Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Spioneringssoppa i USA: historien kring Carrier IQ och varför vi inte behöver oroa oss

Postat:
13:03 - 2011-12-05
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ofHr8Lv5cNk

amerikanska teknikbloggar har det senaste veckan dagligen gått att läsa om ett företag som heter Carrier IQ. Företaget har utvecklat en programvara som vissa amerikanska operatörer använder sig av för att samla in information och för att enligt dem själva kunna tillhandahålla en bättre tjänst, finna fel och utveckla buggfixar.

Vi har inte skrivit om Carrier IQ-soppan än för att den egentligen inte berör oss i Europa, men ämnet förtjänar ändå ett par rader. Historien tog sin början när en användare på forumet xda-developers upptäckte Carrier IQ och sedan fick ett så kallat ”cease and desist”-brev av företaget, vilket innebär att personen hotades med stämning.

Det var naturligtvis det absolut sämsta sättet för Carrier IQ att försöka sopa det hela under mattan och företaget bad senare om ursäkt och tog tillbaka stämningshotet. Sedan var karusellen igång. Problemet är att Carrier IQs förinstallerade program har tillgång till en mängd personlig information på telefonen och att det inte finns något sätt för drabbade att stänga av tjänsten, annat än att installera en anpassad ROM.

Folk vet heller inte hur den insamlade information hanteras eller vad den används till. Vissa har förknippat Carrier IQ med Android, men Google har ingenting alls med företaget att göra. Det har egentligen inte androidtillverkare heller, utan det är vissa amerikanska operatörer som krävt att Carrier IQ ska installeras på enheter.

Carrier IQ försöker själva påpeka att de inte är bovarna i dramat utan att de bara arbetar på uppdrag av operatörer, vilka i USA kan vara smått barocka. Det finns en app i Market som kan berätta ifall Carrier IQ finns på en enhet eller inte.

Inga mobiler sålda i Sverige ska ha programvaran och vi har exempelvis undersökt Desire HD, Galaxy Note, Xperia Ray, Optimus One och Optimus Black – alla var fria från Carrier IQ. De som importerat enheter från USA kan dock eventuellt ha Carrier IQ förinstallerat. Vad anser ni om hela den här soppan?

Genom Android and Me

Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:

 • Anonym

  Svinigt

 • Linus

  Är väl ganska många som köper sina Nexus-lurar i USA. Så lite oro bland swedroids läsare torde finnas.

 • Vafan

  Jag har en Galaxy Tab, inköpt via 3. Enligt appen ovan så har jag Carrier IQ. Vadfan gör jag nu?

 • Metzzarn

  Vad gäller när man kör custom ROMs? Kan det vara så att Carrier IQ hänger med då?

 • DasErdbeer

  Linus – Google har bekräftat att ingen telefon i Nexus-serien har CIQ installerat.

 • mmanson

  Inte undrar varför android devices har så dåligt batteritid.

 • MattiasB

  ”Så länge man har rent mjöl i påsen är ju detta inget problem” följt av andra dumma j¤¤a argument som personer brukar använda för att försvara och förminska integritetsövergrepp.

 • Facit

  Vafan :
  Jag har en Galaxy Tab, inköpt via 3. Enligt appen ovan så har jag Carrier IQ. Vadfan gör jag nu?
  0

  Ta på dig Foliehatten…

 • DG

  ”the land of the free, the land of the brave”, kyss mitt feta ”white trash”-arsle. så kan man sägs om dubbelmoralens högborg. fast det är klart, bättre dubbelmoral än ingen moral, som min mor brukar säga.

 • mmanson

  @Vafan
  Jag skulle lämna tebax skiten och kräva pengarna.
  Vill inte ha spionprogram + att det finns ingen möjlighet att avinstallera skiten.

 • mmanson

  @Facit
  Har du low IQ…carrier ?
  Om jag buggar ditt sovrum.. skulle kännas bra för din del att bli avlyssnad även du inte håller dig till promiskuösa parningssystem, sex med djur OSV.

 • Gubben Storm

  Min svensksålda HTC Sensation har det inte. skönt, annars hade jag nog knallat tillbaks till butiken och kräft mina pengar tillbaka.

 • Jocke

  @Metzzarn
  Kollade min SGS med CM7.1 och den var fri från Carrier IQ iallafall.

 • sajhe

  Det största problemet är inte att operatörer kan komma åt information om vad du gör med telefonen utan att staters polis/militär etc kan kräva ut denna informationen. Vilket de gör i många fall. Ett nyligt exempel är hur twitter pressas på information om användare kring wikileaks men även utvecklare till TOR – Alltså en fullt legitim programvara för att hålla sig anonym på internet.

 • Anonym

  All information som operatörerna behöver för att förbättra sin service vad gäller bandbredd och täckning kan de få utan att använda ett program som CIQ. Att de dessutom samlar in den information som CIQ’s programvara tar…. ja det är väl inte så konstigt. Våra svenska operatörer tvingas ju spara information om våra mail och vilka vi har ringt etc under 6 månader…
  Helt förbannat sinnessjukt men det verkar vara så det ser ut för tillfället.

 • Richard

  Håller med ovanstående.. PÅ med foliehattarna nu folk!

 • Fysme

  @Anonym
  Våra operatörer tvingas inte spara någonting än så länge. Däremot om DLD(Datalagrinsdirektivet) går igenom så kommer de att tvingas. Som tur är har den ännu inte gått igenom(minoritetsbordlades i våras).

 • Djhg2000

  @Vafan
  Kill it with fire.

  Skämt åsido, lagen är nog på din sida så gå och kräv att de tar bort Carrier IQ alternativt byter din Tab mot en som inte har det. Vi har många galna avlyssningslagar i sverige men varken 3 eller Carrier IO är FRA, i filmbranchen eller en del av USA:s regering så det kanske till och med skulle hålla i domstol.

 • Ult

  Tycker det är riktigt uselt av Appleboys inte kommer in och raljerar.

 • Vafan

  Jag är inte så upprörd över att jag har det i sig. De kan få kolla min Tab om de vill liksom. Det är mest det att jag stör mig på att jag inte har blivit informerad om det.

 • Tiny Turtle

  Snygg logga

 • Martin

  @DG
  HOME of the brave ;-)

 • Martin

  Ult :
  Tycker det är riktigt uselt av Appleboys inte kommer in och raljerar.

  Appleboys eller IOS-boys? Jag skulle aldrig i mitt liv byta min Appledator mot Fönster eller något X-nix OS.
  Bara för att man gillar Apple betyder inte det automatiskt att man måste ha en iphone.

  Men vill du så kan jag raljera lite ;-)

 • hablam

  jag tycker det är sjukt löjligt att folk är så himla rädda. vem fan bryr sig om dom samlar in lite information om vilka appar som crashar osv? jag hade gärna haft det på min mobil om jag visste att det hjälpte till för att fixa buggar.

 • Anonym

  @hablam

  Sådan total okunskap om samhälle och historia som detta inlägg tyder på gör en mörkrädd.

 • Patrik

  @Ult

  Fast var det inte så att Apple precis gick ut och bekräftade att även iPhone hade detta installerat!? Fast det skulle tas bort i nästa uppdatering?

 • Dan

  @Patrik
  Jopp, har funnits med iOS fram till iOS 5…

 • asdsad

  hablam :
  jag tycker det är sjukt löjligt att folk är så himla rädda. vem fan bryr sig om dom samlar in lite information om vilka appar som crashar osv? jag hade gärna haft det på min mobil om jag visste att det hjälpte till för att fixa buggar.
  0

  ”Actually, what the video showed was a verbose log of all actions happening on the system. What it showed was that a keyboard press was made, and then that information was called not only by the core android software, but also by CIQ, in some cases CIQ receiving the information before the core software.”

  Oh I don’t think they are off the hook yet. According to their own documentation:

  Quote:
  Capture a vast array of experience
  data including screen transitions,
  button presses, service interactions
  and anomalie

  http://www.carrieriq.com/overview/IQInsightExperienceManager/ExperienceManager.datasheet.pdf

  Pretty damning that they claim that CarrierIQ doesn’t capture button presses, but their own data sheet says otherwise. ”

  ”Also on the same data sheet:

  Quote:
  Analyze data in real time, including
  comparative and cross correlation
  analysis across groups, geographies,
  devices and services
  • Quantitative experience measures
  taken directly from the device
  integrate seamlessly with existing
  business processes and tools
  • “Zero delay” data capture, eliminates
  the delays inherent in other methods
  such as focus groups
  • View application and device feature
  usage, such as camera, music,
  messaging, browser and TV”
  So they also track your app usage too including browser and camera apps. I feel dirty… ”

  Etcetcetc….

 • Magnus

  Jag blir så trött på hur man kan bry sig i detta!? Lika med alla skriverier om spionprogram och att google övervakare oss! Har man rent mjöl i påsen så varför bry sig!? Tror inte man behöver bry sig i detta över huvud taget! Hur orkar man stressa upp sig…. Jag skiter fullständigt i om telia eller google vet vad jag gör! Finns så många andra saker vi borde oroa oss över här i världen! Krig och svälten med mera! Lägg tiden på något vettigt istället för att bry sig i liknande nyheter!
  Jag har nyss gått från ios till android och jag kommer aldrig gå tillbaka men en sak jag är så Jäkla trött på är alla androidanvändare som ska klaga på ios bara för det är iOS! Samma sak gäller alla som vägrar betala för en app utan ska ha allt gratis! Det vore skillnad om alla appar kostade 300kr st! Nu handlar det om 10kr för en app! Kan man inte lägga ut det för att få utvecklingen att gå framåt ska man inte ha en mobil! Jag tror detta kan vara en av anledningarna att ios drar åt sig fler utvecklare och att apparna i regel är bättre gjorda åt ios!
  Varför kan man inte bara erkänna att båda systemen är bra men på olika sätt! Verkar som att dom flesta bara ser svart eller vitt!

 • Rasmus

  Hade inte skiten tack och lov. Men man inte ta bort skiten med Root? Anyway, när jag startar upp mobilen står min operatör som ”IQ”?.. Har en olåst HTC incredible S köpt hos NetOnNet och har comviq.

  edit det går att ta bort med SuperUser: http://fclef.wordpress.com/2011/12/02/remove-carrieriq-from-rooted-android-device/

 • shcizo

  Magnus :
  Jag blir så trött på hur man kan bry sig i detta!? Lika med alla skriverier om spionprogram och att google övervakare oss! Har man rent mjöl i påsen så varför bry sig!?!
  Varför kan man inte bara erkänna att båda systemen är bra men på olika sätt! Verkar som att dom flesta bara ser svart eller vitt!
  +1

  där kom den…

 • Simon

  @Magnus

  Okej, Får jag skicka några kameror till ditt sovrum? :)

 • Djhg2000

  @Magnus
  För att citera Christian Engström: ”Det är inte du som bestämmer om du har rent mjöl i påsen”. Oavsett anledning att övervaka så är det olagligt utan godkännande.

 • Magnus

  Magnus :Har man rent mjöl i påsen så varför bry sig!?
  Verkar som att dom flesta bara ser svart eller vitt! +1

  Bra där.

 • Anonym

  @Simon

  Tror nog ett par på toan skulle sitta finfint det med, killen kan ju trots allt trilla på det våta golvet och slå sig, då vore det prima om någon satt och övervakade det hela och kunde skicka hjälp.

 • Bartek

  @Magnus
  Men vakna upp nu då!!

  Det handlar inte om rent mjöl i påsen. Jag är helt övertygad om att homosexuella under under nazi-tyskland hade ”rent mjöl i påsen”. Lik förbannat förföljdes de och avrättades. Jag är också ganska säker på att de flesta amerikanska kommunister hade ”rent mjöl i påsen” även under McCarty-ismens amerikanska 50-tal när klappjakten på dem gick som värst. Problemet är att det som anses vara ”rent mjöl i påsen” idag inte nödvändigtvis anses vara det av en mer eller mindre korrupt och/eller totalitär statsmakt eller terrororganisation om 20 år. Var inte så förbannat kortsynt!

  Nästa gång kan du väl göra enligt följande ordningsföljd:
  1) Tänk
  2) Skriv

 • cnord

  Galaxy S2 från 3 här, och inget CarrierIQ på min enhet.

 • Anonym

  @Rasmus
  Det har det stått för ComvIQ i nästan 15 år…

 • daniel

  Om man har ”rent mjöl i påsen”, varför ska man då övervakas? Det är ett så dåligt argument så det är pinsamt att någon ens framför det. Stänger de här personerna toalettdörren när de skiter, eller brukar de låta den vara öppen så att de kan snacka lite med kollegorna under tiden? Nä, jag tänkte väl det. Jag vill inte övervakas bara för att någon individ i samhället begår brott, det behöver inte betyda att mitt mjöl också är skitigt.

 • Rasmus

  @Anonym
  Oh my bad.

 • Mutas

  Suck, han försöker ju inte ens! Memorera in talet din pajas, låter ju inte pålitlig för fem öre.

 • Erik

  Några med OSF som testat?

 • gripen

  Oerhört överdrivet öht denna Carrier IQ-hysteri. Iaf på denna sida ”pölen”… Jag har redan konstaterat att min Desire Z inte har någon. Kanske inte helt överraskande då den är ”ren” från Elgiganten, men även min Teliabundna Hero (abbonnemanget alltså, den är inte låst) är fri från Carrier IQ

 • Al

  Jag kör SGSII och telenor som operatör. De har också installerat nåt skit som heter ”Telenor Meny”. Det går inte att få bort det heller!
  Ser fram emot disable funktionen i Android 4.0 så man kan disabla alla appar man inte vill ha iaf.

 • Anonym

  Inget på min obundna Motorola Razr från Elgiganten :)

 • blunden

  @Linus Nexus-telefoner brukar vara befriade från sådant krafs då operatörerna inte har så mycket att säga till om där, om ens något.

 • maverickgoose

  @Al
  Jag hade också telenor meny på en av mina dumbphones utan att ha köpt den via telenor eller liknande.
  Köpte den löst av ett annat företag men förlängde mitt abonnemang i och med att jag beställde telefonen.

  Sitter inte telenor meny i simkortet mao?

 • T

  Ni kan lugna er nu. Programmet kan inte skicka tangenttryckningar och liknande. Läs på innan ni skriver massa skit som ni hört på Facebook.

 • martin

  T :
  Ni kan lugna er nu. Programmet kan inte skicka tangenttryckningar och liknande. Läs på innan ni skriver massa skit som ni hört på Facebook.
  0

  Hur vet du det?

 • Flaman

  T :
  Ni kan lugna er nu. Programmet kan inte skicka tangenttryckningar och liknande. Läs på innan ni skriver massa skit som ni hört på Facebook.
  0

  Läs: http://www.carrieriq.com/overview/IQInsightExperienceManager/ExperienceManager.datasheet.pdf

  Capture a vast array of experience
  data including screen transitions,
  button presses, service interactions
  and anomalie

 • Gholam

  Nu är ju CIQ bara ett av de program som loggar utan att be om tillstånd för det och det finns all anledning att ta sig en funderare ifall man vill göra något åt det eller inte.
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1247108

 • Nyfiken

  Det finns de som påstår att CIQ kan spela in knapptryckningar…

  http://www.youtube.com/watch?v=T17XQI_AYNo&feature=player_embedded

 • bop

  hoppsan,

 • T
 • Anonym

  Blir intressant att se vad resultatet blir av de stämningsansökningar som lämnats in mot företag i samband med detta.

  Eftersom ingen än så länge levererat någonting annat än spekulationer om vad programmet gör respektive inte gör så blir det väldigt spännande att följa hela historien framöver. Som ngn skrev i kommentarerna till idg-artikeln som ”T” länkade till så kan det vara så att även andra program än ciq’s får tillgång till informationen. Jobbigt.

 • Svensson

  Jag ger Carrier IQ 2 månader, därefter så har dom gått i konkurs, eller stängt ner självmant.

 • T

  Carrier IQ har nog inte gjort något fel. Det är snarare operatörerna som ska skuldläggas. Kör du ihjäl dig i en Ferrari så är det ju ingen som anser att det är Ferraris fel.

  Även om jag mår illa av tanken på att vara övervakad, så kan jag inte låta bli att tycka att Carrier IQ hade en grym affärsidé, men att slutanvändarna var för smarta.

  Vad de ska sälja efter detta har jag ingen aning om. Jag tror, som Svensson, att de lägger ner verksamheten tämligen omgående.

 • chilaq

  Samsung har Logsprovider i sina enheter som har full tillgång till allt i mobilen, likt CIQ.

 • Martin

  Att säga att Carrier IQ är helt oskyldiga tycker jag är som att säga att illegala vapenhandlare är helt oskyldiga. Visst är det inte dom som skjuter, men det är dom som möjliggör skjutandet…

 • Leffe

  Alla som oroar sig över något som detta är alldeles för paranoida.
  Ni kan väl bara tänka er hur mycket datanätverk och plats det skulle ta för att lagra och gå igenom all information som Carrier IQ(skulle kunna) spela in och spara.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons