Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Tactus utvecklar teknik som ska ge pekskärmar dynamiska fysiska knappar

Postat:
12:59 - 2012-06-06
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Pekskärmar dominerar smartphonemarknaden helt och hållet. I stort sett alla nya smarta mobiler har pekskärmar och ytterst få av dessa har utrustats med ett fysiskt tangentbord. Samtidigt erbjuder fysiska knappar en särskild känsla och feedback som man inte kan få från en vanlig pekskärm. Det känns helt enkelt bra att trycka ned en riktig knapp, något som inte minst märks vid mobilspelande.

Företaget Tactus Technology vill ge den känslan till alla pekskärmar. De utvecklar nämligen en pekskärmstyp som, hör och häpna, sägs kunna skicka ut dynamiska ”fysiska” knappar var som helst på skärmen. För flera år sedan fick vi höra att Nokia arbetade på en teknik som skulle ge ifrån sig en vibration exakt där man tryckte på skärmen för att skapa en slags knappkänsla, så idén är inte ny.

Tekniken Tactus utvecklar ska dock genom en särskild pekskärmspanel få knappar att stiga upp från skärmen, vilka både syns och känns. Knapparna sägs kunna ge känslan av att skriva på ett fysiskt tangentbord och har en dynamisk höjd och storlek samt ett valfritt motstånd. När knapparna inte längre behövs återgår pekskärmen till att bli en helt slät yta.

Tydligen ska detta särskilda panellager inte göra pekskärmen tjockare eftersom ett redan befintligt lager ersätts. Det låter nästan som hokuspokus och hur väl allt kommer fungera i praktiken återstår att se. De första enheterna som utnyttjar tekniken ska enligt utvecklaren komma i mitten av 2013 och vi tänker hålla ett öga på utvecklingen.

Tipstack till Tomas! Genom TGDaily, Tactus

 • Andreas Harrysson

  verkar intressant!

 • Thomas

  Ballt! Kan verkligen bli något tror jag :)

 • Andreas Lindhé

  Holy fuck! Detta vill jag se utvecklas!

 • Anders Påvall

  Att man ens kommer på tanken XD Häftigt ^^

 • HyvelTjuven

  Shit, intressant, hur fungerar det?

 • Sgt_Stinger

  Intressant, men jag vill nog inte ha ett plastlager ytterst på min skärm. Jag gillar  känslan som glas ger. Sedan tänker jag att ytskiktet måste bli mer repkänsligt också, när det är plast på ytan.

 • Nikke Johansson

  Verkligen skit coolt, men… som jag förstår det är det små luftbubblor som gör det där… så då ska man oroa sig för att få ”punka” på mobilen sen? :S

 • Sami_M

  faaan va coolt

 • minikvast

  framtiden har mycket att ge :)

 • Ddddeeeeeeedd

   Detta har ju varit på tapeten redan innan kapacitiva skärmar fanns :) Så är ju inget nytt utan en gammal hederlig dröm. Det handlar om att vid touchscreens så förlorar vi det som vi människor har djupt inrotat i oss, det vill säga att när vi rör något så reagerar det. Ex om du tar i en gren så kommer den kännas på ett speciellt sätt. Många har ju löst detta genom att låta telefonen vibrera svagt, men det är en nödlösning till detta.

 • Karl

  Verkligen intressant, så länge det är hållbart och itne laggar allt för mycket så är det ett måste :)

 • uno

  Intressant, men det löser inte det problem som jag tycker är värst med skärmtangentbord, nämligen att tangentbordet skymmer skärmen, så att man förloraröverblick.  Men har man endå tangetbordet på skärmen är det ju bättre att det har knappar som känns, om inte annat borde detta vara en stor fördel för synskadade. Kanske kan man till och med få det att skriva punktskrift.

 • LOL

  Hmm kanske kan använda det här på tv:n så det blir riktig ”3D”

 • Viktor Appelgren

  Det som skulle vara riktigt intressant är om knapparna faktiskt funkar igenom ett skyddande lager. Typ en plastficka som är vattentät.

  Så att det lixom blev en riktig mix mellan touch och ”fysiska” knappar!
  Sen hoppas jag att det går att toggla på och av så man inte blir galen =)

 • Annånym

  När vi var unga (holy shit, det är 15-20 år sedan!) skojjade vi om att uppfinna ”Touch TV”. Tänk er vad spännande det skulle kunna vara !

 • Robert Nilsson

  extremt coolt och efterlängtat. Måtte de inte låta äpplet licensanvända detta

 • Jeo

  Halleluja!!

 • Rower Ziwx
 • tramsgar

  Det där oppfann jag i början på 90-talet (fast för tangentbord). En matris med piezo-plast bara.

Aktuellt

Hur pass nöjd är du med din operatör?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

7.9

Minitest av Nokia 6

9.2

Test av HTC U11

8.5

Test av Sony Xperia XZ Premium

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS