Swedroids redaktionsmedlemmar väljer sina tre favorittelefoner 2013

Postat:
13:28 - 2013-12-20
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
127

Vi är nu en god bit in i december månad och 2013 lider mot sitt slut. Vi har under året sett att Android som operativsystem och Androidenheter rent allmänt har fortsatt växa och bli allt bättre – lägstanivån är klart högre i år än under fjolåret – men vissa telefoner sticker detta till trots naturligtvis ut mer än andra.

I den här artikeln har vi bett våra redaktionsmedlemmar att kortfattat sammanställa en lista över sina tre personliga favorittelefoner som lanserades eller presenterades under 2013. Notera att det inte nödvändigtvis är telefoner som vi själva har haft möjligheten att testa utan det kan exempelvis även handla om rena koncepttelefoner som vi finner osedvanligt intressanta, eller om prisvärda och unika budgetsatsningar.

Då personliga värderingar vägs in kan resultatet skilja sig kraftigt från slutsatserna vi drar i våra recensioner, där vi i möjlig mån försöker vara så objektiva som möjligt. Våra personliga värderingar kan (och kommer säkerligen) även skilja sig kraftigt från vad andra konsumenter, Swedroids läsare bland annat, värdesätter.

– – –

Bernard B

1. LG G2 [Swedroids recension] [Prisjakt]
lg-g2-front-00
Min absoluta favorit för 2013 är LG G2. Man har lyckats hålla vikten nere samt ge G2 yttermått som är lika små, eller i vissa fall till och med mindre än konkurrenterna med klart mindre skärmar, utan att göra avkall på vare sig prestanda eller batterikapacitet.

Skärmen är den bästa LCD-skärmen jag har haft nöjet att använda i en Andridtelefon och ett extra plus utdelas för den smarta skärmtekniken som bidrar till den goda batteritiden. Funktionen för att dubbeltrycka för att väcka respektive släcka skärmen är numera så självklar att jag tar den för givet, vilket leder till ledsna miner varje gång jag använder lurar utan den här funktionaliteten.

Sist men inte minst gör det mig glad att LG inte har snålat in på lagringsminnet: 32 GB räcker till det mesta och jag är tacksam för att de till skillnad från somliga konkurrenter inte valde att snåla in här, trots det låga priset.

2. HTC One [Swedroids recension] [Prisjakt]
htc_one_top
HTC One fastnade jag för på grund av formspråk, materialval och byggkvalité. HTC Sense tillhör fortfarande ett av de allra snyggaste gränsnitten för Android. Eftersom jag är podcastfantast fastnade jag kvickt för det ljud One producerar i och med sina frontriktade stereohögtalare som levererar både ljudkvalité och volym utöver det vanliga. Även vid inspelning av ljud utmärker sig HTC One.

Skärmen i HTC One var länge den bästa LCD-skärmen på marknaden och det var inte förrän LG G2 kom som den fick sig en ordentlig konkurrent. Skärpa, färger, betraktningsvinklar, ljusstyrka och svärta hör alla till den yttersta eliten bland LCD-skärmar. En ren fröjd att vila ögonen på.

3. HTC One Mini [Swedroids närmare titt] [Prisjakt]
swedroid-htc-one-mini
Eftersom jag ofta befinner mig på resande fot hamnar även One Mini på listan. Telefonen har samma fantastiska ljud som storebror och bjuder i mångt och mycket på samma användarupplevelse i en mindre och mer resvänlig formfaktor. Visst är hårdvarubestyckningen mindre imponerande än storebror One, men skillnaden är vid normalt användande knappt noterbar. Det lyxiga skalet och kvalitetskänslan är enligt min åsikt guld värd.

Manny B

1. LG G2 [Swedroids recension] [Prisjakt]
lg-g2-01
Min absoluta och ohotade favorittelefon år 2013 heter G2 och tillverkas av LG. Skälen till mitt val är många, men framför allt har jag charmats av de lite annorlunda lösningarna, den aggressiva prisnivån, den klassledande batteritiden, den briljanta skärmen, prestandan och LG:s uppenbara ansträngning att på allvar utmana konkurrenterna på alla plan. G2 är den otippade ”underdogen” som håller hela vägen in i mål – trots det taffliga plastskalet och osäkerheten kring framtida mjukvaruuppdateringar.

2. Sony Xperia Z1 [Swedroids recension] [Prisjakt]
sony-xperia-z1-software
Z1 är en telefon jag inte förväntade mig mycket av, en telefon som jag ärligen inte förväntade mig att jag skulle tycka om. Jag fruktade att den bara skulle vara en mindre putsning av Z som släpptes tidigare under året. Ack så fel jag hade. Sony gav oss med Xperia Z1 en telefon som enligt min åsikt slår alla andra androidtelefoner på fingrarna vad gäller design, material och byggkvalité – till och med HTC:s hyllade One. Att hålla den i handen är hart när sensuellt, och att man därtill får den bästa kameran på androidmarknaden, snabbast möjliga hårdvara samt ett snabbt och lättarbetat gränssnitt gör inte saken sämre.

3. ASUS PadFone Infinity [Swedroids recension] [Prisjakt]
asus-padfone-infinity-docked-01
Min förälskelse i den här underskattade telefonen håller fortfarande i sig, ett halvår efter att den anlände till redaktionen. Asus lyckas med konststycket att kombinera väldigt hög material- och byggkvalité med bra komponenter och en mjukvara som bjuder på smarta funktioner och trevlig estetik utan att kännas tungt och överbelamrat som vissa konkurrenter. En värdig utmanare till sommarens storsäljande giganter Samsung Galaxy S4 och HTC One.

Lars A

1. LG G2 [Swedroids recension] [Prisjakt]
lg-g2-cyanogenmod-10.2-bild-1
Fantastisk skärm, ypperlig batteritid, en slimmad konstruktion, en gedigen kamera och snabb hårdvara – det här är den bästa mobil jag haft. LG lyckades även lägga in en rad praktiska funktioner i sitt gränssnitt. Androidpuritaner må förfäras, men möjligheten att dra ner rullgardinsmenyn och öppna menyer genom virtuella knappar längst ner är guld.

Tyvärr tycker jag samtidigt att LGs gränssnitt är fult som stryk och fullt av designmissar och ologiska estetiska val. Efter 90 dagar la jag in CyanogenMod 10.2 och blev ännu nöjdare med telefonen. Kuriosa: LGs turkosa ikoner i statusfältet har samma nyans som förtexterna till Stanley Kubricks mytomspunna rysare The Shining.

2. Sony Xperia ZR [Swedroids närmare titt] [Prisjakt]
sony-xperia-zr-test-4
Den här rackaren från Sony har inte världens bästa skärm, med lite urvattnade färger och dåliga betraktningsvinklar, men är en av de telefoner jag tyckt allra mest om att använda i år. Xperia ZR bjuder på ungefär samma komponenter som Nexus 4, med 2GB arbetsminne och chippet Qualcomm APQ8064.

Sonys telefon är dock smidigare till formatet, vattentålig och har en fullt acceptabel kamera med 13MP. Den går lätt ner i fickan, känns robust och 4,5-tumsskärmen gör gränssnittet enkelt att använda med en hand. Sonys interface är tillsammans HTC Sense i min mening det bästa tillverkargränssnittet på marknaden – elegant och praktiskt. Akilleshälen är nallens blott 8GB stora lagringsutrymme, vilket är alldeles för knapert för appoholiker.

3. Motorola Moto X [Prisjakt]
motorola-moto-x-gron
Moto X – den obesvarade kärleken från USA. Google-ägda Motorola har gett sin toppmodell intressanta och unika finesser. Användare kan till exempel prata med telefonen och få svar fastän skärmen är avstängd. Genom något som kallas Active Display är det även lätt att få tillgång till aviseringar. Tillverkaren undvek specifikationsracet och satsade istället på användarupplevelsen.

Mobilens ruggigt snygga design i vissa färgsättningar och väldigt nätta yttermått i förhållande till skärmstorleken gör att det här är en av mina favoriter i år. Moto X hade av reklambilderna att döma förvandlat oss alla till trendiga San Francisco-hipsters om den kommit hit. Välbyggda Oppo Find 5 – min första bekantskap med 1080p i en mobilskärm, är en annan het kandidat som förtjänar ett omnämnande.

Viktor Å

1. Sony Xperia Z1 [Swedroids recension] [Prisjakt]
sony-xperia-z1-front-box
Jag är ingen aktiv mobilfotograf, och således var kameran i Sony Xperia Z1 inte den största anledningen till att jag var så förväntansfull inför testet av den, eller varför jag efter testet fortsätter rekommendera telefonen så varmt. Istället var det den absoluta topprestandan i kombination med Sonys lättviktiga förändringar av Android som svepte bort mina sista tvivel på telefonen med den i min mening bästa byggkvalitén någonsin.

Rejäla skärmkanter och ett inte helt nätt format i förhållande till skärmstorleken blir mer än acceptabelt när det bidrar till att telefonen kan användas även i det värsta hällregn, vilket inte skall underskattas i en regnig stad på Sveriges västkust.

2. Phonebloks / Motorola Project Ara
phonebloks-3
Phonebloks och Motorolas efterföljande Project Ara är utan tvekan de mest intressanta telefonkoncepten jag sett på länge, eftersom dess modulära uppbyggnad låter oss uppgradera våra telefoner utan att behöva byta ut dem. I mitt fall hade det varit utmärkt att kunna byta ut bildskärmen mot en bättre och mer högupplöst sådan, utan att för den sakens skull behöva betala för kamera- och processoruppgraderingar som jag inte behöver. Monsterbatteri för hajken, kompetenta högtalare för grillkvällen med vännerna.

Sannolikt kommer slutprodukterna inte innehålla moduler som är utbytbara för gemene man, men även om den behöver lämnas in till en serviceverkstad kommer kostnaden förhoppningsvis bli lägre än för en ny telefon. Om vi dessutom kan minska miljöpåverkan genom att mängden elektronikskrot minskar så är det förstås som grädden på moset, men det beror på för många faktorer för att vara garanterat, och det är inte heller därför jag ser fram emot den första konsumentversionen av hårdvaran.

3. HTC One [Swedroids recension] [Prisjakt]
htc-one-virkad-android-4.3-uppdateringar
HTC One var bland de första telefonerna som kom ut på marknaden med en 1080p-bildskärm, och medan konkurrenterna satsade på allt större skärmar så höll sig HTC kvar vid föregångarens 4,7 tum för One. Detta gav upphov till en pixeldensitet som ingen i nuläget tillgänglig telefon kan slå, och tittarupplevelsen hos HTC:s flaggskepp stod på topp ända tills LG presenterade redaktionsfavoriten G2 ett halvår senare.

Aluminiumchassit med unibody-konstruktion vidhåller jag fortfarande är det estetiskt mest tilltalande på marknaden, även om jag föredrar det sammantagna kvalitetsintrycket hos Z1. Jag har inte heller stött på en mobiltelefon som kan rå på de båda framåtriktade högtalarna i HTC One, vare sig det gäller ljudkvalité eller volym. Och det är just det som gör att One kniper den tredje platsen på min lista, framför näsan på den formidabla LG G2; efter närmare tre kvartal på marknaden är den fortfarande – på flera vis – telefonen att slå.

Jonas H

1. LG Google Nexus 5 [Swedroids recension] [Prisjakt]
lg-nexus-5-book-bild
Sedan februari 2010 – då jag importerade Nexus One – har jag inte haft någon anledning till att kolla åt annat håll, jag blev kär direkt. På den tiden var det mest för att Nexus-telefonerna var de som hade bäst stöd för custom-ROMs. Nu är det mer för orginalmjukvarans skull, funktioner som andra tillverkare lägger till är mest ivägen (och inte sällan väldigt fult). Trots tillkortakommanden vad det gäller skärm och batteritid, i jämförelse med andra toppmobiler, så faller mitt val på Nexus 5.

2. Motorola Moto G [Prisjakt]
motorola-moto-g-pressbild-promo
Google startade förra året något jag verkligen gillar i och med de billiga enheterna Nexus 4 och Nexus 7 – i år tar Motorola det hela ett steg längre (eller lägre?). För $180 kan amerikanarna köpa telefonen utan abonnemang och får då inte en 3″ liten skärm med en upplösning som ett halvdyrt kylskåp slår. Nej skärmen är 4,5″ med HD-uppösning och såväl skärmen som hela telefonen har mottagit god kritik bland sajter som testat telefonen. Kommer vi behöva betala mer än 2000 kronor för en riktigt bra telefon under år 2014?

3. Oppo N1
oppo-n1-cyanogenmod-telefon-bild-6
Jag undrade länge när den första telefonen som verkligen fokuserar på en bra ”selfie-kamera” skulle komma. 2013 blev det året i och med släppet av Kinesiska Oppo N1, inte på sättet jag trodde – utan genom en vridbar kamera. Det faktum att Oppo vågat satsa på idéen tillsammans med den schyssta inställningen företaget har till det så kallade ”communityt” gör att N1 kvalar in på min lista.

Björn E

1. HTC One [Swedroids recension] [Prisjakt]
htc_one_back
HTC är ett utmärkt exempel på att det är farligt att slappna av när man ligger i topp. Medan de dominerade bland Android-telefoner i början av Androids livstid tappade de allt under de senaste åren när deras toppmodeller inte övertygade samtidigt som deras modellprogram blev spretigt och svårt att förstå. Med HTC One visade företaget dock att de fortfarande kan släppa en telefon som är om inte perfekt, så inte långt ifrån. Telefonen är inte bara fruktansvärt snygg utan hade även för tiden utmärkt prestanda. Jag gillar även personligen vad HTC har gjort med Sense och det är en sak jag ibland kan sakna nu när jag har gått vidare till en Galaxy Note 3.

2. Motorola Moto X [Prisjakt]
motorola-moto-x-promo
Moto X må inte ha den mest upphetsande hårdvaran men platsar ändå på min lista av flera anledningar. Först och främst är det den första telefonen från Motorola som togs fram från grunden efter Googles uppköp. Dessutom är det en telefon som visar att man faktiskt inte behöver ha en 8-kärnig superprocessor för att få bra prestanda. Telefonen är ett utmärkt exempel på hur bra det kan bli när det är ett tätt samarbete mellan de som jobbar med mjukvaran och hårdvaran, något som Windows Phone- och IOS-användare länge har känt till.

3. Sony Xperia Z [Swedroids recension] [Prisjakt]
sony-xperia-z-front-1
Jag hade möjligheten att uppleva Sony Xperia Z för första gången på CES 2013 i Las Vegas. Redan då imponerades jag av Sonys första satsning på en flaggskeppstelefon med vattentåligt yttre. Det är dock varken den utmärkta hårdvaran, den relativt lätt-skinnade versionen av Android eller kameran som gett den en plats på min lista. Det är istället det faktum att Sony har visat att det går utmärkt att skapa en telefon som är relativt damm och vattentät utan att behöva kompromissa med övriga specifikationer. Alla som har småbarn och regelbundet badar dem vet hur lätt det är att du blir dränkt av vatten och mer än en gång har jag insett att min Note 3 ligger i fickan och riskerar bli blöt, något jag aldrig behövde oroa mig för när jag testade Xperia Z.

– – –

Vi välkomnar er läsare att själva, i kommentarerna här nedan, kompilera era egna listor med en kort motivering. Och nej – det måste inte vara telefoner med just Android som operativsystem. Vi tackar för året som gått, önskar alla läsare en riktigt god jul, och ser fram emot vad 2014 har att erbjuda i mobilväg.