Recension:Test av ASUS Eee Pad Slider

Postat:
07:15 - 2011-09-05
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
28
Tillverkare: ASUS Modell: Eee Pad Slider SL101 16GB (Wi-Fi) Operativsystem: Android 3.2/Honeycomb Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 5 000 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: ASUS

Introduktion
ASUS släppte tidigare i år sin första Honeycomb-tablet, EEE Pad Transformer. Genom att erbjuda tillbehör i form av ett specialanpassat tangentbord som utöver att dubbla batterikapaciteten även utökade lagringskapaciteten och gav enheten ett par extra USB-portar så lyckades ASUS skilja Transformer från mängden och skapa en helt ny målgrupp.

När ASUS nu släpper EEE Pad Slider, som i mångt och mycket – kanske främst vad gäller komponenterna under skalet – är väldigt lik sitt äldre syskon Transformer, så gör de det med ambitionen att fortsätta på inslagen väg. Genom ett fastmonterat utskjutbart tangentbord så har Slider skapat sig en helt ny formfaktor för androidtablets och påminner nästan mer om en netbook än om en tablet. Skillnaden jämfört med merparten traditionella netbooks, och Transformer, är att skärmen på Slider är exponerad i hopfällt läge, vilket innebär att enheten kan användas som en traditionell tablet då tangentbordet inte behövs.

I den här recensionen har vi som alltid utsatt enheten för en rad hårda test, både via syntetiska benchmarkprogram och genom att helt enkelt använda tableten i verkliga världen på ett normalt, men intensivt, vis. Vad är det utöver det uppenbara som skiljer Slider från konkurrensen? Vad talar för att just Slider är värd just dina pengar? I den här recensionen kommer vi göra vad vi kan för att svara på dessa frågor, och fler därtill.

SpecifikationerASUS Eee Pad Slider
Mått (H x B x D)273 x 180,3 x 17,3 mm
Vikt960 g
Skärm och upplösning10.1", 1280x800 pixlar (WXGA), 16 miljoner nyanser
PaneltypIPS-panel, LCD/TFT, 149 PPI
Digitizer78Hz, stöd för 10 samtidiga tryckpunkter
System-on-a-chipNvidia Tegra 2
CPU2x1GHz ARM Cortex A9 40nm
GPUTegra 250 T20, ~296MB delat med RAM
RAM1024MB (728MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)16GB (~12,7GB ledigt för appinstallationer)
Batteri / batteritidLi-polymer, 25 Wh, upp till 8h video (720p)
Bakre kamera5MP (2580x2048 pixlar) @ 30FPS
Främre kamera1,2 MP (1280x1024 pixlar) @ 24FPS
Anslutningar1xUSB 2.0, 1xMini-HDMI, 3,5mm stereoutgång, 1x ASUS proprietär anslutningsport, microSD(HC)-kortplats
KnapparFront: N/A
Högersida: N/A
Vänstersida: Ström, volym, reset
Huvudände: N/A
Nätverk/kommunikationWi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor, gyro, GPS
OS / GränssittAndroid 3.2/Honeycomb
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA, MKV/x264 (bara baseline)
Butikspremiär~2011-10 (Prisjakt)
ÖvrigtFemraders fysiskt QWERTY-tangentbord, direktionstangenter

I kartongen
Eee Pad Slider levereras i en stor svart stadig kartong av hygglig kvalité. Med tanke på det ytterst sparsmakade innehållet – vår kartong (UK-import) innehåller blott fyra saker; Eee Pad Slider, en laddare (UK-standard), en USB-kabel och ett fodral (som dock inte medföljer i retailkartongen) – så är den oförklarligt stor vilket förstås går stick i stäv med det rådande miljötänket vad gäller logistik/transport.

Vår kartong innehåller följande:

* ASUS Eee Pad Slider (16 GB, engelsk tangentbordslayout)
* Laddare (UK-standard) med USB-utgång (5V, 2A)
* USB-kabel (USB -> proprietär kontakt)
* Fodral i syntetmaterial (medföljer ej i retailkartongen)

Vi finner således inte ens dokumentation i vår kartong, något som dock med största säkerhet kommer finnas i retailexemplaren som går ut till er slutkunder. Vidare är det rimligt att antaga att ni, då ni köper Slider via svenska återförsäljare, kommer få en svensk laddare och en svensk tangentbordslayout med ÅÄÖ – såvida det inte rör sig om ett importerat exemplar.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Vi har då vi har visat upp enheten för folk i vår omgivning kunnat konstatera att utseendet/designen har fått ett till en början ganska svalt mottagande i de allra flesta fallen. De spontana kommentarerna har varit att den i hopfällt läge ser klumpig ut och att designen är trist. I utfällt läge så har dock kommentarerna blivit betydligt positivare och plötsligt har våra testpiloter större förståelse för det ”klumpiga” utseendet, och de flesta är överens om att det är en ganska smart konstruktion och lösning för den som skriver mycket.



Byggkvalitén är relativt hög och Slider känns betydligt rigidare än syskonmodellen Transformer som har fått en del kritik för just material- och byggkvalité. Bakstycket, eller undersidan, är av plast men har fått en gummibehandlad yta som ger ett bra grepp, och vi finner små gummifötter för användning av enheten i utfällt ”netbookläge”. Plasten känns rent generellt lite tjockare än på Transformer, vilket förklarar den aningen styvare känslan. Passformen i skarvar är god, men kan inte mäta sig med Samsung Galaxy Tab 10.1. Runt fronten löper en silverfärgad plastram som bryter av den mestadels svarta och gråa enheten.

Konstruktionen håller godkänd klass och är lite robustare än de flesta honeycombenheterna på marknaden, men ett minus för utfällningsmekanismen vilken resulterar i att skrapande läte då skärmdelen verkar skrapa mot tangentbordsdelen då vi fäller ut tangentbordet. Vi måste dock hålla i åtanke att vårt testexemplar av Slider är ett förserieexemplar och saker som den skrapande utfällningsmekanismen mycket väl kan vara åtgärdade på retailexemplaren som går ut till er konsumenter.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer


Fronten är som alltid vad gäller honeycombenheter helt slät och saknar de androidtypiska knapparna Hem, Meny och Tillbaka. Dessa knappar återfinns nu istället som en del av gränssnittet. Ovan skärmen, sett ur landskapsläge, finner vi den frontriktade kameralinsen samt en närhetssensor och en ljussensor.

Enhetens högersida hyser upptill 3.5mm-jacket för hörlurar och lite längre ner den fullstora USB-porten för anslutning av externa enheter såsom tangentbord, mus eller lagringsmedia. På vänstersidan finner vi allra lägst upp en microSD-slot och längre ner en reset-knapp (försänkt i chassit för att förhindra att man trycker på den av misstag). Aningen längre ned sitter volymknappen (+/-) och slutligen strömknappen vilken förstås även agerar låsknapp för skärmen. Alla knappar sticker ut lagom mycket från chassit för att vi med lätthet skall kunna känna oss fram i blindo och erbjuder dessutom lagom mycket motstånd – en lätt svampig och diffus strömknapp undantaget.

På enhetens ovansida, eller huvudände, finner vi längst till vänster den proprietära anslutningsporten via vilken såväl laddning som anslutning mot PC sker. Strax till höger om anslutningsporten sitter HDMI-porten för uppkoppling mot TV-apparater eller datorskärmar, i upp till 1080p. Enhetens fotände saknar både knappar och anslutningar.

Tangentbordet är en trevlig bekantskap även om det tar några timmar innan vi känner oss hemma på allvar. När inkörningsperioden väl är över så flyger vi fram över tangenterna och man inser snabbt hur handikappad man är på ett skärmtangentbord. Skriver du osedvanligt mycket, oavsett om det handlar om SMS, chattmeddelanden, e-post eller Facebook så finns det inte ett skärmtangentbord i världen, oavsett hur smart ordbok och ”AI” den må ha, som kan konkurrera.

Skall vi hitta något att klaga på vad gäller tangentbordet så är det att tangenterna erbjuder lite för lite motstånd, vilket gör det svårt att vila fingrarna på tangenterna utan att råka trycka ner en eller flera tangenter av misstag. Pluspoäng för direktionstangenter (”pilknappar”) som gör navigation i listmenyer och liknande betydligt enklare – man slipper helt enkelt ta händerna från tangentbordet.

Olyckligtvis saknas dedikerade tangenter för ÅÄÖ, men vårt testexemplar är som vi tidigare har noterat en import från UK; de nordiska retailexemplaren kommer ha dedikerade tangenter för respektive bokstav.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Mottagningen via Wi-Fi är godkänd och placerar sig i nivå med Transformer både vad gäller rapporterad signalstyrka och räckvidd. Vi har upplevt en del oförklarliga frysningar av datatrafiken, trots att Wi-Fi-notifieringen skvallrar om full mottagning, på ställen på kontoret och i hemmet där såväl Transformer som Acer Iconia har haft en stabil uppkoppling utan problem. Detta har dock inte skett tillräckligt ofta, tre eller fyra gånger på en vecka, för att vi skall kunna dra några växlar av det – det kan mycket väl vara slumpartade händelser eller ett problem med vår router.

Datahastigheterna via Wi-Fi (n) på en lokal FTP ligger på 40 Mbit/s (~5 MB/s), vilket är det rådande taket för Tegra2-plattformen och är således exakt samma hastighet som alla till dags dato av oss testade honeycombtablets presterar. Vi vet inte varför de har lagt taket på just 40 Mbit/s, men gissningsvis handlar det om att hålla nere värmeutvecklingen.

Ljudkvalitén via 3.5mm-uttaget är i våra otränade öron, vid lyssnande med ett par AKG K420-hörlurar, godkänt. Vi upplever ljudet som tunnare men med en bättre diskant än Acer Iconia som i sin tur levererar betydligt mer djup och bas. Samma förhållande gäller den externa högtalaren – Slider ger med utfällt tangentbord ett klart tunnare ljud än Iconia, och har dessutom en lägre maxvolym. Med enheten hopfälld vilket effektivt täcker över högtalarna så sjunker volymen drastiskt. Vill man se/lyssna på exempelvis youtubeklipp i en bullrig miljö så är det utfällt läge som gäller.

GPS och positionering

Vårt GPS-test går i vanlig ut på att försöka skapa en uppfattning om hur GPS:en presterar. Vi tar med oss testenheten, som är inställd på att endast nyttja GPS-positionering utan stöd från mobilmaster eller Wi-Fi, ut på en gång- eller cykeltur i stads- och parkmiljö och spelar in rutten med den av Google utvecklade applikationen My Tracks. Miljöer som dessa är tuffa för GPS:er eftersom den fria sikten mot satelliterna ofta är skymd av byggnader och träd, så om en enhet presterar väl i vårt test så bör den prestera ännu bättre under mindre krävande förhållanden.

Ovan ser vi ASUS Eee Pad Slider (röd linje) och Samsung Galaxy Tab 10.1 (blå linje). Vi kan genast konstatera att GPS:en i Slider är klart godkänd och har inga större problem att med relativt hög precision spåra vår faktiska rutt, även om vi kan ana en viss ”svajighet” på vissa ställen där sikten mot himlen är särskilt dålig. Det här fina resultatet kombinerat med en mycket snabb låsning mot satelliterna (under 30 sekunder) gör att vi känner oss ganska trygga i att ge Sliders GPS med beröm godkänt.

Bildskärmen och digitizern

Bildskärmen på 10.1 tum och med WXGA-upplösning (1280×800 pixlar) är av IPS-typ och levererar bra färgåtergivning, ok svärta och kalasfin skärpa. Vi ser inga skäl att tvivla på ASUS uppgifter som lovar att skärmen är god för 16 miljoner nyanser. Betraktningsvinklarna är ok och presenterar inga som helst problem vid normalt användande, men i vanlig ordning med LCD-skärmar så blir bilden allra bäst sedd rakt framifrån i så räta vinklar som möjligt. Vi upplever vidare, till skillnad från Acer Iconia, inga nämnvärda eftersläpningar vid snabba rörelser på skärmen.


Skärmens stora brist, inte helt olikt syskonet Transformer, är att bakgrundsbelysningen blöder kraftigt på flera ställen runtom skärmens ytterkanter, vilket blir allra mest påtagligt vid mörka och helsvarta bakgrunder (se bild ovan). Vidare kan vi på enfärgade bakgrunder tydligt se att bakgrundsbelysningen är ojämn, vilket skapar vaga ”fläckar” på skärmen eftersom färgnyanserna varierar svagt över punkterna där bakgrundsbelysningen är starkare/svagare. Återigen så vill vi dock betona att vårt exemplar är ett förhandsexemplar, vilket innebär att problem som detta mycket väl kan vara åtgärdade när enheterna väl når ut till slutkunderna.


Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet, håller precis som väntat – och precis som Transformer – hög klass. Skärmen svarar snabbt och med hög precision på våra tryck och svep och det är sällan vi tvingas trycka eller svepa två gånger. Då vi mäter upp digitizerns uppdateringsfrekvens så når vi ett snitt på cirka 78 Hz vilket är klart godkänt. Vad gäller multitouchkapaciteten så går det ingen nöd på Slider – upp till 10 simultana tryckpunkter spåras snabbt och med hög precision.

Mjukvaran
ASUS har i Eee Pad Slider precis som i Transformer lagt in en närmast helt standardbetonad version av Android 3.2/Honeycomb, vilket ur uppdateringssynpunkt är mycket glädjande då det låter ASUS leverera uppdateringar med minimal fördröjning. Nackdelen, enligt vissa, är att användarupplevelsen utöver den rent fysiska biten blir hart när identisk med alla andra Honeycomb-tablets. Andra ser detta som en fördel och poängterar att de hellre ändrar utseende, layout och funktioner själva om de så vill.

Oavsett vilket läger just du tillhör så kan vi snabbt konstatera att mjukvaran i Slider mer eller mindre är identisk med ”vanilla Android” och således närmast identisk med både Transformer och Iconia, vilket också är skälet till att vi i den här recensionen inte kommer gå på djupet vad gäller just Android. Vi hänvisar er istället till vår Iconia-recension som även om den bygger på Android 3.0.1 istället för 3.2 är till 95% identisk.

Vi fokuserar här nedan istället på några av apparna som ASUS skickar med, vilka till skillnad från Android självt skiljer sig från konkurrenterna.


Hemskärmarna bjuder inte på något nytt alls och är utöver aningen omdesignade knappar i vänstra nederkanten identisk med Honeycomb i standardutförande. I Android 3.1 kom dock möjligheten att ändra storleken på vissa widgetar, något som alltså inte tas upp i Iconia-recensionen som bygger på Android 3.0.1. För att ändra storlek på en widget så långtrycker man på den och släpper den sedan, varpå, om widgeten är kompatibel, små pilar som man kan dra i skapas i en ram runt widgeten. Vidare bjuder 3.1 och 3.2 på ett bättre ljud-API för exempelvis equalizers, en expanderad ”Senast körda program”-lista, optimeringar och mediasynkning från SD-kortet.


I Android 3.2 tillkom en ny funktion vilken helt enkelt zoomar/uppskalar appar som är byggda för smartphones och således inte är anpassade för Honeycomb och/eller högupplösta skärmar. Tidigare kördes dessa appar i små fönster vilket lämnade stora tomma svarta ramar runt själva applikationen. Nu zoomas applikationen istället in och vi har att välja mellan två lägen – ”Sträck ut för att fylla skärmen” och ”Zooma in för att fylla skärmen” – men olyckligtvis inte möjligheten att helt stänga av funktionen. I skärmdumpen ovan längst till höger finner vi den simpla men fungerande medföljande filhanteraren.


ASUS skickar med en del appar och tjänster som torde tilltala många användare. MyCloud är en av ASUS tillhandahållen app som nyttjar ASUS egen lagringstjänst ”ASUS WebStorage”, en tjänst inte helt olik Dropbox. Att ansluta sig till WebStorage är kostnadsfritt och ASUS bjuder dessutom Slider-ägare på 12 månader med ”obegränsat” utrymme.

MyNet knyter samman Slider med andra DLNA-kompatibla enheter i ditt hem för att strömma bilder, musik eller video till dessa. ASUS Sync är ett program man installerar på sin PC (Windows endast) för att sedan via USB synkronisera/säkerhetskopiera innehållet på sin tablet till datorn och det hela fungerar precis som tänkt, snabbt och utan bekymmer.


ASUS skickar i Slider med eboksläsaren Kindle, vilken även finns tillgänglig på Android Market, genom vilken man kan köpa, ladda ner och läsa e-böcker. Utöver Kindle så finns även ASUS egna eboksläsare MyLibrary, vilken är förvånansvärt bra och erbjuder ett trevligt gränssnitt även om funktionerna är ganska sparsmakade och filkompatibiliteten inte riktigt kan matcha vissa tredjepartsalternativ. MyLibrary läser EPUB, PDF och TXT men går bet på bland annat LIT och MOBI.


För den som behöver kunna läsa och redigera Office-dokument så skickar ASUS med Polaris Office 3.0 som gör det den ska och läser bland annat txt, doc(x) och xls(x), men inte mycket mer. Vi förvånas att inte rtf-dokument går att öppna.

PressReader är en nyhetsaggregator som låter användaren köpa och prenumerera på e-tidningar från en rad olika länder, bland annat Sverige. I Sverige är antalet tillgängliga tidningar sparsmakat, men några av de stora finns med; Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Göteborgsposten. Merparten av alla tidningar kostar pengar, men man ges som ny användare 7 krediter att spendera under utvärderingsperioden. Själva nyhetsläsaren fungerar på det stora hela bra, men vi saknar ett vettigt zoomläge då utzoomat omöjliggör läsning av många typsnitt och inzoomat innebär att man tvingas svepa såväl i sidled som i höjdled för att kunna läsa vissa artiklar. Det finns för all del även ett steglöst pinch-to-zoom-läge, men detta resulterar ofta i att texten blir oskarp.


En funktion som ASUS har lagt till utöver Android Honeycombs standardfunktioner är möjligheten att skapa skärmdumpar på ett smidigt vis. Via inställningen ”Screenshot – Capture screenshots by holding the Recent Apps Key” vilken återfinns under Inställningar -> Skärm så kan vi på ett enkelt vis, genom ett långtryck på ”Senast körda program”-knappen spara skärmdumpar på ett par sekunder. Bildfilerna sparas automatiskt i mappen /sdcard/Screenshots/. Det förbryllar oss för övrigt att Android fortfarande, efter snart tre år, saknar en smidig inbyggd skärmdumpsfunktion.

Kameran

Kameran är på 5 megapixlar har utrustats med autofokus, men saknar LED-blixt vilket nästintill omöjliggör fotografering i dåligt upplysta miljöer. På fronten finner vi en kamera på 1,2 megapixlar, främst avsedd för videosamtal och självporträtt.

*****

Följande stycke är hämtat från Acer Icoia-recensionen, med mindre justeringar av texten:
Urval av inställningarna för stillbildskameran:

Urval av inställningarna för videokameran:

Kameramjukvaran, Androids standardmjukvara, är väldigt spartansk och gör det den ska, men inte mycket mer. Man kan ställa in saker som upplösning, kvalité, några fåtal färgeffekter som svartvitt och sepia, scenlägen för bland annat nattfoto, dagsljus, solnedgång och snö, två olika fokuslägen (auto eller oändligt), exponering, blixtlägen och vitbalans. Vi saknar saker som ansiktsigenkänning för autofokusen, panoramafunktion och kanske främst tap-to-focus (”pekfokus”) där man kan lägga fokus på valfri punkt genom att peka på skärmen.

En trevlig bonus i Honeycomb finner vi i inställningarna för videokameran; ett time lapse-läge där enheten kan ställas in att filma med en bild i sekunden upp till en bild per tionde sekund. Utmärkt för den som vill dokumentera något ur ett längre tidsperspektiv, exempelvis en växt som gror eller andra naturscenarion.

*****

Samplebilder: Högerklicka och öppna i ny flik/nytt fönster för att se bilderna i fullstorlek.

ASUS Eee Pad Slider                                         HTC Evo 3D





ASUS Eee Pad Slider video (720p)
httpvh://www.youtube.com/watch?v=f6yE7LCirKc

HTC Evo 3D video (720p)
httpvh://www.youtube.com/watch?v=3VdW_AJQgf4

Buggar och problem

Som synes i skärmdumpen ovan till vänster så kraschade applikationen NVIDIA Tegra Zone, vilken tillhandahåller en mängd Tegra 2-specifika spel, vid uppstart. Omstart och till och med fabriksåterställning av tableten var fruktlösa, men slutligen visade det sig att NVIDIA Tegra Zone helt enkelt behövde uppdateras via Market men att den automatiska notifieringen för detta inte fungerar. Efter en manuell uppdatering av appen så fungerar Tegra Zone utmärkt och vi har testat flertalet spel utan några som helst bekymmer.

Vidare finner vi en del smärre språkmissar, som i skärmdumpen ovan där ”No” felaktigt har tolkats som ”Nr” istället för ”Nej”. Rena bagateller, förstås, men det bör ändå påpekas – om inte annat för att ASUS skall bli varse och därmed kan åtgärda inför nästa uppdatering.

Wi-Fi har trilskats några enstaka gånger, där datatrafiken har stannat helt trots att Wi-Fi-indikatorn i notifieringsfältet är både blå och visar full mottagning. En snabb omstart av Wi-Fi löser problemet, men det skall förstås inte behövas.

Batteritiden
Batteritiden har under vår tid med Slider visat sig ligga på ungefär samma nivå som konkurrenterna, vilket innebär att batteritiden är bra – långt mycket bättre än vad vi är vana vid vad gäller androidtelefoner. Man kan i vanlig ordning om man verkligen belastar enheten maximalt tömma batteriet på under 10 timmar, men vid mer normalt användande så är 2-3 dagar i regel sällan ett problem, och vid sparsamt användande där man låter datauppkopplingen koppla ner då skärmen är avstängd eller om man manuellt kopplar ner så kan man nå en hel vecka.

Batteritiden är alltså bra och matchar väl Acer Iconia och Samsung Galaxy Tab 10.1, men den kan av naturliga skäl inte konkurrera med syskonet Transformer med tillhörande tangentbordsdocka som har ett inbyggt batteri och effektivt fördubblar batteritiden. Minuspoäng för att enheten vägrar ta laddning vid uppkoppling mot en PC – endast via den medföljande laddadaptern.

Systeminformation

Eee Pad Slider levereras som vi tidigare har konstaterat med Android 3.2/Honeycomb under skalet. Detta är den för närvarande allra senaste publikt tillgängliga versionen av Android, vilket visar att ASUS har lyssnat på konsumenterna och anstränger sig för att kunna leverera den senaste androidversionen till sina kunder.

Hårdvaran är i vanlig ordning Nvidias Tegra 2-plattform (Tegra 250 T20), vilken kretsar kring en dubbelkärnig processor på 2x1GHz (Cortex A9) och en grafikkrets kallad GeForce ULP (”Ultra-low Power”). Detta är en vid det här laget väl beprövad plattform, som dock så smått börjar visa ålderstecken. Det är inte den kraftfullaste plattformen på marknaden, men den gör trots detta sitt jobb väl och sväljer det mesta man kan kasta på den i spelväg. Den stora akilleshälen är plattformens bristande videouppspelningsegenskaper (HD-material främst), vilka trots ihärdiga försök från utvecklare och tillverkare fortfarande är minst sagt bristfälliga.


Slider kommer, precis som alla honeycombkonkurrenter, laddad med 1 GB RAM, varav 728 MB är tillgänglig efter att bland annat grafikkretsen och radiodelen har tagit sitt.


Med ett totalt lagringsutrymme på 16 GB så finns det efter att Android har tagit sitt drygt 12.7 GB kvar för appinstallationer och övrigt lagringsutrymme, vilket placerar Slider ungefär i nivå med konkurrenterna med 16 GB utrymme, men förstås långt efter enheterna med 32 GB.

Spel, prestanda och grafer

BenchmarkPi mäter upp processorprestandan genom att beräkna att större antal decimaler av pi. Resultatet presenteras i millisekunder vilket innebär att lägre är bättre.


Linpack mäter upp processorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre.


CF-Bench mäter upp både processor- och minnesprestanda i en rad mindre test och presenterar en totalpoäng där högre är bättre.


Vellamo mäter genom att köra en rad olika onlinetest upp enhetens javascriptprestanda, vilket belastar såväl mjukvara som webbläsaren och enhetens processor samt RAM. Resultatet presenteras i en totalpoäng där högre är bättre.


Sunspider mäter upp enhetens javascriptprestanda via standardwebbläsaren och resultatet presenteras i millisekunder. Lägre poäng är bättre.


Nenamark2 mäter upp enhetens 3D-prestanda i ramverket OpenGL ES 2.0. Resultatet presenteras i FPS (”Bilder per sekund”) och högre är bättre.


I Electopia mäts återigen enhetens 3D-prestanda i OpenGL ES 2.0 upp och precis som i Nenamark2 så presenteras resultatet i FPS, där högre är bättre.


J Disk mäter upp hastigheten på det interna minnet, på vilket själva operativsystemet och appar körs, såvida man inte nyttjar ett externt SD-kort för appinstallationer. Ett högre resultat (både för read och write) indikerar bättre prestanda och i teorin en snabbare telefon.

Sammanfattning
Med Eee Pad Slider så har ASUS precis som med Transformer tagit klivet in i det veritabla getingboet vi kallar honeycombtablets, och återigen har de gjort det genom att erbjuda något unikt som konkurrenterna saknar. Under skalet sitter mer eller mindre samma komponenter som hos konkurrenterna, så ASUS har valt att sticka ut från mängden genom att tänka annorlunda. Detta fungerade ganska väl med ASUS Eee Pad Transformer som tillsammans med tangentbordsdockan blev mycket populär, inte minst bland många av Swedroids besökare.

Med Eee Pad Slider så fortsätter ASUS på samma spår, men den här gången går de betydligt längre. Även om både Transformer (genom tillbehör) och Slider båda erbjuder fysiska tangentbord så är skiljer de sig kraftigt åt vad gäller konstruktion. Sliders utskjutbara tangentbord innebär att enheten blir ganska klumpig jämfört med tablets utan fysiskt tangentbord, men betydligt smidigare än Transformer med tillhörande tangentbordsdocka.

Skrivupplevelsen och tangenternas känsla är snarlik, även om Sliders tangentbord känns aningen mindre. Vi hade önskat ett lite större motstånd i tangenterna, men det är till stor del en vanesak och det hindrar oss inte från att efter en viss inkörningsperiod flyga fram över tangenterna.

Under skalet sitter samma hårdvaruplattform som i alla honeycombtablets som vi har testat till dags dato, Nvidias Tegra 2 med samma mängd RAM och samma skärmupplösning, och det märks. Att androidversionerna skiljer sig mycket lite åt, även på Samsung Galaxy Tab 10.1 som har utrustats med Samsungs TouchWiz-gränssnitt, innebär att likheterna blir än mer påtagliga. Slider är snabb där konkurrenterna är snabba och långsam där konkurrenterna är långsamma. Prestandabiten är hart när betydelselös för närvarande – alla presterar snarlikt.

Material, kvalité och passform är hygglig och enheten känns tack vare lite kraftigare plast än på exempelvis syskonet Transformer som ganska robust. Utseendemässigt må Slider inte vara en blickmagnet, men den gör sitt jobb väl och förutom ett skrapande läte då tangentbordet fälls in och ut så håller konstruktionen godkänd kvalité.

Skärmen, 10.1 tum, WXGA (1280×800 pixlar) och en IPS-panel, har både styrkor och brister. Till styrkorna hör en bra skärpa, bra färgåtergivning, acceptabla betraktningsvinklar och en hygglig ljusstyrka vilken gör användande i dagsljus lite lättare. Vi hade dock önskat bättre kontrast för att ytterligare hjälpa till vid användande i fullt dagsljus. Till svagheterna hör bakgrundsbelysningens kraftiga blödande och ojämnhet, vilken ständigt gör sig påmind mot mörk eller svart bakgrund. Vi hoppas att detta är något som ASUS har rättat till då enheterna börjar gå ut till slutkunderna.

Skärmens digitizer, det pekkänsliga ytskiktet, håller som förväntat samma höga kvalité som syskonet Eee Pad Transformer. Vi mäter upp en uppdateringshastighet på 78 Hz och upp till 10 simultana skärmtryck för en redig och överdimensionerad multitouchkapacitet. Skärmen svarar snabbt och villigt och med god precision på våra pek och svep.

Kameran på 5 megapixlar överraskar genom att vara lite bättre än förväntat, men den är inte ens i närheten av de bästa androidtelefonerna som Sony Ericsson Xperia arc och Samsung Galaxy S II. Avsaknad av blixt drar ner betyget en aning och den primitiva kameramjukvaran i Android 3.2/Honeycomb gör detsamma. Basfunktionerna finns där, men inte mycket mer. Den frontriktade kameran på 1,2 megapixlar har lite högre upplösning än den rådande standarden (VGA/640×480 pixlar) som merparten av alla androidenheter erbjuder, men i vanlig ordning är det så mycket brus och så låg ljuskänslighet att upplösningen nästan kvittar.

Allt som allt, då vi väger in alla våra intryck från vår dryga vecka med enheten, så kan vi konstatera att ASUS på det stora hela har lyckats skapa en bra arbetshäst i honeycombvärlden. Brister finns, och vissa av dem – som den blödande bakgrundsbelysningen – är ganska stora, men då det rör sig om ett förhandsexemplar så vet vi inte om problemen är representativa för enheterna som inom kort kommer rulla ut till slutkunderna. Vi hoppas och tror att ASUS kommer lösa dessa problem som främst verkar kretsa kring tillverkning och produktion.

Asus EEE Pad Slider är lämplig för dig som:
* Behöver ett fysiskt tangentbord men anser att Transformer + tangentbordsdocka blir för klumpig
* Skriver ofta och mycket
* Vill ha en enhet som är aningen robustare än såväl Transformer som merparten av konkurrenterna
* Vill ha god spelprestanda
* Vill ha en bra GPS

Asus EEE Pad Slider är inte lämplig för dig som:
* Kräver toppkvalité vad gäller material och passform
* Vill ha en så smidig tablet som möjligt
* Kräver en skärm med jämn bakgrundsbelysning som inte blöder i kanterna (såvida problemet inte enbart drabbat vårt testexemplar)

Andra tablets med liknande prestanda och/eller utrustningsnivå:

Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Asus Transformer 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Acer Iconia A500 32GB på Prisjakt just nu: