Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av Huawei E5: ett trådlöst 3G-modem med routerfunktion

Postat:
13:06 - 2011-03-28
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Huawei E5 är ett trådlöst bredbandsmodem som kan omvandla 3G-signal till ett vanligt WiFi-nätverk, så att man med modemets hjälp kan ansluta till Internet med alls ens datorer och mobila enheter samtidigt. Redan inledningsvis är det idé att ta upp att många Android-telefoner har liknande funktionalitet, eftersom exempelvis HTCs senaste modeller kan göra mobilens egna 3G-modem till trådlös hotspot. Denna funktion finns även inbyggd i Android från och med version 2.2 Froyo.

Fördelen med ett fristående mobilt bredbandsabonnemang och ett modem som Huawei E5 är emellertid att ens mobilabonnemang ibland bara tillåter en viss mängd datatrafik per månad, vilken fort kan överskridas ifall man surfar med en dator. Dessutom förkortas inte batteritiden för vare sig bärbar dator eller telefon, vilket kan vara ett problem om man är iväg från hemmet, eftersom Huawei har egen strömförsörjning bestående av ett uppladdningsbart lithium-ion-batteri på 1500 mAh. Det går även bra att koppla modemet direkt till en dator med USB-kabel. Den medföljande kabeln är dock väldigt kort, och uppenbarligen tänkt att användas tillsammans med bärbara datorer.

Fördelen med Huawei E5 gentemot ett vanligt 3G-modem som man ansluter via USB, är dessutom att man tack vare routerfunktionen kan placera Huawei E5 exakt där mottagningen är som bäst – det finns ju inga kablar som begränsar. Modemet väger 90g, och är så pass litet att det utan problem går ner i en bröstficka. I paketet finns förutom själva modemet ett par tunna instruktionshäften, samt tidigare nämnda USB-kabel. När man ansluter Huawei E5 till sin dator via USB första gången startas installationen av Web Partner automatiskt, vilken bara tar sekunder att slutföra. Web Partner tycks mest skapa en länk till modemets kontrollpanel. Även maskinvaran installeras automatiskt.

Bakom batteriet på Huawei E5 döljer sig ett SIM-kortsfack, och på vänster sida av enheten finns även plats för microSDHC-kort – modemet kan alltså även användas som ett USB-minne. På höger sida finns knappar för att aktivera Wi-Fi, Internetanslutning (sköts automatiskt som standard), samt en strömknapp.

På baksidan sitter ett klistermärke med WPA-lösenordet och SSID (”service set identifier”). Dessa uppgifter går att ändra genom att ansluta till modemet, knappa in 192.168.1.1 i adressfältet på sin webbläsare, och använda den medföljande administrationspanelen. Standardlösenordet är ”admin”. Där finner man utöver en installationsguide även information om eventuellt minneskort, SMS, samt statistisk för anslutningen. Från denna panel kan man dessutom se modemets batteristatus, täckning, med mera.

Huawei E5 testades i Telenors nät i ett område med något undermålig täckning, dock var det ändå överraskande lätt att få adekvat 3G-signal – lättare än med en HTC Desire. Modemet testades med ett vanligt SIM-kort för telefoner från Telenor, vilket fungerade bra efter att APN-uppgifterna skrivits in i kontrollpanelen.

Det krävdes inledningsvis en del konfigurering för att få allt att fungera till belåtenhet, men att ansluta stationär dator och två mobiler samtidigt utgjorde till sist inget problem. Med dessa tre enheter anslutna till Huawei E5s Wi-Fi, gick det att använda modemet aktivt non-stop i nästan fyra timmar med fulladdat batteri. Dock var det främst datorn som genererade datatrafik. Om det inte pågår någon dataöverföring ska man enligt Huawei kunna ha Wi-Fi aktiverat i upp till 15 timmar, och standbytiden för enheten sägs vara 100 timmar. Batteriet tar cirka fyra timmar att ladda. WiFi-signalen från E5 har naturligtvis inte lika lång räckvidd som den från en normalstor trådlös router med antenn, men räckvidden är ändå tillräcklig för ändamålet.

De som bara behöver ordna internetuppkoppling åt en enstaka laptop eller netbook någon gång emellanåt klarar sig förmodligen bra med Androids egna funktion för trådlös hotspot. Men för de som redan har ett mobilt bredbandsabonnemang, eller ofta är på resande fot med flera mobila enheter som behöver anslutning, kan Huawei E5 utgöra ett gott komplement till den digitala arsenalen: det är litet, behändigt, snyggt och fungerar som det ska. Modemet går att få tag på genom diverse operatörer, och ska enligt Huawei även gå att köpa utan abonnemang hos Telia och Tre för 1395kr respektive 1495kr.

Tekniska specifikationer:

 • HSUPA/HSDPA/UMTS
 • GSM/GPRS/EDGE
 • LED-skärm
 • Klarar uppladdningshastigheter i 5.76Mbps HSUPA och nedladdningshastigheter i 7.2Mbps HSDPA
 • Plats för microSD-minne upp till 8GB
 • Batteri på 1500 mAh
 • Stödjer Wi-Fi 802.11b/g
 • Plug & Play
 • Stödjer Windows 2000/XP/Vista, Mac och Linux
Lägsta pris på Huawei X5 på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Huawei U8150 på Prisjakt just nu:

 • Steve

  Om man kopplar den till datorn. Går den då på strömmen från USB utan att förbruka batteriet?

 • lars

  @ Steve
  Då laddas batteriet genom datorn.

 • Fredrik

  Läge att skaffa sig ett tvillingkort om man har fast taxa på mobilen med andra ord.

 • Kenneth

  Jag hade hotspot möjligheter redan på Android 2.1 i min Samsung Galaxy S så det är fler än HTC som har den möjligheten i sina telefoner.

 • adixuz

  Varför recenserar ni en så pass gammal produkt som denna?

 • Går dessutom att beställa direkt från Kina betydligt billigare. DealExtreme är pålitliga, leverans tar dock c:a 3 veckor. Stödjer Paypal.

  http://www.dealextreme.com/p/huawei-e5830-3g-wifi-router-ap-wcdma-hsupa-hsdpa-umt-edge-gprs-gsm-44675

  http://www.dealextreme.com/p/huawei-e585-1-0-oled-3g-mifi-wifi-broadband-modem-router-wcdma-hsdpa-gsm-50090

 • Hoj

  En Dovado 4GR och ett modem från valfri operatör blir billigare. Det kräver dock någon form av batteri och tar mer plats men säkerligen stabilare lösning.

 • Alex

  Dovado 4GR + ett 4G mobilt bredband = Ett uber starkt hemma nätverk. :)

 • adixuz

  Har den ens stöd för 4G?

 • Anonym

  Den har inte stöd för 4g.

  Det som är bra med detta modem är att man inte behöver någon programvara installerad på datorn, alla inställningar gör man via ett web-interface.

  Personligen tycker jag inte alls det här modemet är bra, väldigt ostabilt och det ger ofta hög ping och låg hastighet.

 • Anonym

  #10 har så otroligt rätt.

  Jobbar på Tele2-supporten och kan med belägg säga att modemet har otroligt svag signalupptagning jämfört med majoriteten av USB-modem/mobiltelefoner.

 • Love

  Kan man inte få en low-end android med hotspotfunktion för det priset? Använder min N1a som hotspot när jag är i Sverige och det funkar utmärkt. Dock är jag ofta i Sydamerika där de använder andra frekvenser för 3g, så här har jag bara Edge… Så funderar på att antingen köpa en low-end android eller ett trådlöst 3g modem med de rätta bandfrekvenserna och använda här… Några tips?

 • Jim

  Till #10 Dovado 3GN har stöd för 4G och 4GR kommer att få stöd vilken dag som helst. Finns att beställa redan nu på tele2.se. Beta firmware för detta finns på tillverkarens hemsida.

  Källa: dovado.com

  E5 är en gammal beprövad produkt. Fungerar helt ok. Fördelen med den är att man kan flytta den dit signal mottagningen är bra. ex fönstret! Har haft en i ca 2år nu och är nöjd.

  Mvh
  Jim

 • Dr Ost

  Vad gör detta test på Swedroid över huvud taget?

 • Med denna liggande i bilen kopplad till cigarettändaruttaget har alla resande alltid smidig uppkoppling på väg + några meter utanför fordonet, men vad den har med Android att göra kan man ju undra :-)

 • theodor7094

  tror inte detta är något bra för alla vet att WIFI är lätt att hacka!

 • TILLÄGG: Jag upptäckte att Huawei E5 klarar ett trick som en Android inte är kapabel till. Om detta beror på att jag inte konfat Android rätt eller att bristen är åtgärdad i 2.3 Pepparkaka kan jag inte säga. Synergy är ett program som låter användaren dela mus & tgb mellan en massa datorer på nätverket; en dator är server och en rad klienter kan kopplas upp för att bildskärmar och urklipp skall nås från värden – faktiskt ovärderligt emellanåt.

  När E5 är kopplad via USB till en dator (i mitt fall den stationära) och till en annan via WiFi (den bärbara) så fungerar Synergy helt felfritt och smidigt. Kopplar jag istället in en Android 2.2 (JJ 8) till den första datorn via USB-sammanlänkning och ansluter den andra via mobil WiFi-surfpunkt så fungerar inte Synergy. Vilken besvikelse! Jag funderade på att sälja min E5 och köra med min surfplatta som modem men nu blir det till att vänta på att Android förbättrar sin internetdelning på så vis att telefonen verkligen fungerar som en riktig router.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Mjukvaruutvecklare till Tieto i Luleå Publicerad 22 Jan 2018
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 22 Jan 2018
Junior utvecklare till Roi Rekrytering i Malmö Publicerad 22 Jan 2018
Servicedesktekniker till Sweco Publicerad 22 Jan 2018
Javautvecklare i Internetbanken till Handelsbanken Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons