Recension:Test av HTC ChaCha

Postat:
00:45 - 2011-07-25
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
31
Tillverkare: HTC Modell: ChaCha Operativsystem: Android 2.3.3/Gingerbread med HTC Sense 2.1 for Messenger Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 2 600 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: HTC, GSMArena

Introduktion
Med den nya modellen ChaCha tar HTC klivet in i en för Android ganska ovanlig formfaktor, där ett fullt QWERTY-tangentbord har klämts in nedanför en skärm av aningen mindre snitt än vad vi är vana vid. Många känner förstås igen den här formfaktorn från BlackBerry-telefoner som i USA under millenniets första årtioende har varit minst sagt populära.

I Sverige har vi tidigare sett samma formfaktor i Huaweis svenskutvecklade budgetmodell U8300, men till skillnad från den klent utrustade U8300 så har ChaCha betydligt mer att skryta med, även om det inte är en flaggskeppstelefon på något vis.

ChaCha, som marknadsförs som en facebooktelefon, har bland annat utrustats en LCD-skärm på 2.6 tum med HVGA-upplösning (480×320 pixlar), 512 MB RAM, en ARM11-processor på 800 MHz samt Android 2,3/Gingerbread. Vidare finner vi kameror på både bak- och framsida samt den vanliga utrustningen i form av GPS, Wi-Fi, BT och så vidare.

Specifikationsbladet avslöjar dock i vanlig ordning inte hur telefonen faktiskt är att använda, hur väl tillverkaren har lyckats med helheten – men det hoppas vi att den här recensionen skall göra.

SpecifikationerHTC ChaCha
Mått (H x B x D)64,6 x 114 x 11 mm
Vikt120 g
Skärm och upplösning2,6", 320x480 pixlar (HVGA), 160 PPI
PaneltypLED-bakgrundsbelyst LCD/TFT med 262 144 färger
Digitizer71Hz med stöd för 4 samtidiga tryckpunkter
System-on-a-chipQualcomm Snapdragon MSM7227
CPU800MHz Qualcomm ARM11 45nm
GPUAdreno 200, 64MB minne
RAM512MB (418MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)150MB (~125MB ledigt för appinstallationer)
Batteri / batteritid1 250 mAh (Löstagbart), 660h passningstid (3G), 7h taltid (3G)
Bakre kamera5MP (2580x2048 pixlar), LED-lampa, videoinsp. upp till 720x480 @ 30FPS
Främre kamera640x480 @ 24FPS (VGA)
Anslutningarmicro-USB, 3,5mm stereoutgång, microSD(HC)-kortplats
KnapparQWERTY-tangentbord + kapacitiv knappsats med knappar för hem, meny, bak och sök
Nätverk/kommunikationHSDPA, 7,2 Mbit/s ; HSUPA, 0,38 Mbit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0+HS med A2DP och PBAP, Wi-Fi hotspot, FM-radio
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor
OS / GränssittAndroid 2.3.3 (Gingerbread) med HTC Sense 2.1
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA (MKV/x264 oavsett profil och divx, xvid stöds ej)
Butikspremiär~2011-07 (Prisjakt)
Övrigt-

I kartongen
I vanlig ordning levererar HTC låneexemplaren i små helvita kartonger utan såväl tryck som dekaler, så vi kan inte svära på att det vi finner i den här kartongen motsvarar retailexemplaren som ni finner i butik.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=XpdZQSVa73U

I kartongen finner vi:

* Telefonen, inlagen i skyddsplast
* Batteri 1250 mAh
* Laddare, vit, med USB-port, 5V 1A
* USB-kabel, vit, USB -> microUSB
* Dokumentation

Som ni ser så saknades det ett microSD-kort i vår kartong, men detta kan ni med största sannolikhet förvänta er i era retailexemplar.

Utseende, byggkvalité och konstruktion
Utseendet är som alltid en smaksak – de flesta verkar rynka på näsan, men många tycker tvärtom att den är riktigt tjusig. Vi kan personligen konstatera att den gör sig bättre i verkligheten, och i handen, än på bild.

Chatt-, SMS- och e-post-fantasten kan glädjas åt QWERTY-tangentbordet

   

Byggkvalitén håller i vanlig HTC-ordning hög klass även om den inte riktigt kan matcha de allra bästa. För en telefon i prisklassen runt 2 600 kronor så är bygg- och materialkvaliten dock i toppklass. Passformen är kanske det som brister mest,och det faktumet att den är vit och ljust metallfärgad gör förstås att varje liten skarv framträder extra tydligt.

Passformen mellan chassits metallstycke på baksidan och plastluckan bakom vilken batteri, microSD och SIM döljer sig är kanske den mest påtagliga bristen vad gäller passform. Inte för att skarven syns speciellt tydligt, men om man rör fingrarna över den, vilket man förstås tenderar att göra då man håller och använder telefonen, så känner man att det är en ganska kraftig nivåskillnad – men bara i mitten.

Tack vare ett ytterhölje som till 50% består av metall så känns ChaCha mycket gedigen i handen, vilket förstås påverkar vikten. 120 gram är en hel del för en så pass liten telefon, men det är inget som har stört oss under våra veckor med telefonen.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer
Nedan skärmen finner vi fyra kapacitiva touchknappar för Hem, Meny, Tillbaka och Sök. Dessa fungerar precis som tänkt, men då skärmen är så liten som den är så kan de vara lätta att komma åt av misstag. Nedan dessa kapacitiva knapparna finner vi en grön och en röd fysisk knapp, vilka nästan uteslutande används för telefonifunktionerna svara och lägg på.

  

På fronten finner vi förstås även QWERTY-tangentbordet. Tangentbordet är på fyra rader och HTC har till vår glädje även klämt in fyra små direktionsknappar längst ner till höger. Knapparna är väl upphöjda och inte ens Swedroid-redaktionens trubbiga tummar hade problem att finna och trycka på rätt tangenter. Efter någon dags användande så flög vi fram på tangentbordet.

Ett minus dock för ÅÄÖ som inte har fått egna dedikerade knappar, utan endas nås antingen via långtryck på I, Y och U respektive för Å, Ä och Ö eller genom ett tryck på FN-knappen och sedan korttryck på I, Y eller U. Ordkorrigering och ordförslag för det fysiska tangentbordet finns att slå på, men är avstängt som standard, och är lokaliserat bland tangentbordsinställningarna. Vi hade gärna sett en rad till med sifferknappar, men vi inser samtidigt att utrymmet är begränsat. Nu når vi istället sifferknapparna genom att bruka FN-knappen.

Nedanför tangentbordet finner vi slutligen Facebook-knappen, som med ett enda tryck tar dig till ett dialogfönster där du snabbt kan skicka ett meddelande. Befinner man sig exempelvis i galleriet och ser på en bild och trycker på Facebook-knappen så bifogas aktuell bild automatiskt till ditt meddelande. Minimalt med tryck, vilket säkerligen uppskattas av många.

I telefonens huvudände finner vi 3.5mm-jacket för hörlurar och strömknappen, som förstås även fungerar som låsknapp för skärmen. Den här placeringen av strömknappen, i huvudänden, anser vi och många med oss vara den absolut bästa, och vi hoppas att fler tillverkare anammar det.

På telefonens vänstersida finner vi volymknappen (+/-) som sticker ut lagom mycket från chassit för att man lätt skall kunna känna sig fram. Motståndet är kanske i högsta laget och ”klicket” då man trycker på den är i minsta laget, men rent generellt så har vi inget av någon vidare betydelse att klaga på. Nedan volymknappen finner vi microUSB-anslutningen.

Telefonens högersida är helt slät och saknar anslutningar, något som även gäller fotänden; ett litet hål för samtalsmikrofonen undantaget. Något som har efterfrågats av er läsare är att vi kollar upp om telefonerna vi testar har en liten ögla genom vilken man kan trä en rem för att förhindra att man tappar telefonen i onödan. Vi kan konstatera att ChaCha, precis som de allra flesta telefoner vi har testat, saknar detta.

På fronten finner vi i överkant kameralinsen, ljussensor och närhetssensor, och i urfasningen för högtalaren för telefonsamtal finner vi en notifierings-LED som bland annat skvallrar om missade samtal, meddelanden och låg batterinivå.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Mottagningen harunder vår tid med luren varit god, betydligt bättre än både Sony Ericsson Xperia arc och HTC Desire HD, men vi har noterat en viss känslighet vad gäller ”dödsgreppet”, åtminstone vad gäller Wi-Fi-mottagningen.

Datahastigheterna har inte imponerat, men vi får inte glömma att den maximala genomströmningshastigheten för ARM11-enheter (MSM7277 ”Turbo”, 800 MHz i det här fallet) inte kan mäta sig med topptelefonerna. Vi mäter i regel upp drygt 6 Mbit/s vid nerladdning och 2 Mbit/s vid uppladdning via Wi-Fi, och 4 Mbit/s ner och 1 Mbit/s upp via HSxPA. Godkända hastigheter, men förvänta er ingen bredbandsraket.

Ljudkvalitén vid telefonsamtal är godkänd, men inte mer. Maxvolymen kunde ha varit klart högre, och både vi och motparten förnimmer ett visst susande som vi exempelvis inte hör då vi istället testar Xperia arc eller Nexus One. Maxvolymen på den externa högtalaren är även den i typisk HTC-anda ganska låg, vilket gör att det kan bli svårt att höra då det ringer i bullriga miljöer.

Bildskärmen och digitizern
Bildskärmen på 2.6 tum är av LCD-typ och har en upplösning på 480×320 pixlar. HTC uppger att skärmen kan hantera ett färgdjup på 16 miljoner nyanser och vi ser ingen anledning att tvivla på det – vi upplever att färgerna är livliga men utan att vara övermättade. Trots en medioker upplösning så är skärmen ganska skarp, detta tack vare skärmens ringa storlek.

Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, är av toppklass och svarar snabbt och med hög precision på våra tryck och rörelser. Med hjälp av appen Input Benchmark mäter vi upp en uppdateringsfrekvens på 71 Hz och maximalt fyra simultana tryckpunkter. Detta får oss att ana att det sitter samma digitizer i ChaCha som i exempelvis flaggskeppet HTC Sensation och fjolårets kämpe Desire HD. Tack vare skärmens ytterst hala ytbehandling så flyter fingret fantastiskt väl över skärmen och detta verkar även hålla fingeravtrycken till ett minimum.

Telefonens mjukvara
HTC ChaCha har utrustats med en specialvariant av HTC Sense kallad ”Messenger”. Den bygger på Sense 2.1, men har fått ett omarbetat gränssnitt för att bättre passa den mindre skärmen. Vidare har gränssnittet anpassats för just Facebook-integrationen. Tack vare att skärmen är i liggande läge, så kallat landskapsläge, så har dialogknappar och liknande flyttats från skärmens nederkant till skärmens högerkant. Detta helt enkelt för att det finns mer plats på bredden än på höjden, men vi finner även att det underlättar enhandsanvändning; tummen når ganska lätt knapparna vid enhandsfattning – åtminstone om man är högerhänt.

Vi ser i Sense 2.1 Messenger även en låsskärm som liknar den i flaggskeppet HTC Sensation, varifrån man utan att låsa upp telefonen kan få direktåtkomst till exempelvis E-Post, Kamera och Meddelanden. Du kan här välja att byta ut de fyra låsskärmsgenvägarna till valfritt installerat program.

Utöver Facebook-integrationen och det omarbetade gränssnittet så är det mycket små reella skillnader mellan Sense 2.1 Messenger och ”vanliga” Sense 2.1, så vi kommer inte att dyka djupare i detta.

HTC Sense 2.1
   
   
  

HTC-specifika inställningar
  

 Kontaktbok
  

Facebook
   
Telefonens dedikerade Facebook-knapp förflyttar oss till ett fönster där vi kan uppdatera vår status och samtidigt bifoga en bild. I Friendstream-widgeten syns både egna och vänners Twitter- samt Facebook-inlägg. Vidare skickar HTC med en klient för Facebook Chatt. 

Kameran
Kameran, på fem megapixlar, har utrustats med såväl autofokus som LED-blixt och fungerar ungefär som väntat. Kameramjukvaran behöver ett par sekunder på sig för att starta, och vi upplever att den är lite långsam vad gäller att ta bilderna, men detta är sannolikt en begränsning i hårdvaran. ARM11 i 800 Mhz är inte på långa vägar lika snabb som Cortex A8 i 1GHz, så man kan inte förvänta sig att telefonen skall vara lika snabb som exempelvis en Desire HD.

  

Färgåtergivning och skärpa vid stillbildsfotografering är ok, men långt ifrån de bästa, och detsamma får nog sägas om videoinspelningen. ChaCha fångar film i max 720×480 pixlar och 30 FPS, men den verkliga bildfrekvensen är i allmänhet betydligt lägre än 30 FPS. Vidare är ljudupptagningen ganska svag; tunn och skrapig.

Kameramjukvaran är, utöver att vara lite långsam, ganska bra och vi finner en hel del inställningar för saker som Bildjusteringar (Exponering, Kontrast, Mättnad och Skärpa), Vitbalans och ISO. Vidare har ChaCha fått den trevliga funktionen ”Tap-to-Focus” vilket gör det till en barnlek att lägga fokus på rätt punkt, inte minst vid närbilder. Detta fungerar både vid stillbildsfotografering och videoinspelning.

Kameran på fronten är en mycket simpel historia och är begränsad till VGA-upplösning (640×480 pixlar). För videosamtal duger kameran dock hyggligt så länge ljusförhållandet är bra. Vid minsta mörker så blir den snabbt närmast obrukbar.

HTC ChaCha

  

   

  

httpvh://www.youtube.com/watch?v=zybKLtw8Nio

Google Nexus S

  

  

   

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PzHaEt0GvBc

Buggar och problem
Det enda riktiga problemet med ChaCha, utöver en spontan omstart, har varit en enerverande oförmåga för enheten att agera stabil Wi-Fi Hotspot. Gång på gång förlorar vi kontakten till ansluten enhet, vanligtvis en annan androidtelefon eller androidtablet, vilket förstås skapar en hel del irritation. Andra gånger förblir uppkopplingen till synes intakt, men datatrafiken slutar istället att fungera. Vi funderade på om det var tillfälliga problem med vår mobiloperatör, men då vi flyttade SIM-kortet till en Desire HD så fungerade det klanderfritt. Vi vet inte vad det här problemet beror på, eller hur man löser det, men det skapade så mycket frustration att vi till slut gav upp våra försök.

GPS
GPS-enheten presterar i linje med vad vi är vana vid att se från MSM7227-plattformen. För den som är beroende av en exakt och precis GPS-enhet kan vi inte direkt rekommendera ChaCha, men för ändamål som att hitta ett café genom Google Maps eller dylikt är prestandan godkänd. Jämför vi ChaCha med Xperia x10 mini pro är förstnämnda inte fullt lika trogen vår rutt som sistnämnda.

HTC ChaCha


Visa ChaCha på en större karta

SE Xperia X10 mini pro


Visa Xperia X10 mini pro på en större karta

Batteritiden
Batteritiden har varit måttligt bra, på sin höjd. ARM11 är inte känd som en speciellt strömsnål arkitektur och med tanke på att processorn är relativt högt klockad (800MHz) och batteriet är på blott 1250 mAh så placerar sig ChaCha ungefär där vi förväntade oss att den skulle hamna – ungefär i nivå med X10 mini. Det är i vanlig ordning laddning varje natt som gäller, vid normalt användande. Stänger man av datatrafik och ser till att ställa in telefonen rätt så kan man utan vidare få ut både två och tre dygn, men då använder man också telefonen som en mobiltelefon snarare än som en smartphone.

Systeminformation
ChaCha har utrustats med relativt gott om RAM, 512 MB, och detta gör förstås att det finns en hel del att röra sig med vid så kallad multitasking där man kör mer än ett program samtidigt. Av de 512 megabyten så finns 418 kvar efter att systemkomponenter som grafikdelen och radiodelen har tagit sitt.

  

Vad gäller lagringsutrymmet för appinstallationer så är det dock inte lika muntert – blott 150 MB finns tillgängligt ur kartong, vilket är bedrövligt lite halvvägs in i 2011. Vi fyllde snabbt upp alla 150 MB, utan att anstränga oss, och tingades flytta över alla appar vi kunde till SD-kortet. Olyckligtvis kan man inte flytta vare sig alla appar, och bland de som går att flytta så rör det sig ofta bara om en viss del av appen som är flyttbar. Vi lyckades dock frigöra drygt 30 MB, vilket innebär att vi nu ligger på 40 MB ledigt och får tänka oss för innan varje appuppdatering eller nyinstallation.

Spel, prestanda och grafer
Vi har endast testat en handfull spel i HTC ChaCha, och det har varit lite varierande framgångar. Angry Birds fungerar, men vissa banor kan precis som på alla andra telefoner med liknande ARM11-baserad hårdvara bli tunga och hackiga, vilket förtar spelglädjen rejält. Andra spel, som Reckless Racing har fungerat närmast felfritt, med undantag av ett och annat hack då och då. Spel som Spaghetti Marshmallows är på grund av enhetens ringa skärmstorlek mycket svårspelade då de kräver hög precision. ChaCha fungerar kort sagt som en speltelefon, men om du vet med dig att du är en storspelare så bör du kika på telefoner med betydligt kraftfullare hårdvara och större skärm.

Sammanfattning
Utseendemässigt väcker ChaCha en hel del uppmärksamhet. Många ogillar designen, andra älskar den. Vad vi kan konstatera efter att ha använt den dagligen i några veckor är att den är gedigen och välbyggd och har ganska hög kvalitetskänsla. Sett till prislappen så kan den mycket väl vara bäst i klassen vad gäller just kvalitet och material.

Skärmen är en trevlig bekantskap som dock lider lite av dess ringa storlek – åtminstone om man som oss har stora och trubbiga fingrar. Färgåtergivningen och skärpan är av hög klass, men ljusstyrkan kan upplevas som lite för svag i fullt dagsljus. Pekskärmen är av toppklass och är en fröjd att använda.

Kameran är av mellanklass och matchar ganska väl prislappen på telefonen. Den duger fint för enklare fotografering och videoinspelning, men ha inte för stora förväntningar. Den lilla LED-blixten är startakre än förväntat, men duger som alla LED-blixtar endast för närbilder (max en meter eller två bort från objektet).

Tangentbordet håller riktigt hög klass och tangenterna har precis lagom mellanrum, upphöjning och motstånd för att även våra trubbiga tummar skall flyga fram.  Minus för avsaknad av dedikerade knappar för ÅÄÖ.

HTC har på det stora hela lyckats väl med ChaCha, men det är en nisch-telefon som riktar sig till en ganska specifik grupp människor; flitiga facebookanvändare och mail-/SMS-fantomer som inte sätter maximal prestanda först. Skriver man mycket på telefonen och tycker om den aningen ovanliga designen och inte har några större krav på topprestanda så är ChaCha till ett pris av mellan 2 000 och 2 500 kronor ett riktigt bra val, men går priset över 2 500 kronor så finns det klart kraftfullare och bättre utrustade telefoner för bara några hundralappar mer.

HTC ChaCha är lämplig för dig som:
* Vill ha en smidig telefon med fysiskt QWERTY-tangentbord
* Är en flitig facebookanvändare
* Vill ha en telefon som trots ett mellanklasspris håller hög material- och byggkvalité

HTC ChaCha är inte lämplig för dig som:
* Vill ha hög prestanda
* Vill ha en stor och tydlig skärm
* Flitigt ämnar använda telefonen till att fotografera och spela in video

 Andra telefoner att överväga

Lägsta pris på Sony Ericsson X10 mini pro på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Desire Z på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia pro på Prisjakt just nu: