Speltjänsten OnLive återlanseras med Steam-stöd

Vi tar OnLive i 2014 års tappning på en testrunda

Postat:
06:49 - 2014-03-07
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
9

Speltjänsten OnLive har i dagarna återlanserats sedan företaget bakom blev uppköpt för ett par år sedan. OnLive erbjuder en plattformsoberoende spelupplevelse som fungerar på allt från telefoner, surfplattor till smarta TV-apparater och PC-datorer – utan krav på kraftfull hårdvara. En serverpark sköter grafikrenderingen och skickar sedan vidare resultatet i form av en videoström till klienterna.

Stora nyheten - Cloudlift

I ett pressmeddelande med den talande rubriken – The ’respawn’ of OnLive – redogör bolaget för nyheterna som bland annat innefattar ”CloudLift”. En prenumerationsbaserad tjänst som gör det möjligt att koppla ihop OnLive med Valves populära spelplattform Steam.

Steam-titlar som startas via OnLive ser ut som om de körs via Steam-klienten och har fullt stöd för synkronisering av sparade data, troféer etc. med undantaget för att de strömmas. Antalet OnLive-kompatibla titlar är däremot få och en majoritet av spelen är dessutom relativt gamla:

Darksiders II
Dead Island: Riptide
Batman Arkham Asylum
LEGO The Lord of the Rings
The Lego Movie – Videogame
Metro 2033
Mortal Kombat Kompelte Edition
Scribblenauts
Saints Row IV

Cloudlift är gratis att prova i sju dagar och kostar därefter USD 14/månad. OnLive erbjuder också en prenumerationstjänst – PlayPack – för fri åtkomst till flertalet av speltitlarna i OnLive-katalogen mot en månadskostnad på USD 9,99.

Onlive för Android

OnLive-klienten för Android går att installera på telefoner men är främst avsedd för surfplattor och netbooks eftersom text liksom kontroller blir väldigt små på mindre skärmar. För att aktivera Cloudlift krävs dessutom ett tangentbord, men då tjänsten också går att nå via PC-klienten är det enkelt att komma runt.

Vi har provkört både PC- och Android-klienten och kan konstatera att de i stort sett både ser ut och fungerar som tidigare, vilket är något av en besvikelse. Grafiken framstår som oskarp och utsmetad vilket sannolikt beror på att upplösningen är begränsad till 720p; därutöver komprimeras videoströmmen för att spara bandbredd med en viss kvalitetsförlust till följd.

Vi noterar att enklare speltitlar som ”Flock!” har så pass snabba svarstider och renderas med sådan hastighet att det stundvis känns som om spelet körs lokalt på maskinen vi använder. Lite mer grafiskt komplexa speltitlar, som exempelvis Batham Arkham City, visar enligt Fraps upp dippar på 40-45 FPS vid intensiva actionsekvenser. Klarar serverklustret inte av att rendera en titel med 60 bilder per sekund, som är maxhastigheten, strömmas endast det antalet bilder som hunnits med.

Bandbredden som krävs för att strömma ett spel pendlar mellan 4-6Mbit/s för både PC-klienten och Android-klienten. För telefoner eller plattor som bygger på exempelvis Tegra 4 eller Snapdragon 800 mäter vi i våra tester upp mellan 100+Mbit/s över WiFi (802.11n), så under förutsättning att Internet-anslutningen mäktar med är den här punkten inget problem.

I USA och Storbritannien erbjuder OnLive dessutom ett högkvalitetsläge (12Mbit/s) som ger en påtaglig kvalitetsförbättring, men kräver samtidigt att klienten befinner sig inom en viss radie från serverns geografiska position för att fungera.

darksiders_virtual_controls

Den virtuella kontrollen fungerar hyggligt och är anpassad för respektive speltitel. En majoritet av titlarna i OnLives utbud är å andra sidan inte designade för surfplattor vilket gör upplevelsen betydligt sämre än bland spel med detta i åtanke. Det går förstås att använda en Bluetooth-ansluten handkontroll eller tangentbord för att styra spelen och det gör också styrningen betydligt bekvämare.

En flaskhals som blir påtaglig vid främst FPS-spel är svarstiderna. Det vill säga tiden det tar från det att vi utfärdar ett kommando till dess att spelet svarar.

En flaskhals som blir påtaglig vid främst FPS-spel är svarstiderna. Det vill säga tiden det tar från det att vi utfärdar ett kommando till dess att spelet svarar. Fördröjningen blir i bästa fall densamma som svarstiden mellan användarens klient och OnLives kluster, men så tillkommer av förklarliga skäl en viss fördröjning för själva renderingsarbetet. I vårt test mäter vi upp en svarstid om cirka 50ms mot den serverpark i Luxemburg vi är anslutna till, vilket alltså innebär att det under ideala förhållanden dröjer åtminstone en tjugondels sekund innan spelet svarar.

OnLive är för all del inte ensamma om att erbjuda en molnbaserad strömningstjänst för spel utan konkurrenter som exempelvis NvidiaGfaceG-clusterGaikai, CiiNow låter företag erbjuda liknande tjänster. De tycks däremot ensamma om att för stunden erbjuda ett komplett ekosystem med tillhörande klient, spel och prenumerationstjänster under ett och samma namn. Värt att nämna är att Gaikai ägs av Sony och står bakom Playstation Now som gör det möjligt att strömma spel mellan Playstation 4 och Playstation Vita.

[OnLive]

[OnLive for Android]