Swedroids kamerablindtest – här är resultatet

Postat:
17:40 - 2017-05-29
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
95

Förra måndagen, 22 maj, publicerade vi sommarens stora kamerablindtest där vi ställde fyra toppmodeller från olika tillverkare mot varandra i en rad olika bildkvartetter. Vi lät er läsare analysera bilderna ingående och sedan rösta på er favoritbild i respektive bildkvartett, för att på så vis hitta den enligt er läsare bäst presterande telefonkameran.

De fyra telefonerna vi valde att testa är LG G6, Huawei P10 Plus, Samsung Galaxy S8+ och slutligen Sony Xperia XZs.

Vi fotograferade utan undantag med kameran inställd i autoläget. Vi lät alltså kameramjukvaran själv avgöra vilka inställningar som den tror resulterar i absolut bäst bilder i respektive bildscenario. Enda hjälpen kameramjukvaran fick var att vi manuellt lade fokuspunkten på precis rätt ställe vid behov. Det här testet handlar alltså inte bara om hur kompetenta kamerasensorerna är, utan även om hur väloptimerad kameramjukvaran är.

Vi lämnade de resulterande bilderna helt oredigerade med undantag av att vi krympte alla bilder till exakt samma pixelstorlek, samt rensade ut all EXIF-information. Vi utförde dessa åtgärder för att förhindra att läsare med skarpa ögon på ett alldeles för enkelt sätt skulle kunna lista ut vilken bild som var tagen med respektive kamera.

Av sammantaget 21 405 stycken räknade röster blev resultatet enligt nedan.

Första plats: Samsung Galaxy S8+

På första plats, med en betydande marginal till silvermedaljören, finner vi Samsung Galaxy S8+ som även delar kamera med Samsung Galaxy S8. Med sammanlagt 41 procent av era röster och seger i hela 6 av de totalt 10 delmomenten visar Samsung att de tar sina telefonkameror på allvar. Inte minst fullkomligen utklassar Samsung Galaxy S8+ konkurrenterna i kameratestets tre mörkerbilder, där Galaxy S8+ har fått 59,9 procent av läsarnas röster.

Även frontkameran tycks uppskattas av många läsare, trots vad vi uppfattar som svårigheter med vitbalansen, och Samsung Galaxy S8+ tar i frontkameratestet en hedrande silvermedalj. Tämligen förvånande för oss på redaktionen, och tvärt emot vår egen uppfattning, uppvisar Galaxy S8+ enligt er läsare sina sämsta resultat i testets två bilder med svåra ljuskontraster/motljus, och får nöja sig med en tredjeplats och 28,8 procent av rösterna.

Andra plats: LG G6

Testets silvermedaljör är ytterligare en sydkoreansk telefon, i form av LG:s G6. Med sammanlagt 23,7 procent av era röster hamnar G6 en god bit efter konkurrenten Samsung Galaxy S8+, men har samtidigt en klar marginal ned till testets tredje- och fjärdeplatser.

LG G6 starkaste gren tycks enligt er läsare vara bilder med svåra ljuskontraster, såsom motljus, där G6 vinner med 31,9 procent av rösterna, tätt före Huawei P10 Plus och med en liten men betryggande marginal ned till Samsung Galaxy S8+. Rent generellt får G6 tämligen höga poäng i bilder i dagsljus.

LG G6 enskilt största svaghet är enligt blindtestet dess frontriktade kamera, något som vi helt och fullt håller med om i vår recension av G6. Vi ser även att ni läsare straffat G6 kraftigt gultonade bilder i en av kvartetterna med mörkerbilder, även om G6 sammantaget lyckas stjäla andraplatsen i mörkertestet, före Xperia XZs och P10 Plus.

Tredje plats: Huawei P10 Plus

På tredje plats finner vi Huawei P10 Plus, som optiken undantaget har exakt samma sensor som syskonet P10. Med sammanlagt 19,1 procent av rösterna har Huawei P10 Plus en trygg marginal ned till Sony Xperia XZs som i det här blindtestet hamnar sist.

Huawei P10 Plus bjuder utöver bra resultat rent allmänt under goda ljusförhållanden på höga poäng i de två bilderna med svåra ljuskontraster och motljus, där P10 Plus glider in på en andraplats tätt efter segraren LG G6. Vi anser i våra recensioner av P10 och P10 Plus att Huawei har lyckats mycket bra med frontkameran, men ni läsare tycks inte hålla med och P10 Plus frontkamera återfinns först på tredje plats.

Huawei P10 Plus enskilt största svaghet är mörkerkameran, och detta stämmer mycket väl in med vad vi har funnit i våra recensioner av P10 och P10 Plus. P10 Plus ramlar i mörkertestet in på sista plats, hack i häl på Sony Xperia XZs, en god bit efter LG G6 och en smärre evighet efter testets mörkersuverän Samsung Galaxy S8+.

Fjärde plats: Sony Xperia XZs

I blindtestet finner vi att Sony Xperia XZs tyvärr inte kan mäta sig med de tre utvalda konkurrenterna, åtminstone inte enligt er läsare, och inte i våra tio delmoment. Med blott 16,2 procent av era röster hamnar Xperia XZs långt efter testets segrare Galaxy S8+ och andraplatstagaren LG G6, och även en bit efter Huawei P10 Plus på tredjeplatsen.

Sony Xperia XZs lyckas allra bäst i frontkameratestet där ni läsare röstar fram XZs som segrare, med 36,6 procent av rösterna, tätt före Samsung Galaxy S8+, långt före Huawei P10 Plus och distanserar LG G6 med ett smärre avgrundsgap.

Allra svagast resultat ser vi i bilder med svåra ljuskontraster där Xperia XZs hamnar sist och långt efter konkurrenterna. Även i mörker misslyckas Xperia XZs imponera på er läsare och även om XZs med liten marginal lyckas slå Huawei P10 Plus så är marginalen upp till LG G6 stor och till Samsung Galaxy S8+ rent astronomisk.

Delmomenten i tabeller

Totalpoäng

TelefonTotalpoängMörkerbilderMotljus/svåra ljuskontrasterFrontkamera
Samsung Galaxy S841,0 %59,9 %28,8 %35,4 %
LG G623,7 %18,3 %31,9 %8,5 %
Huawei P10 Plus19,1 %11,6 %30,8 %19,4 %
Sony Xperia XZs16,2 %10,1 %8,6 %36,6 %

Slutord

Vi vill påpeka att vi det här blindtestet först och främst har valt ut fyra stycken aktuella toppmodeller, varken mer eller mindre. Långt ifrån alla telefonkameror på marknaden har alltså testats, och man kan därför inte heller säga att vår segrare nödvändigtvis är den bästa Androidkameran på den svenska marknaden just nu, även om vi anser att segraren i det här blindtestet faktiskt är den bästa telefonkameran med Android som operativsystem som finns i butik just nu.

Vi vill än en gång poängtera att vi i vårt blindtest har valt att använda respektive telefonmjukvaras automatiska kameraläge. Vi har låtit telefonens mjukvara bestämma allt själv, fokuspunkt undantaget, och resultaten är således inte bara en reflektion av hur bra telefonernas kamerasensorer är utan även en reflektion av hur väl kameramjukvaran presterar.

Med manuella kamerainställningar, tid och tålamod kan alla fyra kameror i det här testet ta bättre bilder än vad autoläget kan prestera, och det här blindtestresultatet säger således inte hela sanningen. Den medvetna, intresserade och skickliga fotografen kan med lätthet ta rasande vackra bilder oavsett vilken av dessa kameror som används – kanske med undantag av mörkerbilder där sensorns ljusupptagningsförmåga tillsammans med optikens ljusinsläpp är avgörande i större grad än kameramjukvarans inställningar.

Med ovanstående sagt så vill vi gratulera Samsung Galaxy S8+ till segern i vårt stora kamerablindtest. För närvarande anser vi att Galaxy S8+, och syskonet S8, har Androidmarknadens med marginal bästa telefonkamera. Möjligen kan HTC U11 som numera innehar DxOMarks hittills högst registrerade poäng vara en värdig utamanare. Kanske kan Oneplus 5 överraska, och kanske kan Googles uppföljare till Pixel och Pixel XL utmana i höst, om de senare ens lanseras i Sverige. Tiden får utvisa huruvida Samsung Galaxy S8+ och Galaxy S8 står sig hela året ut som regerande stillbildskamerakungar på Androidmarknaden.

Galleri

Kvartett 1: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 2: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 3:  Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 4: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 5: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 6: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 7:  Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 8: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 9: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs

Kvartett 10: Galaxy S8+, LG G6, Huawei P10 Plus, Sony Xperia XZs