Recension:Test av HTC Flyer

Postat:
23:39 - 2011-09-13
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
44
Tillverkare: HTC Modell: Flyer (3G, 32GB) Operativsystem: Android 2.3/Gingerbread med HTC Sense 2.1 Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 6 000 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: HTC, GSMArena

Introduktion
Jämfört med konkurrenterna väntade HTC ovanligt länge med att släppa sin första surfplatta. Enligt tillverkaren berodde detta på att de ville ta tid på sig och göra allt rätt från första början. Redan när HTC Flyer presenterades höjdes dock skeptiska röster från vissa håll. Dels för att plattan körde en androidversion avsedd för mobiler när konkurrenterna släppte Honeycomb-tablets och dessutom hade enheten utrustats med en enkelkärnig processor.

Trots att Flyers CPU tickar i hela 1.5GHz framstod den som klen i jämförelse de dubbelkärniga Tegra 2-chip som sitter i Samsungs, Asus och Motorolas motsvarigheter. Många hade även gärna velat se ett kraftigare batteri, då batteriet i Flyer ligger på 4000mAh.

Att Flyer i inledningsstadiet kör Android 2.3 fick dock senare sin förklaring. De första versionerna av Honeycomb stödde nämligen bara en viss upplösning och skärmstorlek, samt Nvidias Tegra 2-chip. HTC Flyer har en 7-tumsskärm med WSVGA-upplösning (1024×600 pixlar) och en enkelkärnig 1.5GHz-processor från Qualcomm – ingen av dessa egenskaper kunde Honeycomb helt enkelt hantera.

En mobil enhet står eller faller dock inte nödvändigtvis med dubbla kärnor eller den androidversion den kör. Någon faktisk skillnad i hastighet behöver inte alltid märkas i gränssnitt och appar gentemot dubbelkärniga motsvarigheter och Sense kanske gör sig utmärkt i tabletformatet? Till Flyers styrkor hör nätta yttermått, god byggkvalité, en bra skärm och en ganska unik anteckningsfunktion med pekpenna.

Det råder knappast någon brist på androidbaserade tablets och frågan är naturligtvis i vanlig ordning – förtjänar Flyer dina slantar och hur väl har egentligen HTC lyckats med sin första surfplatta? I avsnitten som följer ska vi utreda frågetecknen och försöka få ordentlig rätsida på HTC Flyer – dels genom syntetiska prestandatester och dels genom erfarenheter dragna från daglig användning under ett par veckors tid.

SpecifikationerHTC Flyer
Mått (H x B x D)195.4 x 122 x 13.2 mm
Vikt420g
Skärm och upplösning7", 1024 x 600 pixlar
Digitizer63Hz, stöd för 6 simultana tryckpunkter
CPU1x1.5GHz, Qualcomm
GPUAdreno 205
RAM1GBMB (805MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)32GB (~7,8GB ledigt för appinstallationer)
Batteri / batteritid4000mAh, upp till 8h video
Bakre kamera5MP
Främre kamera1,3 MP
Nätverk/kommunikationWi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
SensorerAccelerometer, kompass, ljussensor, GPS
OS / GränssittAndroid 2.3.3 Gingerbread
Codec-stöd3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP och MP3), .xvid (MP4 ASP och MP3)

I kartongen

HTCs recensionsexemplar brukar leveras i anonyma vita kartonger och den här gången var inget undantag. Vad fanns då att hitta i förpackningen?

* HTC Flyer
* Ett vitt läderfodral (eller syntetläder) med fack för pennan
* Ett 4000mAh-batteri
* USB -> microUSB-kabel
* Ett par stereohörlurar (3.5mm)
* En särskild stylus för den kapacitiva pekskärmen
* Batteriladdare för vägguttag

Innehållet kan naturligtvis variera ute i handeln beroende på operatör och/eller återförsäljare, men skillnaderna torde vara marginella. Någon form av dokumentation lär emellertid med största sannolikhet följa med retailversionen.

Utseende, byggkvalité och konstruktion
HTC Flyer

Att objektivt bedöma en enhets utseende är naturligtvis svårt för vad man uppfattar som snyggt är ofta högst individuellt. Swedroid-redaktionen är dock rätt förtjust i Flyers design, även om den knappast får oss att häpna av hänförelse. Sjutumsskärmen är omgiven av en svart ram och längst ut i kanterna sticker baksidans gråa aluminiumchassi fram.

Större delen av baksidan består av just detta gråa metallchassi, tillsammans med vita plaststycken som placerats högst upp på vardera kortsidan. Surfplattan ligger ovanligt bra i händerna i både porträtt- och landskapsläge. Den känns helt enkelt skön att hålla i – särskilt i landskapsläget då nyss nämnda plastdetaljer gör att Flyer vilar bättre i händerna.

Surfplattan känns robust och gedigen, så pass att man inte drar sig för att knacka rejält på den bara för att känna hur stadig den är. På baksidan där plasten möter metallen finns små glipor där damm och smuts eventuellt skulle kunna fastna. Det går att vid omild behandling få dessa stycken att knaka och glappa en smula, men det är inget som stör.

En klar miss i Flyers design är utformningen av bakstycket. Vi har aldrig tidigare stött på en så infernaliskt svåröppnad lucka på en mobil enhet förut. Det finns inget uppenbart sätt att få bort locket på annat än att bara trycka – en särskild knapp eller en flik att ta tag i saknas. Att få bort Flyers bakstycke är i själva verket så svårt att det finns YouTube-videos som visar hur det går till. Det är helt enkelt brutalitet som gäller, till den grad att man är rädd att skärmen ska skadas. Även om man lyckligtvis inte behöver öppna luckan ofta ser vi detta som ett smått frustrerande minus som drar ned helhetsintrycket.

Flyer väger 420g och enheten upplevs som ganska tung med tanke på hur liten den är. Samsung Galaxy Tab, en annan 7-tumstablet, väger som jämförelse 380g. Vikten är dock en bidragande faktor till att Flyer känns robust och stryktålig. Surfplattan mäter 195.4mm x 122mm x 13.2mm och för att återigen jämföra med Galaxy Tab gör det Flyer ett par millimeter större i alla riktningar.

När Flyer presenterades under en presskonferens i Stockholm i våras drog HTCs representant lätt och ledigt fram enheten ur bröstfickan på sin kavaj. Den fickan måste dock ha varit skräddarsydd eller ovanligt stor, för som en parantes kan nämnas att Flyer inte får plats i de allra flesta fickor utan ofta måste bäras separat.

Men i till exempel en rejäl jackficka skulle Flyer gå ned och det är lätt att bli förtjust i sjutumsformatet. Skärmen upplevs fortfarande som stor men enheten är mycket mer portabel än 10.1-tumstablets – en god blandning mellan bärbarhet och skärmareal.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

En Honeycomb-tablet går att vrida hursomhelst och operativsystemet hänger med i rotationen. För att Tillbaka-, Hem- och Meny-knapparna hela tiden ska ligga på samma ställe har de därför ersatts med virtuella knappar i gränssnittet.

HTC Flyer kör som bekant inte Android 3.x Honeycomb än, men tre kapacitiva touchknappar (Hem, Meny, Tillbaka) visas ändå under skärmen oavsett om man använder surfplattan i porträtt- eller landskapsläge. De lyses upp respektive släcks när man vrider plattan – dock måste man snurra Flyer i rätt riktning för att aktivera dem. Knapparna ger ifrån sig en vag respons i form av vibrationer, vilket går att avaktivera i inställningarna.

På ovansidan av Flyer (i porträttläget) sitter en strömknapp vilken både används till att stänga av och slå på skärmen och själva enheten. Knappen sticker inte upp högt men är ändå lätt att pricka. Strax intill strömknappen sitter en ingång för hörlurar (3.5mm).

Höger långsida är tom förutom två silverfärgade volymknappar upptill. Även om de gärna hade fått sticka upp lite högre och ge ifrån sig mer motstånd är det smidigt att höja och sänka volymen oavsett om man håller enheten i porträtt- eller landskapsläge.

Vänstra långsidan är helt slät och den enda anslutningen på undersidan är en microUSB-ingång. Uppe i vänstra hörnet på baksidan av Flyer finner vi en 5MP-kamera och i vardera kanten på bakstycket sitter två små högtalare. Sist men inte minst har en 1.3MP-kamera och ljussensor placerats i mitten strax ovanför skärmen på framsidan om man håller enheten i landskapsläget.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Surfplattan har naturligtvis utrustats med Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n) och efter att ha granskat överföringshastigheterna kan vi konstatera att Wi-Fi inte utgör någon flaskhals på Flyer. Det går lika fort att både ladda hem och ladda upp som med Wi-Fi på en modern stationär dator.

Ett snabbt test visade att Flyer har en WiFi-mottagning som är i paritet med exempelvis Asus EEE Pad Transformer, Samsung Galaxy S2 eller en vanlig laptop. Under testperioden har Flyer inte tappat signalen så länge mottagningen varit hyfsat god – uppkoppling över Wi-Fi har alltså kunnat bevaras utan problem.

När Skype-samtal genfördes över Wi-Fi ansåg motparten att ljudet var mycket bra och jämförde kvalitén med ett bättre telefonsamtal. Ljudet som kom ur Flyers högtalare var även klart godkänt, om än något burkigt. Basfattigheten är dock naturligtvis svår att undvika.

HTC har utrustat Flyer med ett par stereohögtalare som sitter på baksidan av enheten. Dessa duger till spel och att titta på YouTube-videos och filmer, men ljudet är klent och begränsat i sitt frekvensomfång. Om man använder 3.5mm-hörlursingången blir upplevelsen dock en annan – här är ljudet bra.

HTC Flyer säljs med eller utan 3G och Swedroid recenserar 3G-varianten. Datahastigheterna via 3G-nätet nådde precis samma nivåer som alla andra enheter som testats med abonnemanget ifråga, nämligen 5-6 Mbit/s ned och runt 2 Mbit/s upp. På pappret har Flyer som max stöd för 14.4/5.76 Mbit/s.

GPS och positionering
Enheten har GPS med stöd för aGPS (assisted GPS) som innebär att Flyer kan ta hjälp av mobilnätet för att bättre och snabbare avgöra sin position. När GPS:en utvärderades med hjälp av appen GPS Test (utan support från trådlösa nätverk) lyckades Flyer låsa mot sammanlagt sex satelliter. Detta tog i regel mellan 20-40 sekunder och den exakthet som uppmättes var runt 15-16 meter.

I Swedroids recension av Samsung Galaxy Tab 10.1 jämfördes den enheten med Flyer i GPS-testet. Flyer hade då klara problem att spela in en exakt rutt med appen My Tracks och linjen hoppade både till höger och vänster. Förvisso skymde bland annat träd och byggnader den fria sikten mot satelliterna, men Galaxy Tab 10.1 hade inga problem att fånga den korrekta rutten.

När en promenad togs två gånger med Flyer i handen i en mer öppen miljö klarade dock enheten testet med hedern i behåll och lyckades fånga sträckan båda gångerna utan större avvikelser.

Bildskärmen och digitizern

HTC Flyer har en kapacitiv 7-tumsskärm med 1024×600 pixlars upplösning, vilket innebär cirka 170 PPI. Skärmen upplevs som känslig och reagerar snabbt vid beröring och den kan känna av sex stycken tryckpunkter samtidigt. Multitouch fungerar således utmärkt och kommer inte utgöra något problem vid exempelvis spelande, zoomning eller textinmatning.

Innehållet som presenteras på skärmen är överlag skarpt och snyggt och inbjudande, även om kontrasten och färgåtergivningen inte når upp i de nivåer en Super AMOLED-skärm erbjuder. Som en parantes kan dock nämnas att vissa grafiska element i undantagsfall av någon anledning nästan ser diffusa ut på skärmen, även om det inte är något som stör utan bara märks när man tittar noga.

Många mobila enheter har problem med läsbarheten, särskilt utomhus, för att skärmarna plockar upp alltför många reflektioner. Flyers display fångar tyvärr även gärna reflektioner inomhus (med automatisk ljusstyrka aktiverad) om det är tillräckligt ljust i rummet. Nu är ju förvisso Galaxy S2 en mobil med mindre skärm så parallellen är orättvis, men jämför man med Samsungs flaggskepp är reflektionsnivån markant högre på Flyer.

Vana ögon tänker sällan på att man i stort sett kan använda skärmar på mobila enheter som speglar utan fokuserar istället blicken på innehållet och då utgör reflektionerna sällan ett problem. Det bör dock påpekas att Flyers skärm har en fallenhet för att fånga reflektioner och vill man använda surfplattan utomhus gör man bäst i att hålla sig i skuggan.

Det går att titta på Flyers skärm ur normala betraktningsvinklar utan att skärminnehållet påverkas nämnvärt. Även när man ser på skärmen från lite mer extrema vinklar kan displayen bevara rätt god skärpa, färgstyrka och konstrast – förutsatt att det är tillräckligt dunkelt där man befinner sig. Är det för ljust ser man nämligen knappt någonting på skärmen ur branta vinklar på grund av alla reflektioner.

Flyers skärm har för övrigt en uppdateringsfrekvens på 63Hz i snitt. Trots att den fångar en del reflektioner och inte direkt inger någon wow-känsla får Flyers skärm sammanfattningsvis godkänt utan tvekan: den är bra.

Mjukvaran

HTC Flyer kör i nuläget Android 2.3.4 Gingerbread – en androidversion avsedd för mobiler och inte surfplattor. Varför då, kan man fråga sig, när den tabletspecifika androidversionen Honeycomb varit färdig sedan i vintras? Förklaringen ligger i hårdvaran och initiala begränsningar i Honeycomb. Flyer är utrustad med en sjutumsskärm och HTC har länge haft ett nära samarbete med Qualcomm.

Därför är den enkelkärniga 1.5GHz-processor som sitter i Flyer naturligtvis tillverkad av just Qualcomm. De första Honeycomb-versionerna kunde bara hantera 10.1-tumsskärmar och Tegra 2-chip och därför hade HTC ingen möjlighet att släppa Flyer med Honeycomb redan från början utan fick nöja sig med Gingerbread. En Honeycomb-uppgradering till Flyer är dock på gång och kommer sannolikt släppas senare i höst.

Utöver Android 2.3.4 kör Flyer även HTCs egna användargränssnitt Sense, mer specifikt något som tillverkaren kallar för Sense 1.0 för tablets. Om nu Flyer kör Gingerbread och Sense, känns den då inte som en väldigt stor mobil? Jo, faktiskt. Det går inte att komma ifrån att den här rackaren ofta känns som en gigantisk Desire HD eller HTC Sensation. Behöver det dock nödvändigtvis vara något negativt?

De som är vana vid gränssnittet Sense sedan tidigare kommer känna sig som hemma – allt är bara större. Trots Gingerbread är det egentligen inte många funktioner som man direkt saknar, i alla fall inte om man inte har tidigare erfarenhet av Honeycomb. De finesser som bara Honeycomb erbjuder finns dock naturligtvis inte på Flyer, som exempelvis den förbättrade applikationsväxlaren, men dessa kommer förmodligen och förhoppningsvis när enheten uppgraderas.

Det finns åtta stycken olika hemskärmar i Sense-launchern, vilket är en mer än vanligt. Dessa går i vanlig ordning att fylla med genvägar, applänkar och widgetar. Precis som i vanliga Sense skickar HTC med en stor samling widgetar i olika kategorier, närmare bestämt 79 stycken. När man växlar mellan skärmarna går de runt i en karusell – det finns alltså ingen första eller sista skärm utan de snurrar runt i en cirkel. En skillnad gentemot Sense för mobiler är att man kan placera tre stycken valfria genvägar i fältet längst ner i launchern.

Till några av de appar och tjänster HTC skickar med hör Watch (filmer och tv-serier), HTC Hub (ringsignaler, teman och bilder) och Friend Stream (Twitter/Facebook). Flyer har även något som kallas för Kid Mode – ett slags läge för barn. När man startar Kid Mode får man först registrera ett konto och sedan välja barnets ålder. Därefter presenteras bland annat en samling lärospel, YouTube-videos lämpade för barn och ett måleriprogram. Allt är dock på engelska.

Det virtuella tangentbordet för Flyer är samma som på Sense-mobiler. Det har god intuition och fungerar ypperligt och den stora skärmen gör det lätt att pricka rätt. I porträttläget går det snabbt och smidigt att smattra på med båda tummarna medan det är pekfingervalsen som gäller i landskapsläget. En bugg som hängt med HTCs virtuella tangentbord i flera år och som börjar bli rakt pinsam vid det här laget är att flera vanliga ord, som till exempel ”jag” och ”att”, skrivs ut med idel stora bokstäver av tangentbordet. Ta er i kragen och fixa detta snarast HTC, tack. Det är dags nu.

Flyer klarar av att spela upp en serie ljudformat (aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma) och gällande videofiler kan enheten hantera följande filtyper: 3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), .xvid (MP4 ASP and MP3).

I webbläsaren känns det mesta igen från Sense-mobiler, men browsern har fått ett praktiskt verktygs- och adressfält som alltid vilar högst upp på skärmen. Flash-videos går att spela utan problem och med god FPS i upp till 480p, men i 720p hackar allt fram tyvärr.

Sammanfattningsvis: gränssnittet Sense 1.0 för tablets är på både gott och ont väldigt likt Sense för telefoner, men med diverse kosmetiska och praktiska anpassningar. Gillar man Sense överlag är chansen stor att man även gillar Sense för tablets. Flyer har fint flyt i systemet och det är sällan några fördröjningar eller något lagg – att enheten för tillfället saknar Honeycomb är ju dock onekligen ett klart minus.

Pekpennan och anteckningsfunktionen

HTC inkluderar en särskild pekpenna med Flyer som möjliggör smidiga antecknings- och ritfunktioner. De som är intresserade av Flyer nämner ofta just pekpennan som främsta anledningen och den är vad som får HTCs tablet att sticka ut i mängden. Det märks att tillverkaren lagt ned tid på just pennfunktionen och det medföljande fodralet har ett fack för pekpennan.

Genom att helt enkelt trycka på skärmen med pennan (som har ett hölje av aluminium) går det att få upp en speciell ritfunktion överallt i gränssnittet. Om man exempelvis trycker med pennan på en webbsida i browsern skapas en skärmdump som man kan rita eller skriva på bäst man vill. Sedan kan man välja att spara, dela eller skriva ut bilden direkt via Wi-Fi.

Längst till höger under skärmen parallellt med de vanliga kapacitiva touchknapparna sitter en extra knapp för pennan. När man trycker på pennknappen med stylusen visas en meny som listar de program som stödjer handskrift – av de program som följer med är det dock bara HTCs egna anteckningsapp som utnyttjar pennans potential. När man ritar eller skriver med pennan kan man även använda den knappen till att ändra en mängd olika inställningar för pennan. Bland alternativen finns penntyp, färg och tjocklek samt funktioner för att ångra eller upprepa inmatning.

På själva pennan sitter dessutom två knappar. Håller man ned den övre knappen aktiverar man radergummit och den undre knappen aktiverar ett verktyg som används för att markera text. Tyvärr går det inte att använda pennan till att markera text i webbläsaren eller andra appar, för när man trycker med pennan i vanliga gränssnittet skapas som tidigare nämnts en bild. Däremot är det mycket smidigt att med pennans hjälp markera text i det medföljande anteckningsprogrammet.

I anteckningsappen kan man spela in ljud som lagras i anteckningen och synkroniseras med det man skriver. Tanken är att man exempelvis ska kunna spela in en föreläsning och samtidigt göra anteckningar, ta bilder och rita med pennan. När man sedan spelar upp anteckningen dyker det upp små miniatyrer som visar när en viss bild togs eller när en viss anteckning gjordes i förhållande till ljudet och tidslinjen. Detta fungerar hyfsat, för det behöver vara ganska långa intervall mellan anteckningarna för att appen ska registrera dem i förhållande till tidslinjen.

Ljudkvalitén för inspelningarna är dessutom undermålig, även om det är möjligt att Flyer tar upp ljudet i just en föreläsningssal bättre än ett vanligt samtal. Nog för att det går att höra vad som sägs (oftast), men det inspelade ljudet blir burkigt och distar lätt en smula. Dessutom tar Flyer gärna upp ljudet från själva enheten, så när man ritar med pennan hörs det ljudet väldigt högt och tydligt i inspelningen. HTCs egna anteckningsprogram är för övrigt integrerat med Evernote, så ens anteckningar kan synkroniseras automatiskt med ett eventuellt Evernote-konto. Man får då tillgång till sina alster online.

Trots bristerna är Flyers anteckningsfunktion ändå klart användbar och dessutom rolig att leka med. Det finns många tillfällen då den kan komma väl till pass och ritfunktionen är tillräckligt finkänslig för att man ska ha glädje av den. De som redan kan måla och rita skulle sannolikt kunna roa sig länge med Flyer. Att skriva med pekpennan är dock mycket svårare än att skriva med vanlig penna och det är marigt att få texten tydlig. Men med övning går det säkert att få upp hastighet och precision.

Kameran

HTC har utrustat sin första surfplatta med två stycken kameror. På baksidan sitter en 5MP-kamera (2592 x 1529 pixlar) med autofokus som kan spela in video i 720p, men blixt saknas. I mitten ovanför skärmen i landskapsläget på framsidan har även en 1.3MP-kamera placerats.

Den främre kameran är naturligtvis avsedd för videosamtal och den duger heller inte till mycket annat. HTC har dock skickat med Snapbooth: en lekfull självporträttsapp som använder sig utav 1.3MP-kameran. I appen kan man välja bland effekter som buckla, veck, spegel, sepia och punkter. Resultatet syns i realtid på skärmen och förutsatt att det är tillräckligt ljust kan bilderna faktiskt bli rätt bra – särskilt med tanke på kamerans låga upplösning.

Gränssnittet för huvudkameran är i stort sett samma som i HTC Sense för mobiler. Till höger på skärmen finns en panel med inställningar samt en avtryckarknapp och till vänster ligger en slider för att zooma in och ut. Bland alternativen finns ansiktsregistrering, självutlösare, geotaggning och upplösning. Kamera-appen innehåller även en samling effekter och filter som exempelvis sepia, vinjett, punkter, gråskala och solarisering.

Attityden man hittills fått ha gentemot kameror på surfplattor är att de är bättre än ingenting. De har inte kunnat mäta sig med de mer lyckade mobilkamerorna, men å andra sidan är det förmodligen inte många som köper en tablet för att använda den som kamera. Flyers bildfångare är alltså inte särskilt imponerande även om den duger till vardagsfoto. Det går att kika på kamerans resultat i galleriet nedan – bilder från Samsung Galaxy Tab 10.1 finns med som jämförelse.

HTC Flyer

httpvh://www.youtube.com/watch?v=b0P4_7l_wfY

Samsung Galaxy Tab 10.1

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SWP7cAKAEa8

Buggar och problem
Att använda HTC Flyer har varit en i stort sett buggfri upplevelse, så det här avsnittet av testet kommer lyckligtvis bli kort. Precis som under Swedroids utvärdering av HTC Sensation kan dock Sense-launchern spöka emellanåt när widgetar tas bort eller läggs till.

GPS:en uppvisar ibland problem med precisionen då sikten mot satelliterna är begränsa, något som demonstreras i vår recension av Samsung Galaxy Tab 10.1, men vid mer normala förhållanden med bättre sikt mot himlen så fungerar den mer eller mindre som den ska och ungefär i paritet med konkurrenterna. Utmärkt för navigering och hitta dit man skall, men kanske inte optimal för den som sysslar med geocaching elller vill spåra sin position vid en promenad i skogsmiljö.

I skärmdumpen nedan hade exempelvis en widget som skulle raderas helt enkelt gömt sig bakom klockan och den gick inte längre att få tag på. Att byta hemskärm hjälpte inte utan den hade låst sig där. Men dylika problem har bara dykt upp i undantagsfall.

Ett problem som får anses vara en ren designmiss är att luckan på baksidan av Flyer är barockt svår att få bort. Vi förstår inte hur HTC tänkte när de designade den.

Batteritiden
Trots att HTC fått kritik för att bara ha satt in ett 4000mAh-batteri i Flyer uppbådar enheten en överraskande god uthållighet. Man får även ha i åtanke att Flyer är en sjutumssurfplatta och 10.1-tumstablets ofta har kraftigare batterier på grund av den ökade skärmstorleken.

Flyers batteritid är med andra ord god och det bör utan problem gå att använda enheten förhållandevis frekvent under en hel dag utan att behöva ladda den. Vid normal användning lär batteriet kunna hålla ut i två dagar. Enligt HTC själva kan 3G-versionen stå i standby-läge i upp till 320 timmar och klara av åtta timmars videouppspelning (med Wi-Fi avstängt).

HTC har precis som på sina mobiler gett Flyer en valfri strömspararfunktion som innebär att strömförbrukningen automatiskt begränsas ifall plattan har låg batterinivå. Detta går till genom att bland annat bakgrundsdata, Wi-Fi och Bluetooth inaktiveras och att skärmens ljusstyrka begränsas.

Flyer har även ett särskilt viloläge som är användbart om man inte vill stänga av enheten varje natt. Som standard är starttiden för viloläget 23:00 och sluttiden sex på morgonen: under denna period är då Wi-Fi och mobilt nätverk inaktiverat för att spara ström.

Systeminformation
HTCs första surfplatta har 1GB RAM, vilket numera är standard för tablets i toppskiktet. När systemkomponenterna använt upp det de behöver av RAM-minnet finns 805MB kvar för applikationer. Detta är drygt 70MB mer än vad tvåan i listan uppbådar som går att se i tabellen nedan.

När det gäller mängden lagringsminne för appar hamnar dock Flyer i botten bland de surfplattor Swedroid hittills testat, men de 7,8GB enheten erbjuder för program torde ändå räcka och bli över.

Spel, prestanda och grafer
I Flyer sitter en enkelkärnig 1.5GHz-processor från Qualcomm med grafikkretsen Adreno 205, vilket säkert är en något utav en besvikelse för de som sneglat på konkurrenternas dubbelkärniga Tegra 2-processorer.

Att Flyers CPU saknar dubbla kärnor är emellertid inget man märker av i praktiken. Alla spel som testats har fungerat finfint och de enda titlar som inte går att spela är förmodligen de som utvecklats specifikt för Nvidias Tegra 2-plattform.

Om man studerar tabellerna märker man att det är blandad kompott för Flyer i de syntentiska prestandatesterna. Ibland ligger enheten rentav i topp och i flera av testerna slår HTCs tablet Tegra 2-plattorna, medan den hamnade sist i ett av benchmarken.

Det flyt som Flyer erbjuder i vanliga appar och i Androids gränssnitt är svårt att invända emot och här är prestandan överlag god. Emellanåt laggar det till (”mikrofrysningar”), men knappast särskilt ofta. Även i webbläsaren går det snabbt och mjukt att till exempel zooma med multitouch och så vidare.

Sammanfattning
HTC väntade förhållandevis länge med att ge ut sin första surfplatta – tillverkaren ville ta god tid på sig och släppa en ordentligt genomtänkt produkt. Detta har HTC lyckats väl med och Flyer sticker ut från mängden i och med den medföljande pekpennan och ett gränssnitt som är anpassat till att utnyttja den.

Överallt i Android går det att trycka med pennan för att skapa en skärmdump som man sedan kan rita och skriva på. Det medföljande anteckningsprogrammet med Evernote-integrering stödjer även pekpennan på ett bra vis och det har gott om rit- och anteckningsfunktioner. Pennan är rätt finkänslig trots att det kan vara svårt att skriva tydligt och precist på glas, särskilt i början.

Rent fysiskt är Flyer robust – metallkonstruktionen är gedigen och plastdetaljerna på baksidan gör att enheten vilar behagligare i händerna i landskapsläget. HTCs surfplatta är onödigt tung för sin storlek (420g), men tyngden får även Flyer att kännas mer gedigen och stryktålig. Sjutumsformatet erbjuder en god blandning mellan bärbarhet och skärmareal. Displayen upplevs som stor samtidigt som Flyer är smidigare att bära med sig än en 10.1-tumsplatta.

På grund av begränsat hårdvarustöd i de första Honeycomb-versionerna kör tyvärr Flyer Android 2.3.3 tillsammans med HTCs egna gränssnitt Sense 1.0 för tablets. Gingerbread i kombination med Sense gör att Flyer faktiskt på ett sätt känns som en gigantisk HTC Sensation. Flyer saknar för närvarande många av de finesser och lösningar Honeycomb innehåller vilket är synd, men en Honeycomb-uppdatering är på gång till enheten och bör släppas i höst. Om Sense 1.0 för tablets kan kort sägas att gränssnittet är väldigt likt Sense för mobiler – särskilt Sense 2.5 och senare.

Flyers sjutumsskärm (1024×600 pixlar) är känslig, reagerar rappt vid beröring och kan känna av sex stycken simultana tryckpunkter. Displayen är skarp och presenter innehållet på ett inbjudande vis, även om kontrast och färgåtergivning inte kan mäta sig med exempelvis en Super AMOLED-skärm. Tyvärr fångar skärmen upp en hel del reflektioner, även inomhus om det är tillräckligt ljust.

Enheten har utrustats med ett 4000mAh-batteri vilket många ansett varit för klent. Flyer visade under testets gång dock prov på en överraskande god uthållighet. Det ska gå att använda enheten rätt frekvent under en dag utan att behöva ladda den och vid normal användning lär batteriet räcka i två dagar.

Om Flyers två kameror (1.3MP framtill, 5MP baktill) kan kort sägas att de precis som alla andra kameralinser på surfplattor knappast kommer kunna ersätta en separat kamera, men de sköter ändå sitt jobb.

Efter alla slutsatser och tester, kan då Swedroid till sist rekommendera HTC Flyer? Den frågan är faktiskt ganska lätt att svara på. De som lockas av pekpennan och känner att de kommer ha stor glädje och användning av den lär sannolikt bli förtjusta i HTCs surfplatta. Flyer är för tillfället rätt unik i att erbjuda en pekpenna och ett interface med särskilda rit- och anteckningsfunktioner.

Om man däremot inte är intresserad av pekpennan finns det liknande tablets på marknaden med högre utrustningsnivå för en billigare penning och då gör man klokt i att välja en annan modell. Flyer är för all del ingen dålig surfplatta, men den är relativt kostsam. Många har förmodligen dessutom blivit avskräckta av det faktum att Flyer kör Gingerbread och vill man prompt ha en Honeycomb-platta faller naturligtvis Flyer bort. En Android 3.x-uppdatering (Honeycomb) för enheten är dock på gång, varpå just den här punkten kan bortses från.

HTC Flyer är lämplig för dig som:
* Vill ha en surfplatta med smidigare yttermått än majoriteten av alla tablets som hittills presenterats 2011
* Tycker om HTCs egenutvecklade gränssnitt Sense
* Lägger stor vikt vid design och kvalité
* Ser Flyers anteckningsfunktion med stylus som mycket användbar

HTC Flyer är inte lämplig för dig som:
* Är ute efter en platta med ett operativsystem som är designat just för tablets (enheten kommer dock uppgraderas till Honeycomb i sinom tid)
* Lägger stor vikt vid låg vikt – Flyer är tung för sin ringa storlek
* Är priskänslig – det finns betydligt billigare konkurrenter med högre utrustningsnivå
* Kräver en GPS av hög klass