutvecklade grafikprocessor – Adreno 320 – driver telefonen. Grafikdelen har stöd för både OpenGL ES 3.0 samt OpenCL 1.2 vilket ger Xperia Z bättre förutsättningar inför framtiden än enheter med stöd för endast OpenGL ES 2.0.

Telefonen känns rapp vid rendering av webbsidor, i gränssnittet samt vid växling mellan olika program. Gott om arbetsminne gör att vi sällan sitter och väntar på att exempelvis hemskärmen skall visas efter att vi lämnat någon tyngre applikation som Google Chrome.  I stort sett allt på Android Market är fullt spelbart, men grafikdelen pressas rejält av den höga upplösningen om 1080px1920 pixlar; vi noterar stundvis låg framrate bland nyare spel som SHADOWGUN: DeadZone och N.O.V.A. 3 i scener där många effekter förekommer på en och samma gång.  Det skall tilläggas att det vid tillfället för det här testet inte finns Android-enheter att välja på med så mycket kraftfullare grafikdel än Adreno 320.

[bench]cpu|xperia z[/bench]

Systemprocessorn står sig väl i konkurrensen och i jämförelse med andra enheter som bygger på samma plattform verkar Sony ha gjort ett bra jobb med att optimera mjukvara/drivrutiner.

[bench]gpu|xperia z[/bench]

Precis som vi konsterar i det inledande stycket innebär den höga upplösningen att grafikdelen får jobba hårdare. I jämförelse med enheter som har samma grafikdel fast lägre upplösing, exempelvis Nexus 4, reduceras prestandan med omkring ~30 % vid rendering av spel i 1080p.

Slutsats

Sony Xperia Z
Release: Våren 2013
CPU: 1,5GHz quad-core
SoC: Qualc. APQ8064
GPU: Adreno 320
RAM: 2GB
Skärm: 5" / FHD / 441PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 13MP
Batteri: 2330mAh
Vikt: 146g
Mått: 139 x 71 x 7,9mm
Pris från:
Mjukvaran i Sony Xperia Z bygger på Android 4.1 / Jelly Bean och har således fått ta del av Googles så kallade ”Project Butter” – en ansträngning från sökjättens sida att komma till rätta med de så kallade ”mikrofrysningarna” i Androids gränssnitt. Google har lyckat väl, även om det finns en bit kvar att gå, och detta gäller även Xperia Z. Trots en ytterst högupplöst skärm, många pixlar att skyffla, så flyter gränssnittet på riktigt väl, men vi kan ändå notera en del småhack ibland. Det är bra, men det finns utrymme för förbättring – kanske kommer förbättringen med en uppdatering till Android 4.2?

Gott om RAM, 2 GB, en kraftfull fyrkärnig Qualcomm-processor på 1.5 GHz samt en rapp grafikkrets ger telefonen gott om krut att utföra det mesta som man idag gör med en modern smartphone. Appstarter, appinstallationer, spel och prgram går i regel som en dans. Det är svårt att skilja de allra snabbaste flaggskeppstelefonerna åt, men vi kan åtminstone konstatera att Xperia Z är minst lika snabb som de fyrkärniga konkurrenterna, exempelvis LG Nexus 4 och Samsung Galaxy S III.

Skärmen är en riktigt trevlig bekantskap, med en hittills oöverträffad skärpa med naturtrogna och kraftfulla färger. Svärtan är god för att vara en LCD-skärm men kan inte mäta sig med paneler av AMOLED-typ. Skärmens enda egentliga svaghet är de blygsamma betraktningsvinklarna – redan vid mindre vinklar kan man se att kontrast och färgåtergivning dalar och vid 45 grader kan man nästan inte se något alls utom svart text mot ljus bakgrund. Den maximala ljusstyrkan är imponerande och läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är därmed god – bland de bättre vi har testat.

Material och byggkvalité håller hög klass, inte minst då man jämför kvalitetskänslan med Sony-telefoner från fjolåret. Xperia Z:s bakstycke i glas är kanske inte är det mest praktiska, men det känns lyxigt i handen. Den strama designen är tilltalande rent visuellt, men har Sonys designspråk med vassa hörn och skarpa kanter känns inte helt bra i handen. De vassa kanterna får utöver att vara lite obekväma telefonen att kännas större än vad den är, och hörnen fastnar gärna i tyget då man försöker föra ner den i en halvtight byxficka. Xpria Z känns lite otymplig, helt enkelt.

Batteritiden är OK men inte mer. Tidiga rapporter från andra källor har gjort gällande att batteritiden är dålig, men det överensstämmer inte med Swedroids intryck. Batteriet är skapligt, utan att imponera. Den största nackdelen är som vi ser det att batteriet inte kan bytas ut utan större ingrepp som riskerar att förverka fabriksgarantin.

Positioneringssystemet, GPS och GLONASS, presterar mycket bra och matchar klassledande Galaxy S III mycket väl. Låsning mot satelliter går på några få sekunder så länge inte sikten mot himlen är skymd, och precisionen imponerar. Ett litet minus då den inte reagerar riktigt lika snabbt som Galaxy S III på hastiga ändringar av färdriktning, men samtidigt ett plus då den uppvisar mer kursstabilitet.

Kameran är ytterligare ett starkt kort i Xperia Z:s arsenal. Den nya Exmor RS-sensorn gör sitt jobb väl, men vi hade nog förväntat oss lite mer. Vid stillbildsfotografering lyckas Xperia Z överglänsa konkurrenten Galaxy S III, delvis tack vare en högre upplösning som resulterar i en aning mer detaljrika bilder, och delvis tack vare mindre överexponering än konkurrenten. Vid videoinspelning i maxupplösning (1080p, 1920×1080 pixlar) så får Xperia Z dock se sig slagen av Galaxy S III som producerar klart mer bildskärpa.

Sammanfattningsvis så kan vi inte göra annat än att konstatera att Sony Xperia Z är den bästa androidtelefonen på den svenska marknaden just nu. Det börjar bli tröttsamt att konstatera att den senaste telefonen ut också är den bästa, men i en värld där utvecklingen går oerhört fort framåt så är det naturligt att det ofta blir på så vis.

Sony Xperia Z är ingalunda utan sina fel och brister, men som helhet så presenterar Sony ett paket som vi utan tvekan vågar ge vår fulla rekommendation. Om Xperia Z är telefonen för dig kan bara du svara på, men vi på Swedroid är nöjda och en av våra medarbetare så till den grad att ett privat exemplar omedelbart införskaffades.

Runt hörnet väntar HTC:s flaggskepp One och strax därefter Samsungs Galaxy S IV, så det återstår att se hur länge Sony lyckas vara herre på täppan.

swedroid-rekommenderar-sony-xperia-z

Sony Xperia Z är lämplig för dig som
  • Vill ha en superskarp skärm med fin färgåtergivning
  • Vill ha en kamera av toppklass
  • Vill ha en telefon som är estetiskt tilltalande
  • Vill ha en telefon med topprestanda
  • Vill ha en telefon som tål fukt och väta
Sony Xperia Z kan vara lämplig för dig som
  • Vill ha så få modifikationer av Android som möjligt, utan att kräva en Nexus-enhet
Sony Xperia Z är inte lämplig för dig som
  • Vet med dig att du är oförsiktig men som inte vill använda skal/skydd
  • Prioriterar battertid framför allt annat
  • Vill att telefonen skall kännas smidig och bekväm i handen

Andra telefoner att överväga: