Swedroids redaktionsmedlemmar väljer sina tre favorittelefoner 2014

Postat:
22:38 - 2014-12-20
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
171

Julen närmar sig med stormsteg och 2014 går mot sitt slut. Under året som gått har vi, som vanligt, sett allt bättre telefoner och plattor lanseras. Det här var året då skärmar med WQHD-upplösning (1440 x 2560 pixlar) fick sitt genombrott i Androidmobiler, även om de flesta flaggskeppen fortfarande nöjer sig med 1080p (1080 x 1920 pixlar).

I övrigt har det mest handlat om finputsningar av redan tidigare välanvända tekniker: processorer, RAM-moduler och flashminnen har blivit snabbare, batterier har blivit större och laddar dessutom fortare. Telefonerna får även ett allt bättre stöd för blixtsnabba överföringar, via exempelvis standarden 802.11ac.

Vidare har vi sett att flera av tillverkarna har moderniserat sina grässnitt enligt det för tillfället så populära designspråket flat design (”platt design”) som kort beskrivet handlar om att förenkla och minimera det grafiska lull-lullet som var så populärt för några år sedan. Ett par bra exempel på platt design är Microsofts Windows Phone-gränssnitt och Apples nya IOS-gränssnitt.

I november landade den största och bästa uppdateringen av Googles operativsystem någonsin, enligt oss på Swedroid-redaktionen, i form av Android 5.0 Lollipop. Plattformen hade redan sedan tidigare, åtminstone delvis, anammat den platta designen, men i Lollipop tog Androids chefsdesigner Matias Duarte steget fullt ut.

Varje år blir det allt tätare mellan tillverkarnas olika telefoner, och framför allt har lägstanivån blivit väldigt hög. Vad som får oss att omfamna en telefon och vara mindre förtjusta i andra privat handlar i regel således mest om våra egna preferenser än om fakta, specifikationer och benchmarkresultat.

I den här artikeln har vi bett våra redaktionsmedlemmar att vardera lista sina tre favorittelefoner från året som gått. Det är alltså modeller som lanserats under 2014, eller koncept som presenterats under året, som diskuteras.

***

Lars A

1. Sony Xperia Z3

Jag var trött på stora telefoner i början av hösten och hade mer eller mindre bestämt mig för att skaffa Sony Xperia Z3 Compact som erbjuder bra specifikationer i ett nättare format. Därför blev jag själv förvånad när jag föredrog det större syskonet Xperia Z3, inte minst på grund av dess metallramar och känslan av enheten i handen.

Enastående batteritid, en gedigen konstruktion, den kompetenta LCD-panelen, främre stereohögtalare och god prestanda gör Xperia Z3 till min favoritmobil hittills. Det finns många smartphones med liknande specifikationer och det var egentligen enhetens konstruktion som utgjorde avgörande faktorn för mig.

2. Motorola Moto X 2014

Av samma anledningar som Moto X blev en favorit förra året är uppföljaren det i år. Motorola använder en nästintill oförändrad variant av Android, med en del smarta tillägg, inställningar och appar.

Utöver att det är en fördel för de som föredrar Googles vision av plattformen innebär det snabbare uppdateringar – ibland har Motorola rentav varit rappare än självaste Google. Enhetens estetik, med bakstycken i material som läder och bambu, gör även att Moto X 2014 hamnar på min lista. För mig föll köpet på grund av ett batteri med blott 2300 mAh.

3. Samsung Galaxy Note 4
samsung-galaxy-note-4-promo-2
Jag velade mellan LG G3 och Samsungs senaste bjässe, men valet föll till sist på Galaxy Note 4. Till skillnad mot Big Papa Joe är TouchWiz ingen personlig favorit, men en suverän Super AMOLED-skärm och ett överflöd av funktioner och sensorer i ett läckert format gör Note 4 till en favorit i år.

***

Manny B

1. Motorola Nexus 6

Motorola har genom åren, särskilt i begynnelsen, varit en viktig Androidspelare. Försäljningsframgångarna har dock, åtminstone utanför USA, uteblivit och Motorola har fört en tynande tillvaro där de har köpts och sålts gång på gång.

Trots detta, trots all turbulens, har Motorola enligt undertecknad med Nexus 6 lyckats skapa den med marginal bästa Nexus-telefonen någonsin. Kvalitetskänslan är hög, skärmen är vacker, prestandan är fantastisk och Android Lollipop är ren kärlek. Att använda telefonen gör mig helt enkelt glad, och när man är glad är det lätt att ha överseende med att telefonen egentligen är alldeles för stor. Den osedvanligt ljussvaga skärmen är lite av en skam för den här i övrigt magnifika telefonen, men även solen har sina fläckar. Je t’aime toujours, Nexus 6. Tack, Motorola.

2. HTC One M8

HTC har lyckats med konststycket att ta en redan bra mobil (fjolårsmodellen One M7) och förbättra den på i princip alla tänkbara sätt. Att en uppföljare är vassare är inget nytt, men HTC har lyckats bättre än de flesta. One M8 var tack vare HTC:s rejäla ansträngning min favorittelefon ända till november månad då Nexus 6 damp ner i brevlådan. Om HTC lyckas förbättra One lika mycket till nästa vår, då One M9 förväntas släppas, kommer M9 bli mycket svårslagen.

3. Samsung Galaxy Note 4

Det dröjde en god bit in i december innan jag lyckades lägga vantarna på den ack så omskrivna och hyllade Samsung Galaxy Note 4. Genast stod det klart att Nexus 6 har fått sig en utmanare av rang, och om jag skall vara helt ärlig och objektiv så bjuder Samsung på den bästa hårdvaran av de tu. Det som får Galaxy Note 4 att falla ned till en tredjeplats, trots den fantastiska hårdvaran, är mjukvaran. Samsung lägger helt enkelt in för mycket överflödig mjukvara som inte går att avinstallera. Telefonen upplevs därför periodvis till skillnad från Nexus 6 som trött och seg och Note 4 känns tyvärr inte som en nämnvärt snabbare och bättre telefon än den numera sex månader gamla Samsung Galaxy S5.

***

Eric N

1. Xperia Z3 Compact

Z3 Compact är en kvalitetslur med hygglig kamera i en för min del lagom storlek som gör det möjligt att i de flesta fallen använda den med enhandsfattning. Sony levererar också en relativt avskalad Androidupplevelse som fungerar väldigt bra och inte upplevs som påträngande. Kameran lämnar förvisso lite att önska och vissa enheter verkar, av vårt forum att döma, drabbats av problem med spänningar i glaset som givit upphov till sprickor. Trots en del brister är Sony Xperia Z3 Compact min favorittelefon för 2014.

2. OnePlus One

OnePlus får nog kallas för årets nykomling trots att tillgängligheten av företagets hittills enda telefon One under en längre tid varit begränsad. Enhetens specifikationer i förhållande till pris gav mycket prestanda per krona och med en officiell version av det mycket populära CyanogenMod i ryggen vann telefonen många hjärtan. Ingen mobil är dock felfri och OnePlus One har bland annat fått kritik för kameran och kvaliteten, samt företagets oförmåga att leverera telefonen i tid/stora volymer. Trots detta är det svårt att inte gilla OnePlus One och det är en av mina favorittelefoner i år.

3. Motorola Moto G 2014

En telefon med HD-skärm och fyrkärnig processor från en etablerad tillverkare, med en till 95% oförändrad version av Android, med snabba uppdateringar, för under femtonhundra kronor låter kanske för bra för att vara sant, men så är inte fallet. Moto G 2014 är just detta. Även om man tvingas kompromissa på en del punkter, såsom kamerakvaliteten och avsaknad av LTE, är Moto G 2014 i mina ögon årets med marginal mest prisvärda telefon från de etablerade tillverkarna.

***

Viktor Å

1. LG G3

LG gjorde ett utomordentligt jobb när de följde upp G2, Swedroids favorittelefon från förra året. G3 har en bättre skärm, trevligare användargränssnitt och en i min mening mycket trevligare design. Av alla telefoner jag testat före och efter G3 är det ingen som känns lika behaglig att använda. De minimala kanterna kring skärmen imponerar lika mycket som förra året, och även om jag gärna hade sett ett bakstycke i aluminium, vilket det först ryktades om, så ligger telefonen bra i handen.

2. HTC One M8

HTC One M8 tar sig in på listan mycket tack vare sin design. I synnerhet i mörkgrå är M8 den mest tilltalande telefonen jag sett till dags dato, och jag ser med stort intresse fram emot dess uppföljare. De utomordentliga, framåtriktade högtalarna gör också sitt för placeringen bland årets telefoner, och skärmen lämnar mycket lite att önska.

3. OnePlus One

OnePlus har med sin första telefon visat på något som vi ibland kan behöva påminnas om; att en flaggskeppstelefon inte behöver vara dyr för att vara bra. Med en hårdvara som motsvarade sina samtida konkurrenter och ett pris som var flera tusenlappar lägre skapade OnePlus en ”hypestorm” kring One. Företagets reklamkampanjer har i vissa fall varit tveksamma, för att uttrycka det snällt, och Internet är fullt av rapporter på misslyckade garantiärenden. Jag anser ändå att telefonen i sig är bra nog för att knipa åt sig tredjeplatsen på min lista, inte minst för att den gjorde det möjligt för fler att äga ett flaggskepp.

***
Då personliga värderingar dominerar ovan kan resultatet skilja sig kraftigt från slutsatserna vi drar i våra recensioner, där vi naturligtvis försöker vara så objektiva som möjligt. Våra personliga åsikter kan (och kommer säkerligen) även skilja sig från vad andra konsumenter, Swedroids läsare bland annat, värdesätter.

Vi välkomnar er alla att bidra med era egna topp 3-listor, gärna med en kort motivering om varför ni tycker om just de telefonerna.