Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Swedroids forum: Födelse, historia och förnyelse

Postat:
18:52 - 2014-12-14
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Vårt forum har sedan Swedroids födelse i maj 2009 varit en mycket viktig, rentav livsviktig, del av sajten. I forumet fann likasinnade tidiga androidfanatiker en plats att på svenska diskutera allt om och kring Android och de få telefoner som vid tillfället fanns ute på marknaden.
I takt med att Android växte i Sverige – och det var en osedvanligt långsam uppväxt i vårt avlånga land där Apples Iphone hade en långt mycket starkare position än i övriga Europa – så växte även vårt forum. Vi såg allt fler ivriga apputvecklare, grafiker, ROM-kodare och betatestare utveckla Android tillsammans, på svenska, för svenska förhållanden.

Det fanns äntligen någonstans för folk att vända sig då de hade problem som var tämligen svenskspecifika, exempelvis problem eller frågor rörande svenska mobiloperatörer. Året därpå, under 2010, såg vi även officiella representanter för de olika mobiloperatörerna, tillverkarena och återförsäljarna dyka upp för att visa sin närvaro på forumet och hjälpa sina kunder, våra medlemmar.

Då forumet lanserades var det med den för tillfället enda vettiga forummjukvaran som enligt oss fanns tillgänglig: vBulletin 3.8. vBulletin var den med marginal största, mest erfarna och mest använda forummjukvaran. Vbulletin hade därtill en levande community som kunde hjälpa till med att skräddarsy forumet, samt en ägare/utvecklare som aktivt tycktes arbeta med att göra vBulletin bättre.

vBulletins nedgång
Olyckligtvis hade saker och ting börjat gå snett med vBulletin då Jelsoft i mitten av 2007 sålde forummjukvaran till Internet Brands, och en del interna kontroverser följde. Den tidigare så levande utvecklingen tycktes under nästföljande två år avstanna och kort därpå hoppade ett antal ledande utvecklare av och lämnade företaget.

Två av de allra mest tongivande vBulletin-utvecklarna som lämnade teamet var Kier Darby och Mike Sullivan. Tillsammans startade de istället upp den nya, konkurrerande, forummjukvaran XenForo. Internet Brands, deras tidigare arbetsgivare och tillika den nya ägaren av vBulletin, svarade snabbt på uppstarten av XenForo genom att i slutet av 2010 dra Darby och Sullivan inför rätta i både Wales och USA, med anklagelser om att de bland annat hade stulit vBulletin-kod och tagit med sig ”trade secrets” till XenForo.

Dessa två mål lades i början av 2013 ner då Internet Brands drog tillbaka anklagelserna efter att parterna hade nått en lösning utanför domstol, varpå XenForo utropade sig som segrare. Inga detaljer är dock kända om hur förlikningen XenForo och Internet Brands emellan såg ut.

Sökandet efter alternativ
Vi testade vid flertalet tillfällen olika släpp av vBulletin version 4 och sedermera även version 5, men vi bedömde att även om vi säkerligen hade kunnat få dem att fungera så kändes vBulletin som ett långsamt döende företag utan innovation. Då vBulletin 3.8 för var dag som gick kändes allt äldre började vi så sakteliga inse det oundvikliga: vi tvingas söka oss bort från trotjänaren vBulletin.

Utbudet vad gäller vettiga alternativ till vBulletin var för 3-4 år sedan dessvärre tämligen skralt. Ett nytt och mycket intressant alternativ hade dock i kölvattnet av vBulletins försäljning och nedgång dykt upp, i form av tidigare nämnda XenForo.

De två alternativen vi snabbt konstaterade var mest intressanta för oss var just det nystartade XenForo och det äldre och mer erfarna IPB (Invision Power Board). Båda dessa forum upplevdes som mer moderna och flexibla och därtill snabbare än version 4 och 5 av vBulletin. Vidare, och av minst lika stor vikt, utvecklas dessa två forum av communities som för oss tycktes vara avsevärt mer engagerade och genuint intresserade av utveckling av forummjukvaran än vad vi har sett från vBulletin de senaste fem åren.

XenForo var dock, den lovande starten till trots, i ett så pass tidigt utvecklingsstadie och fullt upptagna med stämningen från Internet Brands, att det ännu inte var ett realistiskt alternativ. Vi bet oss således kvar vid vBulletin 3.8 och hoppades att den skulle hålla oss flytande till dess att alternativen hade mognat.

Vårt slutgiltiga val
Vi följde under ett antal år utvecklingen av våra två favoritalternativ tämligen tätt, och provkörde dem även emellanåt. Mot slutet av 2013 enades vi om att vBulletin 3.8 hade gjort sitt, då vi var trygga i att både XenForo och IPB var redo för skarp lansering på Swedroid. Länge hade IPB haft ett övertag och upplevdes av oss som (kanske inte förvånande) det mer mogna alternativet, men mot slutet av 2013 hade XenForo övertagit ledningen.

Vi stötte och blötte de tu alternativen under många långa nätter, men i våras föll slutligen vårt val på nykomlingen XenForo, och vi gick nu in i en mer aktiv och mer arbetstung fas. Saker som att skapa ett eget tema som matchar bloggen, utveckla Swedroid-specifika funktioner och finesser, importera användarkonton, trådar, inlägg, privata meddelanden, implementera forumstruktur och behörigheter och slutligen optimera mjukvaran för vår serverkonfiguration drog ut på tiden. Vi stötte därtill på många problem på vägen, men till slut, hösten 2014, lanserade vi i relativ tysthet och utan pompa och ståt det nya forumet.

Vi har sedan lanseringen haft en enorm hjälp från mängder av våra medlemmar som har hjälpt oss hitta fel/buggar, föreslagit ändringar, hjälpt till med tips och förslag samt en överväldigande mängd vänliga mail och positiv feedback i allmänhet.

Vi vill därför rikta ett stort tack till alla er som har hjälpt till, både vid den ursprungliga lanseringen 2009 och vid nylanseringen under hösten/vintern 2014. Utvecklingen av det nya forumet fortgår alltjämt och även om det nu är lanserat så är det ingalunda ett avslutat projekt. Vi ser fram emot att tillsammans med er fortsätta utveckla och göra forumet så bra vi bara kan.

[Swedroid Forum]
 

 • Indika

  Mycket intressant läsning!

  Vi har också mjölk och kakor på forumet ;)

 • Håkan Pettersson

  Tummen upp för ert hårda arbete på Swedroid! Och tack för en mycket bra blogg.

 • Adrian

  Tack för alla dessa år Swedroid, har hängt med sedan början!

 • Johan

  Och jag som trodde phpBB var kungen av internetforum. Hur kommer det sig att det inte är med i diskutionerna?

 • Razken

  Jag vart jävligt positivt överraskad av det nya forumet. Det är mycket mer tydligt och iögonfallande än det gamla. Väldigt snyggt dessutom! Bra jobbat!

 • Kungen av internetforum 2014 är helt klart Discourse :) http://www.discourse.org/

 • red

  Kom in i värmen på forumet! :)

 • Hund

  Det är nog smaksak. Min favorit är Arch egna platform, vilket avspeglar deras filosofi väldigt väl. Mitt andrahandsval är dock phpBB3. Det är något som jag använt i många år och jag tycker att det fungerar bra. Det är inte så plottrigt med en massa flashiga saker. :)

 • Kattkoma

  Ni gör ett grymt jobb! Tack för det!
  Gillar verkligen det nya utseendet och finesserna också!

 • Jaqan

  Grymt jobbat och trevlig läsning, tummen upp för det!. Gillar utseende som det är i dag tack.

 • Dadde

  Tycker det är väldigt positivt att det finns en mobilversion av forumet igen :)

 • Sebastian

  Grymt jobbat, SweDroid. Ser fram emot nästa redesign av bloggen nu. Vågar man hoppas på ett responsivt tema?

 • Fred .

  Finns även FluxBB som är en fork av PunBB som utvecklades av Rickard Andersson som brukade hänga på SweClockers.

 • Olle

  Följt bloggen i flera år men visste inte ens att det fanns ett forum. Har nog aldrig klickat på de andra knapparna i menyn heller. Får väl kika nån dag om man missat något intressant där.

 • Adam Karlsson

  Precis, mitt tänk också. Har varit med ett tag, är fri mjukvara och öppen källkod samt har en sjukt stor community bakom.

 • Kalle

  En mer intressant nyhet vore om hur många läsare ni har haft genom åren och hur inkomsterna har varit.
  Vilka företag var först på att visa sig etc.

 • putte40

  Tack för ert arbete! Dock undrar jag om det kan fixas i forumet att man kan logga in med disqus? Jag är nämligen allergisk numera att logga in på många forum med följden av att ha mängder av konton. Så jag har valt bort att bidra i forumet. Bara lurking.

 • Perry81

  Det har blivit mycket bra! Gillar det nya forumet skarpt! Bra jobbat!!

 • Nojeb001

  THIS. Fan vad nice det skulle vara om man kunde få detta att fungera.

 • MatDiggy

  Välbehövligt ansiktslyft för forumet! Sjukt nice och stilrent så det är bara hatten av för Swedroid.. igen.

 • lefty44

  Ser fint ut! Bra jobbat Swedroid!

 • Fred .

  Annars finns FluxBB som är väldigt lätt, tunt och simpelt utan massa flashiga saker.

 • Hund

  Det där kändes ju bekant. Arch använder ju FluxBB nu när jag kollade. Jag hade fått för mig att dom körde med något eget. :)

 • Ett

  Kör du via webbläsaren hemma så är det väl bara att ha lösenordet sparar så du inte behöver logga in varje gång. Samma sak i mobilen om du kör tapatalk!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. LG ansöker om patent för vikbar smartphone – öppnas som en bok

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons