Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av Joors – reklamfinansierat mobilt bredband [Tävling]

Postat:
18:17 - 2012-02-23
Skribent:
Henrik
Kommentarer:

Gratistjänster är något som hittar sig in i allt fler hem. Den kanske mest kända gratismodellen för tillfället står Spotify för, där man i utbyte emot ett par sekunders reklam i ljudformat får streama musik direkt till datorn. Modellen har med tiden ändrats, men trots att man inte längre får ut obegränsat med musik är tjänsten mer populär än någonsin. Det här faktumet lär ha inspirerat många till att följa samma modell, och några som har greppat tag i detta är svenska Joors, som nyligen har släppt lös sin nya tjänst. Man har däremot inte satsat på musik i detta fallet, utan – hör och häpna – mobilt bredband. Låter det intressant? Det tyckte vi också, och bestämde oss för att testköra bredbandet i Stockholmsområdet med tillhörande Androidplatta.

Då tjänsten befinner sig i ett väldigt tidigt stadie med ungefär 500 användare för tillfället är deltagarna även begränsade till inbjudningsmetoden, vilket innebär att intresserade skriver upp sig på kö och inbjudan till att använda Joors skickas ut i tur och ordning – mycket likt hur Spotify var under en lång tid. Tjänsten har en grundkostnad på 499 kronor, vilket är den enda startavgiften som krävs för att komma igång med tjänsten för Android och inkluderar ett SIM-kort. För oss gick det hela riktigt snabbt, och två dagar efter att vi skrev upp oss för en inbjudan med privata detaljer hade vi ett SIM-kort i handen och kunde sätta igång.

Abonnemangsformen är enkel – ingen bindningstid, hastigheter upp till 10Mbit/s, 2GB datatrafik i månaden (där hastigheten efter gränsen sänks till cirka 60Kbit/s för resten av månaden) och möjligheten att köpa till extra datatrafik om man så vill. Det viktigaste är dessutom det mest trevliga – inga fakturor, inga extra kostnader. Resten finansieras genom reklamintäkter, och det är inte så mycket reklam som man kan tro. Skulle mängden data emot förmodan ta slut kan man köpa till ett datapaket på 5GB för 199:- som från aktiveringstiden räcker i 30 dagar.

Tjänsten baseras på att man vid uppkopplingstillfället ibland får se ett filmklipp, för att man sedan blir vidareskickad till en relevant hemsida i webbläsaren. Det hela fungerar utmärkt, och filmklippen lagras lokalt på enheten för att underlätta vid framtida uppkopplingstillfällen. Av och till efter långa standbyperioder öppnas en flik i webbläsaren till en av annonsörerna, men den öppnas också bara när man själv vill komma åt webbläsaren. Ska man använda plattan via WiFi stänger man lätt av uppkopplingen i Joors klientprogram, och man slipper då onödig reklam. Smidigt, effektivt och precis som vi vill ha det.

Joors är en virtuell operatör, vilket innebär att de inte har ett eget nät. Istället använder de sig av Telias nät, som vid vår testperiod uppförde sig lite kinkigt i centrala Stockholm. Det är sedan tidigare känt att Telia har stora problem med ordentliga överföringshastigheter där, och vi fick ibland ut så lite som 0,5Mbit mitt i city. Väl utanför stan började hastigheterna stiga, och vi kunde utan problem mäta mellan 2-5Mbit en bit söderut. Täckningen är givetvis något som varierar överallt i landet, och därför kan vi inte påpeka så mycket kring ämnet utöver att hastigheten går att få upp i mer än acceptabla nivåer.

Vi har under testet upplevt en del småproblem med klientprogrammet, som för övrigt hämtas direkt från Android Market. Det envisas med att skapa en extra genväg på hemskärmen om och om igen, vilket vi finner smått störande. Dessutom har vi ett antal gånger stött på buggar när uppkopplingen ska aktiveras, men dessa har varit tillfälliga. Det ska också nämnas att man begränsat enheterna till Honeycomb 3.x och skärmupplösningen 1280×800, vilket innebär att applikationen ännu inte stödjer Android 4.0/Ice Cream Sandwich. Vi hoppas givetvis att stödet för ICS inte låter vänta på sig!

Allt som allt har Joors reklamfinansierade bredband under vår testperiod visat att de har en rakt igenom solid tjänst, trots sina små skavanker här och där. 2GB per månad räcker utmärkt om man använder plattan lite av och till, och passar perfekt om man inte känner att man utnyttjar ett ordinarie mobilt bredband fullt ut. Reklamen är inte av en störande mängd, och klientprogrammet innehåller bra information såsom erbjudanden och månadens dataanvändning. Buggarna hoppas vi fixas till så snart som möjligt, likaså stödet för ICS.

Vill ni själva testa på Joors kan ni skriva upp er för en inbjudan på deras hemsida (länk), och känner ni er lite extra kreativa med ord har vi även en tävling tillsammans med Joors och Samsung där två personer vinner varsin Galaxy Tab 8.9/10.1 samt Joors-bredband. Läs mer om detaljerna i den dedikerade forumtråden nedan!

Tävling – vinn en Galaxy Tab med mobilt bredband från Joors: 
I samarbete med Joors och Samsung anordnar Swedroid en tävling där två vinnare går hem med varsin Galaxy Tab. Vinnarna väljer själva om de vill ha modellen GT-P7500 (10.1”) eller GT-P7300 (8.9”), och Joors skickar även med ett mobilt bredband till vardera vinnare. Delta genom att läsa den här tråden i swedroids forum.

 • Daniel

  Det här prövades även på 90-talet med gratis telefoni och modemuppkoppling. Då var det ingen hit och jag är övertygad om att det inte kommer bli så nu heller.

 • Eh, för det är ju samma sak?

 • SkogsTrollet

  Kom på att jag fick en inbjudan av tjejen. Kanske borde strunta i den och vinna en till Galaxy tab ;)

 • Daniel

  Eh, för jag får inte ha en åsikt utan att nån liten fjortis drygar sig.

 • Brundiin

  Ingen dum ide!

 • Martin Karlsson

  Det här måste jag bara ha
  Skicka en inbjudnings kod tack :)

 • bj4rven

  Från http://www.joors.com/support.php ”Vad händer när jag använt upp mina månatliga 2 GB?Du har möjlighet att köpa mer när du använt upp dina 2 GB. Om du väljer att inte köpa mer så förbehåller sig Joors rätten att temporärt begränsa nedladdningshastigheten till 0 kbit/s tills din gratiskapacitet förnyats, vilket sker vid kommande månadskifte.” 

  Enligt er så står det att det begränsas till 60kbits, vad stämmer? 

 • Emil

  Nu vill jag inte vara den som är den men det där var mer ett påstående än en åsikt!

 • Daniel

  ”jag är övertygad”.. 

  Ja, det var ett påstående om att jag var övertygad..

 • Ojdå. Senast jag kikade var det inte så vill jag minnas, men jag kontaktar Joors och återkommer i frågan!

 • bj4rven

  är ju en väldans skillnad om det är 0 kbits eller 60 kbits ;-)

 • Lynix

  För vissa så är LITE lagg mellan homescreenen och appdrawer, Jordens undergång.
  -Hur ska det då bli,när dom får vänta mellan sid-laddningarna.

 • Visst är det så. Det kan vara jag som strulade till det, men jag väntar på definitivt svar nu från Joors. Återkommer som sagt med det och korrigerar artikeln om nödvändigt!

 • Eh, okej. ”Sänks till 0” är ju lite konstigt då det innebär att man blir helt avstängd. Väldigt konstigt att skriva så det då.
  Vi får väl hoppas att det ramlat bort en sexa där :)

 • xnadax

  Tidigare stod det 60 kbit/s på samma sida, vilket ju även det är något helt annat än de 60 kB/s som nämndes i artikeln.

 • Gäst

  Kul, fler tävlingar Swedroid! :D

 • Har svårt att se att det här skulle fungera i större skala rent ekonomiskt. Det är i stort sett ingen tjänst som lyckats med en helt reklamfinansierad affärsmodell av den här typen. Det insåg ju Spotify till slut också. Att dra in ca 200 kr per kund och månad på det här sättet för att få det lönsamt kommer nog bli väldigt tufft om man ska hålla det på en nivå där det inte är allt för irriterande för användaren. 
  Sedan borde det väl inte vara så svårt att på något sätt blockera reklamen om man hackar lite?

 • Hasse

  Funkar kanon bra hastighet här i Småland i alla fall. Tror på iden de har..

 • Det har du helt rätt i, det var jag som slant lite. Ordnar på stört!

 • bj4rven

  Ett annat alternativ som eventuellt går snabbare är att köra SVTplay eller något via Joors mobila bredband tills man blir hastighetsbegränsad och då köra Bredbandskollen ;-)

 • Petter Svensson

  väldigt trevlig idée! hoppas att det kommer bli en hit och att de inte förstör den såsom spotify har förstört för gratisanvändaren.

 • sunemangs

  Vad menas med:
  ”Den enda summan man som slutkund lägger ut är för modemet, vilket också är obligatoriskt att beställa.”?
  499kr för ett simkort och sedan x antal kronor för ett modem som en överhängande majoritet inte behöver i sina telefoner/surfplattor/bärbara datorer då dessa har det inbyggt?

  Min gissning är då detta blivit tillräckligt populärt kommer det antingen bli så mycket reklam att man inte orkar med att vara uppkopplad via detta, eller så kommer det begränsas så pass mycket att man inte orkar med det. Tex 200mb/mån eller 10kb/s eller betala en månadsavgift för att slippa begränsningarna/reklamen.

 • Bremhultarhen

  På 90-talet var vi inte alls så exponerade för reklam. Vi tolererar avsevärda mängder mer reklam idag än för 15 år sedan. 

  Tror detta kan slå rätt bra för t.ex surfplattor. Min operatör erbjuder inte dubbla sim-kort så jag kan definitivt tänka mig en sån här lösning. 

 • HumanReplica

  Är ju ganska irrelevant att jämföra med liknande projekt som skedde på 90-talet. Internet har ju tagit en betydligt större plats i våra liv nu än vad det var då. Och som Bremhultaren skrev så är vi i dagens samhälle mer exponerade för reklam än på 90-talet.

 • HumanReplica

  Intressant projekt! Kan bli stort. Hoppas på att Joors sprider sig till andra länder, jag bor i Oslo så jag kan ju inte ta del av det ännu :(

 • HumanReplica

  Gå och lägg dig, spamboot!!

 • Hej

  Joors kan komma att samla in uppgifter som härrör från användarens digitala och geografiska beteende.

  Uppgifterna kan utgöra underlag för Joors marknads-­‐ och kundanalyser,
  affärs-­‐ och metodutveckling, beräkning och administration av
  rabatter, riskhantering, statistik och för att utveckla erbjudanden om
  nya produkter och tjänster.

  Personuppgifter kommer att samlas
  in i samband med tecknandet av Medlemskapet och vid användandet av
  Tjänsten samt från partners som Joors samarbetar med.
  Ändamålet med
  behandlingen av informationen är bl. a. att den kan användas för riktad
  marknadsföring och reklam. Personuppgifterna kan utlämnas till och
  behandlas av företag och organisationer med vilka Joors samarbetar.

  Joors och dess samarbetspartners eller annan som har rätt att använda
  uppgifter enligt ovan kan komma att sända kund marknadsföring och annan
  information via elektronisk post (e-­‐post), elektroniskt textmeddelande
  (sms/MMS), internetbaserad kommunikation) eller annat liknande
  automatiskt system för individuell kommunikation.
  Joors kan även komma att spela in inkommande och utgående telefonsamtal.

  Vem behöver FRA med tjänster som denna…

 • Nostradamuz

   ”Joors kan även komma att spela in inkommande och utgående telefonsamtal.”

  Ehhh ok. Sjukt, antar att det syftas på typ Skype eller något i den stilen. Låter som ett äckligt företag som jag hoppas alla bojkottar.

 • Ack! Modemet är inte obligatoriskt, det var jag som trodde fel och ändrade innan publicering. Missade visst den biten. Rätt ska givetvis vara att modemet är helt frivilligt att köpa till, och startkostnaden på 499:- täcker SIM-kortet.

 • Det behövs inte, fick svar från Tomas på Joors. Det saknades tydligen en sexa på hemsidan och lite till.

  Så här ligger det till:

  ”Du har möjlighet att köpa mer när du använt upp dina 2 GB. Om du väljer att inte köpa mer så förbehåller sig Joors rätten att temporärt begränsa nedladdningshastigheten till 60 kbit/s. Om så sker, innebär det att du har tillgång till ytterligare 150Mbyte, med hastigheten 60 kbit/s. Därefter förbehåller sig Joors rätten att begränsa nedladdningshastigheten till 0 kbit/s tills din gratiskapacitet förnyats, vilket sker vid kommande månadskifte. Du kan dock surfa på joors.com, där du kan köpa mer kapacitet, kontakta kundtjänst, ändra din profil, etc”

 • Evert

  Android växlar ju redan sömlöst mellan WiFi och 3G. Jag vill inte behöver trycka på någon knapp för att koppla upp 3G.

 • Survey765
 • Survey765
 • Pieru

  Det är ju från uppdrag granskning, skandalomtalade Telia, som står som operatör.
   

 • Lenanilssons

  Haft kortet i en månad nu ..funkar alldeles utmärkt som reserv uppkoppling när jag jobbar ”ute”.
  Undrar varför alla är så otroligt negativa och på hugget i denna artikel.
  Vill Du ha mer uppkoppling  eller utan den lilla reklamen så betala för ett abonnemang!

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons