Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sonys Marcin Zielinski berättar om ”my Xperia” som ska hjälpa kunder skydda och hitta förlorade telefoner

Postat:
19:05 - 2013-02-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

my_xperia--1024x552

Du har tappat din telefon eller misstänker att någon kanske stulit den. Vad göra? Beroende på vilket företag som tillverkat din mobil och vilka inställningar och appar du använder kan du i bästa fall rensa, låsa eller till och med leta reda på enheten via hemsida, mejl eller SMS.

En rad olika verktyg i Play Store erbjuder den typen av funktionalitet, men i många fall finns det inte mycket att göra annat än att leta efter telefonen på manuellt vis ifall den försvinner. Sony vill nu göra det lite enklare för kunder som blivit av med sina Xperia-smartphones genom kommande finessen ”my Xperia”. 

Tanken är helt enkelt att användare ska ha lättare att återfinna och säkra sin telefon i händelse att den försvinner. Detta går till genom att man först aktiverar inställningen ”my Xperia” och sedan kan man via ett webbgränssnitt som man loggar in på med sitt Google-konto göra följande: se på en karta var enheten befinner sig, få telefonen att börja tjuta och väcka skärmen till liv, låsa enheten samt radera hela härligheten (inklusive eventuellt minneskort) om man så önskar.

Finessen befinner sig just nu i betastadiet och kommer inledningsvis att testas i Norden. Xperia Acro S är den första modellen som får ”my Xperia” och därefter kommer tjänsten rulla ut till fler Xperia-modeller från 2012 som kör Ice Cream Sandwich. De kunder som får möjlighet att prova funktionen kommer att meddelas om detta automatiskt och kunna ladda hem ”my Xperia” vi en OTA-uppdatering.

 • Sami Mrabet

  Frågan är om det fungerar om mobilen är avstängd när den är borta

 • Fama74

  HA, det funkar kanon!

 • Gizero

  Är det nödvändigt för Sony och andra tillverkare att erbjuda detta, när det redan finns en uppsjö tredjepartsappar som fixar detta?

 • Gäst

  Ja.

 • Gizero

  Varför?

 • tompa

  det finns ingen app som gör allt som sony erbjuder

 • Fick uppdateringen igår på min Acro S. Visste inte vad det var då. Aktiverade det nu. Supernajs!
  Jag kör Avast, som bla kan detta (men mycket mer), i min Nexus. Men detta var ett trevligt inslag av Sony.

 • bobkitten

  Troligen inte, det skulle kräva att hela den funktionaliteten körs under en hypervisor där nallen i praktiken aldrig stängs av på riktigt, även om det verkar så. Skulle gå naturligtvis men kräver då en helt ny modell för hur boothanteringen och användaruppgifter lagras och sköts till att börja med.

 • Cjb

  Visst är det bra att företagen gör olika säkerhets appar, problemet är bara att dom inte finns kvar efter att man blåst luren vilket garanterat händer om den blir stulen.
  Vad jag skulle vilja se är en tillverkare som kommer med ett chip i telefonen, som inte kan avaktiveras, detta chipet skall kunna väckas genom en signal från mobilnätet och ha en inbränd programvara likt dessa appar.

  Detta hade gjort mobiler på svarta marknaden värdelösa och många rån och stölder hade kunnat undvikas.

  Tänk bara att ha detta isolerade chip, som inte heller skall kunna accessas via usb eller annan kontakt utan endast via en aktivering från mobilnätet med en unik kod.
  Funktioner som jag sedan hade önskat, förutom de som nämns, är att man får ett mail/sms var gång telefonen aktiveras med position och att luren stängs av automatiskt efter aktivering.

 • bobkitten

  En bra tanke, men den har två brister. 1. Det skulle inte hindra den högre hierarkin av brottslighet utan gynna den, och då i förlängning rent av göra att fotfolket måste sno ännu mer för att få ihop till den dagliga sprutan eller vad det nu är. 2. Det skulle kunna missbrukas vid begagnathandel av skojare och annat kriminellt eller bara besvärligt folk.

  För vardagsbruk innan nått sånt finns så går det faktiskt rätt säkert att spärra mot att telefonen rensas eller återställs med en simpel låsapp rätt inställd. Det hindrar såklart inte den med tillgång av de rätta verktygen men är väl bortom vad den genomsnittlige oberoende ficktjuven ids krångla med.

 • EMEI

  Kan man inte bara låsa luren med EMEI-numret som vanligt? Själva find-my-phone funktionen lär ju inte hjälpa någon när det väl kommer till kitan.

 • Doomenicer

  Hur fungerar det på Iphone? Vet att det finns Find My Iphone men vet inte alls hur det fungerar men har hört att det ska funka bra! Eller är det också skräp?

 • Soder

  Installera Avast. Kör deras Anti Theft. Installera som root och kör dina settings så de blir återställningsbara.

  Efter det är det bara en hel wipe av systemet eller ett byte av ROM:en som kommer hindra dig från totalt kunna ha koll på telefonen.

  Jag har själv kört in detta på min Nexus One och Galaxy Nexus, och kör bara Anti Theft (dvs avinstallerat resten av Avast) och jag kan fullständigt ha koll på dessa på my.avast.com

 • Guest

  Har man tappat mobilen och vill hitta den -> jättebra funktion. 

 • Assar

   Find my phone har jag haft på Android sedan Nexus One kom ut 2009, så det är inget nytt..

 • Assar

   Eller när jag nu köpte den..

 • Guest

  Ja det har existerat tidigare men är det något negativt att Sony lägger in den funktionen i sina mobiler? 

 • Martin Jinx

  Jättebra ide .. dock så är de ju bara o köra en factory reset på luren så e allt borta.   

  Har man varit duktig o installerat den under /system  så ja lägger man bara in en återställning eller plockar bort programmet.
  Programmet borde ligga låst på en partition som inte kan skrivas om.Eller så kan Operatörerna ge sig o vi kör med inbyggda simkort vilket gör att en stulen telefon inte kan användas ALLS o ringa med 

 • EMEI

  Det är bra i teorin – men när du knackar på och ett stort hårigt as i brynja o ölburk i näven öppnar önskar du att du bara låtit saken bero. Jag hart hört talas om kanske 2 fall där folk fått tillbaka sina telefoner och båda fallen har typ stått i tidningen, då inser man hur ovanligt det är. Ungefär lika bra som att ha bilbälte vid krock i 120 km/h, men man har det i alla fall för det känns bättre :p

 • Erik S

  Jag har en Acro S, och jag passade på att testa detta nyss. Uppdaterade telefonen med myXperia-programmet, och aktiverade mig sedan på Sony-hemsidan myxperia.sonymobile.com (aktivering innebär vad jag förstår att man talar om att man kopplar telefonen till sitt gmail-konto).

  Provade sedan Locate från hemsidan, och telefonen hittades direkt. Telefonens position visas på en detaljerad kartbild/sattelitbild.

  Provade även Sound Alert från hemsidan, och då började telefonen lysa, låta och en bild med en tja, koskälla :-) visades.

  Provade dock INTE de återstående två funktionerna: Lock eller Erase.

  Det kom också mail till gmail-kontot där det stod att telefonen hittats – Your device was located.

  /Erik S

 • kanylbullen

  Jo Avast Anti Theft.

 • kanylbullen

  Avast Anti Theft säger jag bara. Det första någon gör om dom snor din lur är ju att byta sim-kort, det andra är en factory reset. Kör du Avast Anti Theft så har du fortfarande full kontroll på luren trots detta.

 • Guest

  Man får inte gå och hämta sin stulna mobil, för då begår man själv ett brott. Det man ska göra när man lokaliserat sin mobil är att ta kontakt med polisen (inte via 112!) och be dom följa med för att hämta telefonen. :)

 • Guest

  Men jag menade även om man tappat den i skogen eller någon annanstans. :p

 • leffe

  Kolla bara upp Cerberus Anti-theft, finns inget som slår det.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Hands on med OnePlus 5T

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons