Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Stor jämförelse av molnlagringstjänster – Google Drive sticker ut

Postat:
13:49 - 2012-04-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Amerikanska tekniksajten The Verge har gjort en stor genomgång av de olika molnlagringstjänster som finns – däribland Box, Dropbox och naturligtvis även Google Drive som kom igår. Vi fick höra att Drive kunde släppas redan under tisdagen och mycket riktigt så lanserades tjänsten senare under dagen, som en vidareutveckling av före detta Docs.

Men hur står sig egentligen Google Drive i konkurrensen? Riktigt bra enligt tidigare nämnda genomgång och Drive rekommenderas som den bästa helhetslösningen, med tanke på alla redigerings- och samarbetsfunktioner.

De som är ute efter rejält med lagringsutrymme på nätet och vill betala för detta, eller de som är nyfikna i största allmänhet, kan göra klokt i att titta närmare på The Verge jämförelse. Vad tycker ni om Drive hittills och tror ni tjänsten kommer konkurrera ut de andra aktörerna?

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia P på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia U på Prisjakt just nu:

 • 我不知道我的名字

  Att kunna strömma media är iofs en riktigt bra grej om man vill använda det som extra lagringsutrymme…

 • Fysme

  Det som gör att jag inte kommer använda Google Drive är främst det dåliga användaravtalet och att det inte finns en Linuxklient. Att inte ha en Linuxklient vid launch är klantigt.

 • void

  Lite synd att inte ubuntu one fick vara med… skulle inte leva upp till konkurrensen men ändå.

 • Pelle

  Många liknande, men ingen perfekt ännu! Stort plus till Google Drive med sin djupa integration till andra tjänster.

 • Oskar Karlsson

  Ska mycket till innan jag byter från Dropbox som är klart överlägsen!

 • Ante4574

  Märkligt.. Fick för mig att Google använder sig av linux i mobilen men ändå inte släpper en linux version..

 • Daniel Nyström

  Klart Google Drive kommer till Linux. Tråkigt att dom inte hade klienten färdig vid release dock. Oproffsigt rent ut sagt.

  http://omgubuntu.co.uk/2012/04/google-drive-is-coming-to-linux/

 • HyvelTjuven

  Har 6gb lagringsutrymme i min Dropbox, kommer nog inte sluta använda det inom den den närmsta tiden i vart fall om inte Google börjar presentera funktioner som konkurrerar ut motståndet.

 • LarsGunther

   Sync over LAN är en sak jag saknar i jämförelsetabellen…

 • Guest

  Det går att lösa på det här sättet: http://goo.gl/xfqaV
  Inte officiellt, men det fungerar

 • Jag använder Google Drive, Skydrive, Dopbox och Sugarsync på samma mapp med dokument… 
  Paranoid? 
  Kanske det kanske.

 • Emil Axfors

  Bitcasa då? Oändligt med utrymme och gratis.
  https://www.bitcasa.com/

 • Jo

  frågan är hur mycket man vågar lita på dem…

 • Peter Nilsson

  Google Drive är nytt och Dropbox har funnits länge. Har en känsla av att google lär göra denna tjänst väldigt bra. Men kan ta en stund som alla tjänster bruka göra. Jag skaffade 100gb i månaden för 30kr, De är 1 kr per dag de. Man kan ju i alla fall prova ett tag men dropbox ligger kvar då den syncha direkt från kameran!

 • TobbeS

  Det som är viktigast för mig är sekretessen. Där står Wuala och SpiderOak ut i och med att dom har kryptering hela vägen från mig till lagringen och att det inte packas upp någonstans på vägen. Ganska dåliga prestanda jämfört med de andra men det kan jag ta.

 • Gonjer

  Dock så får Google använda allt innehåll i Drive för marknadsföring. Med andra ord så får dom ta ditt uppladdade innehåll för att anpassa reklam.

 • Sebastian

  Inte oproffsigt för fem öre, hur många har Linux? 2-3% kanske?

 • Daniel Nyström

  2-3% varav 99% är proffs. Därav oproffsigt. ;)

 • pelle boström

  det verkar som att det går att streama filmer iaf, det står ”video is not processed yet”, när jag försöker öppna den i browsern

 • pelle boström

  som allt annat med andra ord

 • mbs

  Låter lite skrämmande att använda Google Drive: ”När du lägger upp eller på annat sätt skickar in innehåll till våra tjänster ger du Google (och våra samarbetspartner) en global licens att använda, värdlagra, spara, återge, ändra, skapa härledda verk (exempelvis översättningar, anpassningar eller modifieringar som vi gör så att ditt innehåll fungerar bättre med våra tjänster), kommunicera, publicera, framföra offentligt och distribuera innehållet. ”

  Källa: 
  https://www.google.com/intl/sv/policies/terms/

 • Skywriter

  Det är synd att det inte fanns linux-stöd från början men det kommer :)
  http://omgubuntu.co.uk/2012/04/google-drive-is-coming-to-linux/

  Trycket på G+ verkar vara ganska stort och #driveforlinux har tydligen kommit in på toptrendlistan
  https://plus.google.com/s/%23driveforLinux

  Vad gäller användaravtalet så har tom Jenselius på IDG inte längre någon kritik när han fått svar från Google och inte bara skrivit av nätrykten. 
  http://www.idg.se/2.1085/1.445416/detta-galler-for-de-filer-du-laddar-upp-pa-drive
  ”Enligt Googles användaravtal kan företaget endast dela ditt uppladdade material med personer som du själv har valt att dela med dig till. Det betyder att du alltid behåller äganderätten till de filer du laddar upp på tjänsten, om du inte själv anger annat.”

 • Daniel Nyström

  ”Infinite Storage on Your Desktop”

  Mitt skrivbord som redan är fyllt till bredden och inte rymmer en enda ikon till. ;)

 • Fysme

  Om man läser användaravtalet så låter det annorlunda:
  http://cl.ly/1W2h1A163p0W2A3C0M0q

  Google kan säga vad dom vill men när det står så i ett avtal kan dom ju göra en fruktansvärd massa med datan.

 • Robin

  De flesta kör faktiskt Windows system, alla kategorier. 

  Så nej, inte jätte konstigt.

 • Skywriter

  Det som är markerat är bara en lösryckt mening i ett luddigt stycke juristspråk

  Läs stycket över den markerade delen. Där står det klart och tydligt att du äger dina filer. Läser man den under den markerade delen så står det att det är ett begränsat tillstånd du ger för att Google ska kunna driva sina tjänster. 
  http://www.google.com/intl/en/policies/terms/

  Your Content in our Services

  Some of our Services allow you to submit content. You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.

  When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content. The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones. This license continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing you have added to Google Maps). Some Services may offer you ways to access and remove content that has been provided to that Service. Also, in some of our Services, there are terms or settings that narrow the scope of our use of the content submitted in those Services. Make sure you have the necessary rights to grant us this license for any content that you submit to our Services.

  You can find more information about how Google uses and stores content in the privacy policy or additional terms for particular Services. If you submit feedback or suggestions about our Services, we may use your feedback or suggestions without obligation to you.

 • tramsgar

  Högerklicka på skrivbordet och välj ”arrange by penis” från kontextmenyn (instruktionsfilm: http://youtu.be/uRGljemfwUE).

 • Doktorn

  Än så länge känns det som att skydrive ändå har övertaget. Fast 25gb gratis vid registrering verkar visst försvunnit efter 22a april… Jag har inte fixat någon molntjänst ännu, men konkurrensen är stenhård. Jag hade hoppats på att Google skulle sopa banan.. Fast det är väl bara en tidsfråga.

 • SilverDogg

  varit lite sugen på drive sen jag hörde om det, men tror jag håller mig till dropbox. upp till 18gb gratis där är helt ok. får väl se om google kan övertyga mig om att byta nån gång i framtiden dock.

 • Largeman

  Men va i h%&¤#e, läs på iallafall lite innan du skriver. Några inlägg ovanför förklaras att detta är information ryckt ur sitt sammanhang.

  Har folk helt slutat försöka finna fakta innan man slänger ur sig saker!?

 • Olle Öberg

  På vilket sätt klår GD SugarSync? Tycker SS är helt överlägsen, men det få man väl inte säga på en google-sida… ;)

 • linuxproffsen är fattigjon allihopa, vi som har råd att betala för mjukvaran är ju såklart det som mjukvarujättarna riktar in sig till. de flesta av er gnäller ju över att det kostar några kronor för några gigabyte lagring

 • Jonas B.

  Samma språk återfinner du i Microsofts och Apples tjänster. Än så länge har ingen av de största leverantörerna missbrukat detta. Google har snarare en historik av det omvända, ”data liberation front” saknar motsvarighet hos de andra.

 • Björn Rask

  Ja förmodligen alla här, android är som sagt bara en variant av linux. Även chrome OS är ju linux så det förvånar ju lite grann att de inte tycker att det är viktigt. 2-3 procent av alla internetanvändare är i alla fall ett enormt underlag. Synd att jämförelsen inte hade med Ubuntu One. Om jag räknat rätt så tror jag att de skulle haft flest prickar av alla.

 • Durkadur

   Märkligt svar då Android är open source. Ska inte du ta och köpa nåt ”bättre” då? Vad är det som säger att MS Office är bättre än OpenOffice? Eller blir 5 gb i molnet bättre för att man betalar för dem?

 • Kingen

  Jag tror inte folk väljer Linux för att det är gratis, utan för att man gjort ett aktivt val att kasta ut t.ex. ett sunkigt Windowssystem för något som fungerar.

  Folk som gnäller över att det inte är gratis finns nog i alla kategorier, i synnerhet som dagens ungdom har vant sig vid att allt ska vara gratis, såväl film som musik…

 • guest

  finns även en nordisk ”moln-tjänst” i form av http://www.jotta.no som saluförs av el-giganten i sverige, onlinebackup.elgiganten.se

 • Finns ingen anledning att bli upprörd och svära. Bara sorgligt att läsa sådan ilska.

 • Niklas

  Gick från Dropbox till Skydrive och är kanon nöjd, 25 gb gratis är ju inte fel och nu när de har släppt mjukvara till PC och Mac så har det bara blivit bättre :)

  Någon Google Drive blir det inte för mig :)

 • Fungerar verkligen det?
  Jag testade att synka samma mapp med Dropbox och SugarSync och då blev det massvis med konflikter efter ett tag.

 • Anders Östling

  Är det bara jag som ännu inte ”är redo” att använda Drive? Varken mitt personliga gratiskonto eller mitt betalda firmakonto har tillgång ännu. Blä?

 • På vilket sätt är Dropbox överlägset?
  Det enda jag kan komma på som är bättre Dropbox jämfört med de andra tjänsterna jag testat är enkelheten att både komma igång och att använda tjänsten. 
  Förutom det tycker jag SugarSync är bättre eller minst lika bra på alla områden.

 • Andreas Lindhé

  Oh snap ;)

 • Daniel Nyström

  Du kan få köpa Linux av mig. Dubbla Windows-kostnaden så du får ett riktigt bra Linux att spela. :)

 • posten

  Finns något test som jämför upp/ner-hastigheten för de olika tjänsterna från en stationär dator med snabb internetuppkoppling? De jag testat (Dropbox och Sugarsync) är ganska långsamma. Störande när man ska lägga upp lite större filer t.ex. spegla en disk som backup.

 • Pzycic

  Free storage 5GB, File Size Limit 10GB… Hmm… intressant… hehe

 • Krister

  PocketCloud är ändå smidigast för mediafiler; dela ut en mapp eller disk så når du den krypterat från telefonen. Saknar ännu stöd för strömmande media, men är desto bekvämare. Dokument har jag redan på Google Docs/Drive. 

 • PingviN

   Skydrive fortfarande herren på täppan

 • Sebastian

  Linuxdårarna måste börja leva i den riktiga världen och förstå hur företag och marknadsekonomi fungerar..

  Och till de som vill ha något som fungerar istället för ”ett sunkigt Windows” som jag aldrig har problem med, köp en Mac. Justja, Linux-folk hatar ju Mac bara för att..

 • Daniel Nyström
 • niqn

  Konstigt att inte diino är med. måste säga att den tjänsten är sjukt bra :) 

 • Perra

  Förstår inte om du är ironisk eller ej?
  Så ”det enda” som är bättre med DropBox (DB) är att det är enklare att komma igång OCH enklare att använda…

  Tycker jag låter som två vettiga anledningar att använda DB speciellt om det är typ lika bra på alla andra sätt.
  Största nackdelen med DB är att det är väldans överpris om man ska ha mycket disk jämfört med t.ex. googledrive.

 • Star

  Ett självutnämnt proffs alltså…

 • Helt klart Dropbox är mycket bättre än Google Drive.

 • Skydrive verkar vettigast, faktiskt. 

 • retro123

  Har försökt synka en 215MB stor fil flera gånger under dagen men får bara ”unable to connect”, småfiler går bra dock. Någon som upplevt något liknande?

 •  Du kan ju dock köpa till upp till 16Tb :)

 • Sebastian

  Detta gjorde mig possitivt överraskad, än finns det hopp!

 • Björn Rask

   Klart vi förstår (japp, självutnämd dåre ;) tycker bara att det är lite tråkigt att just google inte bemödar sig att ha den klienten klar samtidigt som de andra, den är ju tydligen nästan klar. Och vi hatar inte alls mac, det är ju kvalitetshårdvara, snygg dessutom, synd bara att den kostar skjortan. Mjukvaran är väl heller inte helt borta, den har ju väldigt mycket likheter med linux.

 • Allenpetrovic

  Keepit erbjuder obegränsad backup för 50 spänn i månaden, det slår det mesta. Jag kombinerar den med Dropbox 2 Gb och Box.net 25 Gb. Funkar perfekt.

 • simpleminds

  Vem säger att de inte förstår företag och marknadsekonomi? Slår vad om att majoriteten av alla linuxanvändare är mycket smartare än alla Mac-användare.

  Linux-folk hatar inte. Vissa gör, inte alla.

 • simpleminds

  Sebastian: Hopp? För att han använder en Mac? Tror att din bild om linux-folk är lite skev.

 • Cas§anova

  Google Drive är fan skit dålig i nuläget. Man kan ju inte hämta och spara en fil på SD kortet.

 • Nej, ironisk var jag inte.
  DB är enklare att använda, men det är väldigt mycket mer begränsat i vad man kan göra med det. Den mest påtagliga begränsningen är ju att man inte kan välja vilka befintliga mappar man vill synka utan man måste ha dedikerad dropbox-mapp.

 • Hade du verkligen varit paranoid så hade du nog inte gett din data till ett flertal globala företag…

 • Vad jag läst så är det flera som har haft problem med stora filer. Antagligen är det någon bugg som de fixar ganska snart för tjänsten ska ju stöda större filer än så.

 • Alle090

  Skrydrive 25 gb gratis
  Dropbox 7,8 gb gratis

  feels good dude

 • Ptja, eller så är det kanske så att ”linuxproffsen” inte gillar windowsmiljön för t.ex. serverdrift och utveckling.

  Och bortsett från mjukvarustöd (MSOffice,spel,Photoshop t.ex.) så har Linux många fördelar jämfört med Windows, när man börjar vänja sig med det.
  Tyvärr så blir folk ”påtvingade” Windows bara för att mycket bra mjukvara(klientmjukvara dvs) ej utvecklas till Linux, och därför får folk för sig att Windows är mycket bättre.
  Priset är bara en av alla fördelar!

  Summan av kardemumman, man ska inte vara trångsynt så man missar alla fördelar med vad det nu må vara, Windows,Linux,Android,iOS.

  Och det är ju tråkigt att Google, som förespråkar öppenhet för utveckling, utvecklar mycket bra API:er till sina tjänster, etc, väljer att släppa en tjänst utan stöd för ett av de mest öppna operativsystemen som finns. Man får trösta sig med att det kommer snart:)

 • Felix

  jag tycker dropbox är helt okej, box däremot upplever jag som något segare

 • Felix

  nej om du bara har dina filer på hårddisken kommer ingen att använda dem i sin reklam.

 • Torbjörn Hagel

  Vet inte om jag skulle kalla det oproffsigt av dom, med tanke på att enbart fyra av tjänsterna ovan har en linux klient idag. När det gäller linux distributioner finns det dessutom så många att enbart det kan vara ett skäl till att applikationsutveckling och framförallt produkttestning/säkring kan ta tid att genomföra.

  Att de sedan väljer att lansera tjänsten med enbart klienter till Win/OS X/Android klient må man tycka vad man vill om, men de utvecklar ju tydligen en Linux klient samt att det finns ett publikt API vilket torde vara mer populärt än en färdig klient i just linux-världen.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. LG ansöker om patent för vikbar smartphone – öppnas som en bok

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons