Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Svängda skärmar: att vara eller icke vara, det är frågan

Postat:
10:29 - 2017-08-09
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Sedan lanseringen av Galaxy Note Edge, i slutet av 2014, har Samsung så sakteliga allt mer anammat skärmar med svängda långsidor. Det har kommit att bli ett slags signum för Samsung, något de bland de större tillverkarna är i princip ensamma om. Att skapa sig en identitet i en hårt konkurrensutsatt marknad är viktigt, och Samsung satsar helhjärtat på just sina böjda skärmkanter.
Frågan är dock: fyller de någon betydande praktisk funktion? Att det ser oerhört läckert ut tror vi att de allra flesta håller med om, men hur är det med den praktiska nyttan?

Visst kan vissa aviseringar presenteras utmed skärmens långsidor, aviseringar som på grund av skärmens kurvning tydligt kan läsas även om telefonen ligger på ett bord en bit bort, utom räckhåll. Och visst känns det bra för fingertopparna då man sveper längs med skärmens ytterkanter, utan vassa kanter som skrapar mot fingrarna som på många telefoner med platta skärmar.

Men är nyttan värd kompromisserna kurvningen också medför? Något vi ofta återkommer till i våra recensioner av telefoner med svängda skärmar, och som vi på vårt forum har sett att många av Swedroids besökare håller med om, är att dessa telefoner i regel inte ligger lika bra i handen som mer traditionella telefoner, att svängda skärmar ofta resulterar i oavsiktliga skärmtryck då fingrarna i handen vi håller telefonen med kommer åt skärmen av misstag, svårighet att hitta välsittande skärmskydd av glas, samt större risk för krosskador om telefonen råkas tappas mot ett hårt underlag.

Kort sagt kommer dessa läckra och innovativa svängda skärmkanter till ett pris. Vår fråga lyder kort och gott: Är svängda skärmkanter något som tilltalar just dig?

Är svängda skärmkanter något som tilltalar dig?

 • Nja. Det är snyggt men inte praktiskt. (45%, 1 089 röster)
 • Nej, absolut inte. (39%, 945 röster)
 • Ja, definitivt. (15%, 362 röster)
 • Mja. Det är praktiskt men inte snyggt. (1%, 15 röster)

Antal som röstat: 2 411

Loading ... Loading ...

Dela gärna med er av era synpunkter i kommentarerna nedan.

 • Niklas

  Så här i efterhand skulle jag köpt en S7 och inte en S7 Edge, när man ligger i sängen t ex på Facebook så kan man ju råka komma åt hur mycket som helst. Man tappar telefonen rakt i ansiktet osv. Funktionaliteten kontra praktisk fördel är inte värt att ha rundade kanter. Helt värdelöst. Men alla tycker väl olika

 • mortuus82

  gillar kanterna på s7 edge, tycker det är lite coolt o inte som andra mobiler.

 • Mano Barmano

  Exakt min tanke.

 • Nej 2.5D

  Platt ska det vara. HELT platt. Så displayskyddet kan täcka hela skärmen.

 • Cornflakesninjan

  Har testat men Valde S7, utan edge av just denna anledning.. sjukt störigt. och jag hade säkert haft en spräckt skärm nu med om jag hade valt edge.. räcker med att man tappar den en gång..

 • Karl Jenkins

  Varför förstöra en skärm genom att introducera konstant blänk / glare i kanterna? Samt, varför låta glaset sticka ut över huvud taget? Otroligt störande. Helt platt skall det vara. 90 graders vinkel mot sidan och jämt med ”chassit”. Som en Nexus 5.

 • Anders Olsson

  Det är ju alltid utseende kontra funktion, jag väljer funktion alla dar i veckan, andra väljer hellre ett coolt utseende, vi är alla olika😊.

 • alfdaniel

  Har en s8+. För mig spelar det i vardagen ingen roll med curved eller inte. Jag kör alltid med skal. Har lagt till kontakter och clipboard på kanten men det tillför egentligen inget nytt. Att bilden blir förvrängd på kanterna stör inte mig. Det sägs ju att Curved innebär en känsligare skärm vid tapp men i mitt fall tar skalet förhoppningsvis smällen. Så för mig är detta egentligen egalt…

 • Patrik

  Det är inte svängningen som är grejen utan att skärmen går hela vägen ut till kanten. Det bästa är när svångningen är minimal så att skärmen täcker hela framsidan men bara går ner minimalt på sidan. Tycker S8 lyckats bra med detta.

 • Peter Hjalmarsson

  Jag håller med. Men det fungerar bra med ett tunt skal. Jag har bra erfarenhet av https://www.aliexpress.com/item/IMAK-Contracted-Frosted-Cowboy-Quicksand-Back-Cover-Case-For-Samsung-Galaxy-S7-Edge-G935-G935F-G935FD/32645428351.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.JUMORp

  Även med det på är det fortfarande en mycket lätt och smidig telefon, och jag slipper helt problemen med oavsiktlig beröring.

 • Tord Jonsson

  Instämmer.
  Min sambo har en s7 som inte har edge, men liten radie i kanten av skärmen. Hon har provat olika skärmskydd och haft massa strul med dom. Nu har hon ett skärmskydd som inte täcker hela skärmen. Det fungerar, men ser lite konstigt ut.

 • Peter Gyllander

  Jag hade gärna föredragit rundad display på ena kortsidan om det var möjligt. Från toppen och runt hörnet.
  Det kan bli problem med högtalare. Men lyckas man lösa det så kan det både vara snyggt och praktisk. Då chansen att komma emot ofrivilligt är betydligt mindre där men samtidigt är ytan lättillgänglig oavsett vänster- eller högerhandsfattning.

 • Norris

  Jag skulle säga att det inte är några problem alls på S8:an att komma åt skärmen av misstag. Har man handen på sidan av skärmen och trycker någonstans i mitten fungerar det precis som det ska ändå.

  S8:an har ju dock så små avrundade kanter att man inte använder det för någon slags sidopanel som bara syns där utan fördelen är ju en väldigt skön telefon att hålla i, extremt bra ratio av skärm på framsidan, och en design som slagit konkurrenterna med hästlängder.

 • Kurt

  Och displayskyddet ska vara så långt från skärmen som möjligt. Det finns inget som ger exakt samma känsla och bildkvalitet som att köra utan, och skärmen är en av de saker man betalar mest för.

 • Robban

  Edge är grymt. Nytänkande och en häftig grej, underbart när man ska scrolla på sidor och bara behöva dra fingret längs sidan på telefon istället för mitt på skärmen. Modernt är det också, ser inte ut som alla andra telefoner. Displayskydd är för amatörer en telefon är en förbrukningsvara och kan endast upplevas fullt ut utan nåt trams ivägen

 • swedishchef

  Har varit skeptisk till Edge-skärmarna änd sedan konceptet introducerades. Estetiskt tilltalande, visst, men det räcker inte för att få mig att sukta efter en telefon med Edge-skärm. Finns i dagsläget ingen ”sales pitch” som skulle få mig att omvärdera mina tankar kring Edge-konceptet.

 • Robban

  Displayskydd hade jag när jag var 10 år, inte efter det 😂😂😂

 • David B

  Har en S8, och den verkar fungera bättre än S7 Edge om man läser mångas kommentarer, men upplever att det ibland är svårt att träffa ikoner nära det välvda. Om det är touchen som är trasig, eller det välvda vet jag inte. Men ett nja blev svaret i undersökningen iaf.

 • luckyleif

  Det slår dig inte att olika människor har olika behov? Tex om man har en aktiv livsstil eller ett jobb där telefonen utsätts för mycket smuts.

  Jag har alltid skärmskydd men inte av någon av ovan nämnda anledningar utan helt enkelt för att jag byter telefon ofta och när jag säljer min gamla så är det en fördel om den är i nyskick.

 • luckyleif

  Kunde du inte scrolla längst ut mot kanten när du hade en platt skärm menar du??

 • Emil Oskarsson

  Tycker det ser riktigt snyggt och futuristiskt ut, men jag tycker också att det är en riktigt miss design mässigt eftersom de lätt kan trycks oavsiktligt på skärmen samt att mobilen blir ännu mer skörare mot tapp i backen… Titta bara på hur ömtålig s8:a duon är….

 • Emil Oskarsson

  Kör alltid display skydd, vill inte ha repor i glaset… Repor i displayskydd går att avlägsna, repor i skärm gör det inte :)

 • Emil Oskarsson

  Likadant på min x performance med zaggs HD display skydd eller vad det heter, är ju bara på den plana delen av glasytan pga 2.5D glaset :p Men det sitter ordentligt iaf :)

 • Emil Oskarsson

  Tycker designen på galaxy s8 ser förj*vlig ut om jag ska vara ärlig, men smaken är som baken :)

 • Emil Oskarsson

  Hela du är en amatör skulle jag vilja påstå med ditt uttalande om att alla som har displayskydd är amatörer… Utan displayskydd skulle jag behöva byta mobil ständigt pga alla repor som blir utan ett ordentligt displayskydd, då pratar jag om sådana som är gjord med nanoteknik och inte bara vanliga plastskydd som repas direkt…. Tänk på hur du uttrycker dig i fortsättningen….

 • Emil Oskarsson

  Han är amatör sa han ju :/

 • Micke på taket

  Haha , vilket stolpskott du är ..

 • Micke på taket

  När man ska skriva så är det ett rent helvete pga de knappar som hamnar på den välvda delen av displayen ,feltryckningar plus Moms gör att hela konceptet faller platt ,,

 • InnerWar

  Intresseklubben antecknar.

 • Fraz

  86% på nej-sidan? Det hade man inte kunnat tro med tanke på hur många som förespråkar det i kommentarsfälten.

 • geggamojja

  Heter det verkligen ”svängda”? Böjda, krökta, rundade, kurvade, välvda osv kan jag tänka mig, men ”svängda”?

 • Railwayman

  Mitt största problem med svängda skärmar är de optiska effekterna, d.v.s när ljuset reflekteras och skapar två ”reflektionslinjer” som snabbt blir irriterande. Det finns en anledning till att skärmar normalt är platta alternativt svagt böjda MOT användaren som vissa TV-apparater.

  Funktioner åtkomliga via skärmkanterna skulle kunna fixas genom olika varianter av side touch, eventuellt med någon form av ”kantskärm” i form av en separat, smal panel med snabbknappar på sidan av enheten (detta fungerar dock inte om den är för tunn).

  Samtliga svängda skärmar jag provat har det irriterande reflektionsproblemet och därför skulle jag endast skaffa en enhet med det under tvång (d.v.s om 100% av alla enheter plötsligt har detta så valet står mellan enhet eller ingen enhet).

  Förhoppningsvis sker det ett uppvaknande fast man vet aldrig. En del använder ju argumentet ”edge!” som ett viktigt skäl till varför specifika enheter är ”bättre” vilket tenderar att signalera att detta är något ”folk vill ha”.

 • InnerWar

  Instämmer, rövhatt deluxe!

 • Railwayman

  Är det bekväm scroll som söks säger jag bara scrollhjul på sidan. Har testat olika varianter men inget slår detta. Bara att hålla fingret på hjulet istället för att svepa och liknande.

 • mickeko

  Man köper väl en telefon som är anpassad efter hur man använder den? Eller nej just det, det enda som räknas är att det är den senaste… Och om den senaste luren sen inte håller måttet är det tillverkaren som är kass, inte den som köpte en olämplig telefon…

 • corb06

  Dessutom fungerar inte touchen längst ut på skärmen om du börjar trycka där. Endast om du börjar en bit in från kanten så reagerar skärmen på tryck. Riktigt smart, så det är inga problem att hålla i kanterna.

 • luckyleif

  Ursäkta men hur kunde du komma fram till det där genom mitt inlägg?

  Om man köper en telefon som är anpassad efter hur man använder den eller om man köper en telefon och anpassar den själv spelar väl ingen roll?

  Det jag vände mig mot i mitt inlägg va att Robban hånskrattade mot Nej 2,5D för att han valde att ha skärmskydd!

  Men du kanske anser att det är ett vettigt beteende att håna andra??

  Jag har full förståelse för att vissa inte vill ha skärmskydd!
  Ville helt bara enkelt bara framföra att vissa andra vill eller är tvugna å ha det.
  Ingenting är rätt eller fel utan man får själv välja!

  Men att håna andra för deras val är bara barnsligt å fegt och påminner mer om hur 10 åringar brukar bete sig än vad användande av skärmskydd gör.

 • mickeko

  Wow, trampade jag på en öm tå eller något? Du framför en del vettiga poänger i ditt inlägg, men jag besparar dig det höjda blodtrycket du verkar få av att diskutera detta känsliga ämne och gräver inte djupare i det.

 • Daniel

  Jag äger en S7 Edge och är mer än väl nöjd med de böjda sidorna. Så här skulle jag säga om ”edge” displayen. Jag använder funktionerna de har för edge dagligen, inte allt men en hel del. I min mening kan man ju vara utan den böjda kanten, alla funktioner Samsung stoppat dit kan man använda sig av med en platt skärm också om man så ville (trots allt bara en pinne på sidan man sveper in så att säga). MEN, det är lite futuristiskt och snyggt, enligt mig. Skärmbilden liksom ”poppar” ut på ett helt annat sätt tycker jag. Att dra in menyn från edgen känns lika bra som det ser häftigt ut.

  Nu är inte jag någon som brukar tappa mobiler, så jag är inte så värst rädd för att den tål mindre stryk en en platt skärm. Det må vara att den är mer ömtålig, men inget jag personligen bryr mig om. Använder aldrig skärmskydd heller, så bryr mig inte om att de kanske är svårt att hitta någon bra som passar. Tråkigt ändå om det är så för dom som vill ha skärmskydd, det tycker jag…man bör ha bra alternativ att välja.

  Personligen var jag lite rädd för omedvetna tryck på skärmen innan jag skaffade S7 Edge. Men jag måste säga att gångerna det har hänt är förvånande sällan, i princip aldrig, nån enstaka gång har det hänt visst men kanske en handfull gånger senaste halvåret eller så. Ytterst sällan alltså, då använder jag ändå bara en hand 90% av tiden jag använder mobilen.

  Hade jag bytt mobil idag, skulle jag ha lite svårt att gå tillbaka till en vanlig plattskärm faktiskt. :)

 • InnerWar

  Tror snarare han reagerade på att ditt svar var ganska drygt.

 • mickeko

  Överreagerade*

  Men det är ok, diskussionerna här är helt frivilliga för alla parter. :)

 • Wozfe

  Jag skulle nog föredra en platt skärm om jag fick välja fritt, men det är inget som stör mig på min Galaxy S8 i alla fall. Man ska dock ha i åtanke att det är skillnad på välvd skärm och välvd skärm. Jag har testat att hålla i både S6 edge och S7 edge, och jag måste säga att S8 är extremt mycket bekvämare att hålla i. Man ska inte avfärda S8 som potentiellt köp bara för att man ogillar hur S6 edge känns.

 • Finnen

  Måste hålla med om det att använda sidorna till scrolla.. otroligt bekvämt på S8

  Dock för min del är skärmskydd ett måste, kör med dome skyddet på S8

 • Weehaaw

  Ja, blir galen på min one plus 3T som har lätt sluttande kanter då inget skärmglasskydd funkat perfekt. Alla släpper igenom lite damm på sidorna efter ett tag. HEEEELT PLATT SKÄRM TACK!

 • geggamojja

  Jag kör också med skärmskydd. Mest för att jag alltid är lite oförsiktig med telefonen, och ofta har en massa prylar i fickan tillsammans med telefonen (nycklar t ex). Har bytt skärmskydd 4 ggr hittills på min ett år gamla telefon då det varit totalt sönderrepat. Har även bytt glas på kameralinsen (kostar typ 30:- och är lätt att byta själv på den telefonen) två ggr av samma orsak. Och har en tunt case på den för att inte repa metallen. Själva telefonen är i nyskick, hade jag inte haft skydd hade det i stort sett bara varit att kasta den vid det här laget :)

 • Thomas 112

  Platt skärm är för mig en av de viktigaste parametrarna nästa gång jag väljer mobil. Förutom hastigheten, avsaknad av fingeravtrycksläsare och en viss plastig ickepremiumkänsla så är min gamla platta LG G3 så mycket bättre upplevelse än min nuvarande Samsung S7 med sluttande kanter på skärmen.

 • Pelle

  Värsta problemet är att man alltid blir bländad om det finns en annan ljuskälla i rummet. Kanterna bländar. Ett runt klot reflekterar alltid en ljuskälla och det blir samma effekt här. Jämför med ett stealth-plan eller båt som undviker rundade former för att inte reflektera tillbaks ljus till en radar.

 • differentbeat

  Det förändrar inte att ditt svar var drygt, så du bör själv kanske tänka på hur du skriver.

 • Fraz

  Varför skulle vi som inte behöver skärmskydd straffas bara för att ni bestämt måste ha det? Jag gillar när det är lite rundade kanter ala. 2,5D.

 • Thomas Solebrant

  Jag gillar lite böjt som på Mate 9 Pro, men Samsungs Edge är alldeles för mycket.

 • luckyleif

  Ser att du ägnat stor ansträgning att läsa mitt inlägg..

  Vem säger att ni behöver straffas?

  Citat från mitt inlägg
  ”Jag har full förståelse för att vissa vill ha skärmskydd”

  Det är fritt fram för dig att köpa en telefon med rundade kanter och använda den utan skärmskydd :)

 • luckyleif

  Det borde va en öm tå och resultera i höjt blodtryck för alla normalbegåvade människor när någon ger sig på å hånar någon annan helt utan anledning.

  Jag diskuterar mer än gärna men misstänker att du fick slut på argument och därför ville avsluta?

 • luckyleif

  👍🏻👌🏻 :)
  Gött å veta att man inte köpt en dyr telefon bara för att slita ut den å sedan behöva lägga samma summa igen när det är dags för en ny :)

 • mickeko

  Jag har inte framfört några argument och jag tänker inte göra det heller. Min ton må ha varit dryg men din är ton rakt ut otrevlig, så jag hoppar nog över. Tack för visat intresse dock.

 • mickeko

  Vad menar du att jag har sagt som skulle vara ett försök att förändra något?

 • luckyleif

  när va jag otrevlig?
  Va det när jag försvarade personen som blev hånad för att den utnyttjade sin fria vilja att använda skärmskydd?
  Eller va det när jag förklarade mitt inlägg som du hade misstolkat?
  Näääää det måste varit när jag förklarade varför jag valde att försvara den personen..

  Enda anledningen till att du besvarade mitt inlägg från första början va att du störde dig på att jag vill/har möjlighet att byta telefon ofta.
  Hur det passar in i den så (av dig) kallade ”diskussionen” får du svara på.

  Jag tycker det är mer intressant att du valde att kommentera mitt meddelande istället för att kommentera han som roar sig med att håna andra.

  Hoppas nu att moderatorn kan plocka bort våra meddelande och det som inte hör hemma i den ursprungliga diskussionen.

 • differentbeat

  Vare sig han överreagerade eller inte, så var ditt svar drygt. Har aldrig påstått att du försökt förändra något, läs en gång till.

 • mickeko

  Ok. Läste igen. Här är mitt svar:
  Har betydligt bättre saker att lägga energi på än att tänka på hur jag uttrycker mig för att jag råkar verka dryg på internet vid nått tillfälle.

 • luckyleif

  Kan vi inte bara kramas å sjunga kumbaya nu?

 • mickeko

  Jag har svårt för att krama främmande människor, räcker det att jag trallar med i sången?

 • luckyleif

  Absolut! :)

 • bar

  Du fattar ingenting slamsug är som piss Nisse på landet du ska vara glad att dom klara leverera en telefon under 10 tusen du får ha tålamod med byfånar helt enkel, ser du en slamsug ägare på bussen så leeee och klappa stackarn lätt på axeln.

 • pierre Gothenburg

  du borde försöka ha mindre sand i fickorna, det är i stort sätt dt ända som är hårdare tex nycklar gör inte repor.
  Och ja,jag har testa själv,men utan att lägga all min vikt på nyckeln.,

 • Ante N

  Coolt med yttre antenn oxå?
  Blir unik flaggis iaf!

 • Sven Karlsson

  Du är en tönt som inte har något vettigt argument. Det är min tolkning av ditt inlägg…

 • Sven Karlsson

  Så brukar det låta när man inte har några vettiga argument att komma med…

 • Sven Karlsson

  Har s7 edge och kommer aldrig någonsin frivilligt köpa en enhet med böjd kant igen. Skärmen går sönder hur lätt som helst) och man råkar göra massa ofrivilliga tryckningar för ofta. Det är snyggt, men det är det enda positiva.

 • mickeko

  Så brukar det låta när man inte har något vettigt att komma med.

 • mickeko

  Javisst, eller så låter det så när det är precis så man känner. Vad du tror och tycker om det är dock fullständigt ointressant för mig.

 • geggamojja

  Gissar att skärmskydden får mer repor än själva glaset. Det hade förmodligen funkat att köra utan skydd, men med tanke på hur sjukt repiga skärmskydd jag har efter ett tag känns det bättre att inte testa :). Kameralinsen däremot repas väldigt lätt, känns som att det är vanligt fönsterglas.

 • Kristina Berkehag

  Jag fick min första telefon med edge för några veckor sedan och jag är faktiskt positivt överraskad. :) Jag hade läst mycket negativt, men har inte en enda gång lyckats komma åt den av misstag (dock kan det nog bero en hel del på skalet) och tycker den är riktigt användbar. Framför allt ”peoples edge” använder jag en hel del eftersom det är smidigare än att plocka fram kontakter. :)
  Enda nackdelen min uppfattning är att det är krångligare att hitta ett bra skärmskydd – det jag har nu sitter inte bra så jag får försöka med ett annat.

 • yanti gebor

  Hej alla !!! Detta är den bästa filmen platserna i Sverige. så om du vill se en film med den bästa kvaliteten jag råda dig att se en film på denna webbplats —>>>
  123SVENSKAFILMERHD2017.BLOGSPOT.SE

 • pierre Gothenburg

  förmodligen är det så, skiljer ganska mycket på glasskydden i både kvalite och pris.
  Jag kör med ett Panzer och det har fått en repa efter ca 1mån, men det känns som om att skärmen inte kommer spricka lika lätt när man har glasskydd.
  Vet inte om det stämmer men det blir ju ett tjockare glas, kanske inbillar mig och någon här vet bättre?
  Därför kör iaf jag med glasskydd, dock inga 50kr från Alixpress el ebay. Köper enbart från kända företag pga att dom oftast har oftast någon slags garanti så att du får ett nytt ifall det är väldigt känsligt för repor och fingeravtryck.
  Det är också viktigt att glaset har oleofobisk behandling(lättare att hålla rent och tror att det gör att det blir mindre friktion), sen ifall denna slits ut kan man köpa på biltema beh för vindrutor som är typ samma sak.

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons