Swedroid summerar androidåret 2011 – det här hände [Årskrönika]

Postat:
18:05 - 2012-01-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

Swedroid summerar androidåret 2011 - det här hände [Krönika]
För tre år sedan var det inte många som kände till Android. Googles Linux-baserade operativsystem hade då endast varit tillgängligt för amerikanska konsumenter ett par månader i form av mobilen T-Mobile G1 (HTC Dream). Även om Android var förhållandevis anspråkslöst på den tiden erbjöd plattformen ett nytänkande, en öppenhet, en uppfriskande filosofi och sömlös integrering av GPS och Internet. Många snöade in på systemet.

Sedan dess har Android blivit en stor succé och 700 000 nya androidenheter aktiveras varje dag. De främsta av dessa enheter har under året som gått bjudit på det allra senaste i hårdvaruväg – Android rider numera i framkant på den våg av ny teknik som årligen översköljer oss. Applikationsbutiken Market innehåller över 300 000 titlar och 10 miljarder androidappar har hittills laddats hem.

Googles operativsystem har med andra ord vuxit snabbt under sina blott tre år på marknaden och 2011 var sannolikt det mest händelserika året hittills i plattformens historia. I ett försök att summera androidåret 2011 blickar vi därför tillbaka på några av det gångna årets största android-händelser.

Den första dubbelkärniga androidtelefonen: LG Optimus 2X

I januari 2011 släpptes världens första dubbelkärniga mobil i Sydkorea. Enheten heter som bekant LG Optimus 2X och bjuder på en 4-tumsskärm och Nvidias Tegra 2-chip med dubbla kärnor som tickar på med 1GHz klockfrekvens.

Även om modellen knappast saknar förtjänster var det tyvärr många Optimus 2X-ägare som blev besvikna och irriterade på grund av buggar, brist på regelbundna uppdateringar samt svikna löften från LG.

Nexus S, uppföljaren till Google Nexus One

Nexus S släpptes egentligen redan i december 2010 men eftersom enheten kom till Sverige under 2011 förtjänar den ett omnämnande. Det är den andra modellen i Googles Nexus-serie och uppföljaren till den HTC-tillverkade Nexus One.

Den här gången var det Samsung som fick stå för hårdvaran och Nexus S var första mobilen som körde den då nya androidversionen Android 2.3 Gingerbread.

Android 3.0 Honeycomb – en androidversion för surfplattor

I februari 2011 hade det redan släppts ett flertal androidbaserade surfplattor, bland annat Samsung Galaxy Tab. Ingen av dessa enheter körde dock en androidversion som var anpassad för surfplattor. Google hade nämligen ingen tabletanpassad version av Android redo och eftersom tillverkarna inte hade lust att vänta använde man istället Android 2.x.

Google ville naturligtvis att Android skulle vara ett vettigt alternativ även för surfplattor och den 22:a februari 2011 kom det tabletspecifika operativsystemet Android 3.0 Honeycomb. Vi fick se ett helt nytt ”holografiskt” gränssnitt och åtskilliga nyheter och förändringar i förhållande till den dåvarande androidversionen för mobiler (Gingerbread).

Så här i efterhand är Honeycomb inte mycket mer än en parantes och Android 3.x blev troligtvis inte den jättesuccé många hade hoppats på. Den första releasen upplevedes av många som förhastad, innehöll buggar och Google släppte därutöver inte källkoden.

Sökjätten förklarade relativt snabbt att nästa stora androidversion efter Honeycomb skulle vara avsedd för både mobiler och surfplattor och Android 3.x skulle betraktas som en övergång till ett starkare, bättre och mer mångsidigt Android.

Motorola Xoom – den första Honeycomb-surfplattan

Två dagar efter att Honeycomb lanserats släpptes den första surfplattan som körde systemet: Motorola Xoom med dubbelkärnigt Tegra 2-chip, 1GB RAM och 10,1-tumsskärm. Enheten som var utvecklad i samarbete med Google fick ett blandat mottagande och många tyckte plattan var för tung och otymplig.

Sony Ericsson blir pionjär och låter kunder låsa upp bootloaders

I mitten av mars visade Sony Ericsson var skåpet ska stå och att de förstår sig på de androidentusiaster som gillar att experimentera med sina mobiler och göra vad de vill med dem. Tillverkaren skapade nämligen en sajt som låter ägare av 2011-års Xperia-mobiler låsa upp sin bootloader.

En bootloader är inom datorvärlden programvaran som efter BIOS gjort sitt, tar över och laddar in själva operativsystemet från lagringsdisken till primärminnet. Med en upplåst bootloader kan man lägga in en anpassad androidversion och detta var ett mycket välkommet tilltag från Sony Ericssons sida.

Larry Page tar över som VD för Google efter Eric Schmidt

Den fjärde april tog Larry Page över rollen som VD för Google. Page är en av Googles två grundare och han ersatte Eric Schmidt som då hade varit företagets VD i 10 år. Eric Schmidt blev istället Googles styrelseordförande.

Sony Ericsson ger ut första PlayStation-certifierade spelmobilen Xperia Play

Redan i oktober 2010 började hajpen kring spelmobilen Sony Ericsson Xperia Play i och med läckta specifikationer och prototypbilder. Den kallades för ”PlayStation-telefonen” och när Xperia Play till sist fick en offentlig presentation i början av februari 2011 hade enheten hunnit bli lite mytsomspunnen.

Xperia Play släpptes till sist i april och bjöd då på 4-tumsskärm, enkelkärnig 1GHz-processor (Qualcomm Snapdragon MSM8255), 512MB RAM och dess pièce de résistance: en utfällbar spelkontroll.

Många hade efterlyst mer kraftull hårdvara och närmare bestämt en dubbelkärnig processor med tanke på att Xperia Play är en spelmobil, men å andra sidan flyter i stort sett alla titlar utmärkt på enheten. Vidare saknades en HDMI-utgång för att spela på storbildsskärm, vilket ofta dök upp som en brist i bland annat forumdiskussioner om enheten, för att inte tala om batteritiden.

Xperia Play har dock fått ett relativt bra mottagande med närmare 200 spel som i dagsläget är optimerade för enheten och dess spelkontroll. Den är precis som Sony Ericsson föreställde sig omtyckt av gejmers, men står på övriga punkter inte ut i mängden.

Flaggskeppsmobiler från Samsung, HTC och Sony Ericsson

Samsung Galaxy S2

I våras kom den enhet som vi inte drar oss för att kalla årets androidtelefon: Samsung Galaxy S2. Med sin 4,3-tums Super AMOLED Plus-skärm, 1GB RAM, blixtsnabba Exynos-chip och lätta vikt blev Samsungs flaggskepp en stor succé världen över.

HTC Sensation

HTC släppte i vanlig ordning en hel drös med mobiler i toppskiktet men den mest framträdande av dessa är sannolikt Sensation som lanserades i Sverige i början av sommaren. Den är tyngre än Galaxy S2 och inte riktigt lika snabb – Sensation har å andra sidan högre upplösning och det är en kompetent enhet som uppskattas av många.

Sony Ericsson Xperia arc S

Från Sony Ericssons håll finner vi flaggskeppstelefonen Xperia arc S – inte fullt lika snabb som den dubbelkärniga konkurrensen, men en populär enhet här i Sverige. En vågad design, bra skärm och kompetent kamera talar till enhetens fördel.

Androidmobiler får 3D-skärmar och väcker förtjusning och förskräckelse

Optimus 3D + Evo 3D

Android har som vi underströk i inledningen de senaste åren varit den mobilplattform som i viss grad erbjudit det allra senaste i hårdvaruväg både gällande prestanda och skärmar. Efter att ha släppt världens första dubbelkärniga mobil kom LG i somras med vad som kallades för den första riktiga 3D-telefonen: Optimus 3D.

HTC hoppade också på 3D-tåget med enheten Evo 3D som även den släpptes kring mitten av året. Både enheterna har autostereoskopiska skärmar och kan således erbjuda 3D-bilder utan hjälp av glasögon.

3D-tekniken har en polariserande effekt: vissa ser den som något spännande och häftigt med andra avfärdar 3D som en gimmick. Båda mobilerna fick ett ljummet mottagande och kontentan blev för det mesta att man kunde få bättre hårdvara för pengarna om man skippade 3D. Bland spelutvecklarna på Android Market verkar inte 3D ligga högst upp på todo-listan heller.

Google förvärvar Motorola Mobility

Den 15:e augusti tillkännagav Google att de var i färd att förvärva Motorola Mobility – en minst sagt stor nyhet som väckte stor uppståndelse i androidvärlden. Google köpte Motorola för den nätta summan 12,5 miljarder dollar, vilket kan jämföras med Sony-köpet av Sony Ericsson för 1,47 miljarder dollar.

Google stärkte genom köpet sin patentportfölj och kan på så vis bättre försvara sig mot de stämningar Android ständigt utsätts för. Detta anses vara den främsta anledningen till förvärvandet av Motorola Mobility.

Redan från början underströk Google att Motorola inte skulle särbehandlas och att både Android och Nexus-serien skulle fortsätta längs samma öppna linje som tidigare. Google driver Motorola som en helt separat verksamhet.

HTC går i Sony Ericssons fotspår, låter kunder låsa upp sina bootloaders

I mitten av augusti gick HTC efter mycket rabalder och ett smärre internetuppror i Sony Ericsson fotspår. Den taiwanesiska tillverkaren lanserade nämligen då en sajt som låter kunder låsa upp bootloadern på utvalda enheter, däribland Sensation och Evo 3D. Sedan dess har HTC utökat tjänsten och även senare modeller kan nu låsas upp.

Google lanserar Transit i Sverige

I början av oktober 2011 lanserade Google tjänsten Transit för Maps i Sverige. Transit erbjuder steg-för-steg-beskrivningar för kollektivtrafik och låter användare se tidtabeller och lokalisera hållplatser.

Om man jämför med täckningen i övriga delar av Europa ligger Transit bra till här i Sverige. Anledningen till detta är företagets samarbete med Samtrafiken, som tillhandahåller data för större delen av sveriges kollektivtrafik.

Google lanserar Navigation i Sverige


Tidigt på morgonen den 10:e augusti aktiverade Google sin gratis navigationstjänst ”Google Navigation” för oss i Sverige och för den delen Norge också. Vi har på så kort tid aldrig fått in så många tips under en och samma dag, vilket också talade för hur efterlängat detta var bland de svenska androidanvändarna. Utan tvekan en av år 2011 största androidhändelser.

Sony köper ut Ericsson från gemensamma företaget Sony Ericsson

Efter en längre tids spekulation tillkännagav Sony i slutet av oktober förra året att de köpt Ericssons halva av den gemensamma mobilsatsning Sony Ericsson. Telefontillverkaren blev därmed ett helägt dotterbolag till Sony.

Ericsson fick 1,05 miljarder euro för sin halva och Sony meddelade att de genom köpet hoppas på en närmare, smidigare och mer strömlinjeformad organisation med lägre omkostnader.

Google lanserar efterlängtade Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandwich, ICS, logo smaller

Den 19:e oktober presenterade Google efter månader av rykten och spekulationer äntligen Ice Cream Sandwich – den nya stora androidversionen för både mobiler och surfplattor.

Majoriteten anser förmodligen att releasen av Android 4.0 är årets största androidhändelse och Ice Cream Sandwich levde för de flesta upp till förväntningarna.

Med ett till stora delar nytt, på gränsen till futuristiskt gränssnitt och åtskilligt med nya funktioner samt optimeringar och omdesignade appar innebar Android 4.0 det största enskilda klivet framåt hittills i Androids historia.

Nyheterna i Ice Cream Sandwich är för många att nämna här, men vill man veta mer rekommenderas denna genomgång av senaste androidversionen.

Nya modellen i Nexus-serien: Google Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus, promobild

Frågan är vad som var mest efterlängtat: Ice Cream Sandwich eller Androids nya flaggskeppsmobil Galaxy Nexus. För andra gången i rad tillverkades Nexus-mobilen av Samsung och enheten debuterade i England den 17:e november förra året.

Galaxy Nexus bjuder på en 4,65-tums Super AMOLED-skärm med HD-upplösning (1280 x 720 pixlar), en dubbelkärnig 1,2GHz-processor (TI OMAP 4460), 1GB RAM-minne och naturligtvis Ice Cream Sandwich.

Vi var inte utan invändningar i vårt test men med vissa reservationer kallade Swedroid ändå Galaxy Nexus för den bästa mobilen pengar kan köpa vid tillfället för artikeln. Är man ute efter en modern androidtelefon med snabba uppdateringar och ”The Pure Google Experience”, det vill säga Android i sin oförändrade form, torde det inte råda några tvivel om vilken enhet man ska välja.

Galaxy Nexus utgjorde ett värdigt avslut på androidåret 2011 och vi ser med spänning fram emot vad 2012 kommer bjuda på för nyheter och tekniska framsteg. Har vi missat något i vår summering av androidåret som gått? Vilken händelse tycker ni var bäst? Ordet är precis som alltid fritt!