Stor genomgång av nyheterna i förhandsversionen av Android O

Postat:
10:25 - 2017-03-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
51

Google släppte en förhandsversion av Android O igår – nästa stora versionen av operativsystemet. Sökjätten understryker att det rör sig om en tidig upplaga, att fler finesser är på väg och att de behöver arbeta på stabiliteten.

Men det finns redan en hel del trevliga tillskott i Android O – här kommer en genomgång av de största nyheterna.

Bakgrundsbegränsningar – bättre batteritid

Google har infört ytterligare automatiska begränsningar av vad appar kan göra i bakgrunden, vilket kommer att förbättra batteritiden ännu mer. Sökjätten skriver att det kommer bli enklare för utvecklare att skapa appar som har ”minimal” inverkan på batteritiden.

Enligt inlägget innebär de så kallade bakgrundsbegränsningarna en betydande förändring i Android.

Aviseringskanaler

Google har vidareutvecklat Androids redan mycket kompetenta aviseringar. Utvecklare kan i Android O skapa ”aviseringskanaler” vilket är en slags kategorier för aviseringar.

En app kan alltså kategorisera de meddelanden som skickas till aviseringsmenyn. Användare kan välja att blockera en särskild kategori av aviseringar från appen, istället för att som tidigare behöva blockera alla meddelanden.

Google har även förändrat designen och infört en ny gruppering för att ge en bättre översikt. Aviseringar kan avslutningsvis snoozas i 15, 30 eller 60 minuter.

Dynamiska ikoner

Google har introducerat inbyggd stöd för dynamiska ikoner. Det beskrivs som ett sätt för utvecklare att enklare kunna anamma designen i enheters gränssnitt.

Om enhetens gränssnitt visar fyrkantiga ikoner som standard ska en utvecklarens app kunna visa en fyrkantig ikon, och så vidare. Android O animerar även ikoner när användare interagerar med dem och de visas i hemskärmsappar, inställningarna, dela-menyer och i multikörningsmenyn.

Bild-i-bild

Android O erbjuder stöd för bild-i-bild, på samma vis som Android TV. Det innebär i praktiken en variation av det befintliga flerfönsterstödet, men med fokus på just videoappar.

Användare kan exempelvis fortsätta titta på en video medan de svarar på ett meddelande eller gör något annat med enheten. Finessen kommer till både mobiler och plattor.

Ett API för automatisk ifyllning

De som kör Chrome vet säkert att webbläsaren kan fylla i vissa fält på webben automatiskt, som adress, namn, telefonnummer, och så vidare.

Google har skapat ett API i Android som låter appar fylla i fält åt dig automatiskt – inklusive lösenord. Användare kan välja en app för automatisk ifyllning på samma vis som de väljer tangentbord.

I teorin skulle exempelvis en lösenordshanterare som LastPass kunna utnyttja detta API till att lagra och fylla i alla dina lösenord i appar automatiskt.

Ljudappar med lägre latens

Ett API kallat AAudio ska ge högre prestanda och lägre latens för ljudapplikationer. När detta API används läser och skriver appar data via strömmar.

Ny design för inställningarna

Inställningarna har fått nya ikoner och de är grupperade i högre utsträckning än tidigare. Sidomenyn som introducerades i och med Android 7.0 är redan borta.

Ny hantering av APK-filer

I tidigare versioner av Android kan användare antingen slå av eller på möjligheten att installera APK-filer – det vill säga installation av appar från andra källor än Google Play.

I Android O behöver användare aktivera stöd för APK-filer för varje enskild app. Om du vill kunna installera en APK av Chrome måste du först aktivera den möjligheten för just Chrome bland inställningarna.

Blandat

  • Ett mörkt och ett ljust tema (endast i Google Pixel än så länge).
  • Inbyggt stöd för att låta appar visa antalet nya aviseringar intill deras ikoner.
  • Virtuella navigationsfältet kan anpassas. Det går att placera knapparna längre åt höger eller vänster, sannolikt för att underlätta enhandsanvändning. En fjärde och en femte knapp kan även läggas till. Anpassningen är alltjämt i ett experimentellt skede.
  • Batteriprocent kan inte visas inuti själva batteri-ikonen längre.
  • Användare kan själv välja vilka genvägar som ska visas längst ned till vänster och höger på låsskärmen.
  • Bättre hantering av TAB och piltangenterna när Android används med tangentbord (hänger ihop med att Chrome OS kan köra Androidappar).
  • Android Runtime har blivit upp till två gånger snabbare. API:s från Java 8.
  • Bidrag från Sony – 30 förbättringar av finesser, inklusive LDAC-kodek (bättre ljud över Bluetooth), samt 250 buggfixar.
  • Stöd för Wi-Fi Aware.