Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Postat:
11:09 - 2017-12-14
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Enligt Financial Times har Spotify och Deezer bett EU om hjälp för att hindra teknikjättar som Apple och Amazon från att missbruka sin ledande ställning.
Apple tar 30 procent av avgiften när användare betalar för en prenumeration via App Store, något Spotify anser hämmar konkurrensen – inte minst med tanke på att Apple har en egen musikströmningstjänst kallas Music.

Spotify har även tidigare anklagat Apple för att medvetet fördröja uppdateringar från att nå fram i App Store. EU har redan tuktat Google och kanske kommer Apple få smaka på samma medicin.

 • Mogis

  Tror det var ett smart drag att stänga av kommentarsfälten i artikeln som presenterades av Asus.

 • Rumpelstiltskin

  På vilket sätt hämmar det konkurrensen? Apple hanterar det administrativa åt Spotify för alla kunder som har en prenumeration genom App Store. Skulle Apple göra det gratis menar Spotify? Det är väl bara för Spotify att uppmana sina kunder till att prenumerera direkt genom dem i stället, så är problemet löst. 30% royalties är i stort sett standard i den digitala branschen.

  Det enda problemet här är i fall Apple medvetet fördröjer eller stoppar uppdateringar och på så sätt försämrar sina konkurrenters tjänster till förmån för sin egna tjänst.

 • Fast Spotify får inte tala om för kunderna att de kan köpa premium utanför App Store då det är emot deras regler. De får inte ens ha en länk till nånstans där det går att skaffa det.

  Apple hanterar inte det administrativa – de slussar det vidare och för det skall de ha en tredjedel av kostnaden av hela tjänsten? Det blir typ som att firman som säljer rullarna med biljetter till SF skall ha 30% av biljettpriset.

 • pacman_42

  Men det är ju inte de som levererar tjänsten som skall tjäna pengar i tjänstesamhället, det är ju de som förmedlar den. Über har inga taxibilar. Amazon har inga varulager i sin butik. Osv…

 • Christoffer Johansson

  Reklam?

 • Fred .

  Jag tror också det. Asus är rätt sega med att få ut uppdateringar, och deras systemöversättning till Svenska är kass, typ värre än Google Translate beta.
  Sen har du mycket bättre kamera i Galaxy S8 och Pixel 2.

 • Betyder det att om jag köper en kamera för femtontusen av en handlare via Amazon så får handlaren bara tio tusen för att Amazon skall ha fem? Det är ju Amazon som förmedlar…

  En kille på Feber.se skrev så här i deras kommentarer:
  ”Om ett företag bedriver en tjänst, som är utanför Apples servrar, och inte kostar Apple något att driva, eftersom det är mellan iPhone-ägaren, datatrafikleverantören och Spotify (eller annan leverantör) som en prenumerationstjänst. Varför ska Apple ha 30 % av de intäkterna månad efter månad, år efter år? Det är iaf för mig helt obegripligt.

  Det tycker jag är jämförbart med att gå och köpa en TV på El-Giganten och skaffa ett ComHem-abonnemang. Men sedan ska El-Giganten ha 30% av abonnemangsavgiften varje månad, i all framtid, även om El-Giganten inte har något med driften av ComHems tevetjänst att göra.

  Meanwhile driver Apple en konkurrerande tjänst och har en rätt så orättvis konkurrensfördel då de inte behöver kapa 30% av intäkterna från Apple Music och ge till någon tredjepart. Och de 30 % borde väl gå till skivbolagen/artisterna hellre än till Apple, no?”

 • Fred .

  Uppenbarligen så hämnar det konkurrensen då Spotify bara gnäller på Apple, dom gnäller ju inte på Google.

 • fri

  Ja du, internet är större än en handfull spelare som vill kontrollera och dominera allt tom ditt sovrum, man lobbar så in i H igen så nätneutralitet står konstant på spel har du missat https://www.battleforthenet.com/

 • KC

  Jag har Android-mobil, jag betalar vad det kostar direkt till Spotify. Inte ett öre mer 😁

 • C.M.S

  Google tar ju också betalt för subscriptions. De hade samma 30% som Apple tills Apple för något år sedan sänkte till 15% efter första året så nu tar Google också 15% (edit: börjar gälla 2018 ser jag).

  Skillnaden är väl att Googles musiktjänst inte är en lika stor konkurrent till Spotify som Apples är.

  Källor:
  https://support.google.com/googleplay/android-developer/answer/112622?hl=en-GB
  https://wccftech.com/google-in-app-subscriptions-fee/

 • Patrik

  Så Google tar typ 30% av min Netflixavgift för att jag skapade prenumerationen i Google Play?

 • pacman_42

  Jag försökte vara ironisk, vilket tydligen misslyckades.

  I Sverige har ju exempelvis CDON har den största webbutiken, men det är inte de som har lagret. Det finns hos elektronikföretagen, scrapbookingfirmorna, tidningsförsäljarna eller vad det nu må vara. Nu tror jag inte att CDON tar 30%, men de tar säker 10% i alla fall, utan att göra något annat än att ha en webbfront på försäljningen. Företaget som har varan får ändå sköta allt.

 • Ganska dryg..
 • Rumpelstiltskin

  Spotify har uppmanat till det tidigare, så då måste det vara något nytt att det bryter mot reglerna. För övrigt så fungerar prenumerationer i App Store på samma sätt som när du köper appar. Apple tar betalt av dig och överför sedan 70% av pengarna till Spotify. Inget konstigare än en administrationsavgift på en faktura.

 • Det konstiga är väl att ”administrationsavgiften” är på 30% av köpet. Har du sett många sådana fakturor?

 • C.M.S

  Man må tycka det är mycket men det är ju den ”normala” procentsatsen för denna typ av tjänst, Google tar precis lika mycket betalt.

 • Drzap

  ja.

 • C.M.S

  Jag har en iOS-mobil och det gör jag också ;)

 • Patrik

  Lol så smutsigt!

 • Peter

  När det gäller avgiften i sig är Google lika illa som Apple, men såvitt jag förstått så finns det en avgörande skillnad. Google tillåter att du som utvecklare bygger in vilket betalsätt du vill i appen, du kan t.ex. bygga in betalning via PayPal eller vad som helst och då få ut hela summan själv (eller så mycket som betalsättet ger då). Apple däremot kräver att all betalning som görs inuti appar sker genom dem, så där är man tvingad att låta dem få del av kakan om man vill ha betalning inuti själva appen.

 • C.M.S

  Jag skulle säga att det är väldigt luddigt vilka regler som gäller på Google Play. Läser man deras policy står det:

  – Apps that employ in-store or in-app purchases must comply with the following guidelines:”

  In-app purchases:
  – Developers offering products within a game downloaded on Google Play or providing access to game content must use Google Play In-app Billing as the method of payment.

  Enda undantagen är:
  – Payment is solely for physical products
  – Payment is for digital content that may be consumed outside of the app itself (e.g. songs that can be played on other music players).

  Jag tolkar det som att om du inte faller under någon av undantagen (vilket exempelvis inte Spotify gör) så måste du använda Googles In-App Billing.

  Länk: https://play.google.com/about/monetization-ads/payments/

 • C.M.S

  Jo, känns inte riktigt helt ok :) Förstår att Apple/Google/Amazon tar en liten summa för att tillhandahålla sina tjänster, inte gratis för dom. Men 30% för prenumeration tycker jag är saftigt.

 • Patrik

  Det är väldigt mycket, man undrar ju vad det blir över till skådisarna/artisterna..

 • Brynolf Landgren

  Vekt att springa till pappa EU. De får väl bygga ett eget operativsystem eller förhandla bättre. Spotify är ju redan mkt större än Apple music

 • Sigge

  film branschen tar 60% av biljettpriset på filmer som visas på bio, så går du till SF och ser en film som kostar 200 kronor så tar filmbolaget 120 kronor och biosallongen får 80 kronor. sen är priser på bio inte rumsrena i sverige.

 • DroidMe
 • Fredrik

  Ja deras routrar är toppen annars. Har en som jag köpt pga OPEN VPN stödet. Dock fick jag inte VPN att funka med dynamisk IP nummer. Men som sagt är routern utdaterad! Det är väll samma med deras NAS?

 • Fredrik

  Har premium via webben. Ingen tanke på att betala via APPLE pga detta.

 • Fredrik

  Men dom som andvender SPOTIFY vet att man kan betala för premium via webben. Funkade i varje fall för mig. Har gjort liknande för en annan app också.

 • Fredrik

  Jo men som tur då att jag inte har mina bank uppgifter hos PLAY då. Nä det var ett val från början som jag gjorde.

 • Fredrik

  Eller så kollar andelarna in webben. Och då är problemet löst. Dvs att köpa via http://www.spotify.com för premium.

 • Fredrik

  Via webben i skrivbordsmiljön?

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons